2025-06-25
香港人幾時開始愛上食川菜,係呢條食街又多咗間,我地都忍唔住將今晚晚餐交比佢。望望餐牌有咩想食,掃二維碼落單,簡單方便天氣咁熱,叫款涼菜開下胃口。呢碟口水鷄 ($68),份量何其多,有青瓜粒墊底,倍感清爽度。惹味醬汁辣度係輕量級,鷄肉嫩滑之餘亦食到醬汁味,令人開胃口預備迎接主菜。飲品方面,除咗有啤酒,仲有多款特色凍飲。我地就叫咗百香果梳打 ($28)及咸檸檬可樂 ($28),兩款都係有氣飲品,一啜爽爆。見到有麻辣香鍋,選擇四款以上配菜,可選辣度,叫咗小辣試下先。呢鍋有牛肉 ($40),黑毛肚 ($40),四季豆 ($22),萵荀片 ($22)及花菜 ($22),炒好後再加上芫茜,芝麻及黃金豆,未食已聞到香味。小辣完全接受到,仲食到孜然粉,獨有香味引起食慾,整鍋味道都好好用黎送飯。壓軸出場有不二酸菜魚 ($168),食川菜好多時都會叫嘅,酸酸地又有湯好易入口。呢度嘅酸菜魚材料比較簡單,除咗主角魚片外,有大量酸菜,亦有萵荀片。魚片口感滑溜,完全無細骨; 酸菜與萵荀片口感清爽; 湯底酸度適中,雖然見到有紅辣椒,但唔辣,用黎撈飯食都幾好味。驚喜位除咗呢度嘅食物份量超對眼外,白飯係免費架,對於鍾意
望望餐牌有咩想食,掃二維碼落單,簡單方便
驚喜位除咗呢度嘅食物份量超對眼外,白飯係免費架,對於鍾意食飯嘅我,內心係暗喜嘅。
今餐有魚有鷄又有牛肉,白飯滿滿,超飽又滿足,想食糍粑做甜品,唯有下次。