2023-11-24 272 瀏覽
今晚朋友带左去佐敦食順德菜第一次在港食順德菜炸蜆芥鯪魚球魚肉好好味蓮藕餅煎得好靚,好味道砵仔禾蟲蛋好耐無食過,蛋香味正唔覺係食禾蟲籠仔梅菜蒸菜心而加好多餐廳都有做黎個菜,梅菜係靈魂,可以送好多飯炸鮮奶,炸野雞卷唔識太 欣賞個野雞卷,中間好似肥豬肉咁,感覺好油咁個鮮奶就好食好多生扣花錦鱔皇好大件鱔,味道香濃, 肉質嫩滑,喜歡食鱔朋友一定要食下仲有好多順德餸菜,仲未試晒,下次行開再來試下先
今晚朋友带左去佐敦食順德菜
第一次在港食順德菜

炸蜆芥鯪魚球
魚肉好好味

蓮藕餅
煎得好靚,好味道

砵仔禾蟲蛋
好耐無食過,蛋香味正

唔覺係食禾蟲

籠仔梅菜蒸菜心
而加好多餐廳都有做黎個菜,梅菜係靈魂,可以送好多飯

炸鮮奶,炸野雞卷
唔識太 欣賞個野雞卷,中間好似肥豬肉咁,感覺好油咁
個鮮奶就好食好多

生扣花錦鱔皇
好大件鱔,味道香濃, 肉質嫩滑,喜歡食鱔朋友一定要食下

仲有好多順德餸菜,仲未試晒,下次行開再來試下先

2023-11-23
2023-04-09 860 瀏覽
平時經過順德人見入面食客都係麻甩佬多🤣所以一直冇試過入去幫襯😅兩位朋友竟然話啲野幾好味㗎,不如入去試下😋剛好有張細枱,唔使同人搭枱😅坐低奉送足料例湯(可以自己出去添加)每人揀一個share 😋🐠煎鮮魚腩湯米線$62米線入面都有啲豆卜啦,紹菜啦,湯底係用魚湯,好鮮,唔似味精會覺得口渴,魚腩煎得乾身香口,肉質不散😋🐖大頭菜肉蒸肉餅哥$58肉餅肉質有彈性,加上大頭菜令咀嚼有口感,加咗豉油都唔會太咸,送飯正👍🐂街邊乾炒牛河$68都好大碟,鑊氣有嘅但有一,二嚿牛肉太大嚿有啲唔係好熟😅另外要支裝可樂汽水可加$8都經濟又抵食👍😅
平時經過順德人見入面
食客都係麻甩佬多🤣
所以一直冇試過入去幫襯😅
兩位朋友竟然話啲野幾好味㗎,
不如入去試下😋
剛好有張細枱,唔使同人搭枱😅

坐低奉送足料例湯
(可以自己出去添加)
每人揀一個share 😋

🐠煎鮮魚腩湯米線$62
米線入面都有啲豆卜啦,紹菜啦,
湯底係用魚湯,好鮮,唔似味精會覺得口渴,
魚腩煎得乾身香口,肉質不散😋

🐖大頭菜肉蒸肉餅哥$58
肉餅肉質有彈性,加上大頭菜令咀嚼有口感,
加咗豉油都唔會太咸,送飯正👍

🐂街邊乾炒牛河$68
都好大碟,鑊氣有嘅
但有一,二嚿牛肉太大嚿有啲唔係好熟😅
另外要支裝可樂汽水可加$8
都經濟又抵食👍😅

2023-03-29
2022-07-09 1147 瀏覽
有碗話碗,味道係唔錯既,陳皮炒魚腸加魚卜係好香唔腥,呢個菜真係唔錯!紅蔥蒸雞味道雖然濃但係雞好滑火候到位!魚湯芥菜魚腐不過不失咁,炸鯪魚球夠香口,唔會炸到太乾或者太油但係態度真係搞唔掂,熟客就好口到呢樣好哥樣好,我地生客就“無!”“咩都無!”“你地坐咁耐都唔叫野”(我地一早叫左,只係有一枱“大客”係到),“師父唔會做之類”既說話啦...如果你話呢d係local 既特色,我真係無話可說,我本人就覺得味道再好都好難返轉頭去食
2022-07-09
2022-07-03 828 瀏覽
今晚抱有期望去食順德菜😋,之前食過幾次都覺得味道可以、服務態度都可以,但今晚🥹佢話擺咗三圍酒席,好多菜都唔得閒做,當我地落單的時候,好多平嘅菜式要花時間嘅佢哋就冇興趣做啦,但我昨晚打電話去訂位的時候佢哋有冇講今晚好忙,其實你咁忙我打電話嚟訂位你可以唔接order,但我覺得佢淨係想做貴菜,平的菜就冇興趣,廚師推介的菜式全部冇價錢,當我哋問價錢的時候,睇到佢哋個樣唔係好高興,我哋又唔係大豪客,落單食嘢之前梗係一定要問價錢啦,食過今晚之後,我覺得好可惜幾年前對呢間舖頭都幾好印象,但今晚就實在太令人失望,我哋應該唔會再幫襯佢。🥹🫢
📍#修哥順徳人 .🇭🇰香港油麻地吳松街61-63號地下🇭🇰G/F, 61-63 Woosung Street, Yau Ma Tei, HK.#油麻地 #中菜 #MFJ油麻地 #MEJ中菜 _順德菜#YauMaTei #Chinesefood #MFJ_YauMaTei #MFJ_ChineseFood .味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: .🔆🔆🔆🔆真係李修賢開㗎🤣好好味既順德菜.💯#手撕雞 依個手撕雞涼菜真係無得輸!又香又滑,連啲配菜都好好味雞肉味道剛好!第一道菜就食又好味又開胃!必食之選.💯#油泡筍殼魚 第一次食油泡筍殻,平時食親都係蒸上菜覺得好香好靚,啲魚皮炸到超香,魚肉滑到無得彈!真係好好味勁推介!.Ⓜ️#咸菜湯煮鱘龍魚其實好大盤上枱果陣都幾震撼㗎!但影出黎無左個感覺😅今次先發現原來佢開左啲分店食魚鍋,我覺得食落味道有啲似鯇魚但大舊好多😂個咸菜湯底好正,我飲左兩大碗!.⭐️#順德三太公順德菜必食的煎釀三太公,我幾鍾意食依道菜,又香口又唔飽肚,送酒一流🍻菱魚肉釀青椒最好味,不過青椒都幾辣下!菱魚球都幾鮮幾好味

📍#修哥順徳人 .
#油麻地 #中菜 #MFJ油麻地 #MEJ中菜 _順德菜
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: .🔆🔆🔆🔆

真係李修賢開㗎🤣好好味既順德菜
💯#手撕雞
依個手撕雞涼菜真係無得輸!
又香又滑,連啲配菜都好好味
雞肉味道剛好!第一道菜就食又好味又開胃!必食之選
手撕雞

💯#油泡筍殼魚
第一次食油泡筍殻,平時食親都係蒸
油泡筍殻魚

Ⓜ️#咸菜湯煮鱘龍魚
其實好大盤上枱果陣都幾震撼㗎!但影出黎無左個感覺😅
個咸菜湯底好正,我飲左兩大碗!
咸菜湯煮鱘龍魚

⭐️#順德三太公
菱魚肉釀青椒最好味,不過青椒都幾辣下!
菱魚球都幾鮮幾好味
蓮藕餅好正
但最好味係個蜆芥醬,帶出晒啲香味出黎,雖然未到必食推介,但可以一試✅
順德三太公

⭐️#啫啫竹腸煲
自從認識竹腸之後,每次食順德菜都會想食
好香好惹味,不過似港式多啲
啫啫竹腸煲

💯#生扣花錦鱔
花錦鱔係鱔中之皇,要一早預訂,一魚兩食
先黎個生扣花錦鱔,好香好正好入味呀!魚肉好爽口,一定要食埋啲皮呀😋
生扣花錦鱔

💯#煎焗花錦鱔
第二樣係煎焗花錦鱔,比生扣更香,而且好惹味!
兩個上菜時又香又熱辣辣出晒煙!正💯
煎焗花錦鱔

Ⓜ️#薑蔥煎焗魚嘴
話是魚嘴,其實即係我地既魚雲吧!
細個唔識食,大左先知原來有美顏作用😂
個汁味道係唔錯,不過魚嘴有少少燶味有啲影響味道,希望下次好啲🙏🏻
薑蔥煎焗魚嘴

💯#筍片炒腩肉
依個菜比我想像中好味喎!
筍片入口又爽又夠味,腩肉薄切,所以一啲都唔膩
成個餸好惹味,送飯真係好正呀!
筍片炒腩肉

Ⓜ️#絲瓜豬肚
味道唔錯既絲瓜豬肚湯,其實味道同胡椒豬肚好接近,的確有少少胡椒味!
不過豬肚同絲瓜自身都無乜味,但支竹就索晒湯可以!
湯可以就咁飲,清清地,幾好味
絲瓜豬肚

Ⓜ️#順德壇香骨
其實順德壇香骨係點㗎呢?我無乜印象,同埋壇香又係乜意思呢?
依個骨好唔似中菜,食落係超似港式士多啤梨骨,個味好濃好重甜酸味,骨係好味的,但醬汁太重手食落有點膩
順德壇香骨

今次好多人食,試左好多出名菜!
覺得好好食,好多菜同係順德食嘅味道都好似,值得一試!
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #相機食先 #美食指南
手撕雞
油泡筍殻魚
順德三太公
啫啫竹腸煲
生扣花錦鱔
煎焗花錦鱔
筍片炒腩肉
2019-03-13 1932 瀏覽
好姊妹聚會當然要選中間位置,油麻地一帶方便各路人馬,最適合不過。今晚順德菜。薑葱煎魚腸第一次食,平常是焗的。好大個沙㷛,夠耐熱。吱吱喳喳的聲響,香氣四溢,魚腸肥美惹味。檀香骨又一惹味餸,入味非常。紫薑欖角蒸魚嘴是我喜愛的。魚嘴滑溜溜有嚼口。如不用㰖角會好的,味太搶。煎釀三太公,尖椒,蓮藕和鲮魚球。鯪魚球質感過腍。香煎黃花魚,魚皮炸得脆脆,肉質鮮甜。整體來說,每樣餸莱調味太重且太鹹,食後口乾感持久,希望改善一下。

今晚順德菜。

檀香骨又一惹味餸,入味非常。

煎釀三太公,尖椒,蓮藕和鲮魚球。鯪魚球質感過腍。

香煎黃花魚,魚皮炸得脆脆,肉質鮮甜。

2019-03-01
2018-11-17 1554 瀏覽
順德人試食新開順德菜,店size 細細,一共七張枱,主要食魚...我非魚朋友,食小小,不過同行嘅長輩就非常like!芥菜肉丸煲— 肉丸好好味,湯底鮮尤一般可以skip煎魚嘴,皮香肉滑,好食到不得了羊煲,小小重囗味鯉魚⋯要訂,長輩話好香口.

芥菜肉丸煲— 肉丸好好味,湯底

鮮尤一般可以skip
煎魚嘴,皮香肉滑,好食到不得了

羊煲,小小重囗味
鯉魚⋯要訂,長輩話好香口.
芥菜肉丸煲
芥菜肉丸煲
芥鯉魚
魚嘴煎
2017-03-07 2431 瀏覽
我大食庶民好耐都冇出文,懶惰之過但又為食. 今次老友介紹試食下,主廚就準備地道少少改量順德菜出黎, 食落先知係有心有力做好嘅:1) 蒸土雞: 正宗走地雞, 皮薄冇肥膏, 肉質唔會林, 好雞!2) 芥菜肉丸: 魚湯底已經好鮮甜, 再加個肉丸, 係實但有口感而唔係加左麵粉之類, 肉味融入湯嗎? 所謂講波佬話- 呢球十二碼一係入一係唔入, 答案係入曬味! 3) 炆番鴨: 鴨肉有少少軔, 但係味道唔過火冇冚左鴨味, 得! 4) 豉汁蒸鱔: 大家知道蒸鱔最怕咩? 就係豉汁一大pat, 又醎到顛, 佢地調得唔會重到冚左鱔味,好食.寫到肚餓, 咁多先, 值得再去.

寫到肚餓, 咁多先, 值得再去.
蒸土雞
水冬芥菜肉丸煲