2018-07-05 610 瀏覽
返左機場咁耐一直都無入過呢間冰室食飯,今日突然想食星洲炒米就走左入黎。味道真係出乎意料,好有鍋氣好好味,份量亦都好大碟,價錢合理套餐選擇多下次一定再黎試下其他食物。
2018-07-05
2018-06-22 443 瀏覽
六月頭去大阪,我和阿妹兩個人坐廉航捷星的航班,大家一收工就去到機場CHECK IN,在準備離境前去食晚餐,因為阿妹冇訂飛機餐~~~始終在機場好難搵到平靚正的食肆,我們只是隨意選間便算,因為好幾間都貴,見呢間夠晒光猛,我們就選呢間~~~我叫咗粟米汁配魚柳飯,感覺OK,魚柳都算大塊,不過我慳D,冇加錢叫飲品~~~阿妹就叫咗常餐,味道總算OK~~~不過在我們食的時候見到有隻小強在我們的腳下附近行過,衛生方面打咗好大折扣~~~

阿妹就叫咗常餐,味道總算OK~~~

2018-06-01
2016-09-03 3110 瀏覽
又到開學時,少不了為好友送機,臨上機點都食返味特色野,返到去又要對住pizza漢堡。Check in完行去T2覓食,見樓上餐廳潦潦幾人,得間冰室滿座,唯有相信群眾的品味啦。機場食飯預貴啲,下午茶餐的價格亦不算過份。其他不太吸引,兩個人都要咗鼓椒牛河。上碟時唔覺大份,仲驚唔够食,其實係我太貪心,最後都係食唔曬。牛肉原來是滑牛,我平時就傾向於原汁原味未經處理的牛肉,滑雞/牛從來不點,所以肉都給好友了。不過鼓椒汁够味,足以令我汁撈河黎食。衡量一間茶記,奶茶是重要指標。熱奶茶够香够滑,即使無落糖,亦不會覺得澀喉。

2016-08-31
2016-04-06 2360 瀏覽
甘日 北江。妹同毒拎同事可以一齊食飯 真系千載難逢 甘就去左呢一間茶餐廳度食晏晝。甘北江。妹叫咗特餐,毒拎同事就叫左南乳豬手湯米都系飲熱奶茶。個奶茶系北江。妹醉中意既黑白淡奶沖,真心甘樣會滑好多,同埋奶味重好多^_^而北江。妹既特餐有好多野食 有叉燒意粉 腸仔磨姑奄列 同埋一個多士北江。妹最鍾意就係個奄列因為蘑菇同腸仔嘅配搭比較特別,好過成日食火腿奄列 而個多士都烘得好食 牛油溶晒落個包到。至於毒拎同事嘅豬手米都好多豬手 佢都話系好食既

甘北江。妹叫咗特餐,毒拎同事就叫左南乳豬手湯米

都系飲熱奶茶。

2016-04-04
豬手米粉
熱奶茶
2016-02-02 1747 瀏覽
近月機場餐廳很奇怪,輪流在裝修,有些退出舞台,但有些餐廳裝修完卻又變化不大,好像刻意要花點錢似的。有時候想轉換口味,都會跑過去吃早餐。在機場$40一個早餐不算貴了。火腿公仔麵是老問題,麵餅總是浸浸便算,水吧仁兄就連撥弄一下麵餅都不願意,硬心都算,更有甚者,可以說是整個麵餅形狀不變,今次有點硬心,唯有泡浸多一會,火腿絲的份量兩隻手數晒。餐肉雙蛋配牛油方包算是最正常,煎蛋是用上模具,所以賣相不錯,午餐肉又不會煎得過火,不錯。畢竟是茶餐廳,茶膽處理得不錯,有茶香。
有時候想轉換口味,都會跑過去吃早餐。
在機場$40一個早餐不算貴了。
畢竟是茶餐廳,茶膽處理得不錯,有茶香。
2015-12-23 1234 瀏覽
又飛了!起飛前,先去吃個遲來的午餐。上網一看,世窗茶餐廳的評價不錯,就走了進去。要了一客蘑菇腸仔奄列配叉燒意粉$45,飲凍檸茶(+$9)。多士烘得好香口,外香脆,內軟綿。奄列火喉準繩,既香滑,蛋味又濃。相反,叉燒意粉挺不賴的﹗湯底濃鹹度適中,意粉仍富咬口和嚼勁,四塊叉燒軟腍味美。再要了一客炸雞翼薯條$30,薯條夠香夠脆,只略嫌雞翼醃得未夠入味。
要了一客蘑菇腸仔奄列配叉燒意粉$45,飲凍檸茶(+$9)
2015-12-12
2015-09-24 749 瀏覽
依日出發去沙巴,係T2寄完行李..搵地方食早餐見依間都多人食,所以試下。點左2個早餐,食物份量好足..多士外脆內軟綿綿..烘得好香口我既五香肉丁麵,肉丁超多..係市區茶記既一倍(正)麵條灼得剛剛好,口感爽身..絕對唔係淋bad bad果D咖啡都好香,整體食物有水準..好味!
依日出發去沙巴,係T2寄完行李..搵地方食早餐
見依間都多人食,所以試下。
我既五香肉丁麵,肉丁超多..係市區茶記既一倍(正)
麵條灼得剛剛好,口感爽身..絕對唔係淋bad bad果D
咖啡都好香,整體食物有水準..好味!
2015-09-16
早餐
2015-09-03 395 瀏覽
今日同屋企人出發去日本九州4天旅遊,我同屋企人揀了跟團,搞完登機辦理之後,又要找餐廳吃早餐,既然來得機場,預咗價錢不會太平,無意中見到這間茶記 ,一於就試下這間,這間好旺埸,差不多等了10分鐘才有位,早餐價錢統一都是40元,我同屋企人共吃一個早餐,我吃火腿通粉,屋企人吃炒蛋多土,飲品要奶茶,火腿通粉又幾好吃,個湯不是太咸,多土就一般,奶茶夠茶味,我覺得又幾好飲,服務就一般,環境都幾好,地方不是太大,座位之間不會太迫,坐得十分舒適,價錢在機場内來講算平,十分抵食
2015-09-03
$40 (早餐)
2014-04-15 460 瀏覽
因為這裏的牛油厚多士,選擇了這裏的特餐! 叉燒湯通粉:叉燒較瘦,入口較鞋,但勝在通粉沒有煮得過腍,口感彈牙!腸仔磨菇奄列配牛油厚多士:多士烘至金黃色,上面鋪滿牛油,入口鬆化,不愧為我的至愛!蛋沒有煎得過火,蛋內包著磨菇粒,味道不錯!熱奶茶:奶茶也是值得推介的,茶色對辦,茶香而沒有苦澀味道,既香且濃滑,奶味亦重!簡單的一個特餐,滿足了我的五臟廟!
因為這裏的牛油厚多士,選擇了這裏的特餐!
叉燒湯通粉:
叉燒較瘦,入口較鞋,但勝在通粉沒有煮得過腍,口感彈牙!
腸仔磨菇奄列配牛油厚多士:
多士烘至金黃色,上面鋪滿牛油,入口鬆化,不愧為我的至愛!
蛋沒有煎得過火,蛋內包著磨菇粒,味道不錯!
熱奶茶:
簡單的一個特餐,滿足了我的五臟廟!
2014-03-11 505 瀏覽
難得來到terminal 2,二話不說的到「世窗」吃早餐!餐肉公仔麫配雞扒太陽蛋:賣相一般,餐肉若落鑊煎,會較為香口,公仔麫中規中矩,一般貨色!煎雙蛋賣相對辦,但雞扒份量較小,失色。值得一讚的是牛油厚多士,多士微烘,鋪滿牛油,美味!凍奶茶味道不澀,奶味重,不錯!以機場食肆而言,「世窗茶餐廳」可謂抵食!
難得來到terminal 2,二話不說的到「世窗」吃早餐!
餐肉公仔麫配雞扒太陽蛋:
凍奶茶味道不澀,奶味重,不錯!
以機場食肆而言,「世窗茶餐廳」可謂抵食!
2014-03-09
2013-12-27 257 瀏覽
因為香港快運的關係買到平機票去台灣,也是頭一次在Terminal 2「搵食」。臨行前希望吃一餐港式早餐,就腳地去了世窗茶餐廳。意外的好吃且抵食!其實選擇頗多,最後選了一個很典型的港式早餐-B餐的餐肉公仔麵、豬扒配煎雙蛋、牛油多士($33),在機場範圍來說價錢非常平易近人。先送上餐肉公仔麵,份量十足。吃完後已經有點飽。不久後送來豬扒配煎雙蛋配牛油多士。如果豬扒跟茄汁分開放會更佳…自己不太好茄汁。還有點了香港人怎能不喝的-凍奶茶。有點甜,不過可以接受。本來對今餐沒有太大期望,因為公仔麵、煎雙蛋、多士等等都是很普通茶記的餐點,不過今餐意外地滿足,有可能是因為份量、味道以及價錢都成正比,味道不錯之餘,既飽肚又抵食。能在臨行台灣前享受一頓如此香港的早餐,實在太好了!雖然地理位置因為在2號大樓所以比較偏遠,但相信隨著廉航在香港的迅速發展,一定會越來越多人注意到這間抵食的茶餐廳。
先送上餐肉公仔麵,份量十足。吃完後已經有點飽。
還有點了香港人怎能不喝的-凍奶茶。有點甜,不過可以接受。
2013-12-09
$38 (早餐)
2012-02-03 253 瀏覽
初一、初二行了大運,初三的一大清早,為了送機我再次的來到了機場,繼續新春行大運。幫太太的阿嫂check了in,搞好哂手續後,時間,是大把的。於是我就帶同外父及阿嫂去Terminal 2 ,找food court。有飲茶同茶餐廳兩個選擇,外父說簡單點好了,於是我們一行三人就入黎呢一度,食機場既茶餐廳,飲 Black & White 既絲襪奶茶。阿嫂本身是四川人,而且年青時已過了美國生活,來香港,也只是第二次。所以她對香港的食物食品充滿了好奇,上一次來來是想請她吃酸辣粉的,她說,她寧願吃香港的地道小食,因為(當時她準備回成都)回家後會有大把機會食....是日一人一份港式早餐,好也起好奇了,覺得香港又中又西,中西合壁的食品,很是特別。通粉意粉配上叉燒,麵包夾的是午餐肉,總覺得很是得意。同樣,因為一人一份,我只點評的是日自己食的一個早餐。點的時候,是雞扒蛋牛餐肉麵,加上牛油方包,當麵食到手時....為何只有午餐肉,店員立即解釋說雞扒同雞蛋是另外上的。不過,沒有了雞扒,沒有了雞蛋,只一片午餐肉在湯麵上面感覺有點單調,味道上,同樣地比較寡。太淡了,欠了肉香。 幸好,雞

幸好,雞扒沒有來遲,這雞扒的做法同大樂大活美心的做法沒有任何區別,普通的煎扒,加上燒汁,的確同快餐店的出品沒有任何分別。可是,拿埋一舊的雞扒該不是煎的吧,成盤咁汁煮汁焗應該是其製作方法。所以有入味的地方,亦有不好的地方。

奶茶,香滑的Black & White 絲襪奶茶,香濃,我一飲見底。沖茶的功夫,實在不錯。

邊食,邊在計算她們什麼時候再回來,我們亦計算什麼時候會過去....她們希望等小孩放暑假回來...之後外父母跟去...而我倆,就打算12月,順道去 New York吧.....
$31 (早餐)
2011-08-03 132 瀏覽
黑椒雞扒意粉D雞扒都幾好,唔鞋,但黑椒好辣,要係咁飲水焗鮮茄豬扒飯豬扒切好左,呢方面幾好有幾多芝士,同埋都算多份量,唔太大食可以兩個人SHARE都夠呢間野如果想食牛腩就唔好啦!佢差唔多全部都係牛筋 (補骨膠原)
黑椒雞扒意粉
D雞扒都幾好,唔鞋,但黑椒好辣,要係咁飲水

焗鮮茄豬扒飯
豬扒切好左,呢方面幾好

呢間野如果想食牛腩就唔好啦!
佢差唔多全部都係牛筋
(補骨膠原)
2011-07-28
  • 焗飯
2011-06-03 118 瀏覽
在機場2號客運大樓,要找地方醫肚,看見一間世窗茶餐廳的炒粉麵似乎不錯,便進去了。隨便在餐牌上點中了沙嗲牛肉炒麵,嚴格來說並不是沙嗲汁來的,還幸味道仍好;炒麵是脆卜卜的,撈勻了沙嗲汁後又不會死硬,真不錯;配料的青椒是我最喜歡的,夠爽甜,牛肉雖切得大細不一,但總算不韌,也沒有經過嚴重化學處理,總的說是好吃的。凍檸茶真的很甜,大概是沖給甜魔專用的。呢間茶記,是最多機場的職員幫襯,相信是在Terminal 2數一數二的食肆了吧。

凍檸茶真的很甜,大概是沖給甜魔專用的。

2011-04-13 121 瀏覽
餐廳好多人聚集係度..但竟然係呢度睇番食評得一個人寫過,奇怪奇怪!唔通係因為位置問題? 今日來到一樣咁多人,但好彩有位,店內都唔算大但都夠位坐既....點左牛筋腩炒面轉炒河‏同埋黑白奶奶茶,過左一陣2樣都上齊! 奶茶比想像中香滑,而炒河都幾OK,牛筋腩都嫩熟 炒吸都冇斷開一段段. 入來機場絕對可以一試!
2011-04-12