2013-03-02 288 瀏覽
一行十八人,食開年飯,朋友想係油尖旺食,方便搭車,就揀咗E間酒家,貪佢係佐敦旺區又有房間,可以自成一角,點玩都得。即燒乳豬仔,D皮脆卜卜,熱辣辣,好味道。芝士龍蝦伊麵,芝士超香,唔“流”,龍蝦有肉食,正。黑椒牛柳粒,好淋,好野味,送酒一流。鮮魚刺身,唔記得咗係咩魚,不過唔緊要,好新鮮,刀工一流。正鹽焗雞,好滑,有雞味。新鮮象拔蚌加花竹蝦刺身,好鮮甜,刀工好,值得一讚係原本我地ORDER咗兩條,但經理話有一條唔夠新鮮,唔會用嚟做刺身,只可以起肉炒,咁我地就選擇花竹蝦刺身搭象拔蚌刺身,唔新鮮的唔要。其實仲有叫咗幾個小菜,但因為飲咗酒,又掛住食,所以無影相。薑蔥焗鮑魚,好香,正苯酒焗蠔,蠔邊有少許燶啫啫生菜煲,好香,好野味,正蟹粥,一般,我就覺得多薑咗D。泥鰍粥,超正,魚甜,果皮香,食完一煱唔夠皮,再ORDER一鍋都食晒。豉油王炒麵,一D都唔油,又係勁好味。琵琶豆腐,豆腐好滑。上湯浸現菜,菜好甜。總括嚟講,E間酒家出品都好新鮮,唔靚唔會比你食,服務好好,我地坐房,會有一個侍應生留係房服侍你,幫你寫菜,加酒,換碟,唔洗你周圍搵人,個侍應生知我地飲紅酒,佢遂隻杯幫我抹乾淨晒先比我用,E D 服務

即燒乳豬仔,D皮脆卜卜,熱辣辣,好味道。
芝士龍蝦伊麵,芝士超香,唔“流”,龍蝦有肉食,正。
黑椒牛柳粒,好淋,好野味,送酒一流。
鮮魚刺身,唔記得咗係咩魚,不過唔緊要,好新鮮,刀工一流。正
鹽焗雞,好滑,有雞味。
其實仲有叫咗幾個小菜,但因為飲咗酒,又掛住食,所以無影相。

薑蔥焗鮑魚,好香,正

苯酒焗蠔,蠔邊有少許燶

啫啫生菜煲,好香,好野味,正

蟹粥,一般,我就覺得多薑咗D。

豉油王炒麵,一D都唔油,又係勁好味。

琵琶豆腐,豆腐好滑。

上湯浸現菜,菜好甜。

總括嚟講,E間酒家出品都好新鮮,唔靚唔會比你食,服務好好,我地坐房,會有一個侍應生留係房服侍你,幫你寫菜,加酒,換碟,唔洗你周圍搵人,個侍應生知我地飲紅酒,佢遂隻杯幫我抹乾淨晒先比我用,E D 服務真係抵讚。

2013-03-01
  • 乳豬一定要食
2012-10-02 90 瀏覽
今天的團購主題是火鍋,以不用100元的任食火鍋來說,自然不會有很大期望食評:先送來了免費的刺身,三文魚, 北寄貝, 象拔蚌新鮮程度一般, 尤其象拔蚌,不過很肥美, 尤其三文魚先來的雞煲內已經有很多雞件,一上抬已經全熟,不過很滑,調味很不錯, 不用豉油已經夠味,只是味道有點像把豉油雞放進火鍋?肥牛: 應該是瘦牛吧? 很瘦, 叫了一碟沒再叫了魚雲: 很滑很新鮮, 不錯蟹粉丸: 一般蟹籽丸的質素芝士丸: 同上山根: 好硬, 頗難咬鮮茄, 南瓜, 蘿白 粟米: 都很新鮮, 很甜, 當中粟米煮了很久還是很甜, 讚飲品: 任拿的竹蔗水太甜, 不過配上很重味的火鍋湯底還算可以接受
今天的團購主題是火鍋,
以不用100元的任食火鍋來說,
自然不會有很大期望

食評:
先送來了免費的刺身,
三文魚, 北寄貝, 象拔蚌
新鮮程度一般, 尤其象拔蚌,
不過很肥美, 尤其三文魚

先來的雞煲內已經有很多雞件,
一上抬已經全熟,
不過很滑,
調味很不錯,
不用豉油已經夠味,
只是味道有點像把豉油雞放進火鍋?

肥牛: 應該是瘦牛吧? 很瘦, 叫了一碟沒再叫了

魚雲: 很滑很新鮮, 不錯

蟹粉丸: 一般蟹籽丸的質素

芝士丸: 同上

山根: 好硬, 頗難咬

題外話/補充資料: 值得一提是周圍有很多電視, 剛好可以欣賞煙花 另外侍應態度不錯, 不像一般酒樓侍應, 整天都擺出一副不想做的樣子,
2012-10-01
團購
2012-09-28 475 瀏覽
2日前預訂團購試食,見一百蚊@位,都唔洗咪試下囉!!捉左3個朋友齊齊試,雖然間店分配0既時間唔係咁好,只可6:30 / 8:30 / 10:30。揀左早場6:30,雖然個場細細,但的枱唔算迫,周圍都好多電視,一定追到劇,係個冷氣凍左0的。一開頭先食炆雞,職員話辣雞好味0的,於是揀左辣雞。大約有3/4隻雞@4人,每人分得2-3件就無啦!! 叫做試下味啦 ~ 都幾入味又幾好味,唔會好鞋 ~之後,就係加湯變任食火鍋,普通火鍋0的料呢度都有齊,食物都幾新鮮,尤其係蔬菜,有6-7款揀,新鮮都好似新界種咁,正!!淨係菜心,我地都食左3轉好甜。汽水、啤酒、甘庶水任飲,係酸梅湯麻麻地,勁酸。上菜好快,幾分鐘就到,0的服務員都好有禮貌。特別要稱讚清潔姐姐,男女廁所都好乾淨,又無異味,真係好難得,雖然男女各得一格,但空間十足。整體而言:此行十分超值,一百蚊@位全包有找,仲有刺身,其他垃圾火鍋店任食都成$130-$140啦! 真係邊度搵 ~ 順帶一提,原本任食2個鐘,結果我地一班人食左2個半鐘都無比人趕,抵讚!
2日前預訂團購試食,見一百蚊@位,都唔洗咪試下囉!!

一開頭先食炆雞,職員話辣雞好味0的,於是揀左辣雞。

大約有3/4隻雞@4人,每人分得2-3件就無啦!!
叫做試下味啦 ~ 都幾入味又幾好味,唔會好鞋 ~

之後,就係加湯變任食火鍋,普通火鍋0的料呢度都有齊,
淨係菜心,我地都食左3轉好甜。

汽水、啤酒、甘庶水任飲,係酸梅湯麻麻地,勁酸。

上菜好快,幾分鐘就到,0的服務員都好有禮貌。
特別要稱讚清潔姐姐,男女廁所都好乾淨,又無異味,
真係好難得,雖然男女各得一格,但空間十足。

整體而言:此行十分超值,一百蚊@位全包有找,仲有刺身

2012-09-27
試食活動、團購
  • 辣雞、蔬菜
2012-09-04 46 瀏覽
買左團購, 過黎試下雞煲有辣有唔辣, 我仲驚佢淨係得辣我就大鑊都好多雞下,仲幾好食添, 如果食晒真係可以飽死但係我地要留肚打邊爐嘛~地方乾淨企理又唔太迫, 職員充足做野爽手冷氣溫度又啱啱好邊爐可以自己畫紙仔, 部份食物係自助BAR度自己拎又得refill好快, d 超甜粟都幾甜, 菜又新鮮唯一唔好係... d 雞骨碎....d野食滾完之後會黐埋d骨碎, 食菜果陣係咁咬到骨....
買左團購, 過黎試下
雞煲有辣有唔辣, 我仲驚佢淨係得辣我就大鑊

都好多雞下,仲幾好食添, 如果食晒真係可以飽死
但係我地要留肚打邊爐嘛~

地方乾淨企理又唔太迫, 職員充足做野爽手
冷氣溫度又啱啱好

邊爐可以自己畫紙仔, 部份食物係自助BAR度自己拎又得
refill好快, d 超甜粟都幾甜, 菜又新鮮

唯一唔好係... d 雞骨碎....
d野食滾完之後會黐埋d骨碎, 食菜果陣係咁咬到骨....
2012-09-01
團購
2012-08-30 55 瀏覽
同朋友行到又攰又餓, 就去左醫肚, 去到唔使等即刻入得GOOD搭lift見到有BOSCO D 相 BOSCO 都有黎過叫左幾個小菜食, 我地一行4人, D餸份量OK, 仲好好味, 價錢合理仲有生炒骨 炒得好好味, 食到唔記得影相見到佢打邊爐有雞煲, 下次都要去試下

搭lift見到有BOSCO D 相
BOSCO 都有黎過

呢個炒聖子 GOOD
豉油王蝦 好味
仲有生炒骨 炒得好好味, 食到唔記得影相

見到佢打邊爐有雞煲, 下次都要去試下

2012-08-27
呢個炒聖子 GOOD
豉油王蝦 好味
特登等到9點後$108免加一任食火鍋!早5分鐘開位,但要到9點正先俾入單~第一次食雞煲就獻左俾佢,雖然我諗唔叫非常好味,但足以勾起我發掘更多雞煲嘅癮!先來一大鍋雞煲,有辣有唔辣。辣雞好惹味,麻辣得過癮,可惜份量太少,骨多過肉,汁也少得可憐。本來應該煲耐d會更入味,但怕會黏底,不消5分鐘,雞就俾一班化骨龍清晒了。之後加湯做火鍋湯底,味道沖得好淡,基本上湯底冇晒果陣辣味,靠自調醬油調味蘸食物好了。醬料有得揀疑似xo醬的辣椒油,味道好配合,大大加分!生料基本上同新星火鍋同等級數,不用太大期望。任飲飲品有夏枯草、可樂、汽水、藍冰啤酒等。客人數量唔多,電視機就好多。。
任飲飲品有夏枯草、可樂、汽水、藍冰啤酒等。
客人數量唔多,電視機就好多。。
其他
2012-08-22 33 瀏覽
我個次係同朋友去打邊邊~~食9點個節,未到9點行到好累諗住上去坐住等,點知一上到去有個好似經理既男人就話可以比我地先入去,變相唔洗等9點中入坐好似係10x 1個人~冇+一 添丫! 原來佢都有分2種,一種係任食火鍋,一種係自選。我地揀左任食,只有一種,就係雞煲做湯底!我以一次試晒雞煲火鍋2樣野,正!野飲都係任飲個到d服務某幾個都幾好,有D就麻麻地。有個樓面姐姐好好人,好記得,又教你點整個雞煲,又教你幾耐先食得!好盡力覺得佢!GOOD!!但有d失望,就係我叫左個魚片催左幾次都無黎到囉!又無交待,最後我都係放棄左。不過有驚喜就係呢到有..唔係太多地方有既花縲,好食喎呢個!d花縲唔會死左先囉起碼!!

2012-07-25
一大班人食飯慶祝生日, 因為大家要返工, 唔可以人人準時到, 所以諗住打邊爐 點知今次經歷會咁差 食物質素都好差 (已經散叫唔係任食) 牛肉同菜都OK, 但魚皮鮫滾極都係雪白唔透明, 連一向對食冇乜要求嘅朋友都話好難食; 牛栢葉同帶子好似用咗好耐嘅地布咁嘅黃色, 牛栢葉完全咬唔開; 生蚝冇味用Coupons, 留難多多朋友一早print定openrice coupon, 又有人响報紙剪咗coupon, 佢哋話唔可以一切用我都明白, 但轉頭走嚟話我哋預先print好, 惠顧300蚊可以減50蚊嘅coupon唔係用color print, 唔接受喎!! 超吹脹 我哋點睇都睇唔到有咩terms & conditions話唔接受print黑白囉!! 同佢理論, 佢哋又一個推一個, 結果埋單埋咗差唔多半個鐘總之呢晚食得唔多開心啦!!
點知今次經歷會咁差

食物質素都好差 (已經散叫唔係任食)
牛肉同菜都OK,
生蚝冇味

用Coupons, 留難多多
同佢理論, 佢哋又一個推一個, 結果埋單埋咗差唔多半個鐘

總之呢晚食得唔多開心啦!!
2012-08-21
慶祝紀念
生日
2012-08-19 18 瀏覽
閒名而來既雞煲....點知係一場空一來到見到個雞煲真係唔洗講野8個人每人食到一至兩舊仲要一半都係頸同頭又冇汁,燶左煲問佢仲要比人罵話我地自己搞到咁,冇可能濃之後點野食,d野成日唔黎問個侍應又九唔搭八八個人黎d野似三四人份量真係食到火都黎埋有第一次都冇第二次喇我都未試過有一間差到要我寫劣評既餐廳呢一間都算一流
閒名而來既雞煲....點知係一場空

一來到見到個雞煲
真係唔洗講野
8個人每人食到一至兩舊
仲要一半都係頸同頭
又冇汁,燶左煲問佢仲要比人罵
話我地自己搞到咁,冇可能濃
之後點野食,d野成日唔黎
問個侍應又九唔搭八
八個人黎d野似三四人份量
真係食到火都黎埋
有第一次都冇第二次喇
我都未試過有一間差到要我寫劣評既餐廳
呢一間都算一流
2012-08-19 24 瀏覽
之前在團購看見這店好抵$98任飲任食,到了集整飯腳後,已經買不到了。算了為有比$138啦,那天約了舊同學一行七人去試下食雞煲打邊爐,一去到她就見意我們加多一个爐($28),之後我就問她我地七个人,个雞煲份量應該係有幾多呀,她說有一隻半,咁ok啦,都是以試試心態,个煲一嚟到.....真係嘩左一聲,得个煲係大裡面d份量根本就冇一隻半雞,全部都是碎濕濕的,雞亦雞胸全部冇ge,跟住有同學已經意論紛紛,但那些職員全冇悔意,之後d服務態度360度轉變晒,ok這樣都可以算數。講明是任飲任食全程2小時,寫左3次菜單,但只是嚟左2次,追左幾次都係話落左就會嚟ga啦,好啦繼續等啦,等到走都未嚟已經好失望。至於食物方面,因為我們都是狂牛一族,對肥牛都要求很高,食物一嚟到全是有血水的,好像是急凍過d雪溶左形成的,即是話佢d吾係新鮮的。到了埋單時她們送了兩張$50現金券,諗住都好啦,可以益下d朋友,因為佢地除了有火鍋,還有小菜食的,我想小菜應該會好d,點知回家一看真想講粗口駡她們,个優惠期只得4天(即是19號就到期,比得咁小家點解要比人呢?),之後決定以後都吾會去這間野度食,也會叫朋友不要去。
2012-08-15
2012-07-09 11 瀏覽
6月時候在佐敦行過有人派存單見到呢間野將在16號開張見到晚上九時後有八折於是約朋友去試試前日已經係第五次去當晚同朋友睇完戲坐的士去好夜先去大概十一點半到,有宵夜套餐我揀了一個魚雲粥(成鍋上的)凊炒白菜仔,豉油皇吊片炒麵一個叫排坊三層坊(食過兩次)仲有香炸豬手炒白菜仔好快到清清地,味道一般,勝在夠熱夠爽魚雲粥一鍋亦不久就到,好大鍋職員幫我地分了兩碗粥底好綿,魚雲份量足哂料味道鮮甜跟住香柞豬手都到,炸得好乾身感覺無乜味,且又好硬三層坊亦同時到,其實成碟都係素呢個三層坊面頭係一個雜茹茨汁低層係豆付,而重點豆付面讓了菠菜豆付整碟係事前蒸好再放茨汁上面除了賣相可以外,豆付外暖內熱菠菜攪碎讓在面入口感覺清清地茨汁調味亦吾錯,值得推介豉油皇吊片炒麵夠香口,份量多吊片都有成十片八片,麵身勝在乾爽放上張枱都感覺有鑊氣飯後仲送糖水呢度地方分四層,我去過一樓係火鍋區,有任食同散叫之後就經常去三樓食小菜順便介紹上幾次嚟食嘅兩三款小菜以下係早輪食,比圖片大家參考下一個叫拔絲京都骨一個XO醬炒鮮鮑片一個香炸荔芋鴨蒸聖子皇都吾錯圖片上截有限,有時間再說
6月時候在佐敦行過有人派存單
見到呢間野將在16號開張
見到晚上九時後有八折
於是約朋友去試試
前日已經係第五次去
當晚同朋友睇完戲坐的士去好夜先去
大概十一點半到,有宵夜套餐
我揀了一個魚雲粥(成鍋上的)
凊炒白菜仔,豉油皇吊片炒麵
一個叫排坊三層坊(食過兩次)
仲有香炸豬手
炒白菜仔好快到
清清地,味道一般,勝在夠熱夠爽
魚雲粥一鍋亦不久就到,好大鍋
職員幫我地分了兩碗
粥底好綿,魚雲份量足哂料
味道鮮甜
跟住香柞豬手都到,炸得好乾身
感覺無乜味,且又好硬
三層坊亦同時到,其實成碟都係素
呢個三層坊面頭係一個雜茹茨汁
低層係豆付,而重點豆付面讓了菠菜
豆付整碟係事前蒸好再放茨汁上面
除了賣相可以外,豆付外暖內熱菠菜攪碎讓在面入口感覺清清地
茨汁調味亦吾錯,值得推介
豉油皇吊片炒麵夠香口,份量多
吊片都有成十片八片,麵身勝在乾爽
放上張枱都感覺有鑊氣
飯後仲送糖水
呢度地方分四層,我去過一樓
火鍋區,有任食同散叫
之後就經常去三樓食小菜順便介紹上幾次嚟食嘅兩三款小菜
以下係早輪食,比圖片大家參考下
一個叫拔絲京都骨
一個XO醬炒鮮鮑片
一個香炸荔芋鴨
蒸聖子皇都吾錯
圖片上截有限,有時間再說
(非會員)
2012-07-06 11 瀏覽
呢間野6月16日開...係我屋企對面~咁今日就去試下..一開始就係黎個雞煲2個人就有半隻雞..岩岩好食完就有火鍋料上黎,,但食完個雞都己經飽左一半D雞既味..幾入味^^"唔錯..之後就係火鍋料...都冇咩特別太差...佢衰就係冇咩海鮮~><野食唔多,,,,,每個月都有唔同優惠~係好在冇加一...冇茶芥...
呢間野6月16日開...係我屋企對面~咁今日就去試下..
一開始就係黎個雞煲
2個人就有半隻雞..
岩岩好食完就有火鍋料上黎,,
但食完個雞都己經飽左一半

D雞既味..幾入味^^"唔錯..
之後就係火鍋料...
都冇咩特別太差...
佢衰就係冇咩海鮮~><
野食唔多,,,,,
每個月都有唔同優惠~
係好在冇加一...冇茶芥...
2012-07-06