2024-01-30 270 瀏覽
向來喜歡在外吃飯的我,最喜歡不吃中餐,或許是吃膩了!這天興幸有空碰上下午茶時間,便來到這東南亞餐廳,時間還有40分鐘,應該可以吃完一個下午茶吧!於是在2:01開始點菜,店員說了要等,心想等20分鐘應該沒有問題!誰知道25.. 分鐘…時間不太寬鬆,真別叫炒飯面,隨便吃海南雞飯,切切切挺快的!起碼可以享受應有的吃飯時刻啊!坦白說,出來的炒貴叼也不是燙熱,廚房是有點遠…味道不錯,就是要真正有下午茶的時間才能享受!
向來喜歡在外吃飯的我,最喜歡不吃中餐,或許是吃膩了!
2024-01-17 201 瀏覽
極力推薦不得不試的 "喇沙" ,由於做得出色變了常客。試過其他店的喇沙都沒有一間好得過佢,佢比較接近新加坡的味道,湯香濃而且很滑,又唔會好辣,一般長者都食到,價格親民。而跟餐飲品可以揀檸檬蒠米水,又可以加錢轉特飲,普遍來講選擇都很多。無骨海南雞也值得一試。餐廳服務態度非常用,美中不足要用手機落單,但服務員都很樂意為客人提供服務。
2024-01-06
  • 喇沙
2023-12-23 253 瀏覽
有點趕時間就想快吃一個下午茶套餐,點了牛油咖央多士,多士烘唔透都算,但連牛油都搽唔勻,聚埋喺4小份其中一份,現在的茶餐廳牛油沒牛油香,咖央也只有甜味,遑論有蛋香,早知點煺蛋治可能會好吃些,價錢也一樣。本來打算點熱鴛鴦但自助點餐上沒有這個選項,只好點咖啡,一如所有茶記咖啡一樣,只有濃濃的苦味,始終也喝不完。雖然個tea set只係$29蚊都覺得唔值。香港的餐飲業水準只係不斷下降,又點怪香港人北上搵食,起碼人家CP值高。

2023-11-24 242 瀏覽
今日與同學們來食午餐,我們全叫了午餐,窩蛋牛肉燜飯來到時我同學說無甚麼餸,但這個是一個粉飯底用了一個煲仔的形式去做一個飯,我也試了一下樣子看試去都似煲仔飯的顏色和色澤,食下去也很難怪她說沒有甚麼配料,只是單單的豉油味道,不過她的飯確實有一些配料在的,我見到牛肉,還有蕃茄還有一個窩蛋。令外一位叫了金針雲耳蒸雞,時間比我們的午餐久了一點點,但就普通一個女生可以食下去的份量,如果男生或者食量大,都有機會不太飽。我就叫了炒河粉,就用肉片跟滑蛋,肉片的色澤好看,但我食下去其實有粉東西的味,但肉是煮好,最後才放下去的,所以會差點。但她們叫了咖啡是很香的。就午餐來說可能一般,有機會下午茶很好喝。其實我想試試那個咖洋西多,不知道好食不。
今日與同學們來食午餐,

但她們叫了咖啡是很香的。

2023-10-09 388 瀏覽
食個午餐,鳥冬?意粉?炒得幾好。價錢ok,最正係佢居然將一個2人枱位置放3張枱,出入打側身個羅油都會撞到隔離⋯⋯香港雖然寸金尺土,但你作為咁大間連鎖餐廳,可以俾個客坐得舒服啲嗎?
2023-09-05 373 瀏覽
這間位於黃大仙商場內的一間連鎖快餐店,主打星馬美食,下午茶時段價錢合理,奶茶口味和香港的很不一樣,另外馬來肉鬆煉奶油酥餅,一口一個,喜歡吃甜的朋友,值得推薦一下
,值得推薦一下
2023-07-16 617 瀏覽
在2023.07.14日中午12:00左右,本人和朋友前往“亚金南洋茶室(黄大仙)”就餐。在用餐前,本人与该店前台店员详细咨询了该店的“香港有礼用餐券”使用规则,该店员明确告知称:“两人一起就餐,可以使用两张香港有礼优惠券,只需分开下单就可以。”于是我们明确告知该服务员:“我们需要分开下单。”并索要了两份下单票。本人和朋友通过该服务员提供的两份下单票,于12:55分和13:00分,分别下了两单,总金额为225港币。但是在用餐结束后结账时该店员却称:“两单被电脑自动合并成了一单,只能使用一张优惠券。”强制我们支付不包含另一张优惠券的额外费用。我们当场就提出了质疑:“下单前和领取两份下单票时,均清晰、明确确认了可使用两张优惠券,为何现在又不能用了呢?”但是被该店员以“电脑自动合并、留着下次再用咯”搪塞。最后,本人和朋友只能在该店店员强制下,仅使用了1张“香港有礼优惠券”,并额外支付了本应使用另一张“香港有礼优惠券”支付的125港币。同时,本人已经兑换成功的另一张“香港有礼该店优惠券”,因为本餐不能使用,也不能退、换,等同已经作废。在此次消费过程中,店家存在明显欺诈行为,同时该店利用“香港旅
在此次消费过程中,店家存在明显欺诈行为,同时该店利用“香港旅游发展局官方发放的优惠券”进行欺诈,严重抹黑了香港旅游的形象。
2023-07-14
2023-06-17 503 瀏覽
這間主打南洋美食的集團食店,心想午餐一定是以叻沙、海南雞飯為主,打開午餐的餐牌,原來還有一個另類選擇,就是煲仔飯!這個窩蛋煲仔飯,味道不錯,上枱時熱辣辣,而且價錢合理,值得一試。
2023-06-12 386 瀏覽
炸雞髀配花生醬西多士(半份)+凍檸茶$42炸雞脾不是粉炸🤔但個皮脆的,無油膩感(呢個加分);中間的肉都入味的🙌🏻西多士個牛油🧈好香;但練奶太小,所以甜味唔夠🤔;至於花生🥜醬是有花生🥜粒粒的,口感都算豐富既~檸檬🍋茶茶味好濃(我好小係茶餐廳飲到茶底濃,仲要無走甜😂),但茶味濃又唔會有太苦澀的餘韻🙌🏻;甜度不算太甜;小冰🧊就無分別的🤭分數:?/10食物🥘:6/10環境🏞️:8/10服務👩🏻‍🍳:6/10價錢💰:6.5/10總體而言:環境是不錯的,因為裝修格局是比一般茶餐廳有特色🫡;服務就普通?🤔我唔見啲員工有講野😂但佢地手速同出餐都好快;價錢就正常吧🙌🏻;食物質素一般吧🤔,平時經過會食的下午茶☕️😛
炸雞髀配花生醬西多士(半份)+凍檸🍋茶
炸雞髀配花生醬西多士(半份)+凍檸茶$42

分數:?/10
食物🥘:6/10
環境🏞️:8/10
服務👩🏻‍🍳:6/10
價錢💰:6.5/10

2023-06-05 328 瀏覽
下午茶時間去食豬頸肉河粉,都成$60,之前食過幾次,頭一兩次食豬頸肉係唔炸,覺得幾好食先至再去食,跟住再去多幾次都係炸既,我以為紅日忙,師傅快快手先係咁整,我都由佢,今日再去食,落單前同經理講聲,叫師傅唔好炸,炸完太乾身,點知個經理咁同我講:「一定係炸嫁wo,唔炸點會熟」聽完都o嘴,我同佢講頭兩次食都係唔炸,佢話:「正常出品係炸嫁wo點可以改個出品,人地係咁出嫁嗎,」咁我食個兩次係唔正常?佢再話:「你之前食係點,個碗野就係咁」聽完火都黎,即刻黑名單唔再食
跟住再去多幾次都係炸既,我以為紅日忙,師傅快快手先係咁
整,我都由佢,
2023-05-15 404 瀏覽
今午行去黃大仙商場醫肚~見到茶餐唔錯就叫咗2份茶餐!檳城炒貴刁:有鑊氣、唔太辣、推介!馬來肉鬆鍊奶油酥:油酥夾些咸肉鬆加甜鍊奶、好味👍熱南洋奶茶:有茶香但太甜!薏米檸檬水:清香薏米水!
今午行去黃大仙商場醫肚~
見到茶餐唔錯就叫咗2份茶餐!

檳城炒貴刁:
有鑊氣、唔太辣、推介!

馬來肉鬆鍊奶油酥:
油酥夾些咸肉鬆加甜鍊奶、好味👍

熱南洋奶茶:
有茶香但太甜!

薏米檸檬水:
清香薏米水!

2023-03-12 500 瀏覽
買左一個海南雞飯外賣,雞係可以的,但豉油俾得超少,但個油飯係會令人得腎病的,超咸😓唔明點解咁咸,完全食唔到😤見到個湯都唔想食,以後都唔敢再幫襯,除非你想得腎病啦。
2023-03-12
10 分鐘 (外賣自取)
2023-03-05 395 瀏覽
嗌左個外賣晚市二人餐,3個餸有飯有湯有野飲折完$224,點知所有野都係無味超難食😓 薑蔥霸王雞-白烚再求其淋啲類似豉油嘅野,但完全無味,雞肉淋到一啲texture都無。蝦米粉絲什菜煲-又係白烚,粉絲煲都可以係白烚?!成堆菜+粉絲烚完擺埋一齊就算數,仲要烚到過淋,完全overcooked,又係好難食。馬來咖喱牛筋腩煲-呢個終於有少少味,但係超淡嘅咖哩味,大家樂嗰啲好食十倍。牛筋腩口感正常,但無味。湯係味精湯好咸,杯檸檬薏米水係成餐飯最正常飲得落口😅好耐無食過咁難食嘅一餐飯,食到一半都無胃口再食落去。
湯係味精湯好咸,杯檸檬薏米水係成餐飯最正常飲得落口😅
好耐無食過咁難食嘅一餐飯,食到一半都無胃口再食落去。
2023-01-15 448 瀏覽
Lunch 叫左海南雞飯外賣,雞肉起晒骨,食得好方便,啖啖肉好滑,醬汁亦分開裝左三盒,分別:薑蓉、辣椒醋、甜豉油真係好惹味,油飯食到加左香料炒香,配海南雞好夾,醬汁亦好好餸飯

2023-01-15
2023-01-10 338 瀏覽
好少去黃大仙中心,去open rice 搵食肆,見到呢間,睇到海南雞飯張相好吸引,一於約朋友去食。職員有禮帶入座位,之後落單,我叫咗個「亞金龍鳳配$75,海鮮叻沙+皇牌招牌海南雞飯叻沙湯底超濃椰奶味,但點大辣,唔夠辣。海南雞飯 雞滑飯香甜品係黑白配(紅豆芋圓豆腐花,甜度恰當)飲品 凍咖啡 (好飲喎,唔係間間食肆啲咖啡好飲架)
叻沙湯底超濃椰奶味,但點大辣,唔夠辣。
海南雞飯 雞滑飯香
甜品係黑白配(紅豆芋圓豆腐花,甜度恰當)
飲品 凍咖啡 (好飲喎,唔係間間食肆啲咖啡好飲架)

亞金龍鳳配
亞金龍鳳配