2018-06-14 833 瀏覽
久別重逢與中學同學重聚,打算享用一家有質素少少的餐館,但未知各人上下班時間,所以未有預訂座位等「聚」前工夫。怎料我是最早行去攞位,樓面位職員,先不論她站姿如何頹廢,我問有無5位時,她當下眼眉一跳,不溫不熱反問:「有無卜架」,個下感覺、語氣好反感明明見到有位,仲要幾多下位,都要咁既態度問,充滿不洩,劣。點菜時,我們五位,點份半份湯餃,每人只有一粒,所以選擇一份,起碼每人兩粒,個位「待應大人」一口咬定下來話:「得啦你地半份得啦」⋯⋯我們全部人都呆住😦😦😦我地唔係話係客,就大曬,但你既態度,好似反客為主咁,你話事咁😓😓😓做咩啫⋯ 最後堅持要全份。去呢間係無問題,食物係係無問題,但貼錢買難受⋯ 就要諗諗

怎料我是最早
明明見到有位,仲要幾多下位,都要咁既態度問,充滿不洩,劣。

去呢間係無問題,食物係係無問題,但貼錢買難受⋯ 就要諗諗

2018-06-08 496 瀏覽
今日和客人來到這裡午餐,食物好好味, 特別是煎小黃花魚超好味道呢,小籠包的皮好薄裡面既湯,好好味好新鮮,而個紅油抄手有小小辣(我個人唔食得辣),還有個木耳涼拌都好夠味,正!
2018-06-08
2018-04-05 610 瀏覽
與母親一起晚飯。選了小南國吃家鄉菜。餐牌上有幾味特色菜。泠盤選了薺菜馬蘭頭。不過不失。香烤魚子在香港很少吃到。我媽至愛。但她說炸得太脆失去魚味。毛蟹年糕不過不失。食完要洗手。叉子薄而香脆,十分滿意。
上海菜
上海菜
2018-02-25 2595 瀏覽
一大班friend食飯聚會,係得食中菜先可以圍埋吹水,所以揀左呢度(weekend都有位)見到個糖水蓮藕幾過癮就叫黎試,感覺唔錯,蓮藕好林,甜甜地好適合大家口味豆漿浸瓜好清好容易入口,雖然係浸住,但依然保持到爽脆口感呢碟肉擺盤係好靚,不過點解D蔥仲多過D肉=0= 而且佢真係好排骨,食食埋埋都唔知有幾多肉.但D蔬菜部分係幾入味等左好耐萬眾期待gei上海年糕終於都到,但個分量真係令我地有D意外,6個人有3個男人,呢碟年糕真係完全填唔到肚,不過年糕好軟糯,少少咸味,都係好食跟住大家叫左個醉雞,又係等左一大輪,又係咁"的骰",好彩我都夾到一舊雞,酒味好濃,雞肉好滑,但唔鐘意酒gei朋友就唔好試喇由於太過肚餓所以叫左個螞蟻上樹,粉絲好彈牙,辣味唔算勁,好惹味,可以少D油就好D炒飯就普普通通,都係油左D紅油抄手可以再辣D,整體唔算突出,有D失望最後我地叫左個桂花糕同豆沙鍋貼,桂花糕明明話有蜂蜜,完全唔覺,唔知道自己在吃甚麼,skip最高分係個鍋貼,最交到功課,外皮脆裡面紅豆蓉好綿密,一人一件,一定要叫~~整體黎講餐廳食物質素係高,但份量真係太少,要大家食到飽的話起碼要10碟菜,結果價錢都會因而提升

豆漿浸瓜好清好容易入口,雖然係浸住,但依然保持到爽脆口感

炒飯就普普通通,都係油左D

紅油抄手可以再辣D,整體唔算突出,有D失望

整體黎講餐廳食物質素係高,但份量真係太少,要大家食到飽的話起碼要10碟菜,結果價錢都會因而提升,所以唔算抵食.
見食飯時間門外無人等,心諗應該唔荒好食,不過志在坐底傾計,不妨試試。點左薑蓉雞,水煮魚,粗炒,年糕等,食物質素好一般,都不是重點。無服務員招呼,自己搬櫈拎碗碟都小問題!重點係個疑似男經理 (上年紀,有少少口音),說話粗聲粗氣,晦氣,唔耐煩。自問我地一行人都算係有禮貌,唔算要求多多既煩客。最受氣係埋單時,同佢講收多左一碟$,佢竟然藐嘴藐舌😡,又否認!事實睇返張枱個碟就知啦!
2018-02-24
2018-02-16 218 瀏覽
我們14人吃團年飯,因這間不用2輪時間,便中伏了。選了個套餐,结單要$6,xxx-多,前菜十碟,是冰菜沙律,雲耳。。,〈上海燒肉,醉雞〉,都無。火瞳雲吞雞湯~淡而無味,那些火腿是灰黑色的。蟹粉粉皮蛋白~只見橙色的油,極微粒的〈蟹膏?〉,又是無味道。上海元蹄~好簡單的油炸了,還要炸到〈鞋拾拾〉。生煎飽~也令你失望。那個男經理態度很差,我們点了這個套餐,他才變臉。總结是環境不錯,物非所值,沒有下次!!
總结是環境不錯,物非所值,沒有下次!!

2017-12-07 376 瀏覽
小南國我就一直都好想食架 終於黎到吃一定要食個個小龍包 o very nice 幾好食 因為小龍包個皮都好溥 仲有d汁真係好juice 另外當然要叫擔擔麵 麵都幾彈牙 又好食 湯黎講都啊唔錯架 下次再黎食都好
2017-10-01 1686 瀏覽
因為都有一段時間無同屋企人吃上海菜喇,今日就試新餐廳黎到上海小南國1987。小南國就吃過,但呢間加左1987唔知有乜分別呢?!🤔我地7:30黎到,無人帶位我地唯有自己行入去。睇完餐牌我地點了以下食物首先黎個小食,醉雞好少肉全部都係骨,其他還可以炒勝瓜可能係成餐飯比較好的一味。小龍包不過不失,好彩食落都juicy。上海粗炒好差劣,賣相已經比唔到好感你,食落好鹹好重味精生煎包煎得唔靚,無其他地方煎到金黃脆脆的,一咬落去都好juicy但好重味精,食完發現自己隻碗成啖油黑松露蝦仁炒飯portion細,食落都好麻麻明蝦球不過不失,啲醬汁可以撈飯,不過都真係好重味精所以撈唔到 素鵝一般啦,沒有甚麼特別,鹹!因為我都喜歡吃片皮鴨,比較起我吃過的呢間我諗係最差麵包皮都做得唔好,而成隻鴨好重鴨味,好蘇食左兩份已經食唔到總結: 整體食物好重味精,完全唔岩我食上海菜尖沙咀有兩間一定好過佢多多聲,呢間價錢亦相對較貴。除左食物唔掂,服務亦差,尢其果位啊叔經理令人O咀雖然我地坐近電腦,佢叫我地大聲點菜,食大排擋咩根本服務員唔夠,叫極都無人彩我地,打包又唔比膠袋,叫我捧返屋企? 等勁耐先有人拎個袋比我地一點都不值二
我地唯有自己行入去。睇完餐牌我地點了以下食物
首先黎個小食,醉雞好少肉全部都係骨,其他還可以
炒勝瓜可能係成餐飯比較好的一味。
小龍包不過不失,好彩食落都juicy。
上海粗炒好差劣,賣相已經比唔到好感你,食落好鹹好重味精
黑松露蝦仁炒飯portion細,食落都好麻麻
素鵝一般啦,沒有甚麼特別,鹹!
因為我都喜歡吃片皮鴨,比較起我吃過的呢間我諗係最差
麵包皮都做得唔好,而成隻鴨好重鴨味,好蘇
食左兩份已經食唔到

總結: 整體食物好重味精,完全唔岩我
雖然我地坐近電腦,佢叫我地大聲點菜,食大排擋咩
一點都不值二千幾蚊,永遠無下次
2017-09-24
2017-07-04 4603 瀏覽
之前上海小南國1987可以儲ASIA MILES, 可以食飯之餘仲可以儲分, 不過自從餐廳沒有了這個優惠後, 已經少左去食。今晚連同上司有個小慶功, 地點就係上海小南國1987。上司喜歡飲中國茶, 喜歡小南國較多特別茶類, 當然要另加收費。$25茶錢有六款比你揀, 我地最後揀了兩款 :人蔘烏龍及武夷山大紅袍我鍾愛人蔘烏龍, 人蔘味濃, 飲完整個口腔都有甘香的味道。前茶有一碟:內有花紅雲耳豆腐粒, 少少辣好香口今晚同幾位上司食飯, 所以唔影得太多相, 有些小菜的名未必記得好清楚 !松子魚記得價錢要2百幾蚊, 好多枱都有ORDER, 魚炸得好鬆脆, 魚肉好滑, 沾上甜酸醬, 味道好夾, 難怪咁多人捧場上湯娃娃菜娃娃菜好嫩,表面放上了蝦籽,上湯亦做得出色,味道得宜老豆腐煲每人都有一碗飲用, 湯夠清甜, 豆腐唔係用平時滑身, 而係用上硬豆腐, 味道較清淡。上海粗炒熱辣辣好入味, 相對地都比較油, 唯有飲多杯人蔘烏龍調和一下每次惠顧此間分店, 會發現好多遊客都光顧, 很喜歡此店環境舒服, 職員全部都係上年紀, 服務熱誠。

人蔘烏龍及武夷山大紅袍
我鍾愛人蔘烏龍, 人蔘味濃, 飲完整個口腔都有甘香的味道。

前茶有一碟:內有花紅雲耳豆腐粒, 少少辣好香口
前菜

上湯娃娃菜
娃娃菜好嫩,表面放上了蝦籽,上湯亦做得出色,味道得宜

老豆腐煲
老豆腐煲

2017-07-01 1083 瀏覽
久違了的上海小南國, 名稱多了1987, 但食物反而無以前好食。同友人相约共同前往, 但這裡指示不太清晰, 找了ㄧ段小時間。入到小南國, 發現客人不算多, 我哋ㄧ坐下即時點菜, 點番以往食開既野, 但上菜後, 食物質素只屬ㄧ般, 没有特別惊喜。慶幸同友人以傾計為主, 小南國員工没有催促埋單, 由6:30坐到10:00。
2017-05-01 1103 瀏覽
3 people dinner, tried other restaurants in the chain before, this one is by far the worst in terms of service. The staff were rude and had loads of attitude. Drags the baby chair across the floor like it's nobody's business. Wouldn't recommend it.
2017-05-01
2017-04-27 919 瀏覽
難得成功約齊班好耐無見既舊同事飯敍,由於大家都來自港九新界,所以揀左間位於尖沙咀既餐廳。可能因為平日,呢度成晚都無咩人。由於商場指示牌好唔清晰,唔熟路既人可能會去錯上一層,其實係outback 同層。呢間小南國多左個1987, 原因就唔太清楚。但以往食小南國都唔太差,所以應該無伏。香酥鴨 - 好味,好香口上海粗炒 - 鹹到爆,每人食一兩條就停晒手津白 - 偏淡,夾埋個粗炒食就岩岩好。。😓生煎包 - 細細粒,幾多餡,但煎得唔脆小籠包 - 多汁,味道ok松子魚 - 味道無得頂! 本身好鍾意d 酸酸甜甜既,呢個味道調得好,條魚好脆
可能因為平日,呢度成晚都無咩人。

呢間小南國多左個1987, 原因就唔太清楚。
但以往食小南國都唔太差,所以應該無伏。

香酥鴨 - 好味,好香口

上海粗炒 - 鹹到爆,每人食一兩條就停晒手

津白 - 偏淡,夾埋個粗炒食就岩岩好。。😓

生煎包 - 細細粒,幾多餡,但煎得唔脆

小籠包 - 多汁,味道ok

2017-03-20 893 瀏覽
從來都未寫過食評,但今次第一次寫係因為從來未遇過咁差的服務,實在需要警惕各位食客。呢間上海小南國1987,我地一家人由佢嘅前身開始幫襯,轉名之後服務漸差。最差的是一名阿叔經理。昨晚,我地四人點了不少菜式,其中一樣係黑松露蝦仁,女侍應落單時,已經很醒目地問係要貴的河蝦仁(三百幾蚊),還是要平的$198普通蝦仁。我們清楚講了要$198的。之後上菜,呢個蝦仁最後才上,上菜後我地各人都食咗一啲,過咗一段時間之後,突然有個著制服的女人走嚟,一句話都冇講就拎走我地碟蝦仁。我地完全O嘴,即刻問發生咩事。之後,有個女侍應就話上錯咗。我地就話吓?但我地食咗喇喎。無論咩都好,我地食過,基於衛生問題,我地梗係要講返。呢個時候,個巴支閉阿叔經理就拿返碟餸出嚟,非常差的態度話「而家上錯咗河蝦仁俾你,三百幾蚊嘅,你係咪要食,要食我要收你三百幾!」我地火都嚟,第一,你粒聲唔出就拎走碟嘢,係非常無禮貌;第二,而家係你上錯,唔係我嗌錯,你仲要隔咗咁耐先至知,我地食咗你要收我三百幾?!你冇嘢呀?但個阿叔係有佢講冇你講,我地拒絕俾三百幾,佢就話一定要收返碟嘢,走去炒過碟$198俾你。咁咪炒過碟囉,但真係未見過有飲食業會咁做

但個阿叔係有佢講冇你講,我地拒絕俾三百幾,佢就話一定要收返碟嘢,走去炒過碟$198俾你。咁咪炒過碟囉,但真係未見過有飲食業會咁做嘢法,本身碟嘢我地食過,suppose 佢地要成碟倒落垃圾桶啦,你又要炒過碟俾我,即是收得$198,蝕咗兩碟蝦,仲要得罪咗個客。佢死都要收返碟嘢,斷估成三百幾蚊嘅嘢佢都唔會倒咗佢啦,十成十係俾下個客食啦。諗到都想嘔,唔想再食落去!
最後上過碟蝦,個阿叔仲話做返黑松露俾你,講到係三百幾先有黑松露咁,但本來我就係嗌$198黑松露囉!
真係非常激心,非常離譜,最嬲的是呢間餐廳完全破壞咗我地餐飯,難得一家人出街食餐好啲嘅,最後嬲到食嘅嘢都背脊骨落。自問從來都是正常客人,絕少遇到不愉快事件,唯有呢間小南國,帶過兩次不愉快經驗給我們,難怪星期日晚市時段都水靜河飛,食物幾好食都冇用!
2017-03-19
2017-02-14 918 瀏覽
一開始個阿姐問有咩茶…………未問清楚就幫我揀埋…………好貼心嘅服務…………茶記都唔係咁啦老細…………現場食客唔多…………坐低一陣就聽到有幾個客都有漏單……好差唔會再食!
2017-01-10 3879 瀏覽
北京烤鴨一食等左成大半個鐘先黎, 已經食飽飽, 不過來到見到都好開心, 肉不會好肥, 肥瘦適中,皮好咁香鬆化. 連同麵皮一齊食, 麵皮好柔軟, 加埋蔥及醬, 人間美食, 食飽左都忍五住食左幾件當紅桂花魚酸酸甜甜, 外面炸得好香脆, 又可以食到魚既鮮味, 甜酸味剛好寶塔肉配荷葉餅及上海梅菜乾刀工一流, 切薄了五花肉可以圍到一座寶塔, 完全係藝術之一. 味道偏甜,濃, 夠正宗, 肉蒸到入口鬆化, 連埋帶甜的上海梅菜真係一絕, 可以食幾碗飯. 另外,配荷葉餅一齊食, 餅非常軟滑, 夾埋D肉同梅菜乾一齊食, 非常絕配, 只可惜只得4件餅, 要另外加碼才夠食…..灌湯生煎包皮薄外脆, 肉多汁鮮嫩小籠包皮薄, 肉多汁鮮嫩酸辣湯太酸及太辣, 味道過濃, 不大喜歡酒釀丸子酒味適中,丸子不夠Q, 但味道是不錯的豆沙窩餅皮脆, 紅豆沙不會太甜, 不錯上海粗炒汁濃, 夠鑊氣金網生煎窩貼不會似生煎包咁多湯汁, 但皮都係好脆, 肉都係好鮮嫩豆苗配油燜筍筍爽口, 豆苗夠鑊氣咸豬手來到不是原隻豬手, 已經拆開了, 這樣不夠開心, 原隻上柗會開心些. 看落去肉好乾, 但食落瘦肉幾鬆化, 但皮就不夠琳, 有點Q, 個人

. 味道偏甜,濃, 夠正宗, 肉蒸到入口鬆化,
非常絕配, 只可惜只得4件餅, 要另外加碼才夠食…..
灌湯生煎包皮薄外脆, 肉多汁鮮嫩

小籠包皮薄, 肉多汁鮮嫩

酸辣湯太酸及太辣, 味道過濃, 不大喜歡

酒釀丸子酒味適中,丸子不夠Q, 但味道是不錯的

豆沙窩餅皮脆, 紅豆沙不會太甜, 不錯

上海粗炒汁濃, 夠鑊氣

豆苗配油燜筍筍爽口, 豆苗夠鑊氣

咸豬手來到不是原隻豬手, 已經拆開了, 這樣不夠開心, 原隻上柗會開心些. 看落去肉好乾, 但食落瘦肉幾鬆化, 但皮就不夠琳, 有點Q, 個人喜歡較琳. 味道不夠咸香.

蛋白炒飯飯粒炒得一粒粒, 好香, 飯好爽口, 最後係油一D都五多, 夠乾身

熏魚甜甜的熏魚, 味道夠濃, 魚不會太乾身,剛好. 食過咁多地方的熏魚, 呢間味道屬上上了

海折頭- 爽脆,帶有麻油香味, 好開謂
2016-12-18