2024-01-28 125 瀏覽
呢間啲上海菜,真係令人心水直流🤤!首發嗰粒小籠包,幾得意啊,包皮嘅薄真係透到見到裏頭嗰古思古思嘅餡,一啖落去,湯汁四射,嬲到噏都唔記得噏。酸辣湯細碗嘅,但係入口一滴汗,一啖科斯爾,攪邪啲都有嗰種過癮感–辣得啱啱好!中場休息都無得閒,嗰擔擔麵黎咗攪局,唔辣版本都嚟講,花生味飄香過對面檔嘅焗魚腩,一碗麵足夠分你分到嘴軟。再講講嗰雞絲粉皮嘛,真係一級棒,粉皮滑溜溜,雞絲清爽,整體夠味,食落仲有嗰種齋得嚟唔嬲嘅滋味。嚟到尾盤,上海年糕出場,手感非凡得好!😋年糕夠軟熟,但係唔會啪啦,頂級享受啊!最後,雷沙湯圓就略為普通啲,湯圓細細粒,個皮雖然有啲潮,但內餡嘅甜度就控制得啱啱好,不過我就啱晒甜啲嘅雜,下次可能揀返嗰推介嘅酒釀丸子。整體嚟講,食得出份量、食得出誠意,而且啲員工都算機靈爽快,顧客嘅嘢冇落地。真心推薦俾喜歡嘗鮮嘅食友~下次再過嚟,一定要試埋其他嘅簽名菜!👌🍜🥟

2023-12-19 239 瀏覽
來到這家店,第一口嘅酸辣湯麵已經完全俘虜咗我🍜!湯頭濃郁得嚟又帶有恰到好處嘅酸酸辣辣,令人胃口大開。麵條Q彈又滑順,簡直係面中極品。小籠包出爐熱辣辣,皮薄餡足,吸一口芳香嘅肉汁,真係「食咗還想再食」嘅美味!同事馮寶寶話生煎包跟本就係「金黃松脆」,底部焦香湯汁同樣滿溢,咬落去的滋味絕對唔普通。至於桂花蜜汁火方真係攞到我手尖大讚,火腿嘅甜味同蜜糖嘅香氣巧妙配合,每一啖都有一種「味美價廉」嘅感覺。這家店無論係服務定係氛圍都一流,下次還會再黎品嘗其他上海美食!👍🥢🥟
2023-08-27 474 瀏覽
今晚唔想出街食,經外賣app 叫咗上海廳返屋企食。冷菜有三喜烤夫、雞絲粉皮同水晶肴肉。個人比較鐘意食雞絲粉皮,雞絲,粉皮,青瓜撈埋麻醬呢個組合真係唔會錯。點心有小籠包同生煎鍋貼。小籠包唔係熱辣辣上枱即食,始終都係爭啲。鍋貼皮就比較厚。小菜當中四川怪味雞香辣惹味,肉質幾滑夠入味。乾煸四季豆調味適中不會鹹,同肉碎一齊炒好惹味,口感豐富。其他仲叫咗椰菜回鍋肉,糖醋魚塊,腰果雞丁,不過就無咩特別,無太大驚喜。酸辣湯啱飲落唔會好辣,好開胃,不過後勁愈黎愈辣,要飲下水中和吓辣味。整體而言,食物質素中規中矩,我哋四人份量差唔多$800,感覺性價比唔太高。
今晚唔想出街食,經外賣app 叫咗上海廳返屋企食。

2023-08-19
外賣自取
2023-08-15 366 瀏覽
由於上海廳1930位置很易找, 就在黃大仙廟旁邊的黃大仙中心門口一入就可以找到。雖然入口處來來往往的人很多, 但在這間上海廳入面時間就好像停止了, 時間尚早店內顧客不多, 放慢腳步休閒地坐著。🤍桂花蜜汁火方 $118這個菜式不常見, 只要見到有必定會點。把沾滿桂花蜜汁的火腿、青瓜和炸腐皮放在方型的饅頭裡。一口咬下會先吃到桂花蜜汁的香甜味; 再吃到火腿的鹹香味; 接著青瓜和炸腐皮的爽脆增加了口感層次。但美中不足的是炸腐皮有點難咬開。🤍上海小籠包 $45小籠包蒸好熱騰騰, 外皮算是比較略厚, 咬開讓湯汁流出味道鮮甜, 豬肉餡鬆軟適口, 再沾上薑絲醋汁細嚐, 是上海菜的經典味道。🤍菠蘿黑醋排骨 $85上菜聞到酸酸的黑醋香味, 排骨肉質軟爛充滿黑醋味很開胃。洋蔥和菠蘿的甜味令黑醋排骨增加了一份甜味, 酸酸甜甜的感覺。🤍黃金炒飯 $75炒飯用了鹹蛋黃去炒, 所以顏色非常黃。味道有很香的鹹蛋黃味, 要趁熱的時候吃完, 放涼了就會有蛋腥味。🤍芋蓉綠茶餅 $35飯後甜品竟然是第一碟上, 唯有放最後才吃。綠茶餅煎得鬆脆, 芋頭味濃, 但綠茶味就比較淡, 甜度剛好不會太甜。

🤍桂花蜜汁火方 $118

🤍上海小籠包 $45

🤍菠蘿黑醋排骨 $85

🤍黃金炒飯 $75

🤍芋蓉綠茶餅 $35
2023-06-20 682 瀏覽
老實說,黃大仙北館和南館最近有很多食店裝修,中午時分熱門的餐廳要找位子很難,這間上海廳不用等位,方便趕時間的上班人員。我們四人點了4個set lunch, 分別有黑醋排骨、麻婆豆腐、擔擔麵+小籠包及炸醬麵+紅油抄手。飯餐會有例湯贈送,例湯味道略嫌淡口。小籠包熱辣辣,不過不失。抄手都Ok好味。黑醋排骨略嫌過分濃味,而且冇乜肉食🧐麻婆豆腐中規中矩,都算是合格!唯一可讚的是擔擔麵,算是正宗。最後炸醬麵,這個也是普普通通。總括來說,如果lunch附近找不到位,這間也可以。
飯餐會有例湯贈送,例湯味道略嫌淡口。
小籠包熱辣辣,不過不失。抄手都Ok好味。
黑醋排骨略嫌過分濃味,而且冇乜肉食🧐
麻婆豆腐中規中矩,都算是合格!
唯一可讚的是擔擔麵,算是正宗。
最後炸醬麵,這個也是普普通通。
總括來說,如果lunch附近找不到位,這間也可以。
2023-06-20 422 瀏覽
響黃大仙中心商場嚟講,呢間舖頭算坐得幾舒服,所以間中想食酸辣湯拉麵🍜,都會嚟…飲番杯豆漿🥛。今日同同事一齊食飯,因為有人唔食得辣🌶️,所以冇叫酸辣湯,叫咗擔擔麵,午餐跟小籠包(有四粒),叫多個肉醬麵跟紅油抄手(有四粒)。另外兩個客飯~黑醋排骨同麻婆豆腐。四個女人食得飽飽🥰😘👍🏻👌🏻飯餐跟湯,冬瓜湯都幾清熱~旁邊大木凳木枱,四個人坐好鬆動,中間圓台啲櫈好大張,所以感覺好寬趟,幾舒服~不過佢有個男(唔知經理定侍應…😅)成日都黑口黑面…有啲怕畀佢serve😮‍💨😓
午餐:麻婆豆腐
跟餐小籠包
午餐:黑醋排骨
跟餐紅油抄手
2023-02-17 1318 瀏覽
路經黃大仙中心, 剛好是下午茶時間原打算去新蒲崗覓食但不想行了就取過方便。不用等位下快速被帶上坐位。裝修算可以只是帶點昏暗。侍應亦有禮看了餐牌後很快決定點食物。叫了酸辣湯麵加紅油炒手送豆漿($50)另外加點了水晶肴肉($15)。點餐後。幾分鐘先送上酸辣湯麵, 有煙代表熱很好。先呷了一口湯只感覺帶酸但辣度不足。 麵貨算是剛好。湯內有豆皮、豬肉絲、黑木耳絲、冬菇片但只有酸味而味道沒有層次。普通。水晶肴肉也在麵到幾分鐘之後上桌。有6小薄片, 味道正常只是平常吃的多是條狀比較有口感。豆漿味道正常但只有七分滿。邊吃著等了十多分鐘。紅油炒手終於上桌, 但白色餃子皮比紅油顏色還多。有點冒煙拌勻後了一口發現是帶甜的味道而不是預期辣的感覺。最後怱怱清理餘下餃子餡。平常都盡量避免浪費食物但今次進餐感覺很一般。短期內未必再來。OK是給環境和侍應的。

豆漿味道正常但只有七分滿。

2023-01-23 990 瀏覽
心血來潮想食小籠包,經過見到呢度下午茶餐有小籠包,所以入去食✨上海聽牛肉麵配小籠包$68牛肉好鞋,比較乾,個湯好淡,麵無乜味✨小籠包皮厚但一夾就穿,都好失望其實已經第二次食呢間餐廳,上次外賣覺得麻麻,可能因為唔係即食,所以今次堂食試多次,不過今次食完,無下次

✨上海聽牛肉麵配小籠包$68
牛肉好鞋,比較乾,個湯好淡,麵無乜味

✨小籠包
皮厚但一夾就穿,都好失望

2023-01-19
2022-12-30 450 瀏覽
今日外賣下午茶套餐擔擔麵+紅油抄手送豆漿$54湯底好濃厚,食到花生碎同肉碎,幾有咬口,麵質彈牙紅油抄手(3粒)個皮好厚又硬,而且餡料有D腥,味道有D怪題外話:呢個餐外賣用左三個碗加一隻杯,每個收$1,呢個餐剩係盒都收左$4,如果方便嘅話,堂食抵D
今日外賣下午茶套餐
擔擔麵+紅油抄手送豆漿$54
湯底好濃厚,食到花生碎同肉碎,幾有咬口,麵質彈牙

紅油抄手(3粒)個皮好厚又硬,而且餡料有D腥
,味道有D怪

2022-12-30
2022-12-14 865 瀏覽
偷工減料,外賣盒一次比一次細。幾個月前叫一個$100例牌湯品,有二人份量,現在就偷偷改為一人份量 ,錢就收足。打去詢問點解愈來愈細就敷衍了事,你唔食就過主。無論外賣定堂食都好自為之
偷工減料,外賣盒一次比一次細。
打去詢問點解愈來愈細就敷衍了事,你唔食就過主。
無論外賣定堂食都好自為之

外賣送餐
2022-12-10 737 瀏覽
今日經過黃大仙,無心插柳同朋友揀咗呢間食夜晚。服務都ok,起碼唔係十問九唔應,坐得都算舒服,d位唔會太迫。叫左所有餸大致上都不錯,價錢合理「黃金四季豆」係所有餸入面最值得推介,咸蛋黃炒得好均勻,又唔會太鹹最愛既「小籠包」,皮都唔算厚,不過汁就爭少少。水晶肴肉(叫左「三小井」),唔會太漏,口感很好,半肥瘦剛好!「糖醋魚塊」朋友都覺得甜度啱啱好,我就覺得可以再酸d「菠蘿黑醋排骨」其實個味同糖醋魚塊差唔多炒菜&上海粗炒就不過不失
今日經過黃大仙,無心插柳同朋友揀咗呢間食夜晚。
叫左所有餸大致上都不錯,價錢合理

最愛既「小籠包」,皮都唔算厚,不過汁就爭少少。
「糖醋魚塊」朋友都覺得甜度啱啱好,我就覺得可以再酸d
「菠蘿黑醋排骨」其實個味同糖醋魚塊差唔多

炒菜&上海粗炒就不過不失
2022-12-06
2022-11-02 888 瀏覽
環境算係有d上海復古特色,滿牆的舊物裝飾,非常有年代氣息。門口有大大拉車,整個好似係上海灘個種感覺,都幾有特色啲服務有待改進,可能係唔夠人手問題,等待落單都見唔到有服務人員,買單時候想叫服務人員人影都唔見有,因為埋單需要搵服務人員幫我mark台號,先行去收銀。趕時間真係會有d阻滯。茶係免費提供,都幾好飲。酸辣湯拉麵+上海小籠包冇胃口食飯就最好食啲酸酸辣辣野,酸酸辣辣配埋Q嘅拉麵,10分開胃,可以食晒成碗。上海小籠包,入面嘅肉餡偏粉多,感覺一般。
環境算係有d上海復古特色,滿牆的舊物裝飾,非常有年代氣息。
門口有大大拉車,整個好似係上海灘個種感覺,都幾有特色

茶係免費提供,都幾好飲。
酸辣湯拉麵+上海小籠包

因為有張$50coupon , 所以才來, 用前問一問先, 怕有魔鬼細節原來要用係正價菜式,看吓有什麼選擇有2位職員,‘’指‘’示我坐的位置, 唔好以為好好 , 當一個‘’指‘’左邊,一個‘’指‘’右邊,哈哈你就真係企係到, 我想講聲, 我唔知你們餐廳啲坐位設計, 所以請職員們合拍啲,‘’ 指‘’向同一方向或帶位, 我係真係唔知係邊見到個上海廳炒飯,寫住推介,好,試吓啦落order 時, 職員都會問要少辣。當碟飯來到時, 職員直接放係直接放枱面, 餐牌上, 然後走開, 嘩, 新來?趕時間?唔明見到碟炒飯都正正常常, 但‘’令令射射”見到隻蝦係飯面, 🤔心想, 整碟等一隻蝦?出於好奇心,數吓一碟$75炒飯有幾多蝦, 結果出爐, 共7隻,食都後期發現多1隻,共8隻🦐 但唔好食, 有雪味,專業廚師,收得人工, 啲蝦仍有雪味, 真係要檢討檢討食吓食吓, 啲冷氣唔夠, 今天27-31度, 攪到無哂胃口最後埋單係$75+外賣盒$2+茗茶$5 再加一, total$90$90係黃大仙食lunch 應該可以幾豐富
因為有張$50coupon , 所以才來,
用前問一問先, 怕有魔鬼細節

原來要用係正價菜式,看吓有什麼選擇

有2位職員,‘’指‘’示我坐的位置, 唔好以為好好

見到個上海廳炒飯,寫住推介
,好,試吓啦
落order 時, 職員都會問要少辣。
當碟飯來到時, 職員

,專業廚師,收得人工, 啲蝦仍有雪味, 真係要檢討檢討

食吓食吓, 啲冷氣唔夠, 今天27-31度
, 攪到無哂胃口
最後埋單係
$75+外賣盒$2+茗茶$5 再加一, total$90

$90係黃大仙食lunch 應該可以幾豐富

上海廳炒飯
2022-10-06
呢日同同事出去食飯見佢個午市套餐選擇都幾多🥢首次食上海婆婆系列有小菜套餐 又有拉麵拼點心餐𓋜小炒黄牛肉 $65🥢想挑選蔬菜比較多既菜式而揀呢款店員有貼心問需唔需要小辣🌶️韭菜花同筍片份量都算多但唔好預有小炒王蝦米果啲配料食落有微微的辣度食落都幾惹味真心講牛肉係醃到淋左 ,明顯就唔係新鮮肉。是日中湯係青紅蘿蔔湯🥕 每碗仲搭左舊肉覺得意外地都幾清甜添😄🥢幸好食完食完成餐飯都無口渴感🥢🤩無加一服務費❤️五人圓桌都食得舒服

呢日同同事出去食飯

但唔好預有小炒王蝦米果啲配料
食落有微微的辣度食落都幾惹味
小炒黄牛肉
小炒黄牛肉

真心講牛肉係醃到淋左 ,
明顯就唔係新鮮肉。
是日例湯

❤️五人圓桌都食得舒服
2022-09-23
是日例湯
2022-09-23 466 瀏覽
好難食!非常之難食!叫左5樣嘢!竟然冇一樣好食!🤬😤海蜇冇味既!個麵好似隔夜咁…..雲吞又係冇味既!小籠包啲皮爛既,仲要冇湯!牛肉包油到嘔!我成餐飯食左啲咩!可以全部都難食!$300幾蚊埋單,我冇諗過可以咁難食!😤可唔可以俾番少少心機去煮野食!難食過我去街市買既雲吞麵!啲侍應服務又差!叫都唔應!除左個裝修叫企理啲,我真係諗唔明點解有人幫襯佢…. 我平時好少食唔晒啲野,今次真係食唔落!難食到咁,真係嬲到一肚氣!!呢間野完全係一個伏!!!!!!絕對唔會有下一次!
好難食!非常之難食!
叫左5樣嘢!竟然冇一樣好食!🤬😤
海蜇冇味既!個麵好似隔夜咁…..
雲吞又係冇味既!
小籠包啲皮爛既,仲要冇湯!
牛肉包油到嘔!
我成餐飯食左啲咩!可以全部都難食!
$300幾蚊埋單,我冇諗過可以咁難食!😤
可唔可以俾番少少心機去煮野食!
難食過我去街市買既雲吞麵!
侍應服務又差!叫都唔應!
除左個裝修叫企理啲,我真係諗唔明點解有人幫襯佢….
我平時好少食唔晒啲野,今次真係食唔落!
難食到咁,真係嬲到一肚氣!!
呢間野完全係一個伏!!!!!!
絕對唔會有下一次!