仙跡岩

仙跡岩 (已結業)

Saint's Alp Teahouse
仙跡岩 (已結業)
janetyeung
休息中轉站
janetyeung
2012-12-01
關注
和公公婆婆飲過茶後, 便乘火車到沙田閑逛一下逛到腳很累時就和男友到一田樓下的<<仙跡岩>>來個下午茶休息一下男友是珍珠奶茶迷, 所以他想都不用就點了凍珍珠奶茶 $22, 一兩分鐘就準備好了, 相當神速我則點了熱芋香珍珠 $24, 等了十分鐘才送來, 滿以為應該會熱得燙嘴的, 但喝了才發現只是微暖而且甜味很重, 喝得我很涸喉 ... 勉強喝了半杯就放棄了男友另外點了一份鹽酥花枝 $31過過口癮, 但又是一個需時加熱的食品, 所以又等上十來分鐘份量還真少, 外面那層炸粉厚得厲害, 而且花枝很不酥脆, 相信街頭的魷魚酥會更美味呢查看更多
twcswing
今非昔比
twcswing
2012-07-05
關注
而家中學生圍埋飲野就去兩間某某咖啡店,想當年我地做學生時嘅聚腳地,就係兩間仙字台式飲品店。曾經特意去樂富同九龍城尋找呢份昔日嘅情懷,可惜兩間分店都己結業 , 幸好最就腳o既沙田分店依在咁多咁多台式餐廳 , 仙跡岩都仲未全軍覆沒 應該總有佢個人之處 , 對我黎講 .... 最有代表o既係同而家潮流o既薯粉口感相近o既京面 , 同埋香脆炸蘿蔔糕呢兩樣亦都係我今次黎食o既目標 ... 意上不到o既係 ...正正係呢兩樣野 , 今天售罄 , 認直掃興 =(1. 牛展面線~ 退而求其次 , 無京面 , 店員提議我地試面線 ,幼但唔滑 ..... 咬落好似未熟透咁 , 可能唔想煮到過淋面線應該本身有 d 咸味 , 加上湯底除左或就無其他味所以成碗面就係咸湯咸面 , 牛展就無以前咁好食 ,好大陣騷味 , 而且都幾韌 ><" 可以話係相當失望2. 脆豆腐~ $ 16 四粒 , 實在太唔抵 .... 細粒左好多 !!外皮唔係脆o既 , 好在豆腐夠軟滑 , 總算有一分3. 台風大塊雞~ 勁搵笨 ....同一塊普通雞扒無分別 , 何來"大塊" ??雞扒可以整到薄過豬扒 ... 我諗好考功夫 -.-"味道唔算好差 .. 但絕對唔叫好食 , 椒鹽唔夠 , 炸粉唔厚但唔知點解咬落覺得好粉呀 .... 奇怪 @@4. 雙料朱古力雪芭~ 終於有樣野似樣 , 濃味但唔會太甜 , 同以前飲o既相似有 d 粒粒朱古力 , 一路飲一路有 d 野咬下 , 好味 =)## 今日食唔到o既京面同炸蘿蔔糕 .... 真係唔好意思我諗我地都後會無期 , 事關我地都應該唔會再黎喇 ...查看更多
+ 1
catcat0225
野飲難飲、服務態度極差
catcat0225
2012-06-21
關注
朋友想傾計所以去左呢間就腳又坐得耐既仙跡岩我叫左鴛鴦珍珠, 朋友叫左茉香珍珠杯野黎到後, 朋友首先發現啲珍珠係酸既之後我發現我個杯啲珍珠都係酸既自問鐘意飲台式飲品唔同牌子都飲過但珍珠絕對唔會係酸架囉叫左個侍應埋黎佢死都唔認杯野有問題一時話去廚房睇左話紅糖係咁既味(紅糖係酸既?!)一時又話我地唔岩飲就換過杯宜家唔係岩唔岩飲既問題你地杯野係酸既擺明D珍珠一係壞左一係有其他問題啦!死都唔認重要賴我地真係令人非常非常失望!:(查看更多
viviankaka216
看到了你,我便要光顧!
viviankaka216
2012-03-17
關注
當男朋友和我弟弟在另一間餐廳填飽了肚子後,我便開始餓了!吃飯麵也總不是我的午餐之選,還難得可以遇見仙跡岩,當然要光顧!(在香港的分店所剩無幾,以前很喜歡到奧海城之分店品嚐白汁三文魚吐司的:()由於他們已吃飽了,於是我便點了自己想吃的:(1)抹茶吐司(多醬)﹣抺茶是我的至愛,吐司之最!多醬而不膩!﹣帶少少甜味的抹茶有點似加入了蜜糖或糖焗製,不錯的味道!﹣雖然一貫的吐司大小都是標準size,但希望可以大點,會較佳!﹣價錢不算便宜,$19!但味道不錯不錯!﹣麵包不會太乾身,烘得適中(2)棷香吐司(多醬)﹣這是男朋友想吃的,他說味道不錯!﹣切件後看到厚身的醬,不錯!﹣很香椰汁味道!﹣麵飽厚度適中,但可大份點﹣烘熱了的椰絲沒有男朋友說的好好味(我嚐了一小口,是椰絲味,我不喜歡;我喜歡的那種是椰香味)﹣價錢比抹茶吐司便宜,是$17﹣不過比其他地方貴了點(3)熱胚芽奶茶走甜﹣不同地方品嚐的胚芽奶茶都不同﹣走甜的味道卻突出了原本的味道﹣很重奶味的奶茶,也加入仙跡岩獨有的胚芽texture,很香很好喝!﹣一杯大奶茶加一份吐司,味道很夾,很滿足!侍應們的態度很’特別‘,會’邀請‘客人離座(事源是我們仨在等位,但不想坐走廊位置;於是便站在旁邊等候,不過兩位侍應主動向一對情侶說有人等位,然後請他們離去)雖然我們很感激,但很搞笑!查看更多
椰香吐司+抹茶吐司(多醬)
胚芽奶茶走甜(熱/大)
Roy Mustang
冇下次
Roy Mustang
2011-11-28
關注
星期六出行街睇衫,7點半到開始肚餓周圍搵食,點知度度到爆晒棚我得呢間有位,由於實在太肚餓就坐低啦首先令我氣憤既係個個四眼阿叔,咁坐低睇Meun啦,睇完喇叫佢寫野,佢就用好唔耐煩既語氣叫"等等等等"既然你咁唔耐煩我都唔會想同你講野,咁叫左另外一個落單,叫左一個蜜餞雞翼麵線,一個炭燒醋頸肉唔記得手咩麵,一個花生吐司.首先個雞翼麵,真係冇野好講,成碗野一個字"咸"除左咸真係食唔到有咩味,所謂既蜜餞雞翼,點解係卥水味???炭燒豬頸肉,應該叫白烚豬頸肉先啱,吐司係唯一叫做食得下.經過呢一次,就算其他地方冇位要等都等,老虎蟹都唔會再食呢間.查看更多
herbert
好兄弟
herbert
2011-11-10
關注
好兄弟回港, 一行四人一同晚餐, 之後要找個地方繼續傾, 來了這裡. 起碼環境算是幾好坐.朱古力雪香 $22: 6分, 要了杯小的, 其實份量也足夠. 朱古力味道不夠, 是幾淡的, 愛濃烈朱古力的朋友就會失望. 還好甜度適中, 加上夠冰凍, 除了奶茶之外, 都不失為個合宜的選擇.希望下次再見時問題能夠解決吧.查看更多
吃蒟蒻好過
2011-07-18
關注
七月一日 (星期五)聽聞仙跡岩近期推出了新款食物曰:蒟蒻麵蒟蒻吃得多,想看個究竟,蒟蒻麵又是何方神聖是日看過變形金剛早場,就過來一田樓下的仙跡岩我點了墨魚餅蒟蒻麵老公仔則點了雞翼蒟蒻麵飲品可選紅茶或綠茶,我們要了每樣各一墨魚餅,品質普通加上不是即煎的有點涼了蒟蒻麵,感覺很特別很粗的麵條,不似麵的質感有點似橡膠的口感,不過就頗爽口和易入口麵本身固然無味,但湯底亦一樣淡而無味,有點失望:(最好吃的要算是雞翼肉質不俗,只少味道比起湯底濃得多今次試食新品似乎以失敗告終…若在湯料加些改善,或許也能改變命運查看更多
henrylauhenrylau
不錯的下午茶
henrylauhenrylau
2010-09-12
關注
其實,都有段時間無幫襯過呢間食店。呢日又唔知想食乜野,就行左過黎食下午茶。雖然好似好貴,算啦都唔係日日食。:)台式大塊雞好似鹽酥雞咁,雞肉唔算太鞋。而且醃味都幾夠,我覺得都幾好食。但我覺得元朗間台灣麵店既鹽酥雞都係好食。麻辣米線辣得黎又有麻味,米線都算幾淋。講真,呢個米線純粹係送大塊雞。奶抹點子呢個幾好飲既特飲,奶味都幾重。而且仲有淡淡既綠茶味。個底既點子好好味,但我食黎食去都唔知係咩黎?呢個下午茶都唔錯既,只係價錢貴左小小。查看更多
奶抹點子
台式大塊雞
麻辣米線
魚餌
淡如水
魚餌
2009-09-28
關注
雖然住沙田, 但係真係好耐好耐無去呢間連鎖式台灣飲/食品店因為最近上o左珍珠奶茶癮同朋友食完飯之後好想飲杯o野第一時間就諗有無珍珠奶茶飲....講真, 依家有馬鐵, 成日都係o係大圍轉車返屋企, 真係好少蒲新城市廣場好彩朋友提起有間仙跡岩雖然明知道一定唔及旺角d 貢茶, 日出茶太o個d 咁好但係因為太大癮所以二話不說走o左去買去到, 間舖頭得好少人為o左爭取時間行o下街, 所以叫外賣真係太多年無幫趁, 睇一睇個餐牌, 真係嚇親飲開旺角12蚊大大杯, 呢間o野一杯爛鬼生果味o既綠茶都要廿零蚊但係, 都係o個句, 因為太大癮, 所以都係落搭我叫o左杯珍珠奶茶, 24蚊等好耐先有第一時間飲一啖-_-“””淡到不得了, 好似飲水咁.... 仍然抱有少少希望, 可能係d 甜味沉o左底 (雖然我知道, 台灣o野飲, 用部機”chok”到暈o左先倒出o黎)搖o下佢, 又用支飲管撩o下佢再飲都係勁淡係有茶味亦有奶味但係似係用一份奶茶開五十份水咁好淡好淡d 珍珠, 都還可以... 雖然都係無旺角o個d 咁彈牙, 但係都夠煙un最後, 我都飲o左大半杯, 當飲水囉.......... 唔好意思, 我覺得如果真係仲想留住仙跡岩呢個開o左咁多年o既名真係要比返少少心機做好d..... 查看更多
sorry.... 無....
幸運羊小JJ
珍珠奶茶變差左 =(
幸運羊小JJ
2009-08-13
關注
幾年前食過...仲係好有質素架!今次再去過...發現食物變差左...連珍奶都變差左!!D珍珠好彈牙..好好"咬":)但係奶茶就變到有D怪怪地...唔好飲:(唯獨花枝丸都係咁好味 :)查看更多
Olivian
不算太差
Olivian
2009-06-29
關注
去到沙田已是下午茶時間,在盲無目的下去了仙跡岩,原來劣評多的是。原來星期六日公眾假期沒有套餐,只有飯、米線同拉麵才有,不過飲品都要加價的。最後要了日式餃子拉麵,幸好煎餃子是另上,不會另到香脆的餃子腍了,而拉麵似是公仔麵質地,湯底也是,可能肚餓關係,又覺得幾好食。再加錢要了珍珠奶茶,超重的奶味,全無茶味,珍珠又少,質量與以前相差很遠。抺茶吐司-那些抺茶醬味道怪怪的,烘得不夠香脆。我要的碎朱古力咖啡雪芭的似濃郁版的smoothie,質地細密得多,朱古力混和了咖啡味道十分濃郁,一大杯飲光後非常之飽肚。其實又不算是十分之差,但一個普通的下午茶每人要$45,不太值。查看更多
+ 1
係我以前o係公司下午茶的至愛選擇之一!!
2009-06-30
回覆
碎朱古力咖啡雪芭
煎餃子
似公仔麵的拉麵
飯後飲品
2008-12-29
關注
十二月廿六日(星期五)同老公吃完360,去仙跡岩飲杯先!^^我要了百香果綠茶加珍珠,老公叫了荔枝玉露攪笑的事件發生了!由於飲管的"透明"色的,明明有一大枝飲管插入杯內,老公都看不到,還以為侍應忘記放...^^百香果綠茶加珍珠今次比較甜了些!珍珠都彈牙老公的荔枝玉露都有香香的荔枝味道!不錯!查看更多
princess7
士多啤梨紅茶似藥水
princess7
2008-09-17
關注
紅燒牛肉米線麻麻 ~士多啤梨紅茶, 賣相 + 口感都似藥水 !呢度好熱, 冷氣咁夠, 位又逼, 如果要等位真係唔黎呢度 !查看更多
又係衰懶等位
2008-08-18
關注
太懶得等位,只好去冇人等之餘仲有大把位既黎開飯啦~首先鋪頭設計有問題,廚房同人客分開兩個鋪,o的員工鐘意留係廚房o固便,收銀都冇人,而客人係另一個鋪亦好難叫到人黎落單~3個人,每人一個餐連飲品(約$4x),飲品只可揀飲紅茶或者綠茶,飲其他要加$。朋友叫左燒牛肉湯米,黎既竟然係公仔麵...古怪~另一件更古怪既事係,另一個朋友叫左豬軟骨肉燥米線,黎既時候竟然有一舊5蚊咁大既豬軟骨同肉燥,正猶豫應唔應食既時候,個女侍應笑哂口跑過黎話唔好意思就拎走左碗野,轉頭番黎就變番一碗正常既米線,原來佢竟然唔記得落餸!!!!!!!係電光風石既一刻就俾我影低左兩張比較圖~我自己食牛月展肉燥米線,食落口好似肉醬意粉,不過有一點唔多滿意係原來係撈麵黎,冇寫明我以為係湯火線~杯綠茶太甜,甜過維他檸檬茶~$4x好似好唔抵喎~查看更多
新出既點子
2008-05-15
關注
五月十四日(星期三)同老公食完博多之後有點口渴..去左呢度買野飲!外賣的雙芒點子同荔枝味點子~點解叫雙芒呢~~都okay gei,不過我覺得唔似mango味!同埋d一粒粒既點子好似同mango唔係太match,mango有d mango肉先好味!同埋d冰有d太大粒,好難先吸到~~老公話荔枝玉露好飲d wor~查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評