2021-06-01 0 瀏覽
出糧日👏 今朝約左個同事係黃大仙中心食早餐,兜兜下見到呢間泰國菜竟然咁早開門,有泰式早餐咁特別就入去試下~我叫左個泰式香茅豬扒拼扎肉金邊粉,飲熱齋啡~同事叫左個泰式香茅雞中翼拼扎肉檬粉,飲熱奶茶~我既香茅豬扒已經切好左,唔太大塊,不過唔會太多肥膏,肉質幾嫰滑扎肉有兩舊,我食到啲黑椒味但同事話佢唔覺,湯底就係好輕微辣兼偏濃味既泰式船河湯底但金邊粉唔好食,太淋👎👎 同事既檬粉爽口彈牙好多👍佢話雞中翼正常,雖然都係香茅但雞翼似係炸出黎,可惜一黎已經浸左落個湯底搞到淋晒,如果另上會好好多~扎肉有三舊 (我估每一碗肉類既總數量一致會係五舊😅)我既齋啡正常,同事話佢既熱奶茶完全無味,茶香味都無🙈其實水準真係好普通,只係平時出去茶餐廳食早餐離不開肉丁/沙爹牛配麵同腸仔火腿煎蛋呢啲組合,呢度會特別啲,間唔中食下無咁厭都ok咁囉。。。

我叫左個泰式香茅豬扒拼扎肉金邊粉,飲熱齋啡~
同事叫左個泰式香茅雞中翼拼扎肉檬粉,飲熱奶茶~
泰式香茅豬扒拼扎肉金邊粉早餐

香茅豬扒

金邊粉

但金邊粉唔好食,太淋👎👎
泰式香茅雞中翼拼扎肉湯檬早餐

同事既檬粉爽口彈牙好多👍
扎肉有三舊 (我估每一碗肉類既總數量一致會係五舊😅)

我既齋啡正常,同事話佢既熱奶茶完全無味,茶香味都無🙈

2021-05-31
$37 (早餐)
香茅豬扒
  • 湯檬
2021-05-23 142 瀏覽
放工後回到商場俾呢間泰國餐廳既餐牌吸引住,本身係想食外賣!因為外賣有d食品低至6折!不過另一半話想坐下餐廳涼冷氣,於是就堂食了!入座時間8點半都唔洗等就有位了,一坐低就叫左春日優惠精選既泰式鮮青檸蒸明爐烏頭原價$178,星期一至五優惠價$88,星期六日/公眾假期$98!當我準備點另一道菜既時候,魚已經熱辣辣送上了!魚既肉感與汁的配搭很好,唯一不足是魚的鱗片未去得徹底!另外點了泰式鮮蝦金邊粉$88,味道正常,而且份量還可!而特野係買一送一大多都係$30,我地揀左椰汁冰同柚子梳打!完全涼在心呀!住呢頭既街坊絕對可以黎呢到飯聚呀,價錢都尚算合理呀!
另外點了泰式鮮蝦金邊粉$88,味道正常,而且份量還可!
住呢頭既街坊絕對可以黎呢到飯聚呀,價錢都尚算合理呀!
2021-04-06 957 瀏覽
來得黃大仙就梗係入廟拜神啦,陪媽媽去買相之後就搵番間餐廳坐低食個晏晝,時間尚早行完全場覺得你間泰國嘢好似不錯,就坐低試吓啦。本身鍾意湯麵嘅我就梗係叫返個泰式湯麵,今次叫咗香茅豬扒墨魚丸金邊粉,本身幻想中嘅香茅豬扒應該係分開上,點知嚟到原來係一碗咁深色嘅湯底,睇落好似好濃味咁,食落都OK嘅,墨魚丸想讚一下,因為真係好友口感,好彈牙而且食到墨魚丸嘅香味,同譚仔嗰隻唔同😂,依個豬扒,我覺得可以好少少,因為有少少乾身,呢個就差啲,始終佢都係主角。而服務態度都OK嘅所以都值得一試

2021-04-05
2021-04-06 454 瀏覽
經過黃大仙,龍翔中心入面的阿萊泰,見佢有個自選相拼飯好似幾抵咁,就入去叫左個海南雞,同埋咖喱炆牛腩,再叫多杯椰汁紅豆冰。一上餐既時候,有點意想不到,個海南雞賣相,有啲岩慚,咖喱牛腩外觀正常,而且每個碗都係細細份咁。一開始就試下個咖喱牛腩,原來距離辣係有一段長距離,只鹹不辣,薯仔唔入味,失望,但細細碗入面都算有幾多粒。薑黃飯,又係鹹到無朋友,而且食唔出泰式香料的味道,想像一下,咖喱牛腩送這個薑黃飯究竟有多鹽份。確實需要改善!第二就係試下個海南雞,做得唔錯,真係好食,雞肉肉質夠嫩滑,骨肉均勻,香味又夠。椰汁紅豆冰名付其實的椰汁紅豆冰,係太多花巧,就這個簡單,紅豆係無浸糖水的,這點令人欣賞。

椰汁紅豆冰
雙併飯
2021-04-04
今日去開黃大仙果頭,由於我同朋友都唔太熟黃大仙果邊,所以決定揀最愛嘅泰國野食😝店鋪出面有部機拎飛,我地見有好多食客拎左飛之後等左好耐都冇職員叫,但店舖入面仲有d 吉枱,之後再問佢地,佢地先叫d 客人入去🥲對員工服務有d 失望我地total 叫左3份lunch,價錢分別都係5x左右泰式雞肉炒金邊粉味道係唔錯同埋好夠熱,可惜醬料比較多,上到枱果陣d 金邊粉好似黐埋曬一堆咁,要d 時間整番散雞肉串菠蘿炒飯我個人覺得佢用日式雞肉串同菠蘿炒飯唔係好岩,不過炒飯係唔錯,值得一試馬沙文咖喱豬扒飯呢個最好食好,豬扒好鬆軟又唔油,咖喱味好濃,配埋白飯一流最後三個餐都包野飲,我地加左4蚊叫左龍眼水同平時果啲差唔多,冇咩特別,不過lunch 嚟講都算抵食

我地total 叫左3份lunch,價錢分別都係5x左右

泰式雞肉炒金邊粉

雞肉串菠蘿炒飯

我個人覺得佢用日式雞肉串同菠蘿炒飯唔係好岩,
不過炒飯係唔錯,值得一試

馬沙文咖喱豬扒飯

呢個最好食好,豬扒好鬆軟又唔油,咖喱味好濃,配埋白飯一流

最後三個餐都包野飲,我地加左4蚊叫左龍眼水
同平時果啲差唔多,冇咩特別,不過lunch 嚟講都算抵食

2021-02-21 782 瀏覽
開返晚市堂食既第一餐 黎到都等左一陣先入得 入到去好耐冇感受到呢種熱鬧睇睇餐牌 嘢食同正常泰國餐廳嗰啲差唔多 見到啲圖片樣樣都想嗌黎食咁👇🏼蒜蓉雞翼 蒜蓉味唔算重不過就 新鮮即炸 食嗰陣小心辣親嘴真係要👇🏼冬陰功魚片湯 超級惹味 啲湯都俾我哋飲晒 不過魚片就唔係話好多 👇🏼炒蜆 啲蜆好大隻 但係蜆肉就冇乜味 要真係浸下啲汁先有味 👇🏼菠蘿炒飯 除咗菠蘿之外其他配菜都好足料 菠蘿再多啲就好啦👇🏼有幾款嘢飲做緊買一送一 呢次叫咗紅豆冰同珍多冰 唔算話特別好飲 有待改善埋單3xx 價錢都幾吸引 又食到咁多嘢 不過質素就唔好期望好高 嚟呢度平平哋解下泰國菜嘅引係幾好嘅選擇

2021-02-18 438 瀏覽
年初四早餐,換一肚氣。在黃大仙店,座在門口望到角落,睇住隔幾張枱落完單,揮手叫阿姐落單,阿姐望住但掂行掂過,等佢番嚟,又係望住但行過唔理,去左斜對面執枱,拎個餐牌拍牆,都係當無到,三過客人而不落單是何事?唔通沒利是派,阿姐唔落單?雖然新年要番工當然不爽,但作為客人,一個人食早餐,三四十蚊份重要封利是?你地好食啲?唔覺囉!自覺不能助張此歪風,此地不留人,自有留人處。商場大把餐廳,間間差唔多,做乜要幫襯黑面姐姐?

剛好來到黃大仙,順便在商場找一間不錯的餐廳醫肚!最後找了位於黃大仙商場的泰國菜,此餐廳空間感很闊,也坐的很舒服😁叫了兩個午市套餐,分別是「海南雞拼無骨豬手湯河粉」、以及「自選雙拼飯—海南雞、馬沙文牛腩」。😋「海南雞拼無骨豬手湯河粉」午餐來說是很足料,海南雞很新鮮,豬手亦很軟腍,配上脆脆的炸豬皮,很香脆可口。湯底很濃郁,但有點藥材味,並非我杯茶。😅「自選雙拼飯—海南雞、馬沙文牛腩」有兩餸、有飯、有湯、有醬,很足料。海南雞很嫩滑,而牛腩也很入味,有中上質素。🤩總括而言,坐得舒適,味道不錯,性價比很高。
剛好來到黃大仙,
順便在商場找一間不錯的餐廳醫肚!
最後找了位於黃大仙商場的泰國菜,
此餐廳空間感很闊,
也坐的很舒服😁

叫了兩個午市套餐,

「海南雞拼無骨豬手湯河粉」

「自選雙拼飯—海南雞、馬沙文牛腩」

總括而言,坐得舒適,味道不錯,性價比很高。
2020-12-28 416 瀏覽
泰式鮮青檸蒸明爐盲鰽,好足料,盲鰽肉質肥美,味道鮮甜,湯汁味道酸香,充滿香料味道。炭燒原隻魷魚伴泰式辣汁,魷魚肉質厚嫩、彈牙,食落好新鮮,經炭燒後帶有焦香味道,配以泰式辣汁食用,味道更佳。泰式鮮蝦金邊粉,鮮蝦口感彈牙,味道鮮甜,金邊粉口感乾爽,味道酸甜,配料有雞蛋、銀芽、辣椒碎、香蔥、豆腐乾,配以青檸汁食用,味道正宗。泰式無骨鳯爪,鳯爪食落啖啖肉,口感爽脆,好入味,味道酸辣,食落好惹味。黃薑飯,乾濕適中,口感煙韌。椰汁珍多冰,珍多口感爽滑,帶有斑蘭味道,飲落好清爽。奇亞籽椰汁涼粉冰,涼粉口感滑溜,奇亞籽食落有咬口,椰汁味道香甜。

黃薑飯,乾濕適中,口感煙韌。

椰汁珍多冰,珍多口感爽滑,帶有斑蘭味道,飲落好清爽。

• 泰式鮮蝦金邊粉
2020-12-23 307 瀏覽
疫情外出用膳,店員好細心提供熱水好似茶樓咁比你清洗餐具。 店內寬敞,仲有間細房。 如果無左限制令,聚會一流。 服務員態度主動有禮貌 不時會主動加水。值得推薦既菜式係海中寶軍艦。 好好味既泰式咖哩,足料既海鮮加埋長長既法飽。 一流美食,如果唔想浪費左啲咖哩汁,可以叫埋薄餅食。 總括價錢合理,食物質素高。 平價既泰國美食。 讚👍🏻
疫情外出用膳,店員好細心提供熱水好似茶樓咁比你清洗餐具。
店內寬敞,仲有間細房。 如果無左限制令,聚會一流。
服務員態度主動有禮貌
不時會主動加水。
一流美食,如果唔想浪費左啲咖哩汁,可以叫埋薄餅食。
總括價錢合理,食物質素高。 平價既泰國美食
。 讚👍🏻
  • 18吋軍艦咖哩海中寶
2020-12-17 229 瀏覽
🥘🇹🇭 馬沙文咖喱豬扒飯醬汁味道夠濃、豬扒炸粉唔會多左、份量都足夠男仔食凍檸茶加左$3 茶色夠深夠濃打工仔放飯時快食選擇之一~ 價錢都算可接受呀,餐牌仲有很多選擇,下次會再同同事食過~
🥘🇹🇭 馬沙文咖喱豬扒飯
醬汁味道夠濃、豬扒炸粉唔會多左、份量都足夠男仔食
凍檸茶加左$3 茶色夠深夠濃
打工仔放飯時快食選擇之一~
價錢都算可接受呀,餐牌仲有很多選擇,下次會再同同事食過~
2020-12-10 344 瀏覽
黃大仙中心北館和南館,兩者比較,我比較喜歡北館,因為樓底高一點,感覺寬敞舒適一點。我在黃大仙中心北館,光顧過粥麵店、上海店。今天試下泰國菜,所以來到阿來泰。午市套餐不貴:Honey選擇了火車頭河粉(配柚子蜜)好大碗呀!河粉好滑,湯頭甜,濃濃的香料香味。材料非常豐富;有牛肉、豬肉丸、豆卜、魚肉餃子、炸豬皮、中國芹菜……包羅萬有。我選擇了雙餸黃飯:我選擇了泰式炆豬手和海南雞。海南雞就一般,只有顏色吸引,但無什麼味道;不過,配合醬汁,還可以。泰式豬手就不錯,炆得夠稔,黃飯好大碗,不算油膩。我飲咸檸七(+$8),可以一解兩款午餐的濃味。整體感覺不錯,味道好。下次到黃大仙北館,可以再考慮阿來泰。

午市套餐不貴:

Honey選擇了火車頭河粉(配柚子蜜)
好大碗呀!河粉好滑,湯頭甜,濃濃的香料香味。

我選擇了雙餸黃飯:
我選擇了泰式炆豬手和海南雞。
泰式豬手就不錯,炆得夠稔,黃飯好大碗,不算油膩。

我飲咸檸七(+$8),可以一解兩款午餐的濃味。
整體感覺不錯,味道好。
下次到黃大仙北館,可以再考慮阿來泰。
2020-12-10
2020-11-27 183 瀏覽
滿足的一餐,幫呀媽慶生,叫左好多野食,以為啲餸份量不多,想不到每樣餸都非常足料,份量十足菠蘿海鮮炒飯整個菠蘿都盛滿材料,不會是純炒飯,蝦都有很多隻。侍應都很有禮貌,令人感覺受到尊重,顧客至上,亦令我願意花點時間來褒揚這間食物質素及服務態度一流的餐廳。
2020-11-27
青檸魚
二人餐,小食
  • 泰式菠蘿海鮮炒飯
2020-11-16 192 瀏覽
三五知己星期六行完獅子山落山就到黃大仙中心搵嘢食見到泰國菜,門口好似幾吸引,又做緊堂食八折優惠,諗都唔諗我哋就等呢間啦。由於成個商場食飯時間,每間餐廳門口都要等位,所以呢間唔會太過分地多人排隊,應該好快有位掛,大概要等兩張枱,10分鐘到啦。我哋三個人嗌左四個菜。首先叫咗個馬拉盞炒通菜,叫咗一碟生蝦。呢個係泰國菜必食㗎啦。雖然又簡單,又冇乜技巧可言,但係都係每次都會叫嘅thai 菜嚟嘅😂另外呢,主食方面,叫咗一個pad thai 同埋叫咗一個豪餅煎蛋🍳。首先講一講個馬拉盞炒通菜先,對我個人來講呢,呢個菜係偏油,同埋係有少許鹹嘅☺️因為我係食慣一啲清淡口味🤨對我啲行山朋友來講呢,就覺得係適合嘅。我覺得呢個菜有啲重味,而且偏鹹。其實要餸白飯食會比較好囉😉哇,呢個豪餅一上枱嘅時候,我哋都嚇咗一跳😚😚因為呢真係好大好大塊😜大塊過我塊面🤣😂而且呢佢炸到金黃色啊😉應該話煎到先啱,睇落啲蠔仔都幾多。識落呢係幾好味嘅個柔美唔重呀然後豪仔十足啦又夠鑊氣喎。其實我唔知呢個係一個Thai 菜嚟嘅。因為我喺泰國係冇食過呢個蠔仔煎餅嘅🤣但係呢我喺台灣食過😋呢一個泰國餐廳入邊😚食到嘅蠔仔煎蛋🤩🥳係喺台灣夜市食過嗰種味

哇,呢個豪餅一上枱嘅時候,我哋都嚇咗一跳😚😚因為呢真係好大好大塊😜大塊過我塊面🤣😂而且呢佢炸到金黃色啊😉應該話煎到先啱,睇落啲蠔仔都幾多。識落呢係幾好味嘅個柔美唔重呀然後豪仔十足啦又夠鑊氣喎。其實我唔知呢個係一個Thai 菜嚟嘅。因為我喺泰國係冇食過呢個蠔仔煎餅嘅🤣但係呢我喺台灣食過😋呢一個泰國餐廳入邊😚食到嘅蠔仔煎蛋🤩🥳係喺台灣夜市食過嗰種味道嘅感覺😍😍😍我覺得非常之好味啦😎同埋如果喺香港呢,除咗啲潮州餐廳有得食呢個菜之外。呢我真係唔知仲有邊度有得食啦!所以如果你嚟呢個餐廳食嘢嘅朋友呢,我係好推介佢食呢個蠔仔煎餅嘅。👍🏼👍🏼👍🏼
不過呢份量好多,佢$108我唔知算唔算抵囉,因為本來就唔使咁大份,煎炸熱氣野嚟講,少食多滋味呀嘛😻我建議其實個餐廳可以整細分啲平啲😸即係例如半人份量啦$50有一半,細快啲,其實都有得諗喎。

Pad thai 係用一個鐵板上嘅,所以可以保持溫度,佢嘅麵,味道,同埋外貌,來講都算係一個正宗嘅,只可以話係合格因為佢就比較普通唔係話有咩咁出色👌🏼👌🏼

最後呢就講埋呢個生蝦啦,佢係$98有六隻嘅。其實份量對我來講係有啲少囉😯而且呢個size,大家都睇到啦,係比較細嘅。呢一個菜式呢,系冇乜技巧可言,純粹係一個生蝦上,加一個蒜頭片,同埋加一個辣椒仔。咁就冇食到佢嘅烹調功力😹盛為$98

2020-10-22 229 瀏覽
個鮮青檸蒸明爐烏頭佢係一邊食一邊煮既 , 咁所以煮到最後一落咁收水既 。咁就越煮越酸越辣 但又好似酸得制 。但又好刺激咁 。你地明唔明果種 feel 呀 ? 哈哈 XDDDDD 😆 88蚊幾低食 。衣個好似叫左兩串豬兩串雞 。個醬係好食既 。好似係唔辣嘅沙爹醬黎既 。 整體上冇咩特別 。衣個係菠蘿海鮮炒飯黎既 。其實係我老豆叫既 。我本身對菠蘿炒飯麻麻地 。但衣個係炒到唔太油既係乾身嘅 , 同埋個蝦唔梅嘅 。係爽口彈牙既 。衣個湯好似叫咩雞湯 , 我初頭以為係咸既 。點知係酸既😂🤣😹 。唔可以話難飲既 , 係幾特別既 。同埋個湯唔辣既 。d雞係滑既 。衣個好似係拼盤果 D 黎 , 有肉丸有魚餅有蝦餅有泰式春卷 。佢地都好有彈性 。個春卷好似係冇肉響入面既 。最後服務都ok 既 , 叫佢拎杯水拎多碟醬都兩分中內都比到 。上菜速度都快既 。

咁就越煮越酸越辣