2021-09-06 0 瀏覽
今日黎到黃大仙呢間泰國舖頭食Lunch點左個泰式豬頸肉炒烏冬,$59連餐飲等左一陣就上菜,都好快一食落去應該似中式茶餐廳既炒烏冬,只係加左少少九層塔,似返泰國菜味味道偏濃,鐘意食濃味既人就好啱但係炒野黎講唔夠鑊氣,好似是旦炒兩下撈d汁就上碟咁Lunch黎講整體而言都可以接受
今日黎到黃大仙呢間泰國舖頭食Lunch
點左個泰式豬頸肉炒烏冬,$59連餐飲
等左一陣就上菜,都好快
味道偏濃,鐘意食濃味既人就好啱
但係炒野黎講唔夠鑊氣,好似是旦炒兩下撈d汁就上碟咁
Lunch黎講整體而言都可以接受
2021-08-30 0 瀏覽
午餐好鍾意嚟呢度食,喺黃大仙中心來講算係一個好好嘅選擇。泰式自選雙拼飯$66,泰式海南雞+香茅豬扒,配嘅油飯,仲要附送冬瓜湯,都幾抵食。跟餐仲要有飲品添!下次可以再嚟。
午餐好鍾意嚟呢度食,喺黃大仙中心來講算係一個好好嘅選擇。

下次可以再嚟。
2021-08-29 0 瀏覽
位置係黃大仙中心,地理位置都唔錯,係地鐵站上去都係5分鐘左右好方便👍🏻叫左2人餐,但係朋友另外都想食金邊粉,咁就係另外再加既,但係因為呢樣野係個優惠價就比起單點平小小啦😘通菜個人覺得就通菜幾好味既,係用左蒜蓉去炒,但係如果口味碼太重既話,應該會覺得太鹹,但係本人就覺得OK既🤩咖喱蟹肉個人覺得呢間餐廳嘅招牌就係咖喱!有啲甜味嘅咖喱本人非常喜歡😘咖喱嘅狀態唔會太水,可以用來撈飯或者點麵包都好好食!😚😚😚咖喱裏邊會有蟹肉,蟹肉嘅份量都算OK😚湯因為朋友唔食得辣,所以就叫咗呢個湯,但係對呢個湯嘅評價就唔係太高,我同朋友都覺得似汁多過湯😂味道係正常既😂😂小食拼盤二人套餐,咁就每個小食嗰兩舊,味道都係正常發揮唔會話有太大嘅出入,所以就冇乜特別嘅感覺🤪泰式奶茶野買一送一,夾其他嘢飲都可以😁
通菜
咖喱蟹肉

小食拼盤
泰式奶茶
野買一送一,夾其他嘢飲都可以😁
咖喱蟹肉包
蒜蓉通菜
泰式小食拼盤
咖喱蟹肉包
蒜蓉通菜
2021-08-16 184 瀏覽
收工經過黃大仙,就喺黃大仙中心搵食。平日夜晚黎到,成個場都冇乜人氣,最後揀咗食亞萊泰,貪佢好多分店,質素應該有啲保證?我哋去到直入,望吓餐牌,見到款式選擇都多。由於下午食咗個tea,唔係好肚餓,所以兩個人只係嗌左兩款食物,冇主食。我哋叫左一份鐵板豬手同埋一份細嘅小食拼盤。上菜速度都好快,豬手望落顏色偏深,醬料應該都落得幾重手。食落去果然冇估錯,味道偏鹹,雖然份量都幾多,肥膏都算少,但都唔敢食太多,驚要瘋狂灌水。而小食拼盤表現正常,有4款唔同嘅食物,每款有兩件,兩個人啱啱好分得勻。不過唔係幾夠熱,影響咗口感。明明早幾年食亞萊泰嘅感覺都幾好,今日再食有少少失望,希望下次可以keep番水準啦!

2021-07-22 406 瀏覽
𝒯𝒽𝒶𝒾 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒲𝑜𝓃𝑔 𝒯𝒶𝒾 𝒮𝒾𝓃🌟喇沙肥牛片拼扎肉湯河粉扎肉嘅味道唔算突出,肥牛嘅份量都足夠但係就好似唔太新鮮。河粉比較幼身,非常之滑。我就轉咗做清湯,好鍾意佢有少少藥材味又有少少太識甜甜地嘅湯底。👍🏻-🌟香葉肉碎炒飯呢個炒飯呢嘅賣相就唔太吸引,一隻太陽蛋冚喺個飯上面,而肉碎呢亦都係另外上嘅,而且望落冇咩顏色。但係當我食第一啖嘅時候真係俾佢驚艷到!本身啲肉碎應該係已經葉過嚟㗎啦,非常入味之餘仲有少少辣辣地,用嚟送飯真係一流呀!所以真係唔可以以貌取「飯」🤣🤣📍 亞萊泰 𝐀𝐫𝐨𝐢 𝐓𝐡𝐚𝐢黃大仙龍翔道𝟷𝟹𝟼號黃大仙中心北館𝟷樓𝙽𝟷𝟺𝟷號舖

🌟喇沙肥牛片拼扎肉湯河粉

🌟香葉肉碎炒飯

📍 亞萊泰 𝐀𝐫𝐨𝐢 𝐓𝐡𝐚𝐢
黃大仙龍翔道𝟷𝟹𝟼號黃大仙中心北館𝟷樓𝙽𝟷𝟺𝟷號舖
2021-07-20 268 瀏覽
今日食完,有個灰色恤衫既女侍應服務差到冇朋友,由門口羅左飛等,入面冇咩人...個灰衫女侍應佢見到又當見唔到咁,行到出黎要問佢有冇位先應下,點餐全程服務態度差到好似係佢比錢個客咁,好似好憎人叫野咁,一句多謝都冇講過,其他侍應都有禮貌.....不過真係要叫d朋友唔駛黎
2021-07-20
2021-06-25 626 瀏覽
今日有野做行開黃大仙,見到呢間泰國菜好似唔錯咁,所以就入左去試下喇...其實食物味道唔差,而且都幾抵食!!不過服務真係麻麻囉...令我食成程飯都幾唔安落!!介紹下食物先,鐵板豬手, 唔好睇佢用鐵板上!!以為佢熱辣辣, 其實佢係唔熱架!!連D汁都唔熱, 煙都無...感覺有D奇怪!!馬拉盞炒通菜, 味道唔錯!!基本野, 唔會話好伏!!呢個我就覺得幾好食!!本身我唔太食魚, 但係我都覺得幾好味!!佢個汁酸酸辣辣加埋落烏頭度,非常惹味!! 好開胃!!之後都叫左幾個唔同餸,不過都無影到, 因為食成餐飯都覺得好忙!!食食下飯, 無端端有個阿姐叫我地幫手換牙簽,之後又叫我地幫手遞餐牌, 然後又叫我地遞碟...遞啤酒空樽, 未食晒又黎收碟, 又要我地幫手遞...成餐飯都好忙, 感覺非常麻麻, 服務質素簡直差!!就算味道OK都唔會再幫襯!!
今日有野做行開黃大仙,
見到呢間泰國菜好似唔錯咁,
所以就入左去試下喇...

其實食物味道唔差,
而且都幾抵食!!
不過服務真係麻麻囉...
令我食成程飯都幾唔安落!!

介紹下食物先,
鐵板豬手, 唔好睇佢用鐵板上!!
以為佢熱辣辣, 其實佢係唔熱架!!

連D汁都唔熱, 煙都無...
感覺有D奇怪!!
馬拉盞炒通菜, 味道唔錯!!
基本野, 唔會話好伏!!
呢個我就覺得幾好食!!
本身我唔太食魚, 但係我都覺得幾好味!!
佢個汁酸酸辣辣加埋落烏頭度,
非常惹味!! 好開胃!!

之後都叫左幾個唔同餸,
不過都無影到, 因為食成餐飯都覺得好忙!!
食食下飯, 無端端有個阿姐叫我地幫手換牙簽,
之後又叫我地幫手遞餐牌, 然後又叫我地遞碟...
遞啤酒空樽, 未食晒又黎收碟, 又要我地幫手遞...
成餐飯都好忙, 感覺非常麻麻, 服務質素簡直差!!

就算味道OK都唔會再幫襯!!
2021-06-23
2021-06-23 342 瀏覽
𝒯𝒽𝒶𝒾 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒲𝑜𝓃𝑔 𝒯𝒶𝒾 𝒮𝒾𝓃🌟喇沙豬扒配墨魚丸湯河𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗼𝗽 𝗮𝗻𝗱 𝗖𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗯𝗮𝗹𝗹𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗻𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 𝗶𝗻 𝘀𝗼𝘂𝗽 ($𝟦𝟪)豬扒都幾大塊,預先醃過同埋煎過黎,所以兩面都好香。墨魚丸就有少許雪味。喇沙湯底椰香濃,食落都好惹味。但之前試過另一款清湯好似更令人回味。-🌟泰農海南雞配黃姜飯𝗛𝗮𝗶𝗻𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗧𝘂𝗿𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰 𝗥𝗶𝗰𝗲 ($𝟻𝟾)雞飯以外仲有個湯一齊上,雞件好整齊咁排係碟上😚份量都足夠。雞唔算特別滑同埋比較瘦,冇啖啖肉果種滿足感。而雞皮既油脂都比較多,所以最後冇食。黃姜飯正常水準,配埋雞一齊食就啱啱好,最後成碗清左🤣📍 亞萊泰 𝐀𝐫𝐨𝐢 𝐓𝐡𝐚𝐢黃大仙龍翔道𝟷𝟹𝟼號黃大仙中心北館𝟷樓𝙽𝟷𝟺𝟷號舖

🌟喇沙豬扒配墨魚丸湯河

2021-06-23
喇沙豬扒配墨魚丸湯河
泰農海南雞配黃姜飯
2021-06-20 257 瀏覽
知道今日父親節會多人出外用餐同叫外賣,所以一早在 openrice落單,之後收到亞萊泰接受訂單回覆,去到居然話唔記得左,仲要話我咁早訂😔,最後等左成半個鐘先有得拎,
外賣自取
2021-06-19 194 瀏覽
未食過咁難食嘅泰國菜 如題我哋今日兩個人食 Lunch Set入座時間好快,好多人食,就諗住入去試吓,點知嚟到個賣相非常之差。我食咗冬陰功湯檬粉,個今晚煲湯睇吓酸字 好似無加到奶落去越食越酸 我本身都係一個鍾意食酸野嘅人但係都食得好辛苦🤯🤯🤯個冬陰功湯底要加$4仲有杯凍檸茶🙃我叫咗佢少甜少冰我拮完檸檬之後都好似糖水咁凍檸茶加$3餐牌上相片只屬廣告參考,並非實物全部,真係笑死人,嚟到好似食緊相送飯咁幾舊雞胸加埋幾粒鳳爪就想打發我😠真係過分 我以後唔會再嚟食!
未食過咁難食嘅泰國菜 如題
我哋今日兩個人食 Lunch Set

我食咗冬陰功湯檬粉,
個今晚煲湯睇吓酸字 好似無加到奶落去
越食越酸 我本身都係一個鍾意食酸野嘅人
但係都食得好辛苦🤯🤯🤯
個冬陰功湯底要加$4

仲有杯凍檸茶🙃我叫咗佢少甜少冰
我拮完檸檬之後都好似糖水
凍檸茶加$3

餐牌上相片只屬廣告參考,
並非實物全部,真係笑死人,
嚟到好似食緊相送飯咁幾舊雞胸
加埋幾粒鳳爪就想打發我😠

真係過分 我以後唔會再嚟食!

2021-06-19
2021-06-13 200 瀏覽
叫咗個肉碎煎蛋飯同雞串嘢飲同雞串5分鐘上咗個飯半個鐘都無整到期間啲侍應完全無理過我無食物見佢地都忙就無追幫我落單嗰間喺我附近一直行睇到我無嘢食都完全都無幫我追最後取消張單
叫咗個肉碎煎蛋飯同雞串
嘢飲同雞串5分鐘上咗
個飯半個鐘都無整到
期間啲侍應完全無理過我無食物
見佢地都忙就無追
幫我落單嗰間喺我附近一直行睇到我無嘢食都完全都無幫我追
最後取消張單
2021-06-01 343 瀏覽
出糧日👏 今朝約左個同事係黃大仙中心食早餐,兜兜下見到呢間泰國菜竟然咁早開門,有泰式早餐咁特別就入去試下~我叫左個泰式香茅豬扒拼扎肉金邊粉,飲熱齋啡~同事叫左個泰式香茅雞中翼拼扎肉檬粉,飲熱奶茶~我既香茅豬扒已經切好左,唔太大塊,不過唔會太多肥膏,肉質幾嫰滑扎肉有兩舊,我食到啲黑椒味但同事話佢唔覺,湯底就係好輕微辣兼偏濃味既泰式船河湯底但金邊粉唔好食,太淋👎👎 同事既檬粉爽口彈牙好多👍佢話雞中翼正常,雖然都係香茅但雞翼似係炸出黎,可惜一黎已經浸左落個湯底搞到淋晒,如果另上會好好多~扎肉有三舊 (我估每一碗肉類既總數量一致會係五舊😅)我既齋啡正常,同事話佢既熱奶茶完全無味,茶香味都無🙈其實水準真係好普通,只係平時出去茶餐廳食早餐離不開肉丁/沙爹牛配麵同腸仔火腿煎蛋呢啲組合,呢度會特別啲,間唔中食下無咁厭都ok咁囉。。。

我叫左個泰式香茅豬扒拼扎肉金邊粉,飲熱齋啡~
同事叫左個泰式香茅雞中翼拼扎肉檬粉,飲熱奶茶~
泰式香茅豬扒拼扎肉金邊粉早餐

香茅豬扒

金邊粉

但金邊粉唔好食,太淋👎👎
泰式香茅雞中翼拼扎肉湯檬早餐

同事既檬粉爽口彈牙好多👍
扎肉有三舊 (我估每一碗肉類既總數量一致會係五舊😅)

我既齋啡正常,同事話佢既熱奶茶完全無味,茶香味都無🙈

2021-05-31
$37 (早餐)
香茅豬扒
  • 湯檬
2021-05-23 327 瀏覽
放工後回到商場俾呢間泰國餐廳既餐牌吸引住,本身係想食外賣!因為外賣有d食品低至6折!不過另一半話想坐下餐廳涼冷氣,於是就堂食了!入座時間8點半都唔洗等就有位了,一坐低就叫左春日優惠精選既泰式鮮青檸蒸明爐烏頭原價$178,星期一至五優惠價$88,星期六日/公眾假期$98!當我準備點另一道菜既時候,魚已經熱辣辣送上了!魚既肉感與汁的配搭很好,唯一不足是魚的鱗片未去得徹底!另外點了泰式鮮蝦金邊粉$88,味道正常,而且份量還可!而特野係買一送一大多都係$30,我地揀左椰汁冰同柚子梳打!完全涼在心呀!住呢頭既街坊絕對可以黎呢到飯聚呀,價錢都尚算合理呀!
另外點了泰式鮮蝦金邊粉$88,味道正常,而且份量還可!
住呢頭既街坊絕對可以黎呢到飯聚呀,價錢都尚算合理呀!
2021-04-06 1084 瀏覽
來得黃大仙就梗係入廟拜神啦,陪媽媽去買相之後就搵番間餐廳坐低食個晏晝,時間尚早行完全場覺得你間泰國嘢好似不錯,就坐低試吓啦。本身鍾意湯麵嘅我就梗係叫返個泰式湯麵,今次叫咗香茅豬扒墨魚丸金邊粉,本身幻想中嘅香茅豬扒應該係分開上,點知嚟到原來係一碗咁深色嘅湯底,睇落好似好濃味咁,食落都OK嘅,墨魚丸想讚一下,因為真係好友口感,好彈牙而且食到墨魚丸嘅香味,同譚仔嗰隻唔同😂,依個豬扒,我覺得可以好少少,因為有少少乾身,呢個就差啲,始終佢都係主角。而服務態度都OK嘅所以都值得一試

2021-04-05
2021-04-06 554 瀏覽
經過黃大仙,龍翔中心入面的阿萊泰,見佢有個自選相拼飯好似幾抵咁,就入去叫左個海南雞,同埋咖喱炆牛腩,再叫多杯椰汁紅豆冰。一上餐既時候,有點意想不到,個海南雞賣相,有啲岩慚,咖喱牛腩外觀正常,而且每個碗都係細細份咁。一開始就試下個咖喱牛腩,原來距離辣係有一段長距離,只鹹不辣,薯仔唔入味,失望,但細細碗入面都算有幾多粒。薑黃飯,又係鹹到無朋友,而且食唔出泰式香料的味道,想像一下,咖喱牛腩送這個薑黃飯究竟有多鹽份。確實需要改善!第二就係試下個海南雞,做得唔錯,真係好食,雞肉肉質夠嫩滑,骨肉均勻,香味又夠。椰汁紅豆冰名付其實的椰汁紅豆冰,係太多花巧,就這個簡單,紅豆係無浸糖水的,這點令人欣賞。

椰汁紅豆冰
雙併飯