2018-04-30 367 瀏覽
放工後約了朋友聚一聚,朋友選了位於尖沙咀的乾杯。這裡其實是一間酒吧,環境還算不錯,滿舒適。酒店有送酒的零食是常識吧。本來朋友想喝酒,但我只想喝mocktail,硬要他陪我,哈。Punch $58酸酸甜甜的味道,還不錯。Mardi Gras $58蘋果味帶點青檸酸,滿有趣。而這裡其實也有晚餐,這次我們便了下面幾款。香草豬仔脾 $88香草味頗重,豬仔脾肉質軟嫩,入口沒有肉羶味,調味剛好。香煎美國安格斯肉眼 $178伴碟有不少蔬菜菌類。要了medium raw ,沒有煎得過火,牛扒本身的質素屬不過不失,調味也算恰當。黑松露意大利飯 $88聞到陣陣黑松露香,入口很creamy 但不會太膩,飯粒煮得軟硬剛好。和朋友聚會,最重要還是地方舒服,食物不太差、服務好是bonus 呢。

放工後約了朋友聚一聚,朋友選了位於尖沙咀的乾杯。

這裡其實是一間酒吧,環境還算不錯,滿舒適。

酒店有送酒的零食是常識吧。

Punch $58
酸酸甜甜的味道,還不錯。

Mardi Gras $58
蘋果味帶點青檸酸,滿有趣。

而這裡其實也有晚餐,這次我們便了下面幾款。

香草豬仔脾 $88
香草味頗重,豬仔脾肉質軟嫩,入口沒有肉羶味,調味剛好。

香煎美國安格斯肉眼 $178

伴碟有不少蔬菜菌類。

黑松露意大利飯 $88

2018-01-03 117 瀏覽
在尖沙咀平日Lunch時間想搵一間冇咁多人的地方,價格又便宜,食物質素又好的餐廳不多,這一間都是一個好的選擇!Lunch 的價格只是$52-$68(免加一)都算底食,全部食物由泰國廚師主理,味道不錯,好像到了一間泰國餐廳😋
泰醬燒牛腹扒
海南雞飯
泰醬燒牛腹扒
海南雞飯
2017-12-29 706 瀏覽
難得跟男友能在平日晚上見面,當然要去一個可以依偎談天的地方酒吧餐廳就最合適不過了。這家樓上舖的乾杯,正合我們心意~由門口到餐廳內部的裝飾都好美,非常新潮的感覺!黑皮梳化座位非常寬闊,兩人獨佔六人位感覺好爽!近門口有飛鏢機可以付費遊玩的~餐牌是一部ipad/ tab,酒吧來說這裡的食物種類都算豐富了啊!小食多是必然的,但主菜也有好多選擇!blue girl生啤:罐裝喝得多,生啤比較少見。冰凍啤酒上來時冒泡,味道甘而不苦,喝下去條氣好順,爽啊!Mardi Gras: 是用蘋果汁鮮榨橙汁糖漿和七喜混製而成, 味道酸甜清新有蘋果香,好refreshing的感覺一坐下就有一大盤雜錦nuts和脆脆,送啤酒一流。一坐下就有一大盤雜錦nuts和脆脆,送啤酒一流。"A meal without alcohol is called breakfast"香草豬仔髀: 有3支骨每條骨的肉看起來都相當飽滿,咬起來啖啖肉。用了香草和黑椒調味,充滿鹹香味道非常惹味,連骨都要舔乾淨才行~黑松露意大利飯:濃稠creamy忌廉汁配上黑松露味道相當看,配菜有數款菇菌,菇片量好多,幾乎每一口都會有嫩滑多汁飯粒粒分明有咬口,充
難得跟男友能在平日晚上見面,當然要去一個可以依偎談天的地方
酒吧餐廳就最合適不過了。這家樓上舖的乾杯,正合我們心意~

Blue Girl Draught

Mardi Gras

一坐下就有一大盤雜錦nuts和脆脆,送啤酒一流。
香草豬仔脾

嫩滑多汁

黑松露意大利飯

飯粒粒分明有咬口,充滿幼滑的醬汁。還有清爽的蘿蔔苗增加口感呢!

香煎美國安格斯肉眼:好大的一片牛扒,不是厚身的那種,煎到五成左右熟~配菜是烤什菇和什菜,味道也不錯啊。
香煎美國安格斯肉眼

切下去中心粉嫩的,咬下去牛味濃郁,肉汁滿溢,肉質既軟又嫩,配上酸酸的黑醋汁原來好夾

場內一直播著輕快的音樂,又有大電視可以看足球,好有氣氛~
2017-12-19
Blue Girl Draught
香草豬仔脾
黑松露意大利飯
香煎美國安格斯肉眼
  • BlueGirlDraught
  • BlueGirlDraught
2017-12-06 58 瀏覽
餐廳本身係酒吧,但因為轉讓關係依家酒吧裏頭加設左多款小食&菜式,而酒類飲品依然有~重點係以尖沙咀地段黎講依個晚餐的價格相當經濟,而且仲要係好食(有點出乎預料)😂——————————黑松露意粉 ($88)卡邦尼意粉 ($88)依兩款意粉我個人都好喜歡~重要在於掛汁的能力😆因為如果醬汁不能掛住意粉,那麼意粉本身就沒有任何味道🙈而依依個醬汁吾會太浠又吾會太膩😋卡邦尼意粉的煙肉&黑松露意粉的蘑菇份量都相當多🤓Taste: 8/10BBQ醬燒豬肋骨 ($88)燒完後才塗上適量的BBQ醬不會整堆汁蓋住😏豬肋骨肉質半肥瘦不會太乾太硬~不過個人鍾意佢D配菜多D😛Taste: 7/10香煎美國安格斯肉眼 ($178)肉眼方面叫左五成熟,不過好似Well Done 左少少~有可能肉身較薄令餘溫猶存💁🏻‍♂肉眼方面沒有醬汁,肉身因熟左D所以比較硬,但值得一讚係肉質不會乾身而且牛的味道也幾出👍Taste: 7.5/10
——————————
黑松露意粉 ($88)
卡邦尼意粉 ($88)
依兩款意粉我個人都好喜歡~重要在於掛汁的能力😆
因為如果醬汁不能掛住意粉,那麼意粉本身就沒有任何味道🙈
而依依個醬汁吾會太浠又吾會太膩😋
卡邦尼意粉的煙肉&黑松露意粉的蘑菇份量都相當多🤓
Taste: 8/10
BBQ醬燒豬肋骨 ($88)
燒完後才塗上適量的BBQ醬不會整堆汁蓋住😏
豬肋骨肉質半肥瘦不會太乾太硬~不過個人鍾意佢D配菜多D😛
Taste: 7/10
香煎美國安格斯肉眼 ($178)
Taste: 7.5/10
卡邦尼意粉
黑松露意粉
2017-12-04
卡邦尼意粉
黑松露意粉
2017-11-25 586 瀏覽
雖然我自己好少玩股票,但身邊有一班精算系出身嘅豬朋狗友,最近幾個月賺錢賺到使唔哂,晚晚會約埋出嚟吹水飲嘢馬後炮咁我耐唔耐都會出席下,update 下咁囉,見朋友們賺錢我都開心以前一直都冇留意亞士厘道嘅盡頭原來有間樓上 bar, 今次朋友帶路,第一次到訪才知道格局不錯,仲有得掟鏢睇波喔先來一杯 mocktails。May Day $58 & Fresh Berry Fizz $58,啱哂唔飲酒嘅女仔飲其他一眾男士們當然就飲啤酒啦!所以第一碟小食就係脆炸德國鹹豬手 $128。價錢比一般餐廳還要抵食,除咗分量充足之外,味道都真係唔錯,外皮酥脆,肥瘦適中,唯獨是欠了一些特製酸菜,伴芥末汁也不錯另一主菜係香草烤春雞半隻 $98,上枱賣相夠晒精緻,唔講以為去咗高級餐廳食飯雞肉鮮味,肉質鮮嫩多汁,半隻份量剛好。想吃一點澱粉質,推介了風乾火腿脆薄餅 $98,薄餅底果然係夠晒薄,入口脆卜卜,面層大懶芝士係我最愛,風乾火腿味道鹹香最估佢唔到嘅就係蒜蓉炒西蘭花都有 $58,蒜香濃郁,啱晒重口味嘅朋友。大家一陣風咁掃晒枱上面嘅食物,然後專心放馬後炮,花生小食無限 refill 見到佢lunch Menu都好抵

雞肉鮮味,肉質鮮嫩多汁,半隻份量剛好。

見到佢lunch Menu都好抵食,可惜我不是尖沙咀的 OL
  • 脆炸德國鹹豬手
2017-11-21 31 瀏覽
星期二晚上去,有live band , 好正,同朋友坐一個晚上,很不錯聚腳地方,食物0k,主要是傾計嘛,由9點到midnight , 可以點下歌,主音水準好過好多所謂歌手呀,呵呵
2017-11-19 371 瀏覽
好多打工仔都同我一樣,係工作上會遇過麻煩事又唔知點解決時真係幾辛苦,就一於收工約埋朋友去飲番杯洒食吓嘢舒緩一下壓力之餘。又可以俾自己抖一抖放鬆心情明日再搏殺過,是日晚就去咗尖沙嘴亞士厘道一間樓上洒Bar,連店名都叫乾杯真有意思呢度除咗飲酒同food menu提供, 仲有兩間vip 房間設有卡拉ok,同電子飛鏢機,方便一大班朋友歡聚招款就到,好啦坐低就先點咗D小食再點洒,連小食都有咁多選擇真細心我地就點咗幾款一邊飲一邊食,先有係椒鹽魷魚鬚,粉漿炸得好鬆脆,魷魚鬚肉質彈牙鮮嫩,點埋醬汁更惹味,另一款係脆炸洋蔥圈,入口香脆之餘,食到洋蔥嘅香甜除咗可以食到美味小食,當然要飲番杯酒襯托一下,我就得點咗呢到招牌名cheers品嚐,酒味有陣陣香甜又唔算太濃烈,越飲越香醇再來有香煎紐西蘭西冷扒,西冷扒煎得時間啱啱好,輕輕切開已見肉質鮮紅,入口食到西冷扒嘅嫩滑肉汁香濃,估唔到係呢度都會食都咁有質素美食除咗有扒食外,當然必點嘅卡邦尼意粉,芝士粉灑滿係意粉上,再配上其他新鮮材烹調,意粉吸收咗醬汁精華,入口滑溜之餘仲食得好滋味,估唔到係飲酒同時都會食到美食,下次有時間會再來食其他美食同品嚐美洒

• 卡邦尼意粉
  • 脆炸洋蔥圈
  • 椒鹽魷魚鬚
  • 香煎紐西蘭西冷扒
2017-11-17 40 瀏覽
本來只係打算飲杯嘢, 再搵地方醫肚, 但見到隔離枱客人叫咗份德國鹹豬手, 幾吸引, 所以最後唔洗轉場, 一邊飲一邊食, 唔洗走嚟走去!!試下餐廳的Signature Cocktail ~ Cheers  &  Apple MartiniCheers甜甜地, 幾適合女仔飲脆炸德國鹹豬手 - $128鹹豬手已經切開晒一件件(極細心....我有次去其他餐廳同樣食鹹豬手但成隻上, 請問點切呀!?)外皮酥脆, 後尾掛住傾計, 隻豬手吹凍咗, 但好彩外皮都仲脆豬手肉柔韌不柴, 唔會咬到牙都軟呀!香煎紐西蘭西冷扒 - $108完全係驚喜之作, 賣相靚靚, 外面脆脆有我鍾意的整齊格紋, 切開係我們Request的Medium, 嫩紅色而不會有血水的, 西冷扒的香濃肉味配簡單的調味(鹽 + 胡椒)已經係最好不過*呢個價錢, 真係好抵食炸魚薯條 - $68又有我最愛的熱氣嘢喇! 炸魚大大件, 外層分漿唔會過厚, 咬落脆卜卜, 魚塊亦唔會一咬就散開黑松露醬炒雜菌 - $78近年用上黑松露醬的菜式越來越多, 用黑松露來炒雜菌, 完全係夾到無朋友呀

Cheers甜甜地, 幾適合女仔飲
Signature Cocktail ~ Cheers + Apple Martini

脆炸德國鹹豬手 - $128
豬手肉柔韌不柴, 唔會咬到牙都軟呀!
脆炸德國鹹豬手

香煎紐西蘭西冷扒 - $108
完全係驚喜之作, 賣相靚靚, 外面脆脆有我鍾意的整齊格紋,
西冷扒的香濃肉味配簡單的調味(鹽 + 胡椒)已經係最好不過
*呢個價錢, 真係好抵食
香煎紐西蘭西冷扒

炸魚薯條 - $68
又有我最愛的熱氣嘢喇!
炸魚大大件, 外層分漿唔會過厚, 咬落脆卜卜,
魚塊亦唔會一咬就散開

香煎紐西蘭西冷扒
炸魚薯條
黑松露醬炒雜菌
2017-11-12 305 瀏覽
放工唔想回家,這裡絕對係一個絕佳選擇,同朋友一起將工作拋開,盡情暢飲,一班人重可以包房,唱歌都可以,而中間位置就係個吧枱位,最前面就播主球賽直播,一定有你喜歡嘅選擇放下工作,門口位重有兩部飛標機,而我就發現佢重有可以滿足到我嘅東西!就係佢呢個食物menu 啦!除了飲之外,我就點了美國健力士啤酒腸$78,芥末蜜糖燒雞翼$78,風乾火腿脆薄餅$98,焗肉醬薯角$78,唔係好飲得嘅我就點了杯mocktail,May Day$68枱上重放了兜脆口雜豆,我嘅目的明確以食減壓,放下工作,朋友門就擲標,吹水,睇波!各自找回自己!杯May Day,最快,夠東,味道清新,有齊幾種味道,比較出嘅係mango 味,重有少少石榴味!唔會太甜,唔錯!之後就係美國健力士啤酒腸,切片上,送酒夠晒配合,腸肉彈牙,味道較濃,送酒一流!而芥末蜜糖燒雞翼,就非常香脆,啲蜜糖佔滿了整隻雞翼,入口重感覺到一陣陳芥末味道,雙重口感,脆口外皮裡面雞肉嫩滑!吃時小心熱!風乾火腿脆薄餅,上枱放滿了香脆火腿,加埋一層芝士,入口份外味道濃郁!最後上枱嘅焗肉醬薯角,亦係送酒佳伴!薯角加上濃味肉醬,夠晒口感!放下工作嘅好地方!乾杯!
放工唔想回家,這裡絕對係一個絕佳選擇,

放下工作嘅好地方!乾杯!
2017-11-03 32 瀏覽
尖沙咀亞士厘道開左間新酒吧餐廳,聽朋友講隻炸豬手超好味就即管去試下。去到亞士厘道一抬頭就見到勁大個招牌,一定唔會搵唔到地方啦入到去地方都算寬敞,搭一層電梯上去,一出門口就係,去嘅時候係星期四夜晚十點,只淨返幾張吉枱,兩間k房滿曬,都算多人。吧枱設計幾有特式招牌炸豬手每枱都有叫,我都唔執輸叫一份,外脆內軟,肉汁豐富,唔錯!德國啤酒腸,聽聞係廚師用啤酒浸香腸再煮,食落去有啤酒味,好有特色!黑松露炒雜箘煙三文魚薄餅雞翼都唔錯炸薯條同炸魚最後又點少得啤酒呢
去到亞士厘道一抬頭就見到勁大個招牌,一定唔會搵唔到地方啦

吧枱設計幾有特式

黑松露炒雜箘

煙三文魚薄餅

雞翼都唔錯

炸薯條同炸魚

最後又點少得啤酒呢

2017-08-08 82 瀏覽
嗰晚同朋友上左下就去開食既飯堂食飯傾繼 可能平日唔算超多人 傾繼一流晏就同夜晚個感覺好唔同 平時晏就就食得多但夜晚就真係第一次 晏就係泰菜原來夜晚係食西餐 d野食幾正 我地兩個女仔食左個pizza 意粉同炸魷魚酥 其實仲想試佢出名既炸魚薯條同老闆推介既豬手 不過真係飽到食唔落要下次再試嗰日老闆仲話做summer special緊 請左一杯野俾我地 杯野叫unicorn 好得意呀讚!嗰晚叫左杯stella加三個野食好似每人200到 實數就唔記得啦算好坐下次會叫多幾個朋友去試多d野!真心推介呀
嗰晚同朋友上左下就去開食既飯堂食飯傾繼

讚!
算好坐
下次會叫多幾個朋友去試多d野!真心推介呀
2017-02-28 325 瀏覽
自從轉換了工作環境,與朋友見面的機會變越來越少。即使有幸出席朋友的聚會,大都例遲不下於三十分鐘。想著想著,不禁讓人有種懷念過去的感覺。趁著偶然早放的Happy Friday,馬上把握機會約個好友。朋友見面,醉翁之意不在酒,若能簡單地喝上一杯,吃上一口,便已足夠。如此一來,乾杯便成為了這次碰頭的好選擇。乾杯位於亞士厘道盡頭處的大廈的一樓,是一間不折不扣的酒吧,面積不大不小的。而我們兩人則坐在靠窗這一邊的高枱,享受著開揚的空間。由窗外望出去,可以看到街上的行人,從外到內,是完全不一的景象。這天天氣正值清涼之際,坐在窗旁感受著微風吹拂,感覺正好。一個設置完善的吧枱,一位型格的調酒師,功架十足,正是酒吧的靈魂。環顧四周,發現除了喝酒聊天之外,乾杯也設有飛鏢機讓客人可以一較高下。餐廳提供的伴酒小食是雜錦乾果,選擇豐富之餘,味道亦更為惹味。【Jap Jap】在眾多酒之中,日本酒可算是我最愛的其中一類,而酒吧的這杯Jap Jap,正是以日本酒為主題。用上荔枝酒加清酒,讓它有著清新的香氣,而且亦頗為容易入口。讓人意想不到的,是它同時加入了綠茶作調味,喝的時候未必太留意得到,但就有種甘甘甜甜的味道。【黑
雜錦乾果
Jap Jap
【Jap Jap】
黑椒牛仔骨
【黑椒牛仔骨】
作為一份伴酒小食,牛仔骨的份量一點也不少。牛仔骨的肉質頗腍,而且牛肉的味道相當濃郁,只是黑椒的味道並不突出,不算十分惹味。
夏威夷脆薄餅
【夏威夷脆薄餅】
薄餅看似巨型,但實際上並不大塊,可以當作是一份小食來點。薄餅有著豐富的配料,而且薄餅皮很脆,小小的一件吃起上來特別過癮。
說著笑著,時間不知不覺間便飛逝了不少。轉過頭來,大家都要繼續為生活奔波。喝了些甚麼,吃了些甚麼,也許一下子就會忘記,唯有歡聚的時光,卻會永留心中,也是乾杯為我們提供了的最好「菜式」。
Jap Jap
2017-02-26 169 瀏覽
經常留係Office度食都帶點悶,間唔中都要出去食下。約左幾位同事,就黎食下啦!午餐選撰都幾多,有A到H揀⋯⋯B既海南鴛鴦雞椰香飯,C泰醬燒牛腹飯,D青咖喱海鮮炒意粉同F冬蔭公千層麵都十分吸引⋯⋯同埋食物都偏東南亞風~~小妹最後都揀左C 既泰醬燒牛腹飯,擺盤OK,但是好像份量少了點。燒牛腹食落去軟熟,不痴牙,實實在在的牛腹,最重要係不油,正!個醬汁帶點酸,同知牛腹好夾,好醒胃口!食到用D醬汁黎伴飯食就知好味啦!最後餐飲叫左青檸梳打,為呢餐作為完結。不過不失,如果份量多番少少會更加好!

2016-12-19
2017-02-13 2028 瀏覽
今天同同事試試位於亞士厘道新開的餐廳。這餐廳在商廈二樓,是酒吧格局,設有一般座位同高桌,別有一番風味。午餐由$58-$78不等,是新派泰式/西式風味。金柚海蝦沙律$78新年期間食得太多,腰部有D發福,還是點沙律比較好。這沙律有大大隻蝦:蝦已去殼,肉質爽口;最讚的是這沙律用的是甜酸醋汁,沒有一般沙律醬的肥膩感,絕對可以放心大啖食!而金柚十分清甜,加上爽爽沙律菜,甜甜酸酸少少辣,好好味呀!是最棒的減肥餐!海南鴛鴦鳮椰香飯$68這飯配上兩款雞:海南雞同炸雞,份量不少,並附上兩款醬汁!這海南雞十分嫩滑,又有鳮味,沾上甜甜地濃黑醬油拌以椰香飯,正呀!而炸雞肉質也滑,而鳮皮脆脆的,沾上泰式甜酸汁,酸甜脆香,又幾特別噃。即磨咖啡這是意大利即磨咖啡,入囗香濃,忌廉奶香滑,不錯!整體食品中上,收費合理,一定會echo!
午餐由$58-$78不等,是新派泰式/西式風味。
金柚海蝦沙律$78
海南鴛鴦鳮椰香飯$68
即磨咖啡
這是意大利即磨咖啡,入囗香濃,忌廉奶香滑,不錯!

整體食品中上,收費合理,一定會echo!
2017-02-13
2017-02-08 1327 瀏覽
偶爾跟他會想趁著星期五,兩個人去啤一啤聊一聊天,談一談心。這一次因為餐廳名字而選了「乾杯」,跟他乾一杯。餐廳位於尖沙咀的樓上店,在街頭已有看到街尾的霓紅燈牌。一打開電梯門就看到寫上「乾杯」或「cheers」的字牌,很有格調。我們被安排坐在窗邊的位子,天氣不冷也不熱,這樣坐在打開了窗的位子也份外有氣氛。而餐廳更提供了射飛標的遊戲機,我們的位子很方便可以去玩一下或是看別人去玩,有這樣的遊戲機也很過癮。職員先為我們送上小食,一邊吃一邊看餐牌一邊等待食物。 餐廳是用iPad的,新潮得來又環保,若有所加減菜式也不用重新印餐牌,不錯的。先選了杯cocktail,我選了Jane Bug。來到的時候是挺有驚喜,沒想到會有這樣可愛的外表,而味道是由多款果汁酒調配的,味道也很相配,意外點到杯心頭好。先來了客夏威夷脆薄餅,菠蘿火腿芝士對我來說是薄餅的絕配,而且薄餅皮夠脆,不錯的。再來的是椒鹽魷魚鬚,即叫即炸,所以挺香脆。然後的是黑椒牛仔骨,燒得不錯,用來做下酒菜是不錯的選擇。這樣子喝一下、談談心,把所有開心的不開心一一傾訴出來,放鬆一下心情,確是不錯。
餐廳位於尖沙咀的樓上店,在街頭已有看到街尾的霓紅燈牌。
職員先為我們送上小食,一邊吃一邊看餐牌一邊等待食物。
Jane Bug
夏威夷脆薄餅
椒鹽魷魚鬚
再來的是椒鹽魷魚鬚,即叫即炸,所以挺香脆。
黑椒牛仔骨
然後的是黑椒牛仔骨,燒得不錯,用來做下酒菜是不錯的選擇。