2021-04-29 0 瀏覽
幽暗的晚光,大紅燈籠高高掛,加上懷舊色彩的商店,旅客眾多,好不熱鬧。這尤如在晚上台灣九份的繁華景象,其實是在九龍灣一家台灣菜館的情況。這種環境,讓我和男友彷如置身九份。這裡的台灣特色美食當然應有盡有,麵、蛋餅、小食和飲品的價錢都好實惠,台灣餐廳用台灣價嗎?!所以我倆忍不住點了好幾款食物。滷味拼盤 $35有滷得軟身的雞翼、豆腐,爽口的牛肚、豬耳和蛋共五款食材,非常豐富。全部食材都好入味,鹹中帶點甜。海苔肉鬆起司蛋餅 $37不厚的蛋皮包著好多餡料,漲鼓鼓飽滿地上菜。除了頂部的甜醬汁,還有辣醬帶來刺激感。一切開完全是爆餡的狀態,滿滿的酥香肉鬆、切成細絲的香脆紫菜被半融的奶滑士和煙靱的蛋餅皮包裹著,是有著多重口感的豐富滋味。紅燒牛腩刀削麵 $59深啡的牛肉湯,味道相當濃厚,充滿著藥材和牛肉的味道,鹹香的感覺讓人一喝再喝。牛肉煮得入味又軟身,很易咬開,也有足夠的牛味,加上鹹菜有畫龍點睛之感。刻意加10元點的刀削麵,彎曲的外型已很好掛湯。它的質感彈牙、勁度十足,很好咬口。九份芋圓 (溫)$35這比我想像中大份、豐富。煙靱好咬的芋頭、蕃薯及紫薯芋圓不在話下,還有彈牙的珍珠,幼滑的豆腐花,滑溜清涼的仙

滷味拼盤 $35
滷味拼盤

海苔肉鬆起司蛋餅 $37

紅燒牛腩刀削麵 $59
紅燒牛腩刀削麵

九份芋圓 (溫)$35
這比我想像中大份、豐富。煙靱好咬的芋頭、蕃薯及紫薯芋圓不在話下,還有彈牙的珍珠,幼滑的豆腐花,滑溜清涼的仙草和起沙的紅豆,非常豐盛!喜歡它不會太甜,不過挺飽肚啊!

黑糖芋頭牛奶 $32
芋圓那碗已有珍珠,所以不喝珍奶,點了黑糖芋頭牛奶。它沒有特別做掛杯的效果,底部的芋頭蓉綿綿的,同時也有一顆顆芋頭吃,整杯也相當滿腹。
黑糖芋頭牛奶

所以我倆的食量也頗誇張的,但吃了這麼多經典台灣菜式還是200不到,好抵呀!
2021-04-17
滷味拼盤
紅燒牛腩刀削麵
黑糖芋頭牛奶
2021-04-18 433 瀏覽
上次我光顧位於「炮台山」「蜆殼街」分店台灣菜食店「九份飽」的時候,當時「炮台山」分店「九份飽」自助點餐紙裡面提供的手調甜味水果紅茶飲品,還是我一向比較喜歡的甜味「水蜜桃紅茶」。只可惜後來我再光顧「九份飽」在「牛頭角」商場「淘大商場」裡面開的新分店的時候,就意外發現現在的「九份飽」原來已經停售「水蜜桃紅茶」飲品。結果現在取「水蜜桃紅茶」飲品而代之的「九份飽」手調甜味台灣水果紅茶飲品,變成了甜味「菠蘿」為主的「鳳梨紅茶」。當然「鳳梨」裡面的「菠蘿」甜味,始終難以跟「水蜜桃」甜味相提並論。如果食客純粹只想在「九份飽」裡面,享用到甜味手調水果紅茶飲品的話,現在的「九份飽」無疑是成功造到。但是對我來說,「菠蘿」的甜味跟「水蜜桃」甜味感覺是有難以言喻的差異。所以對於現在的「九份飽」直接把「水蜜桃紅茶」飲品從餐牌裡面下架,然後換上「鳳梨紅茶」,即使飲品甜味依舊,卻難以我心裡面受到的創傷,「水蜜桃紅茶」在我心目中的地位是難以完全取代。至於食品方面,今次我在下午茶時間光顧「牛頭角」分店「九份飽」,所以改為享用「懷舊魯肉飯(小)」。「九份飽」製造的「魯肉飯」,「魯肉飯」裡面的「豬肉」實際上原來是有骨頭。所

鳳梨紅茶

所以我在享用「九份飽」廚房師傅製造的「懷舊魯肉飯(小)」期間,發現自己需要不斷吐骨頭,「九份飽」有骨頭的「魯肉飯」,始終不及我以前享用過的「滷肉飯」食品那麼方便。

至於「懷舊魯肉飯(小)」裡面的實際味道,仍然像傳統的台式「滷肉飯」食品一樣,擁有來自「滷水汁」裡面的濃厚甜味。不過我覺得「九份飽」「懷舊魯肉飯」裡面的甜味「滷水汁」實際份量始終不夠多。

懷舊魯肉飯(小)

所以我享用「九份飽」廚房製造的食品「懷舊魯肉飯(小)」去到中途,就忽然發現對「懷舊魯肉飯(小)」裡面的「滷水汁」甜味感覺有點意猶未盡,覺得「懷舊魯肉飯」裡面的「滷水汁」甜味可以造得再多再濃厚一點。

至於「九份飽」「懷舊魯肉飯」實際製成品裡面的口感方面,本來「懷舊魯肉飯」裡面的「豬肉」口感感覺其實是很軟腍,可惜被夾雜其中的骨頭阻礙咀嚼,令「懷舊魯肉飯」的實際口感打了折扣。

至於「牛頭角」分店「九份飽」裡面的實際環境,由於「牛頭角」分店「九份飽」,位處於商場「淘大商場」一期行車路的另外一邊,舖位的實際面積明顯比「炮台山」分店稍為大一點。

所以食客在光顧「牛頭角」分店「九份飽」的時候,基本上不算太難找到檯櫈座位,亦不需要太過擔心會遇上有跟陌生食客搭檯。當然,我光顧「牛頭角」「九份飽」時,只是食客比較少的「下午茶」時間而已。

反而現在的「九份飽」自助點餐紙裡面,竟然推出了「紅燒牛腩飯」食品,有點令我感覺有點出乎意料之外,雖然「九份飽」現在缺少「水蜜桃紅茶」,卻換來有「牛腩飯」,值得我下次再光顧享用晚餐。
2021-03-25
鳳梨紅茶
好久沒吃過台灣食物了,這次就找了朋友一起去吃,選了在他公司附近的一間比較有名的來試試。香酥雞扒魯肉飯(48元)這個真的是食肉獸必點的一款,炸得非常香脆多汁的大大塊雞扒,調味應該是用上鹽酥雞的口味的,所以吃起來就像跟吃鹽酥雞一樣,但又比較大塊,吃起來比較多汁,又脆又多汁!而魯肉飯也煮得非常入味,魯肉入口即化,醬汁香濃,拌飯一流!起司蛋餅(28元)蛋餅吃起來外皮是QQ的,又有蛋香,內裡還包裹住芝士,雖然只是普通的,但芝士量還不錯,芝香十足,還可以拉絲!流沙芋丸(35元)之前計劃去台灣的時候就一直想試,怎知道原來這裡也有,就點來試試!芋丸比想像中的要大個,外面炸得非常香脆,內裡的是香芋,比普通的芋頭多了點香味,軟綿綿的,然後中間的流心是奶黃,奶香比較足,整體感覺不錯!刈包(30元)刈包裡的五花肉如果弄得不好的話就會很難吃的,但這裡弄得挺好的,五花肉肥瘦相間,入口即化,滷味十足,吃的時候再配上酸菜就很好地中和到五花肉的油膩感,然後是鬆軟的包皮,整個配合得很不錯,愛吃五花肉的人可以試試!九份芋圓(35元)這個芋圓的份量真的挺足的,比很多糖水店的還要好!這裡加了大量的仙草,芋圓,珍珠,豆花和紅豆,

香酥雞扒魯肉飯(48元)

香酥雞扒魯肉飯

起司蛋餅(28元)

起司蛋餅

流沙芋丸(35元)

刈包(30元)
刈包

九份芋圓(35元)
這個芋圓的份量真的挺足的,比很多糖水店的還要好!這裡加了大量的仙草,芋圓,珍珠,豆花和紅豆,然後配上紅糖水。芋圓和珍珠吃起來都非常Q彈,而且芋圓還能吃到本來的食材的顆粒,這個真的好評!

九份芋圓

珍珠奶茶(23元)
這次就叫了3分甜,喝起來奶味比較足,帶有小小茶味,珍珠也煮得剛剛好,QQ的!
2021-04-12
刈包
2021-04-01 576 瀏覽
九龍灣分店的環境真的很驚喜,整個氛圍充滿濃濃的臺灣風味~~好似置身於臺灣街頭一樣係疫情下無得去旅行之際,來這裡感受下也不錯~~美食方面,食物類型繁多!就像臺灣夜市一樣令人款款都想試而且味道也做得很正宗的餐廳哦~~我同朋友選擇 :一個麵類 + 多款小食 一齊share^^這樣才能一餐滿足更多5同美食的欲望呀~哈哈*肉鬆起司蛋餅*.入面的料很多,中間就能看到夾住一層厚厚的料~~每一口都有雞蛋,肉鬆和起司^^沾上旁邊的辣醬(小辣左右),  非常惹味~~*炸甜不辣*很有咬口!!有點像魚蛋那樣QQ的,但又不會痴牙~~~外脆内軟,粘點甜辣醬很開胃哦!鹽酥排骨刀削湯麵排骨雞扒都炸得非常鬆脆嫩滑,刀削麵條較粗身,更有咬勁^^重會賠有半顆滷蛋+香菜,令到個湯底更有層次飲品方面都是臺式飲品,例如冬瓜茶/珍珠奶茶等等...奶茶控的我~~當然選擇 最邪惡的 *黑糖珍珠奶茶*^^奶味香濃,有黑糖的配合不會太死甜芋圓都係臺灣特色之一拉~~呢度都有得食,而且甜品 大份又抵食!*九份芋圓* 很足料:仙草+豆腐花+芋圓芋圓口感很Q爽的,很有咬勁
九龍灣分店的環境真的很驚喜,
整個氛圍充滿濃濃的臺灣風味~~
好似置身於臺灣街頭一樣

係疫情下無得去旅行之際,來這裡感受下也不錯~~

美食方面,食物類型繁多!
就像臺灣夜市一樣令人款款都想試

而且味道也做得很正宗的餐廳哦~~

我同朋友選擇 :一個麵類 + 多款小食 一齊share^^
這樣才能一餐滿足更多5同美食的欲望呀~哈哈

*肉鬆起司蛋餅*.
入面的料很多,
中間就能看到夾住一層厚厚的料~~
每一口都有雞蛋,肉鬆和起司^^
沾上旁邊的辣醬(小辣左右),  非常惹味~~

*炸甜不辣*
很有咬口!!有點像魚蛋那樣QQ的,
但又不會痴牙~~~
外脆内軟,粘點甜辣醬很開胃哦!

鹽酥排骨刀削湯麵
排骨雞扒都炸得非常鬆脆嫩滑,
刀削麵條較粗身,更有咬勁^^
重會賠有半顆滷蛋+香菜,令到個湯底更有層次

飲品方面都是臺式飲品,例如冬瓜茶/珍珠奶茶等等...
奶茶控的我~~
當然選擇 最邪惡的 *黑糖珍珠奶茶*^^
奶味香濃,有黑糖的配合不會太死甜

芋圓都係臺灣特色之一拉~~
呢度都有得食,而且甜品 大份又抵食!
*九份芋圓* 很足料:仙草+豆腐花+芋圓

芋圓口感很Q爽的,很有咬勁

喺淘大做完gym 要先醫醫肚呢間台灣菜喺整個商場可說是最突出既一間,門口既車站站牌,內裡既紅燈籠紅噹噹高掛著,配合埋戲院、店舖既場景佈置,瞬間恍如走到九份小街。🏮🏮🏮先點杯熱百香果紅茶,所有飲品甜度可揀正常少糖半糖、微糖、無糖。我點左微糖剛好,茶味突出,百香果味微酸帶甜,開胃又可消膩~ 胚芽珍珠奶茶,奶香茶滑,珍珠QQ 彈牙加上胚芽更有麥香。本來想單點魯肉飯再點小吃,不過見鄰檯既香酥雞扒唔錯,就點了香酥雞扒魯肉飯。香酥雞非常酥脆香口,炸漿不過多,皮脆肉厚不膩。魯肉飯用五花腩切粒,肥瘦平均,滷水汁滲滿整碗飯,咸中帶甜,太滋味了!!肉鬆起司蛋餅一分為二剛好一人一件,蛋餅烤得剛好,蛋跟餅皮貼合,肉鬆既咸香跟溶化既香滑芝士,芝味十足,味道複雜亦有層次。大腸包小腸糯米腸有點像糭子入面的黏黏口感,還多了一點煙韌,夾著脆皮香腸一起吃,每一啖都滲著油香,好惹味,肉脯和小黃瓜也豐富了整個味道 。 晚餐要有甜品才滿足,呢度既九份芋圓好足料,可點冷/溫。我點了溫,暖暖地既黑糖水,配上仙草、芋圓、地瓜圓、珍珠、紅豆。最中意芋圓煙煙韌韌,仲有芋泥充滿芋香。
喺淘大做完gym 要先醫醫肚
呢間台灣菜喺整個商場可說是最突出既一間,

我點左微糖剛好,茶味突出,百香果味微酸帶甜,開胃又可消膩~

胚芽珍珠奶茶,奶香茶滑,珍珠QQ 彈牙加上胚芽更有麥香。

香酥雞非常酥脆香口,炸漿不過多,皮脆肉厚不膩。

肉鬆起司蛋餅

大腸包小腸

最中意芋圓煙煙韌韌,仲有芋泥充滿芋香。
2021-04-28 0 瀏覽
同朋友係九龍灣淘大睇完戲,見到呢間好多人排隊,就望下個餐牌,係食台灣野!🤤同朋友都好耐無食台灣野,見佢價錢合理,店內環境又靚,就一於排下隊!🤣都係等左5分鍾左右就有得入座,店員好有禮貌好親切,食物就真係好有質素(難怪咁多人排隊😳)!我地每人食左$100左右,已經超多野食,而且佢環境同食物都做到幾有台灣味道,真係大滿足!🤗香酥雞扒魯肉飯 ($48)雞扒個皮超脆,但同時佢鎖得住肉汁,唔會乾!而且調味上非常好,唔會太鹹,剛剛好。👍魯肉都不錯,我覺得同台灣食既味道差唔多,唔會太肥膩,但食落就好香,係幾有台灣味道!🤩紅燒牛腩麵 油麵 ($49)湯底好香,個紅燒汁好出色。個牛腩都好有質感,夠淋,容易咬,而且都有牛味,不錯!🤤油麵幾彈牙,我覺得正過出面粉麵檔食!😛肉鬆起司蛋餅 ($35)嘩!正到不得了!!!佢芝士味好濃郁好香,但唔會覺得膩。再配埋我超愛既肉鬆,呢個絕對係我既必食之選!😍😋鍾意食辣可以點小小辣醬,都幾正,但我就最愛原汁原味!😛酥炸魷魚 ($45) 外脆內軟!個皮好香脆,而個魷魚就好軟好有口感,調味上都做得好好,愈食愈上癮!百香果綠茶 (跟餐 +$10) 蜂蜜檸檬 (跟餐 +$10)2杯

香酥雞扒魯肉飯 ($48)

紅燒牛腩麵 油麵 ($49)

肉鬆起司蛋餅 ($35)

酥炸魷魚 ($45)

百香果綠茶 (跟餐 +$10)
蜂蜜檸檬 (跟餐 +$10)
2杯都好香,我自己就比較鍾意蜂蜜檸檬個味,好甘香,而且檸檬同蜂蜜味都好平均,掂呀!😆

2021-04-23 35 瀏覽
上週末放假去咗九龍灣探朋友,佢帶咗我去佢樓下一間新開嘅台灣小店食飯,入到去裝修充滿住台灣復古味道🤤 加上嘢食價錢好實惠,拍得住台灣嘅價錢,就算而家飛唔到,都可以當去咗轉台灣咁🥰呢個擔仔米粉都幾有驚喜😳 睇佢外表平平無奇,但佢個湯底好好味,充滿住肉燥嘅味道🤩 而米粉就有別於新竹米粉嗰種腍身嘅口感,佢係比較爽口啲,似廣東米粉多啲🤣魯肉飯係我喺台式料理之中最愛之一,我哋嗌咗細細碗試下,佢魯肉嘅瘦肉比例較多,雖然食落都幾腍,但如果肥肉多返少少食落口感更正🤤 而個飯都淋滿咗魯肉汁,食落一啲都唔dry,唔覺唔覺就會食咗好多啖🤓因為唔係間間台灣餐廳都有蚵仔煎食,難得見到呢度有,當然要嗌返份啦🤣 蚵仔煎份量以呢個價錢來講都算幾多,佢個皮夠煙韌,配上蠔仔同菜同甜辣醬,味道同口感都貼近喺台灣食嘅👍🏻今次揀咗海苔肉鬆芝士味,餡料都好多下,唯獨是芝士就唔係好夠🙈 皮嘅口感似手抓餅嗰種,雖然唔係最好嘅口感,但點埋辣椒醬一齊食,幾惹味,唔錯!而呢一個都係我嘅必嗌item😍 不過可能因為我哋嗌咗半糖,個奶茶味唔算好出,偏淡少少,下次都係嗌返正常好啲🤣 而珍珠就幾煙韌幾有咬口,合格有餘呀!最後,明明食到好飽都仲係要嗌

台灣擔仔米粉

懷舊魯肉飯 (小)

蚵仔煎

九份芋圓
最後,明明食到好飽都仲係要嗌返個九份芋圓☺️ 佢嘅配料有好多下,芋圓、仙草、珍珠、紅豆,仲有面頭兩片豆花🤪 芋圓好煙韌,係我鍾意嘅口感,配上黑糖汁一齊食,嗰種甜到漏嘅感覺真係好台式好正宗😆

總括而言,呢間餐廳非常推薦比好想去台灣,但又飛唔到嘅朋友仔🤤 嘢食好味又抵食,連入面嘅裝修都好有台灣民國時期嘅感覺,掛滿哂紅燈籠同痴滿哂超復古嘅牆紙😍 係非常不錯嘅台式小店!
台灣擔仔米粉
懷舊魯肉飯 (小)
蚵仔煎
2021-04-21 0 瀏覽
食過炮台山嘅九份飽覺得唔錯原來佢地九龍灣都有分店 今日經過就去食埋dinner😌-🍳海苔肉鬆起司蛋餅 $37超多料!!! 塞到個蛋餅脹卜卜🤪🤪肉鬆味最重 點埋個橙橙地嘅醬好地道😼-🍜紅燒牛腩麵 $59鍾意有咬口嘅就一定要揀刀削麵麵條十分彈牙 湯底亦都好濃郁有成四五舊牛腩 豐富仔😗-🍱香酥雞扒魯肉飯 $48友人見到一上枱有咁大舊雞扒好驚訝😂雞扒外脆內軟 唔錯👍🏻-健康仔嘅我地就梗係要嗌菜😼$18就有碟中等size嘅生菜🥬想講 又幾好味喎😹-食台灣野梗係要配特飲😗特別欣賞依度有得俾客人揀五種甜度👍🏻飲埋杯姜母茶 真係一陣暖意在心頭😌
食過炮台山嘅九份飽覺得唔錯

食台灣野梗係要配特飲😗
特別欣賞依度有得俾客人揀五種甜度👍🏻
飲埋杯姜母茶 真係一陣暖意在心頭😌
2021-04-21 59 瀏覽
看到餐廳名字和室內佈置 不禁令人想起台灣的九份老街和十份天燈 真令人想念台灣的味道😩.餐廳裝潢帶有濃厚的懷舊氣息 天花的橙紅燈籠 玩具店 電髮院等街景牆畫 彷彿帶你回到六七十年代的台灣一樣🏮這裡主打台灣街頭小吃 薄薄的蛋餅煎至微微金黃色 軟中帶韌 內裡填滿香甜的肉鬆 加上微溶的芝士 紫菜和酸辣醬味道層次豐富🌯.除蛋餅外 鹽酥雞 涼拌牛肚 芋圓等亦相當滋味 當然少不了滷肉飯 切粒的五花腩肥美甘香 醬汁與油分滲透到飯粒之中 台灣菜份量雖少 但吃後都是一肚子的滿足啊💆🏻‍♀️
  • 鹽酥雞
  • 肉鬆起司蛋餅
平時放工耐吾時都會約朋友去九龍灣食飯😅今日決定行遠少少行左去淘大商場果邊搵野食🍴遠處望到一間好有台灣風味嘅餐廳《九份飽》😏佢個門口位相當吸引放左個「九份飽站」嘅車站牌📸絕對係一個好好打卡位😎我都忍吾住影左幾張相😉扮自己去左轉《九份》🤣一入到餐廳 環境燈光偏黃 但超舒服😌而且餐廳裝修真係落足本💰桌同椅都係仿古嘅木桌和木櫈🪑 走懷舊路線 🥳再加上店內格局設計 有多個不同嘅場景俾客人打卡 例如「大戲院」「照相館」等等🎬 令我感覺置身於台灣一樣 好有feel🥰點餐紙上面食物選擇超多 而且價錢仲好優惠 叫多幾款都吾怕荷包痛🤐。懷舊魯肉飯(小)(HK $32)魯肉粒肥瘦均勻 咸味適中 而且醬汁夠多 足夠撈哂成碗飯🍚另外配上一片醃蘿蔔 酸酸甜甜 解膩一流👍。紅燒牛腩麵(HK $49)平時都係食開紅燒牛肉麵 今次呢個用左牛腩 原來效果仲正🤭咬咬肉好惹味😋牛腩炆得好入味 有咬口得黎又吾會韌👍麵條方面我揀左油麵 比較爽口彈牙🥢而且份量超多 好似我咁大食 都要同朋友share先食得哂🤭。海苔肉鬆起司蛋餅(HK $37)蛋餅餡料豐富 表皮微脆 中間熱辣辣配搭拉絲芝士🧀 每一啖咬落去都超滿足🤤加埋醬油和辣醬一齊
平時放工耐吾時都會約朋友去九龍灣食飯😅今日決定行遠少少

懷舊魯肉飯(小)(HK $32)
魯肉粒肥瘦均勻 咸味適中 而且醬汁夠多 足夠撈哂成碗飯🍚
另外配上一片醃蘿蔔 酸酸甜甜 解膩一流👍

紅燒牛腩麵(HK $49)
平時都係食開紅燒牛肉麵 今次呢個用左牛腩 原
來效果仲正🤭
咬咬肉好惹味😋牛腩炆得好入味 有咬口得黎又吾會韌👍
麵條方面我揀左油麵 比較爽口彈牙🥢而且份量超多
好似我咁大食 都要同朋友share先食得哂🤭

海苔肉鬆起司蛋餅(HK $37)
蛋餅餡料豐富 表皮微脆 中間熱辣辣配搭拉絲芝士🧀
每一啖咬落去都超滿足🤤加埋醬油和辣醬一齊食 絕對係秒清🥳

九份芋圓(冷)(HK $35)
最喜愛的台灣甜品之一《芋圓》😋原來呢到有得食 芋圓口感好QQ😬
甜度剛好👍仲好大碗 超足料 餡料包括:仙草 紅豆 豆腐花 芋圓 珍珠😏
好豐富 勁滿足😍

芋頭奶茶(HK $25)
香芋味與奶茶配搭得很好 不錯的選擇🙂

奶蓋綠茶(HK $25)
綠茶味濃 奶蓋奶香味重 飲料甜度仲有得自己選擇
如果喜歡少甜既朋友 建議選擇3分甜😆

食物:7/10
價錢:8/10
環境:8/10

九份飽 (淘大商場)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G142號舖
  • 海苔肉鬆起司蛋餅
  • 九份芋圓
  • 紅燒牛肉麵
一向人氣高企既台灣菜—九份飽,係九龍灣淘大商場開左分店,長期都有唔少人排隊等位,由於店舖既裝修佈置夠搶眼特別,帶比人一種好似去左台灣九份小街既感覺,非常有風味🏮 而餐牌上面有各色各樣台灣地道美食、飲品,甚至甜品,而且價錢便宜,CP值非常高,可以一次過點選試食多種食物!味道方面亦相當唔錯,例如經典既魯肉飯、小食甜不辣,香辣涼拌牛肚等等,味道通通都屬於水準以上,好味又開胃😋 係一間會令人想再去幫襯既台灣餐廳🧋
已經一年幾冇去過旅行呀 一直好掛住我個家鄉台灣今日去到淘大花園嘅呢間九份飽 超級有台灣嘅小店氣息 夜晚飯時間好多人等位 證明質素有保證 入面嘅裝修超有台灣風味 打卡影相一流刈包 超愛嘅台灣小食 甜甜地嘅中式麵包夾住超肥超冧超入味嘅五花肉 加上花生碎 酸菜等等嘅配料 好開胃一啲都唔油膩滷味拼盤 偏向台南風味嘅滷水 即係甜到十足 豬耳爽脆 雞翼夠曬入味 豆腐好冧香酥雞扒滷肉飯 雞扒外皮香脆 入面嫩肉汁爆炸 鹵肉送飯一流 仲有半隻鹵水蛋 好豐富香酥排骨飯 成座山咁高嘅排骨 外皮超香脆 不過略嫌薄咗啲 冇乜口感黑糖花生麻薯 麻薯外皮超級煙韌蜂蜜檸檬加仙草 酸甜度拿捏得啱啱好 加上仙草凍口感豐富
已經一年幾冇去過旅行呀 一直好掛住我個家鄉台灣
今日去到淘大花園嘅呢間九份飽 超級有台灣嘅小店氣息

黑糖花生麻薯 麻薯外皮超級煙韌

蜂蜜檸檬加仙草 酸甜度拿捏得啱啱好 加上仙草凍口感豐富

2021-04-18 42 瀏覽
飛唔到去台灣就唯有食下台灣野啦入面充滿好多懷舊裝飾真係頗有台灣九份的感覺餐單小小一張點了雞扒魯肉飯雞扒炸得好脆 魯肉飯入口即溶 不錯肉鬆起司蛋餅肉鬆好食!芝士是偏淡味道建議加上少少辣椒醬味道會更突出偷偷見到每檯都點左鹽酥雞或 炸魷魚所以就偷偷加左炸魷魚睇上去小小一盆但其實份量超級多唔想堂食可以買個外賣拎返屋企送酒!最後要多一份九份芋圓入面有三色芋圓,紅豆,仙草同豆花兩人分黎食剛剛好總體來說,性價比不錯奈何得2個人 再加多個甜品之下無法再食蚵仔煎 唯有留返下次再試!
飛唔到去台灣就唯有食下台灣野啦

偷偷見到每檯都點左鹽酥雞或 炸魷魚
所以就偷偷加左炸魷魚
睇上去小小一盆
但其實份量超級多
唔想堂食可以買個外賣拎返屋企送酒!

最後要多一份九份芋圓
入面有三色芋圓,紅豆,仙草同豆花
兩人分黎食剛剛好

總體來說,性價比不錯
奈何得2個人 再加多個甜品之下
無法再食蚵仔煎 唯有留返下次再試!

2021-04-08
  • 九份芋圓