2024-03-27 291 瀏覽
這晚跟朋友吃飯,本來打算吃日本菜會健康一點,但最終完全失敗,因為這家<九鬼居酒屋>的炸物太好吃了!個人非常推薦這個軟殼蟹沙律,很大一盤,底下沙律菜配上沙律醬汁和大量的蟹籽,令最上層的軟殼蟹天婦羅吃起來一點也不會油膩,很喜歡!另外我也挺喜歡這海龍卷,就是一個大的炸蝦卷,炸蝦和飯中間還夾了一些菜,所以會較清爽,而且醬油應該是調過了,不會很死鹹那種。朋友覺得這天有點熱,所以點了一個冷麵,是日式素麵再自行加日式醬汁一起吃的那種,上頭還有一些大魚籽和海膽,海膽完全沒有苦澀味,很易入口。還有朋友很喜歡的唐揚炸雞,雞很大一件,很脆口,感覺是即炸的。來居酒屋的話當然要叫一些串燒,點了鹽燒白鱔、雞翼、雞軟骨、豬大腸和汁燒雞肝。豬大腸處理得不錯,完全沒有怪味道。 雖然已經很飽,但最後還點了一個燒年糕,原來是芝士年糕來的,中間會有芝士流心,非常邪惡! 餐廳是典型日式居酒屋的裝修,而且還有一個戶外區,晚上亮了燈帶跟朋友在戶外喝喝酒吃串燒,氣氛應該很不錯!整體食物味道不錯,而且不算貴, openrice訂枱還有85折,憑收據在一個月內再次光臨晚市還能有九折,可以encore。

• 軟殼蟹沙律
2024-02-21 382 瀏覽
日本野就個個都鍾意食,我都唔例外,朋友之前黎食過話好正,所以今次黎到呢間酒屋,呢度仲有室外嘅地方,好岩一班朋友嚟飲下清酒食下串燒,刺身,不過我去既時候落雨所以都係坐返室內☔️今日我就主力食串燒日本蛋天婦羅($68)佢係蘭王蛋整既,炸完都仲係流心,佢仲有菇係旁邊🍳🍄雞皮($28)雞皮充滿雞油,脆卜卜,好正😋汁燒雞肝($38)雞肝處理得好好,好滑,同埋食得出好新鮮🐥雞腎($38)雞腎好爽口,汁醬調味適中,唔會太咸👍🏻雞心($38)我食過好多雞心串燒好乾,呢個好明顯燒既時間岩岩好❤️芝士紫蘇雞胸卷($58)芝士同紫蘇葉出奇地夾,我其實平時都唔係好食紫蘇,但佢加埋芝士同個雞好夾,可以一試😉大蔥雞串($48)雞肉大大件,加埋半熟既蔥,正🐔鹽 •燒雞翼($48)雞翼已經起咗骨,一咬就會咬得開,加埋少少七味粉食就一流🌶️燒飯糰(明太子)($48)串燒店有燒飯團都比較少見,加埋明太子同豉油飯團又幾好食🍙自家製雞肉捧($68)雞肉棒有埋雞軟骨係入邊,加埋蛋漿食,非常好味🍢焦糖燒菠蘿($58)菠蘿勁甜,加上用咗焦糖少少脆好耐都冇食過咁好味嘅菠蘿🍍我今次平日黎都幾full,如果大家想食可以預先訂座🙌🏻

今日我就主力食串燒

日本蛋天婦羅($68)
佢係蘭王蛋整既,炸完都仲係流心,佢仲有菇係旁邊🍳🍄

雞皮($28)
雞皮充滿雞油,脆卜卜,好正😋

汁燒雞肝($38)
雞肝處理得好好,好滑,同埋食得出好新鮮🐥

雞腎($38)
雞腎好爽口,汁醬調味適中,唔會太咸👍🏻

雞心($38)
我食過好多雞心串燒好乾,呢個好明顯燒既時間岩岩好❤️

芝士紫蘇雞胸卷($58)

大蔥雞串($48)
雞肉大大件,加埋半熟既蔥,正🐔

鹽 •燒雞翼($48)
雞翼已經起咗骨,一咬就會咬得開,加埋少少七味粉食就一流🌶️

燒飯糰(明太子)($48)
串燒店有燒飯團都比較少見,加埋明太子同豉油飯團又幾好食🍙

自家製雞肉捧($68)
雞肉棒有埋雞軟骨係入邊,加埋蛋漿食,非常好味🍢

焦糖燒菠蘿($58)
菠蘿勁甜,加上用咗焦糖少少脆
好耐都冇食過咁好味嘅菠蘿🍍

我今次平日黎都幾full,如果大家想食可以預先訂座🙌🏻
2024-02-08
2024-01-04 440 瀏覽
@kukiizakaya Located on High Street, here lies a Japanese izakaya that serves fresh sashimi, skewers and many others. I was attracted by the big sake fridge at first sight and there’s a decent outdoor dining area as well.🥂Tai Fish Sashimi (10 slices) $298Sliced equally thin and was really fresh, we were given yuzu sauce to pair with it and you may add scallions on top to elevate flavour.🥂Seasonal Vegetable Salad $68It’s very refreshing and the tomato slices were very juicy.🥂Chicken Liver $38This
@kukiizakaya
Tai Fish Sashimi (10 slices)

Seasonal Vegetable Salad

🥂Seasonal Vegetable Salad $68
Chicken Liver

🥂Chicken Liver $38
This changed my impression on chicken liver as it’s not very intense in flavour and was pretty smooth in texture.
Ox Tongue

🥂Ox Tongue $68
Really thick, juicy and flavourful.
Pork Intestine

🥂Pork Intestine $38
It was cooked in miso soup and then baked with salt as well, that’s why it was really tender and no weird taste at all.

🥂Hokkaido Vegetable Curry with Udon $116
The vegetables here were fried earlier, keeping the taste really fresh and juicy. The udon was bouncy and curry was homemade and tasted authentic.
Caramel Pineapple

🥂Caramel Pineapple $58
Some sweet pineapples to end the meal nicely.

Overall rating: 7/10
2023-12-23 388 瀏覽
一間隱世的日本餐廳, 距離西營盤站有一段路程, 餐廳充滿日本風情, 掛了幾幅日本系畫作, 一盞盞木制吊燈, 蠻舒適的感覺 😊 入門旁邊有吧枱, 坐在這邊就正正看著師傅烹調 😁 另外設有戶外位置, 當然最近天氣寒冷, 大家偏向選擇室內進餐。這個正是師傅在戶外燒烤的煙燻烤魚, 覺得特別就拍了張圖 😅聖誕將近, 餐廳特意推出聖誕餐, 由12月21號至31號都可以嘗試, 價錢每位$488, 由前菜, 主菜到點心, 必定能令你盡興 😌沙律本身是豆腐聖誕樹, 可惜聖誕樹未弄好, 結果用沙律代替, 有點可惜 🫠 想必聖誕樹用來打卡應該很不錯! 沙律有蕃茄和菜, 加了醋調味, 味道正常。刺身五點, 壽司三點刺身分別有海膽, 中拖羅, 蝦, 金目鯛和青魚, 海膽有少許海水味, 蠻新鮮的, 中拖羅沒有筋, 而且口感幼滑 😚 金目鯛第一次吃, 比想像中好, 青魚用紫菜和漬物包圍, 可以沖走青魚的腥味, 效果不錯 👍🏻 特別要讚一讚紫菜非常脆口! 另外三款壽司都很肥美, 而最出色就是拖羅, 雖然這個有點筋但味道比刺身更濃郁 😃脆味聖誕炸雞總共三款口另, 分別是原味, 櫻花蝦味和黑松露味 🙂 雞肉脆炸嫩口, 個

這個正是師傅在戶外燒烤的煙燻烤魚, 覺得特別就拍了張圖 😅

沙律

刺身五點, 壽司三點
刺身5點, 壽司3點

脆味聖誕炸雞
總共三款口另, 分別是原味, 櫻花蝦味和黑松露味 🙂 雞肉脆炸嫩口, 個人認為除了原味外, 其餘兩款都不應該加入檸檬汁。櫻花蝦味道很突出, 黑松露反而要細心品嚐才吃得出來, 這次反而原味最出色! 😬

白煎銀雪魚配燒牛肉
銀雪魚經煎煮魚皮脆香, 魚肉豐厚, 旁邊放了燒牛肉,切成粒狀, 加了燒汁, 多了份甜味 ☺️

暖心湯咖喱烏冬
與其說是湯咖喱烏冬, 倒不如叫咖喱烏冬 🤣 因為咖喱太濃稠, 沒有湯的口感, 雖然如此, 咖喱味道濃厚而不辣, 蔬菜煮法跟湯咖喱相似, 尤其西蘭花的燒焦味, 平日不太愛西蘭花卻最愛湯咖喱的西蘭花 😋

沖繩焦糖
圓形鬆餅, 薄薄一片, 加了焦糖和牛油, 不會太甜, 之前吃了一堆食物, 以這個輕食甜品作結尾很不錯。
沖繩黑糖

餐廳除了聖誕餐, 更有Omakase, 價錢因應各客人預算而定, 大約由$400至$2000不等, 由於我坐吧枱, 看得出師傅用心製作 🫶🏻 另外有兩小時清酒任飲, 多達六款酒類選擇, 愛日本酒的可以一試!

2023-12-21
刺身5點, 壽司3點
沖繩黑糖
  • 壽司3點
  • 刺身5點
火炙左口魚邊壽司大推!好味到令我愛上咗左口魚!經炙燒嘅左口魚邊充滿魚油甘香,入口嫩滑,出面包住紫菜除咗增加咗脆口口感仲可以解解油膩。香葱拖羅蓉小卷去完日本食拖羅食上癮,小卷滿滿拖羅蓉好豐富又夠肥美,食得出用料好新鮮!串燒:雞皮/雞腎/雞軟骨/汁燒雞肝/鹽燒牛舌心嚟到居酒屋當然要叫串燒,除咗食材好高質,亦食得出師父嘅心機!汁燒雞肝絕無腥味好香口,牛舌配上柚子胡椒更惹味,款款Juicy!自家製免治雞肉棒居酒屋必點雞肉棒,雞肉混合雞軟骨比例啱啱好,點埋生蛋同甜醬油味道濃郁。季節野菜沙律呢個前菜我由頭食到尾,食下串燒再食沙律fresh一fresh就識食啦!凍日本素麵以為係普通素麵?其實內有鮮甜海膽加三文魚子!配埋個好清甜嘅湯汁,天氣熱時整返碗爽啦!
火炙左口魚邊壽司

香葱拖羅蓉小卷

串燒:雞皮/雞腎/雞軟骨/汁燒雞肝/鹽燒牛舌心

自家製免治雞肉棒

凍日本素麵
西營盤高街有好多好食嘅Cafe,但係出名嘅日本居酒屋就少之又少。今次去到九鬼神呢間日本居酒屋,麻雀雖小,五臟俱全,有齊晒唔同類型嘅日本美食,包括刺身、串燒、壽司等,夜晚食omakasa set性價比超高!重點係老闆好友善,值得推介!🍢串燒拼盤,全部都係即見即炸🥩牛脷厚身Juicy 🐓單骨燒雞翼外皮卜卜脆,但入面雞肉唔會太硬太嚡身,師傅掌握個燒烤力度一流,🍗雞胸軟骨,每塊雞胸肉中間夾住嚿軟骨,每一啖都好有層次。🍠番薯燒咗之後更加甜。最後食返🥬秋葵去balance返食落口嘅油膩味。🫑日本青椒本身苦苦哋,上面灑咗鹽令成個味道更出。🍖免治雞肉棒,師傅特登將雞軟骨打碎,雞肉棒連埋打碎咗嘅雞軟骨一齊整成,令到最後個層次口感豐富,再點上日本蛋汁,味道精華一級。🍜魚子海膽冷麵,餐廳建議配搭柚子麵豉湯食,口感非常refreshing。鍾意食Wasabi嘅朋友,不妨都試吓將Wasabi溝入個麵豉湯入面,意外地同冷麵非常夾。🍤天婦羅有南瓜、番薯、香菇🍄‍🟫每一件天婦羅上面都灑咗柚子海鹽,未到唔會非常單一。🍍焦糖菠蘿,本身菠蘿已經非常鮮甜,再加埋外面嗰層香脆嘅焦糖👍🏻

2024-06-01 7 瀏覽
九鬼居酒屋餐廳位於港島西環西營盤高街80號麗賢閣地下,餐廳裝修簡約以工業風和黑色為主調,設計帶有日式風格的牆身掛畫,設有高櫈吧檯和戶外坐位供客人選擇,餐廳主打日式串燒日本菜居酒屋。餐前沙律,蒸蛋,麵豉湯葱拖羅蓉丼 Mnced Tuna with Spring Onion$138蔥拖羅蓉丼配有紫菜,拖羅蓉份量都不少,飯身軟硬適中。炙燒左口魚邊帶子丼飯Seared Flatfish & Scallop$168丼飯配有紫菜,左口魚邊和帶子經炙燒過,釋出魚油。
九鬼居酒屋
餐前沙律,蒸蛋,麵豉湯
蔥拖羅蓉丼配有紫菜,拖羅蓉份量都不少,飯身軟硬適中。
丼飯配有紫菜,左口魚邊和帶子經炙燒過,釋出魚油。

2024-05-30 6 瀏覽
九鬼居酒屋(西營盤)*西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖獨自走到去西營盤,行下行下肚餓,一個人決定做個孤獨的美食家先。呢個漫畫在日本好紅,講一個中年叔叔工作時走訪不同地方,用自己的雙腿同臭覺去找隱世美食居酒屋食了好多串燒呀,免治雞肉棒,那橙黃蛋黃,甘香當治汁,雞肉棒肉打到綿身。蔥雞串個蔥好爽跟,嘴嚼時卡卡聲。雞胸卷包了芝士紫蘇,好芳香紫蘇。牛舌心黑豚翠玉瓜,日本青椒仔,好食白鱔層皮,重重骨膠原彈性,油脂充足。京都厚揚豆腐,很嫩,一口一粒真不錯,灑了柴魚碎更香。串燒即叫即燒。#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介 #keto#lchf #生酮 #好去處 #igable
九鬼居酒屋(西營盤)

*西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖

蔥雞串個蔥好爽跟,嘴嚼時卡卡聲。

雞胸卷包了芝士紫蘇,好芳香紫蘇。

牛舌心
黑豚

翠玉瓜,日本青椒仔,好食
白鱔層皮,重重骨膠原彈性,油脂充足。

京都厚揚豆腐,很嫩,一口一粒真不錯,灑了柴魚碎更香。

串燒即叫即燒。
位置於民宅區有點隱世 在救恩堂對面門面富有日本居酒屋特色挺吸睛🛎️銀雪魚西京燒定食 😍真是很久沒試過這麼好吃的銀雪魚西京燒魚皮燒得很香脆 整條魚被西京燒醬汁醃得很入味魚肉新鮮嫩滑 不會出水以影響魚肉質感加點沙律醬提升口感層次🛎️特上壽司定食 😍10款刺身超新鮮 鮮甜肥美感覺置身在日本魚市場吃壽司火炙的刺身帶着火炙的的香味蟹籽壽司的蟹籽大粒爆汁🛎️茶碗蒸& 味噌湯茶碗蒸 雞蛋幼滑 不會過鹹 真材實料味噌湯 鹹度適中 🛎️沙律&前菜一整個蕃茄配沙律菜 酸酸甜甜 份外開胃豆腐幼滑...環境🏡 裝修富有日本特色 椅子是皮質 坐着舒服還有室外位置 感覺晚上來會很有氣氛服務👨🏻‍🍳 態度殷勤 有禮貌 回應快 衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟...🛎️銀雪魚西京燒定食 $198🛎️特上壽司定食 $248
位置於民宅區有點隱世 在救恩堂對面

2024-05-23
銀雪魚西京燒定食
特上壽司定食
2024-05-26 3 瀏覽
西環呢間居酒屋,食物有質素!先嚟壽司刺身盛$598,裡面包括三款新鮮刺身同三款精緻壽司,仲有一份紅蝦小卷。當中鰹魚同鰤魚嘅魚味濃郁,海膽鮮甜,好味😋火炙左口魚選壽司$68/件,用紫菜包住肥美嘅左口魚,每一口都充滿魚油香。海龍卷$138,係炸蝦卷,外面撒滿蟹籽,入面仲有脆口嘅青瓜絲,一咬之間就會感受到鮮脆同爽口。另外,軟殼蟹沙律$118,軟殼蟹香脆可口,加上蟹籽同新鮮沙律菜,絕對係個清新爽口嘅選擇。最後,凍日本素麵$98,入面有鮮甜嘅海膽、三文魚子同彈牙嘅素麵,帶俾你一份清爽嘅味蕾體驗。

西環呢間居酒屋,食物有質素!

2024-05-25 10 瀏覽
呢間居酒屋🏮既裝修幾特別,掛左唔少日本卡通畫🏞️,有木製🪵既吊燈💡 另一邊就有寫低每日從日本直送既新鮮刺身同埋特色菜式推介,光線黑黑地,氣氛幾輕鬆舒服😌~ 野食方面選擇幾多,味道唔錯,係個可以chill下傾下計既地方~(5 😍 係滿分,🤩係半分)鹽燒牛舌心厚切 🧂🔥🐮👅 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)用左牛舌心🐮👅所以更加唔會韌~ 肉質一樣軟腍爽口,好似牛肉🐮咁,唔會有膻味之餘有幾濃郁既牛味🐮,越咬越香~ 用鹽🧂吊一吊味再有啲焦香咁幾好食🤤黑豚腩 🐷 - $58 (好味指數:😍😍😍😍)個黑豚腩有獨特油脂芳香,肉味幾濃郁,肉質挺身有咬口,肥瘦適中,亦都有啲油香味道唔錯,唔會成口油~ 而且燒過🔥之後帶啲焦香雞心 🐥❤️ - $38 (好味指數:😍😍😍😍)雞🐥既心臟🫀係雞最先生出黎既器官,除了用水清洗,仲要清乾淨殘血咁先唔會有異味~ 煮得太耐會韌,而今次呢個雞心🐥❤️既火候🔥、時間⌛️同溫度🌡️都控制得啱啱好,味道濃厚,口感爽脆,幾香口~唐揚雞軟骨 🍗 - $58 (好味指數:😍😍😍😍)雞軟骨🐥通常係黎自雞胸骨既轉接位或者雞膝屈摺既位置~ 今次既雞軟骨🐥細細粒咁幾易入口,炸皮唔會好厚,炸到

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

黑豚腩 🐷 - $58 (好味指數:😍😍😍😍)

雞心 🐥❤️ - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
唐揚雞軟骨

唐揚雞軟骨 🍗 - $58 (好味指數:😍😍😍😍)
雞軟骨🐥通常係黎自雞胸骨既轉接位或者雞膝屈摺既位置~ 今次既雞軟骨🐥細細粒咁幾易入口,炸皮唔會好厚,炸到🔥卜卜脆咁幾有咬口,啲骨位🦴都唔會好硬,而且痴住既肉都唔少,嫩滑juicy有雞味,配埋少少七味粉同酸酸甜甜既蛋黃醬🟡幾惹味~

赤身壽司 🐟🍣 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
今次用既吞拿魚🍣係赤身,同肥美既拖羅相反,赤身係瘦肉同紅肉,係喺魚背無油脂既部位,因為吞拿魚的肌肉裏面含大量既肌紅蛋白,而且脂肪少,肉質實淨軟腍,魚味🐟亦都比較濃郁~

平政壽司 🐟🍣 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
一聽平政 (Hiramasa) 呢個名可能大家有啲疑惑🤔 但其實係油甘魚🐟既一種,係體長1米既成年鰤魚🐟,肉質肥嫩甜美,脂膏豐腴,被認為係最完美既狀態😍 感覺幾甘香肥美~
稻庭烏冬 - 野菜入

稻庭烏冬 - 野菜入 🍜🥬 - $58 (好味指數:😍😍😍😍)
個烏冬🍜有幾多菜,包括有金菇、冬菇🍄‍🟫、娃娃菜🥬、紅蘿蔔🥕,金菇爽滑,冬菇🍄‍🟫香口juicy,娃娃菜軟腍清甜,紅蘿蔔🥕爽口,個湯底🥣幾清澈,味道鮮甜,嗰烏冬🍜滑溜煙韌,幾掛湯🥣,整體清清地都唔錯~
季節野菜沙律

季節野菜沙律 🥗 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
食呢個沙律🥗作為前菜都唔錯,新鮮清爽,上面有酸甜多汁既番茄片🍅,下面係爽口既沙律菜🥗,面頭再撒左啲香口既芝麻⚪️,配埋酸酸地既和風沙律汁幾開胃🤤

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
唐揚雞軟骨
稻庭烏冬 - 野菜入
2024-05-18 8 瀏覽
Weekday Dinner 九鬼特上壽司盛 壽司盛由廚師發板,將當季新鮮的魚生製作成為壽司,樣樣肥美又鮮味,是味蕾的享受。火炙左口魚邊壽司左口魚邊火炙後,味道甘香,入口即溶,油香滿滿。凍日本素麵 凍日本素麵煙韌彈牙,素麵上有鮮甜的海膽及魚子,加入清爽的日式醬汁更是開胃又滋味!蟹籽沙律 爽脆的蟹籽加上蟹柳及清新的青瓜絲,是口感豐富的前菜。日本蛋天婦羅 軟嫩的溏心蛋被薄脆的天婦羅麵衣包裹着,火候控制得剛剛好,天婦羅一點也不會有油膩的感覺,美味出色。芝士年糕芝士年糕塗上香甜的醬汁再烤煮,咬下去是流心的芝士,加上香脆紫菜,很美味。芝麻雞翼 芝麻雞翼外皮金黃酥脆,中間是嫩滑的雞肉,十分惹味。餐廳室內室外充滿日本風情,室內牆身有不少和風掛畫,室外則有打卡的日式小庭園,雅緻有特色。
Weekday Dinner

九鬼特上壽司

火炙左口魚邊壽司
左口魚邊火炙後,味道甘香,入口即溶,油香滿滿。

凍日本素麵

蟹籽沙律
爽脆的蟹籽加上蟹柳及清新的青瓜絲,是口感豐富的前菜。

日本蛋天婦羅

芝士年糕

芝麻雞翼
芝麻雞翼外皮金黃酥脆,中間是嫩滑的雞肉,十分惹味。

2024-05-14 7 瀏覽
西環呢區隱藏不少高質餐廳搵到呢間日本居酒屋店內環境舒適.同朋友傾計聚會嘅好地方午市時段 Lunch Set 除咗定食.烏東.仲有丼飯 選擇✨名古屋鰻魚飯鰻魚煎至外皮香脆.帶出皮脆肉軟嘅口感再淋上鰻魚汁同芝麻均勻沾滿每粒日本國產米御飯之中好耐無食過咁肥美 有水準嘅鰻魚飯✨沙律面層配上新鮮蕃茄爽口嘅沙律菜再灑上藜麥同芝麻味道清新又健康✨茶碗蒸加入蟹柳.豬肉.冬菇.白果蛋香幼滑✨味噌湯裡面加入昆布同腐皮味道恰好.唔會太鹹
西環呢區隱藏不少高質餐廳

味道恰好.唔會太鹹

2024-05-14
  • 名古屋鰻魚飯
2024-05-13 12 瀏覽
西環係我港島最愛嘅area 非常多驚喜嘅小店💕呢日平日放工都幾多人 仲有室外嘅area🇯🇵 居酒屋真係永遠都唔會失望🏮❣️蘭王玉子燒$58好耐冇食蘭王蛋 蛋味真係濃好多🍳 唔係大阪加入好多高湯fluffy嗰隻 係比較偏甜蛋🙆🏻‍♀️❣️唐揚炸雞 $68炸雞炸得好靚 好食過喺日本食 唔知點解之前食到好易過燶有苦味😂🍗 雞肉唔會嚡口或者乾有五塊🤪🐓可以加檸檬汁同沙律醬💕❣️野菜沙律 $68食日本嘢都慣性嗌返個沙律開胃🥗 簡單嘅新鮮蕃茄沙律菜加醋😛❣️火炙左口魚裙邊壽司 $68@2一定好食嘅壽司🥹 最鍾意呢啲肥魚一擺落口油香滿溢💦 仲有塊紫菜攞住食‼️❣️香蔥拖羅蓉小卷 $88拖羅蓉夠肥冇腥味✅ 配飯同紫菜點解可以咁好食🥹 ❣️鹽燒油甘魚鮫 $148燒魚鮫比魚肉更好食 有好多膠原蛋白同靚脂肪🥳魚皮脆到索索聲 魚肉嫩滑唔腥 好正👍🏻❣️凍日本素面 $98 非常有誠意 竟然配埋海膽同三文魚子( ˙༥˙ )夏天食好正 素面有咬口 醬汁酸酸地好清爽🍜❄️
西環係我港島最愛嘅area 非常多驚喜嘅小店💕

❣️鹽燒油甘魚鮫 $148
燒魚鮫比魚肉更好食 有好多膠原蛋白同靚脂肪🥳
魚皮脆到索索聲 魚肉嫩滑唔腥 好正👍🏻

❣️凍日本素面 $98
非常有誠意 竟然配埋海膽同三文魚子( ˙༥˙ )
夏天食好正 素面有咬口 醬汁酸酸地好清爽🍜❄️
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 鹽燒油甘魚鮫
  • 香蔥拖羅蓉小卷
星期五去咗西營盤高街覓食,不愧為食街花多眼亂好難揀. 上網搵咗呢間竟然係零負評❗️嘅居酒屋「九鬼居酒酒屋」🏮試吓係咪咁堅先. 入到去餐廳闊落燈光柔和已經有舒適的感覺,牆上掛上一幅幅日系壁畫,搭配一盞盞木製天花吊燈,日系感滿滿. 除咗室內雅座,天氣好三五知己仲可以坐室外座位把酒談心,相當寫意. 食物選擇豐富一應俱全滿足唔同人需要啱晒聚會. 👯👯⭐️火炙左口魚邊壽司必點之選,炙燒後左口魚帶煙燻香味,食落香口得來保持魚油肥美夠鮮味入口溶化,配搭脆口紫菜仲有壽司飯,口感豐富. ⭐️海龍卷賣相造型賣相有創意,成條龍咁好有動感. 據說呢個係餐廳新產品,所以Menu都未有㗎. 炸蝦爽口配搭青爽青瓜絲好開胃. ⭐️燒牛肋骨肉快燒七成熟,鎖住牛肉汁,肉質保持粉嫩。 肉味非常之濃郁,上盛之作,沾上秘製微辣芝麻醬汁增添風味.⭐️串燒來個全雞宴. 雞腎好爽口,雞皮滿滿油脂甘香、雞軟骨脆卜卜、雞心第一次食幾特別好爽好有咬口. 自家製手打免治雞肉棒有嚼勁啖啖鮮嫩雞肉內藏零碎粒粒雞軟骨,配上月見醬燒汁口感更滑溜. ⭐️天婦羅魚生卷魚生新鮮好味,配合蕃茄、紫菜同埋秘製醬,口感味覺天衣無縫。⭐️雜錦天婦羅外皮皮薄而脆,調味惹味恰到好

⭐️火炙左口魚邊壽司

⭐️海龍卷

⭐️燒牛肋骨肉

⭐️串燒

⭐️天婦羅魚生卷
魚生新鮮好味,配合蕃茄、紫菜同埋秘製醬,口感味覺天衣無縫。

⭐️雜錦天婦羅
外皮皮薄而脆,調味惹味恰到好處。 南瓜、雜菇,薯仔等等常見嘅雜菜天婦羅做得非常出色。最難忘嘅係白菜天婦羅,平時唔多見,脆皮裏面係多汁鮮嫩嘅菜葉,好清新.

📢實測報告完畢. 小店食材新鮮用料高質烹調出色💯服務親切友善勁加分,自動波加茶加得相當密,難怪做到極罕見嘅零負評👍如果高街唔就腳,銅鑼灣耀華街都有一間分店㗎. 溫提佢哋有個「清酒之旅」$298可以兩小時任飲六款清酒或者$298香檳一支送魚子醬😍. 約朋友舒適開懷暢飲真係不二之選啊👏🏻

2024-05-09
  • 火炙左口魚邊壽司