2009-03-02 16 瀏覽
食物挺不錯的脆鱔非常好吃,沒有很黏黏的,也沒有油溢味。吃了有個甚麼清湯麵甚麼的,麵算是不錯,分量也恰到好處。窩巴的味道比想像中好,窩巴上桌時還是暖的,加上那酸辣汁也很好吃,配起來是完美。小籠包也很不錯,皮很薄,筷子功稍差也夾不了。清炒蝦仁十分棒!炒出來的蝦還是清爽好吃,也不太油膩!高力豆沙挺好吃的,裡面的豆沙還是有點流質的感覺。南瓜雖然好吃,但卻沒有令人讚賞的地方。不過不知是否人太多,食完了,經理便急急叫我們結帳
食物挺不錯的
脆鱔非常好吃,沒有很黏黏的,也沒有油溢味。
吃了有個甚麼清湯麵甚麼的,麵算是不錯,分量也恰到好處。
小籠包也很不錯,皮很薄,筷子功稍差也夾不了。
清炒蝦仁十分棒!炒出來的蝦還是清爽好吃,也不太油膩!
高力豆沙挺好吃的,裡面的豆沙還是有點流質的感覺。
南瓜雖然好吃,但卻沒有令人讚賞的地方。

不過不知是否人太多,食完了,經理便急急叫我們結帳

2009-03-01 20 瀏覽
旺角區既上海菜未食過哩間,今日一於黎試下~星期六一定好多人,預先打去book位,準時去到仲留左卡位俾我地,佢話預先book通常會預先卡位,係咁o岩有卡位定係真係咁好service就真係唔知喇,不過有卡位坐,實在太好了~夜晚無set 叫,只好散叫,仲好,想食咩就點咩,我們的order:小籠包走唔甩,食上海野又點可以唔叫呢,咬開都有湯汁,不過唔多,料都適中,不過又講唔上話好好食,同頂太豐比仲爭D囉,不過都不過不失,算OK既~糖醋魚塊甜酸度剛剛好,賣相好好,有波羅同桃,幾多料,魚既份量比我想像中多,但又唔係好大碟,送飯一流,不過我地無order到飯~清炒津白上海菜離唔開一定係津白,想叫個菜食下,味道無咩特別,清清地,淡淡地咁,無咩好唔好食可言,不過就咁一碟菜40幾蚊好似貴左D囉~紅油抄手哩個都唔錯,唔食得辣既我覺得辣度剛剛好,朋友食得辣當然覺得一D都唔辣啦,不過唔算好油,味道都唔錯,料都算多,不錯~擔擔面哩個最抵讚,個碗雖大,但量都算幾多,唔知係咪我地order得太多野食,好飽,所以覺得好大碗啦,D花生醬好多,好o岩我口味,擺左一陣先食,D面吸收左D湯,反而仲好食,結結地,不過可能怕味道重既
旺角區既上海菜未食過哩間,今日一於黎試下~

糖醋魚塊

清炒津白

紅油抄手

擔擔面
哩個最抵讚,個碗雖大,但量都算幾多,唔知係咪我地order得太多野食,好飽,所以覺得好大碗啦,D花生醬好多,好o岩我口味,擺左一陣先食,D面吸收左D湯,反而仲好食,結結地,不過可能怕味道重既人會覺得太重花生醬味,for我,就剛剛好~

總括黎講哩餐都好滿意,落完order D野食好快就到,想D客快D食完快D走,好正路既生意手法,人手好多,一舉手就有人serve你,成日黎加茶,賣單仲會問客人今日野食如何,service好好,不過硬係覺得哩間同翡翠拉面小籠包有D似......不過佢話唔唔同公司,只此一間o係旺角喎~
糖醋魚
小籠包賣相差少少,不過都OK
紅油抄手,都唔錯
擔擔面,好大碗
糖醋魚
擔擔面,好大碗
  • 擔擔面
星期三 (25/2)晚要做導遊,負責帶一位澳洲來的朋友逛逛女人街。原本只打算帶她試一下街邊的魚旦粉,但擔心環境不太好,便在商場揀一間中式食肆。結果,隨意選了這一間,幸好沒有介紹錯。3個人叫了5樣野,total $250~不算太飽,因為打算再帶她去試下街邊小吃。$3/位茶錢,服務也算不錯,定時定候會主動加茶。1. 糖醋小排骨 - 以冷盆分量來講算很多,個汁好濃好入呼,"鬼妹"都話好味2. 干煸四季豆 - 都幾惹味,分量也不少3. 肴肉 - 12舊,味道一般4. 小籠包 - 皮好薄,即蒸,熱騰騰好食5. 炸菜肉絲拉麵 - 咸左d,不過d麵都幾好食整體如大家所講,跟翡翠很相似,比之前的竹籚山房好得多,從此在旺角食上海菜多了個選擇了。
結果,隨意選了這一間,幸好沒有介紹錯。
$3/位茶錢,服務也算不錯,定時定候會主動加茶。

2. 干煸四季豆 - 都幾惹味,分量也不少
3. 肴肉 - 12舊,味道一般
4. 小籠包 - 皮好薄,即蒸,熱騰騰好食
5. 炸菜肉絲拉麵 - 咸左d,不過d麵都幾好食

• 糖醋小排骨
2009-02-10
上手也是新派上海菜館,店名是"拉麵小籠包店",所以今次主要以麵食為主。糖醋排骨-顏色深紅又帶點螢光有點嚇人,不酸不甜,味道怪怪的。茶香煙乳鴿-第一啖入口不覺,再細味之下香味才慢慢出來,皮肉也有淡淡的茶燻香。干煸四季豆-炒得很入味,我覺比老上海做得好。上海炒年糕-芡汁非常之深濃,令到年糕很入味,而且年糕很軟綿煙韌。雪菜咸肉粉皮-賣相似很清淡,雪菜及咸肉也帶鹹味,令到粉皮味道也很夠,而且很通透爽口,十分美味。香辣冷麵-青瓜絲、蘿蔔絲、雞絲等,撈了後辣味足夠,十分開胃,而且麵身爽勁彈牙。上海湯麵-與舊式上海舖一樣,很濃稠的醬油湯底,麵身也做到不腍頗有嚼勁。小籠包-一籠4隻,我沒有試,聽說不錯。這間新式小店,真是估不到頗有水準,但人客不多,可能是位置問題,希望他還可以繼續維持下去。

干煸四季豆-炒得很入味,我覺比老上海做得好。

小籠包-一籠4隻,我沒有試,聽說不錯。

糖醋小排骨
茶香煙乳鴿
干煸四季豆
上海炒年糕
茶香煙乳鴿
干煸四季豆
2008-11-30 11 瀏覽
日期:2008年11月29日有一晚都想試下架喇,但太多人排隊,所以今次見lunch未太多人時,試下囉!1.雞湯拉麵:清清地既雞湯配彈牙既麵條,好食啊!2.擔擔麵:辣左些少,花生味好重.3.小籠包:皮薄餡靚,拍得住翡翠.
日期:2008年11月29日
1.雞湯拉麵:清清地既雞湯配彈牙既麵條,好食啊!
2.擔擔麵:辣左些少,花生味好重.
3.小籠包:皮薄餡靚,拍得住翡翠.
午餐
2008-11-23 1 瀏覽
一踏進這店,就感到與翡翠很相似,只是名字轉了而已。點了擔擔麵、小籠包和白切肉粉皮。擔擔麵︰麵不算十分彈牙,但不是過腍而已。有蠻香的花生麻醬味,都可以收貨了。白切肉粉皮︰白肉切得很薄,師傅的刀巧很厲害呀。白肉一向都是我喜歡的菜式,這裡的也算不賴。蘸上帶點點辣的醬汁更好味。粉皮就有點鬆散,不是太好。小籠包︰熱騰騰的,味道都好像翡翠的。所以嘛,也好吃囉。服務也是一樣,一吃完就收這收那,好像在說不要阻住他們做生意。
一踏進這店,就感到與翡翠很相似,只是名字轉了而已。

點了擔擔麵、小籠包和白切肉粉皮。

小籠包︰熱騰騰的,味道都好像翡翠的。所以嘛,也好吃囉。

擔擔麵
白切肉粉皮
2008-11-12 13 瀏覽
新工作的上班地點在旺角朗豪坊,第一次在旺角區返工,連日來的午飯時間都到不同食點試食,希望找到平靚正點:價錢平(捱了香港區貴價午飯很久了!!),環境靚,食物正第一間試的是上上拉麵小籠包,初時行到去門前驟眼一看,以為是翡翠拉麵小籠包,看真一點才知她的正名.我午餐時間都選擇自己一個去食飯,貪其可以無拘無束,一個人真性情真本色舒舒服服的吃飯.第一次去到上上,點了一客小籠包,另加一碗招牌擔擔麵.小籠包新鮮蒸起,皮薄得來又夠滑,而肉餡多汁亦有豐富的味道層次,感覺鮮美不膩,調味亦見心機.最可惜是每每一夾起時外皮即穿,美中不足.至於擔擔麵,麵條合我口味,不林,剛好有爽的感覺,而拉麵是自家即拉的,麵條看得出有少少大小的分別,但只令我更覺好味.麵湯夠辣,而且有很濃的花生香味,也合我口胃.第一天試食後感覺良好,第二次意猶未盡,再去吃過!今次選了菜肉雲吞拉麵.很喜歡麵的湯底,傳來陣陣清雞湯味,滋味得很!(因為我已很久沒喝過清雞湯了!)雲吞也是皮薄滑溜,肉餡美味.整體對這間食肆印象不錯!頭兩天去時上菜很快,正好配合我吃完飯逛街購物的習慣!本來是盛讚的,但到第三天上菜時間就慢了很多,等了25分鐘才來一碗麵,是讓我

整體對這間食肆印象不錯!頭兩天去時上菜很快,正好配合我吃完飯逛街購物的習慣!本來是盛讚的,但到第三天上菜時間就慢了很多,等了25分鐘才來一碗麵,是讓我有一點點不耐煩及失望呢!

菜肉雲吞拉麵
菜肉雲吞內膽
菜肉雲吞拉麵
菜肉雲吞內膽
  • 擔擔麵
  • 紅油抄手
2008-11-03 6 瀏覽
是晚和BF 去食晚飯~ 其實只是路過...求其去試下~~嗌左 小籠包..擔擔麵及 糖醋雞球!!! (忘了帶相機..無影相相><)覺得服務還可以呀~~ 都算有禮貌,同埋落單都好快....這晚都算幾FULL下... 不過我地個位就比較熱....好似無冷氣咁..仲要食熱野..= =個擔擔麵 好香,都幾好食! 小籠包亦都不俗..唔知係咪我無咩希望去食會覺得好味D?!^^糖醋雞球..其實係因我鍾意食呢D味 GE野...個雞球真係好圓架囉...哈哈~~味道就一般喇..我都食左一兩個就無食~~略嫌D 位 有D迫..~~ 同隔離好近下....不過都可以一試ge~~~
是晚和BF 去食晚飯~ 其實只是路過...求其去試下~~

覺得服務還可以呀~~ 都算有禮貌,同埋落單都好快....

味道就一般喇..我都食左一兩個就無食~~

略嫌D 位 有D迫..~~ 同隔離好近下....

不過都可以一試ge~~~
2008-10-27
一行五人,預早訂左枱,但係原來人唔多,唔訂都有位(星期日都係咁係咪因為經濟差?),不過d位好迫好窄,個場望落靚,但係坐落唔太舒適...食物方面,比預期無咁好,因為好多上海菜館都做得比佢出色!賽磅蟹:呢味係我必叫,但係呢度做得都幾差上,原因係無料,只係蛋白加好少好少魚肉,係少郅根本食唔出果隻,然後上面打隻蛋葨就算,連西蘭花都無一粒!薰魚:味濃,但唔好食,味道怪怪地...素鵝:皮厚,無味,而且太油!白肉粉皮:好寡呀!豬肉雖然唔肥,切得薄,但係無味,其實我諗喜歡既人應該覺得唔錯既,但係唔岩我口味!小籠包:一籠只得四件,唔多汁,肉多,但少少肥,麻麻地,唔夠香口!素菜餃:皮太硬喇,料又唔好,菜類係求求其其紅蘿蔔粒,乜粒物粒之類,又唔夠味!放一陣已經乾晒喇!雪菜肉繼拉麵:肉絲少到呢...茶餐廳多佢好多囉,拉麵又幼又無味,唔係好得,雪菜都唔多啦!醉雞:我唔掂得酒,所以無食,但觀乎呢味好快被大家解決左,我覺得應該幾好!
食物方面,比預期無咁好,因為好多上海菜館都做得比佢出色!
薰魚:味濃,但唔好食,味道怪怪地...
素鵝:皮厚,無味,而且太油!
琴日下晝同老婆去旺角行街, 响朗豪坊行到攰攰地, 想搵地方食晚飯我地發現咗响food court旁邊有間舖頭食上海菜既, 叫"上上拉麵小籠包" 新唔新就唔知, 因為我地少行朗豪坊.....可能時間較早 (接近七點), 人唔多, 我地兩個人等咗一陣就有位..... 一坐低我地就叫咗小籠包, 素鵝, 紹興醉雞, 菜肉雲吞拉麵.....小籠包 - 味道唔錯, 皮夠滑, 夠薄, 肉汁鮮甜.....唯一既係, 唔知係唔係小籠包多人叫, 做得較趕, 啲小籠包黏住底下既生菜.....但係我地見其他人既又好似無事 =.=""所以都值得一試 素鵝 - 一般, 勝在夠熱夠脆, 但好似咸左少少紹興醉雞 - 我覺得好好食.....啲雞好滑, 加埋紹興又香又濃, 味道一流 <===必食之選菜肉雲吞拉麵 - 雲吞皮好滑, 啲料夠多, 拉麵夠彈牙, 唯一味道較淡, 算唔錯 至於服務都唔錯 食完埋單 $194是日總結:兩個人哩個價錢算ok, 下次會再去! 見到有人叫個鮮蝦窩巴好靚, 好似好好味, 下次去一定要試!
新唔新就唔知, 因為我地少行朗豪坊.....

素鵝 - 一般, 勝在夠熱夠脆, 但好似咸左少少

至於服務都唔錯

食完埋單 $194

• 鮮蝦窩巴
  • 紹興醉雞
2008-10-12 7 瀏覽
上次同fd黎食我叫左擔擔麵my fd 叫豬排上海麵我地一齊share小籠包我既擔擔麵麻麻地,太咸喇..............my fd的豬排就幾好味,豬排和麵是分開上的小籠包是推介的食物! 皮簿,又有汁,好味好味~~~~~~~~~~~~~~~
上次同fd黎食

我叫左擔擔麵
my fd 叫豬排上海麵
我地一齊share小籠包

我既擔擔麵麻麻地,太咸喇..............
my fd的豬排就幾好味,豬排和麵是分開上的
2008-09-28 8 瀏覽
Inside out are very smilar to 翡翠拉麵小籠包. I expected to have something new. But ......maybe it is really opened by 翡翠小籠包 --- not bad, skin is very thin, meat is quite ok with juice擔擔麵--- same taste as 翡翠, spicy and very peanut. I like the noodles very much. Very good texture.

擔擔麵

• 擔擔麵
2008-08-09 6 瀏覽
到上海麵店,總想到開洋蔥油拌麵,是日沒點,因為這裡做得唔多掂。胃口好了一點,就吃點濃口味的小品,於是改叫麻醬牛肉冷麵,麵是手拉的,加了蓬灰增添韌性,帶著北方味道,較之傳統上海白麵,這程度的柔韌極適合廣東人口味。麻醬濃稠,下了些蒜粒拌著冷麵吃,香濃帶辛更能激起味覺對麻香識辨,很好的配搭,牛腱說成牛肉,師傅大概是北方人,滷得入味亦帶肉香,很不錯。只收三十六元,經濟抵食,想不到廣東茶居的新品牌,老闆對出品要求也頗認真,是間不錯的麵店。

簡單出色
簡單出色
  • 手拉麵系列
2008-08-07 6 瀏覽
今日2人叫咗3樣嘢,因為無咩胃口...小籠包($26/4),唔錯,皮夠薄!鍋貼($25/3),個底都幾脆,但就幾油!擔擔麵($36),叫咗小辣都仲好辣,花生好似唔夠香,可能被D辣味蓋咗,欣賞佢加咗D白芝麻,但D辣o既銀都喺埋碗麵度就真係唔係幾好喇!服務方面只係一般,加上坐位非常迫,真係坐得唔舒服,我諗坐卡位會好D o既!$3/位茶錢
今日2人叫咗3樣嘢,因為無咩胃口...

小籠包($26/4),唔錯,皮夠薄!
鍋貼($25/3),個底都幾脆,但就幾油!

$3/位茶錢
2008-07-29 7 瀏覽
見到朗豪坊新開左呢間上海野,怎能錯過呢…正如其他食家所言,真的不錯哦!小籠包:內餡好足料,又夠濃湯汁,熱辣辣!好正。暫時覺得呢間既小籠包能與上海城煌廟媲美。。。好熱要小心(仲急得濟唔小心辣親條o利,be careful~~)紅油炒手:又係不得不提,大大舊,辣味十足,唔會偷工減料,真係幾好幾滿意上海炒年糕:呢度既相比其他上海店既味道較濃,口感ok架,一般應有的材料都有足晒北京水餃:嗯,試左一粒我就覺得一般啦…人地次次見到都好想食既野!哈P.S:面外的太玻璃可見廚師們蒸煮的過程,如:包餡、蒸籠、出籠等,如要排隊望下都無咁悶,好多人排隊等位架,所以食完自動要閃,皆因侍應、部長們都眼超超,扮執台…明啦。好彩我地一去仲未有咁爆場,即刻有個靚卡位安坐…
見到朗豪坊新開左呢間上海野,怎能錯過呢…
正如其他食家所言,真的不錯哦!

P.S:面外的太玻璃可見廚師們蒸煮的過程,如:包餡、蒸籠、出籠等,如要排隊望下都無咁悶,好多人排隊等位架,所以食完自動要閃,皆因侍應部長們都眼超超,扮執台…明啦。好彩我地一去仲未有咁爆場,即刻有個靚卡位安坐…