2024-02-16 111 瀏覽
長洲的「三:三」咖啡店是一間充滿人情味的簡約小店,悠閑的氛圍,讓你能舒適地品嚐他們的招牌 紫薯芋泥肉鬆吐司,肉鬆和芋泥份量十足,芋泥口感綿密,甜甜鹹鹹的滋味,讓人回味無窮,享受 3:15 PM 的下午茶時光。Teatime 3:3 at Cheung Chau is a cozy spot where you can indulge in their signature sweet potato & pork floss toast. The generous portions of pork floss and mashed sweet potato create a delightful combination, with a sweet-savory flavor that leaves you wanting more.

2024-01-04 116 瀏覽
食物質素好,服務友善,飲料特別,環境清潔及清淨。特別推薦,與其他長洲一般餐廳不同!支持本地餐飲業。特別喜歡話梅荔枝青檸汽水,黑松露薄餅不錯!沙律用有機菜,新鮮美味!
2023-12-20 141 瀏覽
去長洲除左大魚蛋,糯米滋,沙爹通之外,一定係去蒲cafe,我宜d偽文青,唔去cafe飲返杯啡同食返件cake點可以,行下行下就發現左宜間,佢個名又好得意叫三.三,一入到去,雖然間舖係俾d居民圍住,但係照坐窗口位都係好有feel,                                                                                去到見到有開心果巴斯克蛋糕,唔洗諗即刻叫返件先, 開心果味唔太重,爭dd,不過都好滑

另外叫左杯柚子梳打咖啡,柚子味都重,入口好爽,
PS.店主話個乾果係食得,
2023-11-03 208 瀏覽
長洲可能大家比較多去掃街為主,可能係食吓大魚蛋,或者係去食海鮮,今次就第一次去食長洲嘅Cafe,可能當日係平日,所以成個節奏放慢腳步,而且餐廳唔係好多人,雖然個Cafe離碼頭有少少距離,但真係好舒服,有各種唔同款嘅吐司🍞或者小食,而且飲品都好有特色,無論打卡定係味道都值得一試,而且呢個份量無論對於男仔定女仔嚟講都好飽肚😍
2023-10-04
2023-10-31 125 瀏覽
星期二,一支公走入長洲一邊漫遊一邊放空,不知不覺在角落發現依間小店,選擇了蒜蓉煙肉蘑菇炒意粉醫肚,仲叫左「平安包特飲-紫芋抹茶包」試下有幾特別😆意粉夠乾身,唔會過硬好爽口。特飲可以自由調整抹茶味既比例,仲有小芋圓配搭一齊飲用,甜度適中又有咬口🥰

蒜蓉煙肉蘑菇炒意粉 & 平安包特飲 - 紫芋抹茶包
2023-10-31
蒜蓉煙肉蘑菇炒意粉 & 平安包特飲 - 紫芋抹茶包
和風牛肉丼醬汁唔會好咸~牛肉份量亦唔小覺得飯有啲淋~如果多返份咬口口感更👍👍合盛煙芝吐司口感非常豐富😋肉鬆超好味~幾乎啖啖都超滿足多醬·多肉鬆·多芝士·多菜😂😂有小小蓋過煙肉存在炸雞翼·炸薯條熱辣辣上枱聞到好香👍👍雞翼唔介紹啦😂觀眾黎食一定要黎叫返碟🤭薯條炸得外脆內嫩~咬落有少少似薯蓉口感~配埋淮鹽簡直不得了兔子🐰葡萄柚·青檸·益力多·梳打水賣相好少女好夢幻嘅粉紅色🤭一見到就覺得好開心~心情🆙開初都有少許擔心會唔會酸🫣但可能因為有益力多➕梳打水~反而中和咗之外仲唔會太甜😃牛牛🐮牛油果·香蕉·乳酸睇成份以為會好(杰撻撻)口感會越飲越渴😂但飲落好舒服外仲幾解渴😍飲完唔會有好想飲水嘅感覺👍👍香蕉圍邊😍波蘿乾放面😍再加上入面有珠珠😋賣相吸引之餘😃所有野加埋入口好滑而且唔會好甜🤤正😉盛惠$2xx💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講一入舖頭裝修及氣氛令人覺得好舒服好放鬆😌坐位唔多但完全唔會感到侷促及逼挾👍👍睇返其他網上食評🤡發現老闆會不定期更新餐單及飲品😃期待期待🤤所以可能每次去都可以發現新驚喜🤩靜靜雞話你知老闆娘健談~熱誠🤭幾好傾架😂😂而且睇得出佢好有ha
和風牛肉丼

好味指數🫵 5️⃣最佳
🍻🍻🍻🍻🍻

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講
一入舖頭裝修及氣氛令人覺得好舒服好放鬆😌坐位唔多但完全唔會感到侷促及逼挾👍👍睇返其他網上食評🤡發現老闆會不定期更新餐單及飲品😃期待期待🤤所以可能每次去都可以發現新驚喜🤩靜靜雞話你知老闆娘健談~熱誠🤭幾好傾架😂😂而且睇得出佢好有hard經營💯
2023-10-25 73 瀏覽
用心🩷的三:三 好幸運成為今日餐廳第一組客人用膳😎老闆親切友善,推介多款店內特色食品👍🏻臨近萬聖節更用南瓜盒🎃裝滿各式各樣糖果,準備派發比島上街坊鄰里的小朋友,充滿人情味!👏🏻👏🏻⭐️紫薯芋泥肉鬆吐司$40明顯手工芋泥蓉,不死甜🫶🏻而且紫薯味醇厚,加上大量肉鬆,夾在表面烤脆的麵包中,非常飽肚滿足😌⭐️店長炸雞翼$38老闆自家醃製,雞翼炸得卜卜脆,做到外酥內軟,咬落鹹香脆口,肉質嫩滑多汁,最後灑上香草🌿更有風味,非常值得一試🩷⭐️中央開花三十目$58用糯米紙做成的蝴蝶🦋非常生動!爽口甜美的荔枝肉,加上荔枝、柚子調配的沙冰🍧酸酸甜甜,非常清新解暑!還有脆波波寒天珍珠粒,口感層次豐富,味道令人驚豔👑⭐️平安包特飲 -紫芋抹茶包$62色彩繽紛🌈組合:紫薯芋泥+燕麥奶,迷你雙色芋圓粒,特濃抹茶🍵可以因應個人口味調節!口感順滑可口,仲有長洲特色平安圖案糖餅🤩餐廳:三:三 (長洲)地址:長洲北社五里4A號地舖
用心🩷的三:三

⭐️紫薯芋泥肉鬆吐司$40

⭐️店長炸雞翼$38

⭐️中央開花三十目$58

⭐️平安包特飲 -紫芋抹茶包$62

餐廳:三:三 (長洲)
地址:長洲北社五里4A號地舖
  • 中央開花三十目
  • 紫薯芋泥肉鬆吐司
  • 店長炸雞翼
2023-10-22 40 瀏覽
三:三長洲北社五里4號A地下營業時間:星期一至四:11:00-19:00星期五至日:11:00-20:00長洲很舒服的cafe,雖然地點比較偏僻唔係好近碼頭但係呢間小店有太多特色飲品,而家十分吸引眼球打卡一流,呃like 首選呢間小店,店內有個大窗口枱可以打打卡。雪薏無花果 $58柚子梳打咖啡 $48柑柑兔子 $52話梅荔枝青檸 $55每杯飲品上枱都有驚喜,顏色好靚。巴斯克芝士蛋糕(限定味道 - 開心果)$68限定開心果味道濃郁,啖啖有開心果果仁香味,蛋糕有夾心係開心果醬,整體甜度適中適合怕太甜嘅人又想食蛋糕可以試吓,都係小店手工製限定供應。爸爸手工意式薄餅千島夏威夷薄餅(火腿及菠蘿)$78手工薄餅熱辣辣上枱,芝士多拉絲拉得好長添,味道可口同朋友分享推薦。
三:三

雪薏無花果 $58
柚子梳打咖啡 $48
柑柑兔子 $52
話梅荔枝青檸 $55
每杯飲品上枱都有驚喜,顏色好靚。

巴斯克芝士蛋糕(限定味道 - 開心果)$68

千島夏威夷薄餅(火腿及菠蘿)$78
柚子梳打咖啡
巴斯克芝士蛋糕(限定味道 - 開心果)
雪薏無花果
話梅荔枝青檸
2023-10-21
柚子梳打咖啡
巴斯克芝士蛋糕(限定味道 - 開心果)
雪薏無花果
話梅荔枝青檸
  • 特色飲品
2023-10-16 49 瀏覽
長洲等船離開,諗住錯過咗一班船,搵一間cafe坐下hea時間,其實已經食咗午餐,但係又唔好意思淨係嗌兩杯嘢,所以同朋友仔嗌咗份三文治,三文治入面啲芋泥好正,加埋啲珠都好飽肚,嘢飲就一般,靚靚地打下卡ok
#pb食在長洲 #pbcafe系列 長洲家庭式三點三咖啡店☕️中秋節同屋企人去左長洲hea下 由於個日唔係公眾假期 入面唔算多人 幾舒服😍 個日去左兩間cafe 今次先介紹呢間家庭式cafe先🤪 佢位於海鮮街個邊 距離長洲碼頭大約5-10分鐘路程👍🏻 離遠就會見到呢間白色裝修嘅轉角cafe 店內唔大 只有4-5張枱 由一家人主理 感覺好溫馨🥰.佢主打吐司 芋泥吐司、芝士吐司等 價錢$40-$56不等😋 其他食物選擇唔多 主食只有4-5款選擇 包括意粉、Pizza、沙律等😋 不過價錢就絕對良心價 $58-$68不等 包烏龍茶一杯👍🏻 飲品選擇反而幾多 有好多特色飲品😍🔹爸爸手工製薄餅🍕推介❤️ 由爸爸親自整餅底再入爐焗 然後新鮮出爐上枱😍 一上枱已經聞到好香 個餅底好鬆脆👍🏻 Pizza落足料芝士、黑松露份量超多 拎起會拉絲😋 以價錢$58仲包埋一杯凍烏龍茶 呢個pizza真係無得輸 幾抵食🥰🔹特濃香蒜蘑菇煙肉意粉🍝雖然用料好簡單 但勝在夠足料👍🏻 意粉炒得幾乾身 唔會淋哂😋 價錢同樣都係$58包杯烏龍茶 算係幾良心價🥰🔹桃花朵朵🍑打卡飲品❤️ 其實佢蜜桃益力多沙冰配玫瑰花瓣🤪 上面嘅蝴蝶、旁
#pb食在長洲 #pbcafe系列
長洲家庭式三點三咖啡店☕️

🔹爸爸手工製薄餅🍕

🔹特濃香蒜蘑菇煙肉意粉🍝

🔹桃花朵朵🍑
打卡飲品❤️ 其實佢蜜桃益力多沙冰配玫瑰花瓣🤪 上面嘅蝴蝶、旁邊嘅桃花圖案都係用糯米皮整成 所以都食得👍🏻 沙冰飲落好消暑 一d都唔甜 蜜桃味、益力多味融為一體😋

🔹黑糖薑母茶(凍)🫖
好健康嘅飲品🤪 上枱後要等黑糖磚溶化後先飲 飲嘅時候自己隨意加冰粒👍🏻
🔹凍Cappuccino ☕️

整體✨ 呢間家庭式cafe位於海鮮街個邊 距離長洲碼頭大約5-10分鐘路程🤪 店內外裝修以白色、木系為主 由一家人主理 好溫馨🥰 食物選擇唔多 但價錢超抵食 而且落足料👍🏻 特別推介爸爸手工製薄餅❤️

三:三 (長洲)
長洲北社五里4A號地舖
2023-07-30 289 瀏覽
長洲近年開咗好多cafe小店,好啱行到攰入去食吓嘢飲吓嘢hea吓~~ 三:三位置比較入,唔近大街,而係近民居,所以環境比較寧靜舒適▪️啡蝶仙子 (炸紅豆煎堆、雲呢拿雪糕、特濃咖啡)🍨☕️煎堆應該係新鮮炸起,好脆好香口,入面嘅紅豆綿密。配埋雲呢拿雪糕、特濃咖啡食,好特別▪️平安包特飲 - 紫芋抹茶包 (紫薯芋泥、芋圓、燕麥奶、抹茶拿鐵)🍠🥛🍵紫芋味道天然,唔太甜。抹茶拿鐵好濃抹茶味,倒埋落紫薯芋泥燕麥奶度,都好夾。小芋圓有咬口,增加口感▪️中央開花三十目(葡萄柚,荔枝,草莓沙冰、鮮忌廉、荔枝肉及西柚肉)🍹面頭有幾粒大大粒嘅荔枝肉,好足料。沙冰嘅葡萄柚味、荔枝味比較出,冇乜草莓味,感覺唔加草莓都得。整體酸酸甜甜,好fresh,啱晒夏天三:三📍長洲北社五里4A號地舖

▪️啡蝶仙子 (炸紅豆煎堆、雲呢拿雪糕、特濃咖啡)🍨☕️

三:三
📍長洲北社五里4A號地舖
啡蝶仙子
平安包特飲 - 紫芋抹茶包
啡蝶仙子
平安包特飲 - 紫芋抹茶包
2023-06-14 362 瀏覽
一向覺得長洲太多人太熱鬧,今次嘅體驗好不一樣。去咗參加一個活動,所以入咗長洲,活動在一間好有驚喜嘅cafe進行!由於cafe位於民居,環境寧靜舒服,同平時熱熱鬧鬧嘅長洲好唔同。cafe的店員十分親切,照顧周到,以為去咗台灣!食物飲品精緻美味,極ig able! 以為自己去咗日本!今次試咗多款Toast,都好正,尤其喜歡香芋。多款飲品都好正,朋友飲咗四季春,茶品加分啊!我杯荔枝lime cold brew及羽衣甘藍berries 飲品都極出色,香港飲到呢啲嘢係值得坐1個鐘船入去搵佢哋!下次去長洲,會再嚟啊!

下次去長洲,會再嚟啊!
☙ 三:三 ❧ 長洲𝗰𝗮𝗳𝗲愈開愈多,今次試的三:三亦係其中一間人氣店,由一對夫婦經營,雖然假日都幾多人光顧,但完全感受到老闆們非常用心地對待客人,會主動介紹𝗺𝗲𝗻𝘂、打招呼等好難得❤️食物價錢非常親民,必試小店的特式飲品,每杯都精心設計,外表超美又好飲✨ ࿐ 🦋中央開花三十目 $𝟱𝟴💫 由葡萄柚、草莓沙冰等製成,葡萄柚重但草莓味偏淡,配埋頂層的香甜荔枝肉,味道非常清新,夏天飲一流🌞 🍀羽衣莓莓 $𝟲𝟮💫 雖然用上羽衣甘藍但冇草青味,容易入口,呢杯的草莓比另一杯更重,健康之選~ 🥪爆珠紫薯芋泥吐司 $𝟰𝟬 紫薯芋泥凍凍地、微脆的吐司,加埋大量煙韌珍珠,口感好豐富,但芋泥略嫌唔夠香🤌🏻 🍝特濃蒜香白汁蘑菇煙肉意粉 $𝟱𝟴 意粉偏硬身,蒜香適中,唔算話好濃,配料都幾多,勝在夠平🤑
☙ 三:三 ❧
 ࿐
🦋中央開花三十目 $𝟱𝟴💫

🍀羽衣莓莓 $𝟲𝟮💫
羽衣莓莓

🥪爆珠紫薯芋泥吐司 $𝟰𝟬

🍝特濃蒜香白汁蘑菇煙肉意粉 $𝟱𝟴
意粉偏硬身,蒜香適中,唔算話好濃,配料都幾多,勝在夠平🤑

2023-04-09
羽衣莓莓
2023-04-25 225 瀏覽
長洲小店多不勝數,《三:三》個名同裝修格調一睇就覺得可以一試既小店Cafe.Set Lunch 揀左個:🍝🍝特濃蒜香白汁蘑菇煙肉意粉 $58一黎到第一個感覺係份量可以再多少少,但配料既比例唔少。唔緊要食左先。一試有驚喜!真係好濃既醬汁,好香既carbonara 呀。D醬唔會太稀,剛剛好掛到喺意粉上面。🥤🥤果系梳打 - 蘋果 $20Set lunch 既話加$20就可以隨便點一杯$38以下既飲品。絶對諗唔到一杯蘋果梳打可以咁好飲,一黎到即刻問店員上面果塊係咩黎。原來係蘋果乾呀,飲落唔會太甜又有陣紅蘋果同清新既味道。🔆🔆重點黎啦,重點係呢間小店既店員,每一位服務態度都非常好!好細心好好禮貌,Encore 指數爆燈呀味道:🐧🐧🐧🐧🐧價錢:🐧🐧🐧🐧滿足:🐧🐧🐧🐧🐧

Set Lunch 揀左個:
🍝🍝特濃蒜香白汁蘑菇煙肉意粉 $58

🥤🥤果系梳打 - 蘋果 $20
原來係蘋果乾呀,飲落唔會太甜又有陣紅蘋果同清新既味道。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧
價錢:🐧🐧🐧🐧
滿足:🐧🐧🐧🐧🐧
果系梳打  -  蘋果
2023-04-24
果系梳打  -  蘋果
2023-04-05 195 瀏覽
與家人嚐試魚同的咖啡店,這次選擇了 洛神花梳打及甜品鮮果吐司,這裡的飲品整得好有心機,打卡一流,味道也很好,不太甜,採用蜂蜜去調味。吐司方面朝感受到用牛油&蜂蜜去烤過,可能這次烤得比較硬,讓我很難下口,蜂蜜及Cream 有些不足,若多一點會好些。環境方面,可能是我們選擇的時間4-5時間,人比較多,比較嘈雜,感覺不太舒適。總體來說,若你喜歡飲特色的飲品,這間店值得一試,可以購買一杯後到長洲的海邊去享受風聲。
吐司方面朝感受到用牛油&蜂蜜去烤過,
可能這次烤得比較硬,讓我很難下口,
蜂蜜及Cream 有些不足,若多一點會好些。

2023-04-05
  • 洛神花梳打