2019-11-21 1560 瀏覽
未去之前看過的報道是$388的車仔麵,又因為在東大街街尾,嫌遠便一直都無去過。前幾日見天氣涼爽,心情靚又加上一直的好奇心,便決定去試一次。本來只打算去一次試過便不會再去,試完後我推介這餐廳,覺得性價比高,食物質素高,廚師用心烹煮,好多都是細心的”手作仔”手工製造。👍👍😊😊值得再去。入去店內平實,乾淨整齊光猛。圓櫈還用心地半搭在枱下,慳位同感覺比較闊落。剛好坐的枱就是這張海報,後來九哥過來推介,乳鴿是每日新鮮製造,不賣隔夜,所以平日要預早訂,因當日早上才新鮮製造。這張便是之前聽過的貴價 至尊大雜麵 $388 我無叫這個,因本身不特別喜歡鮑魚,海報寫用的是日本鮑魚。除鮑魚外,看相像有好多不同料。不知味道如何。車仔麵有這張點麵紙。兩餸麵$33,加餸$7/份淨餸$28,任選三款套餐三寶 $47,包三餸麵、油菜、飲品我推薦這個👍😋💖比起其他的組合和選擇,我覺得這個最抵食🎈💖麵底有好多選擇,我建議較特別的手工薯粉,煙煙韌韌有𡁻頭。另外還有米粉、粗麵、幼麵、油麵、粉絲、米線。餸亦都有好多選擇,亦是我推介此店原因。餸有好幾款是自家手工造的,例如手打魚腐,下面再詳細寫。其他還有四川辣豬手、醬皇豬大腸、媽

車仔麵有這張點麵紙。
兩餸麵$33,加餸$7/份
淨餸$28,任選三款
套餐三寶 $47,包三餸麵、油菜、飲品
我推薦這個👍😋💖比起其他的組合和選擇,我覺得這個最抵食🎈💖

餸亦都有好多選擇,亦是我推介此店原因。

餸有好幾款是自家手工造的,例如手打魚腐,下面再詳細寫。其他還有四川辣豬手、醬皇豬大腸、媽媽雞翼等。

有兩種湯底,雲腿上湯和蕃茄南瓜湯。醬汁有沙嗲及麻辣選擇,沙唑有五種辣到,麻辣亦有五種難度。

九哥BB鴿 $58😋👍推介

乳鴿

本來我們只每人叫了個套餐三寶,後來九哥過來介紹,(初時也不知那店員是九哥,後來看到墻上照片才知),因諗住都可能不會再來,就試埋啦。

結果好有驚喜,海報寫用自家秘製滷水,並放棄傳統什麼吊乾法,我都不知是什麼意思😅不理他們寫什麼,作為食客,最緊要當然是食落口的味道。

一咬是香脆惹味的感覺,都要等一陣,否則好熱,咬開時有肉汁流出,肉質亦嫩滑,總體感覺好好。讚👍😊

他們好細心💖,見我們吃完隻乳鴿才叫煮我們的麵,否則把麵都浸淋了。

套餐包的菜可選生菜或菜心,我們都叫了菜心,所以照片是雙份。

這碟菜心比乳鴿還更驚喜,差不多有菜苗的感覺,好嫩口好鮮甜,我真忍不住當場讚了他們,他們也坦白說有時供應商也有少少失準,總之我那碟好讚👍😊

油菜(菜心)

以下三餸麵的組合是:
手打魚腐 (有3件)
墨汁魚肉卷 (有兩三件,忘了數)
媽媽雞翼(2隻)
手工薯粉
不辣的沙嗲汁

三餸套餐

薯粉煙韌,媽媽雞翼的肉嫩滑,最特別可說是👍手打魚腐,一入口的口感和味道已食出不是工廠大量製那種,那種彈牙不會過彈,味道有層次,之前看過我其他食評的朋友會知我不喜歡魚蛋類食物,這個手打魚腐好特別,與一般食入口的不同,我喜歡。

自家製手打魚腐正👍😊

🥢🥢🥢🥢🥢🥢

以下三餸麵的組合是:
四川辣豬手(2件)
醬皇豬大腸(5件)
手打魚腐(3件)
手工薯粉
小辣的麻辣汁

三餸套餐

麻辣有幾個辣度,我問店員可否先要小辣,食落不夠辣再加,答案是可以。結果我小辣已紅足夠。

豬手入味,不錯,有2件。

大腸清潔得乾淨,非常重要,食得安樂,好味😊👍

套餐可選豆漿。

🎈總結: 最抵食是三餸套餐$47,包油菜和飲品,油菜嫩甜,三餸多小巧手工製的選擇。以這個價錢,實屬性價比高,物有所值👍😊 乳鴿亦值得一試。
2019-11-17
乳鴿
油菜(菜心)
2019-10-20 764 瀏覽
繼荃灣掃街日後今天來一場筲箕灣掃街日!東大街多美食很多人都知道,那我們究竟又掃了些什麼好吃的東東!早餐也未吃的我倆決定買多些款式在車上開餐,我們分道揚鑣去買心水美食,我到九哥車仔麵去買評價不俗的車仔麵! 有點菜紙清晰哋帶領選擇麵類、餸料、湯底和醬汁,一步一步走往美食之路! 我選了三餸麵$40爽滑的幼麵配炸得香口又軟淋的阿婆豬扒、清甜蘿蔔和炆至入味的醬皇豬大腸,而湯底則選了雲腿上湯呷一口很香甜,而且沒有丁點師傅的存在很有驚喜。 車爸爸怕辣所以我選擇了將自家沙嗲醬另上,這醬香口得很如果用來配水魷魚和牛栢葉必定很配。

2019-09-27
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2019-09-01 859 瀏覽
慕名而來的九哥車仔麵, 聽說主廚是在頂級鮑魚飯店學師多年的名廚, 加上街坊口碑贊不絕口, 怎能不試? 小店坐落於東大街街尾, 相較其他食肆, 不太張揚, 卻有很大驚喜. 雖是小店, 容納的人數並不多(大概25人??), 但由整體裝潢到枱面, 餐具都是很乾淨, 絕無一般車仔麵店滿滿的油膩感.店員總是在適當時候過來, 不會催促點餐, 抺枱收拾碗碟的時間剛好, 讓你有很舒適的用餐環境.一入門口就見到這個招牌麵, 非一般價錢, 初次到來真的不夠作重大挑戰.此店是用紙點餐, 不是在門口看到當天餸菜實況再即時決定要點甚麼, 這樣可能失缺了車仔麵檔即睇即點的特色, 卻勝在衞生一點, 可以慢慢選擇.看著點菜紙, 初次來的你, 不其然會望向右下角的套餐三寶, 因為有主食, 有菜, 有飲品真係好抵. 另外, 有選擇困難的人,  可看向精選麵食類, 設計尚算貼心.點了個醬皇豬大腸, 沙薑手撕雞和台式滷蛋幼麵, 配生菜, 豆漿. 豬大腸已被處理到沒臭味, 而且炆得很軟稔又有嚼勁; 手撕雞的份量不少, 每條雞肉比一般麵店大, 撈得非常入味; 滷蛋竟然是溏心蛋, 留到最後才吃還是有流汁, 好感動!! 豆漿是獨立封

, 留到最後才吃還是有流汁, 好感動!! 豆漿是獨立封口包裝的, 衞生又能把溫度保持得長一點, 甜度剛好, 送麵一流.
套餐三寶
不得不提的是, 這店選用的幼麵比其他店家幼細, 又不失彈牙爽口的特質.
另外, 家人不約而同點了四川辣豬手, 我貪吃要了一件, 入口那刻一點點麻辣滲在口中, 吃不慣辣的我立刻多喝幾口豆漿
...我相信愛麻辣的朋友應該會很喜歡(果然是做麻辣燙的). 其次, 貢丸能做到爽而彈牙, 肥牛片沒有一點肥膏, 廚師把每種食材得都處理得很用心呢!

套餐油菜只有生菜和菜心選擇. 不過, 有哪間小店可以做到有玻璃生菜及脆口菜心的效果??? 仲要係清甜爽口無渣的?? 真的太過份, 連一個附送小菜都有驚喜.

重點推介一定係脆皮BB鴿!!

這次是第二次晚飯時間光顧時, 被店內一張小小海報"廚師推介"所吸引的. 點菜時幸好還剩兩隻, 有幸一嚐超驚喜.
平時是需要預訂的, 新鮮BB鴿是當天由農場運到店中, 廚師說由於有熟客每星期預訂, 所以會攞多幾隻作為備用. 見隔離桌一家四口吃得津津有有味很滿足的表情, 儘管一隻價錢比一個套餐還貴, 沒理由不試吧???
出菜時店員囑咐小心熱, 貪玩一碰真的很燙手, 要等等再吃. 隨後店員笑著給我一隻骨碟和膠手套讓我手撕BB鴿.
嘩!! 我真的是身處小店內嗎??? 服務質素實在是意料之外啊!!
呀! 最重要應是食物的味道.
新鮮炸BB鴿的精粹在於骨脆肉嫩好咬口, 在這基本上, 廚師更能做到一咬有肉汁流出來, 一隻幾口能吃完的BB鴿竟然可以做到JUICY既效果, 真的很神奇.
那種鮮嫩口感, 永世難忘, 難怪有熟客每個星期都要食一次啦!! 想吃的請早一天預訂, 否則要看看當天有沒有好運氣啦!!
脆皮BB鴿
2019-06-21
套餐三寶
脆皮BB鴿
2019-08-28 746 瀏覽
路過呢個筲箕灣,朋友話有間新開車仔麵冇得輸,於是我就去拜會一下佢。佢個位都幾隔涉,唔係特登搵都幾難發現到,差唔多起東大街尾果度。鋪仔細細,叫做九哥。時正十二點,侍應多過客,我就入咗去做佢地第一單生意。個人最憎揀呢樣果樣,佢就有大雜燴之類,於是我就叫咗個招牌大雜麵,樣樣都有一件咁。麵底黎講車仔麵,首選一定係油麵啦,我都係揀咗油麵。佢有自家沙嗲汁、麻辣汁等,我唔太食得辣,揀咗沙嗲汁。一黎到,其實啲料賣相已經睇得出唔係靚野,汁就更加少到得一兩滴咁。湯底好甜,唔知點解咁甜,麵就不過不失。料就真係麻麻。食完我鬧返朋友真係好介紹!

鋪仔細細,叫做九哥。

時正十二點,侍應多過客,我就入咗去做佢地第一單生意。

湯底好甜,唔知點解咁甜,麵就不過不失。

料就真係麻麻。

食完我鬧返朋友真係好介紹!
2019-07-28 684 瀏覽
#筲箕灣#樂食人生.1.兩餸車仔麵 (阿婆豬扒X沙薑手撕雞) $30-沙薑手撕雞絕對絕對係必點之選,每一口都有極濃烈嘅沙薑味,而且份量好多,不過味道有點過濃,往往會令到個湯底充滿沙薑,係唯一缺點,但相信熱愛重口味嘅朋友都會愛上-阿婆豬扒即係炸豬扒,味道入味但不能稱得上為特別,勝在份量夠多-湯底一定要揀「雲腿清湯」,好香濃嘅火腿香味,而且感覺唔重味精.2.黑白芝麻土匪雞翼 $28-孜然粉味夠重夠濃-雞翼沾滿黑白芝麻先再炸,令雞翼更加脆口-雞翼都幾大隻,兩個人share食就岩岩好啦!.小結:抵食,高質,唔食會後悔,講完!.口水指數: 4.5 / 5 .九哥車仔麵地址: 筲箕灣東大街4-10號地下3A號舖.
#筲箕灣
#樂食人生

1.兩餸車仔麵 (阿婆豬扒X沙薑手撕雞) $30

2.黑白芝麻土匪雞翼 $28
-孜然粉味夠重夠濃
-雞翼沾滿黑白芝麻先再炸,令雞翼更加脆口
-雞翼都幾大隻,兩個人share食就岩岩好啦!
小結:
抵食,高質,唔食會後悔,講完!

口水指數: 4.5 / 5
九哥車仔麵
地址: 筲箕灣東大街4-10號地下3A號舖
2019-05-14 502 瀏覽
噚日見公假,有空坐車過海去東大街,試試呢間車仔麵,據稱大廚來頭好猛咁。由東大街頭尾行上街頭,見左右兩邊既安利企滿等位既人,唸住九哥都會多,誰不知唔係,一來門口招牌得一個,我個仔都唔為意行過咗,門口只有一對夫婦等位,一陣就有位。講返D餸,大雜麵有12樣,其實每款得1件,味道OK啦,湯底幾好,食完唔會口乾。不過招呼彷漫不經心咁,又唔清晰跟客人講解,坐正我對面既女人,就因無酸辣而亂俾咗麻辣,又欠餸而發瀾渣。我地嗰兩碗大雜麵,都無依剔上的給沙嗲,又俾埋麻辣,我食到麻辣,但我太座就有點不太適應。總括可以的,但時常返去光顧,那又未必了。
總括可以的,但時常返去光顧,那又未必了。
大雜麵
2019-05-13
10 分鐘 (堂食)
大雜麵
2019-05-11 407 瀏覽
朋友介紹,朋友話東大街新開咗一間車仔麵,必食推介有幾款都值得試,叫我去試試。這天大概三點鐘到啦,去到店舖都差不多坐滿人,店鋪面積好細,一條走廊形位置,擺放幾張枱。見到隔離兩個人都係食緊手工薯粉,其實我唔係好鍾意薯粉,不過即管試下啦!因為有手工兩個字,而我就揀三餸,醬皇豬大腸、QQ扎肉 和脆齋, 湯底要咗雲腿上湯, 醬汁自家沙嗲小辣。薯粉份量都幾多, 而且佢滑到比較難夾起,雖掛汁,但味道淡,口感好似橡筋咁煙韌, 下次食一定唔揀薯粉囉!豬大腸洗得乾淨,幾入味;QQ扎肉處理得好,唔會有雪藏味;脆齋就差啲,個皮脆但係乾身。 雖然要咗沙嗲醬,但仍然飲到雲腿的味道。下次再嚟已知道點嗌。
朋友介紹,朋友話東大街新開咗一間車仔麵,
必食推介有幾款都值得試,叫我去試試。

這天大概三點鐘到啦,去到店舖都差不多坐滿人,
店鋪面積好細,一條走廊形位置,擺放幾張枱。
下次再嚟已知道點嗌。
下午茶
東大街出名多美食,聽同事講最近開左間「超值」車仔麵,今日一於去朝聖佢都做好多宣傳,令更多人知道佢地間舖,但可能今日中午落大雨,舖內只有小貓三四隻我地都不約而同揀左「招牌大雜麵」,貪佢有12款餸。有豬扒、生菜、腸仔、紅腸、蘿蔔、冬菇、豆卜……我等……我等……上菜都幾慢如果平時多人幫襯,咁點算味道都 OK, 無咩特別,但我好欣賞老闆咁慷慨,每一份餸都多份量包食得飽我揀左蕃茄湯,真係有蕃茄不過食完之後口乾,相信落左味精除左蕃茄湯,重有雲腿上湯可以揀重可以揀各程度沙爹汁同辣汁Anyway, 都值得一試

我等……我等……上菜都幾慢
如果平時多人幫襯,咁點算

包食得飽

我揀左蕃茄湯,真係有蕃茄
不過食完之後口乾,相信落左味精

除左蕃茄湯,重有雲腿上湯可以揀

重可以揀各程度沙爹汁同辣汁

Anyway, 都值得一試
2019-05-07
10 分鐘 (堂食)
2019-04-27 328 瀏覽
車仔麵種港式美食,雖然好多地方都有,但要講好食,其實真係唔多,因為車仔麵有很多配料好多選擇,往往太多選擇食店就買現成的,個人接受部分現成的,但也需要有一些拳頭產品,食落去跟其他店完全不同,這店就做到了。首先蕃茄湯底,飲得出有鮮番茄甜味。墨魚卷必要試,雖然浸咗少少湯但係墨魚卷外面 腐皮都有少少脆,最重要食落去的時候會食得出是鲜墨魚打膠而成,正。正常牛丸應是普通貨色,但這牛丸另我懷疑是手掣的,因為非常之彈牙加上食到牛肉的味道。豬扒就一般。今日去到這店的豬手同乳鴿都賣完了,要再去一試。味道: 再要去食環境: 企理衛生: 一般服務: 尚可 抵食: 簡直超值

味道: 再要去食
環境: 企理
衛生: 一般
服務: 尚可
抵食: 簡直超值
下午茶
2019-04-23 315 瀏覽
長居美食沙漠,出城食個晏都好平常,放假去遠DD食又得🤣⛈就算紅雨都阻唔到我四圍食好西!所以我同朋友去左筲箕灣食碗車仔麵。。到步一刻我已經餓到無力啦。。所以極速睇晒餐紙落單。我同朋友都揀左套餐(一人揀三個餸撈亂食),再加多個雞亦。好豐富🤤套餐:自選三餸、麵底,配油菜、飲品 $47阿婆豬扒、蘿蔔、腐皮波波油麵。蕃茄南瓜湯自家沙爹醬 少辣豬扒肉質鬆軟。蘿白夠淋,清甜多汁。腐皮波波吸左湯汁,好入味。正!湯底係番茄南瓜。微微既蕃茄味,南瓜令湯底清甜。自家沙爹醬香口野味,會越食越辣架。小辣就岩岩好😂墨汁魚肉卷、陳皮魚蛋、沙薑手撕雞油麵。雲腿上湯而加好少地方有陳皮魚蛋。懷舊野來。魚蛋有魚味,陳皮香味齒夾留香。充滿港式既味道。沙薑手撕雞肉質嫩滑。墨汁魚肉卷,店員推介話自家制架!腐皮香脆,裡面魚肉彈牙鮮味,配合香濃雲腿上湯。黑卒卒墨汁衝擊視覺。🌚黑白孖芝土匪雞翼 $28雞亦都幾大隻,肉嫩多汁,加入黑白芝麻香脆野味,不過籽然粉落太多,一執執撈唔埋。有點失色。跟餐油菜大碟。揀左菜芯同唐生菜🥬餐飲揀左豆漿,唔太甜正丫👍聚所週知呢間車仔麵由名廚主理,唔洗介紹啦(睇fb啦),沙漠居民表示呢區街坊真幸福丫🍇價錢親民
長居美食沙漠,出城食個晏都好平常,放假去遠DD食又得🤣

到步一刻我已經餓到無力啦。。所以極速睇晒餐紙落單。

套餐:自選三餸、麵底,配油菜、飲品 $47

阿婆豬扒、蘿蔔、腐皮波波
油麵。蕃茄南瓜湯
自家沙爹醬 少辣

豬扒肉質鬆軟。蘿白夠淋,清甜多汁。
腐皮波波吸左湯汁,好入味。正!

墨汁魚肉卷、陳皮魚蛋、沙薑手撕雞
油麵。雲腿上湯

而加好少地方有陳皮魚蛋。懷舊野來。
魚蛋有魚味,陳皮香味齒夾留香。充滿港式既味道。

沙薑手撕雞肉質嫩滑。
墨汁魚肉卷,店員推介話自家制架!
腐皮香脆,裡面魚肉彈牙鮮味,配合香濃雲腿上湯。

黑卒卒墨汁衝擊視覺。🌚

黑白孖芝土匪雞翼 $28

跟餐油菜大碟。揀左菜芯同唐生菜🥬

餐飲揀左豆漿,唔太甜正丫👍

價錢親民高質車仔麵。I will be back😎
  • 阿婆豬扒
  • 墨汁魚肉卷
  • 沙薑手撕雞
2019-04-15 262 瀏覽
筲箕灣大東街食市林立,真係好多選擇,眼花撩亂,出名有安利嘅魚蛋粉,粥棧小廚嘅菠蘿咕嚕肉,鋒@燒嘅燒乳鴿,呂仔嘅魚肉燒賣,等等...今天我第選了去九哥食車仔麵,第一次幫襯,叫了三餸麵,選了手打魚腐/墨汁魚肉卷/蘿蔔+油麵,整體來講滿意食物質素, 特別欣賞油麵😋但重點係表揚個誠實店員,我離開時大懵唔小心留低電話,老實店員幫忙收起交回,低讚👍👍👍 大家真係要多多支持良心小店💪一定會回來再幫襯,聽到隔離枱話薯粉頂呱呱,下次試✌️
大家真係要多多支持良心小店💪
一定會回來再幫襯,聽到隔離枱話薯粉頂呱呱,下次試✌️
2019-04-15
藞苴 (那渣)麵一定係藞苴? 車仔麵一定係重口味?世事無絕對,只有真情趣!每個星期至少跟老媽會面兩次,兩母女大多是藉著散步和用餐閒話家常!講到用餐,筲箕灣食肆不少,老媽家附近就有一條食肆林立的東大街!食量不大、喜歡多菜少肉的我倆,自「九哥」進駐後,一個月也會有三、四趟到東大街去!「九哥」是打正旗號的車仔麵,車仔麵俗稱藞苴麵,可說是五、六十年代的窮人恩物!時至今日,見證了車仔麵不一定藞苴,不一定是重口味、也不一定是窮人恩物的實況!「九哥」由名廚班底組成,主理人九哥是著名廚楊貫一先生授徒的徒弟,雖然隔了一層,但「九哥」的鮑魚車仔麵是車仔麵之中的極品,全因鮑魚是名符其實的日本皇冠吉品鮑,經過四日燜煮,絕非一般罐頭鮑,價錢自然也是非一般,據知新張優惠價為 HK$ 300,嘩....這點肯定不符合窮人恩物的原素!不過「九哥」亦有平易近人的一面,兩餸一麵 HK$30、三款淨餸 HK$28,而包三餸麵、油菜和飲品的套餐三寶才HK$47,完全合符經濟原則!「九哥」地方雖小,但環境整潔,證明車仔麵不一定是藞苴!餸料分為必食推介和滋味之選,再有麵底、自家湯底、自家醬汁和美味小食的選項!平日老媽和我只吃淨餸
藞苴 (那渣)麵一定係藞苴?
車仔麵一定係重口味?

世事無絕對,只有真情趣!

不過「九哥」亦有平易近人的一面,兩餸一麵 HK$30三款淨餸 HK$28,而包三餸麵、油菜和飲品的套餐三寶才HK$47,完全合符經濟原則!

「九哥」地方雖小,但環境整潔,證明車仔麵不一定是藞苴!

平日老媽和我只吃淨餸,或各自來一個兩餸麵便滿足了,難得老公加入,今云可以大試特試!

醬皇豬大腸、墨汁魚肉卷、手打魚腐
中辣自家麻辣米線 HK$37

在混醬前先呷了幾口蕃茄南瓜湯!猶如自家滾湯,純自然無添加的蕃茄南瓜湯是每天熬製,味道令人舒暢,通常老媽和我也會把它喝光! 醬皇豬大腸是我經常點的餸料豬大腸吸收了淡淡的醬香配合柔軟不死硬的口感,洋溢著新鮮氣息,而腸壁保留適量肥脂,邪惡度做點到即止的境界,所以是我能應付的;墨汁魚肉卷手打魚腐均是自家包製及即炸,入口酥香、帶有墨汁香氣!

至於麻辣醬汁同樣是九哥親手製作,由十幾款材料混合,以我個人口味而評,中辣的辣度並不強、賣點反而是複雜的層次感!

順便一提「九哥」會為每款車仔麵放上酸菜,上層白色小粒、味帶輕酸輕甜便是了,如果不吃酸菜的朋友,要落單時記得要提醒侍應

阿婆豬扒、蠔皇冬菇仔、菜心 HK$30

阿婆豬扒雖不厚身,但勝在醃味自然、鬆軟夠入味,而即叫即炸、新鮮熱燙的誠意是我最欣賞的!蠔皇冬菇不是冬菇仔,而是中等厚度的大冬菇才對! 老媽和我也喜歡「九哥」選購爽口富菜香的菜心,我最怕吃菜莖軟乎乎、豪無質感的菜心!

老媽本想要的四川辣豬手沽清。上次試過豬手燜得軟彈細緻,不會過份軟腍,調味亦不太辣,唯有下次再翻尋味!

雲腿上湯
小辣自家沙嗲油麵 HK$39

滿滿的招牌大雜麵,包含 12款廚師心水的餸料,當然不是老媽和我的胃納可承擔得來!

脆齋阿婆豬扒清甜蘿蔔滑滑豬紅蠔皇冬菇仔陳皮魚蛋廚師黃金豬皮B 仔雞翼尖黃金魚條紅腸片香菇貢丸

我還是最欣賞雲腿上湯,入口清香淡雅,帶有雲腿的香氣,據知是用雞、豬牛骨、雲腿、蝦米等熬製五小時,每日再入加新湯料!跟蕃茄南瓜湯也是坊間絕無僅有、無可比媲的靚湯底!

所謂脆齋是經過輕炸,浸過湯底後,香脆與軟腍交雜,吸引味蕾的能耐確實與別不同;除了阿婆豬扒、蠔皇冬菇仔、B仔雞翼尖也不錯!而黃金豬皮沾有咖喱汁,爽軟度屬於中等,較能迎合大眾口味!

自家小辣的沙嗲醬汁甚為濃厚,以甜引香,惹味之作!

其實我也喜歡「九哥」的牛丸,爽口富有牛香,與其他幾款肉丸都是專程由潮州訂製,怪不得!

乳鴿 HK$58

第一次嘗試「九哥」的小食,每日限量製作十隻的乳鴿成為我的必吃推介!從乳鴿的體形,可知真是不折不扣的 BB鴿,端來時香氣逼人,一咬非常入味、肉嫩爆汁,許久沒嚐過這樣出色的乳鴿!九哥解釋乳鴿來自朋友國內的養飼場,零晨劏宰後馬上運送至香港,首先優勝在於不是冰鮮貨,第二乳鴿以秘汁滷製後再風乾一天,在食前才炸的方式煮理,所以特別美味!九哥更建議原隻用手的食法最為滋味,要不最多切開一半,別讓鴿汁留走!

黑白孖芝土匪雞翼 HK$28

這亦是令人驚喜的黑白孖芝土匪!「九哥」將一貫土匪雞翼重重的孜然粉味淡化,改以黑白芝麻和出色的炸功,引出土匪雞翼另一種香濃滋味!

入口乾爽不油,炸漿薄脆可口,表層的孜然粉不多, 就連老媽也可吃得輕鬆自在,在不嗆喉的情況下,這道濃香嫩滑的黑白孖芝土匪雞翼真的好吃!

蜆介手打魚腐 HK$28

每日新鮮製作的蜆介手打魚腐小食,做法稱得上是粵菜的手功菜!

蜆介手打魚腐嫩滑帶魚香,一吃便知不是一般貨色。 不蘸蜆介可感受到輕盈細嫩和原味的魚香,蘸蜆介的話魚腐便會變得鹹香惹味,各有各精彩!

坊間的車仔麵大多以重口味取悅客人,但「九哥」的車仔麵反其道而行,花了不少心思在餸料、湯底、醬汁和選料方面,從一碗車仔麵領略到一份粵菜的神緒及細緻,或者可以說成將粵菜應用於車仔麵上,作為食客,我們當然是有口福,但吃慣重口味、粗糙版車仔麵的您又會喜歡嗎?希望「九哥」會遇上更多懂得欣賞真情趣的知音人!

九哥車仔麵 . 麻辣燙
  • 雲腿上湯
  • 阿婆豬扒
  • 四川辣豬手
2019-04-01 393 瀏覽
聽聞我最喜歡的中菜餐廳大廚 Jacky Chung 同 D 好兄弟一齊合作係筲箕灣東大街開了一間車仔麵店,叫「九哥車仔麵」,我呢個從來都未入過筲箕灣嘅人特登走去試試看。意見(先小人後君子):服務唔掂。佢有一個員工係乜都唔知 🤣 嚴重欠缺 training。清湯個湯底係非常唔錯。出面 $40 樓下嘅車仔麵係很難找到這個湯底。佢有一陣金華火腿味係湯底裡面。番茄南瓜湯底都好特別。營養價值又高。我會翻兜。老公話麻辣嘅湯底唔掂。唔會再翻兜麻辣。會轉食清湯。餸菜質素都唔錯。豬扒,蘿蔔,雞翼,魚腐,札肉,都跑贏同價嘅其他店。小吃全部讚好,土匪雞翅(雖然係無芝士味嘅 - 但都很好味),蜆芥手打鯪魚球,炸雞塊,性價比 + 色香味全。可惜,離開我家鬼死咁遠。。。我會推介比附近的朋友仔去支持。希望佢地 keep 到呢個水準。臨走,老闆竟然話佢地係有乳鴿食的。不過要早一天預訂。我下次一定試試看。#千祈唔好做做吓hare咗變成普通清水車仔面#東大街4-10號#筲箕灣官立對面

意見(先小人後君子):

番茄南瓜湯底都好特別。營養價值又高。我會翻兜。

老公話麻辣嘅湯底唔掂。唔會再翻兜麻辣。會轉食清湯。

#千祈唔好做做吓hare咗變成普通清水車仔面
炸雞粒
清湯
南瓜番茄湯底
2019-03-30
5 分鐘 (堂食)
蜆芥手打鯪魚球
芝士土匪雞翅
炸雞粒
清湯
南瓜番茄湯底
  • 土匪雞翅
  • 上湯車仔麵
2019-03-30 253 瀏覽
睇到飲X👫介紹,即去試試。湯底好好,加辣只會將成件事嘥哂,麻辣唔見突出。魚腐係好嘅,蘿蔔係無渣,但大到離哂譜,完全違反人工力學。要彈嘅都唔少,成間野油淋淋,新開張筷子盒係爛嘅,每隻筷子都令立立滿佈油漬。樓面混亂無人執。如果自己將檔生意當拿渣麵嚟做就唔爭氣。期待下次有進步。
如果自己將檔生意當拿渣麵嚟做就唔爭氣。
期待下次有進步。
  • 魚腐
  • 白湯底
2019-03-05 507 瀏覽
第一次來這間小店品嚐車仔麵,感覺到老闆很用心制作,也真材實料,這次我叫了招牌雜錦米線,共12款餸,都是美味可口,唯一美中不足是湯底不夠熱,米線也不夠淋身,比較硬。我即時向老闆反應,他很謙虛接受意見!我很欣賞老闆年青有為,用心經營,所以多多支持鼓勵,我吃得出車仔麵沒有添加太多味精,因為我對味精很敏感,一吃就很口渴,這次我選擇南瓜濃湯,很清甜,我相信老闆日後若堅持用心經營,生意一定興隆,在此祝老闆成功創業,加油💪⋯⋯
2019-03-05