2011-03-13 186 瀏覽
是日試了這間 lunch buffet, 原價$148, 用了豁免一位價錢的coupon, 我本人好喜歡食自座餐,試過無數酒店的lunch buffet,沒有一間比這間更差!coupon 上寫的是富豪儷廊cafe, 原來lunch是要到五洲餐廳的,book位時並沒有通知,後來才發覺!算啦,只是浪廢了少許時間,waiter 說coupon可以用,但這個 buffet 的食物差到連不是酒店的救世軍都好過佢,沒有三文魚,連煙嗰隻都冇,只有三文魚及蛋壽司,仲要每次出五六件,根本供不應求,何謂buffet,太離普!其他的食物是沙律、蝦、青口、毫不吸引粗製濫造的幾款熱盤、蛋糕尚可、而生果就切得細細粒,從來未試過消費得咁唔開心,是次用了coupon, 埋單兩位連加一$178,平均$89呢個價錢,我也覺得不值幫襯下一次,更可况有些人是以正價惠顧的,就更一肚氣了!
2011-03-05
2010-07-03 90 瀏覽
因為有張百記的買一送一coupon,所以去食下!本人第一次食Tea Buffet, 一直以為食Tea buffet通常都係食甜品。原來唔係喎,呢間的tea buffet好似平時食buffet咁,有熱盤,冷盤同甜品!熱盤,我食過有:炸吉列豬扒, 雞, 炒飯, 伊麵,粉麵, 忌廉湯等冷盤有2款唔同的三文治, 其中有一款係三文魚三文治,幾特別下!仲有壽司, 不過d飯就麻麻地! 沙律, 牛柳青瓜等!甜品有雪糕, 自制格仔餅, 布甸, tiramisu等! 我最鍾意食自己整的格仔餅,正!so far, d野食係唔錯, 值得去試下! 環境都好好,可以望到舊機場!用這個價錢食咁多野,真係抵!
因為有張百記的買一送一coupon,所以去食下!
用這個價錢食咁多野,真係抵!
自制格仔餅
2010-06-26
自制格仔餅
2010-05-06 35 瀏覽
早兩日經朋友介紹下去左呢間餐廳食飯, o係十四樓可以一邊睇景一邊食飯~ 今次食左個4-course menu, 頭盤原本係鵝肝, 不過我唔食, 問佢可唔可以轉其他, 又可以喎! 轉左食煙三文魚Caesar salad, yummy!!! 至於個主菜要左肉眼扒, 七成熟, 好鬆軟咬落好多肉汁呀! 厚薄適中! 讚! 結果?左碟搞到太飽食唔落個甜品...

2010-04-26
2010-05-06 33 瀏覽
同友人慶祝生日, 去左呢度食晚飯鋸下扒! 龍蝦湯味道好濃,佢放左半隻連殼龍蝦係湯裡,通常只有龍蝦肉,好味! 而甜品係"心太軟",好甜合我口味,連雪糕一齊食仲好味!Good!
同友人慶祝生日, 去左呢度食晚飯鋸下扒!

2010-04-25
慶祝紀念
生日
2010-04-18 39 瀏覽
貳有半價優惠券於是去試試,甜品種類頗多算蠻驚喜。沒滿座也不太吵。三張長桌放置食物,主要是熱盤海鮮及甜品,提供熱水熱茶咖啡鮮奶及檸檬,可自行沖泡飲用。甜◆巧克力慕絲‧巧克力味濃郁好吃要了三件◆朱古力布甸‧像是心太軟的外皮脆脆的味道不錯◆綠茶紅豆卷‧不太甜也吃得出綠茶跟紅豆的味道◆芒果豆腐蛋糕‧味道不錯芒果也鮮甜◆藍莓芝士蛋糕‧藍莓醬頗甜◆木糠布甸‧過份軟身幸甜度適中◆天使蛋糕‧某餅店出品之前已吃過覺得還不俗冷◆刺身‧無鮮味依然瞬間被秒殺= =◆蝦‧算新鮮但沒去腸本人亦懶於剝殼(咳)熱◆羊肉架‧有輕微腥羶◆牛仔骨‧普普通通◆白汁飯‧上面的乾火腿跟白汁還不錯飯粒偏硬以這個價錢算很不錯但正價比較普通,有半價的話再吃(喂)。

有半價優惠券於是去試試,甜品種類頗多算蠻驚喜。

沒滿座也不太吵。

◆巧克力慕絲‧巧克力味濃郁好吃要了三件
◆朱古力布甸‧像是心太軟的外皮脆脆的味道不錯
◆綠茶紅豆卷‧不太甜也吃得出綠茶跟紅豆的味道
◆芒果豆腐蛋糕‧味道不錯芒果也鮮甜
◆藍莓芝士蛋糕‧藍莓醬頗甜
◆木糠布甸‧過份軟身幸甜度適中
◆天使蛋糕‧某餅店出品之前已吃過覺得還不俗

刺身‧無鮮味依然瞬間被秒殺= =
◆蝦‧算新鮮但沒去腸本人亦懶於剝殼(咳)

◆羊肉架‧有輕微腥羶
◆牛仔骨‧普普通通
◆白汁飯‧上面的乾火腿跟白汁還不錯飯粒偏硬

以這個價錢算很不錯但正價比較普通,有半價的話再吃(喂)。
黑椒外層的不知是什麼但蠻好吃
甜品才是主菜XD
2010-04-10
  • 巧克力慕絲
2010-01-10 13 瀏覽
朋友送左張7折coupon比我去呢間十年都未去過的酒店食lunch buffet, 見出左bonus,咪同男友去celebrate吓囉...去到酒店,估唔到間酒店宜家咁新咁靚,同我印象𥚃面完全兩回事,去到頂樓食buffet,waiter話呢個係半buffet,即係自選主菜,未試過,正!叫左個牛扒做主菜,然後頭盤要自己出去取,d款都ok多,我鍾情d撈左既沙律,味道﹠用料都very good~到主菜黎,份量好似比較細,多口問個waiter,佢話半buffet,所以會細d,等我地食其他野喎...咁都ok合理既...而味道又真係幾好喎...最後,sure係甜品啦!都有差唔多10款dessert,但朱古力慕絲始終係我first choice~~整體而言,價錢同品質都好ok,下次有coupon都會考慮再黎。

2010-01-08
  • 湯,mixed salad
  • 朱古力mosses
2009-10-06 53 瀏覽
同朋友諗住食lunch buffet....點知好似食沙律buffet 咁-.-......12點準時到達....可能今日係星期三....一去到無乜人....同2台食客......見到一入黎有d 甜品..熱食...同沙律都放係餐廳門口....真係不相信得咁少食物-.-....去到侍應俾左個餐牌我地,有3個主菜....有三文魚扒,羊脾,雞扒配蝦,咁就每人揀一樣,我同朋友3個人就每樣都叫左一款黎試下。3樣主菜只有3文魚扒好食。總括黎講...呢間野食物係好少選擇...沙律係唯一幾好食,失望既係無雪糕食,d 甜品仲要係吾好食...熱食得幾款仲要吾會轉新款....但呢度環境都吾差既...靜靜地...但風景只係舊機場-.-..得塊泥地..........用百蚊既價錢...當同朋友聚舊都可以.........但下次必定吾會黎啦.....
沙律
冷食...得好少野揀..
得4款既熱食..
熱食
沙律
雞扒配蝦..份量太少了
酥皮3文魚扒..唯一覺得幾好食
羊脾
尋晚玩得好"早"先番屋企,諗住近近地就行去富豪東方酒店食午餐啦! 見咁大間酒店(話曬以前都係機場酒店),估都唔會太差瓜! 因為我是個好為食既人, 我好鍾意食, 而且我係識分好食同唔好食既, 不過一d 都唔咀叼!睇相仲以為有海影睇, 點知落地玻璃窗外滿是竹圍及綠色網子,影觀已經no way!最重要既食物更加唔得, 一坐底已經有人同我地"開位", 但等了幾分鍾都未有一杯清水, 咁我就出去睇下有咩飲啦, 因為都行左成十分鍾先到ga ma, 見到羅宋湯,係無選擇既情況下都拎左兩杯入去飲, 味道好淡,我老公仲話" 咁咪岩你呢d 淡口而又成日叫要健康既人囉", 我話" 我估佢無落盬就真! 最少都要比人有兩個選擇, 中湯及西湯丫, 得一個無味湯真係少左d" 之後去夾左d 不同既沙拉, 有小龍蝦沙拉,雜菜沙拉,薯仔沙拉及蘋果沙拉, 呢間酒店d 青色既食物都有一陣青草味,我老公話覺得自己有d 似牛, 所以佢最接受既係可以在茶餐廳都食到既蘋果沙拉.我就覺得其實d 汁都真係幾好, 但d 菜真係有陣草味.壽司同刺身就唔好睇同唔好食, 個睇好似超市入面$10 for 3 果d. 根本上都係無咩味, 但個日本冷
壽司刺身就唔好睇同唔好食, 個睇好似超市入面$10 for 3 果d. 根本上都係無咩味, 但個日本冷麵係幾好食喎, 好香既芝麻味ga! 仲有d 冷盤, 白雲鳳爪唔甜唔酸又唔辣仲有骨, 有d泰式及韓式冷盤都係d 味好淡. 有d 酸瓜簡直令我留下陰影. 蓮偶片又爽個味有少少辣,少少酸, 好味.
d 肉類只有2 款, 一款係咖哩牛粒, 無咩特別, 都唔太差, 另一係果d 好大舊肉, 你要就cut一片比你果d , 好un. 我用刀係cut 唔開既. 香草海鮮意粉好多白草都幾好味, 但就完全搵唔到海鮮既影子.
我老公最鍾意就係點心, 食左叉燒包,牛肉球及蝦仁燒賣, 佢話係最好食既.佢令佢試完全部野都想食第2次, 正常酒店既自助餐係無可能食得曬ga ma, 我地除左飯之外已經全部都試過曬, 其實選擇都唔多既.
最後既甜品, 大部份既都係moose(唔識串), 但個d cake 真係幾好食, 選擇雖然少, 但係都幾好食, 而且唔係太甜, 個朱古力cake 好有黑朱古力既少少苦澀味,好正! 如果唔係食moose 既食到厭, 其實當係一個甜品自助餐都幾好, 仲有個焦糖燉旦,好好食好滑, d 桂花羔d 味清清地而又唔太甜. 食完個口仲有少少桂花味!
由於係星期日, 我都見到好多一家大細去, d 小朋友都食得好開心! 我老公話以咁既價錢食就唔會抱咁大期望喎! 其實都唔係太平ga 喳, 每位加左一仲要有信用卡先可以有78折,每位都要$124,之前有信用卡優惠去旺角既帝京酒店都係差不多既價錢, 但真係食到係覺得"值得",而家呢度, 以咁既價錢同咁既食物, 都會覺得下次比多$40~50去帝京食.呵呵

總結 : 大部份野都係味道淡左d d, 西式及亞洲菜式都較為淡味一共大約有10款, 唔太好食都唔太差, 甜品唔太甜, 非常好! 冷盤得2款好食. 當一個甜品自助餐都ok 既!
  • 甜品既cake 類
2008-05-08 1 瀏覽
因為工作關係,所以有免費coupon去食私房菜。未去之前,總係覺得點解好哋哋間酒店會有啲咁街邊餐廳嘅嘢食架。去到間餐廳,可能早啦,得小貓三四隻,間餐廳又暗到死wor,已經做好心理準備架la。一座底,個大廚行過嚟同我哋吹水,介紹吓啲餸,佢好詳細問我哋鐘意食啲乜,鐘意啲餸點整,個感覺好good。個餐最攪鬼就係個紅棗帶子湯,清清甜甜,帶子又有啲香茅味,整個湯都好清新,其他都不過不失。
,其他都不過不失。
2008-03-31 20 瀏覽
Tea Buffet,酒店頂層,法式餐廳格局(但舊咗D),有馬蹄形梳化,亦有對住啟德機場嘅窗口位,入口處有報紙供應。沙律菜及沙律有4款,又有生果盤;壽司有2款,三文治又有2款;熱盤就凈係得8款,不過甜品亦有成5款;食物種類、款式真係唔算多,質素亦普普通通,叫做樣樣有DD,不過其中有幾樣嘢又估唔到幾好,好似泰式牛肉沙律,鹹鹹酸酸幾特別;香草汁燒羊架,少少羶,肉質都算嫩;焗雞翼又幾惹味;甜品有個士多啤梨慕絲蛋糕算做得唔錯。依度人客唔多,招呼OK,坐得舒舒服服,對住舊機場(雖然空空如也,得塊爛地,只係見到遠遠嘅九龍灣MegaBox),嘆吓報紙,食個下午茶,回憶吓啟德年代,想番吓飛機升升降降,又幻想吓啟德將來嘅大變化,真係唔志在食,食物都變得其次,反正哩度D食物又唔係好正,收個$88位,仲要有折添,忙裡偷閒,唔一定樣樣都要食好著好,抖抖氣,輕鬆吓咪幾好!

2008-02-25 4 瀏覽
因為有七五折coupon, 所以去試試富豪東方酒店的五洲餐廳的下午茶自助餐, 早約十分鐘去到, 侍應請我們在外等一等,ok~就等啦,但不知怎的,其他的客就可以入內等,我們諗可能因為未拾好我們的大枱吧,但遲來的客人也一一入晒去,於是我問侍應為何其他人可以入去,而我們只能在外等,侍應竟說我們是可以入去的,但出面等同入裡面都係等, 聽我們投訢後,才讓我們入內,我不能接受他們的態度。入進內,嚇我們一跳,食物少得不能相信, 而且極之不好吃, pizza 燶底、雞翼無味、蛋糕與一般的茶餐廳也不能相比,別說是酒店啦, 生果又不refill.... 可以說,這是我食過的酒店下午茶自助餐中最差的一間。一次就夠,不會再去食了。

一次就夠,不會再去食了。
2008-01-27 11 瀏覽
拿著Broadway 贈劵, book了個tea buffet. 咁多間富豪中, 佢$88 既價錢同位於floor 14, 吸引了我, 死都要book到黎啟德. (個電話難通過預頂演唱會飛個Hotline)!!!自助Tea, 食物選擇算是不錯, 用料雖然比較普通, 但88蚊加一, 加上張買一送一coupon, 更加不能說不.熱食最吸引, 而且不停轉菜式, 食完一轉出番黎, 梗有一兩樣不同. 位於14樓, 有個無敵空地景, 如果早十幾年, 呢個無敵真是一絕. 現在, (昔人已乘黃鶴去此地空餘黃鶴樓)機場已遷赤臘角, 此地空餘富豪酒店.

機場已遷赤臘角, 此地空餘富豪酒店.
2007-10-17 4 瀏覽
前排有親戚嚟香港玩幾日,住咗係九龍城富豪酒店到,啲房好鬼攬鬼,廁所所有嘅牆都係用玻璃做,完完全全係睇通睇透,超攬笑。有日懶懶哋,費事去出食,咁咪係返酒店入面嗰間五洲餐廳到事事但但食餐晏仔咪算。叫咗個set lunch食,有個湯,有個帶子意粉,仲有甜品任食(有我最鍾意嘅藍莓芝士蛋糕),埋單加埋一每人都唔洗一佰,一個字–抵!
2007-07-01 5 瀏覽
因為有買一送一優惠, 所以今日去食自助午餐$128/位, 加一後$155, 去到好失望, 放食物的地方好細, 出食物都算快, 不過出極都係果d款式, 有羊排,炒飯,煙肉意粉,白汁魚快,咖哩(唔知熟乜,見到都唔想食),雞排,唔知乜野熟蝦,三文魚... 太少選擇, 又冇新野食, 富豪九龍都有朱古力噴泉及即熟意粉呀! 我第一次食自助餐係冇食到飽飽才走的, $80/位一d都唔值.
2007-04-23 12 瀏覽
星期日同老公瞓到黄朝白晏,咁諗住食餐勁,當早餐加午餐,又醒起pccw尊尚會做regal酒店食tea buffet買一送一優惠,諗住近近地就去九龍城嘅富豪東方,都預咗冇乜特別野食,求其識飽就算啦,,,不過啲野食真係好過份...就好似去咗起巿買啲罐頭,急凍野食開餐咁囉.得幾款野食,燒賣,牛肉賣.春捲,咖哩角,焗豆,腸仔,沙津,多士,白汁意粉,玉米條,見到個個每碟都係依啲野食,$105兩個人.