2025-05-14
「每天喝咖啡☕️人生不會苦」為食🐑作為咖啡迷之前都去過深水埗店,新店到底有咩新驚喜?一踏入呢間舖頭就聽到來自法國嘅輕快音樂,裝修就帶少少日式禪修味道,環境休閒得來又帶啲輕快嘅感覺!☕️講咗手沖咖啡先,呢度都有Dak,但係今日試吓其他咖啡豆先✨☕️Curve Rwanda $75Kilimbi Honey ·Honey processed | Red Bourbon💛Jammy body, tinned peach & baked apple呢隻豆係偏酸同果汁🍹感嘅,主要飲到少少桃味同蘋果批香氣,亦都有少少後段,令到香氣可以停留喺個口腔度,呢隻豆都幾啱我口味,啱fruity朋友!🌼☕️桂花鮮奶咖啡 $50咖啡面頭有桂花,入口略帶桂花香氣,口感仍然係一杯幼滑嘅latte,欣賞呢杯咖啡無加任何糖漿,充滿桂花香氣同時飲到濃郁嘅咖啡底!🍝香煎海蝦龍蝦汁捲捲意粉 $148呢隻意粉係粗身嘅卷卷粉好得意,蝦仲要勁大隻,呢隻意粉我都係第一次食,好在佢煮得啱啱好,否則好容易會過硬,幾特別值得一試!💚開心果巴斯克蛋糕 $68巴斯克蛋糕質地好幼滑,入口即溶咁滯,淡淡嘅開心果味唔會太甜,呢款蛋糕芝士味比較重,如果一齊
為食🐑作為咖啡迷之前都去過深水埗店,新店到底有咩新驚喜?
☕️Curve Rwanda $75
🌼☕️桂花鮮奶咖啡 $50
🍝香煎海蝦龍蝦汁捲捲意粉 $148
💚開心果巴斯克蛋糕 $68
巴斯克蛋糕質地好幼滑,入口即溶咁滯,淡淡嘅開心果味唔會太甜,呢款蛋糕芝士味比較重,如果一齊食會掩蓋香甜嘅開心果味,如果喜歡芝士蛋糕嘅朋友應該好鍾意!
🍮日式焦糖布甸 $48
焦糖燉蛋係沿用日系嘅配方,底層嘅焦糖醬汁甜中帶微苦,為呢餐作一個完美嘅句號!