2021-09-29 1030 瀏覽
點了紅油抄手、小籠包、醃篤鮮紅油抄手- 沒一個的肉餡只有食指第一指節這麼大,其他都是皮,人生第一次見識到,是不是太誇張!!拜託店家買冷凍抄手還有點良心吧!整盤無法完食,這一盤也太黑心。醃篤鮮- 沒味道,上面漂了一層噁心的油,裡面一堆五花咸肉塊、沒有火腿香氣、加上沒味道的配料,難吃極了,無法入嘴的程度。這種雜菜湯不能叫做醃篤鮮啊,怎麼會這樣濫竽充數呢?沒有鮮分、沒有味道,很像剩菜亂煮的一盆油水。小籠包是唯一能吃的東西,但也沒什麼可取之處。其他東西無法入嘴,趕緊付錢逃離這種可怕的怪店
點了紅油抄手、小籠包、醃篤鮮

2021-06-25 873 瀏覽
舊式上海菜買少見少,所以如果見到有呢類嘅菜館都好鍾意幫襯。今次叫了小籠包、酸辣雲吞及薺菜肉絲炒年糕。小籠包係典型上海Style,皮會厚dd,不過都好食嘅。酸辣雲吞有驚喜,個酸辣湯湯底係舊式上海菜嘅味道,唔會好似衣家好多地方食到嗰D一味得個辣字,係咁落辣油嗰D,not my cup of tea。薺菜肉絲炒年糕都幾好食,薺菜出面主要都係上海舖先有得食,所以就叫薺菜。呢個炒年糕嘅油比想像中少,都幾好。整體黎講我覺得算唔錯。
小籠包係典型上海Style,皮會厚dd,不過都好食嘅。
2021-03-26 1038 瀏覽
想喺佐敦食上海菜,見到呢間店古色古香,又諗起觀塘果間一品香,於是就入黎試試。可能位於內街嘅關係,餐廳唔算太多人。我地無叫小菜,叫左四樣輕盈 d 嘅嘢食。1. 雞絲拉皮我最鍾意食雞絲粉皮。呢度嘅拉皮同出面嘅粉皮唔太一樣,煙煙靭靭,有咬口,麻醬份量岩岩好,配合青瓜同雞絲好好味!2. 擔擔麵初頭話要少辣,但點知其實都係唔辣。店家好細心預先剪斷左麵條,方面夾入口進食,好細心(朋友話係咪方便老人家😂)。麵質方面個人幾鍾意,而湯底就略嫌唔夠濃味,同好似落左啲醋,扣少少分。3. 炸銀絲卷賣相有少少燶邊,似乎炸嘅時候控制得唔太好。食落去外皮夠脆,口感比較似饅頭,少左 d 層次感。4. 小籠包最後一籠五個嘅小籠包加返分。雖然算唔上爆汁,但皮薄,肉餡嫩滑唔太過結實,加埋浙醋唔錯,價錢都抵。以一間鬧市中嘅上海菜館,價錢中規中矩,希望下次試下小菜再知實力。值得一提,姐姐好nice,叫佢轉電視台都冇嫌煩LOL

我地無叫小菜,叫左四樣輕盈 d 嘅嘢食。

1. 雞絲拉皮

4. 小籠包
小籠包

雞絲拉皮
2021-03-21 627 瀏覽
上次經過見菜式選擇唔多,所以就沒幫襯,今日想食上海菜,就走左入去試下呢間老店,點知失望而回。餐牌上有好多選擇,有點意想不到。仲要有個貓店長,老婆大喜,玩完貓先叫嘢食。本來想要鳳尾魚,砂鍋津白,小籠包,但一叫就話無鳳尾魚同埋薰魚,只好轉醉乳鴿,最後加多個豆沙鍋餅。先上小籠包,見佢個師傅係即包嘅,有啲期望,但個皮唔係太得,雖然係新鮮蒸好,但好似蒸左好耐咁,還好夾起都無爛,味道一般無乜驚喜,反而之後見到嘅嘢就令O晒咀,原來貓店長個架步就喺包小籠包嘅玻璃房入面,師傅呢頭摸完只貓,嗰頭就去包小籠包,我估呢次食嘅一定會係貓毛小籠包。跟住上砂鍋津白,大窩,菜面有蝦仁火腿,火腿大塊仲幾厚身,蝦仁就真係經典,條蝦腸入面啲屎就好似啲綑邊手指甲咁,算啦,到食落口原來都係玻璃蝦仁,得個爽字,乜蝦味都無。問題係成個津白都係好淡,無落鹽一樣,連上海舖最應咸嘅配料雞肉豬肉都係咁。最後等左好耐先上醉乳鴿,擺盆好靚,乳鴿要切片,入口覺得酒味都夠,皮都脆,但都係同一個問題,好淡,擺盆靚都無用。最後加左個豆沙鍋餅,好油,皮唔夠脆,最後一件好似油浸咁,放棄左。只可以說,無下次

餐牌上有好多選擇,有點意想不到。仲要有個貓店長,老婆大喜
,玩完貓先叫嘢食。

,只好轉醉乳鴿,最後加多個豆沙鍋餅。

先上小籠包,見佢個師傅係即包嘅
,我估呢次食嘅一定會係貓毛小籠包。
小籠包,細

,算啦,到食落口原來都係玻璃蝦仁
砂鍋津白

醉乳鴿

最後加左個豆沙鍋餅,好油,皮唔夠脆,最後一件好似油浸咁
,放棄左。

只可以說,無下次
2021-03-20
2020-05-19 1253 瀏覽
一品香菜館,當年紅極一時成行成市,記得中學時一個回鍋肉客飯套餐,簡直是我至愛 ,有時窮起上來一個小菜、一個例湯和兩碗小白飯,兩個同學一齊分享價錢廉宜。(學校附近那間已經結業) 但這間我最少都幫襯了近廿年,聽說開業至今近四十載,沙士時翻新裝修過,裝修比不上新一代上海菜館典雅華麗,亦沒有大品牌服務專業,但有一份不拘小節的親切態度,甚至乎整潔衛生,都須要像舊時食飯之前,用滾水浪下碗碟嘅習慣才感覺乾淨,但實惠嘅價錢,就好似係味道一樣回到年少時。吃的亦可能及不上新一代精緻考手、皮薄餡靚多汁、小油走味精,但傳統快要失傳嘅煮法,溫情嘅小店,大家是否都想,給一些連鎖店舖完全取代呢?????香港營商環境和加租幅度,這種老店買少見少,就好像媽媽手藝一樣,吃的不止「形式香味」,而是一種感覺,是種兒時的味道。

2019-11-07 1000 瀏覽
是日午餐一支公,口淡淡,悶悶地,行下佐敦。第一次來這邊內街,看中了這間門面一般,但也有些客的上海飯店。坐下來看餐牌,客飯唔啱心情食,便叫了個雞火湯麵,心諗必然穩陣啦,點知...賣相正常,味道一般。湯似開麵水,麵身不夠爽,雞件肉味正常,還可以,主角之一的火腿卻帶有酸宿味,咬下去,感覺難受,立即想吐。同場加映,杯碟筷子污糟,可幸店員服務尚可。不過,換左餐具,唔記得睇清楚壺熱水,兩杯清水飲下,再斟後,就有發現:

2019-11-07
2019-10-28 771 瀏覽
和家人同佐敦吃飯,然後行經過他們説這間餐廳是老字號,所以便決定在這裏吃晚飯。初進門口時覺得環境不太漂亮,不過老字號只是名字也勝出了吧。然後我上了openrice,看到食評也不太好。但我吃完覺得是不錯的,價錢也不貴。值得去試一下。我們當天點了套餐A和B再加一個担担麵。整體好味架。熱度都十足,服務態度都唔錯,我地4人佢俾大枱我地。食物方面有驚喜架,我推介蝦仁炒蛋、咕嚕肉、紅燒豆腐同冬菇津白。下次一定要試小籠包同雞絲粉皮。

下次一定要試小籠包同雞絲粉皮。

紅燒豆腐

咕嚕肉
津白
蝦仁炒蛋
2019-09-16 755 瀏覽
同朋友喺附近游完水之後諗住周圍搵下嘢食,見到呢間上海菜館睇落好似好傳統咁,餐廳門口會見到位老師傅好用心喺度包小籠包,就入咗去食。估計呢間菜館應該開咗好多年,小籠包的確皮薄多汁,有老師傅操刀包嘅小籠包果然係有質素保證。不過食完小籠包之後惡夢就開始,本身叫咗一碟上海炒年糕同埋回鍋肉,點知上菜嘅時候黎錯咗碟上海粗炒,我要求換返正確嘅小菜,點知服務員佢唔肯同我換,就話都炒左俾你啦,一係你自己另外再加回鍋肉,咁我得兩個人邊食到咁多野就梗係唔制,經過一輪理論之後佢就死死地氣收返碟上海粗炒,然後等左成半個鐘先至有碟回鍋肉,仲要冇乜肉,而且非常鹹令人失望。

• 小籠包
2019-09-09 491 瀏覽
舊式上海菜館買少見少,所以呢間係佐敦嘅老店間中都會幫襯一下。老老實實,其實佢啲嘢唔算好食,質素只屬於普普通通,不過就係有嗰種懷舊嘅味道,令到我間唔中就想幫襯一下。黎得呢間鋪頭,通常都係叫嗰幾樣野,當中包括小籠包、上海粗炒麵、雪菜肉絲炒年糕、松鼠魚、菜肉雲吞、炒鱔糊。咁多樣嘢之中,上海粗炒同炒年糕水準基本上都冇乜大變動,好食。至於個松鼠魚同埋炒鱔糊,價錢越嚟越貴份量越嚟越細,冇計啦,物價上漲,炒鱔糊還算好,但係唔知點解,總係覺得條松鼠魚細咗就冇咁好味,可能啲肉少咗,令到個汁扣番啲肉嘅感覺少咗,冇咗啖啖肉嘅感覺,於是就冇咁好食。小籠包方面,佢個皮係厚嘅,如果你鍾意食薄皮小籠包,咁呢度就唔啱你。最後值得一提嘅就係佢嘅酒釀丸子,我食過好多地方嘅酒釀丸子,覺得依度嘅水準唔錯,大家可以一試。另外,佢個豆沙鍋餅都好食㗎。
2019-08-29 423 瀏覽
尚記得小時候,很喜歡往區內的舊式上海菜館吃晚飯,當時區內有兩間,但大部份時間也會鍾情其中一間,也不知道過了多久,兩間食店也消聲匿跡了,直至最近,發現這所裝潢老掉牙的她,名字與小時候吃過的店名相同,且來嚐嚐是否兒時的味道吧?鮮肉小籠包這款小吃幾乎是每次到京川滬食店必點的項目,要做到皮薄又要保留湯汁,相信不是易事,這裡的皮尚算薄,不過湯汁略嫌少了點。奶油津白又是出場率極高的菜式,就算有數款津白的配搭,到最後,也是會很自然地點選她的,幸好奶味不算太重。酸辣湯一個吃不了太辣的在下竟然想挑戰這個,簡直是大新聞,這次輕易地挑戰成功,皆因她不太辣也不夠酸啊。蔥爆牛肉以前不懂欣賞蔥蒜的吸引,但原來慢慢長大後,口味是會轉變的,惹味的醬料配上嫩滑的牛肉已很好吃,而大量的京蔥及洋蔥更是把滋味提升不少,其實在這道菜裡,她們才是主角呢。排骨湯麵上海菜中稱為排骨的,其實是咱們的豬扒,這裡的軟綿中帶少許酥香,麵條淋了少許,湯底看似很深色很濃香,啖之也不錯呢。

鮮肉小籠包

奶油津白

酸辣湯

蔥爆牛肉

排骨湯麵
2019-03-01 788 瀏覽
香港最正宗的老字號(上海一品香菜馆)有四十多年的历史,可以吃到旧时侯家的味道。怀旧风格,大厨的手艺真是不错,这么多年都是保持不变和根据顾客需求来加工,值得信赖和赞👍👍👍。
香港最正宗的老字號(上海一品香菜馆)有四十多年的

2018-12-04 881 瀏覽
今晚在佐敦吃了一頓幾難食的上海菜,明明有幾間偏偏試間upupdupdup的上海一品香。入去前看到店內都有一定人數在食飯就決定試吓。裝修無,唔緊要,破舊,無問題,但部冷氣出風有異味,就好影響成餐飯,一路食一路索到怪味。是夜點了小籠包、上海粗炒、賽磅蟹 及 鱔糊客飯。小籠包皮厚是老店特式,但厚得來一夾就裂,肉不大香如泥得少少汁,55分。上海粗炒炒功合格,但色和味欠了點,60分。賽磅蟹炒功仍合格但無調味咁,可能預我落醋,但我是唔落醋的一位,雞白滑而蛋唔香,在無嘜調味下唔香,即淡而無味,60分。鱔糊客飯,兒時成日食。湯預左唔好飲,正常,但鱔糊連少彈的質感也沒有,恐雪了幾個世紀咁,鱔糊個汁卻不大對味,得個芽菜正常,連個飯都無飯香,質又散又濕,點呀~連米都差成咁,30分。最後埋單$250多,食連鎖快餐都好食過佢。死因是食材太差,廚師功夫合格,雖淡口,但收咁的價錢食材卻差到咁就唔得。食到成肚氣去openrice望吓,8個ok 7個唔ok,過埋今晚會有8個唔ok架啦!
2018-11-16 811 瀏覽
今日約左幾個好耐冇見的朋友出來聚下,揀左佐敦德興街上海一品香菜館,四個人去食晚餐。雞絲粉皮好味,尤其是麻醬炒鱔糊客飯都吾錯,星期一至四7:30pm前供應,雖然份量少但好夠味。上海粗炒和小龍包就不過不失,而雲吞雞的雲吞就太細粒,湯味道還可以。

2018-11-13
2018-09-16 963 瀏覽
睇完電視介紹上海本幫菜就好想去食,近年已無乜傳統上海菜館了,醒起佐敦道仲有一間,雖然無華麗嘅裝修,但有傳統上海菜館嘅風味,可以品嘗返兒時嘅味道。酸辣湯有豆腐絲、木耳絲、冬菇絲、筍絲、豬皮等材料十足,酸辣度及稀結度都調教得剛好。炸銀絲卷新鮮即炸,當然好食到無得彈,原本店員話無晒銀絲卷,全靠老闆娘出馬叫廚房整,我地才有得吃!炒油燜筍,筍用材新鮮,加上廚師炒得夠鑊氣,確實好味。炒鱔糊客飯,除左炒鱔同樣夠晒鑊氣外,老火合掌瓜湯亦飲得出無落味精,同住家靚湯一樣。菜肉雲吞,上海雲吞用豉油湯水,係傳統上海菜嘅做法,好懷念啊!雲呑包得皮薄菜多,十分好味。

炒油燜筍,筍用材新鮮,加上廚師炒得夠鑊氣,確實好味。

2018-08-05 791 瀏覽
昨晚一行六人因為想食上海菜,其中有朋友建議話這間老牌上海菜,就試了。叫了一個六人餐再加上一些飽點,冷盤。食物好咸,真係好咸,雲吞雞,炒蝦仁,各種都炒到好咸,最正常係楊州炒飯。全程老闆同老闆娘都勁黑面,無禮貌,好聲好氣問想要個鐵匙羹,佢發老脾地掉下兩個匙羹俾我地,真係O左咀,埋單一千元多點,無什麼菜品可推介,反正無下次,照片也懶得影。