6天前
小妹今晚同家人去咗「來多碗車仔麵」食晚餐,呢間車仔麵有好多年歷史,加上係香港十大車仔麵推介🥳雖然呢度地方不算太大,裝修偏向簡約風格,牆上有大熊貓🐼畫作,打卡一流🤩入到去呢間車仔麵店,價錢非常清晰,先點餐再付款入座;非常地道,由兩餸至五餸都有,好有懷舊風味🤭今次叫咗兩碗麵,分別四餸麵及五餸麵四餸麵:蘿蔔、咖喱魚蛋、貢丸、菜肉餃配粗麵🍜咖喱魚蛋每粒爽口彈牙,且帶點香辣,好惹味;貢丸每粒紮實有咬口;每嚿蘿蔔好大嚿,清甜索晒湯汁,超入味🙌菜肉餃口感豐富,每粒包到滿滿,非常滿足。粗麵掛滿湯汁,每條粗麵好彈牙,吸晒湯汁,口感及層次好衝擊,一流🤘🏻五餸麵:溏心蛋、冬茹、牛腩、辣魷魚、鮮竹魚卷配油麵🍜牛腩肥瘦均勻,牛肉香味與滷香好夾;辣魷魚既口感嚼勁十足,好爽口,辣味合適;溏心蛋非常好味,蛋黃軟嫩,濃郁蛋香,口感不錯👌🏻鮮竹魚卷非常特別,鮮竹滑嫩包住鮮美魚肉;冬茹切粉,非常入味,不錯;油麵麵質爽口彈牙,份量不少😎呢度不少麵類選擇,當中有油麵、粗麵、幼麵、米粉、河粉、烏冬、公仔麵、瀨粉及米線😋加上有不少餸菜選擇,飲品有優惠價,價錢合宜,真心吸引。呢間車仔麵有著街頭地道風味,亦存有懷舊的感覺,絕對不少香港
今次叫咗兩碗麵,分別四餸麵及五餸麵
四餸麵:蘿蔔、咖喱魚蛋、貢丸、菜肉餃配粗麵🍜
五餸麵:溏心蛋、冬茹、牛腩、辣魷魚、鮮竹魚卷配油麵🍜
呢度不少麵類選擇,當中有油麵、粗麵、幼麵、米粉、河粉、烏冬、公仔麵、瀨粉及米線😋加上有不少餸菜選擇,飲品有優惠價,價錢合宜,真心吸引。呢間車仔麵有著街頭地道風味,亦存有懷舊的感覺,絕對不少香港人既至愛平民美食😍