2025-08-03 0 瀏覽
日式居酒屋風格,設有開放式廚房可觀賞師傅即燒✔️ 座位以吧枱和4人桌為主,晚市氣氛熱鬧✔️ 服務員會主動介紹食法,上菜速度合理🍢 必食串燒推薦✨ 招牌之選- 五花腩($10):肥瘦適中,燒至焦香脆口,性價比超高- 墨魚鬚($10):彈牙鮮甜,配醬汁食更惹味- 荔枝卷($15):豚肉卷着清甜荔枝,鹹甜味道夠衝擊🍗 肉類串燒- 雞隔膜($20):罕見部位,口感爽脆帶油脂香- 免治雞肉棒($28):混入雞軟骨,蘸日本生蛋黃更滑溜- 雞中翼($20):外皮香脆,肉質保持嫩滑🐟 海鮮類- 九肚魚($68):外脆內嫩,魚肉細滑骨脆香口- 蒜蓉燒蠔($48/兩隻):蠔肉飽滿多汁,蒜香濃郁其他特色菜- 鵝肝多士($58/兩件):配焦糖菠蘿中和膩感,邪惡感滿滿- 味醂魚干($38):燒得香甜,配沙律醬送酒一流- 焦糖雪糕多士($48):多士酥脆配冰涼雪糕,完美結尾🍹 飲品選擇- 百香果梳打($28):酸甜清爽解膩- 荔枝檸檬梳打($28):果香突出,夏日感十足總結:人生有限杯以親民價錢提供高質串燒,特別推薦鵝肝多士和雞隔膜等特色串燒,適合三五知己把酒談天。雖然環境不算寬敞,但食物質素絕對對得起價錢,是尖沙咀
日式居酒屋風格,設有開放式廚房可觀賞師傅即燒
✔️ 座位以吧枱和4人桌為主,晚市氣氛熱鬧
✔️ 服務員會主動介紹食法,上菜速度合理

🍢 必食串燒推薦

- 焦糖雪糕多士($48):多士酥脆配冰涼雪糕,完美結尾

🍹 飲品選擇
- 百香果梳打($28):酸甜清爽解膩
- 荔枝檸檬梳打($28):果香突出,夏日感十足

總結:人生有限杯以親民價錢提供高質串燒,特別推薦鵝肝多士和雞隔膜等特色串燒,適合三五知己把酒談天。雖然環境不算寬敞,但食物質素絕對對得起價錢,是尖沙咀區的串燒好選擇🩵
2025-08-02 0 瀏覽
邊個仲未食過呢間串燒店(^▽^)!?身為燒烤堂嘅姊妹店 人氣同樣強勁 仲越開越多分店呢間嘅價錢更抵食 $10-$30串 抵過食放題!串燒超過30款 其他小食都好特別 價錢都好佛心´・ᴗ・`🐻’𝒔 𝑷𝒊𝒄𝒌𝒔✿ 豚肉荔枝卷 $15|鹽燒雞腿肉 $20|黑松露金菇卷 $20✿ 日式淮山 $48|墨魚滑紫菜大蝦 $68|鰻魚飯團 $38✿ 蒜蓉菜甫燒茄子 $38✿ 蒜蓉燒蠔 $48|蒜蓉菜甫燒元貝 $48✿ 芫荽雞絲手抓餅 $58|明太子忌廉烏冬 $58✿ 甜品|港式蜜糖多士夾雪糕 $48.所有嘢都燒得好好 新鮮又夠𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮 絕對會一串接一串比較特別嘅小食有墨魚滑紫菜大蝦 外脆內彈牙明太子忌廉烏冬超正 加埋生蛋黃勁𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮掛汁.燒茄子、手抓餅重口味但好惹味~.蜜糖雪糕多士冰火交融 好香脆 不過要快快手食雖然好繁忙 但店員都好好咁加支蠟燭幫我哋慶生(๑¯◡¯๑)晚市好旺場 宵夜時段都仲有人等位 大家記得book定!
豚肉秋葵卷

邊個仲未食過呢間串燒店(^▽^)!?
身為燒烤堂嘅姊妹店 人氣同樣強勁 仲越開越多分店

比較特別嘅小食有墨魚滑紫菜大蝦 外脆內彈牙
墨魚滑紫菜大蝦

明太子忌廉烏冬超正 加埋生蛋黃勁𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮掛汁
明太子忌廉烏冬

燒茄子、手抓餅重口味但好惹味~
蒜蓉菜甫燒茄子
芫荽雞絲手抓餅

蜜糖雪糕多士冰火交融 好香脆 不過要快快手食
雖然好繁忙 但店員都好好咁加支蠟燭幫我哋慶生(๑¯◡¯๑)
港式蜜糖多士夾雪糕

晚市好旺場 宵夜時段都仲有人等位 大家記得book定!
日式淮山
免治雞肉棒
蒜蓉燒蠔
蒜蓉燒蟶子
2025-08-02 0 瀏覽
人生有限杯尖沙咀!🔥超多高質小食串燒新餐單推出好多新菜式,價錢都好親民!!.新店有個環形Bar枱可以睇住師傅即叫即燒炭火香氣撲鼻 氣氛超正!.串燒最平$10起仲有Sapporo生啤買一送一傾計慢慢食啱晒~.今次叫左- 焦糖菠蘿鵝肝醬多士:超邪惡,鵝肝醬好Creamy,加埋菠蘿好甜~- 蟹粉日式豆腐:超多蟹粉- 墨魚滑紫菜大蝦:三樣嘢都好食,加埋一齊仲好食- 莞茜雞絲手抓餅:雞絲有少少辣,手抓餅幾酥脆- 九肚魚(椒鹽/紫菜/泰式辣醬):炸得好鬆化- 港式蜜糖多士夾雪糕:外脆內凍- 黑松露雞肝:唔會有奇怪嘅腥味- 汁燒雞隔膜:燒得好香口- 鹽燒雞腿肉:雞腿肉好滑.人生有限杯串燒店(尖沙咀)
人生有限杯尖沙咀!🔥超多高質小食串燒
新餐單推出好多新菜式,價錢都好親民!!
新店有個環形Bar枱
可以睇住師傅即叫即燒
炭火香氣撲鼻 氣氛超正!
串燒最平$10起
仲有Sapporo生啤買一送一
傾計慢慢食啱晒~
今次叫左
- 蟹粉日式豆腐:超多蟹粉
- 墨魚滑紫菜大蝦:三樣嘢都好食,加埋一齊仲好食
- 莞茜雞絲手抓餅:雞絲有少少辣,手抓餅幾酥脆
- 九肚魚(椒鹽/紫菜/泰式辣醬):炸得好鬆化
- 港式蜜糖多士夾雪糕:外脆內凍
- 黑松露雞肝:唔會有奇怪嘅腥味
- 汁燒雞隔膜:燒得好香口
- 鹽燒雞腿肉:雞腿肉好滑
人生有限杯串燒店(尖沙咀)
今日行完歷史博物館, 夜晚係尖沙咀一帶搵食, 見到呢間串燒店•人生有限杯• 尖沙咀係新分店呀!!!! 餐單推出左好嶄新、獨特嘅風味菜式, 價錢由$10-$20起, 非常親民😛我地都算早, 6點半左右上到去, 都已經有幾枱食客, 7點幾已經近乎full house, 店員安排bar枱位俾我地, 可以睇住師傅哥哥燒串燒😝見到點餐紙種類都唔少,蔬菜類有蘆筍, 翠玉瓜, 茄子, 豆苗, 菠菜肉類有牛小排, 牛肋肉, 牛舌心, 雞腿肉, 雞腎, 雞中翼, 雞軟骨, 豚肉海鮮類有墨魚鬚, 燒蠔, 白鱔, 蟶子等。仲有焦糖菠蘿鵝肝醬多士😋😋😋😋無酒精飲品有茶類, 梳打類, 汽水都有酒類飲品有清酒, 果酒, 啤酒, Cocktail 🍻🍻Sapporo生啤仲要買一送一添!!!!!!!😍全部都係即叫即燒, 雖然製作需時, 但等候時間唔算長, 眼見師傅哥哥功架了得, 用心製作, 同埋長時間對住個燒爐, 又熱又㷫, 真心respect🫶🏻🙌🏻仲有多款串物留待下次再試💗💗

見到點餐紙種類都唔少,
蔬菜類有蘆筍, 翠玉瓜, 茄子, 豆苗, 菠菜
海鮮類有墨魚鬚, 燒蠔, 白鱔, 蟶子等。
仲有焦糖菠蘿鵝肝醬多士😋😋😋😋
無酒精飲品有茶類, 梳打類, 汽水都有
酒類飲品有清酒, 果酒, 啤酒, Cocktail
🍻🍻Sapporo生啤仲要買一送一添!!!!!!!😍

仲有多款串物留待下次再試💗💗

串燒控必試尖沙咀呢間分店,平日晚市已經full booking ,連室外位置都滿座,大家黎之前最好打去預約,而且食物黎得都算快👍🏻流心蛋薯仔沙律個蛋好正😍 薯仔細膩香滑蟹粉日式豆腐外層酥脆,內裡細膩滑嫩,搭配櫻花蝦➕蟹粉醬汁,食落蟹粉鮮香十足味醂魚干份量都算多,以日式味醂調味,鹹甜適中,點上沙律醬食就更美味蒜蓉燒蠔有2️⃣隻,食落鮮嫩得黎,仲好香蒜蓉味呢度嘅串燒真心正❤️泰式墨魚鬚口感Q彈,點上泰式醬汁食就更加香辣惹味味噌松板豬➕豚肉荔枝卷都係必試❣️ 前者外焦內嫩,香氣四溢,後者好juicy,咬落充滿果香日式秘制汁炸雞全翼真係超正🤩雞翼外皮炸至金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁鹽燒鮮雞腎火候恰到好處,免治雞肉棒點上蛋黃汁食,口感豐富鹽燒牛舌芯肉質柔嫩卻帶有嚼勁,搭配檸檬汁就更提味香燒翠玉瓜入口脆嫩鮮美多汁,美味又健康鰻魚飯團🍙都好有誠意,鰻魚肥美又鮮香,用紫菜包住黎食真係好正港式蜜糖多士夾雪糕咬落鬆軟香甜,搭配濃郁嘅雪糕一齊食,十分滋味飲品叫咗杯手打檸檬茶,感覺清新又好飲另一杯揀咗荔枝檸檬梳打,飲落啖啖荔枝果肉,味道唔會太甜

流心蛋薯仔沙律個蛋好正😍 薯仔細膩香滑

蒜蓉燒蠔有2️⃣隻,食落鮮嫩得黎,仲好香蒜蓉味

鹽燒鮮雞腎火候恰到好處,免治雞肉棒點上蛋黃汁食,口感豐富

鹽燒牛舌芯肉質柔嫩卻帶有嚼勁,搭配檸檬汁就更提味

香燒翠玉瓜入口脆嫩鮮美多汁,美味又健康

飲品叫咗杯手打檸檬茶,感覺清新又好飲
另一杯揀咗荔枝檸檬梳打,飲落啖啖荔枝果肉,味道唔會太甜
愛店人生有限杯串燒店在尖沙咀開了分店,地點更方便我們,所以便來試試~新店手藝很不錯,更有能看著師傅燒的座位!⧐ SAPPORO生啤 HK$48/杯 ⧏串燒配啤酒絕對是一個好組合,喜歡光顧這店是因為有啤酒買一送一的優惠🍻⧐ 鹽燒西班牙五花腩 HK$10/串 ⧏人生有限杯串燒店的串燒價錢由HK$10起,很推薦這個西班牙五花腩,抵食又美味!燒出很香的油脂,可以多吃幾串🥓⧐ 泰式燒墨魚鬚HK$10/串 ⧏墨魚鬚也是HK$10一串,絕對豐儉由人~這個串燒更附上靈魂的泰式醬汁,沾了再吃整個泰國的味道馬上出來🇹🇭⧐ 鹽燒雞中翼HK$20/串 ⧏燒雞翼真的很講技巧而且很需要耐性,當晚吃到的燒雞中翼真的美到無話可說!燒到金黃色,而且皮是香脆的~⧐ 鹽燒鮮雞皮HK$20/串 ⧏有點可惜的是當晚沒有我很喜歡的鹽燒雞腿肉,所以取而代之點了4串燒雞皮!脆卜卜真的好好吃,十分邪惡的雞皮~⧐ 椒鹽雞軟骨 HK$20/串 ⧏雞軟骨都是很喜歡的串燒之一,軟骨咬下去爽口的口感十分獨特~使用椒鹽粉令到雞軟骨更惹味ദ്ദി ·͜·️⧐ 鹽燒牛舌芯HK$28/串 ⧏牛舌芯口感爽口彈牙,牛舌味道濃郁,簡單以鹽作調味已提出牛舌的香氣~燒出
愛店人生有限杯串燒店在尖沙咀開了分店,
地點更方便我們,所以便來試試~
新店手藝很不錯,更有能看著師傅燒的座位!

⧐ SAPPORO生啤 HK$48/杯 ⧏

串燒配啤酒絕對是一個好組合,
喜歡光顧這店是因為有啤酒買一送一的優惠🍻

⧐ 鹽燒西班牙五花腩 HK$10/串 ⧏

人生有限杯串燒店的串燒價錢由HK$10起,
很推薦這個西班牙五花腩,抵食又美味!
燒出很香的油脂,可以多吃幾串🥓

⧐ 泰式燒墨魚鬚HK$10/串 ⧏

墨魚鬚也是HK$10一串,絕對豐儉由人~
這個串燒更附上靈魂的泰式醬汁,
沾了再吃整個泰國的味道馬上出來🇹🇭

⧐ 鹽燒雞中翼HK$20/串 ⧏

燒雞翼真的很講技巧而且很需要耐性,
當晚吃到的燒雞中翼真的美到無話可說!
燒到金黃色,而且皮是香脆的~

⧐ 鹽燒鮮雞皮HK$20/串 ⧏

有點可惜的是當晚沒有我很喜歡的鹽燒雞腿肉,
所以取而代之點了4串燒雞皮!
脆卜卜真的好好吃,十分邪惡的雞皮~

⧐ 椒鹽雞軟骨 HK$20/串 ⧏

雞軟骨都是很喜歡的串燒之一,
軟骨咬下去爽口的口感十分獨特~
使用椒鹽粉令到雞軟骨更惹味ദ്ദി ·͜·️

⧐ 鹽燒牛舌芯HK$28/串 ⧏

牛舌芯口感爽口彈牙,牛舌味道濃郁,
簡單以鹽作調味已提出牛舌的香氣~
燒出油油亮亮的油脂,實在出色ദ്ദി ·͜·️

⧐ 豚肉蘆筍卷 HK$28/串 ⧏

很推薦的一款串燒,蘆筍好嫩,食落清甜多汁,
以薄薄的豚肉包裹著,感覺清新不累贅,
為芸芸肉類串燒中帶點翠綠~

⧐ 蒜蓉菜脯燒茄子HK$38/份 ⧏

燒茄子也是我們每次來都必點的🍆
茄子上面鋪滿大量蒜蓉超惹味!

⧐ 墨魚滑紫菜大蝦 HK$68/份 ⧏

這份小食自從上次吃過後便一試愛上!
酥脆的紫菜包著彈牙的墨魚滑和大蝦🦐
口感一流鮮味十足,已成為每次必點的小食♡

⧐ 鰻魚飯團 HK$38/個 ⧏

這次的鰻魚飯團也是很大的一個🍙
不過這次醬汁有點多所以飯團沒有很脆
鰻魚軟軟糯糯的口感不錯~

⧐ 咖喱牛舌手抓餅 HK$58/份 ⧏

有驚喜的一份手抓餅,咖喱是泰式口味但不辣🍛
牛舌煮到好軟腍,配上咖喱很不錯~
手抓餅酥脆不油膩,很出色的表現!

⧐ 港式蜜糖多士夾雪糕 HK$48/份 ⧏

味道有像BBQ的烤蜜糖多士再加上雲呢拿雪糕🍨
真的很有港式味道,以簡單的材料變成完美的甜品
跟住大家最後要點這個,絕對會錦上添花!
2025-07-22
  • 港式蜜糖多士夾雪糕
  • 鹽燒西班牙五花腩
  • 蒜蓉菜脯燒茄子
  • 墨魚滑紫菜大蝦
  • 咖喱牛舌手抓餅
人生有限杯就係其中一間我最愛嘅串燒舖,十蚊一串串燒真係勁難得,我最愛嘅荔枝豚肉卷都只不過係十五蚊一串。雖然今次都三訪,但係第一次嚟尖沙咀分店,印象最深刻都一定係九肚魚同埋墨魚滑。‣ 椒鹽紫菜味泰式辣醬九肚魚 $68‼️超級推薦‼️我超鍾意食九肚魚,見到嗰陣毫無猶豫嗌咗。九肚魚炸得極度香脆,魚肉嫩滑到不行,而且仲有椒鹽同泰式辣醬嘅微辣提味。由於佢本身都炸得太好食,我都冇特別點過泰式辣醬。‣ 墨魚滑紫菜大蝦 $68‼️超級推薦‼️驟眼睇好似韓國紫菜飯卷咁,但係入邊包住嘅就係墨魚滑同埋蝦,紫菜都炸到脆卜卜,再配埋個醬汁真係好食到爆炸。如果唔係想試多啲其他嘢,呢個絕對係我加單嘅首選。‣ 味噌松板豬 $15可以食到味噌嘅鹹香同微甜,嫌唔夠味嘅話仲有蛋黃醬,燒得幾香口。‣ 豚肉荔枝卷 $15唔使講一定係我心目中嘅No. 1,超級香甜嘅荔枝配上豚肉,將豚肉嘅香昇華,連豬油都變得可口。‣ 紫菜鵪鶉蛋卷 $20紫菜卷住鵪鶉蛋,燒得香脆得嚟有蛋嘅嫩滑。雖然未至於做到流心,但係鍾意鵪鶉蛋嘅話可以一試。‣ 免治雞肉棒 $28由我第一次食雞肉棒開始,我幾乎每次都會點,抗拒唔到蛋液醬油,而且雞肉棒入面仲有啲軟

‣ 椒鹽紫菜味泰式辣醬九肚魚 $68

‣ 墨魚滑紫菜大蝦 $68

‣ 味噌松板豬 $15

‣ 豚肉荔枝卷 $15

‣ 紫菜鵪鶉蛋卷 $20

‣ 免治雞肉棒 $28
由我第一次食雞肉棒開始,我幾乎每次都會點,抗拒唔到蛋液醬油,而且雞肉棒入面仲有啲軟骨,啖啖肉之餘仲有啲咬口。

‣ 豚肉牛油果卷 $28
比想像中好食,同埋帶到驚喜,牛油果嘅綿密同豚肉嘅香氣完美融合,咬落去滑溜得嚟又有肉味,牛油果入口即化嗰下真係心心眼。

‣ 鹽燒牛舌芯 $28
牛舌同之前食就差唔多,都係有彈性同埋咬口,我幾鍾意佢嘅厚薄程度,唔會覺得好難咬。

‣ 蒜蓉菜脯燒茄子 $38
茄子燒得好正,吸收晒蒜蓉嘅香味,而且菜脯都落得好爽手,咬到酸酸辣辣嘅菜脯,勁開胃。而茄子肉都相當軟腍,我覺得燒茄子真係我懶健康必嗌嘅菜式。

‣ 流心蛋薯仔沙律 $68
每次食完有少少念念不忘,所以基本上每次都會同朋友講一定要食。流心蛋嘅蛋液再撈埋薯仔真係好正,而且我好鍾意佢薯蓉滑順得嚟,偶爾會咬到一粒粒嘅口感。

‣ 明太子忌廉烏冬 $58
佢烏冬嘅麵底揀得好好,相當之煙靭同Q彈,忌廉比我想像中濃郁,特別係嗰浸奶味,不過加埋明太子同埋雞蛋,就算食好多都唔會覺得特別膩,真係不得不讚明太子嘅微辛令烏冬更加有風味。

‣ 港式蜜糖多士夾雪糕 $48
天氣太熱,所以雪糕都比較快溶。但係多士依然燒得香脆,勁鍾意佢嘅焦糖面,再夾埋雲呢嗱雪糕真係好正。

‣ 檸檬荔枝whisky $38
啤酒而家都仲係做緊買一送一,之前再嚟食就嗌咗梳打,今次我同朋友就揀咗飲微醺之選。荔枝味相當濃郁,亦都好香甜,酒味唔算好勁,真係做到微醺。

‣ 青檸菠蘿gin $38
就好似飲菠蘿啤咁樣,只不過今次唔係啤酒,係gin酒。酸酸甜甜解膩一流,相當之易入口。
  • 豚肉荔枝卷
  • 免治雞肉棒(配日本蛋)
  • 流心蛋薯仔沙律
  • 港式蜜糖多士夾雪糕
位於尖沙咀的人生有限杯.串燒店,以其高質素的串燒料理和創新配搭,成功為顧客帶來一場味覺盛宴。這家餐廳以日式串燒為主打,食材新鮮、火候掌握得宜,每一道菜都展現出主廚的用心與技術。❃ 雞腎經過細緻處理,毫無腥味,口感脆彈有層次❃ 牛小排醃製得恰到好處,燒得外焦內嫩,每一口都充滿濃郁的肉汁❃ 咖哩牛舌手抓餅咖哩的香濃與牛舌的細膩交織出令人驚艷的口感❃ 蒜蓉蟶子/蒜蓉燒蠔為代表蒜香濃郁,海鮮的新鮮甜美得以完美保留❃ 流心蛋薯仔沙律以半熟的流心蛋搭配綿密的薯仔,滑順且充滿層次感❃ 墨魚滑大蝦這道料理將墨魚漿與新鮮大蝦完美結合,經炭火燒烤後,蝦肉鮮甜彈牙,墨魚滑則滑嫩細膩,兩者相輔相成❃ 元貝鮮嫩多汁,入口即化❃ 鵪鶉蛋卷蛋液包裹著軟嫩的蛋黃,濃郁的鹹香令人回味❃ 茄子燒得外皮微焦,內裡軟滑,吸滿醬汁後香氣撲鼻❃ 牛舌牛舌切片厚薄適中,燒烤後表面微焦,入口富有嚼勁,隨後散發出濃郁的肉香❃ 雞皮燒至金黃,外脆內香❃ 牛肋肉經過炭火燒烤後,外層略帶焦香,內裡軟嫩多汁,肉味濃郁卻不膩口❃ 五花腩肥瘦相間,燒至微焦,入口滿是油脂的香氣❃ 味噌豬帶有濃郁的味噌香味,鹹甜適中,肉質軟嫩多汁❃ 菠蘿可以必思

❃ 雞腎
經過細緻處理,毫無腥味,口感脆彈有層次

❃ 牛小排
醃製得恰到好處,燒得外焦內嫩,每一口都充滿濃郁的肉汁

❃ 咖哩牛舌手抓餅
咖哩的香濃與牛舌的細膩交織出令人驚艷的口感

❃ 蒜蓉蟶子/蒜蓉燒蠔為代表
蒜香濃郁,海鮮的新鮮甜美得以完美保留

❃ 流心蛋薯仔沙律
以半熟的流心蛋搭配綿密的薯仔,滑順且充滿層次感

❃ 墨魚滑大蝦

❃ 元貝
鮮嫩多汁,入口即化

❃ 鵪鶉蛋卷
蛋液包裹著軟嫩的蛋黃,濃郁的鹹香令人回味

❃ 茄子
燒得外皮微焦,內裡軟滑,吸滿醬汁後香氣撲鼻

❃ 牛舌

❃ 雞皮
燒至金黃,外脆內香

❃ 牛肋肉

❃ 五花腩
肥瘦相間,燒至微焦,入口滿是油脂的香氣

❃ 味噌豬
帶有濃郁的味噌香味,鹹甜適中,肉質軟嫩多汁

❃ 菠蘿可以必思
清新爽口

❃ 荔枝檸檬梳打
荔枝的甜香與檸檬的微酸巧妙融合,搭配氣泡水的清爽口感,為整頓餐點帶來完美的收尾。

2025-08-01 0 瀏覽
好掛住日本喺日本嘅居酒屋一邊食串燒一邊飲啤酒🥹!依家喺尖沙咀都搵到一間性價比極高嘅日式串燒店 — 「人生有限杯.串燒店」 ,一串最平$10就有交易🫨,可以以一解思鄉之愁。尖沙咀新分店推出新餐單,首推各款嶄新、獨特的風味菜式🆕,而且價錢更親民化。 我哋坐吧枱位可以近距離欣賞師傅燒串燒嘅過程🔥,同朋友聚餐亦都可以坐卡位,亦都有戶外位置可選。————————————————👅特色系列($48-68)👍🏻 焦糖菠蘿鵝肝醬多士甜鹹交融🤤,層次豐富👍🏻蟹粉日式豆腐蟹肉鮮美🦀,炸豆腐外脆內嫩,滋味鮮香👍🏻椒鹽紫菜九肚魚配泰式辣醬只保留九肚魚中段魚身,魚骨都可以食埋🐟,香脆可口👍🏻芫荽雞絲手抓餅配搭新奇,口感豐富👍🏻港式蜜糖多士夾雪糕🍨,暖笠笠蜜糖脆多士夾住冰涼雪糕,係港人BBQ最愛 👅 $10區👍🏻鹽燒西班牙五花腩係招牌之一🐷,外焦內嫩,鹹香撲鼻👍🏻蜜糖燒菠蘿有焦糖脆面🍍,甜蜜多汁👅$20區👍🏻鹽燒雞腿肉係雞腿肉精華部位🍗,肉質鮮嫩,鹽味適中👍🏻汁燒雞爽肉係雞頸肉,肥瘦交錯,肉質更有彈性👅$28區👍🏻免治雞肉棒配日本蛋🍳,嫩滑雞肉搭配蛋香,口感絕配👍🏻鹽燒牛舌芯口感爽彈,鹽香撲鼻👍🏻韓風燒牛肋肉嚼勁

————————————————
👅特色系列($48-68)
👍🏻 焦糖菠蘿鵝肝醬多士甜鹹交融🤤,層次豐富

👍🏻蟹粉日式豆腐蟹肉鮮美🦀,炸豆腐外脆內嫩,滋味鮮香

👍🏻芫荽雞絲手抓餅配搭新奇,口感豐富

👅 $10區
👍🏻鹽燒西班牙五花腩係招牌之一🐷,外焦內嫩,鹹香撲鼻

👍🏻蜜糖燒菠蘿有焦糖脆面🍍,甜蜜多汁

👅$20區
👍🏻鹽燒雞腿肉係雞腿肉精華部位🍗,肉質鮮嫩,鹽味適中
👍🏻汁燒雞爽肉係雞頸肉,肥瘦交錯,肉質更有彈性

👅$28區
👍🏻免治雞肉棒配日本蛋🍳,嫩滑雞肉搭配蛋香,口感絕配
👍🏻鹽燒牛舌芯口感爽彈,鹽香撲鼻
👍🏻韓風燒牛肋肉嚼勁適中🇰🇷,加上微辣韓式辣醬更惹味

👅$38區
👍🏻 芝士年糕入面有拉絲芝士🧀,年糕嚼勁十足

👅$48區
👍🏻 鹽燒和牛牛小排肉質鮮嫩😋,油脂分佈均勻,肉味甚濃

👅Sapporo($48)
👍🏻 日本生啤買一送一,清爽解渴🍺,氣泡感十足,搭配串燒最夾!

🚩總結:即燒串燒低至$10一串
🌟注意:$10-20區每款兩串起
📍 人生有限杯.串燒店
地址:尖沙咀赫德道4號Hotel Hart 3樓

📝人生短短,要食就食啲特別嘢!今次帶大家朝聖尖東呢間隱世串燒店,串燒選擇多,款款有驚喜,仲超平!啱晒打卡同搵新嘢嘅你!每日同朋友聚會都唔會悶!重點推介:🆕🍞焦糖菠蘿鵝肝醬多士 $58:外脆內嫩嘅多士撈上濃郁鵝肝醬,再加上焦糖菠蘿,鹹甜交錯,好驚喜!🆕🦀蟹粉日式豆腐 $68:炸豆腐淋上香濃蟹粉,豆香同蟹味融合,好有層次!🦑🦐墨魚滑紫菜大蝦 $68:鮮彈墨魚滑夾住爽口大蝦,用紫菜包住入口,質感加分!🌿🐔莞茜雞絲手抓餅 $58:香口薄餅包住嫩滑雞絲同濃濃莞茜,口感豐富,唔怕悶!🐟九肚魚(椒鹽+紫菜+泰式辣醬) $68:三重口味玩轉九肚魚,炸得酥脆,鹹香開胃,一食上癮!🍄黑松露雞肝 $15/串:香滑雞肝加黑松露醬香,口感嫩滑,串串都唔夠食!🍗鹽燒雞腿肉 $10/串:外焦內嫩,雞味濃郁,必食之選!其他:🥓鹽燒西班牙五花腩 $10/串:肉質鮮嫩,鹹香撲鼻,好惹味!🍍蜜糖燒菠蘿 $10/串:燒香嘅菠蘿配上微甜蜜糖,解膩又消暑!🍗鹽燒雞中翼 $20/串:雞翼炭香味濃,肉質多汁!🥚紫菜鵪鶉蛋卷 $20/串:紫菜包住嫩滑鵪鶉蛋,細細粒好得意!🐮牛舌 $28/串:厚切牛舌燒得啱啱好,煙韌多汁,牛味濃郁!🇰🇷

重點推介:

🍗鹽燒雞腿肉 $10/串:外焦內嫩,雞味濃郁,必食之選!

其他:

🍗鹽燒雞中翼 $20/串:雞翼炭香味濃,肉質多汁!

🇰🇷韓風牛肋肉 $28/串:韓式醬汁甜甜蜜蜜,又保留牛肉嘅鮮味,啖啖肉汁!

🐷鹽燒豬肋肉 $28/串:豬肋肉燒得香脆,不油膩,鹹香可口!

🦭山椒鰻魚汁白鱔 $48:白鱔淋上鰻魚汁加山椒,香甜回甘,送酒一流!

🥬雞油生炒荳苗菜 $58:豆苗吸盡雞油香氣,加上雞皮爽口惹味!

🦑🦐墨魚滑大蝦 $68:彈牙墨魚滑夾大蝦,好juicy!

🌿🐔芫荽雞絲手抓餅 $58:芫荽控必試,雞絲同手抓餅好夾!

🍺SAPPORO $48買一送一:夏天飲返杯冰凍SAPPORO,爽呀!

✨百香果檸檬菜 $28:酸酸甜甜夾雜百香果香,好fresh!

呢間串燒店真係人氣無法擋🤩長期滿座好彩一早book咗位 嗰晚9:00離座都仲有人等緊位 食過一次就明白點解受歡迎 因為真係又平又好食尖沙咀呢間係新分店 餐牌有新風味😏三個人去食 好似放題咁叫 都係一千幾蚊埋單 性價比高!特別推介以下呢啲串燒🌮芫荽雞絲手抓餅好創新嘅組合 手抓餅酥脆 雞絲配芫荽又好惹味 係港式+台式嘅口味🍗月見雞肉棒雖然唔係雞軟骨 但咬落啖啖肉 撈埋生蛋黃勁juicy🍡荔枝豚肉卷估唔到豚肉加生果咁夾 咬開清甜多汁 正🐷豬肋肉keep到肉汁 又有肉味 面頭加啲孜然粉更香🍙鰻魚飯團燒到外脆內軟 仲好細心咁會俾晒紫菜你自己包 確保紫菜唔會咁快變腍 🦑墨魚滑紫菜大蝦原來係用紫菜包住啲墨魚釀蝦滑再拎去炸 點埋個蛋黃醬 好有鮮味 又脆卜卜🍜明太子忌廉烏冬呢個必食 勁creamy 將啲醬汁連生蛋黃撈埋嚟食 每條烏冬更加滑捋捋 好飽🥹

呢間串燒店真係人氣無法擋🤩長期滿座
好彩一早book咗位 嗰晚9:00離座都仲有人等緊位
食過一次就明白點解受歡迎 因為真係又平又好食
尖沙咀呢間係新分店 餐牌有新風味😏
三個人去食 好似放題咁叫 都係一千幾蚊埋單 性價比高!

特別推介以下呢啲串燒

keep到肉汁 又有肉味 面頭加啲孜然粉更香

🍙鰻魚飯團

🦑墨魚滑紫菜大蝦

🍜明太子忌廉烏冬

最近同朋友去咗呢間氣氛超好嘅串燒店,尖沙咀分店勁方便,氣氛超好好啱一班朋友過嚟聚會,中間Bar枱屬於半開放式廚房,但係佢抽氣系統算係唔錯,所以坐得耐都唔會太熱,仲可以睇住佢哋默默燒嘢食,視覺/味覺同時可以享受到!🔥最平只係$10一串,真係好抵食,要讚係每款串燒即叫即燒,每串都加咗唔同嘅調味粉,唔會好似大陸嗰啲串燒都係一模一樣嘅辣味,所以特別好食!其中🐑至愛🐃 鹽燒和牛小排 $48中間肉質保持嫩紅,燒到5-7成熟好食,牛味香濃,啖啖肉超滿足!🐃鹽燒牛舌芯 $28牛舌厚度均勻,質感爽彈,唔會太硬,簡單調味已經好好食!🦪蒜蓉燒蠔(兩隻) $48燒蠔鮮味十足,入口仲爆汁,唔會燒到乾爭爭,上面加咗少少蔥花,必食!🦀🥬蟹粉豆苗 $78呢度嘅串燒完全唔會太dry,但係如果想食啲濕潤嘅嘢,建議叫呢個蟹粉豆苗,蟹粉份量爆多,豆苗炒完都保持翠綠,令到呢一餐更加完美!🐷豚肉荔枝卷$30呢個豚肉肥美得來又唔會太油膩,荔枝清甜,加埋一齊食加添美味!🤍白鱔 $48白鱔加咗鰻魚汁,外皮香脆又唔會腥!🐔椒鹽雞軟骨 $40💖香口惹味仲有......🫑樟樹小青椒 $20🌽蜜糖牛油粟米$20🐟味醂魚干 $38🍻飲品🥂Hig

其中🐑至愛
🐃 鹽燒和牛小排 $48

🐃鹽燒牛舌芯 $28
牛舌厚度均勻,質感爽彈,唔會太硬,簡單調味已經好好食!

🦪蒜蓉燒蠔(兩隻) $48

🦀🥬蟹粉豆苗 $78

🐷豚肉荔枝卷$30

🤍白鱔 $48
白鱔加咗鰻魚汁,外皮香脆又唔會腥!

🐔椒鹽雞軟骨 $40💖香口惹味
仲有......
🫑樟樹小青椒 $20
🌽蜜糖牛油粟米$20

🐟味醂魚干 $38

🍻飲品🥂
Highball $38
🍋檸檬荔枝whisky $38

✨整體嚟講啲食物質素唔錯,價值仲幾抵食,🍺好可惜鵝肝醬多士賣晒,下次一定要試吓呢度嘅嶄新菜式!

• 蒜蓉燒蠔
  • 豚肉荔枝卷
  • 鹽燒和牛牛小排
2025-07-29 0 瀏覽
🍴【尖沙咀高質居酒屋】驚喜創意料理 + 必食海鮮盛宴!✨這家隱藏於尖沙咀的居酒屋,主打日式創意料理,既有經典居酒屋風味,又加入大膽fusion元素,每一道菜都充滿驚喜!今晚試了十多款菜式,精選以下必食推薦👇 —### 🔥 必點招牌菜1️⃣ 鵝肝多士(兩件)👉 鵝肝厚切,外脆內軟,入口即溶!配上烤得香脆的多士,油脂香氣爆發,邪惡但超滿足~ 2️⃣ 蒜蓉燒蠔(兩隻)👉 新鮮肥美蠔肉,鋪滿金銀蒜蓉,燒得剛剛好,蒜香濃郁而不搶鮮味! 3️⃣ 明太子忌廉烏冬 $56👉 忌廉汁creamy得來不膩,明太子鹹香提味,烏冬彈牙,一啖接一啖停唔到口! —#🦐 海鮮控必試▪️ 白酒忌廉煮蜆 $68▪️ 墨魚滑大蝦 $68▪️ 元貝(兩隻)$68海鮮全部新鮮,白酒忌廉汁超香濃,蘸麵包一流!墨魚滑釀入大蝦,口感彈牙鮮味十足~ —### 🍗 肉食之選✔️ 免治雞肉棒 $38✔️ 雞中翼 $40✔️ 雞腿 $40居酒屋必點的串燒!免治雞肉棒加入脆骨,口感豐富,蘸日本蛋黃更滑溜~ —### 🍠 特色小食✨ 流心蛋薯仔沙律 $56✨ 焦糖雪糕多士 $28✨ 蜜糖菠蘿 $30流心蛋切開蛋汁爆出,配薯仔沙律超夾!焦糖多士冰火口感,蜜糖菠蘿清甜解
🍴【尖沙咀高質居酒屋】
驚喜創意料理 + 必食海鮮盛宴!✨

### 🔥 必點招牌菜
1️⃣ 鵝肝多士(兩件)

2️⃣ 蒜蓉燒蠔(兩隻)

3️⃣ 明太子忌廉烏冬 $56

### 🍠 特色小食
✨ 流心蛋薯仔沙律 $56
✨ 焦糖雪糕多士 $28
✨ 蜜糖菠蘿 $30
流心蛋切開蛋汁爆出,配薯仔沙律超夾!焦糖多士冰火口感,蜜糖菠蘿清甜解膩~

人生有限杯.串燒店 (尖沙咀)
地址: 香港尖沙咀赫德道4號Hotel Hart 3樓
電話: +852 98867276

#尖沙咀美食 #居酒屋 #海鮮控 #明太子烏冬 #吃貨日記
上星期天氣極熱,放工想搵個地方chill下,終於嚟咗尖沙咀呢間新開嘅串燒分店試!尖沙咀新店推出咗好多新款特色菜式,而且價錢親民,串燒最平每串$10起,抵食到癲🔥 今次我哋坐咗bar枱,望住師傅現場即燒,睇住串燒滋滋聲+香味四散,已經令人食慾大開🤤!天氣咁熱,梗系要即刻叫返杯cocktail先~🍹 我哋叫咗檸檬荔枝whisky同青檸菠蘿gin 。大大粒荔枝超juicy,清甜又解渴,一流!✨ 新菜方面推介:
🍞 焦糖菠蘿鵝肝醬多士 — 菠蘿嘅甜味中和咗鵝肝醬嘅油膩感,入口層次勁豐富。
🦀 蟹粉日式豆腐 — 蟹粉勁足料,冇偷工減料,配埋嫩滑豆腐勁鮮美。
🌿 莞茜雞絲手抓餅 — 芫荽控必試!微辣香口,雞絲多汁,越食越上癮! 串燒方面都好有誠意:
🍢 黑松露雞肝 —雞肝細緻香滑,黑松露香氣爆燈,真系見到粒粒黑松露架!
🍢 汁燒雞隔膜 — 少見部位,燒得剛好。爽口得嚟唔靭,啱曬口感控。 🍢 鹽燒雞腿肉 — 外皮香口,雞肉嫩滑多汁~
🍢 鹽燒鮮雞皮 — 燒到超爽脆,加埋辣粉好正!
🍢 日式淮山 — 外層脆卜卜,內裡綿滑,點埋蛋黃醬真系停唔到口!
🍆 蒜蓉菜脯燒茄子 — 蒜味勁香,好送酒!

✨ 新菜方面推介:

串燒方面都好有誠意:

🍢 鹽燒雞腿肉 — 外皮香口,雞肉嫩滑多汁~

🍢 鹽燒鮮雞皮 — 燒到超爽脆,加埋辣粉好正!

🍆 蒜蓉菜脯燒茄子 — 蒜味勁香,好送酒!

🥢 免治雞肉棒 — 咬落juicy,配埋月見汁味道一流!

最後一定要試埋【港式蜜糖多士夾雪糕】🍞🍦,外脆內軟配上雪糕,神級甜品

平日夜晚都座無虛席,要食記得訂位喇!🔥

📍 人生有限杯.串燒店 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號Hotel Hart 3樓

#人生有限杯 #串燒 #高質 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港美食 #foodiehk
2025-07-27 0 瀏覽
呢兩款食物真係令人回味無窮!首先係個烤吐司,外皮烤得夠脆,入面嘅奶油又滑又香,一口咬落去,真係幸福感爆棚。而另一款串燒,特別係嗰個鳳梨串,烤得金黃金黃,一啲都唔乾,酸甜味完美融合,加上其他配料,簡直係味蕾嘅盛宴。食嘅時候,可以感受到食材嘅新鮮同埋烤得嘅火候,真係好考功夫。環境同埋食物嘅擺盤都好有特色,木質嘅裝潢同埋暖黃嘅燈光,令人好舒適。整體嚟講,呢個餐廳真係一個好去處,無論係同朋友聚會定係自己一個人享受美食,都係一個唔錯嘅選擇。