2020-04-21 62 瀏覽
今晚放工來到觀塘買點東西,又到晚飯時間,諗諗食咩好!記得之前經過鴻圖中心見過呢間二少廚房,出名係燉湯,一於就去呢間去飲啖湯。二少燉湯有幾款選擇,各有不同功效,選了二少推介:花膠燉雞湯,點的是套餐,加配了手撕雞飯,套餐價$70,同埋熱羅漢果茶一杯$12。花膠燉雞湯是由燉盅裝上,熱辣辣的燉起,很足料夠滋潤,手撕雞飯酊上香口的蔥油,正!手撕雞份量都幾多,一撕撕無骨的,點埋蔥油絕配,手撕雞餐盒內仲有菜附上,很好呢!特別一讚是羅漢果茶,平時在外面飲的羅漢果茶都會過甜,但二少呢杯羅漢果茶味道岩岩好,飲過特別滋潤又清甜,正!

花膠燉雞湯是由燉盅裝上,熱辣辣的燉起,很足料夠滋潤
,手撕雞餐盒內仲有菜附上,很好呢!

2020-04-19 60 瀏覽
又黎觀塘中的小世界食堂,今次主要係見到有燉湯,湯本身唔太貴,但識食就最好要埋個飯再加湯,因為只需要加多10幾蚊就可以有埋燉湯,十分之抵食,湯+飯變成套餐。奶油蒜香手撕雞飯 海底椰雞湯菜單上手撕雞的口味都食過,唯獨奶油蒜香係第一次,感覺上好新,奶油其實有點像白汁忌廉,再加上蒜香的咸味,令手撕雞的風味大增。另外,就係想飲的燉湯,潤下個人當然揀海底椰,飲湯當然係要熱辣辣,味道明顯無落味精,清爽的海底椰同雞湯鮮味,唔錯。

奶油蒜香手撕雞飯 海底椰雞湯

2020-04-18 41 瀏覽
Before heading back home, I decided to have a quick dinner first. Ever since the outbreak started, I tried to drink soup more often. Seeing that Yee Siu Kitchen served soup, I decided to give it a try. It was located at Hung To Centre, few minutes walk from Ngau Tau Kok MTR.Their menu was simple, serving soup, shredded chicken rice, claypot rice, soup noodle and drink etc. Soy milk was served cool, and was smooth and sweet. It has strong soy bean taste. Cordyceps flower and chicken soup - It was

Cordyceps flower and chicken soup - It was nourishing, with steamed chicken, longan and cordyceps flower in it. The soup was clear, slightly oily though.

Ginger and green onion shredded chicken - It was served with steamed rice and vegetables. Shredded chicken was smooth and chewy, with the ginger and onion helping to enhance the flavour.
2020-04-15 70 瀏覽
同事曾介紹過此店的手撕雞這天終於有機會一試因為疫情和限聚令 選擇了外賣等了不夠5分鐘 食物便準備好了效率不錯呢.- 招牌客家鹽焗雞 配 酸辣魚湯米線手撕雞味道適中 不會太重口味肉質夠軟滑 不乾份量十分豐富伴了點生菜 能減低油膩感米線份量也很足夠而且有酸菜 腐竹等配料但魚湯的酸辣味可再加強如果不想吃米線 也可以選擇配白飯價錢更加相宜.- 花膠燉雞湯吃完手撕雞 再來一個燉雞湯有好多雞肉 果然真材實料喝起來味道還很鮮甜不會很油膩不錯不錯
同事曾介紹過此店的手撕雞

喝起來味道還很鮮甜
不會很油膩
不錯不錯
2020-04-14 83 瀏覽
去開觀塘做嘢,附近隨便揾個位食個飯,呢間二少廚房有飯食之餘仲有燉湯,似乎幾正,於是入去揀咗個「招牌客家鹽焗手撕雞泰國絲苗香米」套餐( $60 ),有鹽焗雞、生菜和飯,其實佢手撕雞套餐都有幾款,有麻辣、薑蔥、日式等等,仲可以加錢轉米線,呢個招牌鹽焗雞都OK,啲雞雖然唔係好滑,但味道算唔錯。套餐本身跟嘢飲,亦可以加錢配燉湯,我貪心兩樣都要了,哈哈。燉湯選了海底椰雞湯,非常清甜美味,有蜜棗、雞腳、瘦肉粒和幾片乾海底椰的湯渣,可以清潤滋補一下。
手撕雞套餐

手撕雞套餐
2020-04-12 95 瀏覽
隱藏於觀塘的工業大廈的food count!有美味的手撕雞飯!其實之前都食過幾次,今次就試下外賣返屋企當霄夜!都唔少滑板友,打工仔排隊!今日太肚餓所以叫左飯!下次一定要試個伴面!加13蚊就有燉湯喇!老虎蟹都加啦!外賣飯同餸係分開架!手撕雞可能因為拎返屋企需時,賣相差dd,但食落雞肉嫩滑又入味!最正係佢個麻辣汁,真係食過會返尋味!燉湯都好足料!叫左花旗蔘燉烏雞,有成大舊烏雞在入面!不過就無咩花旗蔘味!有時間可以望住希臘小島壁畫食飯!成日都經過,會繼續來開飯!
都唔少滑板友,打工仔排隊!

今日太肚餓所以叫左飯!下次一定要試個伴面!

加13蚊就有燉湯喇!老虎蟹都加啦!

外賣飯同餸係分開架!

有時間可以望住希臘小島壁畫食飯!

成日都經過,會繼續來開飯!
外賣自取
觀塘鴻圖中心地下其實有好多野食,今日又係附近做野所以黎食lunch~見呢間有做外賣就買返studio食😋.日式芝麻醬手撕雞$57 酸辣魚湯米線 +$8手撕雞唔鞋又嫩滑,份量又多,點芝麻醬好夾呀~酸辣魚湯米線唔會過辣,酸辣度好適中開胃,唔油膩,食多啲都唔覺得罪惡,魚湯好鮮唔似味精湯😋. 蟲草花雞湯 +$13好足料好好飲呀~隻雞腳煲到好腍🤤蟲草花都好多,飲完唔口渴,應該真係煲左好耐既燉湯🥰.凍豆漿嘻嘻飲完湯要飲下甜野,好幼滑充滿豆味既豆漿呀~
日式芝麻醬手撕雞$57 酸辣魚湯米線 +$8

蟲草花雞湯 +$13

凍豆漿
嘻嘻飲完湯要飲下甜野,好幼滑充滿豆味既豆漿呀~
2020-04-08 113 瀏覽
薑蔥手撕雞泰國絲苗香米🐓$57手撕雞份量都幾多😎肉質鮮嫩,味道唔錯👌配埋薑蔥,食落特別惹味😊有菜有肉,健康配搭😉海底椰雞湯🐔跟餐加$13$13有個燉湯,真係好抵飲😆飲落清甜,用料非常足😛仲要有唔少雞肉同豬肉響燉湯𥚃面😉完全無味精,絕對係必叫之選👍粢飯🍚$17大大件,餡料豐富☺️有榨菜、肉鬆、油炸鬼等😆唔道唔算太鹹😁食完真係好滿足😊二少廚房 (觀塘)觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下6B-6C號舖
薑蔥手撕雞泰國絲苗香米🐓$57

手撕雞份量都幾多😎
肉質鮮嫩,味道唔錯👌
配埋薑蔥,食落特別惹味😊
有菜有肉,健康配搭😉

海底椰雞湯🐔跟餐加$13
$13有個燉湯,真係好抵飲😆
飲落清甜,用料非常足😛

仲要有唔少雞肉同豬肉響燉湯𥚃面😉
完全無味精,絕對係必叫之選👍

粢飯🍚$17
大大件,餡料豐富☺️

有榨菜、肉鬆、油炸鬼等😆
唔道唔算太鹹😁

食完真係好滿足😊

二少廚房 (觀塘)
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下6B-6C號舖
觀塘工業區「二少廚房」由糖水鋪轉型變成燉湯飯麵店🍲我外賣左麻辣手撕雞飯+燉湯(套餐價$70, +$8轉酸辣米線)麻辣醬分開上,可因自己口味去調辣啲/無咁辣🌶可能外賣關係,令手撕雞肉質無咁嫩滑、但味道是OK的有埋菜食,是生菜,份量都多,唔係得一兩條,好健康燉湯好足料,我叫左花膠瘦肉湯,入面又有花膠、冬菇、雞個湯都好清甜,鹹味適中,岩晒平時無乜湯水既我仲叫左兩杯飲品,青檸蜜&柑桔蜜🍊個柑桔係鹹柑桔👍🏻
觀塘工業區「二少廚房」由糖水鋪轉型變成燉湯飯麵店🍲

麻辣醬分開上,可因自己口味去調辣啲/無咁辣🌶

可能外賣關係,令手撕雞肉質無咁嫩滑、但味道是OK的
有埋菜食,是生菜,份量都多,唔係得一兩條,好健康

燉湯好足料,我叫左花膠瘦肉湯,入面又有花膠、冬菇、雞
個湯都好清甜,鹹味適中,岩晒平時無乜湯水既我

仲叫左兩杯飲品,青檸蜜&柑桔蜜🍊個柑桔係鹹柑桔👍🏻
外賣自取
2020-04-05 49 瀏覽
今天在觀塘工作,所以午餐也在觀塘吃飯,我吃了一個手撕雞飯,以朋友汁吃魚湯米線,魚湯米線的湯底濃郁,米線幾滑,而我吃的手撕雞份量也挺多,手撕雞都幾好食,下次再食~
Stew Chinese Chicken Soup🐥🐥🐥🍲💫 Yum..對於一個外食族,平時真係好少飲湯水。湯水不足,皮膚好容易變差啊,所以一間能有滋補湯水`燉湯燉品既餐廳,對我來說真係bonus。剛好來到觀塘區,想簡簡單單吃個飯,搵到一處好靚既地方吃飯,到處都係好歐洲風既噴牆,讓人感覺置身外國呢。黎吃便飯`happy hour`打個卡,都真係好適合。ll $42Cordyceps Flower and Chicken Soup功效:益腎陽`補肺陰`止血化痰`健脾益胃一款好滋補既燉湯水啊啊啊,材料足 味道濃濃,每一口都感受到佢既真材實料的味道💕。蟲草花`圓肉`杞子`雞肉🐥,真的要試試啊。加配 購買任何煲仔飯/手撕雞飯可以優惠價$13配滋補燉湯另外,原來買主食就可以餐飲轉做燉湯,真係幾抵飲。______________________________l雞煲仔飯]l $57Cordyceps Flower, Sausage and Chicken with Claypot Rice中式湯水,又點少得配返中式既煲仔飯呢❓想特別點 同樣養生既煲仔飯,蟲草花`臘腸`蒸雞🐥,不過飯底較濕較黏。ll

l[滋補燉湯 -蟲草花雞湯]l $42
功效:益腎陽`補肺陰`止血化痰`健脾益胃

加配 購買任何煲仔飯/手撕雞飯
可以優惠價$13配滋補燉湯
另外,原來買主食就可以餐飲轉做燉湯,真係幾抵飲。

l[蟲草花臘腸蒸雞煲仔飯]l $57

l[薑蔥手撕雞配濃湯魚湯米線]l $65
Ginger & Green Onion Shredded Chicken, Served With Steamed Jasmine Rice
專吃手撕雞🐥 都有不同味道選擇,最傳統既味道:薑蔥🌿,最能吃出原味道,雞絲份量還不算少呢。米線🍜 貼心地把麵`湯分開上,再自行添加 就不怕米線太爛呢。

套餐配豆漿或熱烏龍茶。
Complimentary Soy milk or hot Oolong Tea
一個套餐仲有跟還飲,中式還是愛選豆漿🥛,豆味亦算香濃。

有時間經過觀塘區,來這裡慢活一下吧。推薦既係燉湯水❤️❤️❤️,而主食呢 份量足夠你飽肚👻。
2020-03-27 65 瀏覽
今日因為工作去左牛頭角,做完野就係附近搵野食,意外發掘到間味道唔差又抵食大份既餐聽,如果唔係到好少機會會黎牛頭角食lunch依間主要係燉湯同手撕雞飯,我就好唔好彩,黎到d湯已經賣哂,得反手撕雞飯,有六款可以選擇,薑蔥手撕雞、麻辣手撕雞、日式麻醬手撕雞、客家鹽焗手撕雞同奶油蒜香手撕雞麻辣手撕雞飯,手撕雞份量是頗多的,味道香辣开胃,特别好吃又過癮另一份叫左好邪惡既奶油蒜香手撕雞,奶油味好香,反而無咩蒜味,不過同d手撕雞又好夾2個飯到可以免費跟豆漿或者烏龍茶雖然唔係獨立既鋪位, 座位無一般咁舒適同唔太多,但如果只係講食物既質數同依個價錢,絕對係低食,如果有機會試埋燉湯就最好啦

依間主要係燉湯同手撕雞飯,我就好唔好彩,

麻辣手撕雞飯,

手撕雞份量是頗多的,味道香辣开胃,特别好吃又過癮

另一份叫左好邪惡既奶油蒜香手撕雞

,奶油味好香,反而無咩蒜味,不過同d手撕雞又好夾
2個飯到可以免費跟豆漿或者烏龍茶

3K
2020-03-26 46 瀏覽
近排有點熱氣,想飲下湯水就黎左二少廚房,愛琴坊呢度似乎無受疫情影響,午市依舊係全場爆滿好不熱鬧。本來想飲的花旗參已經售罄,那就轉海底椰吧。再加個手撕雞飯同羅漢果茶,很豐富呢,呵呵~落單後會有個呼叫器,但照片還沒拍完就響了,好快就有得食。快快找張枱坐低開餐先,除了湯壺,其餘全部係即棄餐具,雖然不環保,但方便外賣。羅漢果茶是暖的,天然甜味好好飲,正好降降火。本來想要凍的,但餐廳表示現在只有熱飲了。手撕雞飯有五款口味,是日要左奶油蒜香手撕雞泰國絲苗香米飯。雞絲上淋上香噴噴的蒜香白汁,一打開蓋已聞到蒜味了。雞絲有咬口,本身已有少少鹹味,加埋個白汁勁正,超好下飯。是日配菜是芥蘭,油鹽水淥過一點都不寡。白飯,看似細兜,原來食落個兜都好深㗎,挺多飯夠晒飽。海底椰雞湯,開蓋時超熱呀,小心手。足料靚湯!雞件,海底椰,蜜棗等一齊燉,原汁原味超濃郁,滴滴都係精華呢,好鮮味好好飲啊。家裏無湯水時的好選擇呢,湯好飲,雞飯好食,正!
手撕雞飯有五款口味,是日要左奶油蒜香手撕雞泰國絲苗香米飯。
雞絲上淋上香噴噴的蒜香白汁,一打開蓋已聞到蒜味了。
白飯,看似細兜,原來食落個兜都好深㗎,挺多飯夠晒飽。
海底椰雞湯,開蓋時超熱呀,小心手。
家裏無湯水時的好選擇呢,湯好飲,雞飯好食,正!
2020-03-26
5 分鐘 (堂食)
2020-03-26 126 瀏覽
琴日去左巧明街鴻圖中心,原來有個愛琴坊嘅地方入面似food court咁有唔同嘅餐廳組成,仲要環境係靚😉,有壁畫佈置呢👍💕我揀左二少廚房,主打係手撕雞😋➡️薑蔥手撕雞好original 嘅配搭,雞肉嫩滑,好食。😉➡️奶油蒜香手撕雞非常新穎嘅配搭,似是一些奶油蒜香味嘅醬汁,撈落去別有一番風味。✅可選米線 (有清湯/酸辣湯底)呢度仲有燉湯,點可以錯過呢➡️花膠燉雞湯真心足料又無味精,肯定再encore😍😁💖再送埋杯苿莉花茶,認真貼心💟仲送一張消毒濕紙巾,超好~#二少廚房#手撕雞#觀塘美食#觀塘#米線#燉湯#鴻圖道#巧明街#愛琴坊#hkig#hkfoodie#kwuntong#kwuntongfood
琴日去左巧明街鴻圖中心,原來有個愛琴坊嘅地方

我揀左二少廚房,主打係手撕雞😋

➡️薑蔥手撕雞
好original 嘅配搭,雞肉嫩滑,好食。😉
薑蔥手撕雞

➡️奶油蒜香手撕雞
奶油蒜香手撕雞

✅可選米線 (有清湯/酸辣湯底)

呢度仲有燉湯,點可以錯過呢
➡️花膠燉雞湯
真心足料又無味精,肯定再encore😍😁
花膠燉雞湯

💖再送埋杯苿莉花茶,認真貼心💟

仲送一張消毒濕紙巾,超好~

#二少廚房
薑蔥手撕雞
奶油蒜香手撕雞
花膠燉雞湯
2020-03-25 25 瀏覽
估唔到去food court食飯都可以滋補養顏, 講緊嘅係位於牛頭角巧明街 鴻圖中心地下的food court。 近門口處有間二少廚房專賣燉湯同外帶。手撕雞飯, 店舖雖小, 但係卡內涵十足。 燉湯可以散叫亦都可以跟餐, 跟手撕雞飯套餐其實只需要七十元, 以燉湯有滋補養顏 及補身健體 之效,絕對係超值。 花膠雞湯 湯頭鮮甜, 不加味精, 啖啖精華 ,飲一啖就已經feel到滿滿嘅膠質, 而且有豬展同埋雞肉一齊煲, 味道唔會太單調, 而且入面仲添加咗香菇, 強身健體就靠佢 。 薑蔥手撕雞飯 最啱懶人食,因為 雞肉已經去曬骨, 配搭蔥油食夠曬惹未。 而且碗飯夠熱,仲有幾條生菜拌飯tim! 一個男人食都夠飽。 蟲草花燉雞湯 蟲草花有滋肺補腎,護肝抗氧化,提升身體免疫力嘅功效, 喺呢段抗疫時期飲茶最啱。 所以飲完一碗要飲第二碗。 蟲草花 燉雞湯有 滿滿嘅湯料, 有龍眼肉有雞腳, 金黃潤澤 ,湯頭鮮甜滋潤。

薑蔥手撕雞飯

蟲草花燉雞湯