2020-03-31 1366 瀏覽
仙桃園嘅糖醋排骨炸醬麵我真係食完又食,食完又食,食完又食。食咗咁多年,都依舊咁好味,糖醋融入哂排骨,排骨又夠「林」,個麵又有咬口,醬汁更加唔使講啦,超惹味啊!😍
2019-10-02 901 瀏覽
落咗單20分鐘都冇嘢食,足足半個鍾先有得食,職員比較粗魯,賣嘅食品普通,質素一般,米飯太過林, 豬扒硬過舊鐵,分量一般,咖啡一般,座位都好一般,冷氣不足,價格稍高,~!
2019-09-30
30 分鐘 (堂食)
  • 沒有
由於與我距離甚遠,粉嶺的餐廳,我幾乎滴水不沾,破了我處子之身的是這間仙桃源。名字引人入勝的仙桃源,甫坐下,仿彿進入了楊過與小龍女的時間空間,環境有如世外桃園,還有得蕩韆鞦,萬事俱備,獨欠東雕,"心暗地半喜"蕩著韆鞦對著侍應點餐,心跳呼吸加快,蕩著蕩著,看著侍應的反應,突然覺得自己好像表現得有點兒淫蕩,於是停了下來,決定點了餐再蕩過。咖喱薯仔雞飯$43:他們的特別推介有9款之多,有貢肉根米線、南乳金沙骨飯、粟米魚柳飯、蒜蓉雞扒飯;黑椒牛扒腸仔飯、酸菜排骨飯、燒秋刀魚餐肉烚蛋飯、四川回鍋肉飯、咖喱薯仔雞飯,而我點後最后者,幾件雞+薯仔,較淡的咖喱味,沒有一般的咖喱香氣,雞則沒有嫩滑之感,一邊吹水一邊吃完便算了。珍珠奶茶:配珍珠奶茶不用另加錢,味道偏向淡味,珍珠彈牙,甚合我意。環境一流,只是味道一般,對咖喱、對雞、對薯仔的痴心都一一埋葬此地,當中楊過與小龍女的情義卻會一生銘記。

2019-01-25
今日下午我們去咗粉嶺帝庭軒嘅「仙桃源」食下午茶!一入到去見到店內有其中兩個卡位係整成韆鞦,好似去咗效外野餐咁,感覺都幾特別同幾得意!我們叫咗滷水鷄中翼米線嘅鷄翼滷得好入味,肉質相當嫩滑,而米線嘅麵質亦軟滑彈牙!東坡骨米線嘅燜得好腍好入味,而且肉質非常鬆化軟滑,完全唔會有「嚡」同韌嘅感覺!特色自選桃源三拼米線餐:爽脆嘅鷄腎、彈牙得嚟有啲啲腥味嘅魚蛋同爽甜嘅花枝條,每樣材料都幾足料,唔會每樣都祇得一兩件,真係幾抵食!脆皮玉子豆腐炸得外層好金黃香脆,而且炸粉亦唔會好厚身,入面就係嫩滑嘅豆腐,外脆內嫩,感覺真係幾正!花生厚片土司嘅質感相當軟熟,而搽喺頂層嘅花生醬亦好香甜濃郁!
今日下午我們去咗粉嶺帝庭軒嘅「仙桃源」食下午茶!
一入到去見到店內有其中兩個卡位係整成韆鞦,
好似去咗效外野餐咁,感覺都幾特別同幾得意!
我們叫咗滷水鷄中翼米線嘅鷄翼滷得好入味,肉質相當嫩滑,
而米線嘅麵質亦軟滑彈牙!
東坡骨米線嘅燜得好腍好入味,而且肉質非常鬆化軟滑,
完全唔會有「嚡」同韌嘅感覺!
特色自選桃源三拼米線餐:爽脆嘅鷄腎、
外脆內嫩,感覺真係幾正!
滷水鷄中翼米線
特色自選桃源三拼米線餐
脆皮玉子豆腐
花生厚片土司
2017-07-22 862 瀏覽
跟同学在粉岭图书馆自修,这家店就在图书馆附近。人不算多。台式小锅米线汤里加了柠檬片,味道不错,给平时自己做饭提供了一点灵感😂香港的饮料对我大多都太甜啦,这个红豆冰也是,朋友说珍珠奶茶也是她最近尝过最甜的,饮料不太适合我们口味啦。
跟同学在粉岭图书馆自修,这家店就在图书馆附近。人不算多。
台式小锅米线
红豆冰
2017-01-23 968 瀏覽
年近歲晩,三個人諗開飯晩餐,又唔想去酒樓同人迫,又唔想食熱氣野,諗到仙桃源有晩市套餐,行到門口,見有一張特式秋千椅子,就決定在此晩餐。第三次到此,上次是來食羊腩煲,忘了價錢,但記得吃完之後,份量很少,3人食完好吊癮,好似唔係好夠,又走左上樓上間酒樓再食宵夜,食多次羊腩煲。這次到此,叫了三個套餐,每個$40,包一杯$0價錢餐飲。酸菜排骨飯:飯的份量大約屋企1.5碗飯,酸菜酸酸甜甜,幾開胃,用來拌飯一流,排骨炆得入味,夠淋,份量唔多,加多幾粒仲正。四川回鍋肉:上枱時好吸引,回鍋肉鑊氣十足,腩肉切成薄片,拌上洋蔥,香口野味。鹵水鵝肉米線:湯底不濃不淡,不錯,鵝肉唔太淋,有咬口,配上鹵水汁,值得一試。三杯$0餐飲:凍珍珠奶茶--奶茶味不太濃,杯很大,珍珠大大粒,份量不少。凍珍珠綠茶--小朋友好似唔太喜歡,但又無特別評價。凍蘆薈綠茶--家人好喜歡,綠茶清香,但略嫌蘆薈不夠爽口。埋單$40X3=$120,價廉物美。

這次到此,叫了三個套餐,每個$40,包一杯$0價錢餐飲。
酸菜排骨飯:
四川回鍋肉:
鹵水鵝肉米線:
三杯$0餐飲:
凍珍珠奶茶--奶茶味不太濃,杯很大,珍珠大大粒,份量不少。
凍珍珠綠茶--小朋友好似唔太喜歡,但又無特別評價。
凍蘆薈綠茶--家人好喜歡,綠茶清香,但略嫌蘆薈不夠爽口。

埋單$40X3=$120,價廉物美。
2017-01-22
  • 四川回鍋肉飯
  • 珍珠奶茶
2016-09-03 888 瀏覽
一般啦食物,這間都食過好多次,因為住在附近,食食下沒乜新意,價錢算係沒咁貴相比起大快活大家樂,堂食氣氛頗奇怪,可能是太靜局,應該有點音樂會好些,每次都係快快食完走人,服務一般有點粗糙,著整齊制服會更好,推介食物有花枝丸米線,飯可以吃魯肉飯,飲品都係珍珠奶茶,可以一試,但一定沒驚喜,能入口飽肚,但不會試難忘,環境係裝修過,但食物依家保持水準,建議一改頹相,革新食物種類口味,保證蒸蒸日上

2016-09-03
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 花枝丸米線
2016-07-22 690 瀏覽
難得與朋友到粉嶺閒逛,選了此店休歇一會兒,要了下午茶套餐 - 時菜紅腸上海麵配凍茉香綠茶。有菜而又有少量肉是值得推介的配搭,麵食水準不錯,湯底味足不過濃。而我喜歡的茉香綠茶,濃度得宜,喝下感到清香舒暢。
時菜紅腸上海麵配凍茉香綠茶
2016-02-16
時菜紅腸上海麵配凍茉香綠茶
2015-11-12 778 瀏覽
.............肉躁辣子雞撈米線 $38👍👍👍👍👍💋 (5分滿分).............#中學回憶篇中學時期在#粉嶺 上學 經常幫襯的一間#台灣 菜#外賣初期食五十蚊都肯送 到後期巴閉到200蚊先肯送係既 佢係好好食既 所以每次都要揾人夾先叫到黎食🙈 👉👉👉都幾推介大家食嫁 因為真係幾好食不論 #撈 定 #湯 一樣好食 但個人喜歡撈✌撈既醬汁配上小小腍和滑一滑既#米線 絕對好食過#三哥 😈推介既係 1. #辣子雞 2. #豬頸肉 3. #肥牛金菇 💋我永遠係1同2中諗好耐😂因為有#選擇困難 但依兩種係最好食既1. #辣子雞 : 中學食個陣真係#辣 到標眼水利但今日一點反應都無 吾知係米廚師輕手左 但個醬依然好食 雞依然滑 但我都覺辣會好食d😢美中不足2. #豬頸肉 :同中學既味一模一樣 好懷念阿😁3. #肥牛金菇 :今次無叫 但記憶中都好好食 係比較油小小同肥小小🙈#珍珠奶茶 :同以前飲既一樣 甜甜地但吾太濃😂同中學既味一樣 都係有溝水咁有搖搖椅 好可愛💓但會坐到頭暈😂總括黎講:除 #辣子雞 所有味道無變😬好懷念以前番學日日食既日子 食極都吾嚴嫁😂阿 有樣野變 係#價錢
.............
肉躁辣子雞撈米線 $38👍👍👍👍👍💋 (5分滿分)
.............

#中學回憶篇
有搖搖椅 好可愛💓但會坐到頭暈😂
總括黎講:
阿 有樣野變 係#價錢 增幅不小
仲有樣野變 係我既#年紀 都3年前既事了😂😂😢
20 分鐘 (堂食)
2015-08-29 394 瀏覽
嚟咗阿婆度,晏晝唔知食乜,行吓行吓來就左呢個商場,不過其實附近都冇咩嘢食,就試下呢一間。叫咗個酥炸雞中翼飯,份量都唔算少。個酥炸雞中翼呢就冇我想像中咁好食,食落去感覺好似炸耐左啲啲,不過都唔係算好油膩,不過不失啦。
2015-08-09 369 瀏覽
今日試新野,台式,起初不知有咩好食,但又唔洗等位兼有搖搖櫈坐咪試下,食左個豬頸肉米線,整個賣相太同配料都好求其,湯底無味同埋肉仲有d 霉,台式野飲d粉都未溶晒,米線份量少,,不會有下一次吧
,不會有下一次吧
2015-07-29
2014-10-21 644 瀏覽
香港有好多間名為仙桃X的台港式餐廳,不過我以前去得最多都是仙桃源,因為公司附近曾經都有一間分店。是日下午在粉嶺閒逛到帝庭軒時發現有一間仙桃源,正好大家都想在晚飯前小休一下。先在門口看看午餐及下午茶,我們都覺得對版,那就不用多想了哦。下午茶的款式實在多到不得了,小食到飯麵都有,價錢十分相宜,附送指定凍飲都有十幾款,既大杯又不用加錢。因為一陣就要吃晚飯所以我們都不吃太多,大家都點選小食餐$26,友人吃貢丸根配薄荷咖啡,此特飲要加$5。我是麵包控當然又食吐司喇~蒜蓉吐司的件頭比坊間的迷你,麵包的出品相當精彩,吐司內裡香軟,外表鬆脆,蒜蓉混入牛油溶化到麵包芯,味道沒有過鹹的情況,真的又香又好味到不行了。凍茉香珍珠的確有陣陣茉莉花香,奶茶走甜後味道都不會太淡,少冰都做到足,只是珍珠太軟淋,有點失色。店員阿姐很有禮貌及耐性,對於我問飲品有沒有得少甜?然後又要走甜...有沒有得少冰﹖可不可以走冰﹖她都好樂意回覆及跟我意思落單,完全不會覺得我這人好麻煩。XD此店子仍設有鞦韆座,實在罕有,還記得N年前這種座位曾經風靡一時,現在都成為經典之物了。

因為一陣就要吃晚飯所以我們都不吃太多,大家都點選小食餐$26,友人吃貢丸根薄荷咖啡,此特飲要加$5。
貢丸根
蒜蓉吐司

2014-10-12
蒜蓉吐司
3K
2014-07-13 476 瀏覽
仙桃x的分店在好幾年前興起珍珠奶茶嘅時代可話幾步一間,全部都叫仙xx,多到都分唔開邊間打邊間。而加興拉麵,韓食咁,台灣野越黎越少,某日發現呢間仙桃源,即刻要黎食下,懷念下以前爭坐搖搖椅嘅日子,哈哈,其實唔好坐,不過幾得意咁啦。鹵肉麵,用的係扁粗麵,口感不俗,肉鹵得入味,肥瘦肉入口甘香,醬汁剛好伴麵食。肉躁茄子食,肉躁汁好味,茄子像炸過般,有點油,入口相當燙口,要小心食。用嘅係珍珠米,好綿撈汁好味。炸雞軟骨配咖哩汁,炸雞ok,好脆但比較油,咖哩汁十分稀,亦無乜味,下次揀第二種汁。珍珠奶茶,好甜,好飲。木瓜珍珠,無乜木瓜味,同樣好甜,都ok嘅,好似嘅樣跟餐價加三蚊。
珍珠奶茶,好甜,好飲。
2014-06-13
2013-11-18 173 瀏覽
台式小鍋米線﹐有﹕肉丁一片檸檬蕃茄粒椰菜花生米線肉丁細細粒﹐但仍然硬身﹐雖然食到一粒八角﹐但好明顯仍然未炆夠成個配答只係九唔搭八﹐又酸又甜﹐除了有個鑊仔之外看不出如何小鍋﹐更看不出如何台式﹐或者只有鍾情Sweet & Sour Pork的老外才識欣賞
台式小鍋米線﹐有﹕

除了有個鑊仔之外看不出如何小鍋﹐
更看不出如何台式﹐
台式小鍋米線
2013-11-18
走累了,來到仙桃源,提供多樣的拼飯及麵食。與朋友點了東坡骨和糖醋小排骨雙拼飯配熱草莓抺茶,以及生菜冬菇米線配熱奶茶。先來雙拼飯,雖然點了兩款肉食,但餐廳提供了一點蔬菜,很好,謝謝。東坡骨肉質嫩度一般,需咀嚼一下;而糖醋小排骨嫩度達標,味道不錯;飯是軟熟的,飯汁也香。熱草莓抺茶挺有特式,店員說是用抺茶粉調配,同時有草莓的香味,想不到兩種味道也挺配合的,像果茶,感覺不錯。至於生菜冬菇米線,是素食,生菜是標準的新鮮爽口;冬菇很香很軟,高質素亦好味道;米線熟度及韌度達標,亦好吃。奶茶滑度達標,茶與奶味道也均勻,是標準的好味品質。服務方面,店員耐心地解答食客的查詢及友善地回應其他用餐需要,值得讚賞。

東坡骨及糖醋小排骨雙拼飯配熱草莓抺茶
生菜鮮菇米線配熱奶茶
2012-02-04
生菜鮮菇米線配熱奶茶
  • 冬菇,米線,草莓抺茶