2024-01-25 197 瀏覽
呢間餐廳啱啱開張嘅時候食過一次,嗰次食拉麵,覺得好似food court嘅質素,之後冇再去。近排聽聞佢哋做埋早餐,好似改咗少少,於是lunch又去食吓。今次叫咗個和風牛肉飯,本來送到嚟都冇諗住影相出評,只見啲汁杰杰地咁已心知不妙,食落口响汁唔多夠味,感覺有啲似食緊痰… 牛肉一般般就唔多講了… 食咗幾啖飯,發現好多結塊,有啲仲係乾咗黐牙嗰隻,就好似隔夜飯用微波爐翻叮又唔記得加水咁款,部分叮乾咗,而且食到一半啲飯已經唔熱。 結果臨走前影低咗因不能入口而食剩嘅飯。以咁嘅出品質素真係好浪費食物,大量增加廚餘。 咁嘅飯都學人收七十蚊,佢真係大膽!

西貢碼頭通常都係食海鮮為主,俾我發現咗一間串燒店好有水準!佢嘅炸物超級鬆脆!吉列蠔、芝士年糕、由於係炸物,好快就到,一咬落去超級鬆脆,好有意外驚喜😍好好食!值得一試再試!章魚小丸子,味道正常👍🏻都好食!串燒雞軟骨,雞皮!好食!掂👍🏻免治雞肉條+(日本雞蛋)= 都好食👍🏻👍🏻豬扒丼飯🥲滑蛋有啲失望,有甜蛋牛油味🙃豬扒合格汽水好好飲👍🏻👍🏻雲呢拿班戟蛋糕🍰覺得ok👍🏻喺千層蛋糕👍🏻好食店名特別吸引我來😆環境很別致👍🏻另外再叫咗兩支汽水所以總共$500左右一人平均消費$250 .
吉列蠔

日本芝士年糕
章魚小丸子

章魚小丸子,味道正常👍🏻都好食!
雞軟骨、雞皮、燒雞翼

串燒雞軟骨,雞皮!好食!掂👍🏻
免治雞肉條(日本蛋)

免治雞肉條+(日本雞蛋)= 都好食👍🏻👍🏻
吉列豬扒丼

豬扒丼飯🥲滑蛋有啲失望,有甜蛋牛油味🙃豬扒合格

汽水好好飲👍🏻👍🏻
雲呢拿班戟蛋糕🍰覺得ok👍🏻喺千層蛋糕👍🏻好食
店名特別吸引我來😆環境很別致👍🏻

另外再叫咗兩支汽水
所以總共$500左右
一人平均消費$250 .
2023-10-03
吉列蠔
日本芝士年糕
雞軟骨、雞皮、燒雞翼
免治雞肉條(日本蛋)
2023-07-03 196 瀏覽
我地住係西貢,知道久留居係西貢開左,當然要去試下😋櫻花蝦豚骨拉麵奶白的豬骨湯頭真材實料長時間熬製,配上櫻花蝦,味道鮮美又濃郁。一片片日式叉燒肥瘦相間,入口即化,不油不膩;更有木耳絲、蔥、筍、溏心蛋和紫菜等配料好豐富🥰吉列豬扒丼炸豬扒炸得酥脆,滑蛋煮至半熟滑溜,蛋味濃郁,撈飯食一流😍雞軟骨串 調味適中,好好味😉燒鰻魚串 鰻魚厚身冇骨,燒得啱啱好。配上甜甜嘅蒲燒汁,好味💓炸唐揚魷魚下足 魷魚沾滿了海苔粉,爽口不黏牙👍🏻日式炸雞塊炸得剛剛好,外脆內軟嫩☺️日本波子汽水(原味) 係回憶嘅波子汽水~一啖又一啖好快飲曬😁木村富士山柚子梳打外表勁靚!畫左富士山出黎🗻,柚子味好出,而且梳打唔太甜,好好飲😛
我地住係西貢,知道久留居係西貢開左,當然要去試下😋

櫻花蝦豚骨拉麵

吉列豬扒丼
炸豬扒炸得酥脆,滑蛋煮至半熟滑溜,蛋味濃郁,撈飯食一流😍

調味適中,好好味😉

燒鰻魚串
鰻魚厚身冇骨,燒得啱啱好。配上甜甜嘅蒲燒汁,好味💓

炸唐揚魷魚下足
魷魚沾滿了海苔粉,爽口不黏牙👍🏻

日式炸雞
炸得剛剛好,外脆內軟嫩☺️

日本波子汽水(原味)
係回憶嘅波子汽水~一啖又一啖好快飲曬😁

木村富士山柚子
2023-07-02 129 瀏覽
去開西貢,又唔想食海鮮,西餐可以試吓西貢市中心食日本嘢#久留居日式居酒屋裝修食物款式都算多有#串燒 #拉麵 #丼物 #小食 #甜品 #飲品 #啤酒記得要食放在枱面#自家醃製酸蘿蔔,酸度適中,爽口開胃今次下午主要當食下午茶,所以食了串燒,小食#燒鰻魚串 $38 #雞軟骨串 $18 ,脆面肉質軟滑#燒雞腿肉串 $23,啖啖肉,配上日本蛋,香滑濃蛋味#日式煎餃子 $38 ,金黃脆底,皮薄內餡料充滿肉汁#章魚小丸子 $38 ,章魚粉厚度適中,外皮香脆,有咬口不淋身#柚子雪葩 $36 ,原裝日本製,香濃柚子味,夏天最啱!
去開西貢,又唔想食海鮮,西餐
可以試吓西貢市中心食日本嘢#久留居
日式居酒屋裝修

食物款式都算多
有#串燒 #拉麵 #丼物 #小食 #甜品 #飲品 #啤酒
記得要食放在枱面#自家醃製酸蘿蔔,酸度適中,爽口開胃

今次下午主要當食下午茶,所以食了串燒,小食
#燒鰻魚串 $38 #雞軟骨串 $18 ,脆面肉質軟滑
#燒雞腿肉串 $23,啖啖肉,配上日本蛋,香滑濃蛋味
#日式煎餃子 $38 ,金黃脆底,皮薄內餡料充滿肉汁
#柚子雪葩 $36 ,原裝日本製,香濃柚子味,夏天最啱!
下午茶
2023-07-01 92 瀏覽
趁假期 男友帶我去西貢行山 要食番餐好既補充番體力😛由於夜晚都係番西貢食 我地今晚就試一試呢到一間日本特色餐廳☺️呢間久留居主打日式湯麵 串燒 同埋 酒 👍十分豐富呀 且真係幾抵食 推介!我地叫左個晚市定食 佢又真係幾平 一個set 包左主食、小食、野飲、甜品 🎉主食我點了 原味豚骨拉麵 🍜 想講好欣賞個湯底很清香 冇味精嘅感覺😛根本是零負擔 ☺️然後男友很鍾情於佢個溏心蛋 因為流心效果岩岩好 😙 而個叉燒食得出有另外燒香佢 所以特別香口小食則食左4粒小丸子 新鮮熱辣咁整出嚟 👍野飲我就叫左 木村富士山柚子梳打 勁清涼解渴💨🍃 配埋清新香氣既柚子 令人耳目一新!甜品就揀左 抹茶朱古力蛋糕 🍰鍾意佢唔會甜 且質感也不唔會太實😋另外 我地都揀左 蒲燒鰻魚井🍚 其實都幾大碗幾足料!有滑蛋跟厚肉鰻魚 🤪配白飯一流呀我地也再點了串燒 分別係炭燒雞腿肉串 跟燒牛舌 😍 個雞腿肉串甜甜的 很惹味而個牛舌幾厚 好有口感 加埋檸檬汁就仲正 提升個味道最後 我地仲飲左朝口啤酒 🍻夜晚傾心事一流呀!仲要一讚係呢到既服務很好 👍 職員也很友善 嚟西貢玩既朋友仔真係不妨嚟呢度食下🥰

小食則食左4粒小丸子 新鮮熱辣咁整出嚟 👍

而個牛舌幾厚 好有口感 加埋檸檬汁就仲正 提升個味道

最後 我地仲飲左朝口啤酒 🍻夜晚傾心事一流呀!

平時工作忙碌,假期經常會到西貢沿岸散步,散完步今日就試了一間價錢便宜的日式料理久留居。點餐後,店員立即送上酸蘿蔔。吉列豬扒丼晚餐 $118滑蛋夠香滑,吉列豬扒炸皮不算厚,炸到香脆金黃色,豬扒肉質軟腍。日式炸雞丼晚餐$118灑上木魚碎,燒汁和沙律醬,炸雞雞肉外皮金黃酥脆,雞肉保留到肉汁,撈飯一流。跟餐小食日式煎餃子(5件)餃子外皮厚薄剛好,底部煎成焦香脆面,未食已聞到肉香。章魚小丸子(4粒)丸子口感外脆內軟,點上蛋黃醬、燒汁、木魚碎,突顯出正宗日式章魚燒的原始風味。跟餐甜品海綿芝士蛋糕優質香濃忌廉芝士,底層海綿蛋糕入口十分鬆軟。抹茶朱古力蛋糕紐約風格烘烤成,抹茶味極濃的朱古力切件蛋糕。跟餐飲品點了可以任添的熱麥茶,另外點了支裝忌廉汽水,加了$8。柚子豚骨拉麵$82柚子的味道及香氣比預期中強烈,柚子果香令湯頭變得清新,令豚骨湯底具有豐富層次感之餘,也可刺激食慾。麵條幼細而吸湯,口感彈牙,不會煮得過軟。免治雞肉條(含軟骨)$33免治雞肉軟骨串一口咬下可以感受到雞軟骨特有的韌度,更有嚼勁,蘸點橙黃色的蛋漿,入口更滑溜。
點餐後,店員立即送上酸蘿蔔。
吉列豬扒丼晚餐
吉列豬扒丼晚餐 $118
日式炸雞丼晚餐
日式炸雞丼晚餐$118
跟餐小食
日式煎餃子(5件)
餃子外皮厚薄剛好,底部煎成焦香脆面,未食已聞到肉香。
章魚小丸子(4粒)
跟餐甜品
海綿芝士蛋糕
優質香濃忌廉芝士,底層海綿蛋糕入口十分鬆軟。
抹茶朱古力蛋糕
紐約風格烘烤成,抹茶味極濃的朱古力切件蛋糕。
柚子豚骨拉麵$82
免治雞肉條
免治雞肉條(含軟骨)$33
2023-07-01
吉列豬扒丼晚餐
日式炸雞丼晚餐
免治雞肉條
原味豬骨拉麵🍜湯頭好鮮,濃郁豐富,麵條彈牙好好食,好啱鍾意食豬骨湯麵嘅人試下。雞軟骨串🍢軟嫩好味,口感好鮮,加上醬汁更加好食,係一款好啱當開胃小食嘅燒烤料理。炸唐揚魷魚🦑外皮香脆,內裡鮮嫩多汁,加上醬汁更加香,下酒菜來講十分優質。吉列豬扒丼🍱豬扒好鮮味,搭配白飯同埋各種配料好飽飽到上心口日式煎餃子🥟餡料好鮮味,皮薄餡多,底夠脆,加上醬汁更加好食。抹茶朱古力蛋糕🍰味道濃郁,抹茶味好出,好啱搭配熱茶飲用,朱古力好有層次,想一食再食。雲呢拿班㦸蛋糕🍰口感輕盈,味道香甜,好啱食完拉麵之後,帶出清爽感覺。朝口啤酒🍺清爽口感同細緻泡沫,同雞串好夾,果然係日本強勁既啤酒品牌。木村富士山柚子梳打🍹柚子風味清新怡人,氣泡口感細緻,好啱搭配餐飲用,食完帶走慢慢飲。#silvereatfoodie #hongkong #hkrestaurant #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #topcitybites #hkfoodblog #hkig #hkblogger #美食

原味豬骨拉麵🍜

雞軟骨串🍢

炸唐揚魷魚🦑

吉列豬扒丼🍱
豬扒好鮮味,搭配白飯同埋各種配料好飽飽到上心口

日式煎餃子🥟
餡料好鮮味,皮薄餡多,底夠脆,加上醬汁更加好食。

抹茶朱古力蛋糕🍰

雲呢拿班㦸蛋糕🍰
口感輕盈,味道香甜,好啱食完拉麵之後,帶出清爽感覺。

朝口啤酒🍺
清爽口感同細緻泡沫,同雞串好夾,果然係日本強勁既啤酒品牌。

木村富士山柚子梳打🍹

2023-06-29 31 瀏覽
當西貢啲餐廳晏晝全部都差唔多$60埋單嘅時候,呢度嘅便當價錢真係好親民本來諗住咁平質素都冇乜期待,但係絕對係幾好食,冇諗過有埋餃子喺隔籬,芝士漢堡味道都唔錯絕對值得支持!
絕對值得支持!
2023-06-29
5 分鐘 (外賣自取)
  • 和風芝士漢堡便當
2023-06-25 30 瀏覽
下次去西貢除左食海鮮仲可以選擇食拉麵呀,原來西貢都有好正既日本野食呢度除左拉麵仲有好多小食同甜品,晚餐都幾抵食,set dinner可以揀一個拉麵,小食同甜品,跟餐仲有麥茶送原味同辛辣豚骨拉麵各一,鐘意食濃味啲既就揀辛辣無錯,豚肉好易入口,另有其他配料,湯底都好好味小食係日式煎餃子同章魚小丸子,餃子不過不失,小丸子口感吾差甜品有雲呢嗱班戟蛋糕同海綿芝士蛋糕,兩樣都好正,吾會膩而甜度剛剛好,餐後跟埋甜品好貼心,甜品可以後上之後再加左三款小食,雞軟骨串,炭燒雞腿肉串同免治雞肉條各一串,串燒真係推薦,超香口又入味,我地最鐘意食串燒店員服務係有求必應,落兩次order都超快手,所以下次再入西貢可以考慮食第二次先,而且位置又近西貢碼頭客易搵!

麥茶(冷熱)

跟餐仲有麥茶送

原味同辛辣豚骨拉麵各一,

辛辣豚骨拉麵

小食係日式煎餃子同章魚小丸子,餃子不過不失,小丸子口感吾差

日式煎餃子

雲呢嗱班戟蛋糕 / 海綿芝士蛋糕

免治雞肉捧

串燒真係推薦,超香口又入味,我地最鐘意食串燒

雞脾肉串

免治雞肉捧
雞脾肉串
  • 免治雞肉串
2023-06-24 19 瀏覽
🍽️ 久留居 📍西貢萬年街67號地舖-難得黎西貢🥲🥲竟然落大雨⛈️⛈️⛈️一於入餐廳食嘢避雨🤤💫 久留柚子豚骨拉麵($82)其實我未試過柚子味拉麵🙈🙈估唔到原來好清新🌿🌿豚骨湯乳白香濃,柚子嘅味道中和左豚骨拉麵嘅油份,食落好有層次😚😚食曬成碗麵都覺得香而不膩💫吉列豬扒丼($68)吉列豬扒最緊要係香脆而唔油膩,佢完全做得到😋😋醬汁同豬扒既比例啱啱好,好夠味之餘,又唔會令到豬扒變淋🥰🥰🥰炒蛋份量都好多😍😍好好送飯💫炸唐揚魷魚下足( $68 )熱辣辣脆卜卜呢啲就基本啦!唔知係咪因為近海邊,魷魚大大碟又好新鮮,仲要口感煙韌有咬口😍😍鹹鹹香香👍🏻👍🏻👍🏻加埋沙律醬🤌🏻🤌🏻💫日本波子汽水( $25 )、木村富士山柚子梳打( $28 )食拉麵要加埋日式飲品😍😍爽呀!-🌟店員特別推介自家醃製白蘿蔔!果然非常清爽!比平時嘅醃白蘿蔔冇咁酸,作為一個小小開胃菜,真係唔錯!🌟西貢算係一個比較難搵廁所嘅地方🥲🥲餐廳嘅廁所乾淨企理!值得一讚👍🏻👍🏻🌟環境裝飾好有日系感覺😚😚越嚟越想去旅行啦推薦指數:5/5抵食指數:4/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #SaiKung#西貢
🍽️ 久留居
📍西貢萬年街67號地舖
難得黎西貢🥲🥲竟然落大雨⛈️⛈️⛈️一於入餐廳食嘢避雨🤤

💫 久留柚子豚骨拉麵($82)

💫吉列豬扒丼($68)

💫炸唐揚魷魚下足( $68 )

食拉麵要加埋日式飲品😍😍爽呀!

🌟環境裝飾好有日系感覺😚😚越嚟越想去旅行啦

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #SaiKung#西貢 #西貢必食 #西貢餐廳 #西貢好去處 #西貢美食地圖 #久留居

2023-06-23 25 瀏覽
長假期去左西貢行下,想比自己放鬆吓,之前同朋友黎開呢區嘅時候,朋友介紹過呢一間嘅拉麵店俾我食,就今日去試下啦,店主好親切比左啲自家製既醃製蘿蔔做前菜,酸酸甜甜勁開胃!仲好爽脆tim 😍🎈虎蝦濃湯豚骨拉麵本身已經有1隻糖心蛋同叉燒2片,為食既我追加左叉燒同糖心蛋,湯底超級濃!拉麵係爽口而無梘水味👍🏻超好食!日式叉燒肥瘦適中,厚薄均勻,虎蝦係一隻勁大隻,超爽甜,蝦膏好香滑!而糖心蛋沬道剛好,唔會過甜,加埋紫菜上枱時仲好脆,食完勁有幸福感😍🎈炸雞軟骨炸雞軟骨加上檸檬汁,好脆口!而且店家即叫即做,上枱嘅情況下都仲係熱辣辣架!而且雞軟骨大小適中,好易入口,Miss crazy食食下就食左一碟😂🎈木村富士山柚子梳打呢款梳打,我第一次飲,味道出乎意料咁好,勁清新嘅柚子,配上梳打,而且仲含有真正嘅果汁,勁好飲!夏天飲勁fresh!餐廳位置都好易揾,而家我去西貢食飯既選擇唔再係食海鮮同泰國菜啦😆😆

🎈虎蝦濃湯豚骨拉麵

2023-06-23
虎蝦濃湯豚骨拉麵
炸雞軟骨
2023-06-22 15 瀏覽
入親西貢唔係食海鮮就係去cafe但一個人就好似唔多啱今日竟然俾我發現到一間新嘅日式餐廳午餐有日式丼飯同拉麵仲有串燒可以揀夏日熱辣辣所以我揀左柚子豚骨拉麵希望有啲清新嘅感覺柚子同豚骨都幾夾好似令豚骨湯感覺無咁濃重咁拉麵質素可以成碗食晒!每份拉麵套餐都有小食同飲品小食可以揀餃子或者章魚丸我揀左餃子個皮算薄唔太油膩飲品送麥茶用黎清下豚骨湯油膩感幾好我另外叫多左份牛舌串燒係牛舌芯黎唔係好厚切入口爽口彈牙唔錯午市免收加一👍
入親西貢唔係食海鮮就係去cafe

唔錯

午市免收加一👍
2023-06-11
2023-06-16 25 瀏覽
出完海玩上岸後餓到不行拿拿臨去搵野食居然喺西貢搵到間拉麵!假日都有優惠價午餐唔錯唔錯有主食、小食同飲品仲有丼飯等等飽肚選擇侍應熱情友善有推介我地試佢地特掣嘅蘿蔔漬物酸酸地幾開胃柚子豬骨拉麵真係有柚子皮喺湯頭入口有點清新解一解豬骨湯濃厚油膩感拉麵口感彈牙唔太淋辛麻豚骨拉麵辣度係小小辣麻香多辣豬骨湯好開胃日式煎餃子(2隻)皮唔會太厚都唔錯章魚小丸子(2粒)個皮幾脆真係食到章魚粒下次黎到西貢又多一個飲食選擇!
出完海玩
上岸後餓到不行
拿拿臨去搵野食
居然喺西貢搵到間拉麵!

假日都有優惠價午餐

辛麻豚骨拉麵
辣度係小小辣
麻香多
辣豬骨湯好開胃

日式煎餃子(2隻)
皮唔會太厚
都唔錯

章魚小丸子(2粒)
個皮幾脆
真係食到章魚粒

下次黎到西貢又多一個飲食選擇!
2023-06-16
香港探店|西貢|日本菜|久留居原味豚骨拉麵豚骨超香濃❤️而且經過火炙,油花嘅香味被釋放出來,湯底滿滿都係香濃嘅燒烤味。麵條質地好彈牙,同湯底好配搭!而且叉燒肥瘦三七比,比例合適!仲有,我最愛的竹筍😍😍我會俾呢個拉麵🍜95分!吉列豬扒丼呢碗滑蛋豬扒飯,真係超級正!滑蛋明顯地加入左牛油調製,感覺10分嫩滑入口,而且香味甚佳,配搭起炸豬扒、一香滑一香脆,真的不錯吃。雞軟骨串調味得意,不會太鹹、亦不用加愛的調味料,味道已經很好了。炸唐揚魷魚下足 魷魚腳沾滿了海苔粉,經過油炸後,味道得到昇華,魷魚爽口不黏牙,值得一讚!日式煎餃子🥟餐廳即係推薦他們家的日式餃子!煎得黃金香脆,內裏仍然保持大量的肉汁,沾上些少的日式醋汁,讓你流連忘返。雲呢拿班戟蛋糕這個好吃!朋友說雲呢拿味很濃,千層蛋糕很有層次感!木村富士山柚子梳打由日本本土入口,在夏天來講飲上一口柚子梳打真的不錯!朝口啤酒——————為食分界線——————📍 久留居 (西貢)西貢萬年街67號地舖人均消費: $120#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcit
香港探店|西貢|日本菜|久留居

原味豚骨拉麵
麵條質地好彈牙,同湯底好配搭!
而且叉燒肥瘦三七比,比例合適!
仲有,我最愛的竹筍😍😍
我會俾呢個拉麵🍜95分!

吉列豬扒丼
呢碗滑蛋豬扒飯,真係超級正!

雞軟骨串
調味得意,不會太鹹、亦不用加愛的調味料,味道已經很好了。

炸唐揚魷魚下足

日式煎餃子🥟

雲呢拿班戟蛋糕
這個好吃!朋友說雲呢拿味很濃,千層蛋糕很有層次感!

木村富士山柚子梳打
由日本本土入口,在夏天來講飲上一口柚子梳打真的不錯!

朝口啤酒

——————為食分界線——————
📍 久留居 (西貢)
西貢萬年街67號地舖

人均消費: $120
#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-06-10 22 瀏覽
#meloin @kurukyo.sk西貢終於有日式拉麵店,終於可以享受日式嘢食。仲要性價比極高,午市不用收加一服務費。🍜原味豚骨拉麵 $86🍜辛麻豚骨拉麵 $88拉麵份量足夠,湯底熬製而成,兩者分別就是加了辣油變成辛麻口味。重點是還有糖心蛋,做到剛好流心。🐙日式煎餃子(2件)🐙章魚小丸子(2粒)套餐包含了一款小食,章魚燒脆口軟糯,日式餃子正常發揮🍾木村富士山柚子梳打 +$18🍾樽裝無糖可樂+$8柚子梳打非常之特別,第一次試,甜甜地柚子味濃厚。無糖可樂,竟然係樽裝,加分!久留居 (西貢)西貢萬年街67號地舖#西貢#拉麵#日式# #小丸子# #餃子# #富士山# #梳打 #樽裝# #拉麵麻辣# #叉燒#
#meloin @kurukyo.sk

🍜原味豚骨拉麵 $86
🍜辛麻豚骨拉麵 $88

🐙日式煎餃子(2件)
🐙章魚小丸子(2粒)
套餐包含了一款小食,章魚燒脆口軟糯,日式餃子正常發揮

🍾木村富士山柚子梳打 +$18
🍾樽裝無糖可樂+$8
柚子梳打非常之特別,第一次試,甜甜地柚子味濃厚。
無糖可樂,竟然係樽裝,加分!

久留居 (西貢)
西貢萬年街67號地舖