2025-04-03
大埔傳統上海包外賣小店係大埔見到有間懷舊傳統舖個招牌寫住上海包,咁行過去睇下啦。舖頭細細,冇得堂食的,有個婆婆係到煎同蒸緊包,有個伯伯係到整緊包,睇到佢個門口枱面個箱入面有一疊好大塊嘅蔥油餅 。即整仲要係人手整喎,呢啲傳統手藝真係好應該支持下🫡👍見佢價錢都平,每款都10蚊10蚊咁賣,咩都好想試下,跟住又望下旁邊嘅人買咩,大多數人都係買生煎牛肉包同蔥油餅。因為我未番屋企,蔥油餅佢唔係熱住咁買,怕會影響口感,所以我就淨係買咗個生煎牛肉包嚟試 。生煎牛肉包喺個爐到拎出嚟熱辣辣,咁咬第一啖未見到個餡,第二啖都未見到個餡😆第三啖終於見到個餡啦😂雖然佢個包嘅皮係厚啲,但唔同我哋平時喺出邊食嗰啲包嘅口感。佢係非常軟熟,如果佢係淨包,我都覺得好食,你哋睇我張相就見到佢個包發得好好。可能正正係因為個皮厚令到成個包食落唔會好滯,啲餡我覺得味道適中,細細品嚐都會食到牛肉味 。我覺得各人口味唔同,但我真心欣賞佢個包搓得好軟熟,入口唔係一坺嘢咁,如果多番少少餡就好了🥰Joyfoodstop心動值:💓💓💓/5余曉記上海包地址: 香港大埔大埔墟大明里26-28E號地舖(港鐵大埔墟站A1出口,步行大約8分鐘)電話:
Joyfoodstop心動值:💓💓💓/5
余曉記上海包