2023-02-02 253 瀏覽
夜晚三個人來食小菜,叫一個什菜蝦球湯飯、九龍小炒皇同啫啫油麥菜3個人share.坐係坐得舒服,座位闊落,枱同枱之間又有空間,今晚客唔多,所以傾計都ok老實講,3個菜都好失色,d蝦球好大陣雪藏味,油麥菜勁少,係d醬同肉碎墊起d菜,個小炒王好似菜頭菜尾咁炒埋一碟,賣相唔好,味道又咸😓
2022-12-15 285 瀏覽
一開始同個女侍應落個豉椒牛柳炒河,結果黎左個黑椒牛柳意粉比我,舉手個男侍應走左黎睇,睇到我個餐再睇個落單牌,跟住就用個落單牌拍我兩下手臂,同我講叫我下次自己check清楚的單,我已經冇理佢,佢仲加多句問我明吾明呀,仲要同我講,佢地既員工落單既緊信佢地岩架啦!出錯仲要調番轉頭話個客吾岩,咁既服務態度請都吾黎,垃圾不如!

2022-11-17 321 瀏覽
在店外被一個個脹卜卜嘅麵包所吸引,順便食個下午茶先,下午茶價錢偏貴,可能處於銅鑼灣地段,下午茶炒粉麵飯茶接近$60,先叫一個蝦醬牛崧炒飯跟熱咖啡,再加$10叫多一個菠蘿包。炒飯味道方面,蝦醬落得比較多,導致比較重味,碎牛肉份量偏小,無乜咬口,飯落得多水偏濕同淋,熱咖啡算正常。最後是菠蘿包,外脆內軟,不是空心麵包,值得推介,估唔到最好食反而係菠蘿包。環境坐得舒服,坐位比較寬敞,鄰坐不相近,冷氣亦夠。
菠蘿包+蝦醬牛崧炒飯+熱咖啡
  • 菠蘿包
2022-10-11 406 瀏覽
呢個西多士,厚切,係真厚切,仲可以選果占定花生醬或咖央。唔油得黎,夠鬆軟,又可選不同味,雖然都係食返正常花生醬,但都不錯啦,夠軟綿綿!呢個雞翼撈麵五十幾蚊黎講,個麵仔好似細左少少喎,同3粒白烚無味蘿蔔塞飽你,2隻細雞翼黎到講又無乜肉食,唔係唔飽,而係太細份啫。因為下午茶,可免費飲紅豆冰,無理由唔飲啫。紅豆夠綿,甜度ok。而當我一路食我麵時候,眼見都有3,4枱客食我本來有唸過食嘅鮮茄焗朱扒飯或者白汁焗魚柳飯,就勁後悔叫左,尤其佢可以選意粉,下次會試焗飯或意粉。
呢個西多士,厚切,係真厚切,仲可以選果占定花生醬或咖央。

Kowloon Restaurant provide decent Cha chaan teng food, and price is reasonable. As there are lot of office around, they always full during the lunch time. Their tables are packed, it's not a comfortable place to enjoy your lunch, only good for quick bite. Seating is very close to each other.  Works for breakfast, lunch or afternoon meal. Food is decent. Could do with better service though.Ordered1. Pineapple Bun with Scrambled egg and ham2. Hot milk tea3. Fried fish and luncheon meat with bread
Ordered
2. Hot milk tea
2022-03-16
2021-11-05 1918 瀏覽
在妹妹上班之前跟她第一次在餐廳吃早餐,很難得,所以在酒店附近找了一間最近的茶餐廳,而且有幾間分店,以為一定不會中伏,怎知⋯⋯位置:在上次吃午飯的軒寧樓對面街,由酒店走過去五分鐘到。環境:室內空間挺大,分開兩邊,一邊近廚房,另一邊近玻璃窗,並設有多盞小燈,很明亮,如普通茶記裝修。服務:上菜速度快!但餐具用得舊,有缺口。早餐:C餐:南瓜蕃茄手撕雞湯粉$45配熱華田這個餐貴又難吃,本來是我妹點叫,但她吃了一口就表示不想吃,因為個蕃茄湯淡而無味,似是茄水多於湯,雞絲沒有味道,跟蕃茄的味道完全不配合,亦吃不到南瓜,唯一還好吃是火腿奄列。D餐:招牌沙嗲牛肉麵$39配熱奶茶正常發揮的味道,最少好吃過蕃茄湯,公仔麵作底,豬骨湯,沙嗲味勁濃,牛肉軟霖不韌,不錯!

位置:在上次吃午飯的軒寧樓對面街,由酒店走過去五分鐘到。

環境:室內空間挺大,分開兩邊,一邊近廚房,另一邊近玻璃窗,
並設有多盞小燈,很明亮,如普通茶記裝修。

服務:上菜速度快!
但餐具用得舊,有缺口。

早餐:

C餐:南瓜蕃茄手撕雞湯粉$45配熱華田
唯一還好吃是火腿奄列。

D餐:招牌沙嗲牛肉麵$39配熱奶茶

2021-10-28
$40 (早餐)
2021-10-28 792 瀏覽
位置非常易找,每次經過都發現裡面好多客人,所以決定一試究竟是黑椒牛排60大元,這個價錢都不能要求牛排質素!入口吾柴!意粉亦都用白汁撈過,坊間一般都係白灼,所以睇得出有心思,😙😙,伴碟什菜都剛剛好,不會太淋👍🏻😀跟餐白湯味道偏淡!雞翼味道一流👍🏻沙律配搭都好心思,唯獨薯條就炸得有啲過火,🤢🤢還可免費轉紅豆冰!午餐來講,都算低食👏份量充足👍🏻用餐時候發生小意外,倒㵼杯水,服務員都馬上清潔,還遞上紙巾🧻,服務態度好好👍🏻

黑椒牛排60大元,這個價錢都不能要求牛排質素!入口吾柴!

跟餐白湯味道偏淡!
雞翼味道一流👍🏻
沙律配搭都好心思,
唯獨薯條就炸得有啲過火,🤢🤢

還可免費轉紅豆冰!

午餐來講,都算低食👏份量充足👍🏻

用餐時候發生小意外,倒㵼杯水,
服務員都馬上清潔,還遞上紙巾🧻,
服務態度好好👍🏻

2021-09-29 734 瀏覽
終於銅鑼灣區找到36元早餐最近在銅鑼灣吃了2個月茶餐廳早餐如果想吃個湯粉麵早餐平均最平要40元才可以吃到早餐,有時還要50多元一個早餐,物價真係好高脹……選了最經典火腿通粉轉米粉一看顏色就知,這是小時候港式湯底沒有特別,就是滾了很多通粉,米粉,麵而來湯底入口味道不濃,但黃黃顏色,淡淡油份在面,很讓人懷念我見到米粉視覺上軟軟,口感粗粗爽爽真的喜歡,加上胡椒就是我最愛味道煎雙蛋真的很盪漾蛋白蛋王都是剛剛好半熟不像一些餐廳預早煎好,絕對新鮮出爐入口滑不溜口鹽都忘記落就吞了,哈哈餐包帶甜味,熱辣辣奶茶 滑溜不澀,茶味亦足夠
終於銅鑼灣區找到36元早餐

最近在銅鑼灣吃了2個月茶餐廳早餐
如果想吃個湯粉麵早餐
選了最經典火腿通粉轉米粉

火腿湯米

一看顏色就知,這是小時候港式湯底
沒有特別,就是滾了很多通粉,米粉,麵而來湯底
入口味道不濃,但黃黃顏色,淡淡油份在面,很讓人懷念

煎太陽蛋

煎雙蛋真的很盪漾
蛋白蛋王都是剛剛好半熟
不像一些餐廳預早煎好,絕對新鮮出爐
入口滑不溜口
鹽都忘記落就吞了,哈哈

早餐B

餐包帶甜味,熱辣辣
奶茶 滑溜不澀,茶味亦足夠
火腿湯米
煎太陽蛋
早餐B
2021-09-02 641 瀏覽
係銅鑼灣落堂之後諗住近近地搵間茶餐廳食個lunch 🙈經過九龍餐室見到佢個是日推介一眼看中蟹肉蝦炒伊面(正確個名唔記得咗😂)蟹肉蝦炒伊面:份量足夠大😂完全食唔曬。而且難得係有獲氣嘅餐廳,呢點唔錯!蝦肉用胡椒醃過😋但係蝦太少啦🐒得4隻仲要比較細隻,而且唔係太食到蟹肉但食到好多蟹骨碎😂忌廉湯:唔錯幾好飲🤤香濃奶香味

蟹肉蝦炒伊面:

忌廉湯:唔錯幾好飲🤤香濃奶香味
2021-07-29 753 瀏覽
I am a bread lover , this restaurant is famous for Hong Kong pineapple bun and chicken tail bread.bought a pineapple.bun and reduce $2 after 6pm ,only cost $7 size is larger than bakery shop . 1bread equal.to 2 and is really full .sweet crust and soft bread, I love add. peanut butter and butter together.

今日喺銅鑼灣同灣仔之間徘徊,少少肚餓又唔算好肚餓,周圍搵嘢食,行到呢間茶餐廳門口,見到好多麵包放喺出面,實在好吸引!向來我都好鍾意食菠蘿包,雞尾包之類,呢啲最經典的香港特色食物,所以今次見到,一定要買來試吓!今次揀咗個菠蘿包,因為見到佢超級大個,只係$9,拎到上手,仲係暖粒粒,唔錯!不過我唔係即時食,我係拎到返去屋企先食,拎到返去雖然唔係暖粒粒,但係質素仲係好高,菠蘿包個皮好脆,麵包好香,好鬆軟,好大!超正,好推薦!

2021-06-24 655 瀏覽
「九龍餐室」是我開飯嘅首選,絕對稱得上快靚正。今日來嘆個下午茶這裡地方夠大可以慢慢坐都冇人趕。下午茶有成十款選擇,梗有一款埋大家。迷你瑞士汁雞翼撈公仔麵 $49一個女人份量,公仔麵爽口彈牙,吸收瑞士汁的咸香,滲出淡淡麻油香。雞中翼就細左小小,不過都很入味,瑞士汁偏咸,有咁上下甜度先可以叫瑞士汁嘛!紅豆冰 如常咁好飲,紅豆超多、花奶滑、比例吾錯,又吾會太甜,所有野都啱啱好,冇得頂。當 $50 未夠飲杯咖啡時,依度就可以食到個咁正嘅下午茶餐 了。
「九龍餐室」是我開飯嘅首選,絕對稱得上快靚正。

今日來嘆個下午茶
這裡地方夠大可以慢慢坐都冇人趕。
下午茶有成十款選擇,梗有一款埋大家。

迷你瑞士汁雞翼撈公仔麵 $49

紅豆冰

2021-06-22
下午茶
2021-05-27 639 瀏覽
尖沙咀及荃灣都光顧過,不過認為銅鑼灣分店最好味 太極鴛鴦炒飯 $90 (單點)份量十足,比其他分店多。不過要注意,外賣份量較少,可能因為外賣盒限制,影響份量。炒飯底,飯粒分明,很香用料足,多蝦 古法蒸肓鰽 $106 (晚餐)很大條,勝價比高,魚肉滑,沒有腥味晚餐原是一般蒸魚。店員熱情推介古法蒸魚,額外加錢,$106已含額外收費。果然沒有令我們失望。魚下面墊著粉絲、豆卜、紅棗絲。魚面有蝦米、冬菇、紅棗絲。我第一次吃古法蒸魚,覺得很特別。晚餐包飲品,凍飲加$3。以下凍奶茶渴了一點
尖沙咀及荃灣都光顧過,不過認為銅鑼灣分店最好味

太極鴛鴦炒飯 $90 (單點)
太極鴛鴦炒飯

炒飯底,飯粒分明,很香

用料足,多蝦

古法蒸肓鰽 $106 (晚餐)
很大條,勝價比高,魚肉滑,沒有腥味

古法蒸肓鰽

晚餐包飲品,凍飲加$3。以下凍奶茶渴了一點

太極鴛鴦炒飯
古法蒸肓鰽
2021-03-25 901 瀏覽
之前喺九龍餐室食過佢哋嘅鴛鴦焗飯,超級好食,所以上次寫咗食評,俾咗個笑哈哈佢哋😄😋不過今日既用餐就真係麻麻......見到佢哋個新鮮椰汁葡國雞飯好似好吸引,所以就叫咗黎試試,今次唔係外賣,係堂食。葡國雞飯既葡汁比較少,都算係啱啱好夠餸飯既🤔🤔不過真係好香椰子味👍🏼👍🏼而且係幾清新,不會太油膩。今日睇嚟運氣麻麻地,成個飯好多骨碎,都不特止⋯ 我竟然有三個雞髀位嘅骨頭⋯ d肉唔知去晒邊😑😑場面都幾震撼😅😅熱咖啡幾好飲應該係本身加咗奶,唔使落糖都好香濃。
不過今日既用餐就真係麻麻......

熱咖啡幾好飲
應該係本身加咗奶,唔使落糖都好香濃。
2021-01-27 688 瀏覽
午餐經過,見到是日午餐都幾吸引,就叫咗懷舊經典鴛鴦焗飯(粟米蘑菇蝦球同埋茄茸雞柳)外賣自取八折,明明個餐$60 ,但係張單又打$62原來外賣餐具係要加$2 😅😅同埋如果想享受外賣自取八折,就要比現金。外賣自取其實都幾方便,而且喺公司食飯感覺上都安心啲,不過等餐嘅時間就耐少少,冇辦法啦,焗飯係需要少少耐性😊😊佢個焗飯係超級好食,粟米蘑菇蝦球果一邊,係有好多芝士! 而且佢啲菇嘅份量都算多,好爽滑👍🏼👍🏼👍🏼 最重要係鴛鴦焗飯,兩邊嘅味道都唔會太鹹,所以食起上嚟唔會覺得好膩。 個炒飯底都做得幾好,不過啲汁略嫌太多,本身都覺得啲飯好似太少,但係食晒其實都超級飽😁😁😄另外佢哋嘅咖啡都有驚喜,好香濃,比我平時較多幫襯嘅冰室更加好飲。 唔需要落糖,好正👍🏼👍🏼等我下次經過睇吓是日午餐有冇鴛鴦焗飯,一定會再食🔥🔥🔥🔥

外賣自取八折,明明個餐$60 ,但係張單又打$62
原來外賣餐具係要加$2 😅😅
同埋如果想享受外賣自取八折,就要比現金。

等我下次經過睇吓是日午餐有冇鴛鴦焗飯,一定會再食🔥🔥🔥🔥