2016-07-24 1257 瀏覽
約左個FD去行街,出到去已經係下午茶時段,去左亞士厘道搵食,見有間食日本野,平平地,就試下了。下午時段冇乜人。要了下午茶7及9,加$15有日式餐湯、沙律及日式蒸蛋。照燒三文魚配白飯,$52。加$15的日式餐湯、沙律及日式蒸蛋。麵豉湯,正常水準。 沙律,酸左少許。日式蒸蛋,都幾滑,唔算好多料,味道正常。照燒三文魚, 肉質嫩滑,味道香口油潤,燒汁惹味,幾好食呀。配的白飯。熱咖啡,正常水準。滑蛋豬扒飯,友人的,炸豬扒口感脆,味道普通。食物正常水準,價格尚算合理,假日食個茶嘆冷氣都幾正呀。
下午時段冇乜人。
要了下午茶7及9,加$15有日式餐湯、沙律及日式蒸蛋。
照燒三文魚配白飯,$52。
加$15的日式餐湯、沙律及日式蒸蛋。
麵豉湯,正常水準。
沙律,酸左少許。
日式蒸蛋,都幾滑,唔算好多料,味道正常。
照燒三文魚, 肉質嫩滑,味道香口油潤,燒汁惹味,幾好食呀。
配的白飯。
熱咖啡,正常水準。
滑蛋豬扒飯,友人的,炸豬扒口感脆,味道普通。

食物正常水準,價格尚算合理,假日食個茶嘆冷氣都幾正呀。

2016-07-20 1130 瀏覽
尖沙咀扮工嘅我,每日最大嘅樂趣(同煩惱)就係唔知食咩好,要budget 得黎又好食,同同事食又要坐得舒服啲,又唔可以行太遠,費事身水身汗返公司就太有個人味道啦。。一星期幾乎會去食街亞士厘道兩次,今日想食日本野,即刻黎呢度搵食!比個貼士大家,lunch 係要12:30 黎到先唔洗排隊,一過左鐘,就等到你同埋印象中呢度晚餐有少少貴,趁lunch 食下都慳到唔少呀~內在環境乾淨舒服,今日可以坐卡位,好開心。同埋周圍都放左日本酒做擺設,好有東洋風味(≧∇≦)失策,無影到menu, lunch set 有魚生飯同熱食,飯呀烏冬呀牛肉鍋咁,價錢$68-150, 豐儉由人,同同事黎一流,個個唔同口味都配合到呢個係前菜,有海哲麵鼓湯沙律同蒸蛋,海哲呢類冷盤會變化,上次我食到涼拌牛蒡,好好食,但其他幾款就係鐵膽啦~不得不提茶碗蒸蛋,好好好好食,一黎多料,有冬菇同蝦,二黎個蛋好滑,唔會因為係送就求其應付下客人。呢set 前菜都係我食完又返黎食嘅原因,感覺舖頭好用心。友人叫自選魚生飯 $82可以揀四種剌身,每種有兩片,甜蛋係送嘅友人表示好食,同埋飯粒粒粒分明,用上珍珠米好有咬口,不妨一試滑蛋雞肉飯$68 8

自選魚生飯
友人叫自選魚生飯 $82
可以揀四種剌身,每種有兩片,甜蛋係送嘅
滑蛋雞肉飯
滑蛋雞肉飯$68 8/10分
👍🏼👍🏼👍🏼

好大碗,一個大男人食都夠飽,我食左一半都飽到。。。雖然因為我食完個前菜都飽左三成XD
滑蛋好滑好嫩,雞都嫩,而且好多,保守估計有80g, 仲有冬菇呢,非常足料!不過飯就稍微濕左啲,個人唔太喜歡。

最後仲送左個小小甜品點心,好開心食左咁多野,好滿足!

keep 起張收據,下次每一百蚊可以減十蚊,我諗好快我又用得著( *`ω´)

食完又要返去搏殺啦

2016-07-19
自選魚生飯
滑蛋雞肉飯
2016-07-14 610 瀏覽
今晚黎到呢條街差唔多九點,餐廳選擇好多,行完一輪決定食下日本菜。坐低時人客都算幾多,當時無乜留意店名,原來佢既中文翻譯都幾浪漫。而且裝修係靚既,餐牌亦有好多食物飲品選擇。滑蛋鰻魚飯定食 $108好鍾意滑蛋飯既質感。不過咸左少少,同埋貪心的我覺得如果鰻魚多點就好了。牛肉鍋定食 $118都算好多牛肉,而且牛肉湯咸甜適中,又有我鍾意既粉絲,幾好。三文魚刺身 (+$15)睇落都幾厚切,質素應該OK,因為老死覺得要食埋我個份quota。店員服務就只係十分一般:唔知點解係都要安排客人坐最出、近門口一張枱,咁熱既天氣,入面又有枱,咁樣安排係咩原因呢?而且今晚店員九點五十分就叫我地埋單,仲好尷尬地望住我地,要我地問幾次先知道原來佢想而家就清場清潔了。呢間係一間水準一般既日本菜,雖然裝修係比較地道,但食物同服務都真係唔特別,其實做餐廳同客戶既交流真係好緊要架啵。但以佢價錢黎講,算抵食既!
滑蛋鰻魚飯定食
好鍾意滑蛋飯既質感
。不過咸左少少,同埋貪心的我覺得如果鰻魚多點就好了
牛肉鍋定食
都算好多牛肉,而且牛肉湯咸甜適中,又有我鍾意既粉絲,幾好
三文魚刺身 (+$15)

。但以佢價錢黎講,算抵食既
2016-07-13
2016-01-04 1070 瀏覽
去咗韓國幾日,好友話掛住我突然約食晏,話係尖沙咀,都唔知食乜好,走入亞士厘道,見到呢間日本嘢幾好咁,就試下佢喇!我叫咗刺身飯定食,比我預期中豐富好多,有麵豉湯有茶碗蒸,仲有沙律同前菜添!沙律係芝麻醬汁沙律,有車厘茄,鮮甜好味道!茶碗蒸熱呼呼的,入面有雞肉,仲有我最愛既銀杏添!日本蒸蛋真係好好味,每次食都滑溜溜的!前菜係辣大荳芽,好開胃!麵豉湯係白麵豉湯,唔太咸! 刺身飯送到,有甜蛋,牡丹蝦,赤身,三文魚,赤貝,鯛魚,除咗鯛魚,件件都厚切,好豐富吖!赤貝同牡丹蝦超鮮甜,應該真係新鮮飛機貨!鯛魚係薄切,非常爽口,完全有係日本魚市場食既感覺!赤身同三文魚無乜特別,勝在係厚切,有口感,唔似得d大型連鎖店收勁貴但勁薄切,今咗好似無食咁!飯應係醋飯,微暖,唔會太濕同過酸,讚!友人食親子豬扒丼,評價都係good!久不久對自己好d,搵間坐得舒服d,又唔係真係貴好多既食餐好d,人都會醒神d!
前菜係辣大荳芽,好開胃!麵豉湯係白麵豉湯,唔太咸!
飯應係醋飯,微暖,唔會太濕同過酸,讚!

友人食親子豬扒丼,評價都係good!
2015-12-16
2015-12-21 797 瀏覽
估不到呢間豪不起眼的日本小店,才食出日本菜的真味道。我們一行三人,每叫了個午餐: 魚生粒井便當、牛肉烏冬、滑蛋鰻魚飯。聽個名很是普通,但才的前菜已經讓我讚賞,首先有蒸蛋(內容豐富:有蝦肉、雞柳等等。可能食得板長、元氣多他們太行貨,全無味道)、沙津(非常新鮮)、湯(原來是有煮過的魚湯,好香好入味,不是別家的用粉開滾水的味噌湯呢!所以更驚喜!),之後便是我的魚生丼,好新鮮,大魚子都鮮味,不太咸、魚生底是放滿好幼好幼的紫菜絲和芝麻,所以魚生飯更有層次,魚生粒種類好多,最緊要新鮮!再試下囝的牛肉烏冬,牛肉好滑無jar,不會太肥,又多配菜,烏冬好彈牙,湯底不錯,一流!不簡單的烏冬。爸爸叫了滑蛋鰻魚飯,爸爸話好味!估不到的認真!一定再食!

估不到的認真!一定再食!

牛肉烏冬
牛肉烏冬
  • WABI 魚生飯
  • 午餐
2015-12-19 484 瀏覽
這是第三次到訪這餐廳。我和友人各點了雜錦魚生飯同安格斯牛肉鍋。前菜比上次進步了:麵鼓湯足料有味噌味,沙律和漬物的調味剛好,酸酸的,有醒胃的作用。上枱時雜錦魚生飯變左魚生粒飯,一句唔好意思都無,大失所望。魚生粒ok新鮮,只有大路的三文魚,八爪魚,呑拿魚,三文魚子同玉子。八爪魚有D靱好似同其他魚生唔多夾。不過幾十蚊食個魚生飯,算是ok 吧!安格斯牛肉鍋好足料:有菜,牛肉,旦同白飯。牛肉大大片無筋好軟滑,有肉味,sukiyaki 汁甜度適中,是冬曰的好選擇。

這是第三次到訪這餐廳。

2015-12-18
2015-12-03 368 瀏覽
上兩回試過超值魚生飯和招牌魚生飯,有點念念不忘,全因超級新鮮超值。今次再試特上刺身定食。蒸旦十分滑溜,沙拉菜新鮮!。蚌刺身乃刺身定食少有之物,食落十分鮮甜爽口;,toro 也沒有上次肥美入口即溶的感覺,但是一點也沒有筋,但以百多元有toro食,算是經濟的。其他的魚生片,普普通通是常見貨式,但肉質結實,是新鮮的。所謂特上刺身,雖然沒的雜錦魚生飯價格性能比高,但以百多元有toro 同蚌食,算是不錯了。
特上剌身定食
上兩回試過超值魚生飯和招牌魚生飯,有點念念不忘,全因超級新鮮超值。今次再試特上刺身定食。蒸旦十分滑溜,沙拉菜新鮮!。蚌刺身刺身定食少有之物,食落十分鮮甜爽口;,toro 也沒有上次肥美入口即溶的感覺,但是一點也沒有筋,但以百多元有toro食,算是經濟的。其他的魚生片,普普通通是常見貨式,但肉質結實,是新鮮的。所謂特上刺身,雖然沒的雜錦魚生飯價格性能比高,但以百多元有toro 同蚌食,算是不錯了。
2015-11-19
2015-11-05 563 瀏覽
一個人食晏,要找個座位認真不易。餐廳大部分都是兩人以上才可訂位,快餐店一個人搵位更煩,是日找一間少人小店享受一個人的浪漫。知道這小店在別處有分店而評分相當高,所以二話不說便點了招牌的侘寂魚生飯。隨餐奉上蒸旦,麵鼓湯和牛篣,旦軟滑,有少量白果;,湯:正常無過份的咸,但也沒有什麼鮮味。魚生十分新鮮,有toro, 牡丹蝦,海膽,白身魚和三文魚子。海膽大大片無苦味,雖不是十分鮮甜但大大片的混合魚子和白飯,真是大滿足。白身魚生切得厚片,有一定的口感。toro的體積較少,但他的確 肥美,比坊間多數用的三文魚和呑拿魚更有睇頭,真的想Echo 一下。總括而言,此乃上品之選。唯餐飲欠奉,未能作完美句號。
2015-11-05
  • 侘寂魚生飯
經常到亞士厘道都沒發覺有間日本餐廳 侘寂.鮨處  又試試吧  看餐牌見到有個WABI 魚生飯, 女生就是, 吸引就叫.....WABI 魚生飯是一個SET, 所以有前菜沙律等等 沙律:好開胃的沙律, 蕃茄幾得意, 好透的, 但食落又不差 前菜: 魚仔, 好味, 甜甜的 麵豉湯: 味道OK, 沒什麼特別 WABI 魚生飯: 登登登登! 我選的WABI 魚生飯! 賣相幾好  甜蝦: 都大隻的, 但不夠爽口, 如果鮮點會好點 海膽: 非常新鮮和甜美 吞拿魚蓉: 味道唔錯, 不過略嫌較爛, 不夠口感 帶子: 亦都是非常的新鮮, 好有咬口 三文魚: 正常 吞拿魚: 好香好好味 三文魚子: 正, 粒粒都好像爆珠似的 醬油MOUSSE:特別一提, 這個曷醬油MOUSSE (還是豉油MOUSSE, 忘了), 好特別, 真的是MOUSSE的感覺, 但咸咸的, 不過不是我杯茶, 男友用來撈飯食覺得不錯醬燒廣島蠔: 好特別, 叫時以為是沙律醬的焗蠔, 原來不是, 食起來甜甜的, 又有少少咸味, 但不重, 食落還有少少沙律味, 跟蠔的配搭幾好不錯, 可以比美沙律醬焗蠔海膽炒飯
經常到亞士厘道都沒發覺有間日本餐廳
侘寂.鮨處
 又試試吧

WABI 魚生飯是一個SET, 所以有前菜沙律等等
沙律:
好開胃的沙律, 蕃茄幾得意, 好透的, 但食落又不差
沙律
前菜

魚仔, 好味, 甜甜的
麵豉湯

味道OK, 沒什麼特別
麵豉湯

登登登登! 我選的WABI 魚生飯! 賣相幾好
WABI 魚生飯
甜蝦: 都大隻的, 但不夠爽口, 如果鮮點會好點
海膽: 非常新鮮和甜美
吞拿魚蓉
: 味道唔錯, 不過略嫌較爛, 不夠口感
帶子: 亦都是非常的新鮮, 好有咬口
三文魚: 正常
吞拿魚
: 好香好好味
三文魚子
: 正, 粒粒都好像爆珠似的
醬油MOUSSE
醬油MOUSSE

海膽炒飯

非常多的海膽, 望落應該不只一款海膽, 口感好豐富, 因為用料好足, 份量不算多, 大慨有4小碗, 不過味道偏淡, 可以咸少少
海膽炒飯
一人百幾食日本菜來說, 整體算好味的, 可以一試
2015-10-05
沙律
2015-05-29 474 瀏覽
我點咗個安格斯牛肉烏冬,有位男侍應放低咗個蒸蛋同埋湯,然後有位紥馬尾女侍應叫佢拎返起,佢地再咬耳仔唔知講乜嘢,我問係咪冇安格斯牛肉烏冬,個馬尾女侍應答係。我再點其他嘢啦,另一位女侍應問馬尾女咩事,馬尾女仲惡死咁大叫:「佢個餐冇蒸蛋同湯架﹗」請問有乜咁秘密唔可以講我知,要兩個咬耳仔之後仲答非所問呢?等咗一陣烏冬黎咗,安格斯牛肉好靭,我唔知係咪應該係咁了。食完,我見隔離枱叫埋單後侍應拎單過去俾佢俾錢,於是我也照做叫埋單了,點知個馬尾女叫我出去埋。俾加一果吓我真係嬲到最後HKD108食咗一肚氣。成間餐廳既侍應都好似做緊白事咁,痴線架﹗

請問有乜咁秘密唔可以講我知,要兩個咬耳仔之後仲答非所問呢?

等咗一陣烏冬黎咗,安格斯牛肉好靭,我唔知係咪應該係咁了。

最後HKD108食咗一肚氣。

成間餐廳既侍應都好似做緊白事咁,痴線架﹗
2015-05-29
1 分鐘 (堂食)
2015-02-02 530 瀏覽
亞士厘道的食店大都試過了,有一天突然看到地舖的這家WABI SABI,就心思思試新野。舖面蠻日本風的,白色外牆讓人覺得很舒服,店內裝修簡約悠閒。午餐時段的價錢跟附近的食店稍為貴一點,在這條街內算是合理價錢。我點了燒汁雞扒飯,配凍咖啡。飯看上去蠻細碟,剛好夠飽肚。用日本米煮成的飯特別好味,但醬汁只屬一段,不太甜也不太咸。不過雞扒是很入味很香口。咖啡很日式的偏甜,不夠香。是次午餐讓我覺得跟別的港式日本料理沒有太大分別,中規中矩的食店。不過有機會會一試晚餐,希望發掘到它的日式滋味。
舖面蠻日本風的,白色外牆讓人覺得很舒服,店內裝修簡約悠閒。
咖啡很日式的偏甜,不夠香。

2015-01-23 1054 瀏覽
沒有試過這兒在港島那邊的總店,始終路途比較遙遠,現在在亞士厘道這邊開了分舖,交通上自然是方便得多了.....走進來後看看餐牌,壽司、刺身及串燒等全部都有供應,樣樣都想叫想試。同行的小朋友不能吃生的,最保險自然是從一系列熟的和食中揀選一款給他品嚐....主食未到,幾款前菜小吃首先登場。茶碗蒸內材料甚豐 ---- 有切成片狀的魚蛋、銀杏、蟹柳 (不幸是我最討厭的)及冬菇。這雖較為行貨但總算不欺場。蛋本身沒有處理得過老,蛋面並未出現很多的小洞,但缺點是稍為"水"了一點。儘是如此但這仍是深得小友的寵愛,連我的那一杯也差不多由他一個人包辦晒.....一小碗牛舌切成細片,很淰亦鹵得夠味;麵豉湯味非死鹹而帶絲絲甜。甜味之來源應是來自在湯內的白及紅蘿蔔片;薯仔沙律並非屬磨得特別幼細之輩,咬入口中仍是感覺到有一粒粒的薯仔的粉糯口感。我倒是對之蠻鐘愛的....小弟的魚生飯的賣相是極其漂亮突出....在滲滿芝蔴及蟹籽的醋飯上舖滿各式的魚介類刺身 ---- 三文、油甘、maguro、帶子、海膽、北寄貝、劍魚、ikura及牡丹蝦,基本上您想得到有的正常刺身種類組合都可在此找到。大部份用的料皆十分新鮮,其中特別以
走進來後看看餐牌,壽司刺身及串燒等全部都有供應,樣樣都想叫想試。同行的小朋友不能吃生的,最保險自然是從一系列熟的和食中揀選一款給他品嚐....

一小碗牛舌切成細片,很淰亦鹵得夠味;

小弟的魚生飯的賣相是極其漂亮突出....
在滲滿芝蔴及蟹籽的醋飯上舖滿各式的魚介類刺身 ---- 三文、油甘、maguro、帶子、海膽、北寄貝、劍魚、ikura及牡丹蝦,基本上您想得到有的正常刺身種類組合都可在此找到。大部份用的料皆十分新鮮,其中特別以uni及蝦最鮮最夠甜度,前者嚐不出劣質貨的那種怪及瀝苦,入口是滿嘴源自海水的鹹鮮及creamy口感;後者則是充滿鮮味不腥而咬下去糯糯的;帶子若稍為切厚身一些咬囗自然會有更大改善;Ikura在口腔內卜的一聲便爆開,之後便感受到一股鹹但鮮味,是有水準的;北寄貝質地軟淰絲毫沒有擦膠feel;蛋塊有點死實,是令人較失望的一環....

醮醬很明顯地有花心思,是將豉油添上麵豉後弄成像慕絲再裝於小玻璃杯內,既精緻又別出心裁....

醋飯內的醋量下得未算太多,因而亦不會因此而輕易蓋過應存在著的飯味及香;蟹籽及芝麻的加入亦令飯粒多了股香氣及特別有咬頭,這樣吃起來亦不覺單調....

至於小友的炸豬扒定食,豬扒號稱用上來自日本佐賀的金星黑豚,肉存有不少的脂肪味帶點甘香,質地方面亦相當的軟熟,不過遺憾的是吃到有好幾件是帶丁點的筋讓人有些不爽;炸功上則未呈完善,皮和肉是存在著有些分離狀態,而在脆囗度上的水準也屬油麻地水平。值一讚是飯內的蛋汁是頗流心滑溜,用來拌飯加上甜到漏的洋蔥,難吃極也有譜....
叫套餐加少許錢便可試試這裡的串物。就算肚已飽了九成也得一嚐....
雞翼皆屬我倆的摰愛,當然便要點它了。論色與香皆算合格,外皮亦夠香脆而內裡的肉也軟嫩。唯一缺失是鹽可以重手一些及洒得均勻點就更完美....

水準不俗的一所店子。若來開這一帶又想以日菜作主打的話,這裡會是一個不錯的新選擇....

2015-01-10 362 瀏覽
係TST返工~見佢新開張...今次已經係第3次幫親...第一次食特上刺身定食..刺食新鮮..可惜飯是熱辣辣,完全唔MATCH~大家要留意,轉壽司飯係要加十蚊~因為上次有送COUPON關係,所以去左食第二次,我地叫左兩個吉列豬扒定食同一個青魚定食,友人想白飯轉做烏冬(轉烏冬加$10),侍應竟然答:烏冬好小咋wo 得一兩啖...... 我地既想法係邊有員工倒自己公司米?!最後都係叫左烏冬,結果唔係佢所講既咁小...失望既係湯底如同清水一樣..不過吉列豬扒係ok既.第三次,因為有人請的關係再一次幫襯,先講食物:銀雪魚定食 銀雪魚味道鮮甜,沒有雪味,外皮香脆.另外特上刺身定食刺身一樣新鮮... 每一次落單後都會上兩碟前菜一碗湯 前菜每次都不一樣感覺新奇...但問題又來了,第一,因為做唔切既關係只來了一客蒸蛋,另一個後上 結果,最後我地食哂所有野3吹4請先黎.第二,當時時間係星期六lunch既時段,成間鋪得三枱食客,但員工好似趕住收工咁...我地d小食未食完已經收哂我地既碗同筷子...叫我地搵手食?仲有,最後3吹4請先到既前菜終於到左...但食左幾啖又比個員工收左....野食雖然好食 但咁既服務
係TST返工~見佢新開張...今次已經係第3次幫親...
第二,當時時間係星期六lunch既時段,成間鋪得三枱食客,但員工好似趕住收工咁...我地d小食未食完已經收哂我地既碗同筷子...叫我地搵手食?仲有,最後3吹4請先到既前菜終於到左...但食左幾啖又比個員工收左....野食雖然好食 但咁既服務態度真係唔得囉.....第三,比左兩次意見仲未見過有改善...
對呢間野絕對失望!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2015-01-10
用餐優惠
優惠券
2015-01-06 413 瀏覽
31號除夕公司放早,難得可以偷時間去按摩及Facial~ 只有半個鐘食午餐,於是去附近的亞士厘道搵食,只有1個人諗住平平地,點知亞士厘道已經無乜平價野食~最後選了這間好新的WabiSabi店子不是太大。店內放了不少清酒作點啜,裝修比較素色。這小店感覺不太地度,似係港人開的日式料理店。午餐選擇多,價錢$7x~百幾都有。尖沙咀價錢?點完午餐後,好快已送上前菜~有魚仔及沙律~魚仔送酒一流,沙律鮮甜開胃魚生飯$88有好多吾同類型的刺生,好多款~魷魚、蝦、墨魚、蛋及四五款魚。顏色豐富,令賣相好吸引!味道都不錯,沒有冰得太耐,感覺良好~旁邊放了好多火箭菜,不太欣賞;另外,wasabi放在飯上,沒有放在菜上,令果部份d飯好辣~可以改善途中,送上麵豉湯,味道不錯而且都有少少湯料;中有蛋,味道甜甜,口感厚身。這裹午餐送的小食都幾多~而且味道都不錯這是我的2014最後的午餐. 簡單但舒服.
31號除夕公司放早,難得可以偷時間去按摩及Facial~

店子不是太大。店內放了不少清酒作點啜,裝修比較素色。
這小店感覺不太地度,似係港人開的日式料理店。
午餐選擇多,價錢$7x~百幾都有。尖沙咀價錢?
魚生飯$88
味道都不錯,沒有冰得太耐,感覺良好~
這裹午餐送的小食都幾多~而且味道都不錯

這是我的2014最後的午餐. 簡單但舒服.

2014-12-31