2024-04-13 109 瀏覽
大家入長洲只會諗起海鮮同街邊小食,其實長洲都有好嘢食,今次試咗間日系小店,款式配搭多元化,質素仲唔錯,連阿sir都讚不絕口。🥢唐揚池魚 $35 ⭐️⭐️⭐️⭐️池魚大大條漲卜卜無苦澀味,炸得熱辣香脆,不過份量稍為少咗啲。🥢吉列芝士豚肉定食 $72 ⭐️⭐️⭐️⭐️+ $10 轉明太子茶漬飯 + $20 追加章魚燒 + $4 凍檸檬柚子蜜吉列芝士豚肉夠熱夠脆好味,明太子茶漬飯就好好好味,明太子咸香微辣,拌飯一流,章魚燒入面有兩粒章魚,好好味。🥢豚角煮定食 $64 ⭐️⭐️⭐️⭐️+ $6 醬燒牛肉飯團 + $2 凍檸茶豚角蘿白夠腍夠入味,豚角肥瘦參半唔鞋,飯糰好味同多料過華X結,底部仲有香脆飯焦,拍得住我日本食果個飯糰。二人共消費:$213

🥢唐揚池魚 $35 ⭐️⭐️⭐️⭐️

+ $6 醬燒牛肉飯團
+ $2 凍檸茶

二人共消費:$213

2024-04-07
和友人叫了兩個定食,一個定食包含主食、主菜、漬物、湯品和飲品,主食、主菜、飲品都可以自己選擇。我的是明太子茶泡飯+牛肉可樂餅+醃蓮藕+味噌湯+蜂蜜青茶。明太子茶泡飯很好吃,微鹹的明太子很適合拌飯,紫菜給得很足夠,還有wasabi很增添風味,湯茶熱騰騰、很好喝,茶泡飯真的很暖胃又消暑。可樂餅很美味,是混了牛肉碎的炸薯餅,外面淋了沙律醬,份量挺大塊的,炸得香脆可口,內部的牛肉薯蓉超好吃。醃蓮藕就帶點味道的蓮藕,沒甚麼特別。味噌湯很像跟茶泡飯的茶湯差不多,也是雖味美但清淡,喝了既溫暖又舒服。蜂蜜青茶略微不夠甜。友人的是三文魚茶泡飯+燒鯖魚+醃牛蒡+味噌湯+檸檬茶。燒鯖魚是是日限定,不得不說,美味程度完全超出了我的預期!原本我就不愛吃魚,對鯖魚更是成見很深,畢竟之前吃過的鯖魚都非常腥,這次的燒鯖魚非但不難吃,更是讓我對鯖魚改觀。我可以說這個鯖魚簡直是做得非常美味!原本以為會是一整條燒,但原來是切件了,骨頭也全部挑去。鯖魚燒得非常出色,一點也不腥,而且魚肉鮮美,帶適中油份,口感既有肉的軟滑也有燒出來的香脆。這是我吃過最好吃的鯖魚。

我的是明太子茶泡飯+牛肉可樂餅+醃蓮藕+味噌湯+蜂蜜青茶。
醃蓮藕就帶點味道的蓮藕,沒甚麼特別。
蜂蜜青茶略微不夠甜。

友人的是三文魚茶泡飯+燒鯖魚+醃牛蒡+味噌湯+檸檬茶。
2023-04-30
2023-10-25 551 瀏覽
📍伴日 (長洲)長洲大新街68號地舖長洲日式和風定食,擺盤精緻,飯團有多款口味,店舖細小,但長期好多人在門口等待餐牌有單個飯團餐$40/一堂定食$60/二品定食$80今次叫左二品定食😍🍱二品定食$80-漬物x1: 蓮藕片-主食x1:醬燒牛肉飯團🍙+$8飯團外層微微焦香,好似飯焦,好好食,內裡牛肉好juicy ,好惹味-主菜x2雞肉豆腐漢堡扒這個漢堡扒比較淋,雞肉味突出,好食柚子雞翼+$8🤍雞翼已切成單邊,方便食用,表面香口,柚子蜜糖每隻雞翼都已沾好,甜甜的,好好食😋-湯品x1:昆布湯飲品x1:蜂蜜青茶+$2🐙章魚燒$28有六粒,酥脆表皮,裡頭半熟的麵糊和章魚,表面有大量柴魚片
📍伴日 (長洲)
長洲大新街68號地舖

-主食x1:
醬燒牛肉飯團🍙+$8

-主菜x2
雞肉豆腐漢堡扒
這個漢堡扒比較淋,雞肉味突出,好食

柚子雞翼+$8🤍

-湯品x1:昆布湯

飲品x1:蜂蜜青茶+$2

🐙章魚燒$28
有六粒,酥脆表皮,裡頭半熟的麵糊和章魚,表面有大量柴魚片
牛肉飯團

柚子雞翼
  • 二品飯團餐
  • 牛肉飯團
2023-10-03 318 瀏覽
同朋友行長洲行到好攰😴 決定下午茶行入內街揾間cafe坐低chill下🤩 平時入長洲都係淨係掃街🍡 呢次係長洲cafe初體驗🥰 一入就入到一間高質嘅cafe💕 主打飯團🍙 𝐁𝐚𝐧𝐧𝐢𝐜𝐡𝐢 伴日主要係以木嘅裝修為主🪵 環境好舒適係好清新嘅風格✨-🥂一品飯團餐 $𝟻𝟾🍙燒飯團 𝙾𝚗𝚒𝚐𝚒𝚛𝚒是日飯團嘅餡係大菇仲有野菜喺入面🥬 表面有層煙韌嘅飯焦🍚 仲有飯素同醬汁調味🤩 係一種好特別嘅口感🥰 配合埋紫菜一齊食會更加夾😋-🍘蟹肉忌廉薯餅 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝙲𝚛𝚘𝚚𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎可能因為即叫即整嘅關係咬落去好香脆🤩 咬入面嘅忌廉味好濃薯蓉入口即溶🤤 唯一有少少失望嘅係佢冇乜蟹味🥺 蟹肉嘅部份佔好少🦀 但整體來講還可以💕-🍗雞肉豆腐漢堡扒 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚃𝚘𝚏𝚞 𝚂𝚝𝚎𝚊𝚔第一次食有豆腐嘅漢堡扒🙈 一開始諗會唔會唔係太夾😢 點知煎到啱啱好 唔會太多油但又有漢堡扒嗰種肉嘅香味😛 值得一提係佢嘅豆腐香味令咬落去嘅口感更加嫩滑😌 -🐙章魚燒 𝚃𝚊𝚔𝚘𝚢𝚊𝚔𝚒跟餐一個set有4粒章魚燒😚 章魚味好重而且上面嘅大量木魚碎同醬汁係成粒章魚燒嘅精髓令整個味道更加特出🥰 -🍥鰹魚湯烏冬 𝚄𝚍𝚘𝚗 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕
同朋友行長洲行到好攰😴
跟餐一個set有4粒章魚燒😚
章魚味好重
而且上面嘅大量木魚碎同醬汁係成粒章魚燒嘅精髓
令整個味道更加特出🥰
🍥鰹魚湯烏冬 𝚄𝚍𝚘𝚗 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕𝚎𝚜 𝚠/ 𝙳𝚊𝚜𝚑𝚒 𝙱𝚛𝚘𝚝𝚑
最後介紹嘅就係烏冬🍜
回頭度:🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽🐽
💰人均消費:$50-$100
2023-08-26 305 瀏覽
最近我去長洲,發現了一間日式餐廳,品嚐了他們的三文魚茶漬飯和章魚小丸子,首先,三文魚茶漬飯以熟的三文魚,搭配著香嫩的米飯和美味的茶漬醬汁。三文魚肉質鮮嫩、口感豐富,每一口都能感受到它的鮮美。而茶漬醬汁的鹹香味道更是提升了整道菜的風味。份量適中,讓人吃得剛好滿足,不會感到太膩。小丸子外皮炸得酥脆金黃,內裡則是彈牙的章魚肉,口感非常有嚼勁。每顆小丸子都帶有微微的海鮮香氣,搭配上醬料的調味,味道更加豐富。這道菜的份量相當可觀,非常適合與朋友分享,一同品嚐這道美味。整體印象相當不錯。餐廳的環境舒適,以淺木色系的檯凳為主,營造出一種寧靜和諧的氛圍。雖然座位數量不多,但這也讓餐廳更加寧靜,適合用餐時放鬆心情。

2023-08-10 277 瀏覽
本來開開心心帶家人去長洲逛一下,就隨便找了家餐廳吃午飯,也沒有做攻略什麼的,結果爆雷。首先上了餐之後忘記給勺子,去找她們要勺子喝湯,店長來句你不能直接端起來喝嗎?🫠🫠🫠明明自己忘記拿給客人了,第一件事居然不是承認自己失誤而是質疑客人不能自己解決問題🙄🙄而且那個湯是燙的,怎麼可能拿起來喝,真的很無語。後面上第二份餐的時候我發現我本來叫了吞拿魚,結果變成豬肉,因為我不吃豬肉所以我又去找了他們問她是不是給我上錯了。結果那個人過來就說是我的問題,直接就說是我自己不看清楚。說烏冬是只有豬肉的,吞拿魚是給飯糰的。我就問她那我看錯了,下單的時候為什麼不和我說,你們明知道吞拿魚是飯糰為什麼不和我說我不能這樣叫,而是直接自作主張的給我豬肉。結果她就回了個哦🙃🙃🙃🙃 我真的無語到不行⋯⋯要不是因為和長輩出門我不可以爆粗我真的很想罵人🤬服務質素咁差、東西也不好吃,下次再也不會去了🙄🙄
服務質素咁差、東西也不好吃,下次再也不會去了🙄🙄
2023-08-10
好耐冇入過嚟長洲啦!應該有八年?比起之前多咗好多cafe今日嚟呢間收藏咗嘅cafe✨專食啲日式精緻料理,仲有飯團食^^叫咗個一品定食($60),包漬物、主食x1、主菜x1、湯、飲品,主食主菜同飲品都可以揀是日限定飯團同主菜每日唔同,可以預先上IG睇story▶️ 漬物係牛蒡醬油漬,口感非常爽脆唯一係鹹咗少少,配飯團食就OK▶️ 主食:原味飯團 好彩唔係白飯團🍙加咗日本飯素,味道冇咁寡飯團大件過華御結又飽滿啲啲飯好黏身令飯團黐得好實唔會散開,不過啲米飯濕啲,質感比較似粢飯🤏🏻▶️ 主菜:雞肉豆腐漢堡扒好少地方有得食呢款料理🤩因為功夫比較多Size同一般漢堡扒差唔多將雞肉攪拌成碎🐔混入捏碎嘅板豆腐,另外加入菇、紅蘿蔔粒、洋蔥粒,最後用雞蛋嚟重組形狀食落好軟滑細緻,主要係豆腐嘅質感,但有雞肉味醬汁食到少少蕃茄味🥫偏向中式醬料嘅味道,幾好食👍🏻▶️ 湯飲到海帶味道,底部有少許胡椒粉成個湯清清地幾好▶️ 飲品:文山青茶 凍飲加$2,嚟到真係好冰涼消暑🧊飲第一啖味道好淡似水飲到底先會飲到茶苦澀味-食物味道調味唔錯,主要賣相擺盤好靚,食完漬物先見到原來係熊貓小碟,好可愛🐼舖頭雖然細細,但坐得舒服,用上白牆木枱
好耐冇入過嚟長洲啦!應該有八年?
比起之前多咗好多cafe
是日限定飯團同主菜每日唔同,可以預先上IG睇story

▶️ 漬物
係牛蒡醬油漬,口感非常爽脆
唯一係鹹咗少少,配飯團食就OK

▶️ 主食:原味飯團
好彩唔係白飯團🍙加咗日本飯素,味道冇咁寡
飯團大件過華御結又飽滿啲
原味飯團

▶️ 主菜:雞肉豆腐漢堡扒
好少地方有得食呢款料理🤩因為功夫比較多
Size同一般漢堡扒差唔多
雞肉豆腐漢堡扒

食落好軟滑細緻,主要係豆腐嘅質感,但有雞肉味
醬汁食到少少蕃茄味🥫偏向中式醬料嘅味道,幾好食👍🏻

▶️ 湯
飲到海帶味道,底部有少許胡椒粉
成個湯清清地幾好

▶️ 飲品:文山青茶
凍飲加$2,嚟到真係好冰涼消暑🧊
飲第一啖味道好淡似水
飲到底先會飲到茶苦澀味
一品定食

舖頭雖然細細,但坐得舒服,用上白牆木枱凳,周遭裝飾簡約,成間店有好多長頸鹿擺設🦒

服務唔錯,好friendly
價錢亦抵食,唔收加一,平過市區嘅日系咖啡店
黎長洲除咗掃小食之外,可以試吓呢間cafe,連當地居民都會買外賣!
*P.S. 撞到港實測嘅文迪喺度拍片介紹*
原味飯團
一品定食
2023-05-30 331 瀏覽
長洲實在太多值得試試嘅小店今次嚟到呢間主打飯團等日系料理嘅店子店子面積不大 午餐時段滿座啊❥ 一品定食 $𝟼𝟶🝮 漬物🝮 自選主食:明太子茶漬飯🝮 自選主菜:雞肉豆腐漢堡扒🝮 湯品🝮 飲品:炭焙烏龍茶 . 好抵食!漢堡扒幾特別 味道不錯❥ 是日限定套餐 $𝟺𝟻🝮 是日限定飯團:味噌三文魚🝮 蟹肉忌廉薯餅🝮 飲品:檸檬柚子蜜+$𝟸. 飯團大大個 薯餅非常ᴄʀᴇᴀᴍʏ⚘🜚 整體味道走清淡自然路線 不算驚艷的程度但以這個價錢來說 實在已很滿足食物份量慷慨 賣相得體 性價比高有不同的餐點配搭 彈性高亦感受到小店的用心製作♡︎
長洲實在太多值得試試嘅小店

食物份量慷慨 賣相得體 性價比高
有不同的餐點配搭 彈性高
亦感受到小店的用心製作♡︎
2023-05-12 269 瀏覽
每次入親長洲,總會抽時間去伴日,好懷念這這間日式小店。主打家庭式和風定食,賣相精緻,打卡一流。好想念它向茶漬飯。環境:一入店內,淺木色枱椅,充滿日系風格。其中一幅牆上掛着傳统的日曆,好懷舊,好有文青風.。午膳點餐:1 柚子蕎麥麵+炭焙烏龍茶🍵$46清新柚子味湯底,酱汁有点柚子的香气,一点点酸酸的,加上口感清爽煙靱的麵條😋,很清新。2❤️ 三文魚茶漬飯🍚+玄米茶$48極力推介3 三文魚飯糰🍙$26
環境:一入店內,淺木色枱椅,充滿日系風格。
其中一幅牆上掛着傳统的日曆,好懷舊,好有文青風.。
午膳點餐:
1 柚子蕎麥麵+炭焙烏龍茶🍵$46
2❤️ 三文魚茶漬飯🍚+玄米茶$48
極力推介

3 三文魚飯糰🍙$26
2023-04-12 283 瀏覽
好耐無入過長洲,襯天氣仲有少少清涼,入去行下山、食下嘢、relax一下先,早餐都未食就入咗去,一落船就梗係週圍行搵嘢食啦!行咗入大新街,就俾呢間充滿日本小店風嘅餐廳吸引咗,而且响門口已經聞到好香嘅煮食氣味(可能真係太肚餓🤣),二話不說就入咗去試啦!傻人夫妻組嗌咗一個一品&一個二品定食,介紹咗一品定食先,主食係明太子茶漬飯,清淡嘅味道入面帶住濃郁嘅明太子香味,將成碗茶漬飯昇華到一個點, 主菜我哋揀咗雞肉豆腐漢堡扒,好香好有口感,連唔食豆腐嘅傻婆都讚好好味;到二品料理,主食係櫻花蝦茶漬飯, 呢個冇明太子嗰個咁香濃,清淡得嚟配搭住陣陣櫻花蝦香味, 主食方面我哋嗌咗是日限定嘅海苔魷魚天婦羅同牛肉可樂餅,天婦羅好脆,海苔同魷魚配搭得好好,可樂餅好食嘅,可惜沙律醬略嫌多咗d,整體都好好食,下次會再嚟試其他嘢。

2023-03-06
老闆娘好有禮貌,親自落單送餐,句句多謝前多謝後。坐滿食客都不忘照顧周到,細心提醒日是精選、上餐小心熱湯、飲品滾水等。誠意小店,室內充滿日系家居風格,佈置適合少女、家庭或小朋友打卡照相,難怪成為長洲人龍店。牆上有好多日式小品,連年曆都係日本製作。食物方面 - 一品飯糰餐︰(包括漬物、飯糰或麵食、主菜、湯品及飲品各一份)原味燒飯糰珍珠飯輕煎後香脆軟糯,燒肉汁少咸加上微甜,每粒米都吸入醬汁,食落好開胃滿足。唯獨米飯包得唔夠實,筷子未夾起已經鬆散晒,就算用雙手食都變得手忙腳亂。漬物附送醃菠菜,用上自家調配汁煮,微微酸甜好有誠意,配合雞漢堡增強開胃感。主菜雞肉豆腐漢堡扒係健康配搭,內餡有紅蘿蔔碎、雞絞肉、豆腐碎,醬汁濃厚入味。紅蘿蔔碎切混合完全去掉草青腥味,相信可以令偏食嘅小朋友都接受到蔬菜。雞肉味相對淡,所以豆腐比較搶味,豆味濃度令人感覺更健康唔油膩。日系家庭小菜口味,適合跟鰹魚湯烏冬或清淡燒飯糰食。鰹魚湯烏冬︰少少彈牙,外面硬但中間軟糯,烹煮時間剛好。面頭豐富鰹魚片動彈中慢慢溶入熱湯中,烏冬更加香濃鮮味,清新又健康。飯碗雖少但麵條份量充足,18蚊一碗性價比極高。總結︰服務態度令人舒服、環境寧
老闆娘好有禮貌,親自落單送餐,句句多謝前多謝後。

牆上有好多日式小品,連年曆都係日本製作。

一品飯糰餐︰漬物、飯糰或麵食、主菜、湯品及飲品各一份

日系家庭小菜口味,適合跟鰹魚湯烏冬或清淡燒飯糰食。

鰹魚湯烏冬︰
飯碗雖少但麵條份量充足,18蚊一碗性價比極高。
鰹魚烏冬

總結︰
服務態度令人舒服、環境寧靜佈置又精緻、食物味道好、價錢相宜,同另一個女生朋友分享都覺得飽肚滿足。
唯獨餐廳細座位少,相對等候時間長、食物原材料又未算好高質。性價比屬中高。
2023-04-08
一品飯糰餐︰漬物、飯糰或麵食、主菜、湯品及飲品各一份
鰹魚烏冬
  • 鰹魚湯烏冬
  • 雞肉豆腐漢堡扒
  • 原味燒飯糰
2023-03-15 213 瀏覽
冇去長洲咁耐,見到開咗好多新嘅餐廳路過一條唔顯眼嘅街 見到有一間係食燒飯團燒飯團平時喺屋企係好難整而家見到佢有自選優惠 一場嚟到就試吓我叫左$60餐 有漬物 湯 飲品 主菜 小食 主菜係燒飯團燒得夠香 個湯係海帶湯 美中不足係味道唔夠濃個豆腐餅煮得好入味呢個價錢來講包咁多嘢食真係好抵職員好有禮貌 見佢會好主動出去門口招呼客人場內又係佢自己一腳踢如果係偏細食嘅女仔 仲可以揀$40 當然份量就會少啲 選擇餐嘅自由度偏大 亦有$80餐份量可選
冇去長洲咁耐,見到開咗好多新嘅餐廳
路過一條唔顯眼嘅街 見到有一間係食燒飯團

如果係偏細食嘅女仔 仲可以揀$40 當然份量就會少啲
選擇餐嘅自由度偏大 亦有$80餐份量可選
2023-03-05
2023-03-05 218 瀏覽
很有特色的日系店味噌湯 凍檸檬茶 漬物原味飯團,章魚燒。很好吃,就是份量有點少,下午茶剛剛好。飯團有少少淡味。燒飯團 可樂餅燒的比較好吃,較香。可樂餅份量很大很鬆軟。服務不錯,環境不錯。
很有特色的日系店

味噌湯 凍檸檬茶 漬物
原味飯團,章魚燒。
很好吃,就是份量有點少,下午茶剛剛好。
飯團有少少淡味。

燒飯團 可樂餅
燒的比較好吃,較香。
可樂餅份量很大很鬆軟。

服務不錯,環境不錯。
2023-03-05 173 瀏覽
幾年冇遊覽長洲,知道島內開左好多新嘅小店!晚上嚟到呢間日式餐廳,主打飯團、茶漬飯、日式小菜👍🏻價錢相宜!而且擺盤有心思😽如果住喺長洲小編應該會成日食🤭😽😽.首先飯團size相當大,調味及材料都是走健康路線😽主菜試左豚角煮&雞肉豆腐漢堡扒🐤豚角煮非常入味!蘿蔔清甜,非常送飯🙈雞肉豆腐漢堡扒食得出食材新鮮,醬汁微微酸甜👍🏻🙌🏻漬物都唔hea,好好味~有機會下次要試下茶漬飯😻
幾年冇遊覽長洲,知道島內開左好多新嘅小店!
晚上嚟到呢間日式餐廳,主打飯團、茶漬飯、日式小菜👍🏻
價錢相宜!而且擺盤有心思😽
如果住喺長洲小編應該會成日食🤭😽😽
首先飯團size相當大,調味及材料都是走健康路線😽
主菜試左豚角煮&雞肉豆腐漢堡扒🐤
豚角煮非常入味!蘿蔔清甜,非常送飯🙈
雞肉豆腐漢堡扒食得出食材新鮮,醬汁微微酸甜👍🏻🙌🏻
漬物都唔hea,好好味~
有機會下次要試下茶漬飯😻
捱左一個星期又到week end 係時候放鬆下點知…起身嗰陣主人🐯👩🏼話不如去長洲心諗星期日喎,好迫喎但係邊有冇say no🤦🏻‍♂️好啦聽日又帶住疲倦既身軀返工一落船第一站就一定比左粒大魚旦唉食黎食去都係嗰啲比啲新意啦點知行行下發現左一間日系既餐廳鋪頭既style 完全岩晒🐯👩🏼打卡但係咁啱嗰段時間冇咩人唔知會唔會伏但係唔理啦為左膝頭着想入左先算一品飯糰餐+ 波子汽水🥤$58揀咗明太子飯團🍙🌟🌟🌟🌟明太子調味唔錯 唔會太鹹 同飯一齊食啱啱好 飯團非常足料蟹肉忌廉薯餅🌟🌟🌟🌟🌟即炸忌廉濃厚,外脆內軟唔會覺得好油膩😎二品飯糰餐 + 蜂蜜青茶🍶$78是日漬物— 漬牛蒡🌟🌟🌟🌟勁爽口,平時我唔鐘意但係都覺得唔錯豚角煮🌟🌟🌟🌟🌟呢個有驚喜 肉質非常淋同入味 脂肪同肉嘅比例啱啱好 香而不膩雞肉豆腐漢堡扒🌟🌟🌟🌟呢個漢堡扒絕對推薦👍🏻👍🏻雞肉同豆腐嘅比例啱啱好肉質都唔會太鞋醬汁味道到啱啱好鰹魚湯烏冬🌟🌟🌟🌟🌟鰹魚湯清底清甜 天氣又凍返暖胃又飽肚回頭率:100%今日又可以保住個膝頭啦🥰🥰
捱左一個星期又到week end 係時候放鬆下
點知…起身嗰陣主人🐯👩🏼話不如去長洲
心諗星期日喎,好迫喎
但係邊有冇say no🤦🏻‍♂️

一品飯糰餐+ 波子汽水🥤$58

揀咗明太子飯團🍙🌟🌟🌟🌟
明太子調味唔錯 唔會太鹹 同飯一齊食啱啱好 飯團非常足料

蟹肉忌廉薯餅🌟🌟🌟🌟🌟
即炸忌廉濃厚,外脆內軟唔會覺得好油膩😎

二品飯糰餐 + 蜂蜜青茶🍶$78

是日漬物— 漬牛蒡🌟🌟🌟🌟
勁爽口,平時我唔鐘意但係都覺得唔錯

豚角煮🌟🌟🌟🌟🌟
呢個有驚喜 肉質非常淋同入味