尖沙咀做完野 天氣好熱想食丼飯搵到呢間在厚福街的丼燃食堂呢間本地丼飯店 出名足料大份岩晒呢D天氣食 //九公丼 $178//九公是指有9款不同刺身組合而成包括蟹肉、角切三文魚、角切吞拿魚、海膽、拖羅蓉、帶子、牡丹蝦、三文魚子、時令魚同壽司薑全部刺身都好新鮮又厚身其中三文魚肥美鮮甜 海膽鮮味十足拖羅蓉軟綿綿的口感配埋三文魚籽同蟹肉一齊撈飯食真係一流刺身份量好多好豐富 個飯口感煙煙韌韌每一口都是滿滿的幸福感 //自選五餸 $82+$34//(火灸左口邊2片+拖羅蓉30g+ 珍寶赤蝦2隻+ 蟹膏30g + 藍鰭大拖羅2片)除左set好的丼飯之外 仲有可以自選的朋友就點了一個自選5餸自選好在可以選擇自己想食的左口邊口感爽口 用火槍灸過釋放了魚油 提升口感珍寶赤蝦夠晒大隻厚肉 入口新鮮彈牙藍鰭大拖羅肥美鮮甜蟹膏先係最出色 撈埋D飯一齊食令整個飯味道昇華 //焦糖三文魚卷 $68//必點卷物! 店員會用火槍在你面前灸燒望住面層慢慢形成脆脆焦糖 好打卡焦糖食落似creme brulee的口感三文魚腩經炙燒過後 充滿魚油香三文魚好肥美 中間配料為蟹柳、青瓜、玉子蛋整體口感好滿足
尖沙咀做完野 天氣好熱想食丼飯
搵到呢間在厚福街的丼燃食堂
呢間本地丼飯店 出名足料大份
岩晒呢D天氣食

//九公丼 $178//
九公是指有9款不同刺身組合而成
包括蟹肉、角切三文魚、角切吞拿魚、
海膽、拖羅蓉、帶子、牡丹蝦、
三文魚子、時令魚同壽司
全部刺身都好新鮮又厚身
其中三文魚肥美鮮甜 海膽鮮味十足
拖羅蓉軟綿綿的口感配埋三文魚籽
同蟹肉一齊撈飯食真係一流
刺身份量好多好豐富 個飯口感煙煙韌韌
每一口都是滿滿的幸福感

//自選五餸 $82+$34//
(火灸左口邊2片+拖羅蓉30g+
珍寶赤蝦2隻+ 蟹膏30g + 藍鰭大拖羅2片)
除左set好的丼飯之外 仲有可以自選的

望住面層慢慢形成脆脆焦糖 好打卡
焦糖食落似creme brulee的口感
三文魚腩經炙燒過後 充滿魚油香
三文魚好肥美
中間配料為蟹柳、青瓜、玉子蛋
整體口感好滿足

• 自選丼飯
2025-05-31 181 瀏覽
丼燃食堂🐯@donyin.diner正丼燃 當然正🥊🐯好似闖入咗一個日式漫畫世界咁!相撲老虎角色霸氣登場🥊 牆身、天花版、餐牌、枱墊都係滿滿嘅原創漫畫風插畫,色調以紅紫為主,配上粗線條漫畫字體,好有氣勢!好似睇緊少年Jump封面咁,勁有視覺衝擊!甚至餐具、外賣袋同盒都印有專屬設計,真係每個細節都做到足!乜蟹都有丼 🦀成個蟹蓋蓋住上枱,賣相好有氣勢。澎湃嘅蟹肉、蟹鉗、蟹膏、蟹籽同蟹棒,大啖大啖咁將成隻蟹嘅精華落肚🦀 倒上海膽醬再火炙,散發出一股微微煙燻味,令鮮味更突出🌊焦糖三文魚卷 🐉 真係噴火嘅招牌卷物🔥 店員即場會喺碟邊點火,整個火焰圍住卷物,畫面超震撼!連卷物都用上肥美油脂嘅三文魚,先燒成焦糖脆面🍭 再加上蟹籽,中間包住青瓜、蟹棒、玉子🥒自選四餸丼飯4️⃣三文魚腩|虎蝦|左口邊|拖羅蓉日式丼飯都加入兩餸飯戰團😆 新推出嘅自選丼,超過 35款刺身自由配搭,最平$68就有四餸😱 覺得魚腩油脂多啲,更適合火炙,加 $9 升級三文魚腩,完全值得!成碗飯鋪滿晒刺身🍣 一齊火炙,連拖羅蓉都係🤣 額外加嘅明太子醬更係靈魂所在💥吉列蠔 🦪忌廉蟹肉餅 🥛外層沾上麵包糠,炸得金黃酥脆又輕盈🍟 一咬忌廉餅就
丼燃食堂🐯

三文魚腩|虎蝦|左口邊|拖羅蓉

吉列蠔 🦪
忌廉蟹肉餅 🥛

吉列蠔

外層沾上麵包糠,炸得金黃酥脆又輕盈🍟 一咬忌廉餅就爆開,內餡好滑,而蠔都炸得岩岩好,保持住鮮嫩。可以試下加埋蛋黃醬🍳

秘製三文魚鰭 🐟

秘製三文魚鰭

魚鰭本身油脂含量高,配合火炙帶出更多油香同魚香☄️ 唔係用傳統嘅椒鹽,而係選擇蜜糖芥末,味道又意外地夾🍯

丼飯壽司飯仲可以任裝,但老實講原本啲飯量都已經好夠🫢 午餐都$50左右,星期一至五仲要唔洗加一,可能仲平過茶記🥲

吉列蠔
秘製三文魚鰭
2024-12-24 1371 瀏覽
💖 丼燃食堂 (尖沙咀)✨尖沙咀厚福街2A號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢間餐廳喺旺角嘅時候我已經食過,今日趁住平安夜就諗住搵間好少少嘅餐廳同老公慶祝吓,然後就醒起呢度啲嘢食幾唔錯‼️-神秘小食🤩唔知係咪因為今日平安夜所以佢哋請我哋食咗一個神秘小食😳,呢一個就係魷魚🦑,外面酥脆,入邊彈牙!-丼燃自選丼🍱 $150今次我就揀咗壽司飯+$15、 鰻魚+$38 、火炙左口邊+$29 、拖羅+68。呢個餐好啱好似我呢啲咩都想食嘅人🧏🏻‍♀️,可以自由配搭😆完全冇限制🥰。拖羅嘅油脂好正😋食落好香。-串三串串爆丼🍢 $118呢個真係好抵食,因為如果叫三串串燒仲貴過我嗌呢個丼飯!今次我就揀咗菠蘿一口牛串、甜椒牛肋條串同醬燒京蔥雞串❤️。三款都好好味,尤其是係個京蔥雞串🐣,個雞肉好嫩滑,條蔥又夠香👍🏻-丼燃係盲盒🙈 $198之前一直都嘗試吓呢類型嘅盲盒壽司🙆🏻‍♀️,覺得好特別😆。今次同想像中嘅一樣,打開出嚟超有驚喜😚。入邊竟然有埋鮑魚😋,成個盲盒丼盤滿缽滿😌,一啲都唔吝嗇。而且食材都好新鮮😳尤其是係個三文魚子🥳-焦糖三文魚卷🍣 $68嚟到呢度係一定要叫卷🤩,因為可以打卡📸。同埋超級抵食😏,我最鍾意

💖 丼燃食堂 (尖沙咀)
✨尖沙咀厚福街2A號地舖

-神秘小食🤩

-丼燃自選丼🍱 $150

-串三串串爆丼🍢 $118

-丼燃係盲盒🙈 $198

-焦糖三文魚卷🍣 $68
嚟到呢度係一定要叫卷🤩,因為可以打卡📸。同埋超級抵食😏,我最鍾意就係呢一款😘甜甜嘅焦糖配上三文魚🤩味道好特別出奇地夾😎

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-12-24
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
平安夜
早排約左朋友去行街,行街前經過美食眾多的【厚福街】,俾我發現尖沙咀都有平時系旺角食開的「丼燃食堂」,咁就同左朋友行入去食。 整體裝修同旺角分店一樣,食材用料依然新鮮,份量亦很多!另外,我地下午1點左右進店,未算好多人,到左2點打後,人群陸陸續續地多,甚至要等位。建議大家留意時間⏰!  ⦁ 自選丼飯丼飯自己揀,好似人地幾餸飯咁,可選擇四餸、五餸、六餸、八餸、九餸 !四餸都只不過系$68起,超高性價比‼️就連飯底都可以轉沙律菜底,仲可以揀是否火炙、是否要醬汁。刺身則分了幾個價位,就連時令空運到港的魚🐟都有得揀!  最後我揀了飯底配蜜糖芥末醬 ,刺身方面就揀了三文魚、蟹膏、珍寶赤蝦🦐、時令飛機魚。對我來說份量都大份,價錢只不過是$68加多$14,性價比都幾高! ⦁賽高海鮮丼 $168尼款就系固定的海鮮丼,份量都大份,有齊係蟹肉🦀、蟹鉗、蟹籽、海膽、三文魚🐟、三文魚腩、時令魚,刺身樣樣新鮮,十分滿足。 ⦁A5牛牛牛牛卷 $98值得一提,店內的火焰卷物,啱晒打卡既我!上菜時店員在碟邊點火,紅紅火焰包裹住A5牛卷🐮,吸睛道十足👍🏻👍🏻卷物上面亦有蒜片,搭配牛肉,味道亦很不錯! ⦁可樂 $10

⦁ 自選丼飯

⦁賽高海鮮丼 $168

⦁A5牛牛牛牛卷 $98

⦁可樂 $10

賽高海鮮丼
賽高海鮮丼
5天前 0 瀏覽
今日去咗尖沙咀厚福街間丼燃食堂,專食日式丼飯,星期六tea time都好多人食😍最抵食一定係佢哋嘅自選丼,$68起就有四餸,仲可以揀五餸、六餸、八餸、九餸,性價比超高!我今次試咗五餸丼,揀咗炙左口魚邊、虎蝦、拖羅蓉、蟹籽、日本帶子,樣樣都新鮮,份量夠晒多,尤其是左口魚邊油香十足,帶子鮮甜,咁嘅質素真係冇得輸❤️朋友就叫咗九公丼,一碗有齊海膽、帆立貝、三文魚籽、拖羅蓉、牡丹蝦、蟹肉、蟹籽、三文魚、時令魚,勁豐富,海膽鮮甜冇腥味,拖羅蓉入口即溶,食完超滿足😋仲叫多左佢嘅獨家火焰卷物——金龍卷,入面有炸鰻魚、炸番薯、青瓜、蟹籽,上台時店員會用火槍點火,視覺效果滿分!鰻魚外脆內嫩,配埋甜甜嘅番薯同爽脆青瓜,口感好有層次☺️總括嚟講,食材新鮮、份量足,下次一定會再幫襯👍

總括嚟講,食材新鮮、份量足,下次一定會再幫襯👍
2025-06-14
6天前 0 瀏覽
餐廳以日式摔角漫畫風為主,紅黑主調牆面布滿虎頭武士噴火插畫,充滿氣勢的日系熱血精神。尖沙咀限定自選丼, $68 就有四餸!可選擇四餸、五餸、六餸、八餸、九餸!超高性價比!而且食材新鮮、份量充足。🍱八餸自由選丼飯🥢火炙三文魚腩炙烤後油脂激增,入口即化🥢火炙左口魚邊焦脆帶膠質黏唇感🥢火炙赤身經火炙後平衡油膩感🦐珍寶赤蝦肉質彈牙🦀帝王蟹棒新鮮甜美🐟拖羅蓉鮮甜滿分🍣柚子醋三文魚蓉酸香醒胃🍱虎士山丼配海膽醬視覺效果爆燈!蟹肉+帶子+三文魚蓉堆成錐形火山,淋上海膽醬,最頂鋪上三文魚子同黑松露醬,全部加埋一齊食,口感極豐富。🍱焦糖三文魚卷獨家研發火焰卷物,視覺效果一流,店員持火槍繞盤噴射,整碟壽司立即燃起熊熊火光,表面充滿焦糖香,中層三文魚腩油脂滲進醋飯,底層青瓜蟹柳爽脆,三重口感。🌟餐飯性價比高, 平日午餐免加一。尖沙咀限定的自選丼彈性大,4餸$68起,豐儉由人。

🍱八餸自由選丼飯
🥢火炙三文魚腩
炙烤後油脂激增,入口即化

🥢火炙左口魚邊

🍱虎士山丼配海膽醬

🍱焦糖三文魚卷

2025-06-13
6天前 0 瀏覽
呢幾日颱風暴雨連連,又唔想去咁遠,收工餓了近近地走過隔離厚福街搵野食🧐比我地發現左呢間丼燃食堂,勁靚吸引左我地入去🤩🤩店內環境佈置勁擂台feel~元氣滿滿💪🏻💪🏻我地揀左個九公丼同尖沙咀限定自選丼,豐儉由人想食幾多嗌幾多,估唔到可以自己揀餸同醬汁真開心🤤🤤🤤佢地食材好新鮮肥美,配合埋醬汁,簡直極致嘅味覺享受🥺小食都係新鮮熱辣辣製成上枱,誠意100分🥰除左食物之外,我好中意佢地一杯一碟一筷子,都係充滿着元氣ge字句,食飽飽簡直充滿電咁離開🥰芝士年糕(2件)吉列蠔(2件)九公丼$124八餸-壽司飯 -火炙海膽醬 -火炙三文魚*2片 -火炙左口邊*2片 -虎蝦*2隻 -玻璃蝦*2-北寄貝*2片-日本帝皇蟹棒-2條 日本帶子-1粒 柚子醋-三文魚蓉50g
比我地發現左呢間丼燃食堂,勁靚吸引左我地入去🤩🤩
店內環境佈置勁擂台feel~元氣滿滿💪🏻💪🏻
佢地食材好新鮮肥美,配合埋醬汁,簡直極致嘅味覺享受🥺
小食都係新鮮熱辣辣製成上枱,誠意100分🥰

芝士年糕(2件)
吉列蠔(2件)
-2條 日本帶子
-1粒 柚子醋
-三文魚蓉50g
2025-06-15 0 瀏覽
食過旺角的丼燃食堂,知道尖咀開了分店不久,第一時間捧場!想不到日本丼都有四餸飯,而且$68!我選了壽司飯配蜜糖芥末醬,四餸選了外脆內嫩的火炙三文魚、鮮美而富有嚼勁的火炙左口邊、新鮮且甜美的日本帶子,以及具濃郁鵝肝風味的蔥燒鵝肝,是享受精緻日式料理的絕佳選擇。乜蟹都有丼配芝士蟹籽醬,讓朋友體會蟹肉的鮮甜與芝士的濃郁完美融合,讓人食指大動。蟹籽醬的鹹香更是為整道菜增添層次感。蟹肉與蟹籽的搭配讓整碗丼飯看起來十分誘人。而焦糖三文魚卷是一道創意十足的甜品,結合了鹹鮮與甜蜜的風味。三文魚的鮮美與焦糖的香甜形成奇妙對比,口感上帶來驚喜。外皮的脆香感與內部的柔軟三文魚形成豐富口感層次。蟹籽沙律是一道清新而細膩的前菜,充分展現海鮮鮮美和沙律清爽。蟹籽的鮮甜與沙律的清香相得益彰,讓人一口接一口。沙律的脆嫩蔬菜與蟹籽的柔軟形成對比,口感多樣化。外觀色彩繽紛,令人賞心悅目。丼燃食堂 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街2A號地舖
食過旺角的丼燃食堂,知道尖咀開了分店不久,第一時間捧場!

丼燃食堂 (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街2A號地舖
2025-06-13 30 瀏覽
今日同朋友喺尖沙咀食飯,突然間想食日本菜,經過厚福街就入咗一間日本風味嘅小店!佢有丼飯選擇,$68 就有四餸丼!!可選擇四餸、五餸、六餸、八餸、九餸 !!超高性價比!正到無得頂,而且食材新鮮,份量又充足,抵食夾大件$82 壽司🍣飯叫左個5餸飯,入面有明太子醬蟹膏,日本帶子,三文魚腩同藍鯨大拖羅同埋蔥燒鵝肝,三文魚腩油脂味很香,質感軟滑,明太子醬蟹膏好濃郁嘅蟹味,日本帶子非常之大粒,啖啖肉好新鮮,拖羅很值得稱讚,肉質鮮嫩,鵝肝燒得好香,蔥燒平衡咗鵝肝油膩!生生鰻鰻蝦丼$98鰻魚好入味,入面嘅軟骨可以就咁食埋唔會太硬,甜蝦好食,而且好鮮味,颯颯聲!A5牛牛牛牛卷$98啲牛啱啱好,夠晒肉味,唔會太熟又唔會太生,入邊仲有蛋,蟹柳同埋青瓜🥒,中和咗牛嘅油膩感丼燃食堂 (尖沙咀)尖沙咀厚福街2A號地舖

$82 壽司🍣飯

生生鰻鰻蝦丼$98

A5牛牛牛牛卷$98

丼燃食堂 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街2A號地舖
丼燃食堂.漫畫風爆丼盛宴!燃起食慾!裝修:漫畫迷尖叫!紅紫狂熱の日式食堂一推開「丼燃食堂」度門,即刻好似跌入咗本日本美食漫畫咁!天花、牆身、連枱墊都鋪滿原創插畫,紅紫色調撞到嘭嘭聲,勁有《深夜食堂》mix《鬼滅之刃》feel㗎~坐低仲發現餐牌都係漫畫風設計,未食嘢已經瘋狂打卡,後生仔女實鍾意!飲品:冷泡茶解膩首選!白桃vs桂花食丼飯前先嗌兩杯冷泡茶清清喉嚨~白桃冷泡茶果香天然清爽;桂花冷泡茶就幽香啲,飲落有微微回甘。兩杯都冰涼透心,尤其配濃味丼飯簡直絕配,抵讚!【主食1:乜蟹都有丼 海膽醬|蟹痴暴動!火炙邪惡度爆燈】「成隻蟹蓋冚住上枱,震撼到隔離枱望過嚟!」呢碗「乜蟹都有丼」絕對係鎮店之寶!壽司飯鋪滿蟹肉、蟹鉗、蟹膏、蟹籽同蟹棒,仲要係原隻蟹蓋放上去,視覺效果滿分🦀 未食已經流口水!一入口,蟹膏濃到黏喉,加埋海膽醬,鮮味直接昇華!最正係啲蟹肉一絲絲咁,撈埋壽司飯同蟹籽,每啖都「卜卜聲」,海洋暴擊啊🌊 (必食推薦!)【主食2:$68自選四餸丼|平過兩餸飯?!刺身自由配】「日式丼飯都玩兩餸飯概念?抵到笑!」新出嘅自選丼真係癲嘅~$68自選4款刺身,仲要係珍寶size!我揀咗:1.火炙左口魚
丼燃食堂.漫畫風爆丼盛宴!燃起食慾!

裝修:漫畫迷尖叫!紅紫狂熱の日式食堂
一推開「丼燃食堂」度門,
即刻好似跌入咗本日本美食漫畫咁!
天花、牆身、連枱墊都鋪滿原創插畫,
~坐低仲發現餐牌都係漫畫風設計,
未食嘢已經瘋狂打卡,後生仔女實鍾意!

飲品:冷泡茶解膩首選!白桃vs桂花
食丼飯前先嗌兩杯冷泡茶清清喉嚨~
兩杯都冰涼透心,尤其配濃味丼飯簡直絕配,抵讚!

【主食1:乜蟹都有丼 海膽醬|蟹痴暴動!火炙邪惡度爆燈】
「成隻蟹蓋冚住上枱,震撼到隔離枱望過嚟!」
呢碗「乜蟹都有丼」絕對係鎮店之寶!
壽司飯鋪滿蟹肉、蟹鉗、蟹膏、蟹籽同蟹棒,
仲要係原隻蟹蓋放上去,視覺效果滿分🦀
未食已經流口水!
一入口,蟹膏濃到黏喉,加埋海膽醬,鮮味直接昇華!
最正係啲蟹肉一絲絲咁,撈埋壽司飯同蟹籽,
每啖都「卜卜聲」,海洋暴擊啊🌊 (必食推薦!)

【主食2:$68自選四餸丼|平過兩餸飯?!刺身自由配】
「日式丼飯都玩兩餸飯概念?抵到笑!」
1.火炙左口魚邊:油脂燒到半溶,入口即化🔥
2.虎蝦x2:爽甜到似喺海底即撈!
3.珍寶赤蝦x2:鮮味爆燈🦐
4.蟹膏30g:濃郁到似食緊蟹蓋精華!
$68食到咁多款高質刺身,仲要唔係碎料,尖沙咀地段來講性價比好高!

【主食3:焦糖三文魚卷|火焰show超吸睛】
「店員拎住火槍過嚟,成條卷物着火啊!」
呢個焦糖三文魚卷絕對係打卡之王🔥
上枱時店員會即場點火,成碟捲物俾藍色火焰包圍,
仲有「嘩~」聲背景音效!
卷物面層係燒到脆卜卜嘅焦糖三文魚,中間夾住青瓜同蟹棒,
食落外脆內爽,仲有蟹籽「噼啪」咁爆開,口感層次多到數唔晒!
記得趁熱食,凍咗焦糖會變硬㗎~

【小食:甜椒牛肋條串|肉食獸必嗌】
食丼飯唔夠喉?加串甜椒牛肋條啦!
牛肉醃得入味,咬落juicy得嚟帶筋性,
夾住燒到微焦嘅甜椒,啖啖肉香~
漫畫+美食= 雙重享受!「丼燃」係燃起咗我嘅食慾啊! 🔥

餐廳:丼燃食堂DONYIN DINER
地址:尖沙咀厚福街2A號地舖
1點食lunch 見餐廳冇乜人 都已經有啲擔心 揀左個自選4餸 但已經有幾個餸sold out 可以免費揀既選擇已經不多 醬又要另加$5 最後加加埋埋都要$80幾 但味道真係好一般 啲飯好酸 加左錢既醬亦唔多 刺身每樣兩片 好快就冇餸送飯 環境同服務係幾好既 但食過一次就算….
1點食lunch 見餐廳冇乜人 都已經有啲擔心
醬又要另加$5 最後加加埋埋都要$80幾

環境同服務係幾好既 但食過一次就算….
2025-06-10 0 瀏覽
每次經過尖沙咀厚福街都想試吓呢間「丼燃食堂」,呢間日式餐廳主打丼飯,可以自選唔同配料嘅丼,亦都有唔同款式嘅定食,仲有好多款壽司卷!餐廳環境光猛舒適,位置都闊落,絕對適合同三五知己喺到享受一下。A5牛牛牛牛卷 ($98)呢個和牛卷一上枱嘅時候,waiter會點火,打卡一流!和牛非常鮮嫩 入面有蟹柳同青瓜做配搭,仲有炸蒜做配搭,食落好驚喜🤪九公丼 ($178)九公丼入面九種材料包括有海膽、三文魚、三文魚子、牡丹蝦、蟹肉、帶子、拖羅蓉、時令魚、壽司薑,每樣都非常新鮮😊自選五餸丼 ($87)自選檔有超多種選擇,今次我哋揀咗三文魚、蟹膏、日本帝王蟹棒、日本帶子、柚子醋三文魚蓉!其中我最鍾意係蟹膏,蟹膏撈飯真係好正!刺身除咗爭鮮之外,份量亦都唔少!海膽忌廉餅 ($28)表面炸到金黃色,未食已經覺得好吸引🤩一咬落去有爆漿嘅感覺,香濃嘅海膽忌廉醬充滿整個口腔,好味又creamy😋

A5牛牛牛牛卷 ($98)

九公丼 ($178)

自選五餸丼 ($87)

海膽忌廉餅 ($28)
餐廳以紅紫色調為主,充滿日式漫畫風格,牆壁、天花板、餐具甚至外賣包裝 都印有原創的相撲老虎角色插畫,視覺衝擊力強!食堂推出全新自選丼飯,有4餸$68 至9餸$146 ,可自由搭配超過35款刺身,真係啱曬花心嘅我!🤗- 我揀壽司飯配火炙蜜糖芥末醬 火炙三文魚(2片)、 火炙左口邊(2片)、虎蝦(2隻) 、拖羅蓉 、北寄貝(2片) 、日本帝皇蟹棒(2條) 、日本帶子(1粒) 、中華沙律同螺肉 ,真係一次過滿足曬兩想食唔同刺身嘅願望!💕滑蛋牛丼 $98- 牛肉粒厚切多汁,牛奶滑蛋香濃綿滑,配壽司飯層次豐富,牛味濃郁,值得一試!焦糖三文魚卷$68- 用料十足,有三文魚 、蟹籽 、玉子、青瓜、蟹棒- 店員仲係我地面前點火炙燒,打卡一流📸!焦糖與三文魚油脂融合,口感香甜最後我仲叫埋佢哋自家製嘅桂花冷泡茶,清新解渴啱啱好!

滑蛋牛丼 $98

焦糖三文魚卷$68
- 用料十足,有三文魚 、蟹籽 、玉子、青瓜、蟹棒

最後我仲叫埋佢哋自家製嘅桂花冷泡茶,清新解渴啱啱好!

2025-06-04
每次喺尖沙咀諗唔到食咩,就會去厚福街再揀😂 見到丼燃食堂個門面勁吸引,仲有尖沙咀店限定嘅自選丼飯,就俾佢吸引咗入去試吓!今次我哋兩個人揀咗6餸火炙海鮮丼,再加兩個卷物,同兩個小食,份量啱啱好(當日偏肚餓),畀大家參考✨加上壽司飯底、火炙效果再加埋芝士蟹籽醬,整體賣相好澎湃,香味撲鼻,仲可以自由加錢升級更高級食材。🍚 6餸自選丼飯(尖沙咀店期間限定)$95我哋揀咗 壽司飯底 + 火炙 + 芝士蟹籽醬,配以下6款餸:✅ 火炙三文魚✅ 火炙左口邊✅ 皇帝蟹棒✅ 日本帶子✅ 火炙赤身(+$14)✅ 火炙藍鰭大拖羅(+$34)除咗帶子,每款刺身都有兩嚿,而且每片都唔薄,至於皇帝蟹棒仲要有4條!咁多款海鮮再配埋面層嘅芝士蟹籽醬,帶少少鹹香,加分!重點想講吓左口魚邊同大拖羅:左口魚邊脂肪超多,炙完更係入口化開,好似食緊魚油慕絲噉👍🏻至於火炙藍鰭大拖羅,雖然係今餐最貴嘅升級,但油脂好靚,食落甘香滑溜,完全無筋,食落真係有分別😌🐄 A5牛牛牛牛卷 $98一上枱嗰陣店員會即時點火,視覺效果100分!個人最鍾意係佢配咗炸蒜,同個A5和牛卷好夾,食落好有驚喜!🍣 焦糖三文魚卷 $68一上枱嗰陣同樣會點火,面層

🍚 6餸自選丼飯(尖沙咀店期間限定)$95

✅ 火炙三文魚
✅ 火炙左口邊
✅ 皇帝蟹棒
✅ 日本帶子
✅ 火炙赤身(+$14)
✅ 火炙藍鰭大拖羅(+$34)
6餸自選丼飯

重點想講吓左口魚邊同大拖羅:

🐄 A5牛牛牛牛卷 $98

🍣 焦糖三文魚卷 $68
一上枱嗰陣同樣會點火,面層嘅三文魚好滑,幾乎入口即溶,再加上沙律醬、蟹籽、青瓜同醋飯,酸甜交錯好開胃。

🦀 忌廉蟹肉餅 $28
外層炸得香脆,入面蟹肉加忌廉醬,啖啖都好滑好香,記得唔好擺到凍晒先食。

🧀 一口芝士 $22
一啖一件,本身以為都係拉絲芝士,無乜特別,點知係好滑好濃嘅芝士醬,反而幾有驚喜!
一口芝士

食完先知星期一至五平日午市唔收加一,即刻share咗畀兩個喺尖沙嘴同尖東返工嘅朋友😂

📍丼燃食堂(尖沙咀)
尖沙咀厚福街2A號地舖

午餐
  • A5牛牛牛牛卷
2025-06-02 66 瀏覽
呢間玩味十足嘅日式丼飯原來係尖沙咀厚福街都開咗分店,自選丼飯最平$68就食到,平日午市時間仲唔使加一,性價比高▪️自選丼飯 $82/5餸有超過30款配料可以自由選擇,最平$68可以揀四個餸,仲可以揀丼底、火炙同醬汁,彈性度好高! 部份配料需要額外加錢,點咗火炙三文魚、赤蝦、拖羅蓉、三文魚蓉、三文魚籽$100有找▪️乜蟹都有丼 $138一碗有齊蟹鉗、蟹肉、蟹膏、蟹籽同蟹棒,名副其實有好多蟹,每款配料嘅份量都唔少!上枱時有成個蟹蓋蓋住,造型好特別,可以自選醬汁,揀咗海膽醬,整體鮮味十足▪️焦糖三文魚卷 $68火焰效果好適合打卡!三文魚表面嘅焦糖食落脆脆地,卷物包住玉子、蟹柳同青瓜,連埋蟹籽一啖食口感好豐富▪️忌廉蟹肉餅 $28外層吉列炸得香脆,內餡飽滿,充滿幼滑忌廉蓉

▪️自選丼飯 $82/5餸

▪️乜蟹都有丼 $138

▪️焦糖三文魚卷 $68

▪️忌廉蟹肉餅 $28
外層吉列炸得香脆,內餡飽滿,充滿幼滑忌廉蓉