2025-06-23
到大圍探朋友,順道吃晚飯,朋友帶我到圍方御膳房用膳,講嘅係圍方內的上陽樓,唔講唔知,原來以前為皇帝烹調御膳的地方叫上陽樓,而餐廳裝修得非常雅緻大方,空間感充足,座位寬敞,與家人或朋友一齊嚟可以坐得舒舒服服享受美食😋🌟五香牛𦟌($98)牛𦟌入口軟淋, 而味道則濃郁入味, 有滷汁的鹹香及甜味, 更突顯牛肉鮮味🌟撈起象拔蚌($148)份量充足, 象拔蚌好爽脆鮮甜, 帶淡淡麻油香, 再配上其他配菜同吃, 作為前菜非常美味。🌟紅燒鴿($108)上枱時已經好香, 鴿皮燒得油光水亮,皮香脆而肉嫩,而且醃得入味,香脆惹味,連骨都想食埋~🌟蜜脆銀雪魚($188)脆薄炸漿包著銀雪魚,炸得好薄脆不油膩,內裏是油份重的銀雪魚,魚油香濃,再配甜甜地的醬汁,味道滿分💯,不過一定要快食!🌟火腿絲上湯麵(碗)($58)朋友夜晚唔食澱粉質,我就忍唔到肚餓,所以就叫咗一碗湯麵,份量剛剛好,湯頭清甜,蛋麵彈牙😋