2015-03-15 534 瀏覽
中南海位於夜晚人流唔多的旺角道,價格就見人見至,服務質素、餐具新淨度&清潔度有待改善。脆皮黃金磚,內層豆腐很滑,但一睇D色就知唔夠火候,外層唔夠挺身,少脆,一夾就散。如果放多一陣,真係驚連脆都feel唔到。避風塘炒辣蟹︰太辣,蓋過晒D蟹味,D蟹好細隻。原籠羔蟹蒸糯米飯︰蟹都係細,但比避風塘炒辣蟹大少少,有蟹羔,終於食到蟹味,糯米飯夠多,有荷葉香,但蠟肉較多,肥左D。本來對這脆皮極品燒雞皇(半隻) 唔會有太大期望,因為只係8蚊雞。點之最好食反而係佢!真叫人喜出望外!皮脆而薄,肉又滑!最緊要係覺得值和抵食!一如佢menu寫「抗通漲,益食家」
脆皮黃金磚
脆皮黃金磚
避風塘炒辣蟹
避風塘炒辣蟹︰太辣,蓋過晒D蟹味,D蟹好細隻。
原籠羔蟹蒸糯米飯
試食活動
脆皮極品燒雞皇半隻
  • 脆皮極品燒雞皇
2015-02-28 404 瀏覽
晚飯到了街坊酒樓「中南海漁港」,沒有吃太多小菜,「脆皮黃金磚」$78用了類似椒鹽的做法,豆腐炸得外脆內嫩,面頭炸過的蒜片惹味,甚有大排擋的風味。「燒汁桶蠔」$148煮熟了的桶蠔仍有拇指般的長度,甚巨型,桶蠔先炸後用燒汁去燴,一咬爆汁香口,而且我喜歡它用鍚紙盤盛在著每件桶蠔,吃起上來更方便呢。

「燒汁桶蠔」$148

2015-02-17
  • 脆皮黃金磚
  • 燒汁桶蠔
2013-07-14 641 瀏覽
之前有泥呢間打邊爐 雖然系逐碟配料計錢 不過d質素ok 但今日泥食晚飯真系好失望!!!夜晚同爸爸媽媽食飯 我地系門口見到有特價海鮮 龍蝦都系$38隻 仲有其他晚市優惠 所以入左去食 我地一坐低就叫左龍蝦同埋2個煲 total3個送 3個人食差吾多夠〜南乳煲好快就泥左 開頭望個樣都覺得ok 但系食落好淡 真系無咩味 d腐竹好老 d茄子又吾夠稔 食到一半先見到舊南乳痴實哂d粉絲 原本仲未炒勻 吾怪得吾夠味。。仲要$58我地差吾多食哂個南乳煲個龍蝦先泥 其實吾系好大隻 加上佢已經斬哂件 d肉又飛哂出泥 真系麻麻〜同埋一上台碟野已經系凍架 吾知系米擺左系廚房好耐吾記得拎出泥 搞到更加吾好食!我地食哂全部野第2個煲都未泥 其實催左好多次 但佢話呢個鵝掌煲系要整好耐 叫我地等下 點知等整都無 到最後直接叫經理入廚房check 如果無整就吾要 個經理入左去2分鐘出番泥 原來真系無整到囉 仲要好悔氣甘講幫我地取消埋單果陣真系呆哂 餐飯要$200 但系實際上d果2個送系$38+$58+$7x3=$117 點知原來茶介要$10個 仲有開頭d花生酸菜都要$20碟 呢d真系好呃錢 甘既質素都要$200我真系吾

埋單果陣真系呆哂 餐飯要$200 但系實際上d果2個送系$38+$58+$7x3=$117 點知原來茶介要$10個 仲有開頭d花生酸菜都要$20碟 呢d真系好呃錢 甘既質素都要$200我真系吾覺得值囉 大家吾好去呢間食晚飯
2012-12-17 457 瀏覽
這天和媽媽,姐姐出旺角太子那邊shopping~所以就試下附近的酒樓~特價下午茶二時才開始, 我們二時十五分取飛~等了大約二十分鐘便安排入座~人不算多環境也不太嘈吵, 甫坐下, 發現很久沒有見過印有花紋的茶具了~這兒點心選擇都不少, 有些真是抵食之選~鮑汁雞腳 ($14.8) 雖然有點過腍, 但很入味, 鮑汁味道很濃郁~糖不甩及紅油抄手都是$3.8 一碟, 味道都不錯, 有再叫多一碟糖不甩的衝動!翠玉瓜雞絲腸 ($13.8) 這個皮不算太厚, 但餡料比較少, 味道平平...其他點心味道都算中上, 蝦較皮薄及剔透, 只是叉燒包的樣子比較不同, 還以為來錯菜肉包...另外還點了兩個灌湯餃 ($8.8)沒有拍照, 味道雖然一般, 但也是另一抵食之選~ 整體來說都屬一般, 一試也無妨~

這兒點心選擇都不少, 有些真是抵食之選~
抵食之選

翠玉瓜雞絲腸 ($13.8)
這個皮不算太厚, 但餡料比較少, 味道平平...
其他點心味道都算中上, 蝦較皮薄及剔透,
只是叉燒包的樣子比較不同, 還以為來錯菜肉包...
另外還點了兩個灌湯餃 ($8.8)沒有拍照,
味道雖然一般, 但也是另一抵食之選~

整體來說都屬一般, 一試也無妨~
20 分鐘 (堂食)
抵食之選
2012-01-19 284 瀏覽
食物都可以, 但最唔得係服務態度奇差,已經少樓面,仲要個個唔想做,避來避去,叫d樓面幫手追嘢食,點知佢仲惡過我,收我地唔好再叫佢又叫我地收聲,真激氣。等食物已經要等超過30分鐘,呢餐真惡食.
2012-01-19
5 分鐘 (堂食)
2012-01-08 224 瀏覽
今晚公司食年晚飯,:頭盤燒味并盤OK!唔知係咪好趕時間呢!D餸好怏到第二道菜燒鵝味道一般肉質扁淋第三道瑤柱蛋白扒豆苗,鲜香味美豆苗嫩滑;第四道青蒸海班肉質嫩滑鲜甜;其它都是一般水準;最令我深刻是北菇尹面,面太淋無味很難食
今晚公司食年晚飯,:

第三道瑤柱蛋白扒豆苗,鲜香味美豆苗嫩滑
;第四道青蒸海班肉質嫩滑鲜甜
;其它都是一般水準;最令我深刻是北菇尹面,面太淋無味很難食
2012-01-07
10 分鐘 (堂食)
團年飯
用餐優惠
其他
2011-10-24 161 瀏覽
比較少踏足大角咀區,今日有親友生日就試下哩間個名咁有霸氣既酒樓啦今日落去主要係食小菜, 推介超讚食物:大閘蟹,!!!!老實講,真係冇EXPECT過哩度會有咁正咁多糕既大閘蟹喎!!!!!!! 完全出乎意料之外地超多糕超鮮甜, 超好味呀!!!!!!!!!!!!!!! 我地一家六口一共叫左一打黎食....食完都覺得未夠喉.....讚!!!!其次就係沙拉骨, 佢個SAUCE 調較得好好味,以前食過有D會整到太乾身,好似柴皮咁,但哩度都算恰到好處. 讚例湯又好好味,味精唔重喎 (因為我對味精敏感)砵酒焗蠔 又係好好味,D 蠔又大大隻,好入味.其實今次既經驗都幾好,同哩度之前既COMMENT 差好遠喎...... 或者換左批廚師?????? ANYWAY,真心值得推介
比較少踏足大角咀區,今日有親友生日
就試下哩間個名咁有霸氣既酒樓

今日落去主要係食小菜, 推介超讚食物:

例湯又好好味,味精唔重喎 (因為我對味精敏感)

砵酒焗蠔 又係好好味,D 蠔又大大隻,好入味.

或者換左批廚師??????

ANYWAY,真心值得推介

2011-10-23
8 分鐘 (堂食)
  • 大閘蟹
  • 砵酒焗蠔
  • 沙拉骨
  • 蜜餞牛仔骨
2011-04-20 150 瀏覽
奉勸大家唔好去哩間野幫襯今日落去飲早茶,,坐低見到點心紙就x了十款八款點心就給樓面落單....1分鐘後我就發現原來另有一張綠色特價點心紙,,,,同我剛剛點這張有好幾款是一樣的......我就即叫樓面比返剛入的點心紙我再點過.....佢即刻答我唔得已落單......你全部要比正價......我叫經理過來理論....又.唔理我.....哩間野擺明黑店
奉勸大家唔好去哩間野幫襯

我就即叫樓面比返剛入的點心紙我再點過.....

佢即刻答我唔得已落單......你全部要比正價......

我叫經理過來理論....又.唔理我.....

哩間野擺明黑店
2011-04-14
早餐
2011-04-14 137 瀏覽
在旺角區工作已接近四年了,過幾天我將會離開旺角區工作了. 今天便和了公司人事部的同事一起到公司附近的酒樓茗茶.其實旺角區/太子區的酒樓大多數我們都去過了.不過同事們都是比較喜歡中南海. 一來近我們公司,二來食物的質素也過得去,三來價錢也不是太貴,所以很多時有同事farewell或突然間和一班同事想去飲茶,都會選擇中南海的.之前這麼多次來中南海吃飯,都沒有刻意影相或打算寫食評,可能我時常都會來吧. 但今次不同了,今次一定要把order的各點心或炒粉麵影影相,放在openrice裏寫寫食評留念一下吧!每一次來,我們總會order套餐的. 套餐間中也會轉轉,今次的套餐也是兩碟炒粉麵,三碟點心,其餘的也按人數再揀美食.先說說炒麵,炒粉麵真的炒得太濕了,我比較喜歡乾身一點的.至於炒飯,也是炒得比較一般. 鍋氣不夠. 講真,我們lunch time只有一個小時,所以我們一向這時段都是快快吃完便離開了. 沒有時間真真正正去享受這些炒粉麵,所以就算炒粉麵一般,都會繼續來的.很多時和同事來到中南海,不同的同事也會喜歡order燒腩肉,因中南海的燒腩肉真的不錯,因肉尚算肥美,皮也是脆的,所以order燒豬

先說說炒麵,炒粉麵真的炒得太濕了,我比較喜歡乾身一點的.
很多時和同事來到中南海,不同的同事也會喜歡order燒腩肉,因中南海的燒腩肉真的不錯,因肉尚算肥美,皮也是脆的,所以order燒豬腩肉,真的要快快地熱食.
燒豬腩肉
玻璃蝦球炒麵

很多時中午到酒樓茗茶時,如給機會我去選擇炒粉麵飯,我也喜歡order玻璃蝦球炒麵或鴛鴦飯. 記得之前來過吃玻璃蝦球炒麵,忘記只是$18還是$28,也炒得好好食,面頭是脆脆的,但今次令我有點失望,因也是炒得太濕了,而且也加了很多汁,使這碟玻璃蝦球炒麵濕上加濕,不過如果乾身一點,相信也是不錯的.
玻璃蝦球炒麵
各式點心

在這三年多來中南海茗茶也忘記來了多少次了. 這三年多我也覺得最能保持水準的都是各式點心,所以同事們比較喜歡來也是這原因,因點心水準好不好也很影響酒樓的生意,中南海也能在這三年多保持水準,相信也是旺角這地區仍矗立得到的原因. 不過也希望中南海在炒粉麵方面真的要下一點功夫,這樣才能提升酒樓的食物質素.
各式點心
2011-01-27
燒豬腩肉
2011-03-14 113 瀏覽
12/2(六) 上午我一家去旺角道飲早茶, 見有空位便問女部長, 我們可否坐下。 她居然沒禮貌地大聲說---冇, 叫我們去另外一邊坐。 因為新年流流, 算數吧啦! 19/2(六) 上午, 我們一家再次到以上酒樓飲茶。 唏! 今次仲衰過上次, 我問上次那個女部長我們可否坐那張, 我一連問了她三次, 最後她很大聲及冇禮貌地答: 我一聽之下, 想---乜香港仲有呢種咁嘅人! !跟著, 我到收銀處, 見到個男性職員, 正在剪剪貼貼酒樓的價錢紙, 問他: 酒樓老板。] 他說: 我話先生你是誰? 他說: 我說: 但這位經理由頭到尾望都唔望我一眼, 依然繼續地剪貼。 這時, 我便說: 他說我正在做嘢, 冇時間望你講話, 我話: 他居然話: 我聽了後…吓! 咁都得; 最後,我唔該了這位冇姓經理。 就離開收銀處去。 心想, 唏!呢間酒樓的服務咁差, 而且食物又是一般般, 尤其是這兩位沒有禮貌的經理和女部長,叫我和家人下次怎麼辦也不願再光顧了。
12/2(六) 上午我一家去旺角道[中南海漁港]飲早茶, 見有空位便問女部長, 我們可否坐下。 她居然沒禮貌地大聲說---冇, 叫我們去另外一邊坐。 因為新年流流, 算數吧啦!

19/2(六) 上午, 我們一家再次到以上酒樓飲茶。 唏! 今次仲衰過上次, 我問上次那個女部長我們可否坐那張, 我一連問了她三次, 最後她很大聲及冇禮貌地答: [自己睇啦! 我唔知道!] 我一聽之下, 想---乜香港仲有呢種咁嘅人! !

跟著, 我到收銀處, 見到個男性職員, 正在剪剪貼貼酒樓的價錢紙, 問他: [先生我想找酒樓老板。] 他說: [佢唔係度!] 我話先生你是誰? 他說:[我是經理。] 我說: [我要投訴一位職員。] 但這位經理由頭到尾望都唔望我一眼, 依然繼續地剪貼。 這時, 我便說: [先生你可否望望我先, 聽吓我講兩句---好嗎? 但經理最後也沒有望著我。 我無奈便再說: [你唔望人講嘢---係好冇禮貌的, 你現在可否聽吓我投訴先。] 他說我正在做嘢, 冇時間望你講話, 我話: [咁我唔再打擾你---呢位經理先生, 咁請問你貴姓呢?] 他居然話: [我冇姓的。] 我聽了後…吓! 咁都得; 最後,我唔該了這位冇姓經理。 就離開收銀處去。 心想, 唏!呢間酒樓的服務咁差, 而且食物又是一般般, 尤其是這兩位沒有禮貌的經理和女部長,叫我和家人下次怎麼辦也不願再光顧了。

2011-02-12
20 分鐘 (堂食)
  • 沒有
很久以前都有嚟過此店,經過裝修之後,環境好了不少。以前嚟,多數都係打邊爐,因為貪呢度嘅鮮枝竹夠厚身。晚飯小菜都係第一次咋!脆皮燒腩仔︰本人食過最差嘅燒腩仔。皮雖然係脆,但一啲都唔香。而且啲肉過『林』,『林』到好似『梅』咗咁。薑蔥焗桶蠔煲︰呢道菜好好,而且啲蠔又夠肥美。拍得住金山螻嘅焗蠔咁香。翡翠炒大斑球︰可以啦!好多酒樓都有,如果連呢道菜都做得唔好的話,相信間舖都近乎執得。北菰花膠鵝掌煲︰估唔到賣相得次餘,味道都唔錯。雖然冬菇唔算係好香菇味果種,但都可以接受;花膠用的應該係中價貨,都幾好食;鵝掌唔錯,但若果再『林』少少就更好。清蒸大斑頭腩︰好食。而且帶有陳皮嘅香味。芝士海生蝦伊麵︰好難食。蝦唔新鮮,而且蝦殼仲『痴』實哂啲肉,蝦肉又『梅梅』地。芝士一啲都唔香,而且個汁勁少,根本冇可以撈得勻所有伊麵。

清蒸大斑頭腩︰好食。而且帶有陳皮嘅香味。

2010-12-19
2010-10-03 126 瀏覽
十一國慶黃金週 , 成個油尖旺都充斥著自由行既同胞 ....所以當晚真係想左好耐都唔知吃咩..... 無意行到呢間 , 其實之前都來過好幾次 , 但多數係深宵時份 , 因為呢間野好似係通宵的.....但估唔到既係 , 呢d 大假期都照做晚市 1蚊優惠.... 入到去 , staff 就唔算好熱情啦 , 講真 , 呢d街坊酒樓 , 服務係差dd ... 唔好用大酒樓去比 , 應該以價錢去衡量.... 呢間都幾ok 架 , 最適合吹水打雀局 , 因為 啤酒任飲(雖然係 cheap 啤 , 唔怕得罪講句 ,又有幾人是真正懂得嘗酒?)入正題.....當然叫個 1蚊雞啦..... 當晚選左 "木桶雞" --- 似少少拷焗 , 味道是唔錯的 , 但斬雞個條粉腸就水準差.... 根本唔識斬完砌番隻雞 , 斬得太碎 , 上台賣相唔好 , 幾好味都扣分啦...再叫 58.00 的黃金蝦 , 份量都幾足架 , 如果d 蛋黃包得再乾身d ... 就 prefect 最後加個 48.00 鮮百合蓮藕炒豬頸肉 ..... 足料又足味 , 但顏色欠奉 , 而且比較乾身 .... 送西瓜......呢餐都算係晚飯時

但估唔到既係 , 呢d 大假期都照做晚市 1蚊優惠....

入正題.....

送西瓜......

呢餐都算係晚飯時段最平了.... 唔駛150.00
木桶雞 , 如果個師傅斬得好d就好啦
2010-10-01
木桶雞 , 如果個師傅斬得好d就好啦
  • 沙薑雞
  • 木桶雞
(非會員)
2010-06-06 22 瀏覽
早前經常看見廣告,介紹中南海龍蝦新鮮抵食,火鍋各樣好味,所以約左一班朋友試下一進入環境普通,不算好豪華,應該屬於街坊,熟客開飯多,可能八點左右都不算多人,仲有好多位剩現時火鍋有一個優惠,每一枱可以用$1揀魚翅花膠湯底/免費豬骨湯底/一份象拔蚌,我地揀左魚翅花膠湯底,材料係先俾一煲湯,自己再加魚翅花膠滾,但完全無味.....終於到火鍋配料上枱,有幾樣不得不提1.秘製龍蝦片 <---龍蝦丸切片,將一粒龍蝦丸橫切成三片2.日本魚刺身 <---不知道係咩魚,連職員都唔知,只知道有好多魚骨,第一次食刺身係有骨3.鱔片 <---同刺身一樣,勁多骨,根本食唔到,切片時完全唔順魚骨,直接切斷,留好多魚骨4.海瓜子 <---夠鮮夠甜,但仲有少少沙同殼仲有少少泥,食之前都先沖一沖5.椒鹽瀨尿蝦 <---有讚無彈總括一句,無下次,已經一致通過唔會有下次

終於到火鍋配料上枱,有幾樣不得不提
1.秘製龍蝦片 <---龍蝦丸切片,將一粒龍蝦丸橫切成三片

5.椒鹽瀨尿蝦 <---有讚無彈

總括一句,無下次,已經一致通過唔會有下次
2010-06-05
(非會員)
打麻雀酒家環境有D差....8點幾得佢有位都有D預感一行7人坐低, 女侍應立刻推介6-8人套餐包括:-1. 芝士海蝦伊麵, 2. 乳豬并盤, 3. 清蒸石斑, 4. 西芹炒鮮花支 , 5. 雜菌時蔬, 6. 海王湯加1蚊木桶雞 再叫7個飯芝士海蝦伊麵 ---味道ok最可接受乳豬并盤---豬就豬不過係燒肉囉....燒鵝切到散晒...海折冇味清蒸石斑---一般如果呢味都唔得就.....西芹炒鮮花支----最冇鑊氣酒家佢可以攞獎雜菌時蔬----一般...無手工可言海王湯----唉....咩湯jar......雞腳魚唇瘦肉最差就係隻一蚊雞....落單時又叫我地選擇木桶定沙姜....我地選擇木桶...結果我地追左3次單最後都係黎左隻沙姜.......最後結帳盛惠 HK$904.00 哈哈......真係唔知食左D咩咁貴囉
打麻雀酒家環境有D差....8點幾得佢有位都有D預感
一行7人坐低, 女侍應立刻推介6-8人套餐包括:-
加1蚊木桶雞 再叫7個飯

芝士海蝦伊麵 ---味道ok最可接受
清蒸石斑---一般如果呢味都唔得就.....
西芹炒鮮花支----最冇鑊氣酒家佢可以攞獎
雜菌時蔬----一般...無手工可言
海王湯----唉....咩湯jar......雞腳魚唇瘦肉
最後結帳盛惠 HK$904.00

哈哈......真係唔知食左D咩咁貴囉

2010-05-15
2010-04-22 21 瀏覽
都有一排無o黎! 見d 食評唔多好, 去睇睇先!其實裝修完靚o左, 最重要係個厠所乾淨o左同無臭味! d 待應以前係唔多理客人, 不過今日所見都有禮貌, 就連我o地叫佢沖多壺茶, 多添一碗湯, 都係禮貌週週.小食雞絲粉皮 - 薄而透明o既粉皮, 味道一般.蔥油餅 - 唔油膩, 不過都係一般.蜆芥鯪魚球 - 用炸過o既粉絲做面, 賣相同味道都ok.主菜冬瓜盅 - 荷葉包住個冬瓜, 賣相吸引! 9個人差唔多平均每人可以飲到碗半, 料足好味!木桶雞 - 呢度話攞獎既, 而且$1 有交易, 真係唔錯喎! 可惜隻雞斬得太大件.什菜煲 - 菜量唔多, 反而海鮮分量重多, 唔差.牛仔骨 - 個汁做得幾好, 而且牛仔骨唔韌.梅菜菜芯 - 菜芯老咗d, 不過味道都可以.炒蝦球 - d 蝦球好彈牙, 重好新鮮添, 好味!炸腐皮卷 - 我覺得你番炸既, 腐皮卷個餡唔差, 可惜番炸攪到唔好食.壽飽 - $68 半打, 唔係十分抵, 但係即蒸而蓮蓉唔太甜, 都ok.
都有一排無o黎! 見d 食評唔多好, 去睇睇先!
小食
雞絲粉皮 - 薄而透明o既粉皮, 味道一般.
蔥油餅 - 唔油膩, 不過都係一般.
蜆芥鯪魚球 - 用炸過o既粉絲做面, 賣相同味道都ok.
主菜
什菜煲 - 菜量唔多, 反而海鮮分量重多, 唔差.
牛仔骨 - 個汁做得幾好, 而且牛仔骨唔韌.
梅菜菜芯 - 菜芯老咗d, 不過味道都可以.
炒蝦球 - d 蝦球好彈牙, 重好新鮮添, 好味!

蔥油餅
梅菜菜芯