2019-05-23 2187 瀏覽
星期六同阿婆飲茶,佢話想來哩間,平時同老友記來開。哩間係老牌酒樓來,只係翻新左,舊酒新瓶。鳳爪無得輸蝦餃同魚翅餃佢D點心都好唔錯,皮薄餡好味。舊式茶樓既特色,就係有推住行既點心車。但D阿姐既服務態度真係,有D幾好,有D真係 激死人。好似哩個煎野既車仔,好聲好氣同個姐講左要咩,然後佢又無應人。我見佢都無應其他人,照樣俾野佢地,咁我講完就等啦(我都唔係細聲講既)企住等左佢一陣,都無整緊我叫既野,就覺得應該無整緊。後尾再叫佢俾3件茄子,叫左3次先俾我,全程亦都無望過我同回應過我,而我唔知有咩得罪佢,亦都唔知佢究竟係咪翻緊工。就係哩3件茄子蜂巢芋角椰奶燉蛋,好多人點,阿婆好鐘意整體來講,哩間野D食物係幾唔錯,味道都好,但D服務就真係莫名其妙。同埋佢係有兩層,下面果層係自己去拎位既,企係人地隔離等好老尷咁。上面果層就好D,可以拎飛等位。我覺得可以體驗下既,試下傳統既味道,同埋過時既服務態度。
星期六同阿婆飲茶,佢話想來哩間,平時同老友記來開。
哩間係老牌酒樓來,只係翻新左,舊酒新瓶。
鳳爪無得輸

蝦餃同魚翅餃
佢D點心都好唔錯,皮薄餡好味。

就係哩3件茄子

蜂巢芋角

椰奶燉蛋,好多人點,阿婆好鐘意
我覺得可以體驗下既,試下傳統既味道,同埋過時既服務態度。
  • 鳳爪
5天前 0 瀏覽
奶奶家中慣常在節日正日都會出外食飯慶祝,今年亦都不例外,今年中秋節八月十五當日選擇了呢間已經有好耐歷史嘅倫敦大酒樓,我對上一次嚟呢間酒樓,唔知已經有冇八,九年之前嘅事啦。一入到去酒樓裏面,裝修格局好似10年不變喎😯幾乎所有經理及侍應生都已經係伯伯既級數啦😅今晚我哋叫咗個中秋節團圓套餐,可能人多嘅關係,上菜速度真係太慢啦,不過味道搭夠啦,好有兒時去酒樓去‘飲’既感覺,而且碟碟餸菜都好有份量好大碟下,我地一枱16人都食唔曬12人餐,眼見當晚都有好多外國人幫襯,好似聽聞佢地有俾外國旅遊書推介呢!
2019-09-05 79 瀏覽
兒時媽媽有空會帶我和妹去飲茶,現茶樓只是翻新左,改變不大,面積很大有空間感,必食至愛蝦餃,大大粒蝦很爽,皮算薄真不錯👍,保持到水準。鮮蝦腸粉很滑,糯米雞很足料,不太鹹好味道。鴨腳札用腐皮包有芋頭和肉,很入味。
糯米雞很足料,不太鹹好味道。
鴨腳札用腐皮包有芋頭和肉,很入味。
2019-06-28 942 瀏覽
在朗豪坊看完早場, 剛好有個朋友在旺角, 相約一起去飲茶朋友好有心思, 看食評看了好多間酒樓, 最終選了彌敦道的倫敦大酒樓,説方便我, 又先到找了座位等我 好窩心酒樓好大分兩層,三樓同四樓嘩一入酒樓 竟然見 好耐冇出現嘅推車仔, 記得細個時我哋跑去看看車仔的點心, 一籠一籠揭開, 而家多數係點心紙再送到枱上這間酒樓 找到兒時的感覺兩個女人發咗癲不停咁出去攞點心, 燒賣,腸粉, 春捲 …炸雲吞很多酒樓現在已沒有出品, 好正! 又有即 淥牛柏葉同水尤魚最後朋友點了一個 燕窩 椰子燉鮮奶, 他說先喇好滑又唔算甜, 超好味兩個人食到捧住個肚, 點心一枱都係, 真誇張
在朗豪坊看完早場, 剛好有個朋友在旺角, 相約一起去飲茶
酒樓好大分兩層,三樓同四樓
這間酒樓 找到兒時的感覺
兩個人食到捧住個肚, 點心一枱都係, 真誇張
2019-06-24
2019-06-10 686 瀏覽
來過呢度食晚餐,就嚟呢度飲茶啦!一上就上咗4樓,3樓要同人搭枱,4樓唔駛,午飯時間,大部份都係公公婆婆飲茶。餐牌上的價錢好似比出面的酒樓平十元八塊。環境一般,服務一般,不過不失啦!鹵水豬仔腳鹵水汁幾香,豬仔腳有肉咬下。燒腩仔真係即燒㗎!個皮脆到化開,而且腩仔又唔會太嚡,肉質好嫩滑。清炒菜心苗菜心苗唔老,清炒唔會太多油,但係又好入味。羅漢上素淮山麵除咗啲菇和蘿蔔個口感和味道唔太好之外,淮山麵麵質非常好。

來過呢度食晚餐,就嚟呢度飲茶啦!

餐牌上的價錢好似比出面的酒樓平十元八塊。
環境一般,服務一般,不過不失啦!

鹵水豬仔腳
鹵水汁幾香,豬仔腳有肉咬下。

燒腩仔
真係即燒㗎!個皮脆到化開,而且腩仔又唔會太嚡,肉質好嫩滑。

清炒菜心苗
菜心苗唔老,清炒唔會太多油,但係又好入味。

羅漢上素淮山麵
除咗啲菇和蘿蔔個口感和味道唔太好之外,淮山麵麵質非常好。
2019-06-01 737 瀏覽
It’s been a long time haven’t try this authentic Cantonese restaurant. Today with family we go to this very old dim sum place. We come here at 11am in the morning and get the table right away without waiting ( as they opened at 11:00am). The dim sum is all in its old favor, very original, without any fancy presentation. This Sweet & sour fried wonton is my favourite dish, the wonton is so crispy and the sauce is just mouth watering. Decor is not really fancy but just look what it has to be. Casual eminence and you can chit chat with friends & family in a very “relax” way!!!
2019-06-01
2019-05-19 869 瀏覽
响大時大節飮茶或食飯真係唔洗講大家都知係超多人兼難揾位,就算book定枱都係要分两輪,食到趕頭趕命咁真係怕怕😞 不過母親節正日難得我又响香港,所以就约埋細佬妹同母親大人飮茶,自從搬左来MK, 想同屋企人飮茶除倫敦大酒楼外基本都不作它想,皆因佢4楼係開11點,只要早少少去等開門都有枱,唔似得嗰d可攞飛但郁吓都要等一百幾十张枱嗰d酒楼咁🙄加上倫敦嘅點心係自家製作,新鲜又大件,味道又唔錯,雖然唔可以話係平,不過套用祖國術語,性價比够高,赢晒😁。佢嘅錦鹵雲呑係我認為目前做得最正宗嘅酒楼,最有兒時味道了,如果佢d雲呑能够包番d餡就更👍所以幾乎係我地屋企必點菜式。燒買、雞扎都好鲜味,弟婦就必點蒸銀丝卷,睇得出個包好髹軟,其實我地又點止order咁少,不過掛住食唔記得影相了😁😁😁
2019-05-12
母親節
  • 錦鹵雲呑
2019-05-16 568 瀏覽
香港舊式茶樓已經冇乜邊幾間,平時飲開大集團嘅酒樓今次試吓舊式茶樓。呢個鳳爪排骨飯雖然就貴少少,不過的確足料,鳳爪同排骨雖然係冰鮮但係唔會有太勁既雪藏味,叫一碗都夠兩個人食!煎炸野梗係唔少得,而我最鍾意嘅就係香煎粟米蝦餅同埋鹹水角,因為呢間倫敦大酒樓同連鎖酒樓唔同,係拎住張咭仔去拎嘢食,煎炸食品即叫即製,保證香脆可口,不過就個人覺得太多油,同埋人多嘅時候拎點心都比較混亂叉燒包就麻麻地,唔知點解食到入邊有浸怪味必食燒賣!熱烈推薦呢個燒賣,真係好好食收費其實唔算特別平,不過勝在自己搵位,一坐低就即刻有得食唔駛等侍應落單,全部自助式,而且供應充足,乜都唔使等!啱晒生活急促的香港人

叉燒包就麻麻地,唔知點解食到入邊有浸怪味

必食燒賣!熱烈推薦呢個燒賣,真係好好食

2019-04-24
$90 (早餐)
2019-03-27 1551 瀏覽
呢間酒樓來過好多次,但都係40幾圍嘅場合。今日好耐冇見朋友約見,大家都喺旺角,放是就約咗有懷舊feel嘅呢間,有車仔點心車及大排檔,算係我第一次來見識吓。而椰子椰青皆係我至愛,所以係吃咗燒賣,鳳爪等點心之後再嗌两個椰子燕窩燉鮮奶令我哋非常满意,感覺滋補美顏。

2019-03-25 1254 瀏覽
三次聚餐也是在這裡,做了我們的私竇了......每次也叫牛柏業,真心爽😋😋易咬,本身我唔食,因為他喜歡,獨食吃會叫的,即管一試,便愛上了..........芋角是我最喜歡的,要整的好,高難度挑戰,最怕糊口的餡.......這間不錯,最重要的餡夠乾身,外層脆口,叫略厭不夠熱......煎腸粉無得輸,即叫即煎,香口脆脆,簡單贏掌聲......餐包超大個,沒因大而餡少,足料......講起也想吃;爆碟雞札,有圖有真相,雞件再大,仍是滑滑的;最後.....雲吞定水餃加菜,從來沒想過他會叫的.......😂😂😂因爲他早到,叫了這個,重點是我到埗,雲吞也沒淋,菜仍爽👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-03-18
$98 (早餐)
紀念日
2019-03-09 1281 瀏覽
鍾意飲茶, 星期六同屋企人聽友人介紹呢間係懷舊, 少有仲有推車仔既酒樓, 見網上又咁多好評, 點知食左先知係伏 ! 2點去到, 好多人, 心諗多人食應該係好野。亦因人多要搭檯。燒賣又硬又實無香味, 一般酒樓都好食過佢。蘿蔔糕好硬食唔到有蘿蔔咁滯。鳳爪正常。小籠包係有湯汁, 但無鮮甜味, 肉餡唔香。雞扎普通。服務方面, 有個姐姐幾好既會主動幫食客加水收碟。但個負責埋單既男經理定唔知部長(黑色西裝外套), 2點45分走過黎催人埋單, 最後基本既機械式多謝都無聲。兩位叫左7樣野, 埋單盛惠242蚊, 極差, 無下次 !
2019-03-09
2019-03-01 882 瀏覽
童年回憶.....小時候住在油麻地,星期日定必在彌敦道某某酒樓享受家庭樂。現在沒有時間的加鎖...當在油尖旺時,定必到這間酒樓,皆因有熱騰騰的點心車盛裝不同的點心在穿梭,客人可以隨著喜好作出選擇。兩個人嘆個早茶,即叫即煎蝦米煎腸粉,由外熱到內,口感外脆內軟。咸水角漲卜卜,真材實料,一口咬落去,有脆的口感,值得一試。本身未能吃辣的我,首次嚐試咖哩魷魚,內配上彈牙魚蛋,傳統咖哩的風味,對我來說是少辣但可接受,同行友人說不辣及好味。最後推介雞札,簡潔及大件。路過不坊一試......

路過不坊一試......
2019-02-25
$80 (早餐)
2019-02-22 1154 瀏覽
今天老細請食春茗,早兩日先通知...無人會估到咁遲先春茗。選址旺角區,交通十分方便。來到見到菜餚餐單,今次打破傳統,只有六道主菜的春茗套餐不過算啦。其實咪又係食餐飯有得食就食啦,好過無。呢晚都幾多人,有成十多圍,好不熱鬧。侍應送上一道菜餚,鴻運乳豬全體..例行公事:飲杯!起筷!熱鬧地碰杯祝賀後!咁唔客氣啦,先夾為敬...乳豬皮脆, 肉相當嫩,都幾好味... 成班餓鬼,唔冼五分鐘全碟連豬腳都清哂好快趣第二度菜餚又到了...上湯龍蝦伊麵,個上湯味道都可以...但係龍蝦就麻麻, 頭爪甚多⋯⋯好彩有幾個唔食蝦。我都可以分到6件!其中兩件龍蝦尾好爽伊麵唔差. 唔會太腍,可惜好少⋯⋯可能個個肚餓又喜歡食麵瓜.....紅燒花膠雞絲翅湯幾鮮甜, 但稀得緊要!翅又少,幾乎搵唔到翅。分哂十二碗。碟底仍留下少量翅可分多兩碗不過我好彩,剛剛坐在起菜員身邊。唔客氣,唔該添少少。我可以食到兩碗上瑤柱豆苖果陣影張相後!有朋友來電行去煲十五分鐘電話老友真唔通氣,事關除左翅之外。這酒席沒有伙記分菜.回來時比人食哂,睇落就好似好味⋯⋯清蒸大海班好大條,起碼兩斤有多。但蒸得幾滑,火喉剛剛好炸子雞就失色咗d, 雞比較肥。味道
今天老細請食春茗,早兩日先通知...
無人會估到咁遲先春茗。
選址旺角區,交通十分方便。
來到見到菜餚餐單,今次打破傳統,
只有六道主菜的春茗套餐

不過算啦。其實咪又係食餐飯
有得食就食啦,好過無。
呢晚都幾多人,有成十多圍,好不熱鬧。
侍應送上一道菜餚,鴻運乳豬全體..

例行公事:飲杯!起筷!
熱鬧地碰杯祝賀後!
咁唔客氣啦,先夾為敬...
乳豬皮脆, 肉相當嫩,都幾好味...
成班餓鬼,唔冼五分鐘全碟連豬腳都清哂
好快趣第二度菜餚又到了...
上湯龍蝦伊麵,個上湯味道都可以...
但係龍蝦就麻麻, 頭爪甚多⋯⋯

好彩有幾個唔食蝦。我都可以分到6件!
其中兩件龍蝦尾好爽

伊麵唔差. 唔會太腍,可惜好少⋯⋯
可能個個肚餓又喜歡食麵瓜.....
紅燒花膠雞絲翅

湯幾鮮甜, 但稀得緊要!
翅又少,幾乎搵唔到翅。分哂十二碗。
碟底仍留下少量翅可分多兩碗
不過我好彩,剛剛坐在起菜員身邊。
唔客氣,唔該添少少。我可以食到兩碗

上瑤柱豆苖果陣影張相後!

有朋友來電行去煲十五分鐘電話
老友真唔通氣,事關除左翅之外。
這酒席沒有伙記分菜.
回來時比人食哂,睇落就好似好味⋯⋯
清蒸大海班好大條,起碼兩斤有多。

但蒸得幾滑,火喉剛剛好
炸子雞就失色咗d, 雞比較肥。

味道一般.始終太肥唔啱我,唔該拎走!
好快食完六個餸,還未計炒飯炒麵
總結味道平均都可以!
服務很好, 上菜速度剛剛好,
加上裝潢舒適寬敞,感覺不錯。
2019-02-13 1249 瀏覽
好耐冇見過咁舊式嘅酒樓,仲推點心車,即時好似回到兒時,好親切!見到周圍D茶客,都有番咁上下年紀,老人家都好多。食物質素……又唔錯噃,估佢唔到,有番傳統酒樓嘅水準,價錢亦唔貴。水夠滾,一冇水就有人加滾水沖茶,食完嘅碟、蒸籠,好快有人收。而家大部分D酒樓茶室,唔叫都冇人嘢,叫……都好耐至得閒睬你,尤其係加滾水,有D擺個熱水壼比你自己加水,水……未必夠滾,一係……叫得嚟,索性自己去加滾水。當然,舊即係舊,裝修及乾淨就唔及新嘅酒樓喇,不過,勝在唔洗背脊黏背脊囉。所以,呢間算係……性價比高。
見到周圍D茶客,都有番咁上下年紀,老人家都好多。
所以,呢間算係……性價比高。
2019-02-13
2019-02-07 692 瀏覽
新年搵地方食飯其實唔易,好彩提早1日都訂到位。本來想訂個杏汁猪肺湯,但可惜酒樓話趕唔切,只好現場再點其他。得9個人,大家新年又餐餐都食到飽飽,今餐就簡簡單單算啦。叫了個“龍馬精神” 半席套餐,再加半隻片皮鴨,牛肉芥蘭,冬菇栗子浸豆苗,1份銀絲卷,豆沙餅,炸煎堆。個“龍馬精神”套餐配搭有點問題,其中《翡翠花支蝦球》,以及《碧綠炒龍球》,都是西芹炒,攞上枱面以為佢重複咗添。另外個《紅燒海皇翅》就好點欺場,我開頭以為上錯咗個海皇羹,好難先搵到條翅其他菜式就可以接受,沒有特別出色。服務員就比較熱情勤快,好多時都在枱邊等候(我個人覺得係等候緊“利是”可能我多心)。
新年搵地方食飯其實唔易,好彩提早1日都訂到位。
得9個人,大家新年又餐餐都食到飽飽,今餐就簡簡單單算啦。

其他菜式就可以接受,沒有特別出色。

可能我多心)。
2019-02-07