6天前
2025年7月3日 星期四今晚專登去到啟德既airside食飯,仲已經一早揀左呢間餐廳,因為見到網上面話性價比十分高,特別係片皮鴨好抵食,所以就吸引左我呢個片皮鴨愛好者餐牌有好多食物可以選擇,種類繁多,價錢又真係好貼地,半隻片皮鴨連一份大約20塊既摩摩皮都只係$168,所以我哋叫左呢樣再加少少野食應該就夠晒一點完餐等左一陣飲品就黎到,係檸檬益力多,飲落去酸酸甜甜,檸檬味清新,乳酸味唔太重,似係益力多加咗檸檬汁咁,飲完即刻解晒膩,好適合配上重口味菜式之後有黃金芥蘭,鹹蛋黃炒到似金沙咁黏住芥蘭,每啖都食到鹹香同菜嘅清甜芥蘭爽脆冇渣,鹹蛋黃唔會太鹹,反而有種奶油感,令到整道菜口感好豐富跟住到我最期待既菜式出場,北京填鴨配摩摩皮,呢道菜上枱時已經聞到陣陣香氣,鴨皮金黃酥脆,咬落去「卜」一聲,油脂唔多但香氣十足,鴨肉細嫩而且冇腥味,啖啖都係濃郁鴨香摩摩皮方面,薄身煙韌,唔會太乾或太厚,包住鴨肉、青瓜、大蔥同甜麵醬,一啖咬落去層次分明,甜、鹹、香、脆、嫩一次過爆發,真係好有滿足感!!之後有呢碗秘製牛奔麵,一上枱就見到深色濃郁嘅湯底,滲出陣陣香料味,令人未食已經期待爆棚湯底應該用咗多種香料慢火熬製,
湯底應該用咗多種香料慢火熬製,入口香辣中帶微微甘甜,唔會太油膩,反而好順喉
牛肉方面,真係「奔」得有誠意——有牛腩、牛筋、牛肚三種部位,牛腩炆得夠腍但唔散,牛筋煙韌有咬口,牛肚爽口冇腥味,每啖都食到唔同口感,好有層次感
麵條係偏粗身,掛湯力強,唔會食到尾變淋,仲有啲爽口感添
最後有呢碟白菜豬肉餃,睇落簡單,但味道絕對唔馬虎,餃子皮係偏薄身但唔易爛,入口煙韌,包住嘅餡料係鮮甜白菜同嫩滑豬肉,比例剛剛好,唔會太油亦唔會太乾
咬落去有種自然嘅肉汁滲出,白菜帶出清新感,令到整體味道更加平衡
食左咁多野人均消費都不過係二百蚊唔洗,真係好抵食!!