2024-01-23 238 瀏覽
日本人主理30年居酒屋Walk in 好多次都無位 又好似唔憂做前幾日路過尖東問吓竟然有位🤗入到去坐唔夠3分鐘待應就問你食咩餐牌就掛響牆上你就要扮嚟開快快點菜😆基本上呢度都係飲酒食串燒 大部分又真係熟客 唔熟就望下隔離左右跟叫無錯啦聽聞焗薯仔 紫蘇雞肉 沙律菜 牛柳都唔錯 溫馨提示點菜最好講清楚叫幾多份如果唔係份量人頭上 所以今次選菜式唔多味道其實又無好大驚喜 我最like燒鷄亦不過慢慢食傾下計飲嘢氣氛幾好又真係唔錯選擇
日本人主理30年居酒屋

如果唔係份量人頭上 所以今次選菜式唔多
味道其實又無好大驚喜 我最like燒鷄亦

不過慢慢食傾下計飲嘢
氣氛幾好又真係唔錯選擇

野食野飲好唔好已經唔使講,垃圾服務態度,比都唔會有下一次,從來未試過咁差,比錢買難受!未坐底已經好似得罪左佢地咁,夜晚七八點,全場一個人都無,唔係無原因,完全唔知發生緊咩事,唔好心情不如唔好返工或者唔好開鋪啦!
2023-06-16 781 瀏覽
今天來的也是一家老店小時候在地面經過時都會覺得好想進去試因為看到一排紅色的日式燈籠🏮感覺很有特色和氣氛長大了投身日本餐事業再次路經這裡有著不一樣的感覺但同樣的 希望能進店光顧懷舊的設計店舖細而有氣氛在香港那麼多年日立不倒多少風風雨雨經歷能保持原班人馬盡心竭力去照顧店舖和客人在下真的想去感受一下如此堅毅的心態進店門口貼著勿拍照的告示好吧 那..該說日文還是中文好?是在下日文太差還是中文不好?似乎兩種語言也未能成功表達心中所想?坐下後等了一回朋友便到正正方方的小店廚房雖小 五臟俱全人手服務 默契配合 互勉互助果然是多年的拍擋令一切流程非常暢順並增進工作效率客人以香港人為主日本人豐盛的日子真的已逝了嗎食物方便由朋友發辦但沒想到原來日文漢字的餐牌日本人也不一定明白已在請教服務員後我們同樣也得到不少新知識一些有趣的「古老」日本方言流傳至今成為有趣的故事已聽到食物名稱的真身後朋友向我解釋名字的來源為今天的晚餐增添不少風情在下喜歡日本人的態度和事事 事出必有因每個字每件事都必有他背後的含義清酒亦是食物亦是怪不得在下如此崇日食物即點即燒需要時間等待在此閑聊着感受店舖裏的氣氛對我而言真的很舒適餐牌都寫在
今天來的也是一家老店
盡心竭力去照顧店舖和客人
在下真的想去感受一下
如此堅毅的心態

進店門口貼著勿拍照的告示
好吧 那..該說日文還是中文好?
是在下日文太差還是中文不好?
似乎兩種語言也未能成功表達心中所想?
坐下後等了一回朋友便到

接下來的是青椒仔
豚腩洋蔥卷 雞頸肉紫蘇卷
青椒 燒洋蔥 煎餃子
還有一些食着聊着都忘記拍照了
他們的共通點 就是 咸..
得多點燒酒

我跟朋友吃了約一個半小時
離開店舖時渾身都是串燒的香味
看來去了那裏是騙不了人的了🤣
2023-06-02 552 瀏覽
今晚係尖東諗住去返之前間拉麵店點知遲咗去到已經last order 冇得入上一層見到呢間好隱蔽的居酒屋仲有得食就試下~餐廳格局真係好日本嘅居酒屋牆上掛著一排木牌子以日文再中文的排列,幾有意思而咁啱坐係我哋旁邊都係日本人感覺有啲置身日本之中店員亦一樣先問你飲咩😂我哋再慢慢望下牆上有咩食呢度串燒係每客有兩串落單後好快就上前菜-韭菜配柴魚絲食落清爽,沒有太多調味雞軟骨串表皮香脆,簡單調味略鹹,配啤酒啱哂雞肉棒 (推薦表面香脆微焦,肉質細膩柔軟又多汁,調味出色配蛋黃的濃郁蛋香,真係美味~雞翼 (推薦燒得外脆內軟,味道較為鹹,食落酥脆香口 雞心串 (推薦連醬汁食落質嫩爽口略帶甘甜豬肉串爽滑酥嫩而口感飽滿又多汁牛柳串軟嫩滑爽,上面蔥花蘿蔔蓉令整個口感好清爽聽隔離日本叔叔講呢度84年就開始經營而老闆都係日本人,負責主理烤串燒-整體好有氣氛的居酒屋食物味道不錯,偏重口味配酒就啱啱好適合朋友聚會,可以再來~
今晚係尖東諗住去返之前間拉麵店
點知遲咗去到已經last order 冇得入
上一層見到呢間好隱蔽的居酒屋仲有得食就試下~

餐廳格局真係好日本嘅居酒屋
牆上掛著一排木牌子以日文再中文的排列,幾有意思
而咁啱坐係我哋旁邊都係日本人
感覺有啲置身日本之中
店員亦一樣先問你飲咩😂
我哋再慢慢望下牆上有咩食
呢度串燒係每客有兩串
落單後好快就上前菜
韭菜配柴魚絲
食落清爽,沒有太多調味

雞軟骨串
表皮香脆,簡單調味略鹹,配啤酒啱哂

雞肉棒 (推薦
表面香脆微焦,肉質細膩柔軟又多汁,調味出色
配蛋黃的濃郁蛋香,真係美味~

雞翼 (推薦
燒得外脆內軟,味道較為鹹,食落酥脆香口

雞心串 (推薦
連醬汁食落質嫩爽口略帶甘甜

豬肉串
爽滑酥嫩而口感飽滿又多汁

牛柳串
軟嫩滑爽,上面蔥花蘿蔔蓉令整個口感好清爽

聽隔離日本叔叔講呢度84年就開始經營
而老闆都係日本人,負責主理烤串燒
整體好有氣氛的居酒屋
食物味道不錯,偏重口味配酒就啱啱好
適合朋友聚會,可以再來~
2022-12-27 1172 瀏覽
同事推薦黎依間開咗好耐嘅居酒屋,同一班同事或者朋友黎食串燒,氣氛都唔錯啊❤️整體串燒味道有少少偏鹹同埋較濃味,可能因為要配酒一齊食,所以調味比較重!同日本傳統居酒屋一樣,牆上掛住一塊塊牌就係Menu,雖然係日文但有漢字,所以都睇得明少少✨點嘅時候都唔洗擔心,因為侍應識講廣東話😉.🔸牛腩蘿蔔見到隔離坐咗兩個日本人點咗一碗碗嘅野食,起初以為係關冬煮😌原來係牛腩! 牛腩同埋白蘿蔔都煮得好淋好入味👍🏻.🔸沙律唔好睇以為只係生紅蘿蔔﹑青瓜﹑蕃茄同埋椰菜,就算只係沾少少沙律醬都好好食‼️唔誇張,新鮮嘅蔬菜真係王道👍🏻.🔸牛舌牛舌唔算好厚切,但係就爽脆好味.🔸牛柳整塊牛柳都好淋,加埋鋪喺牛柳上面嘅蘿蔔蓉同葱花一齊食,多汁又美味👍🏻.🔸餃子餃子裡面應該加入切碎咗嘅雞軟骨粒,所以食起黎好爽脆👍🏻.🔸雞腎好爽脆!.🔸豆腐豆腐無乜味道,記得要沾少少醬油一齊食!.🔸雞翼都係偏鹹喔!.🔸薯仔上檯時熱辣辣,加少少牛油就好好味喇💕.其實仲點咗其他款式嘅串燒,但味道比較普通,例如紫蘇葉牛肉﹑免治豬肉棒﹑燒青椒仔都太鹹喇!建議黎食嘅話一定要先點野飲,鐘意佢地嘅Chu-hai💖飲咗兩杯都仲想再點~

🔸牛腩蘿蔔

🔸沙律

🔸牛舌

牛舌唔算好厚切,但係就爽脆好味
🔸牛柳

🔸餃子

餃子裡面應該加入切碎咗嘅雞軟骨粒,所以食起黎好爽脆👍🏻
🔸雞腎

好爽脆!
🔸豆腐

豆腐無乜味道,記得要沾少少醬油一齊食!
🔸雞翼

都係偏鹹喔!
🔸薯仔

上檯時熱辣辣,加少少牛油就好好味喇💕
  • 牛腩蘿蔔
  • 燒雞腎
  • 燒牛柳
2022-07-26 1635 瀏覽
一間餐廳能夠生存咁長時間,😄定必有佢嘅過人之處和經營之道,跟據Openrice嘅資料,依間餐廳早於90年代經營至今,店舖細細情懷滿滿的。😚😚/同行朋友之前有到訪過,話依度係居酒屋🏮,去到要叫酒,所以我地一坐低,就好似平時睇日劇d人咁叫杯啤酒先,然後分批叫串燒😆🍢/食物食得出係即叫即燒😋,唔係整定5成熟再加熱嗰種,唔同串燒會有少少唔同嘅調味,不過都係濃味嘅醬油同稀釋醬油😂😂最特別係雞肉串🐔,會用紫蘇葉包住,上面再加有梅子醬,同埋燒牛柳上面加咗好多蘿蔔蓉同埋蔥花,識落清爽得來帶濃濃肉味。/總括依度嘅食物調味就咁食都比較濃,🍺但係配埋啤酒,其實又啱啱好😌,眼見都幾多客人係飲酒多過食,所以d野食味道整濃d係幾啱送酒

2022-05-16 1276 瀏覽
基本味道係ok嘅,但醬汁太濃味,鹽粒太粗,有好多改善地方。所以未有資格全程団子三兄弟全程西面。不過識得謙虛學習係違背了日本所謂的craftsmanship,明白嘅。但係你三粒彈丸未夠班🙏🏻
2022-05-14
紀念日
  • 紫蘇巻き、手羽先、焼きおにぎり、み
2021-06-30 2805 瀏覽
游游下水,望住個海,男人問"今晚食咩呀?"我"唔.........五味鳥好冇?"男人"ok"望下個鐘,1630,打去book 位先,如常店員係冇語氣既對話XDD 好耐冇聽過,好親切,準時1930到達,所場除已留位已爆滿,寫好紙探好熱就乖乖入座,齋藤先生同店員們都冇變,原來我食哩間店已超過10年,先黎我最愛既kuro hoppy,最近董市場有賣hoppy,但冇燒酌淨飲唔得,飲慣哩度果d 燒酌自己買又唔知咩味,都係係度飲,男人要chu hi,今日前菜係木魚花韮菜,到底係只用前段定去邊度搵到咁嫩既韮菜呢?唔鍾意食菜既男人秒速食曬,木魚花都一絲不留.好,正餐到,漬物-淺漬青瓜,椰菜,醬油牛蒡,味噌蒜頭,淺漬時間恰到好處,青瓜爽脆,椰菜本身就甜,淺漬過後鮮味更佳.燒茄子-去皮茄子帶煙燻香,面頭有木魚花.沾醬油抹薑蓉食,有一種古樸味,同平時街食果d 油淋淋燒茄子完全唔同.燒冬菇-冬菇椗點醬油原來可以咁好食,成為爭奪目標,燒過既冬菇好似濃縮左菇味咁,咬落去果時爆發.左上-燒雞肉串,以紫蘇葉包住嫩滑雞肉,紫蘇清香配埋梅醬,係完美既配搭.右上-燒牛舌,汁燒牛舌加上蘿蔔蓉,一濃一清,一冷一熱,又係夾得剛剛
游游下水,望住個海,
男人問"今晚食咩呀?"
我"唔.........五味鳥好冇?"
男人"ok"
望下個鐘,1630,打去book 位先,
如常店員係冇語氣既對話XDD
好耐冇聽過,好親切,
準時1930到達,所場除已留位已爆滿,
寫好紙探好熱就乖乖入座,
齋藤先生同店員們都冇變,
原來我食哩間店已超過10年,
先黎我最愛既kuro hoppy,
hoppy

最近董市場有賣hoppy,
但冇燒酌淨飲唔得,
飲慣哩度果d 燒酌自己買又唔知咩味,
都係係度飲,
男人要chu hi,
chu hi

今日前菜係木魚花韮菜,
到底係只用前段定去邊度搵到咁嫩既韮菜呢?
唔鍾意食菜既男人秒速食曬,
木魚花都一絲不留.
韮菜花木魚

好,正餐到,
漬物-淺漬青瓜,椰菜,醬油牛蒡,味噌蒜頭,
淺漬時間恰到好處,青瓜爽脆,椰菜本身就甜,
淺漬過後鮮味更佳.
漬物

燒茄子-去皮茄子帶煙燻香,面頭有木魚花.
沾醬油抹薑蓉食,有一種古樸味,
同平時街食果d 油淋淋燒茄子完全唔同.
燒茄子

燒冬菇-冬菇椗點醬油原來可以咁好食,
成為爭奪目標,
燒過既冬菇好似濃縮左菇味咁,
咬落去果時爆發.
燒冬菇

左上-燒雞肉串,以紫蘇葉包住嫩滑雞肉,
紫蘇清香配埋梅醬,係完美既配搭.
右上-燒牛舌,汁燒牛舌加上蘿蔔蓉,
一濃一清,一冷一熱,又係夾得剛剛好.
左下-鹽燒雞腎,簡單調味,口感十足,
送酒一流.
右下-汁燒雞心,雞心切半,易咬而更入味,
哩樣真係受唔住點都要食.
右下-汁燒牛肉,惹味燒汁,牛肉唔韌,
有一種大塊大塊肉噬既感覺.
紫蘇雞卷,燒雞心,燒雞腎,燒牛吞,燒牛肉

羽手先-細心用錫紙包住雞翼尖位置,
方便用手拎起食.鹽燒雞翼皮燒得脆脆,
肉帶少少鹹味,
手羽先

青椒仔-超好食,燒好掃上燒汁後灑上木魚花,
我最鍾意加埋山椒粉一齊食.
燒青椒仔

燒飯糰-未影到相已比人咬左,
配有淺漬青瓜,椰菜及淺漬大根,
醬油味完全被飯糰吸收,外面燒到脆卜卜,
一搣開果d 熱到出煙,用個鼻先聞下d 米香,再放入口,真係好幸福.
燒飯糰

最後,係牆上日文菜式-雜錦烏冬.
醬油清湯,有昆布,大豆芽,菜同同蛋蛋,
以此結束.真係大滿足 <3
雜錦烏冬

網上d 人成日投訴哩度態度差,
但我真係唔覺,
可能大部份人都好似d 公主癌港女咁,
自己又唔用眼睇餐牌,
又唔跟人地規勸,
人地間鋪已經35年啦,
今時今日仍坐無虛席,
原因係咩?
因為佢地對食物既執著同堅持囉.

2021-06-21
  • 燒雞心
  • 紫蘇雞卷
  • chuhi
2020-10-11 2796 瀏覽
一間非常地道嘅居酒屋雖然服務態度有啲cool, 食物選擇唔多,但質素唔錯間鋪唔係啲平時會行過嘅位,係個商場地庫,仲要門口唔起眼,但入到去係別有一番洞天。入面嘅格局真係好似日本,冇餐牌所以要睇住餐廳牆上嘅一塊塊木牌去落order。或者叫可以問下師傅發辦,不過始終作為一間居酒屋,都係建議有打算飲酒嘅occasion先好去,如果去到剩係飲茶會顯得格格不入.啲野食慢慢黎,又唔會限時,氣氛好適合同朋友飲幾淡酒catch up下
一間非常地道嘅居酒屋
雖然服務態度有啲cool, 食物選擇唔多,但質素唔錯
  • 燒飯團
2019-09-04 4286 瀏覽
很居酒屋,來這裡就是要跟朋友大吃大喝。點了雞肉,豬,青椒等,味濃,餸酒一流。清酒選了‘大山’金撰,中辛,中旨,雖非特定名稱酒,但比很多吟醸更好喝。大山 金撰加藤嘉八朗酒造產地 山形県鶴岡市使用米 日本產米精米歩合 --酵母 --Alc --日本酒度 --酸度 --冷飲

大山 金撰
酸度 --
冷飲
大山  金撰

大山  金撰
某映画にも出てくる同店 10年ほど前より度々訪問しています 現地の日本神経営の居酒屋としてはかなり安めです 低糖質のホッピーが飲めるのが嬉しい焼鳥は日本単位なので一人で行くときはちょっと困ります 串焼きは合格点です うどんが美味しい 焼きおにぎりもある好き 日本人の店長に香港人のスタッフがい数名尖東 チムサーチョイ イースト [チムトン]の幸福中心という商業ビルの地階かなり人気店なので予約をして行くことをお勧めします
かなり人気店なので予約をして行くことをお勧めします

2019-03-30 4686 瀏覽
我第一次去五味鳥係響差唔多20年前,因為嗰陣時係跟朋友去,朋友係熟客所以都冇乜特別話黑面唔好招呼諸如此類嘅感覺。斷斷續續呢20年都有去幫襯,每次去都係即日book枱,近年去得比較頻密,因為有好幾個朋友都好鍾意飲酒,嗰度啲嘢好食,尤其是嗰度啲酒有料到,唔似其他嗰啲日本料理淡茂茂,都飲唔醉人,唔通真係酒不醉人人自醉咩! 每個星期都會幫襯兩三晚,亦因為咁就係有生客變成熟客...試過好多間類似嘅居酒屋食串燒飲酒,最終都係覺得五味鳥最好食,氣氛最好,有幾好食有幾用心去準備有幾用心去燒唔再多講......好多唔同嘅報紙雜誌傳媒都見到好多對五味鳥惡劣嘅批評,我就覚得你有權唔去,人哋都有權唔做你生意,做生意嘅地方,你覚得佢哋態度差黑面係有原因嘅......調返轉好多食客要買服務,要食飽個肚,人哋係居酒屋,話明居酒屋就係飲酒嘅地方,你去到唔飲酒,其實都會阻住人哋做生意,所以我覺得啲人係去錯地方,並唔係人哋專登黑你面無禮貌......自己嘅熟客都做唔切,其實真係唔使理你地呢啲生客,一陣又腌尖腥悶,book咗枱又唔黎放飛機,到時真係得不償失⋯⋯起碼五味鳥唔會限住你食個半鐘就趕你走,唔會走來煩住你問你啲嘢啱唔

起碼五味鳥唔會限住你食個半鐘就趕你走,唔會走來煩住你問你啲嘢啱唔啱食,總言之我覺得五味鳥絕對係一個好值得去嘅居酒屋。
我第一次光顧此店是二十幾年前。以前有兩個日本師傅,現在主力做燒既以前係副手。兩個樓面侍應,最初都幾有禮貌,甚至有啲傻氣,有時見佢地同日本客落單都戰戰兢兢。其中黑實啲嗰個後來日文流利左,但其態度就日漸差劣。我曾寫過另一食評提到如果食物質素好,有時服務差啲都可以忍受吓。這亦是唯一原因我還會光顧此店。但經過昨晚經歷,我吾會再作賤自己。昨晚因太太話好耐冇去五味鳥,就同埋兩個細路嚟。坐低後太太去洗手間,黑實/面侍應問我飲乜,我話比啲熱茶先(以前佢地會自動給客人熱茶),佢話呢到係居酒屋飲酒既,同埋下次吾好帶小朋友嚟。我話以前都帶過小朋友嚟,乜改左制度咩?佢冇答我就行開左。我當時想拍枱走,但吾想太太失望亦吾想嚇親啲細路(因為好想爆佢一鑊,唯有現在用文字表達)。我最終都叫左杯啤酒,太太同細路叫烏龍茶。跟住比左四個佐酒前菜我地。其實我吾介意佢收前菜錢,但強迫叫野飲就有啲過分。食完一輪串燒後,我心諗住快啲走,但驚細路未飽,所以再同黑面侍應落單加牛脷,燒飯糰同烏冬。其間有客人帶住一個年紀比我細路還細入嚟,黑面侍應應該係識既。聽到佢地頃左幾句,個男人仲叫佢比杯茶....好明顯大細超。跟住另一個侍應同我講冇飯做

好明顯大細超。跟住另一個侍應同我講冇飯做吾到燒飯糰,做乜黑面喺我加單時吾講。後嚟等多陣發現連烏冬都冇落,即時埋單走人。心諗係咪嫌我叫啲野cheap 要趕客?坦白講,呢間野服務差就已有心理準備,但今次真係好離譜。我忍得好辛苦,真係想鬧爆佢。

如果你有試過walk in,佢一定黑面同你講冇位。如果你係日本人,佢態度可能會好啲。我知你地吾志在生客,尤其非日本人。我想講,你不如索性擺個牌喺門口寫住「非熟客請勿光顧」或者「非日本人請勿內進」!
2017-11-14 5259 瀏覽
Hated this place waste of money theyIncreased your order and don't tell you about it and overcharged you dishonest place will never come back
2017-11-14
埋單時,以前都有過記錯數,伙計計多一兩樣野,有時計多一杯飲品!試過提醒,於是改番。今晚竟然初頭唔願意改,後來計比佢聽,同意改,但改少30蚊,請問邊款飲品30蚊呀?當我白痴?因為有客在,唔想再講多句!無良作法,起碼唔係日本人的作法。今晚仲發現被飲品中出現兩隻曱甴!唔會再幫襯啦!
試過提醒,於是改番。
今晚竟然初頭唔願意改,後來計比佢聽,同意改,但改少30蚊,
請問邊款飲品30蚊呀?當我白痴?
因為有客在,唔想再講多句!
無良作法,起碼唔係日本人的作法。

今晚仲發現被飲品中出現兩隻曱甴!
唔會再幫襯啦!
2017-09-05