2024-05-14 113 瀏覽
今次我哋嚟到中環街市搵嘢食😋,一於就試一間抵食嘅東南亞菜啦🏝️!平日夜晚嚟到food court,都仲有空位,而且成個環境嘅感覺唔錯😎。.🐔海南雞飯配蘇東魚丸雞湯($82)雞肉味道好濃郁👅,加上油香味,好夾配埋東南亞特色嘅油飯一齊食🍚。而且醬汁嘅味道都夠香口,醬油膏甜甜香香,配埋惹味嘅辣醬😝,仲有薑蓉,真係好有feel。.🐷亞答慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯($80)豬手份量大大嚿,食落好有口感💕,而且都算軟身,配埋帶啲酸辣香料味嘅醬汁🤤,有種泰菜感覺,好開胃。而且湯裏面仲有章魚🐙,口感唔錯。.🐟古法魚皮($78)夠晒惹味!口感超級爽口🫦,好似海蜇嘅爽脆感覺,而且配埋蔥絲、甜豉油嘅味道超級開胃💕,好食。

🐔海南雞飯配蘇東魚丸雞湯($82)

🐷亞答慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯($80)

🐟古法魚皮($78)
2024-05-14
2024-05-02 82 瀏覽
同朋友一齊喺呢個街市變咗商場嘅商場諗住簡單快脆食個晚餐🤣,見到新加坡菜🇸🇬,咁就決定喺度開餐🤣$148「亞答海南雞(半隻)Hainanese Chicken (Half)」:雞肉幾嫩滑,去咗骨啖啖肉食得方便兼暢快👍,不同部位有不同口感😋;雞皮就更加滑,忍唔住食咗1塊😆;仲有一碟辣辣哋嘅醬汁同埋薑蓉同埋黑醬油要嚟沾雞食更加惹味🤣$78「咖哩牛腩飯 Curry Braised Beef Rice」:牛腩煮得幾腍幾好食😋;咖喱汁撈飯食就梗係好夾啦😁$78「古法魚皮 Old Fashioned Fish Skin」:「古法魚皮」夠晒爽脆😋

2024-04-16 102 瀏覽
亞答屋attap 地址: 中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖=====================中環街士是附近上班族福音,經常去那邊食lunch ,連dinner 都會在那解決,從公司行去只要3分鐘。行完會過donki 買零食。 $82 咖喱牛腩飯,醒神開胃架咖喱汁,有層次辣辣地,越食越開胃。$80 阿達慢煮豬手飯 配蘇東魚丸雞湯,豬手好軟呀,個皮腍曬好滑架,一層脂肪同骨膠原結合,個汁又惹味,配飯岩岩好。同埋隻醬油溏心蛋好食,仲送碗湯呀,超值$78 順化香茅豬扒,呢個次次都點,除了份量多,醃得入味重香茅芳香。肉質又夠腍 ,超好食!呢度食物架汁好下飯,撈飯一流。#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介 #好去處 #igable #假日好去處
亞答屋
attap
地址: 中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖
=====================

呢度食物架汁好下飯,撈飯一流。

2024-04-10 98 瀏覽
我今日去中環辦事,順道約同好友去位於中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖的Attap 亞答屋食特色午餐。環境是食街型式 ,先購票取食物,自己找空位入座。我點左馳名的海南雞飯$72,配蘇東魚丸雞湯;好友點左濃香咖喱牛腩飯,另加亞答慢煮豬手(原隻)$148。海南雞的雞肉嫩滑,雞湯好飲;咖喱味香濃,只有微辣,不嚐辣的我也食得到,牛腩炆得軟腍好入味;原隻豬手頗大隻,肉質軟淋有咬囗,好好味,配碟的醎酸菜好惹味。

• 亞答慢煮豬手
  • 濃香咖喱牛腩饭
  • 海南雞飯配蘇東魚丸雞湯
2024-03-22 91 瀏覽
放工後嚟中環街市覓食🥢,因為呢到food court 嘅餐廳上菜快,所以通常想快速食完,都會過嚟呢到食野。⭐️海南雞飯配蘇東魚丸雞湯個油飯浸過雞油,超級香,但又唔會太油膩,淋淋地。雞肉好滑,都有半隻至4分3隻雞嘅雞肉分量。可以按自己需要或者口味點辣椒醬、豉油或者薑蓉,可以豐富口味。個人最鍾意❤️混合辣椒醬&薑蓉一齊點嚟食。而蘇東魚丸雞湯湯底清清地,可以作為埋尾解一解少許的油膩感。魚丸幾彈牙下,唔錯😋。

⭐️海南雞飯配蘇東魚丸雞湯

2024-02-12 161 瀏覽
今晚和家人試了這間餐廳的慢煮豬手飯,價錢不算便宜,不過在中環來說是可以接受的。豬手肉質鞋口,淡而無味,豬皮表面滿佈豬毛,完全不能入口!如果這是餐廳主打食物真的有需要改善!
2024-02-07 156 瀏覽
餐廳:Attap地點:中環街市菜式:新加坡菜餐牌:平日下午茶餐牌有9款選擇,有飯有沙律有肉有小食海南雞飯配蘇東魚丸雞湯 $72海南雞有雞脾有雞胸肉有雞翼,雞皮唔會太厚,肉質都唔錯。跟有三色醬汁,包括甜豉油,辣醬同姜蓉,令雞肉更好味道,我最鍾意甜豉油!伴有幾片青瓜解膩。配有雞油飯同蘇東魚丸雞湯。雞油飯偏乾身,熱辣辣好大碗。蘇東魚丸雞湯有兩粒魚蛋,仲有脆口八爪魚粒係底,撒上葱花,個湯味道鹹度適中,味道都好好。亞答海南雞半隻 $148亞答海南雞半隻擺得好精美,雞肉放中間而伴有青瓜係兩邊,一樣跟有三色醬汁。兩個人分最好。上菜好快,中環食lunch人士可以考慮試試。
餐廳:Attap
地點:中環街市
菜式:新加坡菜
餐牌:平日下午茶餐牌有9款選擇,有飯有沙律有肉有小食

海南雞飯配蘇東魚丸雞湯 $72

海南雞飯配蘇東魚丸雞湯

配有雞油飯同蘇東魚丸雞湯。雞油飯偏乾身,熱辣辣好大碗。

亞答海南雞半隻 $148
亞答海南雞半隻
上菜好快,中環食lunch人士可以考慮試試。
2024-02-07
2024-01-16 143 瀏覽
今次我嚟到一間東南亞菜餐廳,一試就正!慢煮豬手,跟隨泰式風味走,肉質滑溜溜,炆得出奇軟熟,真係好入味,醬汁更加係提味嘅神隊友,食落嘴邊留香!娘惹茶燻鴨,件件都滲透住煙熏嘅馨香,外皮烤得啱啱好,啖啖肉咬落去,份外鮮味。跟住嘅雞油香飯同蘇東魚丸雞湯都好夾,飯香滑,湯清甜,輕鬆盞啖。響呢度食,真係覺得食物新鮮,款式多元,仲有啲小食攞嚟開胃都贊,頂櫻花蝦餅啊,鮮香得嚟帶住少少脆意,一撈辣醬,正!雖然啲位時候有啲哂哂,但環境舒服,份量又夠,食得好滿足。朋友聚會或者一家大細,呢度都係上佳之選!🍚🦆🌶

2024-01-09 131 瀏覽
一直都想試中環街市嘅餐廳,趁今日早收工於是就想試想食嘅新加坡菜😁😁中環街市地下都嘅食鋪有一部份以foodcourt 形式經營,可能因為時間尚早所以唔算多人😜揀左一個套餐同小食,都食到好飽呀!1️⃣亞峇慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯🐖🍚豬手件數夠多😍,色澤都好深色👍🏽,一定吸左唔少慢煮汁😋,肉質超滑充滿濃郁骨膠原😚,絕不肥膩,食多幾件都無問題🤣配埋油飯一流,附送嘅魚湯🐟都好鮮甜,超好食。2️⃣清新雞胸肉沙律🐓🥗雞胸出奇地勁滑又新鮮無雪藏味🤩,蔬菜🥬同蕃茄🍅等其他蔬果都好充足,令到今日嘅晚餐有均衡營養😁😁整體黎講,價錢以中環黎講唔貴又大份,晚餐真係可以再黎幫襯,試埋其他好味菜式☺️☺️

揀左一個套餐同小食,都食到好飽呀!

1️⃣亞峇慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯🐖🍚

2️⃣清新雞胸肉沙律🐓🥗

2024-01-04
2023-12-24 100 瀏覽
經過中環又黎中環街市醫下肚仔,今次想食海南雞飯就揀左呢間新加坡菜,呢到係food court形式買完野食就可以揾位坐。海南雞飯配蘇東魚丸雞湯海南雞肉質嫩滑,雞皮爽口彈牙,油飯雞油味道香但飯粒有少少硬,魚丸咬落有彈性,雞湯清甜好飲。咖哩牛腩飯牛腩炆到好林,肉質嫩滑,牛肉味道濃郁,咖喱少少辣配飯一流。酸辣鳳爪鳳爪爽口彈牙,味道酸甜開胃,不過有少少辣。古法魚皮魚皮大塊咬落爽口,加埋香葱辣椒花生令到口感豐富。

咖哩牛腩飯
牛腩炆到好林,肉質嫩滑,牛肉味道濃郁,咖喱少少辣配飯一流。

酸辣鳳爪
鳳爪爽口彈牙,味道酸甜開胃,不過有少少辣。

古法魚皮
魚皮大塊咬落爽口,加埋香葱辣椒花生令到口感豐富。
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍲 𝙀𝙭𝙥𝙚𝙧𝙞𝙚𝙣𝙘𝙚 𝙎𝙞𝙣𝙜𝙖𝙥𝙤𝙧𝙚𝙖𝙣 𝙇𝙤𝙘𝙖𝙡 𝙁𝙤𝙤𝙙 @ 🌟 亞答屋《👽食神大媽食新加坡菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Attap Trotter HKD 148Hainanese Chicken Rice with Sotong Fish Ball Chicken Soup HKD 82Refreshing Slow-cook Chicken Breast Salad HKD 68.👽 大媽次次嚟親中環街市都覺得好鬼多人,所以從來冇停低食過飯,但係今次係非凡忙時間特登落去望吓,唔算人多,坐得幾舒服,所以就決定試下。見到呢一間餐牌上面嘅豬手飯好吸引,一於買來試吓。.🍖 推介菜式「亞答慢煮豬手」有例牌或者原隻選擇,我哋就決定揀原隻試清楚。佢寫住係慢煮,以為係噱頭,點知上枱咬落去之後發現真係好淋,非常之嫩滑!同埋份量都好足夠,調味亦好味,豬皮上面全部嘅毛都去除得好乾淨,非常之讚!.🐔 既然去食新加坡餐廳,當然要試埋地道嘅「海南雞飯」,喺呢度仲會配埋蘇東魚丸雞湯。海南雞冇骨㗎,冇血水,冇臭嘅雪藏味,全部肉肉都非常鮮嫩。配上
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Attap Trotter HKD 148

Attap Trotter

🐔 既然去食新加坡餐廳,當然要試埋地道嘅「海南雞飯」,喺呢度仲會配埋蘇東魚丸雞湯。海南雞冇骨㗎,冇血水,冇臭嘅雪藏味,全部肉肉都非常鮮嫩。配上雞油飯冇得頂,魚丸雞湯真係好暖胃超滿足!飲完成個鐘之後都冇口渴,證明唔係味精湯,正!

Sotong Fish Ball Chicken Soup

🥗 食食吓發現冇蔬菜,唔健康喎,所以就額外叫咗「清新雞胸肉沙律」。佢照樣係慢煮嘅雞胸肉,所以一啲都唔鞋,同埋有少少調味唔會淡茂茂。蔬菜好清爽看來絕對新鮮,仲要有藍莓,非常之清新。

😋 第一次嚟呢度食嘢,好似打開咗個新世界咁,原來美食廣場都可以咁好味。呢間餐廳嘢食真心出品不錯,份量十足,價錢都好合理,下次經過會再翻兜。

📍 中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Sotong Fish Ball Chicken Soup
中環街市大翻身之後,都多咗嚟呢度食嘢food court 嘅形式價錢大眾化除咗堂食仲有戶外空間可以放鬆一下今次揀咗呢間主打新加坡菜✨海南雞飯 配 蘇東魚丸雞湯無骨嘅海南雞啖啖肉肥瘦度恰好.肉質嫩滑配上三種醬汁令味更突出✨咖哩牛腩飯超香濃咖喱汁,加上軟腍入味嘅牛腩辣辣地好惹味✨古法魚皮厚身嘅魚皮口感爽彈配上大量薑蔥同辣椒有點似霸王雞嘅製法有點微辣.食到停唔到口整體性價比高唔怪得咁受一眾街坊同打工仔歡迎以後中環食Lunch又多個選擇

中環街市大翻身之後,都多咗嚟呢度食嘢

food court 嘅形式價錢大眾化

無骨嘅海南雞啖啖肉
肥瘦度恰好.肉質嫩滑
配上三種醬汁令味更突出

✨咖哩牛腩飯
超香濃咖喱汁,加上軟腍入味嘅牛腩
辣辣地好惹味

• 咖喱牛腩飯
  • 海南雞飯配蘇東魚丸雞湯
  • 古法魚皮
2023-10-12 175 瀏覽
在中環工作完,同事提議去中環街市食飯。在中環街市行了一轉,美化後的中環街市同南豐紗廠感覺好似,有不同的餐廳同小店,有不少休憩及活動空間。亞答慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯 $80油亮的豬手份量足,已切好一件件,豬手半肥半瘦。豬皮肥而不膩,口感彈牙,豬肉肉質軟腍,味道不錯,再點跟餐附上的酸辣汁,更加惹味開胃。豬手側配上半隻入味的糖心蛋及解膩爽口的鹹菜,下飯一流。搭配豬手的是油飯同蘇東魚丸雞湯,前者乾身帶點雞油香,後者正正常常,有兩粒魚蛋同零散的八爪魚粒。以價錢、份量同味道而言,在中環是不錯的午飯選擇。

亞答慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯 $80

以價錢、份量同味道而言,在中環是不錯的午飯選擇。
2023-10-10
2023-09-05 238 瀏覽
中環打工仔放飯之選,價錢相對較平少少🙈今次係平日夜晚過嚟食,比起平日lunch time真係少好多人,基本上都有位坐😂《海南雞飯配蘇東魚丸雞湯$82》雞肉都幾嫩滑,但係食食吓都覺得有少少肥膩,可能因為啲雞皮😂個飯都有少少油香味,而且都真係幾大碗,男仔都一定夠飽肚😂湯就普通啦清清地,附送兩粒魚蛋,醬都係平時嗰三款冇咩特別!《手打櫻花蝦餅 $48》呢個蝦餅幾好食, 幾有口感,好似有啲馬蹄喺入面,幾爽口,有個辣醬提供,但係我覺得唔點好食啲,食落都有少少油膩,不過炸物都預咗既😌亞答屋 / Pulau中環皇后大道中93號中環街市地下G17/G19號舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️

《海南雞飯配蘇東魚丸雞湯$82》
雞肉都幾嫩滑,但係食食吓都覺得有少少肥膩,可能因為啲雞皮😂

《手打櫻花蝦餅 $48》
食落都有少少油膩,不過炸物都預咗既😌
手打櫻花蝦餅

推薦⭐️⭐️⭐️
2023-09-04
手打櫻花蝦餅
2023-08-14 153 瀏覽
猪手感觉放了很久没卖出去的那种,一点都不新鲜,不好吃态度又差,也不知道那30个好评哪来的,隔壁桌点了海南鸡,也说麻麻地,大家注意避雷吧。。。。。。旁边的台湾菜可能都好过这家
猪手感觉放了很久没卖出去的那种,一点都不新鲜,不好吃