1K
2020-09-20 844 瀏覽
今次在荃灣終於揾到間質素好一點的茶餐廳,位於眾安街14-16號地舖的九龍餐室,安全起見我都是食常餐$48(因為近排在茶餐廳吃的午餐都不好吃)~ 沙爹牛肉公仔麵+奄列多士+茶走。沙爹味香濃,牛肉腍,公仔麵有口感不會太軟,火腿奄列煎得夠香,沒有油膩感,烘底厚多士,口感帶脆,最後要讚下杯茶走,茶香和甜度適中。返工時間經常試很多茶餐廳,質素都是偏普通的,已經失望了很多次,今次終於有返點安慰了。 九龍餐室地址: 荃灣眾安街14-16號地舖

九龍餐室
地址: 荃灣眾安街14-16號地舖

茶走

2020-09-18
茶走
2020-04-26 552 瀏覽
約咗兩個朋友吃下午茶,大家都話好想食九龍冰室的法蘭西多士。今天食客非常多,我哋要排隊入內。整間餐廳也坐得滿滿,好食的食物一定好多捧場客。鮮茄濃湯系列 這兒做得不錯,先茄濃湯真的很濃郁,甜酸度剛剛好,今日配了鮮牛肉,牛肉好稔滑,鮮茄的份量亦都好多,一個很有營養的通粉餐。套餐還有炒鮮奶滑蛋和牛油多士,滑蛋真的很滑,不錯。奶茶濃香順滑,回味。扎肉雞絲河粉也不錯,湯頭濃郁,扎肉有三大片,雞絲味道有鹹香,不錯的下午茶。西多士出場啦,這兒的西多士厚厚的一大份,熱辣辣,油份控制得很好,外脆內軟,加上夾心的花生醬香口滋味,大家一齊分享,這樣又度過了一個愉快的週六下午時段。

2020-04-12 316 瀏覽
去到食咗一個下午茶餐,瑞士汁雞翼公仔麵,分量夠曬多,但係啲瑞士汁真係好奇怪,好甜,似甜豉油再加一大包糖再溝水既味道,就算加咗啲辣椒油落去都係溝唔到啲味😶,啲雞翼本身應該係唔差,但係加個瑞士汁變咗好難食🤮🤮 啲辣椒油可能好貴,所以淨係拎左少少俾我,另外仲叫做個薯條沙律,啲份量都係好多,夠飽,但係茄汁又好少完全唔夠點曬啲薯條😶個蛋撻夠曬熱,但係個酥皮軟淋淋,一pat嘢咁🥱未試過呢啲口感,可能係我孤陋寡聞
2019-12-24 459 瀏覽
鮮茄濃湯營養餐午餐吃了一個「鮮茄濃湯」鮮牛肉通粉,個湯真係好濃,但對我來説甜咗啲,鮮茄一件件的有好多,鮮牛肉都好食又稔又滑,通粉質感也不錯。跟餐還有炒鮮奶滑蛋,我改了反蛋,我喜歡比較真實的奶,冇咁肥膩,牛油多士夠香脆,餐奶茶 香濃富茶香,不錯。

鮮茄濃湯營養餐

2019-09-22 552 瀏覽
今日到城門水塘行山之前到九龍餐室食早餐先。一人一個早餐入滿油先。叫左火腿通粉配火腿奄列加出爐迷你餐包,什菜俄羅斯通粉配火腿奄列加出爐迷你餐包。火腿通粉正常野,火腿都多。什菜俄羅斯通粉唔夠味。奶茶都ok,幾香滑。熱檸水正常野。
今日到城門水塘行山之前到九龍餐室食早餐先。

火腿通粉正常野,火腿都多。

什菜俄羅斯通粉唔夠味。

奶茶都ok,幾香滑。

熱檸水正常野。

2019-09-22
$34 (早餐)
2019-09-17 256 瀏覽
早左出門,行過九龍餐室,見早入去食早餐,叫個男侍應叫左個沙爹牛面早餐,同佢講要通粉,佢應左。。。點知到來係面冇改,問佢,佢吓我。。你有改?直情未訓醒,又唔換比我,再來腿旦,全凍。。。唉!!!唔會再來冇下次
2019-08-21 228 瀏覽
在荃灣探人後,就隨便選間近巴士/小巴站的餐廳吃晚餐。晚餐set包括:餐湯,小菜,白飯及餐飲雲耳勝瓜炒海蝦球鮮魷: 鮮魷新鮮+鮮魷份量不少,蝦爽,夠鑊氣,可惜部份勝瓜有些苦! 意式茄茸肉醬蒲燒鰻魚焗雞扒配飯/意粉/薯菜: 上碟才知道是焗的! 醬汁的味道有點似焗飯mix肉醬意粉! 有兩大塊雞扒及鰻魚。鰻魚ㄧ塊好味,另ㄧ塊有腥味! 雞扒是煎過的,所以也挺香,配了少量蔬菜(紅蘿蔔,西蘭花,車厘茄等),在色彩上及均衡飲食,感覺好像平衡了不少! 而且,還有連皮的薯菜,炸得很香脆! 沒想過配飯,也可以吃到薯菜!輪飽肚感及味道,這個已是不錯!
在荃灣探人後,就隨便選間近巴士/小巴站的餐廳吃晚餐。
晚餐set包括:餐湯,小菜,白飯及餐飲

輪飽肚感及味道,這個已是不錯!
2019-08-17
2019-07-13 282 瀏覽
有日落大雨,同媽媽一齊肚又餓想搵間餐廳食下午茶但係好多間茶記都有點雨水味道,所以都無走選擇留下一踏入九龍餐館,只有食物香味~而且衛生程度可給99分!坐位都好舒適媽媽諗都無諗就坐左落去啦侍應禮貌可加(可能個老細都好人,所以員工都幾開心甘樣)比左兩杯水,係暖加!真係好貼心佢介紹我地食菠蘿油一上台 就見到d冰(出煙,超鮮)雪住舊牛油,係有少少驚喜既但個菠蘿包微溫,所以舊牛油都溶左陣就可以食啦果然無令我地失望叫左個常餐整齊企理個公仔麵硬度適中~食落都吾錯榨菜夠晒!正!仲叫多左個煎雙蛋配牛油多士,本來諗住會幾油膩,點知有塊青瓜同蕃茄做伴碟,即刻覺得成件事balance 返晒!自問去過好多茶記依間不但之環境衛生 味道十分都有8分啦!連個待應都十分友善食完出到去已經無落雨啦所以對依間餐廳都幾有好感🙈
有日落大雨,同媽媽一齊肚又餓想搵間餐廳食下午茶
但係好多間茶記都有點雨水味道,所以都無走選擇留下
媽媽諗都無諗就坐左落去啦

侍應禮貌可加(可能個老細都好人,所以員工都幾開心甘樣)
比左兩杯水,係暖加!真係好貼心

佢介紹我地食菠蘿油
一上台 就見到d冰(出煙,超鮮)雪住舊牛油,係有少少驚喜既
但個菠蘿包微溫,所以舊牛油都溶左陣
就可以食啦
果然無令我地失望

叫左個常餐
整齊企理
個公仔麵硬度適中~食落都吾錯
榨菜夠晒!正!

自問去過好多茶記
依間不但之環境衛生 味道十分都有8分啦!
連個待應都十分友善

食完出到去已經無落雨啦
所以對依間餐廳都幾有好感🙈
工作後正好6點鐘,想吃下午茶但這個時間很尷尬,這間餐廳竟然去到下午6點半先完下午茶。叫了海鮮炒烏冬,凍檸茶,$45+3。 OK la價錢。先來凍檸茶,普普通通沒什茶味。主角來了,海鮮很足料,青口也給了一隻但足絲冇清到,有好多隻蝦仁, 魷魚等。好足料呀!但。。。。。首先睇個色就知出事,偏淺色,結果真係冇乜味d烏冬,海鮮都係冇乜味,成個炒烏冬真係冇乜味。其實而個情況我發現係超級常見,係一睇個色就知出事,咁對於我一個非專業廚師都知既人,點解咁多師傅都可以照樣比而個色水既炒烏冬,炒乜炒乜出去比客人?可想而知一間賺到錢既餐廳真係如我經常所說:其實只要有裝修,味道唔洗驚為天人,只需比正常好一點!真係一點點就夠哂!$48 絕對唔貴,但唔係等於要食一個比正常還差的質素。

叫了海鮮炒烏冬,凍檸茶,$45+3。 OK la價錢。

先來凍檸茶,普普通通沒什茶味。

可想而知一間賺到錢既餐廳真係如我經常所說:

$48 絕對唔貴,但唔係等於要食一個比正常還差的質素。
2019-03-17 219 瀏覽
九龍冰室的食物水準不太穩定吃了一客常餐 有番茄湯通粉 可配鮮牛肉、豬潤,手撕雞…等,我選了手撕雞,味道鹹香,幾滑。番茄湯就比較淡味,內有些薯仔、西生菜等,豐富但不夠味。套餐的滑旦多士很不錯,多士夠香脆牛油也多、滑蛋非常之滑,好有旦香。咖喱牛腩飯則有少少失水準,牛腩唔夠稔,我吃的一件有腥味,炸的薯仔外面韌韌的,裏便通心的,個汁唔夠濃 ,太稀了。

九龍冰室的食物水準不太穩定

2019-01-29 634 瀏覽
大前日(26-1-2019 Sat)晏晝,同老公辦完年貸,由於佢肚餓話要食o野,我就唔餓,但要陪佢,咁不如我食蛋撻啦,o係呢頭,邊間茶餐廳會有蛋撻?答案就係呢間.行到o黎,我見到有$6.00o既酥皮蛋撻,又有$10.00o既菠蘿檸檬撻.而只有一個人等位,之後就開始多人等喇,好彩有張卡位o岩o岩起身,我o地只得抹枱,等o左約5分鐘就坐低.睇完menu,我都係要菠蘿檸檬撻同飲熱奶茶,老公要$36.00o既雞全翼拚變心西多士,揀咖央餡,要紅豆冰.落完單,最快到o黎o既當然係菠蘿檸檬撻,冇耐,熱奶茶到o黎,飲吓先,茶味唔太濃唔苦,口感滑.味道:3 分之後紅豆冰到o黎,成個唔太甜,紅豆夠腍,不過紅豆唔夠甜味道就差啲.味道: 2.8分咁我食菠蘿檸檬撻先喇,食到好重檸檬味,來至面o個層唔厚蛋漿,成個撻最多o既係蛋糕,我以為冇撻皮,但原來有,撻皮鬆化,OK.我食唔到菠蘿肉,但老公話食到.而我心目中o既菠蘿檸檬撻係好似普通蛋撻咁,成個係蛋漿冇蛋糕.味道: 3分最後係雞全翼拚咖央西多士,件咖央西多士好厚同好香,快快趁熱食喇.唔知係咪老公落糖漿太多,我完全食唔到咖央味.味道: 2.8分而雞全翼呢?係炸o既,

睇完menu,

落完單,最快到o黎o既當然係菠蘿檸檬撻,
菠蘿檸檬撻
菠蘿檸檬撻側面
冇耐,熱奶茶到o黎,
熱奶茶
飲吓先,茶味唔太濃唔苦,口感滑.
味道:3 分

之後紅豆冰到o黎,
紅豆冰
成個唔太甜,紅豆夠腍,不過紅豆唔夠甜味道就差啲.
味道: 2.8分

食o緊o既菠蘿檸檬撻
我以為冇撻皮,但原來有,
食o緊o既菠蘿檸檬撻
撻皮鬆化,OK.我食唔到菠蘿肉,但老公話食到.

味道: 3分

最後係雞全翼拚咖央西多士,
雞全翼拚咖央西多士
件咖央西多士好厚同好香,
雞全翼拚咖央西多士
快快趁熱食喇.唔知係咪老公落糖漿太多,我完全食唔到咖央味.
味道: 2.8分

而雞全翼呢?係炸o既,外脆內嫩,OK.
味道: 4分

價錢:
睇睇張單,菠蘿檸檬撻同飲熱奶茶分別係$11.00同$18.00,原來菠蘿檸檬撻堂食要加$1.00.
我o地上次幫襯已經係3年半o既事(o個個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%B7%B1%E6%B0%B4%E5%9F%97%E6%AE%BA%E5%88%B0o%E9%BB%8E%E8%8D%83%E7%81%A3-e2467400),我咩,呢間o野咁鬼貴.

服務:
我落蛋話要菠蘿檸檬撻,個亞姐話檸檬撻,明明出面個櫃寫住菠蘿檸檬撻,佢係都要矯正我話檸檬撻.咁是但啦.
都好有禮貌o既.

環境:
卡位係好闊落舒適.
2019-01-26
$32.5 (下午茶)
  • 炸雞全翼
2019-01-03 306 瀏覽
1/1看到對面小朋友吃菠蘿包餐,心裡很記掛。今天有時間,就來吃。不過我沒有點菠蘿油。。。(有點後悔呢)。有炒蛋和火腿。 ok la,早餐feel,略嫌蛋有點老。菠蘿包面香脆,內軟軟的。 整体中間啦。

2019-01-01 118 瀏覽
獨自來個午餐。元旦日,處處都是人,剛好這裡還有一两個吉位,就隨便吧。這裡前些日子裝修。。。點了午餐,焗朱扒飯。想要白飯底,可對方說全部預先做好,不能改。那又再隨便吧。雖說已現做好,但上菜已是20分鐘的事。侍應溫馨提示,碟器很燙,而我最後都辣紅了手指。。。味道很不錯,先來一定多熱,二來汁很濃,酸甜酸甜很開胃,而豬扒亦軟淋,無骨易入口,啖啖肉。飯底濕了一些,不過,還可以。例湯。。。就是普通例湯啦。。。沒要求反而,我看到傍邊食客的牛油菠蘿包餐好吸引,配火腿及滑蛋加奶茶。。。爽的感覺

例湯。。。就是普通例湯啦。。。沒要求

2018-07-05 694 瀏覽
天氣好熱,行經九龍餐室入去食個tea,順便涼冷氣。坐下來時冷氣不夠,但又唔好意思走,就叫咗個下午茶食。杯凍凍奶茶都幾好,有茶味跟著就係雞扒蛋公仔麵,個雞扒好好味,不是淡到無味又或者煎到老,唔錯👍整體來說,食物唔錯,但冷氣就弱咗啲。我會再去試試其他嘢

杯凍凍奶茶都幾好,有茶味

整體來說,食物唔錯,但冷氣就弱咗啲。我會再去試試其他嘢
2018-06-29
2018-06-25 387 瀏覽
食物一般 同普通餐廳冇咩分別 而呢間野既態度係勁差 有好幾次打去叫外賣 都係好似唔想做生意咁 我都明會有忙既時候 但我係其他餐廳都未有試過咁既待遇 我覺得服務態度同樣重要 所以我以後唔會再幫襯了
外賣送餐