2017-06-11 290 瀏覽
大熱天胃感覺怪怪的,軟軟的又像很多氣裏面,决定來個辣的午餐醒醒胃。上水泰國菜好像選擇不多,“二妹”剛好在我的路線圖中,决定一試,只有一個人,又不想吃set, 點了一客冬蔭功湯,及一客肉碎生菜包。冬蔭功湯很不錯,可以再稍辣一點,肉碎生菜包要加個贊,肉碎其實味稍淡,但我喜歡加點魚露+辣椒醋,這樣配起來剛好,最重要是生菜的選材超贊,新鮮牛油生菜,整塊完整鲜脆,👍,老板沒欺客,小店地方也清潔,希望老闆能保持這樣有heart 哋做。建議照顧單身客,目前冬蔭功湯細的也是2人份內有4只蝦,再設個1人份的就更好了,不用浪費價錢也可優惠點,不然再加點一道菜及飲料就有點貴了。加油!
  • 肉碎生菜包
2017-04-01 209 瀏覽
太太早兩日一個人食飯,去咗食泰國嘢,佢返嚟話好好食,那麼我就一個人今晚去試一下。今天我叫了金不換炒金邊粉食我以為金不換會是辣的,但原來不是。金邊粉,入有啲配料,有菜,蘿蔔,豬頸肉同雞蛋炒埋一齊,份量都幾多,金邊粉係乾炒唔係濕炒,炒係上黎都幾乾身,菜的份量都幾多,主要係芥蘭,豬頸肉脆脆的,應該是有煎過的,蛋絲也成為一個點綴,但等的時候較耐,大約等了15分鐘才有。在差不多食完之際,店員奉上一小碟甜品,看樣子似是椰汁大菜糕,大菜糕不是太甜,椰汁味夠,感覺上遠有少許椰子肉。
2017-03-31 191 瀏覽
真係好耐無食過泰國野啦,因為之前病左兩個星期,唔敢食辣野,今日襯老公唔返黎食飯,個女又去左爺爺度,我就一支公周圍遊。去左屋企附近既泰國餐廳,餐廳裝修都好有泰國特色,侍應都似喎!叫左泰式海南雞飯,$62,相對其他餐廳,都有少少貴,雞肉好滑,骨不太多,雞皮都唔多,雞飯方面,唔知係咪泰式呢,同新加坡既差好遠,新加坡𠴱d比較油,但呢個唔係油,係香,有飯香味!寡寡地想食d菜我就叫左碟菜自己享用,我叫左個馬拉盞炒通菜,通菜唔係好多油,幾好味,馬拉盞唔辣,好有泰國嘅風味!菜上面有幾多花生碎,都幾有咬口,如果想食辣,仲配有2隻辣椒仔tim!想去食既要留意,逢星期一都唔開架!
想去食既要留意,逢星期一都唔開架!
2017-01-31 418 瀏覽
自從水貨為患,已有好一陣子没去石湖墟了。今天即興與朋友吃飯,提議到石湖墟走一轉,看看變成怎麼樣。 水貨依舊,人面全非。為上水引入第一個雞煲的香島茶餐廳,已經變了一間泰國菜館。泰國菜館沿用前茶餐廳的間隔,感覺豪不陌生。 餐廳雖小,五臟俱全。各款泰菜都有供應,除了散叫,還有套餐可選。 象啤 $30  先來個泰國象啤,$30一大枝,價錢不算貴。 生菜包 - ★★★☆☆  生菜包辣中帶酸,開胃、惹味。如果可以辣多一點,味道會更好。 生菜還算新鮮、爽甜。 芝士蝦球 $68 - ★★★★☆  熱辣辣的炸蝦丸外層香脆,粒粒蝦肉起膠、彈牙。芝士份量未到超多,但可以拉絲,也夠足料。這道fusion泰菜,讓我們愈吃愈開胃。 咖哩海南雞 - ★★★☆☆  黃咖哩香濃中帶點辣,用來送飯/沾薄餅最適合不過。海南雞皮蠻薄,雞味濃郁,沾咖哩汁吃很惹味。若薯仔先輕煎,相信能為這道咖啡海南雞增添口感。 薄餅 - ★★★☆☆  酥皮薄餅帶有淡淡椰香,用來點咖哩確實不錯。但略嫌不夠酥脆,否則就更惹味。 没想到在上水能吃到有水準的泰國菜。雖然價錢比外面的貴約10-15%,但不用出城可以吃到好吃的泰菜,絕對值得推介。

水貨依舊,人面全非。

為上水引入第一個雞煲的香島茶餐廳,已經變了一間泰國菜館。

泰國菜館沿用前茶餐廳的間隔,感覺豪不陌生。

象啤 $30
 先來個泰國象啤,$30一大枝,價錢不算貴。

生菜包 - ★★★☆☆
 生菜包辣中帶酸,開胃、惹味。如果可以辣多一點,味道會更好。

生菜還算新鮮、爽甜。

芝士蝦球
芝士蝦球 $68 - ★★★★☆
 熱辣辣的炸蝦丸外層香脆,粒粒蝦肉起膠、彈牙。

咖哩海南雞 - ★★★☆☆
 黃咖哩香濃中帶點辣,用來送飯/沾薄餅最適合不過。

海南雞皮蠻薄,雞味濃郁,沾咖哩汁吃很惹味。

若薯仔先輕煎,相信能為這道咖啡海南雞增添口感。

薄餅 - ★★★☆☆

芝士蝦球
2016-03-24 488 瀏覽
普通一碟生蝦刺身 夠膽死收得貴過出面之餘,又勁少,又難食。 無下次,完全中伏,D青菜炒到勁鹹。本身經常會食泰國菜,呢間係數一數二既差! 開既位本身都難搵,鋪租都無大馬路果d咁貴啦, 收咁既價錢,咁既食物質素
2015-12-14 394 瀏覽
早幾天和同事到這家二泰妹吃午飯,吃了一個二百四十八蚊的二人餐,又貴又唔好食,紅咖哩雞雞肉十分”鞋",有沒有泰國咖哩味。那個炸雞翼更加是炸得一點水分也沒有。唯一叫做好味一點的,就是炒通菜,不過不失。還有二人分量的冬陰功湯,幾件法包,盛惠二百四十八蚊,好的,一定無下次。
那個炸雞翼更加是炸得一點水分也沒有。
2015-12-03 330 瀏覽
見老闆好客真心 特登開ac打食評食過三次1)濕炒河 2)豬頸肉冬陰公河 3)雞肉炒芥蘭飯1) 用料足, 配料多過河粉, 一個人都食唔晒2) 三款之中最好食, 冬陰公湯又香又濃, 但飲完又唔會好口渴, 真心正。 如果可以多兩塊豬頸肉就更加好haha3)芥蘭牛肉炒得好香, 好食, 份量又岩岩好, 配白飯真心讚問心係上水食過50蚊以下最好食既午市飯用料足 香口 有鑊氣 大份(女仔難d食得晒)我見過入面個cook同助手都係泰國人有機會會試埋晚市 希望佢地可以繼續保持水準!
見老闆好客真心 特登開ac打食評
食過三次
1)濕炒河 2)豬頸肉冬陰公河 3)雞肉炒芥蘭飯
1) 用料足, 配料多過河粉, 一個人都食唔晒
問心係上水食過50蚊以下最好食既午市飯
用料足 香口 有鑊氣 大份(女仔難d食得晒)
我見過入面個cook同助手都係泰國人
有機會會試埋晚市 希望佢地可以繼續保持水準!
2015-11-25
  • 豬頸肉冬陰公湯河
2015-10-07 302 瀏覽
我食泰國野都食得唔少,呢間係我食過係差唔多最好食既一間,係個場細左啲。入面既野食又唔係其他所講咁x差,係咪打手我唔知。我地叫左2人套餐,之後散叫少少,套餐就$288,散叫左龍眼冰($26),青檸梳打($26),串燒($72)&蒜蓉包($34)我最中意係佢龍眼冰,蒜蓉包&冬陰公湯。冬陰公湯夠味夠辣,又多,我2個人飲,可以平均每人飲2碗多啲。串燒又大件,食2串都飽飽地,可能我運氣差,食其他餐廳既串燒,又細,又唔覺食左落肚既感覺。海南雞本身無乜味,但個醬汁夠正,拉反分。個鳳爪係酸左啲,不過夠爽夠辣。老闆話送2杯飲料俾我地,唔收錢總分我覺得有85分,100分為滿分
入面既野食又唔係其他所講咁x差,係咪打手我唔知。
我最中意係佢龍眼冰,蒜蓉包&冬陰公湯。
海南雞本身無乜味,但個醬汁夠正,拉反分。
個鳳爪係酸左啲,不過夠爽夠辣。
老闆話送2杯飲料俾我地,唔收錢
總分我覺得有85分,100分為滿分
串燒6串
海南雞既醬汁
冬陰公湯
泰式酸辣鳯爪
海南雞,普通海南雞囉!點左醬汁就好味好多!
馬拉盞炒通菜
串燒6串
海南雞既醬汁
冬陰公湯
泰式酸辣鳯爪
海南雞,普通海南雞囉!點左醬汁就好味好多!
蒜蓉包
2015-09-09 259 瀏覽
第1次試呢間野, 叫左個黃咖喱雞配白飯同泰式濕炒牛河2個人食. 黃咖喱汁好多好香得黎又唔辣, 正, 淨用汁撈飯都掂. 個濕炒牛河同平時食開既河粉唔同, 好似一塊大粉皮切開一塊塊咁, 牛肉好似係用肥牛, 但就碎得濟, 但成兜野既味道都OK既. 連埋凍飲, 埋單大約一舊水, 每人50蚊, 抵啦.
2015-09-01
  • 黃咖喱
2015-09-03 111 瀏覽
等得耐,份量少到你唔信,以為自己食緊高級法國菜。炒肉鬆只係用普通牛肉片切碎一些咁就算數!為咗招呼更多客人經常叫客人轉其他枱,嚴重騷擾和妨礙客人享用的時間和平安。
時菜炒牛肉
海鮮炒飯
2015-06-17
15 分鐘 (堂食)
2015-08-27 242 瀏覽
近來經常打邊爐或雞煲有點悶,突然想食吓泰菜,都有段時間無食咯。撞啱右肩受傷要休息,無得操拳,睇完跌打去搵泰妹先。上 openrice 搵呀搵、搵呀搵,主要粉嶺及上水區。見到新開二泰妹評價勁差,仿如垃圾!細心睇睇食評,內容可信性極低。食家最緊要有冒險精神,就等我卧薪嘗膽啦!睇吓您有幾差。 到達都已九點幾喇,都仲有四我枱食客喎,幸運地仲有台卡位。研究吓 menu 先,款式都十分之多,琳琅滿目。又係煩惱既時候,好多野想試呢!朋友仔唔食生野,生蝦可排外。咖哩蟹?爆炸蟹?串燒併盤?燒海魚?明爐魚?馬拉盞炒菜?海南雞配油味飯?炒河?炒金邊粉?生菜包?冬陰功湯?蠔仔湯?點算好呢?泰式無骨雞腳沙律,溫度夠清涼,入口爽脆,不過醃得偏淡,最起碼要夠酸夠甜,現時淨食雞腳的話就較清淡,不過不失。如果跟洋蔥、香菜、芫茜同吃,可添一點清香味道,唔錯。我喜歡濃郁酸甜味帶中辣程度,這樣我就滿足了!生菜包,賣相硬係覺得有點唔同,太多綠色既蔥同芫茜掛。味道都滿意,不過同樣唔夠酸唔夠辣,普通香菜炒肉鬆咁,味濃香口。感覺偏向中式多於泰式,用爽甜生菜卷住食都好味既。西生菜,鮮嫩爽甜又多汁!揀過先上枱,塊塊都好靚,好食。大頭蝦冬

大頭蝦冬陰功湯,大大碗夠晒兩個人飲。熱辣辣送到,湯汁偏向黃色,估計椰奶味應該好濃。香噴噴,不出所料椰奶味較重,其次迷蕃茄,夾雜淺淺酸辣味,香茅味唔多飲到,整體味道滿意,一定要趁熱飲快啲,凍左好咸呢!只得半邊大頭蝦,估唔到隻蝦好爽甜噃,有驚喜。

海南雞半隻,依款有骨架喎。海南雞香滑肥美,薄薄雞不肥而且滑溜溜,好食!係味道較為淡,雞味有一點點啦,不過不失,髀肉好滑彈,胸肉夠腍,雞味雖稍弱,但配上自家酸汁還可以既。

燒大頭蝦,估唔到用鐵板上,仲加左炸薯仔、炸洋蔥圈、烤車厘茄墊底添。大頭蝦加左芝士喎,一隻紅膏一隻黃膏,蝦肉結實帶點乾,少少 over cook 喇,燒得香口,蝦味鮮甜,好味道。烤車厘茄外脆內嫩 juicy,濃縮鱔茄汁,好好食。炸薯仔勁甜呀,到底係咪蕃薯黎架?

泰象啤,每人阱支大啤爽爽去先。晚餐圓滿結束,唔係 openrice 幾位路過食家講得咁恐怖難食啫,誇張左。服務乽好熱情,環境可以再乾淨少少。菜式味道只係偏為淡口,港式泰菜。不過價錢真係超值,四百有找?我地以為計錯數添。

泰式無骨雞腳沙律
泰象啤
2015-08-26
  • 生菜包
2015-08-01 140 瀏覽
近來經過这間新店都时常見到好多人排隊,心都好想試試。終於有机会。雖然等了半小时,但吃完覺得等多久都是值得。我們order了串燒與虾丸做前菜。個串燒真是好好食。又juicy又香。再講那個虾丸真是更無敵。又弹牙又有虾味。最開心裏面有軟芝士,真是吃不停。主菜叫咗咖喱crab同海南雞。嘩!咖哩crab真是越好味,特別個汁加garlic bread.真是停不到手,再加個椰青,真是辛勞一天的最好回報。個海南雞更是無敵,又滑, 個source又好食。見D食物咁好食。多口問問。原來個厨師是泰王個女的前御厨。果然有料。好好味!有机会一定再來。
  • 咖哩crab、 虾丸、海南雞、串燒
2015-07-25 247 瀏覽
食了多年的泰国菜,未食過咁難食的。1.海南雞,雪味重、血淋淋2.炒通菜,似烚菜、水浸般3.辣椒膏炒蜆,甜多過辣及未炒熟4.海鮮炒飯,飯爛、無味以上叫的都是一般食的泰国菜,不知道是否平所以求其煮(3佰幾元),去過的朋友請分享吓。
食了多年的泰国菜,未食過咁難食的。
1.海南雞,雪味重、血淋淋
2.炒通菜,似烚菜、水浸般
3.辣椒膏炒蜆,甜多過辣及未炒熟
4.海鮮炒飯,飯爛、無味
2015-07-21 159 瀏覽
差劣同女朋友叫左個二人晚餐。先黎一碟炒菜熱度夠但係味道太重。海南雞完全冇味加埋個串燒好似食香口膠。tongyumkong 湯就ok 味道都唔錯 整體黎講唔會有下次仲有d烏應飛黎飛去。
差劣