小編有日去朋友係屯門既鋪頭做角蛋白, 做完之後緊係去搵食, 朋友介紹左我去呢間日本餐廳, 小編就去試試佢, 餐廳主要係食咖哩同拉麵, 今次我就揀左食拉麵🍜 白武士櫻花拉麵 $64  (菊) 炸雞兩件+凍檸茶 $24拉麵去上面有櫻花蝦, 叉燒肥瘦岩岩好,又夠多, 而湯底係豬骨湯, 好好飲, 另外我加左炸雞, 比我想像中大件, 不過岩岩炸起, 咬落去仲好juice, 整體黎講都唔錯, 一個人黎食CP值係OK既~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 侍元地址:屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L1樓14-16號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※

🍜 白武士櫻花拉麵 $64
  (菊) 炸雞兩件+凍檸茶 $24

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 侍元
地址:屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L1樓14-16號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
2023-12-22 461 瀏覽
自從搬咗入屯門住之後, 放假都會原區搵嘢食, 今次發現一間細細地嘅日本餐廳, 但估唔到勁多嘢食, 有飯又有拉麵,好難揀呀!最後搞咗十幾分鐘決定試佢地嘅日本風-海軍咖哩吉列豬扒飯再加個松(炸雞翼套餐) 。吉列豬扒外層的炸粉好炸得好脆, 入口完全冇油膩感, 豬扒炸得都幾鬆軟, 熱辣辣, 仲好 juicy, 配上惹味濃香咖哩汁, 完全有回到日本街頭的感覺, 越食越開胃!個炸雞翼都唔錯, 外邊包住嘅粉炸得脆口, 入口仲保留豐富肉汁, 而且好入味, 好好食 !估唔到撞下撞下又搵到間好嘢, 下次再來要試多幾樣嘢先! 期待下一次啊!

好難揀呀!

2023-12-21 264 瀏覽
疫情後, 和家人都已經習慣了晚上不外出食飯, 通常自己煮或者外賣, 近期政府大推夜經濟, 所以和家人外出行了一日, 正想找地方坐及醫肚時見有間店門面裝修好有東洋風, 於是入店, 店內都OK,餐牌價錢都好抵,見餐牌”梅,蘭,菊,竹,松” 為名套餐有主食加小食加飲品都超抵, 剛好四個人就點了四餐即有四個小食加四柸飲品。"天婦羅有兩種醬汁可選擇, 另外, 蛋包飯都有兩種醬汁配, 四人剛好點晒, 大家share 就可以試晒4 種味道, 天婦羅外炸好脆, 內蝦入晒味好新鮮, 加咖喱醬汁, 味道好過連鎖店的.. 另外, 蛋包飯中醬汁都非常特別加上少辣,有刺激味蕾增加食慾最好是可一次過試四種小食, 份量都唔細, 同家人食到好飽❤️
2023-12-12 214 瀏覽
懶到唔想煮,連續叫咗幾日外賣, 都唔知食咩好。去商場行下街順便搵間餐廳食埋先返屋企,見到有間門面好有日本風嘅拉麵小店, 一於入去試下。好耐無食熱辣辣拉麵! 一眼就睇中咗‘’一丁目拉麵‘’ (濃厚味噌豚骨湯)碗麵上枱仲出緊白煙,等唔住即刻試啖湯底, 湯底好濃豚骨湯味, 麵質彈牙,軟硬適中, 同湯底好夾。另外,叉燒好淋好入味, 加埋隻溫泉蛋, 咬開半流心狀態,個蛋黃超CREAMY,整體嚟講性價比唔錯!下次再去試埋其他湯底拉麵。

2023-12-11 168 瀏覽
這年來工作太忙無時間放假 ! 好耐無去日本了, 好懷念日本美食! 早前聽同事講有間舖頭嘢好好食, 好似去日本咁, 食物新鮮味道好味, 價錢好抵 !於是同朋友一齊去睇下! 間舖內部裝潢好似日本, 行入去都有去日本FEEL, 經其他檯時見有多人點了一檯嘢, 好奇問下店員,佢話見到的是佢地店”二人豪華套餐”宜而, 於是跟風叫了一個, 嘩! 真好多嘢食, 餐配”海老烏冬”味道又滑及彈牙 ,湯味道好濃好正 ! 另外, 是” 和風牛肉飯” 牛肉入晒醬汁味又軟又有咬口, 好正, 最正飯吸晒牛肉汁及醬汁, 又不太咸, 非常美味!!再試個炸南瓜炸薯餅及炸雞, 外脆內軟, 好味道, 還有一道”自家製餃子” 熱辣辣咬落去汁流出來又鮮又超美味! 朋友話還有配飲品, 嘩!! 見價錢好抵 !一烏冬一飯, 幾道配物加飲品, 若果其他地方加上去好貴, 但這間超抵二百幾, 早發現就可以醫下”日本思鄉病”!!

2023-12-11 105 瀏覽
今日入屯門跟男友到市中心逛街,由於早餐吃得太飽,因此沒有吃午餐;到了吃下午茶的時間便選擇了位於屯門時代廣場的日式餐廳「侍元」餐廳裝修簡潔明亮,提供精緻日式快餐,選擇豐富點了幾個小食:特色春卷,泡菜,炸特色腸,串燒雞肉,北海道南瓜炸物,炸薯,炸雞,蝦餅及自家制餃子炸物外脆內嫩,肉汁多不老很美味個人最喜歡自家制餃子,餃子皮薄,咬下時充滿肉汁,夠Juicy ,口感及味道俱佳炸雞肉嫩滑又入味,炸得乾身不油膩,不錯!小食質素相當滿意,下次再訪會試拉麵
餐廳裝修簡潔明亮,提供精緻日式快餐,選擇豐富
炸物外脆內嫩,肉汁多不老很美味
炸雞肉嫩滑又入味,炸得乾身不油膩,不錯!
小食質素相當滿意,下次再訪會試拉麵
2023-12-11 102 瀏覽
一向覺得快餐式日本拉麵是不夠地道的, 但最近跟朋友試了這間店後完全改觀了, 原本快餐式拉麵及小食可以好地道好味道, 只要用心去經營.自己點了地獄武士拉麵而朋友點了白武士拉麵, 見到麵時好足料不似其他睇相好豐盛實物偷工減料,當然食慾大振即試勁紅地獄湯先, 一試勁OK 好似日本味道, 再食拉麵, 麵質煮到剛好及吸收湯汁勁入味, 超正, 之後問朋友白武士拉麵如何. 佢已經沒有口回答只舉手指公點點頭好滿足的樣子!!我們另外, 多點了一煎餅面超多木魚絲我至愛, 即連醬一大塊送進口內, 口感超乎想像有多種複雜口味及質感, 勁正.即刻再試另一碟炸豬扒. 咬落去皮勁脆內肉質好多汁好嫩滑, 唔似其他店炸豬肉又硬又無味! 一時忘記了還有人氣自家制餃子, 實太飽了, 但一定要試因人氣, 餃子好多汁內肉又好嫩滑不老, 超正, 怪不知是人氣產品,平時食量都不大, 來這間店後好想不停地食, 真有水準 !

平時食量都不大, 來這間店後好想不停地食, 真有水準 !
公司剛剛搬來屯門, 正在頭痛中午食咩中, 經商場見到有間店外面好多人! 好奇去睇下, 好有日本FEEL! 就決定試下, 等了15分鐘就有位, 入到去牆上畫好Q日本武士公仔, 好可愛!! 店員送來餐牌後發現好多嘢食, 樣樣都好吸引, 但驚食唔晒! 店員見兩人正在頭痛中, 就建我們試人氣飯及意粉!! 於是點了一個咖喱豬扒飯,糖沁蛋肉醬意粉及炸雞翼及炸雞,.炸豬扒外皮勁脆咬落去肉質超軟及多汁, 配好Q彈米粒及辣辣地咖喱汁, 真好好味!! 見同事食肉醬意粉都好好味, 同事分少少我試, 好味唔似其他店意粉太硬或太軟, 剛剛好再加上醬汁及肉碎紅蘿蔔粒, 真的好味道!再試小食外脆脆內雞肉多汁嫩滑, 加特製調味料, 真好味!!埋單後同事話明天再來, 要試其他食品, 真回味!!

再試小食外脆脆內雞肉多汁嫩滑, 加特製調味料, 真好味!!

埋單後同事話明天再來, 要試其他食品, 真回味!!
2023-12-11 70 瀏覽
今早為了見客連早餐都無時間食, 開完會後好急就在客人公司附近找地方醫肚, 見到有間鋪頭外面好多人, 於是去了解一下, 有店員見到立刻安排我入坐, 見到餐牌, 有麵又有飯. 好多樣好好味, 店員見我迷惘中, 就推介我試下”溫泉蛋鰻魚飯”, 佢話係呢間店嘅人氣美食, 見相都好美味, 於是叫了!不到10分鐘一碗還在出煙的飯送到了, 食了一口飯, 嘩!! 熱辣辣嘅飯加上醬汁好好味, 再試饅魚, 魚肉同醬汁混為一體, 好入味, 滑得來帶少少彈力, 不似其他店的肉太淋又鯹, 這種口感只有新鮮才可以有此效果, 仲有個恰到好處嘅糖心蛋, 好味, 店員真無介紹錯!!

2023-12-11 66 瀏覽
今日難得放假, 唔知去邊好! 好耐無去屯元區, 同朋友話有間舖頭嘢好好食! 就見識一下吧! 去間舖頭都好多人! 香港人習慣多人食地方應該都會是好嘢的! 加上朋友推薦話食物味道似去了日本一樣, 更加有信心試下🥰行了一日都好肚餓, 於是叫了一份”稻庭手打烏冬炸物配”價錢又抵食👍🏻個餐好快送到, 即試下烏冬先,一試果然不錯, 烏冬咬落去好彈牙又滑同吸收好多湯汁鮮香濃味, 好好味! 真好似日本原味道❤️配炸物就揀咗吉列海老, 好正咬落去脆到有聲, 海老都好鮮甜, 炸完蝦肉都唔乾, 外脆內軟好好味, 朋友無介紹錯, 好想食其他, 但實在太飽了😍下次一定再來食!!

2023-12-07
早餐
2023-12-11 51 瀏覽
周末放假周圍都係人山人海, 今次趁住閒日放假約埋朋友來食呢間, 唔洗等咁耐位, 可以慢慢食 。 平時見餐牌好多嘢食, 好多選擇而且價錢唔貴, 除左麵仲有飯可以選擇,我地叫咗個二人豪華餐慢慢嘆!👍🏻吉列海老烏冬 個吉列海老粉薄炸得好脆, 入口蝦好鮮爽, 烏冬口感彈牙得來幾滑。👌🏻和風牛肉大碗飯 – 正常牛肉飯, 不是太特別👍🏻和風什菜沙律 – 呢個係我食日本菜最鍾意食嘅嘢, 因為個沙律汁好好味, 自己屋企整唔到👍🏻北海道南瓜炸薯餅 – 外皮香脆, 入口唔油, 呢個都好味👍🏻龍田楊炸鷄 – 雞肉都仲好juicy, 唔乾👍🏻自家制餃子 – 佢呢個餃子食得出同出面急凍好唔同, 鮮味好多, 好食, 整體呢個餐都唔錯, 可以再encore!

👍🏻吉列海老烏冬

👌🏻和風牛肉大碗飯 – 正常牛肉飯, 不是太特別

👍🏻龍田楊炸鷄 – 雞肉都仲好juicy, 唔乾

2023-10-17 205 瀏覽
今次行過呢間日本"快餐"店,係門口比佢個炸野味吸引左入去。見到有炸蠔定食即刻叫左個試下,首先望到佢個外觀擺位相當靚,令人垂涎欲滴。首先夾起炸蠔咬佢一啖,炸至金黃酥脆嘅外層包住嫩滑嘅蠔肉。每粒蠔都保持住佢原汁原味,炸至剛剛好的程度。炸蠔本身個味道已經相當豐富同美味。配搭埋如佢嘅沙律菜同醬汁,進一步提升左成個定食嘅風味。加埋熱辣辣嘅白飯,真係另外一啖啖咁食落去,完全唔知飽。但係個餐雖然得四隻蠔,好似唔係好夠食咁,但係佢用嚟送飯個份量啱啱好,加埋啲沙律菜咁食絕對係會食飽一個男人嘅
今次行過呢間日本"快餐"店,係門口比佢個炸野味吸引左入去。

2023-09-20
2023-10-14 113 瀏覽
純粹行過醫肚,侍元味噌拉麵套餐加餃子連一杯凍飲$88,味噌拉麵湯底好淡,差燒好似一塊無味嘅五花腩切片,流心蛋合格,但整體屋企煮仲好味過佢。只係好一般嘅拉麵店,可能幫襯咖哩飯會好啲。
2023-09-13 199 瀏覽
收工去屯門練習前又約老友食個晚飯先,諗住行下睇下有咩平民價既食店,亂行之際經過呢間侍元係食日式野,老友見到d蛋包飯話有興趣就黎一試,門口都貼左好多食物相片同價錢,主要都係以平民價既日式料理吸引。餐廳行快餐店形式,先係門口落單之後再等取食物,可以先坐底睇完餐牌再點餐都得,比較簡單,店內格局就比較細,但坐位都唔少都超過10張枱,不過位與位之間都比較近d,人多時應該都幾迫,餐點方便都幾多選擇,有飯有拉麵,仲有d小食。滑蛋吉列豬扒飯跟炸餃子落單後等大約8-10分鐘左右,雖然行快餐形式但食物係新鮮製作,吉列豬扒新鮮炸起外皮都脆,係肉質我覺得硬左dd,炒滑蛋質素唔錯幾滑,撈埋飯食好香,飯係用珍珠米,雖然睇落好似好細碗但壓得好實,份量都幾多,我最後都食剩幾啖飯,跟餐我選擇左小食炸餃子,餃子就普通啦無乜特別,飲品選擇唔多得汽水凍檸茶凍檸茶都係一般般。黑豚肉海軍咖哩蛋包飯跟炸餃子老友揀左蛋包飯,蛋同樣都係幾滑,飯量都係幾多,老友算大食既人都話食得好飽。整體黎講以呢個價錢食日式野都叫平民價既,質素普通但都算係即叫即做,想平平地食下拉麵或丼飯都可以一試。

滑蛋吉列豬扒飯跟炸餃子

滑蛋吉列豬扒飯跟炸餃子

黑豚肉海軍咖哩蛋包飯跟炸餃子

黑豚肉海軍咖哩蛋包飯跟炸餃子

2023-09-09 155 瀏覽
放假出市中心行街, 多數人都會響市廣場果邊搵食, 不過其實北翼呢邊都有好多餐廳, 各式各樣平貴都有, 而且仲唔洗等咁耐位.我地揀左呢間日式拉麵, 價錢唔貴, 除左麵仲有飯可以選擇.朋友要左糖心蛋鰻魚飯, 鰻魚份量適中, 無骨可以好放心咁食, 日式珍珠米配上鰻魚汁甜甜地最啱送飯. 個糖心蛋亦夠晒流心.我就要左白武士櫻花蝦豚骨拉麵, 先飲一下個拉麵湯底, 好濃郁既豬骨味, 夠清唔油膩. 加埋D櫻花蝦一齊飲, 仲帶有蝦既咸鮮香味.拉麵係粗身既拉麵, 口感特別彈牙爽口, 唔會煮得太腍. 日式义燒唔肥, 入口即溶, 唔會太乾, 而且厚薄適中.

我地揀左呢間日式拉麵, 價錢唔貴, 除左麵仲有飯可以選擇.

拉麵係粗身既拉麵, 口感特別彈牙爽口, 唔會煮得太腍.
日式义燒唔肥, 入口即溶, 唔會太乾, 而且厚薄適中.