2019-11-28 7 瀏覽
之前來過這間上泰,但發現原來人多吃泰國菜的才是王道,因為兩個人,如果點四個又太多又不好意頭,三個已經太過飽,兩個又太寡,但是兩個人點三個菜,其實都不便宜。如果有7、8個人,點8個還是10個都不會太多,而且夾錢還可能比較划算。 青木瓜沙律,味道還算挺辣,後來大家都吃到有點兒面紅耳赤的樣子。我發現較辣的,還是生菜包,不知為什麼,原來在香港,吃其他泰國菜式都不覺得太辣,反而,生菜包都是最辣的,可能因為肉說的處理方法多數都偏向多香料或是辣椒。皮蛋蝦餅,平時比較少吃,蝦餅還算夠香,但不算太脆,可能還是外賣的緣故吧。炒飯味道挺香的,也不算太過肥膩。海南雞反而算肥膩,但味道較香雞也滑,也算不錯吧。想不到,原來咖哩都可以拿走,以為看到咖喱那外賣比較杰身,用麵包點咖喱,還以為吃完可能會肚痛,這兒的厚切蒜蓉包,呈長方形的麵包條,用來點咖喱味道還不錯;另外,友人以為咖喱下面都沒有什麼其他配料,但原來,經過打撈之後,下面還發現有不少豬頸肉其實挺划算的。

我發現較辣的,還是
的,可能因為肉說的處理方法多數都偏向多香料或是辣椒。

吧。
炒飯味道挺香的,也不算太過肥膩。

海南雞反而算肥膩,但味道較香雞也滑,也算不錯吧。

想不到,原來
這兒的
其實挺划算的。
30 分鐘 (外賣送餐)
2019-04-20 654 瀏覽
(又俾人話優惠文,下次要影收據)放棄平日最愛泰式豬手飯,改食泰式炒金邊粉,好吃雖較酸,但我係在泰國酒店食過差不多口味,只不過少了半粒青檸,而那泰國酒店那半粒青檸我覺得有點多餘。混了花生碎真係超正! 絕對是跟足泰國口味。叫了黃咖啡肉片,黃咖喱真係好香,汁很多,點了蒜蓉包,上碟時好像給了你半磚麵包,都係法包,但不是得幾片蒜蓉包,而係幾磚, 性價比超高。而且外脆內軟,很多牛油及蒜蓉,好正!仲有好重椰汁的西米糕$38 ,有關芋頭粒及粟米,口感更豐富及味道更好。芒果糯米飯都好正哋,可以在香港食到平平地的正宗泰菜,真好。另外食過一次冬蔭功雞煲,雞煲沒有特別,後加冬蔭功湯變成冬蔭功雞煲,來的湯是熱的,飲了幾口,真的沒有平時的肉味,會覺得不夠好喝。雞煲有乾水時,幸好可以加冬蔭功湯,但是凍的,自己煲熱, 後來了附送的生菜,泡在滿是油的湯裡,又想起打邊爐唔好最後落菜的道理,但冬蔭功係正的。可惜這裡的泰式雞煲不是我口味。總結:必食泰菜。區區食玩遊-青衣
(又俾人話優惠文,下次要影收據)

芒果糯米飯都好正哋,可以在香港食到平平地的正宗泰菜,真好。

另外食過一次冬蔭功雞煲雞煲沒有特別,後加冬蔭功湯變成冬蔭功雞煲,來的湯是熱的,飲了幾口,真的沒有平時的肉味,會覺得不夠好喝。雞煲有乾水時,幸好可以加冬蔭功湯,但是凍的,自己煲熱, 後來了附送的生菜,泡在滿是油的湯裡,又想起打邊爐唔好最後落菜的道理,但冬蔭功係正的。可惜這裡的泰式雞煲不是我口味。

總結:必食泰菜。
區區食玩遊-青衣
2019-04-14
  • 蒜蓉包
2018-08-11 799 瀏覽
最鐘意精益求精的精神,這是青衣好吃的泰國菜,絕對有泰國風味,而且比泰國精緻,廚房都係泰國人。豬手飯份量好多,仲會配鹵蛋酸菜,豬手無骨啖啖肉同軟冧冧的皮,成碟都好吃,泰國地道有咁的質素,冇咁的份量,當然香港食貴少少,但質素很六星級。成煲冬蔭功,3隻開邊大蝦,味道好好,材料十足,勁多香料, 雖然食到啖啖湯都有湯渣,但係有滿足感,唔係泰國的味精味。好多秀珍菇,但如果係草菇仲正。成煲只係$68(睇單)唔知係咪做特價。最驚喜係芒果糯米飯,以前食開已是黑白糯米,淋上好多椰汁,一點不吝嗇椰汁的泰國食法,今次仲加埋炸過的椰絲,不是粉碎的椰絲,粉碎的椰絲不喜歡,但這炸過的椰絲不油膩,非常香,非常落本,非常有心機,非常豐富,必食。而家更欣賞佢精益求精。其他咖哩,沙律,泰式魚,炸物,菠蘿炒飯都好正的。可惜小家庭兩大一小,叫三樣已經足夠,人多吃多幾款一定吃得滿意。

• 泰式無骨豬手
  • 芒果糯米飯
  • 冬蔭功湯
2018-05-19 818 瀏覽
心血來潮,非常想食泰國餐,看見食評不俗,而且環境好似不錯,故特意前來試食,一到店,已經有點失望,很普通,像家庭式經營的餐廳,沒有招呼,自己搵張抬坐,可能自己生意,侍應態度真的麻麻,求其點左幾度菜,已經沒有抱很大期望,結果還是。。。。冬陰公湯- 咸到一個點,應該話系成碗辣水蝦餅- 一食就已經知道系雪過黎,好大雪味海南雞飯- 飯都可以,但雞就。。。仲有其他食物,一般般,沒有驚喜,只是價錢合理。總括而言,沒有下次!!
心血來潮,非常想食泰國餐,看見食評不俗,而且環境好似不錯,
故特意前來試食,一到店,已經有點失望,
很普通,像家庭式經營的餐廳,
沒有招呼,自己搵張抬坐,
可能自己生意,侍應態度真的麻麻,
求其點左幾度菜,已經沒有抱很大期望,
結果還是。。。。
冬陰公湯- 咸到一個點,應該話系成碗辣水
蝦餅- 一食就已經知道系雪過黎,好大雪味
海南雞飯- 飯都可以,但雞就。。。
仲有其他食物,一般般,沒有驚喜,只是價錢合理。
總括而言,沒有下次!!
2018-05-18
紀念日
2018-02-09 835 瀏覽
第一次光顧這間街坊泰國菜館,環境地踎但勝在抵食(免加一)。午餐有很多選擇:幾經掙扎最後選了泰式雞肉炒粉絲($49,加$2有熱飲),夠鑊氣而且有多種蔬菜,豐富好味!奶茶也不錯,可惜沒有泰式奶茶......還有很多款午餐都想試試,絕對有下次附近的車仔麵很旺場,上泰相對較靜,午餐時間不想排隊的話可以考慮!

泰式雞肉炒粉絲

還有很多款午餐都想試試,絕對有下次

泰式雞肉炒粉絲
2018-01-11 691 瀏覽
青衣少有的泰國菜 唔係上OpenRice搜尋都唔知呢到有間食泰國野既鋪頭🙆‍♀️🙆‍♀️我地一行3⃣️個人黎食晚飯 大概七點幾嚟到都已經坐🈵️晒人 只可以坐喺出邊 但出邊超凍食晒風 一路坐一路打冷震之後見到對面有台客走 就同侍應講可唔可以調過去 因為嗰邊有個暖爐喺度冇咁凍 個侍應都好好人幫我哋執好張枱清潔好之後就幫我調過去啦 終於唔洗震住食飯講番野食先 我地叫左6樣野:首先先黎個前菜 酸辣鳯爪 海南雞 肉質都幾嫩滑 冬陰公 酸酸辣辣 飲完全身暖番曬普普通通一個炒菜 冇特別炸蝦餅 炸到好香脆 入口好彈牙 點埋個酸甜汁食1⃣️流蒜蓉包 焗得都幾香脆 但🉑️能天氣真係太凍關係 蒜蓉包好快就凍曬

講番野食先
我地叫左6樣野:

首先先黎個前菜 酸辣鳯爪

海南雞 肉質都幾嫩滑

冬陰公 酸酸辣辣 飲完全身暖番曬

普普通通一個炒菜 冇特別

炸蝦餅 炸到好香脆 入口好彈牙 點埋個酸甜汁食1⃣️流

2017-11-07 1427 瀏覽
果然,涌美除了老餐廳、茶樓外,原來有不少餐廳已頂手,轉換成新式食店,或是小菜館,新大城也好像不見了,不知昔日早茶的茶樓是否仍在🤔?咖哩豬頸肉,都要等一會兒便來到,但是蒜蓉包卻等得非常之久,蒜蓉包最後端來,咖哩其實已經有點兒冷掉🌝了。但是咖哩的味道其實還不錯,不算太辣,有點兒香甜,有點兒蛋花在內。蒜蓉包厚大,幸好不太硬,中間算是鬆軟,否則可能太乾,鬆軟麵包點些咖哩汁,味道還不錯木瓜沙律非常之辣,木瓜非常之爽,幼絲,輕微粉紅,泰式木瓜,非常爽脆😆。三色冰有點普通,紅黃綠三種顏色,都只是幾三隻粉條,沒有什麼特別,都只是椰汁,不算特別。比較出色的是生菜包豬肉,味道相當惹味,香辣、香茅味也濃香,平日在外邊吃不到這麽濃香。之前也在其他店只係個生菜包豬肉,那些汁醬也非常之香濃特別,這兒的汁醬也挺濃香而辣,真是刺激。細細間餐廳,人數不算太多,可能會等得耐一點,但是食物質素而言,其實不錯,還可以廉價,在青衣這麼近的地方,吃到泰式食品,實在難得。

果然,涌美除了老餐廳、茶樓外,原來有不少餐廳已頂手

咖哩豬頸肉,都要等一會兒便來到,但是蒜蓉包卻等得非常之久,
在內。

木瓜沙律非常之辣
,木瓜非常之爽,幼絲,輕微粉紅,泰式木瓜,非常爽脆😆。

三色冰有點普通,紅黃綠三種顏色,都只是幾三隻粉條
,沒有什麼特別,都只是椰汁,不算特別。

比較出色的是
,真是刺激。

難得上星期要去青衣職安局上堂,雖然車仔面就係附近,但略嫌唔夠飽(其實自己係飯桶先真),就把心一橫試試泰菜,聽聞呢到海南雞飯好唔錯,應該值得trytry~ 行落黎5分鐘到,室外好開陽,室內都好乾淨企理(唔好同我講環境唔會影響食慾啦,個人覺得起碼乾淨好緊要)平日我見唔多人,坐得幾舒服。即叫左個海南雞飯午餐!真心話,碟雞做得好好,超嫩滑,有雞味!個飯色香味齊!夠熱!個醬應該係自家做的,好好好好好味!係果種點完舊雞,食埋飯,仲feel到啲汁係個口入面果種正!! 而家講起都流口水架~~~一句講晒,會再黎。

一句講晒,會再黎。
2017-06-01 712 瀏覽
青衣好似無咩好食,中午食飯時間都鍾意去涌尾依間泰國菜。午餐主要有海南雞飯,豬仔脾飯,泰式粉麵,黃咖哩,青咖哩等。我最鍾意依度既青咖哩,可以配豬/牛/雞肉,青咖哩配料充足,帶少少辣,濃濃既椰香,比好多其他地方既青咖哩好味。另外,依度既海南雞飯都算唔錯,海南雞飯會配薑黃飯,啲雞就係無骨既,我自己就覺得啲雞有啲肥咗少少,但係咁就有濃啲既雞味喇。唔食得辣既可以食黃咖哩,一樣係配料豐富既。另外仲有好多泰國菜可以揀既,泰式湯粉麵同炒野都有,全部都唔錯既。
青衣好似無咩好食,中午食飯時間都鍾意去涌尾依間泰國菜。
午餐主要有海南雞飯,豬仔脾飯,泰式粉麵,黃咖哩,青咖哩等。
青咖哩配雞肉
海南雞飯
唔食得辣既可以食黃咖哩,一樣係配料豐富既。
青咖哩配雞肉
2017-04-10 854 瀏覽
青衣區難得找到正宗泰國菜,村屋地鋪的「上泰」,有室外和室內座位可以選擇,餐廳門面設計不錯,內裡是平實的裝潢。因為是家庭式營運的泰國餐,樓面只有一個人一腳踢,但店員手腳快,平日晚市未至於滿座,還可以應付到。一心想吃泰式糯米飯,可惜已經賣光,有點失望。珍多冰,賣相不太吸引,飲料的杯子也太茶餐廳了吧...沒有加入甜味的珍多冰,點了少冰也似乎太多冰了,喝兩口感覺很乏味,不太值$18的價錢。即炸的蝦餅,外脆內軟心,吃得很滋味,略嫌蘸點的泰式辣醬味道較咸。熱騰騰的牛肉、露舶雞翼和菠蘿雞翼很惹味,濃濃的沙爹醬味道也很搭配主食點了炒金邊粉,粉炒得很乾身,材料也不算多,只有幾隻蝦和豆腐乾,而且味道較淡,應該沒落太多添加味精。免收加一,二人晚飯平均每人$85。順帶一提,上泰加盟了 UberEat 同埋 Deliveroo,可以安坐家中點餐了!
一心想吃泰式糯米飯,可惜已經賣光,有點失望。
2017-04-04 671 瀏覽
馬拉盞炒椰菜苗味道不錯,但真係好咸炸蝦餅炸到好脆身,但同平時出街食既一樣無乜特別椰青飲過最細既椰青,但勝在夠新鮮無骨海南雞飯雞一般,如果唔係睇其他人話好食根本唔會叫,個飯好重黃薑味,如果無甘油應該會好食d菠蘿釀雞翼普通雞翼加粒菠蘿😂但有豐富肉汁
馬拉盞炒椰菜苗
味道不錯,但真係好咸
炸蝦餅
炸到好脆身,但同平時出街食既一樣無乜特別
椰青
飲過最細既椰青,但勝在夠新鮮
無骨海南雞飯
菠蘿釀雞翼
普通雞翼加粒菠蘿😂但有豐富肉汁
2017-03-02 679 瀏覽
山長水遠特登嚟到青衣,又唔想去青衣城!最終尋尋覓覓搵到呢間食評好唔錯嘅泰國餐廳…坐低叫左幾道菜,包括黃咖喱豬頸肉、燒茄子、菠蘿燒雞翼,仲有濕炒海鮮河粉最好食係個雞翼!入面有甜甜地嘅菠蘿肉。但係其餘3樣煮得好衰,河粉炒到好碎,味道唔錯但海鮮份量少。另外個燒茄子完全唔得,調味又差,冇燒烤嘅香味仲要有苦味唔知係邊個國家菜式,最後個黃咖喱豬頸肉完全九唔搭八,豬頸肉又厚又靭,黃咖喱又煮到一pat pat,食淨左好多!
2017-02-21
2017-01-09 735 瀏覽
本人係一個泰菜迷,咁岩一位住附近的朋友生日,便一行4人於上周五(6 JAN) 8:30 P.M.到達慶祝。環境 :有室內有室外,室外擺設有露天茶座FEEL,頗RELAX的,但嫌坐得耐木椅子PAT PAT痛,不過三五知己吹水係幾一流嘅又。加上當日人少得兩三枱客人,所以更加舒服。服務 :因人少的關係所以可以話專屬侍應咁滯,無得話唔OK啦。食物 :生蝦 - 我唔食蝦的,但朋友們個個讚。酸辣鳳爪 - 本人大愛,夠凍夠爽口,但可以唔好咁酸就更完美了。馬拉盞炒通菜 - 每次食泰菜的必點蔬菜,依家通菜唔當時令,但一樣炒得野味爽口無渣,相當有驚喜。串燒 (豬/雞/雞全翼/羊架) - 每樣都燒到剛剛好,外脆內嫩,尤其羊架...非常嘅唔錯。蝦餅 - 即叫即炸,所以超脆亦非常彈牙。菠蘿炒飯 - 因無用隔夜飯炒嘅關係,絕對係燴飯,難食!!!我炒都仲好過佢。價錢 :以上菜式再加4個椰青埋單先$495,絕對公道!翻兜指數 : 3.5

環境 :

服務 :

因人少的關係所以可以話專屬侍應咁滯,無得話唔OK啦。

食物 :

生蝦 - 我唔食蝦的,但朋友們個個讚。

蝦餅 - 即叫即炸,所以超脆亦非常彈牙。

價錢 :

以上菜式再加4個椰青埋單先$495,絕對公道!

翻兜指數 : 3.5
2017-01-06
2016-11-17 948 瀏覽
第n次黎哩度食! 真係 平! 靚! 正! 地方空廣 乾淨幾丁友/成班人都適合今次我同屋企人3丁友食真係唔好睇少個蒜茸包 食1.5條已經飽另外 舖頭出面係細街 揸車黎講都幾方便.每次6點幾去到都有位泊車不過因為附近都有幾間餐廳通常食到8點出面啲車位已經full晒如果揸車既就早少少食喇!
第n次黎哩度食! 真係 平! 靚! 正!

地方空廣 乾淨
幾丁友/成班人都適合

今次我同屋企人3丁友食
真係唔好睇少個蒜茸包 食1.5條已經飽
Signature! 蒜茸包
燒司華力腸
牛肉串燒
泰色蝦餅
另外 舖頭出面係細街 揸車黎講都幾方便.
每次6點幾去到都有位泊車
不過因為附近都有幾間餐廳
通常食到8點出面啲車位已經full晒
如果揸車既就早少少食喇!
2016-10-30
Signature! 蒜茸包
牛肉串燒
泰色蝦餅
  • 蒜茸包
  • 馬拉盞椰菜苗
2016-09-25 1017 瀏覽
今日放假遊車河,過下優閒星期六,遊遊下就去左青衣搵食,好耐冇食過泰國菜,就去搵上泰過下口癮去到涌美村就停係路邊,唔洗一分鐘就見到上泰招牌,呢度有露天位置,適合帶埋狗狗一齊去,室內亦有冷氣的,今晚我就坐左室內,因為出邊實在太熱, 嘻嘻!今晚都幾肚餓,點左半隻無骨海南雞、燒雞全翼、燒雞腎、馬拉盞炒椰菜苗、蒜蓉包、青咖哩豬頸肉、仲點左2個椰青整體黎講,樣樣色香味俱全,海南雞都幾滑,但入味少少就更正;燒雞翼就有驚喜,佢個汁超好味蒜蓉包就唔夠脆,但都值得一試!青咖哩豬頸肉堅得,勁香青咖哩配埋蒜蓉包,一絕叫咁多野,都係$330有找,超值推介!

蒜蓉包就唔夠脆,但都值得一試!
青咖哩豬頸肉堅得,勁香青咖哩配埋蒜蓉包,一絕

叫咁多野,都係$330有找,超值推介!
2016-09-24
  • 燒雞全翼