2017-02-03 1795 瀏覽
喺佐敦行完街步行過去尖沙咀搵食,經過山林道就望吓有無嘢想食。好想食日本嘢,尤其係刺身,見到呢度門面都唔差,就入嚟試吓啦。呢個特上刺身拼盤,有牡丹蝦、三文魚、吞拿魚、劍魚腩、海膽、油甘魚、帆立貝及深海池魚。厚切刺身,整體亦幾新鮮。油甘魚同牡丹蝦我就最喜歡!本身唔係好肚餓,食完個刺身拼盤差少少就夠飽,所以叫多客火灸三文魚腩壽司。三文魚腩油份超多,魚香濃厚。
特上刺身拼盤
火灸三文魚腩壽司
2017-01-10
特上刺身拼盤
火灸三文魚腩壽司
2017-02-03 1087 瀏覽
同事話尖沙咀有間日本野非常抵食,所以今晚就去一試。燒多春魚:食落不但多魚子,咬落非常有口感,而且燒得香口,唔會太濃,加試檸檬酸既汁,令到多春魚更加有味道。明太子雞翼:將雞翼骨起掉,再釀上明太子,食落不但有雞翼的味道,而且還有明太子的香甜,加上蜜汁既甜味,令到明太子都吸收了,所以食落好特別。燒栗米:用上日本的香甜栗米,所以好大粒,加上再面上用上香味粉,食落將甜味帶出,比一般更加香甜可口。柚子雪巴:不可不食既甜品,不但用上整個柚子來製,而且用上正終日本貨,所以有別於其他,加上柚味香濃,絕對係飯後必叫。這裡環境非常大,而且服務一流,絕對係要一試。
同事話尖沙咀有間日本野非常抵食,所以今晚就去一試。

這裡環境非常大,而且服務一流,絕對係要一試。
2017-02-03
2017-02-03 832 瀏覽
早兩日朋友話想食日本野,所以今日就同佢去井橋一試。刺身拼盤:三文魚不但新鮮,而且油份含量多,屬於高質貨,食落不但口感爽滑,而且甘香。帶子非常鮮甜,食落甜味十足,實屬一級貨色。火燒三文魚壽司:用火燒過的三文魚又有另一種食法,食落有一種燒香的味道,加上食落彈牙甘香,係必叫之選。龍蝦沙律卷:不但用上龍蝦肉來製造,食落有著很鮮的龍蝦味,加上紫菜脆口,食落唔會很諗。燒鰻魚:鰻魚望上肥美可口,食落加上甜甜的醬汁,實屬一級貨,加上骨很軟,所以可以不用怕小朋友都可以食,加上燒得乾透,唔會太濃。總括來說,這裡食物高質,坐位舒適,絕對係同朋友聚會之選。
早兩日朋友話想食日本野,所以今日就同佢去井橋一試。

帶子非常鮮甜,食落甜味十足,實屬一級貨色。

總括來說,這裡食物高質,坐位舒適,絕對係同朋友聚會之選。
2016-10-11
2017-01-29 767 瀏覽
山林道不嬲都有好多好唔錯嘅餐廳,有時候諗唔到去邊間餐廳食,都會去山林道到碰吓運氣。今次就去咗一間日式餐廳,即管試吓佢啲刺身同埋小食啦!首先前菜要左一個豆腐蕃茄沙律,豆腐好嫩滑!幾片番茄加上大量芝麻汁,仲有唔少蟹籽,半買沙律菜一齊食真係好開胃!去日本餐廳或者居酒屋必點墨魚咀,炸過嘅墨魚咀香口得黎又好咬,點少少沙律醬再開支啤酒,岩晒!主角刺身。同行友人唔多,因此分量無玷好多,但係刺身質素十分之高,而且仲好新鮮添!特別鍾意佢個海膽,雖然份量唔多,但入口十分之鮮甜!帶子三文魚等等都係厚切,值回票價!因為怕唔夠飽,重點在一個火炙芝士鰻魚卷,厚厚嘅芝士片夾埋飯團同埋饅魚一齊食,令人回味無窮。仲有點點燒汗淋係壽司卷物上面,唔怕太乾身。
2016-12-10 783 瀏覽
因為另一所心儀居酒屋滿座,轉而來到井橋晚餐。叫了一客刺身拼盤,魚生很新鮮,$328已是大大一碟。本來想再添其他食物,但當我請侍應過來添水時竟一臉不屑,頓時沒有了食慾。坐下超過20分鐘也未添水,在添水那一刻竟板起口臉,粗暴地把杯放下,然後再從後再竊竊私語時面露笑容。那次添水後,接下來20分鐘也沒再添過,害得用膳完畢再到7-11買瓶裝水。原來的一盤刺身並不飽肚,但受的氣令我轉到另外一個餐廳再續晚餐時也吞不下來。在尖沙咀嘗過不下十所日式料理,我頭遍遭遇這種情況。貴店所有設定,食物其實很不錯,不要讓個別員工影響餐廳評價。

在尖沙咀嘗過不下十所日式料理,我頭遍遭遇這種情況。

貴店所有設定,食物其實很不錯,不要讓個別員工影響餐廳評價。
2016-12-09
2016-12-08 445 瀏覽
呢日同屋企人嚟嘆日本菜, 餐廳唔大但坐得舒適, 人唔多靜靜地, 傾下計都唔錯。刺身拼盤睇落色澤鮮明好新鮮!! 件件都厚切夠慷慨, 海膽同三文魚系最愛, 海膽鮮甜軟滑, 三文魚脂香豐富, 入口即融!芝士鰻魚卷比想像中大件, 飯唔會太濕, 芝士味唔太重, 鰻魚咸香突出, 都唔錯!大葱雞肉串好juicy, 咬落口肉汁就爆出嚟, 加埋葱既香味, 好正!唔系度度都有燒年糕, 見到梗系叫! 熱辣辣外脆內軟, 配埋甜甜地既紅豆, 食完好幸福!三個雪芭之中最鍾意南瓜雪芭, 最大之餘南瓜味好濃, 仲有濃濃椰汁味, 好好食!呢餐日本菜食得好滿意, 下次可以再嚟!
呢餐日本菜食得好滿意, 下次可以再嚟!
2016-11-29 421 瀏覽
今晚睇戲後, 到了兩鐵便利之地"山林道"搵宵夜食,  來回穿梭一轉, 就選定了"井橋"選定它, 皆因比這段文字所吸引........."每晚22:00 ~0200 設宵夜時段, ............串燒...$18起"日本冷蕃茄": 入來不是食串燒嗎? 怎會是蕃茄! 女人話串燒熱氣, 食前食點蔬果, 食完串燒無咁燥熱, 不過, 我覺得佢自己鍾意食先咁講,  日本蕃茄茄味濃且清甜, 配埋個醬汁, 不失為引起食慾的前奏刺身: 入來不是食串燒嗎? 怎會是刺身! 女人話泥食日本野, 點可以唔食刺身, 唔食刺身點算係泥食日本野, 其實, 她的目標係珍寶帆立刺身, 肥大肉厚,質感爽軟Asahi : 串燒/男人良伴, 怎可以沒有它這裡只是一部份, 串燒種類繁多,以"山林道"這區計, 宵夜時段, 確實燒味醂魚乾: 魚味足, 質感有點似牛肉乾偏硬, 勁有咬口, 送酒一絕, 點埋沙律醬食更一流。紐西蘭羊架: 除了黑毛豬胺扒, 羊架也很喜歡,  貪其脂肪含量低, 即使燒烤後, 肉質依然軟嫩、多汁,  帥夫燒烤功力, 相當了得, 恰到好處A4和牛: 最適合串燒,一咬落去,啖啖油香, 肉汁滿瀉, 其它的串燒
, 其實, 她的目標係珍寶帆立刺身, 肥大肉厚,質感爽軟
Asahi : 串燒/男人良伴, 怎可以沒有它
A4和牛: 最適合串燒,一咬落去,啖啖油香, 肉汁滿瀉, 其它的串燒, 也燒得恰到好處
燒牛脷: 沒過火, 但嫌牛脷厚了一點, 咬下去有點韌, 如能薄一點會好些
燒原條茄子: 女人至愛, 18蚊, 沒意見
燒三文魚鰭: 很少食這部位, 貪其價錢不貴$38有兩件, 原來魚肉都不少, 燒出來, 肉質甘香味美
燒銀鱈魚: 外表燒得黑黑, 但內裡魚肉依然滑溜juicy, 沒有因為經過燒烤而便得乾硬, 反而肉汁完完全全被鎖住,  這些都是食店本身使用新鮮食材, 即場燒烤才能做到.

至於路邊串燒小店, 由於人手環境有限, 很多時已一早燒好, 擺放一段時間, 有客人order, 才翻熱, 這些串燒, 只可當小食, 故為甚麼我喜歡堂食食串燒, 而不愛路邊串燒
2016-10-27
2016-11-25 307 瀏覽
日本刺身好多地方都有得食,呢間係我食過最鮮甜果間!三文魚、珍寶帶子都好鮮甜、又大粒,好有咬感!金菇牛肉卷,金菇爽,牛肉夠薄夠嫩!明太子雞翼,明太子餡料好夠,雞翼皮燒得剛好,啖啖肉啖啖明太子!
日本刺身好多地方都有得食,呢間係我食過最鮮甜果間!
三文魚、珍寶帶子都好鮮甜、又大粒,好有咬感!
金菇牛肉卷,金菇爽,牛肉夠薄夠嫩!
2016-11-24 182 瀏覽
佐敦隱藏左間日本餐廳,店小小,但好多海鮮都好新鮮,鮮甜程度都近日本當地食!芥辣八爪魚幾喜歡一碗上,可以大啖大啖咁食!活赤背刺身 原隻活赤背連殻,好鮮、好爽,好易咬!海膽好似我響日本食咁鮮,紫菜又爽!雞軟骨棒,肉嫩,軟骨量剛好,表面燒得都有小小脆!黃金焗蠔都係好鮮甜,好大隻!
芥辣八爪魚幾喜歡一碗上,可以大啖大啖咁食!
活赤背刺身 原隻活赤背連殻,好鮮、好爽,好易咬!
海膽好似我響日本食咁鮮,紫菜又爽!
雞軟骨棒,肉嫩,軟骨量剛好,表面燒得都有小小脆!
黃金焗蠔都係好鮮甜,好大隻!
2016-11-23 214 瀏覽
上網睇重以為呢到主打刺身壽司,原來錯哂!店員話係串燒!首先就叫左個胡麻醬豆腐沙律,清清地,豆腐份量都多,幾好味,而我一向都鐘意食胡麻醬架,撈沙律正串燒來了3個人食左共10串,好似小左d包括有秋葵,冬菇,雞肉串,牛等等,正正常常,唔洗等好耐。食完串燒,真係唔飽,要追加!點左燒鰻魚,同燒銀鱈魚 最滿意係燒銀鱈魚。魚幾滑,燒得都入味,岩岩好。
上網睇重以為呢到主打刺身壽司,原來錯哂!
店員話係串燒!
串燒來了
3個人食左共10串,好似小左d
包括有秋葵,冬菇,雞肉串,牛等等,正正常常,唔洗等好耐。
食完串燒,真係唔飽,要追加!
點左燒鰻魚
,同燒銀鱈魚
最滿意係燒銀鱈魚。
魚幾滑,燒得都入味,岩岩好。

2016-11-22 139 瀏覽
尖沙咀出名多好野食,尤其山林道一帶食肆林立,今晚跟女朋友到井橋日本料理晚餐。我們先點些前菜小食,淮山漬味道特別,很甘甜醒胃。主菜方面,餐廳本身有壽司、刺身等傳統日式料理定食,但其實餐廳亦主打串燒。細看之下,串燒餐牌種類不少,款式也吸引。我們點了幾款特色串燒試試,分別有燒雞軟骨串、燒雞腎串、燒牛舌串及骨付腸。味道調較得不錯,不像坊間的串燒一樣鹹。店員特別推介燒A4和牛串,果然沒有令人失望,肉味濃郁,入口即溶!另外我們也點了其他熟食,包括照燒汁雞扒、燒銀鱈魚、燒原條茄子及芝士牛油焗什菌。最後還有海膽炒飯,用海膽來炒飯令味道香口,感覺奢侈之餘吃上去非常滿足,滿口都是來自海洋的鮮味。 宵夜時段食物還有特價,有機會一定會再來!

我們先點些前菜小食,淮山漬味道特別,很甘甜醒胃。
主菜方面,餐廳本身有壽司刺身等傳統日式料理定食,但其實餐廳亦主打串燒。
細看之下,串燒餐牌種類不少,款式也吸引。

味道調較得不錯,不像坊間的串燒一樣鹹。

宵夜時段食物還有特價,有機會一定會再來!
2016-11-22 2423 瀏覽
當日同男朋友仔補祝生日⋯⋯見佢講左咁耐想食日本野 咪周圍行下搵下囉~經過山林道 最後都比井橋門外既相吸引到。咁大張食物相 又好難發現唔到既入到去第一眼望落去 座位寬敞 環境又夠哂日本風味。急不及待就緊係睇下menu先啦~一黎就叫左個沙律做前菜先,呢個配搭真係不得了胡麻汁+蕃茄 既香味一湧而下食落去蕃茄又甜 豆腐又滑 睇得出揀材料絕對有要求作為一個識食之人,之後緊係食刺身啦。(先食刺身 再食熟食是常識吧)刺身新鮮唔在講,擺放都好有心思講真 海膽真係一個大膽既嘗試,之前係其他地方試過D唔新鮮既 真係怕怕。不過呢度D海膽真係鮮甜到笑 真係想一試再試 不過比男友叫停 話要試多D其他菜式WO~天婦羅岩岩炸出黎 又脆又香 咬落去又唔會太厚。的確唔錯!本身男友都唔係好食蝦 怕敏感WO~但係比我迫佢食左舊之後 竟然想食埋我果份好彩最後都無事 我諗佢克服左啦 哈~串燒都有好多選擇,雞串 蕃茄仔咁~多不勝數又唔會燒到乾哂。值得一試最尾再試埋呢個煙肉年糕卷,食左咁多次日本野都未試過。又覺得幾有趣~年糕被煙肉包住⋯⋯男友一啖放入口咬下咬 真西利。煙肉烤到好令~又唔會好油 加埋年糕 真係無得頂!總括黎講 我地揀

入到去第一眼望落去 座位寬敞 環境又夠哂日本風味。

急不及待就緊係睇下menu先啦~
胡麻汁豆腐沙律
一黎就叫左個沙律做前菜先,呢個配搭真係不得了

胡麻汁+蕃茄 既香味一湧而下

食落去蕃茄又甜 豆腐又滑 睇得出揀材料絕對有要求
刺身拼盤

刺身新鮮唔在講,擺放都好有心思
海膽+左口魚壽司

什錦天婦羅
天婦羅岩岩炸出黎 又脆又香 咬落去又唔會太厚。的確唔錯!
吉烈大蝦卷
本身男友都唔係好食蝦 怕敏感WO~

但係比我迫佢食左舊之後 竟然想食埋我果份
好彩最後都無事 我諗佢克服左啦 哈~
什錦串燒
串燒都有好多選擇,雞串 蕃茄仔咁~多不勝數

又唔會燒到乾哂。值得一試
煙肉年糕卷

年糕被煙肉包住⋯⋯男友一啖放入口咬下咬 真西利。

煙肉烤到好令~又唔會好油 加埋年糕 真係無得頂!

總括黎講 我地揀既都好有令人再食既衝動,不過份量實在太足啦 剩係食呢D已經飽哂了。

唯有下次再黎啦
吉烈大蝦卷
什錦串燒
煙肉年糕卷
2016-11-13 147 瀏覽
一直聽說尖沙咀有一家居酒屋味道不錯,今天終於有機會試到了,還是跟男朋友一起去呢來到後不是太多客人,很快便有位前菜先來一個新鮮蕃茄,入口味道清新,非常新鮮再來一個刺身拼盤,不算太大驚喜但味道也是不錯三文魚當然是最穩健選擇,入口嫩滑拖羅也是不錯,鮮味濃郁油甘魚也是十分鮮味,切得厚薄均一羊扒普普通通,入口肉味不算太濃片燒類也是不錯,雞軟骨相當香脆煙似蕃茄串燒燒得剛剛好,十分多汁嫩滑其他的整體也是不錯

來到後不是太多客人,很快便有位
前菜先來一個新鮮蕃茄,入口味道清新,非常新鮮
再來一個刺身拼盤,不算太大驚喜但味道也是不錯

三文魚當然是最穩健選擇,入口嫩滑

拖羅也是不錯,鮮味濃郁

油甘魚也是十分鮮味,切得厚薄均一
羊扒普普通通,入口肉味不算太濃
片燒類也是不錯,雞軟骨相當香脆

煙似蕃茄串燒燒得剛剛好,十分多汁嫩滑

其他的整體也是不錯
2016-10-31 169 瀏覽
問店員有咩好介紹,店員極力推薦我地食串燒,估唔到依家居酒屋都會重視串燒而唔係刺身同壽司!難得同兩位朋友一場黎到,所以我地今晚淨食串燒!胡麻蟹籽沙律先黎個沙津清清口喉,胡麻醬味道夠香濃,而上面既豆腐都好滑,好似$58有咁大碟以量黎講真係抵!主角開始出場!《燒銀鱈魚》銀鱈魚夠滑身,放入口中時感覺到其油份,魚肉滑溜而有彈性。但魚皮部分略嫌煎得過久。《燒和牛》和牛質感軟身而不軔,本來擔心會好硬,但好彩一分錢一分貨,燒完都保留到肉汁同淡淡的牛味。《燒鰻魚》好鐘意食鰻魚既我當然要點呢個燒鰻魚,以碟上而唔係串上,份量比想像中多。鰻魚燒得恰到好處,魚肉外層挺身,內層香軟。《免治雞肉棒》雞肉棒咬落有粒粒軟骨,好有口感,而表面塗有咸中帶甜既燒汁,食起黎更juicy。《雞腎》比較細粒,口感不足帶辣味,但燒得香口
問店員有咩好介紹,店員極力推薦我地食串燒,估唔到依家居酒屋都會重視串燒而唔係刺身壽司!難得同兩位朋友一場黎到,所以我地今晚淨食串燒!

胡麻蟹籽沙律

主角開始出場!

《燒銀鱈魚》

《燒和牛》

《燒鰻魚》
鰻魚燒得恰到好處,魚肉外層挺身,內層香軟。

《免治雞肉棒》

《雞腎》
比較細粒,口感不足
帶辣味,但燒得香口
2016-10-31
2016-10-27 177 瀏覽
早前和兩位朋友到了這裏吃日本料理。我們來到的時候很晚,所以點了宵夜時段所提供的食品。餐牌上大多數都是燒物。我們點了蕃茄豆腐沙律、 牛舌、銀鱈魚、燒青椒、鰻魚。食物來的速度頗快, 每碟的份量都是以兩串燒物為主。因為這算是宵夜,所以我很滿意它的分量 ,不太多,可以剛剛填飽肚子。
2016-10-24
宵夜