2025-08-19
最近成日都掛住九運米線王既世一雞翼🥹,所以二次回訪再去食返佢地既金湯酸辣湯底米線。對我黎講,呢間米線店真係幾特別,因為完全吾用味精同醋精,湯底全部用豬肉熬出黎,配料選擇又多又特別,令成碗米線好實在。 .今次照舊點左必食既 「招牌秘製珍寶雞翼米線 $66」。金湯酸辣湯底呈現金黃色澤,一入口就先有溫柔酸香,之後辣勁慢慢滲出黎,辣得黎吾會搶走湯既鮮香味。米線滑溜吸湯,配埋酸菜、豆卜、肉碎、芽菜、蔥、韭菜、芫荽,酸酸辣辣又層次好足。至於雞翼就係另上,四件都炸到外皮金脆,咬落即刻「咔」一聲,入面肉質軟熟多汁,沒有冰鮮味,味道帶少少甜又帶黑椒香,食到中途已經好想再追加一份🤣。另外仲可以加配日本爆汁脆皮腸(+$14),真係吾同一般雞肉腸,皮薄一咬即爆汁,肉味香濃,好岩愛食腸既人。 .之後仲叫左「自選九運小鍋米線 $38」,湯底都係揀番金湯酸辣,辣酸比例真係幾岩口味。加配既香菇貢丸(+$12)好有彈性,咬開時香菇既清香同肉香一齊散出黎;肥牛(+$12)切得薄又嫩,湯底滲透到每片牛肉,食落滑溜香口;再加多幾條日本爆汁脆皮腸(+$14),成鍋米線即刻由普通升級到滿足感爆棚😆。 .飲品方面,我揀左 無
飲品方面,我揀左 無糖可樂 $6,配炸物真係冇死錯人,冰涼爽口又解膩;另一款係 支裝豆漿 $10,豆香濃郁得黎吾會過甜。
仲食埋一份 特色拼盤 $38,拼盤包括炸櫻花蝦餅同魚肉春卷。蝦餅外層薄脆,蝦香同油香好搶;魚肉春卷皮脆而薄,魚肉餡滑身帶微甜,兩款一齊食好似小食時間咁開心🤭。