寒流又襲港,又係時候打邊爐!上次食完屋邨平價火鍋,🥘今次食間主打老香港情懷嘅打卡火鍋店。雖然定價比較高,但用類同湯底自然高級啲,唔止有日本飛驒牛,仲有龍蝦、鮑魚等海鮮拼盤,店入面仲有魚缸,即撈即劏,夠晒生猛!而且最尾仲會送錦鯉年糕糖不甩同埋遮仔啫喱,有得食又有得玩!👍🏻除咗用料,🪑餐廳裝修都好有心思,從門面「同撈同煲」嘅霓虹燈牌,到格紋地磚、綠色窗框🪟,仲有復古海報、雞公碗同戰鬥碗,連播嘅歌都充滿老香港情懷🪞,就好似置身60-70年代嘅香港一樣,處處打卡位!🖼️🍲花雕醉雞美人鍋 $188湯底散發陣陣嘅花雕香,煮咗一陣店員再加入雞件,大約有半隻雞左右,每件都幾多肉,而且幾滑。🐮日本飛驒牛 $338飛驒牛油花均勻,厚薄適中,入口慢慢溶化,亦不失口感,淡淡脂香喺好入面,幸福感滿滿!🥓牛胸爽 $88牛胸爽十分有彈性,薄薄一片,真係好爽口!🥟四寳餃 $118一份有8隻,韮菜餃、鮮蝦雲吞、鳳城水餃、養顏美人餃每款兩隻,隻隻都大大隻,都幾多餡。當中養顏美人餃有椰菜同桃膠,自帶爆汁效果,滑嘟嘟咁幾得意!🧆鴛鴦滑 $108鴛鴦滑可以揀兩款,今次揀咗蟹籽蝦滑同黑松露墨魚滑,兩款都好實淨足料,食落好彈牙!☂️啫

🍲花雕醉雞美人鍋 $188

🐮日本飛驒牛 $338

🥓牛胸爽 $88
牛胸爽十分有彈性,薄薄一片,真係好爽口!

🥟四寳餃 $118

🧆鴛鴦滑 $108

☂️啫喱 Free
重點梗係把可以摺埋嘅遮仔,以前每次食完都會拎返屋企儲呢!青檸啫喱上面加咗花奶,好有童年嘅味道!

🥜懷舊糖不甩  Free
懷舊糖不甩整到好似錦鯉年糕,要放入湯底煮軟,之後店員會幫手剪開一舊舊,撈埋砂糖同花生碎,煙煙韌韌,又甜又脆,口感好豐富!

2024-01-18
  • 懷舊糖不甩
  • 日本飛驒牛
2024-02-15 179 瀏覽
#邊爐愛好者請關注位於銅鑼灣既港式懷舊火鍋店,佈置,裝潢都好有舊香港既感覺❤️同美人一齊食緊係叫"冬甫美人鍋"🤭材料十足🤩半隻雞,冬瓜,花膠,蟲草花,紅棗等等🥰店員建議我地先飲湯之後先食火鍋,湯頭超清甜!好喜歡❤️🥰特級盛牛併盤封門柳,安格斯牛肉,一口雪花牛柳粒,牛舌,一次滿足牛牛愛好者❤️我鐘意食封門柳多d ,牛味重d 無咁油膩,安格斯油脂比較重,鐘意軟滑既朋友唔好錯過呀~田園併盤又是選擇困難者必選😆新鮮既蕃茄,粟米,油麥菜,生菜,娃娃菜配合美人湯一齊食更甜更清新。龍鳳大檸樂應該係我三隻手咁大😂店員仲好細心問我地要唔要轉zero,啱哂怕肥既女仔🙈甜品係免費的我真係食哂成條糖不甩魚!!!!超好味😆店員先將魚形既糖示甩放入湯到煮,煮熟後加左超多糖不甩餡料😍好軟滑,唔太甜,食完覺得好完滿😆❤️仲有杯細個最愛既遮仔黑加輪子味既淡奶啫喱😆係童年既味道同回憶😭
#邊爐愛好者請關注

特級盛牛併盤

田園併盤

龍鳳大檸樂

甜品係免費的
我真係食哂成條糖不甩魚!!!!超好味😆
2024-02-07 169 瀏覽
之前試過去呢度慶祝生日🎂,今次再同朋友老公去食團年飯,設施超級復古,玩味十足!餐廳所有裝飾,碗碟都好懷舊,好似穿越左時空🚀,番左去五六十年代咁都係點番冬甫美人鍋🍲,有半隻雞🐥,湯底一滾就可以先飲頭啖湯,入口十分鮮味,湯入面有花膠,桃膠,大蔥,黃芽白,紅棗,杞子,蟲草花等材料食材相當講究,用料新鮮,門前更設有海鮮水缸,郁多款時令海鮮🦑🦐🦞🦀選擇,更有不少海鮮套餐供應,選擇多樣化象拔蚌刺身我哋有四個人,所以要左條細嘅象拔蚌,點豉油食,非常之鮮味,四個人嘅份量剛剛好手切牛肉🐮 師傅將牛肉起雙飛,刀功了得,肉味鮮甜,非常軟淋。 🍲四寶餃分別有韭菜餃/鳳城水餃/鮮蝦雲吞/養顏美人餃😙 特別要介紹返養顏美人餃係由椰菜同桃膠整成😚真係好滋補😌 而且4款餃都好足料🔥 墨魚🦑滑釀油炸鬼視覺上已經好滿足!食落口唔單止爽口彈牙,味道非常濃郁,但係又唔會蓋過墨魚嘅味道,兩者配合得好好👍🏻 雙蚌、鱔片海鮮夠哂新鮮,淥完都唔會黐牙最後仲送左練奶啫喱⛱️同年年有魚,魚嘅年糕好特別,可以放入打邊爐嗰度加熱,變糖不甩,夠晒應節🧧職員態度依舊有禮親切💖💖

象拔蚌刺身

手切牛肉🐮
師傅將牛肉起雙飛,刀功了得,肉味鮮甜,非常軟淋。

🍲四寶餃

墨魚🦑滑釀油炸鬼

雙蚌、鱔片
海鮮夠哂新鮮,淥完都唔會黐牙

職員態度依舊有禮親切💖💖

2024-02-03 162 瀏覽
超級懷舊嘅裝修勁有特色🤣⭐️ 安格斯牛肉 (大) ($278)性價比大大份嘅安格斯幾高質,肉質肥瘦均勻,鮮嫩多汁,配上自己調配嘅醬汁,正😝 不過建議三個人以上先好叫大份⭐️ 花雕醉雞鍋 ($188) 🥘湯底都幾多選擇嘅,呢款湯底非常濃厚,裡面大份鮮嫩雞肉,咬落好滑嫩,亦重花雕酒味,好香滑👍🏻⭐️ 古法有骨炸魚皮 ($78)食過有骨魚皮就返唔到轉頭㗎啦,口感層次都完勝普通炸魚皮⭐️ 田園拼盤 ($78)⭐️ 老友鬼鬼 ($68)黑松露墨魚滑釀油炸鬼,好有特色✌🏻⭐️ 龍鳳大檸樂 ($48)⭐️ 大檸茶 ($48) ⭐️ 香濃芝士豆腐 ($38)⭐️ 醬料及茶芥 ($36)⭐️ 啫喱及糖不甩 (Free) 錦鯉魚造型嘅糯米好可愛,即放落鍋淥,上水超軟腍腍🤣
超級懷舊嘅裝修勁有特色🤣

⭐️ 安格斯牛肉 (大) ($278)

⭐️ 花雕醉雞鍋 ($188) 🥘

⭐️ 古法有骨炸魚皮 ($78)
食過有骨魚皮就返唔到轉頭㗎啦,口感層次都完勝普通炸魚皮

⭐️ 田園拼盤 ($78)
⭐️ 老友鬼鬼 ($68)
黑松露墨魚滑釀油炸鬼,好有特色✌🏻

⭐️ 龍鳳大檸樂 ($48)
⭐️ 大檸茶 ($48)
⭐️ 香濃芝士豆腐 ($38)
⭐️ 醬料及茶芥 ($36)
⭐️ 啫喱及糖不甩 (Free)
錦鯉魚造型嘅糯米好可愛,即放落鍋淥,上水超軟腍腍🤣
2024-01-25 167 瀏覽
之前食過這間另一間分店, 剛好朋友慶生想食火鍋, 見附近都有這店, 便提議這間。這次叫了個美人鍋, 裡邊的雞很鮮, 湯一熱就可以喝, 三個女的自然都喝不少, 吃完雞要再加湯才可以繼續打邊爐哈。今次點多了不同的菜, 有鴨血, 墨魚滑跟蝦滑, 黑松露餃及在做活動的海鮮拼盤, 另外點了西冷牛肉。西冷牛肉仍是牛味香, 肥瘦適中, 很多熟同時很香口。海鮮則很新鮮彈牙, 完全是好味道!然後其他的食物都有一定質素, 不怕伏哈哈不然都不會再來吃~大大杯飲料, 打邊爐嘆著一流!最重要是最後邊的甜品, 糖不甩, 正! 每次都覺好棒又超懷舊! 畢竟現在不易買到嘛!
西冷牛肉仍是牛味香, 肥瘦適中, 很多熟同時很香口。
海鮮則很新鮮彈牙, 完全是好味道!
然後其他的食物都有一定質素, 不怕伏哈哈
不然都不會再來吃~
大大杯飲料, 打邊爐嘆著一流!
2024-01-18 164 瀏覽
這間火鍋店之前在另一間吃過, 覺得不錯, 剛好幫朋友搬完屋, 附近食飯, 見到所以又來吃火鍋~畢竟冬天嘛!這次叫了個美人湯底, 裡邊雞不少, 又有虫草花等配光, 所以鍋剛煮好最適合什麼? 喝湯!我跟朋友都喝了2碗才開始吃雞, 及之後下火鍋料~這邊可以選的火鍋料一樣多, 今次點了松露餃, 鴨血, 2款不同的滑及栗米等蔬菜。因為湯底足, 湯好喝, 所以下其他配菜吃都是很有鮮甜感。真心不曾。最最最值得期待就是火鍋後的甜品, 一定要留胃吃哈。最最值期待一定是飯後甜品!懷舊的港風jelly 跟糖不甩!原來是好漂亮的2條魚之後入我們肚了!
畢竟冬天嘛!
我跟朋友都喝了2碗才開始吃雞, 及之後下火鍋料~

真心不曾。

最最最值得期待就是火鍋後的甜品, 一定要留胃吃哈。

2024-01-18 114 瀏覽
今日同同事收工去左食打邊爐,早兩日介紹了客戶介紹這間打邊爐位置方便及好味,而且上菜速度一流。火鍋湯底有多款選擇,大路啲嘅有麻辣、沙爹等,特別啲有醉雞湯底,雞肉口感嫩滑豐腴,份量十足。湯底的酒香恰到好處,絕不過於濃重,一開始可以先飲雞湯,之後再加湯打邊爐。這裡座位都多,岩哂約會聚餐。.//涼拌麻辣魚皮小食麻辣魚皮好食,掙啲未打邊爐都食到飽晒~.//黑松露墨魚滑和蝦滑手打墨魚滑,食落黑松露味夠,入口都夠爽彈。蝦滑比出面嘅幾爽口,而且都食到啲蝦肉.//特別一提店員會將鯉魚造型糖不甩放入火鍋,撈起後再沾滿花生糖碎,作為打邊爐黎講係好得意。依個價錢會再encore! 多款美食選擇,質素唔錯!服務都幾好,幾有禮貌
//涼拌麻辣魚皮
小食麻辣魚皮好食,掙啲未打邊爐都食到飽晒~
//黑松露墨魚滑和蝦滑
//特別一提

2024-01-09
  • 糖不甩
  • 黑松露墨魚滑
2024-01-16 106 瀏覽
店內除左播住懷舊歌之外,周圍都放滿復古擺設,好特別,氛圍感即時拉滿。一坐低,店員幫手清潔完餐具就會拎一大盤調味料俾你自由選擇👍▫️花雕醉美人鍋🐥有好多款湯底選擇,今次揀左醉雞湯底,新鮮雞件係另外用瓦煲仔上,唔會浸住湯咁上,可以湯滾即落,足足有成半隻雞,好抵!濃濃嘅花雕酒,岩曬冬天暖身驅寒,雞肉淥6分鐘岩岩好煮熟,嫰滑厚實,仲有陣陣花雕香味▫️珊瑚蚌一碟份量都唔少,爽口鮮甜,好新鮮▫️本地手切牛肉(細) 🥩打邊爐絕對唔少得一份靚牛肉,每片牛肉雪花分佈均勻,肉質鮮嫩,牛味濃郁,有入口即溶嘅感覺▫️娃娃菜打邊爐最鍾意娃娃菜,貪佢夠入味,吸收曬醉雞湯底,好夠味,而且呢度份量都唔少▫️鴛鴦滑小朋友先做選擇,直接食曬兩款滑✌️黑松露墨魚滑🦑墨魚滑起曬膠,鮮味十足,細味又有黑松露味,兩者都幾夾,唔錯。蟹籽蝦滑🦐🦐🦐真係見到原隻蝦喺入面,仲好多添,啖啖蝦肉,爽口彈牙,真材實料高水準!▫️脆鯇骨腩🐟好鍾意食脆肉鯇,嚟到都例牌食下,以為份量好少,點知都幾多,大大件,魚味濃又爽口,好正!▫️懷舊遮仔啫喱☂️細個去酒樓飲茶成日要食嘅遮仔啫喱,呢度都一樣有,仲會落埋花奶,而且仲係免費贈送㗎!兒時回億番曬嚟▫️懷舊糖不甩除左啫喱,仲

一坐低,店員幫手清潔完餐具就會拎一大盤調味料俾你自由選擇👍

▫️花雕醉美人鍋🐥

▫️珊瑚蚌
一碟份量都唔少,爽口鮮甜,好新鮮

▫️本地手切牛肉(細) 🥩

▫️娃娃菜

▫️鴛鴦滑
小朋友先做選擇,直接食曬兩款滑✌️
黑松露墨魚滑🦑

蟹籽蝦滑🦐🦐🦐

▫️脆鯇骨腩🐟

▫️懷舊遮仔啫喱☂️

▫️懷舊糖不甩
除左啫喱,仲有錦鯉魚糖不甩,店員會幫忙放入火鍋入面煮至軟糯,再將糯米剪件,均勻咁掛滿花生碎砂糖,簡直為成餐飯劃上完美句號。

• 脆鯇骨腩
  • 鴛鴦滑
  • 懷舊糖不甩
2024-01-13 78 瀏覽
最中意港式邊爐,同撈同煲主打港式懷舊風,餐廳無論擺設同裝修都呈現出70、80年代既懷舊情懷。🔸花雕醉美人鍋見倒有醉雞湯底即刻忍唔住叫左,花雕酒味超香濃。醉雞係另上,等湯滾之後再落雞,咁樣可以保持雞既鮮嫩。店員叫我地先飲湯再食雞,湯同雞肉都好鮮甜好有酒香味,亦十分滋補。🔹本地手切牛(細)手切牛都幾高質,肉質鮮嫩,牛味香濃,雪花分布平均。🔸珊瑚蚌中意食珊瑚蚌,次次都係必點之選,今次亦好滿意,食落好鮮甜爽口。🔹鴛鴦滑有蟹子蝦滑同黑松露墨魚滑,蝦滑有原隻鮮蝦喺入邊,好足料。而墨魚滑既黑松露味好突出,但又唔會蓋過墨魚嘅鮮味,兩款食落好滑鮮味彈牙。🔸脆鯇骨腩超大份,仲件件都好厚肉,食落爽口鮮甜冇腥味。🔹甜品十分有驚喜,分別有啫喱同錦鯉糖不甩。啫喱配埋花奶同紙傘,好有童年回憶❤️🔸另外係即煮糖不甩,店員會先將錦鯉放入湯內煮熱,再撈埋黃糖粉、花生粒、芝麻。糯米軟儒,食落熱辣辣,香甜滋味。

🔸花雕醉美人鍋

🔹本地手切牛(細)
手切牛都幾高質,肉質鮮嫩,牛味香濃,雪花分布平均。

🔸珊瑚蚌

🔹鴛鴦滑

🔸脆鯇骨腩
超大份,仲件件都好厚肉,食落爽口鮮甜冇腥味。
2024-01-12 60 瀏覽
走進九龍城一家懷舊風情嘅打邊爐店,沙嗲湯底嗲味十足👌,重點是手切牛肉,新鮮得滑,得硬朗!湯底配金菇簡直係婚配,吸滿咗濃濃沙嗲味,勁正!當然唔少得新鮮蘿蔔同皇帝菜,清甜得滋味。勁推介嗰個即叫即炸嘅響鈴,龜甲形狀特別,一啖咬落去,那個酥脆~ 真係香口得滯!而家呢間店送嘅啫喱,酸酸甜甜,食完湯熱鬧完美收尾🍮。最啱打卡嘅雷沙錦鯉,我話你知,啖啖花生芝麻味,淋上甜品,完美!總括來講,裝潢得意,食物又新鮮,仲有親切嘅服務,真係滿分,下次一定再嚟試下其他招牌菜式!🥘🥳🍲

2024-01-11 63 瀏覽
冬天就係要不斷打邊爐🫡依間火鍋店已經多次回訪🔶今次食醉雞湯底店員會幫手煮雞,雞肉嫩滑,份量不少湯底酒味唔會太重,大家記住飲多幾碗雞湯先叫店員加湯🔶涼拌麻辣魚皮惹味又開胃,唔使去海底撈都有得食啦🔶黑松露墨魚滑同蝦滑都係每次必點,口感彈牙又足料🔶花奶啫喱配上遮仔免費甜品~ 好耐冇見過把遮仔啦🔶鯉魚造型嘅糖不甩都係由店員現場煮,在沾上滿滿花生糖碎後,可以用頭先把遮仔拮嚟食通常已經飽到食唔落😂 🔷店員友善又細心,見到我哋撈起火鍋嘅浮油會主動幫手,整體用餐體驗好好
冬天就係要不斷打邊爐🫡
依間火鍋店已經多次回訪

🔶今次食醉雞湯底
店員會幫手煮雞,雞肉嫩滑,份量不少
湯底酒味唔會太重,大家記住飲多幾碗雞湯先叫店員加湯

🔶涼拌麻辣魚皮
惹味又開胃,唔使去海底撈都有得食啦

🔶黑松露墨魚滑同蝦滑
都係每次必點,口感彈牙又足料

🔶花奶啫喱配上遮仔
免費甜品~ 好耐冇見過把遮仔啦

🔶鯉魚造型嘅糖不甩
通常已經飽到食唔落😂

2024-01-09 71 瀏覽
2024 第一餐火鍋之前有聽過餐廳大名,今日總算第一次食。店鋪重視傳統特色,好多舊香港風格。鍋底叫了1) 火焰醉雞煲這個火焰雞煲,店員會在眼前點火點火個下好正 雞件好滑 而且好入味,亦沒有雪味香口配料方面安格斯牛肉手切的安格斯向來好味道。好味又重牛味另外亦叫了唐生菜 蜂巢豆腐芋絲稻庭烏冬即炸響鈴火鍋店的即席手工響鈴向來好食完全吾會有溜溢味直接食 點甜酸醬亦好正。菠蘿冰 超懷舊特飲 另外有兩樣送 包括啫喱杯 仲有一道可以煮既甜品。花生糖不甩超正,先將糖不甩用火鍋湯煮熱再沾上花生。
2024 第一餐火鍋
之前有聽過餐廳大名,今日總算第一次食。
店鋪重視傳統特色,好多舊香港風格。

鍋底叫了
1) 火焰醉雞煲
這個火焰雞煲,店員會在眼前點火
點火個下好正
雞件好滑 而且好入味,亦沒有雪味
香口

配料方面
安格斯牛肉
手切的安格斯向來好味道。好味又重牛味

另外亦叫了唐生菜
蜂巢豆腐
芋絲
稻庭烏冬

即炸響鈴
火鍋店的即席手工響鈴向來好食
完全吾會有溜溢味
直接食 點甜酸醬亦好正。

菠蘿冰 超懷舊特飲
菠蘿冰

另外有兩樣送 包括啫喱杯 仲有一道可以煮既甜品
花生糖不甩
超正,先將糖不甩用火鍋湯煮熱
再沾上花生。

菠蘿冰
2024-01-08 48 瀏覽
呢間餐廳非常特別,有好多喺宜家嘅呢個年代非常少見到或者算係非常稀有嘅物件。但呢啲正正就係見證一個時代變遷嘅“共同回憶”。當我一踏入呢個門口,就已經切切實實咁感覺到老一輩嘅味道,特別係有不同嘅歌曲嚟襯托成個背景同氛圍。而餐食方面,呢度有特色嘅炸物同刺身嚟配襯火鍋,一路打邊爐一路食刺身也會減少自己食肥肉或炸物嘅罪惡感。刺身又唔會太腥,同日本料理係完全唔同嘅體驗。而且服務超級好,見到湯少咗會即刻加湯,見到骨碟差唔多滿又快快手手過嚟換碟。最特別嘅係糖不甩同啫哩,唔會太甜亦唔會太膩,啱啱好。一生人一定要嚟呢度食一次。

2024-01-08
  • 糖不甩
  • 老友鬼鬼
  • 啫喱
  • 安格斯牛肉
  • 老港沙嗲鍋
2024-01-08 42 瀏覽
今次上網睇到九龍城同撈同煲介紹,原來開到凌晨3:00 !一進門,裝潢傳承70年代老香港老租屋糅合工業風,瞬間感到懷舊。當用餐的是一桌老港沙嗲鍋,芋頭花生粒粒在滾油下散發香氣,共享一鍋滋味更添般配感。醬料濃郁調適口味需要。 海鮮套餐入齊鮑魚蟶子海鮮,風味濃烈各異。細嫩的海蝦、蟶子帶淡淡海味,鮮甜鮑魚肉壓陣更是滋味直撲喉頭。安格斯牛肉嫩而有嚼勁,稻庭烏冬散發米香。配上又滑順又充滿彈性的蜂巢豆腐,簡直是食中滋味。另點其他配料 配沙嗲湯底相當吸引最後的花生糖不甩還原本土風味,加入火鍋湯底加熱增添風味, 花奶啫喱是一絕。時光隨著起鍋的滾油回到,滿足又懷舊。店內貼心服務,將火鍋店友好文化演繹得淋漓盡致。

另點其他配料 配沙嗲湯底相當吸引

一個月內食兩次睇清真面目😡10月中某星期六晚去九龍城打邊爐、好多間都爆晒、無意間見到呢間有位、即上OpenRice睇食評、見到好多好好評價、仲要無限時、即入去食啦!當晚同屋企人三個人食左都好豐富、好滿足、服務態度超好、埋單$1500、仲即時寫左評價紙話一定會再去、走時有位侍應聽到我話鍾意唱K、佢就介紹我地話呢到有房間係可以打邊爐+唱K、如果4人以上平均每人$500、仲話好抵!過兩日就相約咗幾個朋友決定11月頭再去唱K打邊爐、當時用WhatsApp同對方聯絡訂位、職員聽到我話5位就話最低消費係$3000、我就同佢講‘’前日你同事講$500人頭咋喎、佢就即刻話‘’係啱啱決定、不過見你熟客俾返$500人頭你啦‘’、然後我再問‘’見你地好似只有啤酒、如果我哋帶酒會否收開瓶費‘’?職員答收$100支、我就話‘’可唔可以free‘’?佢就話‘’睇你哋當時食嘢嘅情況啦‘’。到咗當日我哋一行五人開開心心去唱K打邊爐、order嘅時候、職員三次入嚟介紹海鮮套餐、刺身、因為我之前已經試過、覺得不外如是、所以我哋冇點佢介紹嘅海鮮套餐、但有散叫其他海鮮、但原來呢一刻可能已經引起佢哋既不滿、主要招呼K房叫阿燕既
一個月內食兩次睇清真面目😡
到咗當日我哋一行五人開開心心去唱K打邊爐、order嘅時候、職員三次入嚟介紹海鮮套餐、刺身、因為我之前已經試過、覺得不外如是、所以我哋冇點佢介紹嘅海鮮套餐、但有散叫其他海鮮、但原來呢一刻可能已經引起佢哋既不滿、主要招呼K房叫阿燕既職員、之後態度360度大轉變、不停俾說話我哋聽!本身K房係可以玩到零晨2點、但佢1點嘅時候走入嚟話已經深夜、叫我哋細聲啲、然後二話不說將我哋個喇叭較細、我轉頭出大廳睇、當時有另一班人唱緊K、佢哋個聲浪都係開到最大、然後我再走出大廈睇、大廈外面根本聽唔到、我再返入房目測佢有基本嘅隔音、所以我冇理照開返最大、(要補充返佢哋本身個喇叭唔算大聲、較到最大都係正常卡拉OK17、8度左右既聲浪)
跟住阿燕姐攞咗張單入嚟叫我哋埋單、我哋問‘’唔係可以玩到兩點咩‘’?佢就話‘’而家都點幾啦‘’、我哋話想再叫多兩支啤酒、然後叫佢加單、佢就話‘‘你哋要兩點前飲晒佢’’😤、同時我地見到張單開瓶費收$200一支、我哋就問佢‘’開瓶費唔係收$100咩’‘?佢答’‘你哋係1.8 L、1.8L要收$200’’、跟住朋友問佢‘’可唔可以free呀?你地又話睇情況嘅‘’?阿燕姐就答咗一句‘’‘你哋永遠都食唔起‘’’!!!🤬🤬呢一刻我真係好嬲!!我同佢講‘’你同事係講一支收$100!佢冇講720定1.8!你哋想收幾錢都可以!不過麻煩講清楚!‘’跟住佢話要問吓先、當然最後都係收返$100/1支。
最後我想講!如果你哋唔想做幾佰蚊人頭消費!唔該講清楚!幾錢都無問題!願者上釣、明買明賣!!
千祈唔好諗住低消費吸引顧客!但又攪小動作!呢種生意手法永遠唔會成功!!
完!!!