突然間好想食海南雞飯,好彩放lunch嘅時候遇到阿參雞飯🤗其實我之前都食過幾次,食過佢嘅喇沙湯底同埋海南雞飯,仲有試過佢個咖喱,印象都唔錯,不過記得最好食,始終係海南雞。咁啱我個朋友想試吓海南雞,所以我哋就一齊過咗嚟食。佢哋係會一set咁樣上包括傳統三色醬,一小碟青瓜,一個油雞飯,一個雞湯同埋一碟無骨海南雞。另外我加咗$10要咗杯凍朱古力。海南雞啖啖肉係皮脆肉嫩,而我最欣賞係佢個雞油飯,似係泰國香米幼身而尖,凡係粒粒分明,本身係有少少鹹味,加上雞油香味我一上枱就已經係咁空口食咗半碗飯,我平時係唔鍾意食飯嘅人,但係都忍唔住🤭不過佢個凍朱古力就差啲,成杯嘢面頭係冰一半下面仍然係熱嘅朱古力粉未搞溶嘅咁呢個係有啲失望,所以我淨係飲咗兩啖就冇飲。
突然間好想食海南雞飯,好彩放lunch嘅時候遇到阿參雞飯🤗

2024-03-26
  • 海南雞飯
2024-04-01 78 瀏覽
放假晏咗起身,諗住做埋家務先落街食飯,去到餐廳先發現原來啱啱好2:00pm,轉咗茶餐menu😅我地叫咗亞參去骨海南雞飯雞肉唔算好嫩不過都可以接受雞皮都幾厚👎🏻雞油飯好正👍🏻👍🏻跟埋清雞湯,湯裏面有冬瓜粒雞湯唔算好油,味道鮮甜👍🏻馬來咖哩牛腩撈麵咖哩味道啱啱好唔會太辣配撈麵食一流👍🏻牛腩入味唔會好un薯仔都夠淋柑桔特飲酸酸地味道唔差凍檸茶正常發揮#hkfoodie#openrice#亞參雞飯

我地叫咗

雞肉唔算好嫩不過都可以接受
雞皮都幾厚👎🏻
雞油飯好正👍🏻👍🏻
跟埋清雞湯,湯裏面有冬瓜粒
雞湯唔算好油,味道鮮甜👍🏻

咖哩味道啱啱好唔會太辣

#hkfoodie#openrice#亞參雞飯
2024-03-31
下午茶
2024-03-25 103 瀏覽
和爸爸一起午餐,11:50到達,趕在 office 放午餐前到達。由康怡廣場近茶木位置入。3間餐廳是連在一起的,先穿過“敏華冰室”,就到“阿參”,再行就是“靠得住”。人不多,我們選擇坐卡位。用 qr code 手機落單。我點了海南雞飯 ($79) ,和班蘭咖啡(+$10)。記得 2017年去新加坡開會,周圍都食到又平又好味的海南雞飯,應該是食物原材料的影響。雞是滑的,有雞味。油飯乾身香口。甜豉油正常發揮,薑蓉唔夠香。記得十多年前在佐敦的翠華茶餐廳叫過海南雞飯,那個甜豉油和薑蓉是可以把整個飯提升一個層次。班蘭咖啡比預期甜,沒有班蘭味。爸爸點了蝦麵 ($69)+ 青檸水 (+$3)。他沒有評價好味與否。海南雞飯的來源眾說紛紜,有人說來自海南,但普遍相信發揚光大的是新加坡或馬來西亞。據說馬來西亞的書店也相當有特色,而且也有賣香港文學書和詩刊。

我點了海南雞飯 ($79) ,和班蘭咖啡(+$10)。

海南雞飯

班蘭咖啡比預期甜,沒有班蘭味。

2024-03-25
海南雞飯
有一次找家姐食飯,她介紹我去食海南雞飯,於太古城一家小店名為「亞參雞飯」。店面不太迫,位置是FOOD COURT裡面的,有個很大「亞參雞飯」的招牌,很易找到。進店後先選了海南雞飯,賣相就是一般般的海南雞,看份量適中,但都幾新鮮,接着配上冬瓜雞湯。金黃色的雞油飯,配上三款秘製醬汁薑蓉,黑醬油,辣椒醬湯:濃但不膩口,能帶出雞的鮮味。飯:是用雞油煮的,所以有好香的雞味,入口軟硬適中.雞肉: 煮至僅熟。所以肉質嫩滑,唔會嚡真係無骨,啖啖肉,雞肉分量足夠嫩滑雞肉加上濃郁雞香味的飯。配上店內自製的醬料,一口肉一口飯,真係好正!整體而言,這一間的海南雞飯味道是不錯而且環境舒服,但價錢有點偏貴。不過在價錢和味道上來說,這家海南雞飯是值得一試的美食。
有一次找家姐食飯,她介紹我去食海南雞飯,
於太古城一家小店名為「亞參雞飯」。店面不太迫,

進店後先選了海南雞飯,賣相就是一般般的海南雞,看份量適中,

薑蓉,黑醬油,辣椒醬
湯:濃但不膩口,能帶出雞的鮮味。

飯:是用雞油煮的,

所以有好香的雞味,入口軟硬適中.
雞肉: 煮至僅熟。所以肉質嫩滑,唔會嚡

真係無骨,啖啖肉,雞肉分量足夠
嫩滑雞肉加上濃郁雞香味的飯。配上店內自製的醬料,
一口肉一口飯,真係好正!

不過在價錢和味道上來說,這家海南雞飯是值得一試的美食。

Lunch time 食乜好?見到商場水牌有亞參雞飯,一諗到可以享受最正宗南洋風味😍我同朋友就已經二話不說就入去,排咗5分鐘左右,就已經有位,午飯時間嚟講都算快!“檳城紅茄參巴醬鴨腿油飯”油飯好好味,但係略嫌鴨腿乾咗少少,食落有啲嚡口...但係個雞飯真係要讚賞一下~超香,而且粒粒飯都勁有口感😁無論每次去邊間分店食呢個雞飯,都能夠保持到一定嘅高水準!😋叻!另外米線就正常發揮。但係我幾鍾意杯斑蘭咖啡,佢嗰種甜就唔係牛奶香嘅甜,而係斑蘭帶出嚟獨有嘅香甜味!推💯
Lunch time 食乜好?
見到商場水牌有亞參雞飯,
一諗到可以享受最正宗南洋風味😍
我同朋友就已經二話不說就入去,
排咗5分鐘左右,
就已經有位,
午飯時間嚟講都算快!
“檳城紅茄參巴醬鴨腿油飯”
油飯好好味,但係略嫌鴨腿乾咗少少,
食落有啲嚡口...
但係個雞飯真係要讚賞一下~超香,
而且粒粒飯都勁有口感😁
無論每次去邊間分店食呢個雞飯,
都能夠保持到一定嘅高水準!😋叻!
另外米線就正常發揮。
但係我幾鍾意杯斑蘭咖啡,
佢嗰種甜就唔係牛奶香嘅甜,
而係斑蘭帶出嚟獨有嘅香甜味!
推💯
2023-08-24 578 瀏覽
呢個廣場地下似個food court 行過亞參見到餐牌寫尋覓99分海南雞飯🧐俾佢吸引到,所以入去試吓Lunch time 唔多人,唔洗排隊用QR code 落單,全日唔洗加一餐廳做緊三周年優惠有幾個餐都有特價,不過飲品再要加錢有優惠後既價錢都合理冇優惠價就比較貴⭐️無骨海南雞飯配冬瓜雞湯⭐️👉🏻一開始覺得賣相一般,不過味道幾好👉🏻海南雞飯用上三黃雞經過反覆浸煮至僅熟所以肉質嫩滑,唔會嚡😋真係無骨,啖啖肉,雞肉分量足夠☺️👉🏻不過雞皮好厚吓,都幾肥唔自己去雞皮就健康啲🙈👉🏻冬瓜雞湯味道幾清有清淡既雞味👉🏻海南雞飯配上三款秘製醬汁,薑蓉,黑醬油,辣椒醬海南雞同汁嘅份量好充足☺️
呢個廣場地下似個food court
行過亞參見到餐牌寫尋覓99分海南雞飯🧐
俾佢吸引到,所以入去試吓
Lunch time 唔多人,唔洗排隊
用QR code 落單,全日唔洗加一
餐廳做緊三周年優惠
有幾個餐都有特價,不過飲品再要加錢
有優惠後既價錢都合理
冇優惠價就比較貴

⭐️無骨海南雞飯配冬瓜雞湯⭐️
👉🏻一開始覺得賣相一般,不過味道幾好
👉🏻海南雞飯用上三黃雞
經過反覆浸煮至僅熟
所以肉質嫩滑,唔會嚡😋
真係無骨,啖啖肉,雞肉分量足夠☺️
👉🏻不過雞皮好厚吓,都幾肥
唔自己去雞皮就健康啲🙈

👉🏻冬瓜雞湯味道幾清
有清淡既雞味

👉🏻海南雞飯配上三款秘製醬汁,薑蓉,黑醬油,辣椒醬
海南雞同汁嘅份量好充足☺️
2023-05-30 672 瀏覽
外賣巴東牛肉飯,收你79蚊,打開離睇真係O曬嘴,得4細塊牛肉,加少少配菜。一路都知間野外賣份量少,但估唔到越來越過份,唔想做可以收檔,辛勞一日見到一份咁嘅外賣真係嬲爆

2023-05-29
外賣自取
似Food Count,入面全是太興品牌。劣食之作海南雞飯$91,用幾隻雞,呢度拿2件,另外隻雞拿2件,集合變成1份,雞肉顏色又夾又黑 斬到 好核突。攞出嚟擺上枱肉酸到死雞肉, 食物快上枱,不過唔熱,湯又唔熱。 行錯一步入咗。人手係充足,但是各人有各人亂。有兩款小食優惠, 叫左鳳尾蝦春捲4件 豬肉串有3串,共39蚊, 微波爐叮熱 仲要叮到燶曬🤪🤪🤪 見到咁燶情況問心你自己都唔1攞嚟食。 加10蚊有一杯特色凍飲。 劣食之作喇沙米線$83, 都係唔熱, 魚片條擺上米線上,你D魚片凍,你個湯又唔熱點浸熱魚片條呀大佬!
2023-05-01 321 瀏覽
晚飯時間用餐第一次泥食,沒有接待員,於是去收銀查詢。當時只有幾張枱有客用餐,但食物是微暖的。叫了個咖央多士,不是熱辣辣,因上面的牛油不溶,仍是固體狀態,麵包是「淋」的。究竟我食緊係唔係一件多士呢🤔🤔🤔
晚飯時間用餐

第一次泥食,沒有接待員,於是去收銀查詢。
當時只有幾張枱有客用餐,但食物是微暖的。

究竟我食緊係唔係一件多士呢🤔🤔🤔
2023-02-18 544 瀏覽
今日係太古個邊行街 咁同幾個Fd一齊去咗康怡 入咗去太興旗下嘅餐廳亞參雞飯食嘢🧐啲員工態度好Nice👍🏻係就係有少少多人 有啲嘈吵🤯同埋個明爐亞參魚等嘅時間比較耐😅我想追單嘅時候,佢地已經主動走過來話啱啱幫我地追咗,服務員都做得好好,特別都知道我地等得耐,好窩心🥰,我都未追,已經留意到我地,值得贊服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🥳下次值得再嚟過🥰
2023-02-17
2023-02-13 322 瀏覽
一開始就不用怎麼排隊,站門口也沒人帶位,後來進去了,舉了好久的手也沒人理,叫了好幾次也沒人過來幫忙寫單!無奈跑去收銀看到兩個人在聊天,跟他們說沒人下單也沒人給二維碼自己下單!才有人過來幫忙下單!然後職員一來就說咖哩不要下了,來不及做,小吃也不供應了!下午茶也就四個,咖哩就有兩個,另一個就是河粉,無語!最後就點了兩個餐,根本也沒有什麼選擇!各個職員都看得出很不想做,都不怎麼招呼客人,黑口黑面,問多句都不想理人!是不是香港人壓力大,只能把情緒宣洩在客戶身上?沒有下次的餐廳。
沒有下次的餐廳。
2022-10-23 506 瀏覽
康怡一連開3間餐廳、在同一個位置 、決定去食個下午茶、第一間係敏華餐廳好多人排緊隊、唯有在行入D、見下亞參雞飯和靠得住這兩間餐廳使唔使等位、不過靠得住都係要排隊等位,唯獨亞參冇人排隊、所以揀左這間食個下午茶、入到去只見到一位阿叔和短頭髮女待應在做野和招呼客人、有幾個待應籮柚向住個客及不斷地同廚房同事在嘻嘻哈哈、唔知以為入左街市食野🤣🤣🤣本來以為冇咩人食野、上菜應該會好快、但是估唔到一個河粉要等20分鐘、一份咖映多士要等成半個鐘頭不過都岩的、佢地掛住在度嘻嘻哈哈、傾計邊得閒做客人野!對的、 D野食係要等久D、😏😏抵你地餐廳星期六下午茶時段得2、3枱客人幫襯😅😅😅我唸下客人入到來冇人招呼都唔想入來食野!抵你地冇生意!
我唸下客人入到來冇人招呼都唔想入來食野!抵你地冇生意!
2022-10-04 328 瀏覽
Order food from xxx takeaway and went to the restaurant for pick up. The cashier said they never joined any platform in a very rude way. She acknowledges it is not the first time such incident happened. That also shows they didn’t solved it!! She is super rude and feeling I don’t deserve the food I actually paid. All nearby restaurants are full. But this one only has one table. This explains all.

外賣自取
2022-09-18 454 瀏覽
三間集團式餐廳座落康怡廣場,午餐又多了選擇。今次食亞參雞飯先,必叫招牌海南雞飯,雞很漱滑,油飯軟綿綿好食😋。但想唔到咖哩豬扒飯仲好食,個醬汁做到椰汁和咖哩兩種味啱啱好,送白飯一流,個豬扒都好冧好juicy。豬手飯個鹵水汁入味,豬手肥瘦肉適中,啱晒鍾意食豬手嘅人!星馬菜式離不開咖央多,飲拉茶!咖央多個樣吸引,其實食落無咩驚喜,而拉茶濃香好飲!另外馳名喇沙,入口好濃有啲辣,喜愛嗜辣人士會喜歡,幾條魚條,蝦和豆卜,少少芽菜和米線。另加小食就有辣味嘅魚餅但食落幾好味和豬肉串,甜甜地,有啲似台灣香腸。整體食物都唔錯,不用加一。新裝修,坐得舒適,是食午餐的好地方!

2022-09-18
  • 咖哩豬扒飯
2022-09-10 1147 瀏覽
康怡一連開了3間餐廳,在同一個位,終於決定去試下。一向喜歡東南亞美食,所以選擇了亞參雞飯。.🎈環境一入內,感覺良好,十分光猛精神,卡位多,座位闊落。.🎈餐牌每枱有自己的QR code,客人可以用自己的手機點餐。✅免加一。.🎈食評.新加坡喇沙米線 $83 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5分)我十分同意另一位食評人說喇沙有驚喜,的確有,好滿意,而且夠特別之餘,又不會遠離了喇沙應有的風格和精粹💖.特別在於味道和賣相。一上菜時,好大碗,而且顏色好紅下,看似好辣,同時我吃不到太明顯的辣味,反而覺得湯非常香濃惹味,不會過鹹或過辣,恰到好處,飲完一啖又一啖。看到亦明顯飲到食到湯用了很多不同材料,包括多種香草、薑蓉等,有不同味道的層次。餸亦多種類和份量,有蝦、豆卜、魚片、蛋。.👇蝦.👇豆卜,浸滿了香濃湯味.👇魚片,彈牙😋.👇蛋.👇米線,煮得剛剛好,不會淋,而且有些洋蔥絲,口感平衡。.亞參去骨海南雞飯 (配雞香飯及清雞湯) $91 ⭐️⭐️⭐️ (3分)相對來說,這個海南雞則只屬中規中矩,5分滿分的話我只給3分。.👇海南雞 ⭐️⭐️⭐️ (3分)雞皮略肥,不夠爽,雞肉味道十分一般,師傅亦切不透,幾件雞連在一起。怪不得餐廳有句「尋覓
康怡一連開了3間餐廳,在同一個位,終於決定去試下。

一向喜歡東南亞美食,所以選擇了亞參雞飯。

🎈環境

一入內,感覺良好,十分光猛精神,卡位多,座位闊落。

🎈餐牌

每枱有自己的QR code,客人可以用自己的手機點餐。

✅免加一。

🎈食評
新加坡喇沙米線 $83 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5分)

新加坡喇沙米線

👇蝦

👇豆卜,浸滿了香濃湯味

👇魚片,彈牙😋

👇蛋

👇米線,煮得剛剛好,不會淋,而且有些洋蔥絲,口感平衡。

亞參去骨海南雞飯配清雞湯

👇海南雞 ⭐️⭐️⭐️ (3分)
雞皮略肥,不夠爽,雞肉味道十分一般,師傅亦切不透,幾件雞連在一起。怪不得餐廳有句「尋覓99分的海南雞飯」,真的還在尋覓中,還有段距離。

👇雞油飯 ⭐️⭐️⭐️ (3分)
雞油味不出,沒有什麼特別

👇清雞湯 ⭐️⭐️⭐️💫 (3.5分)
湯味挺濃,不太油膩,不似味精湯,可以,有些冬瓜粒

一句總結的話,必試喇沙😋
2022-09-10
新加坡喇沙米線