2020-06-12 1387 瀏覽
呢間酒樓就係彌敦道,非常易認。同宜家好多酒樓唔同嘅,要自己出去拎點心,同埋會有姐姐推車仔,真係好復古同人情味。點心嘅份量都唔錯,侍應會主動幫手加茶加水,服務滿分呀!
2020-06-10 987 瀏覽
今日特選這間傳統倫敦大酒樓飲茶,點心質素真讚! 用料上乘, 保留了以前傳統的味道,現時極小的酒樓點心亦有選擇,如牛仔骨, 沙翁, 椰皇燉鮮奶等, 本人覺得椰皇燉鮮奶真的超滑香濃,蝦餃內仍保留有筍絲和原只大蝦,牛仔骨肉嫩汁醬濃郁, 沙翁不會只有一個皮脆,內裡有蛋肉的面筋粉的口感,真的是傳統舊式的味道,大多數的點心仍然能保持原始的味道而且這處仍保留了從前的點心車在酒樓內點賣(老香港)傳統,我相信在香港沒有太多仍保留這風味,值得再來,超水準!酒樓內的服務員態度服務都十分到位,跟其他酒樓沒法比較
2020-05-17 986 瀏覽
同爸媽換完回鄉證之後去飲茶係旺角都未試過飲茶,所以是但揀間。平時經過就多但未試過所以去倫敦酒樓。上到去原來仲有推車仔,大排檔。己是非常少有,最少15年前我做點心時先有。現在絕大部份是畫單的。今次叫左好多野食,燒賣,size比想象中細粒,蝦不多比較似以前的8,2比例。蝦餃,皮雖厚了小小,因為是推車仔關係。大隻爽口。煎腸粉,軟滑夠香應該是日日清的冇隔夜。牛肉球,大粒偏實但都好食。鳳爪,個汁味道一般。蒸魚雲,大碟鮮味。牛肚,夠淋,汁甜甜地好味牛仔骨,有點失色,好肥而且鬆肉粉太多。整體是兒時的味道,推車仔好處係可自由選擇食物,唔好的是點心蒸太久而味道唔同左。
同爸媽換完回鄉證之後去飲茶
蝦餃,皮雖厚了小小,因為是推車仔關係。大隻爽口。
煎腸粉,軟滑夠香應該是日日清的冇隔夜。
牛肉球,大粒偏實但都好食。
鳳爪,個汁味道一般。
蒸魚雲,大碟鮮味。
牛肚,夠淋,汁甜甜地好味
牛仔骨,有點失色,好肥而且鬆肉粉太多。
2020-04-16 1002 瀏覽
《倫敦大酒樓》,印象中是一間三層高的大酒樓。從古至今,都是大大少少社團聚會聚餐的好地方。這一次,隨父參加了一個社團學會的晚宴,又食又有獎品又有遊戲,更能與昔日的足球明星張子岱見了一面,很是開心。惟是中華航空同長榮航空贊助的並不是機票大獎而令大家失望......不多說食以外的東西了,且看看這晚的酒席有什麼吃吧。一連串的活動同儀式完成後,宴席就開始了。先來的是鴻運燒鹵拼盤。有鵝、雞、燒肉,燒骨、素鵝同海蜇。以酒樓味部出品的標準來說,這是不錯的。燒肉肥美帶脆,鵝、雞都有油香、肉香,而且海蜇很香口,很爽口,整體來說,很好。翡翠美果玉蝦仁,就是西芹、果仁伴豬肉粒同原隻蝦仁。是日的席宴,都是老人家居多,所以會有這一個令人感覺清爽健康的席珍。有腰果,令到這一個菜式香口,有肉有蝦又不失大體。香酥百花球,是酒樓席宴的基本菜式。如不是炸蟹蚶,就會是炸蝦球。好的,是夠香口,充滿蝦的鮮味。不好的,就是不夠脆。彩鳳花枝片,肉片,魷魚片,加上西蘭花。多菜少肉而又不失禮的菜式,無論是婚宴酒席同社團酒席,都會出現這一個清爽的美食。如果,配的是甜豆而不是西蘭花,一定會更好味道。今時今日,好少會食魚翅了。是日的替代品是花
今時今日,好少會食魚翅了。是日的替代品是花膠瑤柱魚肚羹。一樣咁香滑,而且花膠、瑤柱同魚肚比起魚翅更有口感。而味道上是一樣的,沒有煮到像鼻涕一樣的就已經是合格了。而面前的這一個羹,我可以給高分啊。
北菇雙寶蔬,是一個基本上是純蔬食的席珍。用蠔油扣的冬菇,味道非常之香濃。而這香濃味配入了菜心之中,比起平日食到的蠔油菜心更惹味。
飲宴,一定會有魚。清蒸游水大青班的肉嫩滑。魚肉滑得黎又有結實感。最美妙就是甜豉油,因為沒有豉豉油的襯托,是帶不出魚肉的鮮甜味的。這一條魚,正。
席珍尾聲的雞,叫倫敦鹽焗燒雞。用上了 "倫敦" 二字,擺明是《倫敦大酒樓》的招牌菜。鹽焗雞,入晒味之後再燒,令到本來已經咸香的雞皮變得咸脆起來。而雞肉,亦因為鹽焗過而帶有咸香,比起普通的鹽焗雞或燒雞炸子雞,更加之香口。
最後想推介的是蟠桃雙疂,也即是壽桃包。香軟,香甜。用了白蓮蓉定黃蓮蓉我已經忘了。不緊要,香口味道好就是對這壽包的評價。
多年前來過飲茶,已經知道這老字號充滿水準。今日跟父輩來參加飲宴。菜式,場地都令我覺得,這是一個搞慶典,搞聚會的好地方。
2020-03-29 1055 瀏覽
呢間酒樓都係旺角開左幾十年,有時買完高達都會去食幾籠點心。成間鋪都充滿情懷,仲有點心車同搭台,次次食都覺得返左細個咁。次次都食燒賣,算細細粒咁,有少少肉粒同蝦粒,幾好咬口,同埋好香菇味。雪白蝦餃,有啲荀絲咁,普普通通。牛肉球就好彈口,而且好香茜味,牛肉味少左啲。鳳爪好好食,啲汁個味好濃,而且全部鳳爪,無花生,好抵食。啲排骨真係好多骨,咁先好,有骨嘅位肉味最香。下面啲芋頭好多次都好粉,好好食。雞札,入面舊魚肚好好,好彈口,好入味,超好食。鮮竹卷,普普通通。牛腸,係幾種腸最抵食,因為入面好多牛肉。至於個皮唔算好滑,但都正常嘅,架車焗住。炒粉面炒飯係半賣份量,兩個人以上先好叫,如果唔係食唔晒。其實好抵食咖,附近啲茶仔好細碟都幾十蚊啦。不過酒樓有時都會失手嘅。
呢間酒樓都係旺角開左幾十年,有時買完高達都會去食幾籠點心。
燒賣

雪白蝦餃,有啲荀絲咁,普普通通。

牛肉球就好彈口,而且好香茜味,牛肉味少左啲。

鳳爪好好食,啲汁個味好濃,而且全部鳳爪,無花生,好抵食。

雞札

雞札,入面舊魚肚好好,好彈口,好入味,超好食。

鮮竹卷,普普通通。

不過酒樓有時都會失手嘅。
燒賣
雞札
  • 鳳爪
2020-03-08 746 瀏覽
而家可以推車點心嘅酒樓真係少之又少 ,逢下午茶時間 姐姐們一字排開,係到等夠鐘客人上前攞點心 呢個感覺久違了,真係好懷念。姐姐們好似比等出賽咁。佢嘅糯米雞真材實料,啖啖都有餸嫁。其實真唔知幾耐無食過魚翅灌湯餃,係真堅有十零條魚翅係裡面嫁,只可以講,真係童叟無欺。個湯又夠味,唔係得懷舊feel,而真係好味嘅。仲有魚翅餃呀!同平時嘅水餃差不多,但乾身D,個皮薄到完全望得見裡面嘅餡料。而菜,埋去要魚肉菜,姐姐會話你知,下午茶食淨菜有特價呀,咁,咪淨菜囉價錢中價,但可以食到懷舊感加嘢食質素唔錯,都值得嘅。
而家可以推車點心嘅酒樓真係少之又少

姐姐們好似比等出賽咁。

佢嘅糯米雞真材實料,啖啖都有餸嫁。

個湯又夠味,唔係得懷舊feel,而真係好味嘅。

價錢中價,但可以食到懷舊感加嘢食質素唔錯,都值得嘅。
2020-02-16 596 瀏覽
而家真係 #生意難做,#星期六 #旺角 嘅 #茶市 居然唔使等位,不過對茶客嚟講都好嘅,唔使咁多人迫埋一齊,大家食都食得安樂啲啦🤣 講起點解會嚟到 #倫敦大酒樓,其實 #小秘書 都係跟大隊,阿爸話貪佢啲 #點心 大大件,又容易搵位😅 我咁就得人當然冇反對😆呢日我哋又嚟到 #大擦一餐,#蝦餃、#燒賣... 樣樣齊🥢 我會推介大家一定要試佢哋嘅 #椰皇燉鮮奶、斑腩菜遠飯。#椰子水 嘅鮮甜混入 #鮮奶 嘅奶香,幼滑嘅口感,真係難以抗拒。#班腩 好新鮮、一啲都冇腥味,連平時中午好少食飯嘅我, 都忍唔住爬咗碗飯落肚😉 呢種古式嘅風味喺香港真係買少見少,不過當然呢度唔好預佢有星級嘅服務,間中仲會聽到路過嘅 #伙記,邊行邊 #爆粗🤣 有好嘢食就無所謂啦... 我就當免費上咗一堂 #另類語言文學 囉😅

2020-02-15
2020-01-05 598 瀏覽
難得放假,我媽媽、婆婆到旺角倫敦大酒樓喝茶。我們是專程坐車過來的,吃的是傳統和懷舊的味道。這間酒樓還保留了手推車仔的服務,這次令我喜出望外的是豉汁蒸魚雲。媽媽最喜歡吃魚雲,我是第一次見到酒樓有這道菜呢,必定立刻來一客。魚雲很有家的味道,下次來必定再點。這確實是我充滿了童年回憶的地方,希望這些傳統大酒樓繼續維持吧。

香港有很多地方提供點心,可是今天我想吃一些比較傳統的點心茶樓,我朋友說那不如去倫敦大酒樓吧,那裏很港式。我們得自己找位子坐,然後揮手叫適應生清理桌子,泡茶,然後再自己去拿點心!他們會推著點心繞圈,你可以上前問問有什麼點心,或者去食物區那裏拿點心,選擇因為比較多。姊姊們的語氣還蠻兇的,想好要哪一款點心就告訴她們,她們會拿給你。除了態度有點不好之外,這裡的點心真的很好吃!很傳統的港式茶樓的味道!蝦餃皮薄餡多,燒賣的份量也蠻大的,有4顆。蝦腸粉很薄,很滑;酥皮蛋撻很大一個,可是不像外邊的千層蛋撻,吃起來有點像餅皮。叉燒包和奶黃包不錯吃,芋角好好吃,滿滿的芋頭加上絞肉!煎堆有點油膩,沒什麼蓮蓉餡料。棉花雞普通。燕窩鮮奶蛋白椰皇,必點!好香椰子味,鮮奶蛋白很滑口!
This Cha Liu is really popular in mongkok, during lunchtime in holiday, it’s pretty crowded even there’re several floors. And it’s so traditional that you have to order your food and take them back to the table yourself. It aroused my childhood memory haaa, it’s funny  but I rather preferring ordering by the paper haaa, yes, I’m so lazyyy ahWe ordering many dim sum outsides by telling the waitress what we want to order and they will put them on our plate. But it’s a bit messy that so many people

We ordering many dim sum outsides by telling the waitress what we want to order and they will put them on our plate. But it’s a bit messy that so many people surrounding the waitress and order this and that
Siu mai is my all time favorite which is pretty good here, yummy with big shrimps, the flavor is quite good de
Siu mai
Carrot cake is quite nice and I like water chestnut cake with lovely sweetness as usual haaa
, but the chef here putting too many much oil la, cause i standing here and seeing how they cook the food. It’s a bit crazy putting so much oil on my water chestnut la
, but it’s yummy de. Ng pak yip and chicken feet with black bean sauces are so delicious here with lovely sauce.
Crispy BBQ Pork cake is lovely too, with great layers and good ingredients haaa
Dim sum
Shrimps dumplings
dessert
Finally come out with our dessert egg-white milk pudding in coconut shell is a bit too sweet, if adding more eggwhite, the texture will become even better haaa but it’s still a good treat
egg-white milk pudding
Lovely old schooled Cha Liu in mongkok, yummy food here, good place for big group gathering haa
Siu mai
Dim sum
Shrimps dumplings
egg-white milk pudding
2019-12-21 765 瀏覽
因為想簡簡單單咁食餐飯慶祝媽咪生日😄我哋訂咗6位客人 喺呢間酒樓度食生日飯👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻👦🏻我哋叫咗佢個超級乳豬套餐星期五六日價錢係1480另外再加10%服務費大約買單嘅價錢就係1700零蚊食物方面都算係幾豐富㗎👏🏽🥰 有羊腩煲 - 都幾好食 (略嫌較少羊肉好多支竹)有花膠翅 - 呢個係OK嘅幾好食有半隻乳豬 - 唔好意思味道真係好鹹 豆苗蝦 - 呢個都唔錯生菜一碟 - 都係冇咩特別炸芋頭餅 - 冇乜特別石斑 - 條魚好好味 整體大致上上菜速度好快基本上一個鐘都唔夠就食晒所有菜!哈哈 我只可以話廚房上菜速度非常之快我哋都係鍾意食新鮮嘅食物你嚟得咁快。我哋食唔切啲食物。唔係keep住係最新鮮嘅溫度我哋會比呢度扣左少少分地方坐得舒服嘅 服務員都幾好
因為想簡簡單單咁食餐飯慶祝媽咪生日😄
我哋訂咗6位客人 喺呢間酒樓度食生日飯

👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻👦🏻
我哋叫咗佢個超級乳豬套餐

星期五六日價錢係1480另外再加10%服務費
大約買單嘅價錢就係1700零蚊

食物方面都算係幾豐富㗎👏🏽🥰

有羊腩煲 - 都幾好食 (略嫌較少羊肉好多支竹)
有花膠翅 - 呢個係OK嘅幾好食
有半隻乳豬 - 唔好意思味道真係好鹹
豆苗蝦 - 呢個都唔錯
生菜一碟 - 都係冇咩特別
炸芋頭餅 - 冇乜特別
石斑 - 條魚好好味

整體大致上上菜速度好快基本上一個鐘都唔夠就食晒所有菜!

哈哈 我只可以話廚房上菜速度非常之快

我哋都係鍾意食新鮮嘅食物

你嚟得咁快。我哋食唔切啲食物。
唔係keep住係最新鮮嘅溫度
我哋會比呢度扣左少少分

地方坐得舒服嘅 服務員都幾好
2019-11-06 1265 瀏覽
上一次光顧這裡已經二十多年前,想不到現在的水準差得難以想像。相約朋友們下午茶,眼見傳統酒樓已經式微,但倫敦大酒樓能夠依然屹立不到,所以抱著很大的期望,想不到結果是失望透頂!!食物種類方面,下午茶選擇勁少,傳統點心車只得較常吃的燒賣蝦餃叉燒包鯪魚球,其他食物是需要落單。食物味道方面更是令人失望,炸點油份偏重,小籠包厚皮少湯汁,點心例如蝦餃燒賣更是偏乾,看上去就知道放了蒸了很久。服務方面更是令人吃驚!入座時的服務尚算不錯,誰不知吃了不夠一小時,樓面竟然走過來說埋單?!!三點三還未到,櫈都未坐暖竟然被催埋單?!!那倒不如不要做下午茶吧!最後倉促叫多了一兩樣點心便算。最令人震驚是埋了單俾哂錢竟然之後再有服務員走到身邊,大聲向同事詢問我的枱號埋左單未?!!!這樣的服務真的令人「大開眼界」!到底我是顧客還是「債仔」?!以後絕不會再光顧!!!!

!到底我是顧客還是「債仔」?!以後絕不會再光顧!!!!
2019-11-06
2019-10-07 1128 瀏覽
十月一號放假! 梗系要出去行下啦! 為左振興下香港經濟,約左三位朋友仔去左旺角飲茶。最後去左我好中意既倫敦大酒樓! 去過既人一定知! 呢間酒樓仲系用緊車仔推點心,好似返左細個個陣啊! 比個提示大家,樓下會有叔叔講三樓要搭枱,四樓唔洗搭。但系其實我地去到其實如果唔系好爆都唔洗搭枱! 而且三樓會多D點心食嫁!!! 大家一定要去三樓食! 車仔酒樓好處就可以同D姐姐吹下水! 呢種人情味都值啦! 我地去拎左好幾樣點心! 樣樣都系熱辣辣! 仲有一批唔記得影,不過唔緊要啦! 一班朋友飲茶最開心! 特別推介下炸雲吞! 真系好鬼死趣! 必食啊!!!!其他野食都好好,咖哩魷魚都好冧身! 但系唔記得影! 叫左勁多野,一個人都唔洗100蚊! 而且仲要系午市播! 旺角播! 抵啦!

車仔酒樓好處就可以同D姐姐吹下水! 呢種人情味都值啦!

特別推介下炸雲吞! 真系好鬼死趣! 必食啊!!!!

2019-10-01
  • 炸雲吞
  • 咖哩魷魚
2019-09-16 1126 瀏覽
奶奶家中慣常在節日正日都會出外食飯慶祝,今年亦都不例外,今年中秋節八月十五當日選擇了呢間已經有好耐歷史嘅倫敦大酒樓,我對上一次嚟呢間酒樓,唔知已經有冇八,九年之前嘅事啦。一入到去酒樓裏面,裝修格局好似10年不變喎😯幾乎所有經理及侍應生都已經係伯伯既級數啦😅今晚我哋叫咗個中秋節團圓套餐,可能人多嘅關係,上菜速度真係太慢啦,不過味道搭夠啦,好有兒時去酒樓去‘飲’既感覺,而且碟碟餸菜都好有份量好大碟下,我地一枱16人都食唔曬12人餐,眼見當晚都有好多外國人幫襯,好似聽聞佢地有俾外國旅遊書推介呢!
2019-09-05 1045 瀏覽
兒時媽媽有空會帶我和妹去飲茶,現茶樓只是翻新左,改變不大,面積很大有空間感,必食至愛蝦餃,大大粒蝦很爽,皮算薄真不錯👍,保持到水準。鮮蝦腸粉很滑,糯米雞很足料,不太鹹好味道。鴨腳札用腐皮包有芋頭和肉,很入味。
糯米雞很足料,不太鹹好味道。
鴨腳札用腐皮包有芋頭和肉,很入味。