2016-05-29 133 瀏覽
今晚來到尖沙咀,友人想吃火鍋,搜尋到一間位於樓上鋪的中日料理,頗是吸引所以就試試。6款醬汁選擇。蝦滑、墨魚滑。打得綿綿的蝦滑和墨魚滑,入口鮮香彈牙,蝦滑更是蝦味突出,我愛吃蝦所以對蝦丸蝦滑情有獨鍾,蝦肉爽口彈牙,沒有霉身口感,頗是吸引。各款海鮮。鱔片、鯇魚片、海蝦等。我加單了數次👍🏻海蝦大隻爽口,肉質彈牙不會霉身,魚類入口頗是鮮甜,可是骨較多要小心食用。魚肉彈牙嫩滑,味道頗是鮮美。安格斯牛小排。牛味濃郁的牛小排,肉質嫩滑爽口,牛味突出鮮味,輕輕一滾肉質頗是嫩口,不鞋口不帶筋,出色牛肉。火鍋店的刺身,三文魚和帶子頗是鮮甜,厚厚一片口感頗為豐富,刺身不腥沒有雪藏味道,算是不錯的水準。
6款醬汁選擇。
蝦滑、墨魚滑。
各款海鮮。
安格斯牛小排。
火鍋店的刺身
2016-05-29
2016-05-28 607 瀏覽
老公向來是牛魔一族,對日式涮涮鍋更是百吃不厭,所以久唔久就會去食返一次。早前從網評發現,尖沙咀近日開咗間名字叫《三禾中日料理》的 Shabu Shabu 放題店,據說餐廳除了有靚牛任食外,連刺身、餐前小食、火鍋配料、甜品和飲品等都是任點任叫、無限 encore,睇落好似幾吸引,所以趁這晚周五,下班後就拉埋老公一起過來試試。餐廳位於加拿分道國際商業信貸銀行大廈 8 樓,甫踏進店,即見內裡地方頗大,環境寬敞,四周用上淺木色和灰色為主調,配襯粉紫色的天花,裝潢優雅簡潔,令人感覺舒服。入座後,趁時間尚早,先在場內巡了一圈,發現原來餐廳還設兩個獨立房間,方便不同人數用作私人派對及飯局。而這晚我倆就被安排坐在闊落的卡座,外望雖然只是樓景,但感覺開揚。安頓後,先看價目表,原來這裡的 120 分鐘火鍋放題,是根據所選牛肉的級數而定價的,當中包括有極品全和牛放題 (星期一至四 $428、星期五六日及公眾假期 $448、) 和這晚我倆點選的極上安格斯牛小排放題 (星期一至四 $248、星期五六日及公眾假期 $268)。先揀湯底,點了骨膠原黑豚肉骨鍋,湯鍋內雖然沒附上自製的骨膠原啫喱,但就加入了不少豬骨來熬
安頓後,先看價目表,原來這裡的 120 分鐘火鍋放題,是根據所選牛肉的級數而定價的,當中包括有極品全和牛放題 (星期一至四 $428、星期五六日及公眾假期 $448、) 和這晚我倆點選的極上安格斯牛小排放題 (星期一至四 $248、星期五六日及公眾假期 $268)。先揀湯底,點了骨膠原黑豚肉骨鍋,湯鍋內雖然沒附上自製的骨膠原啫喱,但就加入了不少豬骨來熬製,真材實料。
開餐前,可以趁空檔先混醬。先由刺身開始,其實這裡的刺身,選擇不多,只有挪威三文魚、章紅魚、日本帆立貝、赤貝片、鮑魚片、八爪魚片及北寄貝片 7 款。點了幾款淺嘗,其實大部分水準都唔錯,尤其是筆者至愛的三文魚,雖然入口未至於十分油潤肥美,但勝在肉質柔軟新鮮;而外形厚身的帶子,食落亦夠曬鮮甜,若不是要留肚吃牛的話,真想再 encore。
沒點餐前小食,不過其實店方都幾細心,小食分滷水和麻辣系列,以迎合不同食客的口味。肉食方面,除了可以任點主角極上安格斯牛小排外,原來還有三禾特製雞件、豬頸肉、紐西蘭羊肉片和熊本豬梅肉片可供選擇。牛小排水準果然不俗,不但色澤嫩紅,而且油花分布平均,入口軟綿綿,油脂亦夠曬濃香,如果再厚切一點就更好。而老公就讚熊本豬梅肉片吃起來既柔軟又多汁,亦值得推介。
至於人氣手作系列,選擇亦非常豐富,有墨魚滑、蝦滑、鯪魚滑、鮮豚肉滑。蝦滑夠新鮮、墨魚滑亦很爽彈,不過最愛當然還是人氣之選的手打黑松露鮮豚肉滑,質地帶微微粘稠感,入口散發淡淡的黑松露香。另外也試了限量供應的手打鵝肝鮮牛肉丸三禾年糕福袋,前者牛肉丸肉質彈牙,中間釀入了鵝肝粒,鵝肝本身有油香,可以被牛肉完全吸收,入口油潤得來又不會太肥膩。而以腐皮包住的年糕福袋,咬下煙煙韌韌,口感亦不俗。
接著是自家製彈彈丸系列,揀了黑椒牛筋丸、皮蛋薑汁貢丸、流心芋蓉水晶包及流心豆沙水晶包。用貢丸包住薑汁皮蛋,做法創新,相信大家都比較少見到,一粒肉丸有幾種口味,夠曬頂癮;而兩款水晶包當中,就較愛中間包咗豆沙餡嗰款,雖然流心效果唔明顯,但皮身透薄,豆沙餡料甜度適中,味道不俗。
沒試投其所好至愛系列,不過記得其中一位食友很愛吃雞子,若她在場的話,一定會推介佢一試。海產盛薈選擇都算多,有青口、鯇魚骨腩、魷魚吊筒、虎蝦、白鱔片等。原隻虎蝦灼熟後去殼,肉質鮮甜爽彈、入口啖啖肉,讓人吃得痛快。而白鱔片就更加唔可以錯過,不但晶瑩剔透、而且切得片片厚薄均勻,食落鮮甜爽口,比一般魚片好吃。
由於要留肚吃甜品,所以麵類沒多點,不過吃火鍋當然唔少得生根、卜卜脆的響鈴卷鮮炸魚皮新鮮野菜的選擇勁豐富,有油麥菜、娃娃菜、唐生菜、皇帝菜等等,試咗幾款,水準都唔錯,夠新鮮,充滿水份,稍微涮煮就已經食得,清甜可口!
自家製甜品
有 5 款,愛甜嘅我,當然要全部試勻。初頭還以為朱古力燉蛋是 Chocolate Crème Brûlée,估唔到原來是帶巧克力濃香的朱古力奶凍,質感同旁邊的北海道 3.6 牛乳奶凍相若,兩者皆滑嘟嘟、涼浸浸,奶香十足,入口涼意由喉頭滑入心脾,好舒爽!至於芒果布甸,食落唔會只得個「甜」字,而且內藏西米及芒果肉,好足料。
木糠布甸
賣相趣緻,造型如小盆栽,面層泥土其實是餅乾碎,另加插香草以作點綴。布甸質地幾鬆軟,唔會雪到實曬,而且忌廉味道好香、好滑,甜度又適中,值得推介。壓軸當然是我至愛的即焗朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕,其實個心太軟好迷你的骰,一個人掃兩、三客絕對無難度。由於是即焗,所以端上來時仍熱燙燙,不過切開流心程度不高,但蛋糕外層鬆軟,加上入口啖啖香濃的朱古力味,配雲呢嗱雪糕吃,水準亦不俗,是筆者心水之選。
免費飲品選擇唔多,獨沽一味汽水,不過服務員好殷勤,會主動提出代為取回座位。如果想食得豪一點的話,其實可以試吓極品全和牛放題,不過這晚吃的牛小排,水準都唔錯,油花紋理雖不及上級和牛般細緻,但仍軟腍富油香,加上價錢平一截,難怪就這晚所見,亦頗受場內食客歡迎。
2016-05-27
2016-05-27 227 瀏覽
同朋友都鍾意打邊爐, 偶然搵倒呢間新開嘅中日料理就去試下.地點都幾容易搵, 尖沙咀地鐵N2出口附近. 間鋪都算大, D位擺得幾闊唔會櫈貼櫈, 兩邊仲有卡位, 坐得都好舒服. 中日料理, 其實都係港式打邊爐. 不過有D日式嘅野食好似刺身. 佢地有兩個火鍋放題餐: 和牛餐($4xx)同美國安格斯牛餐($248).我地就食美國安格斯牛餐. 呢間打邊爐最好就係D丸呀響鈴之類係可以以粒同件計, 叫一粒牛丸同一件響鈴都得. 變咗就算得兩個人去食都可以試倒好多野. 湯底要咗冬瓜湯底, 見佢幾特別有個冬瓜係入面. 湯底個賣相靚, 冬瓜上面鋪咗芫茜, 當然唔少得皮蛋. 湯底幾清淡, 皮蛋起哂花好好味.想講爆醬芝士牛丸. 本身芝士牛丸好多地方都食倒,但呢度嘅牛丸入面D芝士比其他地方多, 所以一食落口勁多芝士必出嚟.食個牛. D牛肉切得好薄, 所以滾兩滾就熟. 望落去都已經見倒有D脂肪, 食落口好腍好滑好新鮮. 正!推介嘅係手打鵝肝鮮牛肉丸, 呢個比較特別因為其他地方應該冇. 侍應叫我地要滾耐D因為呢隻牛丸要包住粒鵝肝, 所以比其他牛丸厚身.我地見個牛丸浮起面之後繼續滾多佢2至3分鐘倒先食. 隻筷子一吉入去
同朋友都鍾意打邊爐, 偶然搵倒呢間新開嘅中日料理就去試下.
推介嘅係手打鵝肝鮮牛肉丸, 呢個比較特別因為其他地方應該冇. 侍應叫我地要滾耐D因為呢隻牛丸要包住粒鵝肝, 所以比其他牛丸厚身.我地見個牛丸浮起面之後繼續滾多佢2至3分鐘倒先食. 隻筷子一吉入去D鵝肝油即刻流出嚟. 入面粒鵝肝好香, 同D牛丸個味都好夾.
而其他食物質素都吾錯,新鮮又彈牙...食到最尾要食埋D冬瓜, 個冬瓜吸哂其他食物嘅精華, 好入味所以唔好嘥咗佢.

最後就係甜品, 有芒果布甸, 木糠布甸, 北海道奶凍, 朱古力燉蛋同心太軟. 都係放題. 每件份量細細地等你可以試幾款都得. 我食咗心太軟, 朱古力味夠濃, 如果唔係飽我一定食多件. 朋友食芒果布甸我都試咗少少. 芒果味幾重, 同埋唔似有D一食落就知係用化學調味芒果汁. 以一間非甜品鋪嚟講佢D甜品好有水準, 有驚喜!
整體嚟講呢度D野食都好新鮮, 環境又唔錯. 下次會encore想試佢個和牛餐.
2016-05-26
2016-05-26 381 瀏覽
朋友介紹話有間新開的打邊爐有冬瓜鍋幾特別,所以佢今日專登同我一齊去試下佢,今日大約8點到,我地2個人坐四人位都勁舒服而吾迫,感覺幾好,今次黎當然我地食返冬瓜鍋啦,而我地再叫左吾同的食物大約食到10點半先走,每人放題我地選擇$248款,都有不同款式選擇而都新鮮,而且最好係以粒黎計,自己想食幾多寫幾多,吾會浪費食品,當然仲有甜品滯,最後我地超飽地離開!~黎到有6款醬汁選擇,但最後都冇咩食到,因為這裡食品新鮮都不太需要醬汁。飲品方面以汽水為主,但我同朋友不飲凍飲關係,我地最後飲熱茶。因為見到另加有韓國海膽食而都係$120左右,所以叫了一板黎試下,食落去味道都濃而沒有太大股吾新鮮感覺,都不錯。見到佢地有丸都好特別,所以每款都叫了一些,薑汁皮蛋牛丸味道濃而好香皮蛋香,芝士牛丸勁多芝士係入面,所以食這些醬爆要小心點。朋友之後仲見到鵝肝牛丸,從未見過所以叫左2粒,原來仲要係手打牛丸加鵝肝,食落去一口鵝肝油已經流出黎,之後見到大粒鵝肝係入面,牛肉有口感加上鵝油原來味道更濃更香添。而佢其他丸都味道不錯,我地都叫左魚滑,好有口感而彈口,魚滑必食。之後見到有刺身十分開心,但因為朋友吾食生食品所以只有我自已獨
之後見到有刺身十分開心,但因為朋友吾食生食品所以只有我自已獨食…..大約今次叫了5款刺身,食落去好新鮮冇雪味,三文魚食落魚脂都不少,北寄貝有口感不錯。
牛肉因為叫$248關係,以為會係求其普通牛肉,點知黎到牛肉薄得黎有點牛肉脂十分漂亮,之後煮一煮就可以食,牛肉味勁香而保持到牛脂好味,而且因為薄身關係完全吾硬仲保持到軟身,最後我地一人一碟絕對吾過份。
原來仲有小食,有辣有吾辣(卤水和麻辣),今次叫左海帶和皮蛋先,食落味道夠麻辣而香口,辣度滲入十分出色,皮蛋夠香而海帶吾淋有口感。
女仔當然最愛吃菜,我地叫左個自制菜盤…哈哈…菜都新鮮而份量剛好,而響鈴雖不是新鮮炸但都有點脆口而吾油都可以。
甜品都有5款選擇,沒有什麼雪糕,但這5款已十分吸引度極高。芒果布甸好有原有芒果味,完全吾假。奶凍有口感而香牛奶味,朱古力都滑身,但有少少酒味,本人就麻麻。心太軟必食,香朱古力味而吾硬身,流出軟軟的朱古力醬,有微溫,份量不大,一人一個絕對吾過份。
2016-05-25
2016-05-24 412 瀏覽
朋友飯局,有時想不到吃甚麼,選擇一間火鍋放題店也不錯,勝在選擇多,任君選擇。是日跟朋友在尖沙咀逛完街,看到三禾的易拉架,見到有刺身有打邊爐,價錢也合理,就決定試試。******************************三禾位於加拿分道和河內道交界的一棟銀座式商廈內,即是K11對面,都算方便易找。食店佔據整層樓面,所以甫步出電梯就見到三禾發光的招牌。食店地方都算大,約可容納近百位食客,但座位亦未算擠迫。火鍋放題限時兩小時,按不同時段收費,是晚為周末晚上,所以每位$248加一。除了刺身和一般火鍋料外,食店也提供中式小食、甜品和飲料,但當中只有汽水是任飲的。由於是火鍋放題店,所以每個位子上都備有兩個醬油碟,一個用來盛載芥末和魚生豉油,而另一個則用來盛載火鍋豉油,每枱亦們有一盤六款調味料以加入火鍋豉油內。湯底有六款選擇,如果想要鴛鴦鍋,則要另加$38。由於朋友怕熱氣,我們就選了清熱冬瓜皮莞茜鍋。但見湯底不帶半點油份,罪惡感也稍減了一點。在等火鍋滾起期間,就先吃點刺身和小食。刺身有八款選擇,每樣點了一點來試試,有三文魚、章紅魚、帆立貝、赤貝、鮑片、八爪魚和北寄貝。刺身雖然頗為薄切,但卻沒有

食店地方都算大,約可容納近百位食客,但座位亦未算擠迫。
火鍋放題限時兩小時,按不同時段收費,是晚為周末晚上,所以每位$248加一。除了刺身和一般火鍋外,食店也提供中式小食、甜品和飲料,但當中只有汽水是任飲的
清熱冬瓜皮莞茜鍋
在等火鍋滾起期間,就先吃點刺身和小食。

刺身有八款選擇,每樣點了一點來試試,有三文魚、章紅魚、帆立貝、赤貝、鮑片、八爪魚和北寄貝刺身雖然頗為薄切,但卻沒有雪味,當中我比較喜歡帶嚼勁的赤貝、八爪魚和北寄貝。
刺身
麻辣皮蛋

麻辣皮蛋一碟足有一隻皮蛋,辣度雖然只屬小辣程度,但麻勁卻不少,由於個人喜歡香辣多於麻辣,所以不太受得住這股麻勁。
麻辣皮蛋
待湯底滾起,又夾起一塊鍋內的皮蛋試試,但見皮蛋表面有松花紋,入口帶點Q彈,由於還沒下火鍋料,所以能吃出皮蛋本身的味道。
極上安格斯牛小排

牛小排雖然頗為薄切,但驟眼看脂肪紋都頗平均。
極上安格斯牛小排
牛小排入口軟嫩而沒有筋,味道不錯。
爆醬芝士牛丸

芝士牛丸賣相跟平常的牛丸差不多,每粒約有乒乓球般大。
爆醬芝士牛丸
咬開果然有很多芝士流出來,芝士味頗香濃,牛丸也有咬口,味道不錯。
左:手打黑松露鮮豚肉滑

右:新鮮手打蝦滑

兩款滑都以膠筒盛載,旁邊還附有刮刀,方便把滑分開放入鍋內。
手打黑松露鮮豚肉滑&新鮮手打蝦滑
蝦滑都吃到淡淡蝦味,帶點彈口,味道不錯。
新鮮手打蝦滑
豚肉滑即使從鍋上掏出,仍能見到有黑松露附在表面。入口都頗香黑松露味,肉質嫩滑。
手打黑松露鮮豚肉滑
娃娃菜
娃娃菜一碟份量雖然不多,但兩個人吃剛剛好。菜葉沒有黑邊,都頗為新鮮。
娃娃菜
吃到最後,鍋內的冬瓜都已煲得整個解體,就掏一件來試試。冬瓜件非常軟腍,入口清甜而帶點肉的鹹鮮味。
即焗朱古力心太軟配雲呢拿雪糕

雖然甜品只有五款選擇,但款式以放題店來說都算頗特別,不是普通的雪糕或雪米糍。心太軟體形的骰,大約是平常一半的大小。
即焗朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
切開心太軟,內裡的朱古力醬緩緩湧出,流心效果不錯。心太軟入口軟綿,質地不會過乾,朱古力醬味道香濃,雲呢拿雪糕奶味不算重,但口感都頗幼滑,整體味道絕對拍得住甜品店的水準,甚有驚喜。
木糠布甸
木糠布甸以盆栽造形雖說不上突出,但細心位是連湯匙也造成鐵鏟造形,賣相討喜。布甸梅花間竹一層忌廉一層餅碎,忌廉入口幼滑,甜度適中,甜體味道不俗。
木糠布甸
總結,食物選擇都算多,味道不錯,當中甜品更有驚喜,價位屬合理水平,地方大座位多,基本上不用訂座也可以,即興飯局想不到吃甚麼也值得一試。
2016-05-22
手打黑松露鮮豚肉滑&新鮮手打蝦滑
新鮮手打蝦滑
手打黑松露鮮豚肉滑
木糠布甸
任食刺身, 任食靚牛, 另推介心太軟加木糠布甸!!!難得約到班舊老死, 特登揀間放題x任食邊爐既鋪頭, 地點幾好, 地鐵站口隔離, 訂左12位, 去到等左幾分鐘就有間房俾我地, 唔錯隨左打邊爐d 普通料齊全, d 牛質量真係幾唔錯, 加埋d 全食刺身, 要幾多上幾多, 唔漏單, 加上最難忘既係佢個木糠布丁同心太軟, 味道剛好, 又有冰火享受, 明明好飽都食得落, 前中後段都好滿足~
任食刺身, 任食靚牛, 另推介心太軟加木糠布甸!!!

隨左打邊爐d 普通料齊全, d 牛質量真係幾唔錯
蕃茄湯+小辣湯
木糠布丁
心太軟
見到d 醬, 胃汁都出埋, 明明好飽都仲食到^^
2016-05-21
5 分鐘 (堂食)
蕃茄湯+小辣湯
木糠布丁
心太軟
見到d 醬, 胃汁都出埋, 明明好飽都仲食到^^
2016-05-23 276 瀏覽
約食中同五月天生日飯,公司同事上星期食過話呢間方便傾計,所以就早一日book左呢間餐廳樓下個易拉架標榜食牛🐮番茄湯底,芝屎另上,食落好creamy, 同埋可以中途加芝屎任食魚生,質素正常任飲飲品剩係得呢D我地叫左個平既安格斯牛,牛睇落去好靚,食落去綿,好食過牛陣等地方既安格斯好多,一分錢 一分貨(每次十碟十碟咁叫,因為真係正)竹笙同埋鵝腸都係亮點黑松露魚滑,魚子蝦滑,gimmick👌🏼原本湯底再加番茄,再加芝屎,之後冰豆腐索哂個湯自包餃,班女士話好食,我就覺得正常膳不錯,不過得一兩個人食,唔敢叫多食泥了....反而個心太軟伴雪芭好好好正!!!好食到即刻食左,唔記得影相芒果布甸正食物掂,所有食物都係新鮮料,而且多元化,值得支持!肥老闆好好人,破例唔收切蛋糕錢。希望老闆日後會引入多D款式既飲品。
樓下個易拉架標榜食牛🐮
任食魚生,質素正常
任飲飲品剩係得呢D
竹笙同埋鵝腸都係亮點
黑松露魚滑,魚子蝦滑,gimmick👌🏼
原本湯底再加番茄,再加芝屎,之後冰豆腐索哂個湯
自包餃,班女士話好食,我就覺得正常
膳不錯,不過得一兩個人食,唔敢叫多
食泥了....
反而個心太軟伴雪芭好好好正!!!好食到即刻食左,唔記得影相
芒果布甸正

食物掂,所有食物都係新鮮料,而且多元化,值得支持!
肥老闆好好人,破例唔收切蛋糕錢。
希望老闆日後會引入多D款式既飲品。

2016-05-21
慶祝紀念
生日
  • 番茄芝士湯底
2016-05-23 132 瀏覽
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。三禾中日料理.牛氣十足.質素火鍋。✰•*˚✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿❤餓底飯聚❤❤香港人任何季節可會食火鍋今次來到J11行街,就特意去試試一家新開的日式火鍋放題三禾中日料理和三木是姊妹店,才開了個多星期從位置而言,近SHOPPING MALL易搵;從環境看來,寬敞舒服,光猛乾淨從食物而言,新鮮而有驚喜,算是一間拎高分的放題店首先安排有道,火鍋的豉油配料應有盡有此外,因為有日式火鍋之外,更包刺身放題連豉油碟都準備了2個,方便點不同種類的食物朋友點選了日本北海道豆乳鍋湯底雪白而豆味香濃,而且火力十足,非常容易沸騰要讚的是,任食的牛肉品種多而有質素,香氣持久力強A5和牛味道有濃濃牛香,是牛魔王必點之選豬頸肉、熊本豬梅肉都令不好豬的本小姐大為讚賞脂肪均勻而彈牙,三禾特製雞件亦是必點之列!還有大量的鮮打蝦滑和松露豬滑,都是賣眷相與味道同在的最正是野菜也非常新鮮,令火鍋湯底更加鮮甜在等吃火鍋的時候,仍是非常充實的因為有不少熟食與刺身要為此家的刺身點讚,真的是色美味鮮 而令人想不到的是滷水貨仔!這裡的滷水雞翼、滷水雞腎、滷水蛋和滷水金錢肚都非常好吃是認真的貨色
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。三禾中日料理.牛氣十足.質素火鍋。✰•*˚

✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿

❤餓底飯聚❤

香港人任何季節可會食火鍋

今次來到J11行街,就特意去試試一家新開的日式火鍋放題

三禾中日料理和三木是姊妹店,才開了個多星期

從位置而言,近SHOPPING MALL易搵;

從環境看來,寬敞舒服,光猛乾淨

從食物而言,新鮮而有驚喜,算是一間拎高分的放題
首先安排有道,火鍋的豉油配料應有盡有

此外,因為有日式火鍋之外,更包刺身放題

連豉油碟都準備了2個,方便點不同種類的食物
朋友點選了日本北海道豆乳鍋

湯底雪白而豆味香濃,而且火力十足,非常容易沸騰

要讚的是,任食的牛肉品種多而有質素,香氣持久力強
A5和牛味道有濃濃牛香,是牛魔王必點之選

豬頸肉、熊本豬梅肉都令不好豬的本小姐大為讚賞

脂肪均勻而彈牙,三禾特製雞件亦是必點之列!

還有大量的鮮打蝦滑和松露豬滑,都是賣眷相與味道同在的

最正是野菜也非常新鮮,令火鍋湯底更加鮮甜
在等吃火鍋的時候,仍是非常充實的

因為有不少熟食與刺身

要為此家的刺身點讚,真的是色美味鮮

而令人想不到的是滷水貨仔!

這裡的滷水雞翼、滷水雞腎、滷水蛋和滷水金錢肚都非常好吃

是認真的貨色!
甜品選擇不少,而當中首選心太軟和木糠布甸

有可愛的賣相,有質素的味道
小評:

真是愈吃愈愛,三禾放題可說是有保證的

下次行街後想不到吃什麼,就來這裡吧!
2016-05-18
2016-05-20 480 瀏覽
三禾中日料理✿和牛食到飽瑩瑩的味覺回憶:新鮮好滋味很久沒有去火鍋打邊邊,今次和朋友一起試新店啦全年吃火是香港人的習慣啦,所以今次選了一個地點方便的新店位於K11對面的三禾中日料理,原來是某日式放題的新店子新開張1個星期,地方很寬敞,局格清靜是朋友家庭聚會的好地方呢!火鍋湯底選擇多多,眼花心多,還是選了日本北海道豆乳鍋上來的湯底白雪雪,很快就滾,香噴噴的豆乳味道作為牛肉的FANS,怎能不點牛!任食的牛肉品種很多,更有A5和牛!牛味香濃,脂肪均勻,令我和朋友讚不絕口!三禾特製雞件,鮮滑而有雞味豬頸肉又是必點的好味,爽口彈牙!熊本豬梅肉意想不到的濃味香口,非常推介多點!豐盛的和牛火鍋應該只吃牛對不對?不對,因為這裡的刺身也是任點的!刺身是朋友的首選,我看到她食到唔停口就知作為滷水控,驚喜看到有滷水熟食開胃!滷水雞翼、滷水雞腎、滷水蛋和滷水金錢肚全都點了一遍,入味好食,特別是金錢肚夠味又夠稔身,絕對必點!另一個開心大發現:這裡的甜品很讚!瑩瑩的胃口留給甜品們了!芒果布甸、牛乳奶凍、燉蛋都很有水準而最重要是心太軟的確流心出色,蛋糕香滑軟熟香滑好味的木糠布甸更令我叫了2個來吃!三禾中日料理食物質素
三禾中日料理✿和牛食到飽
瑩瑩的味覺回憶:新鮮好滋味
很久沒有去火鍋打邊邊,今次和朋友一起試新店啦
全年吃火是香港人的習慣啦,所以今次選了一個地點方便的新店
位於K11對面的三禾中日料理,原來是某日式放題的新店子
新開張1個星期,地方很寬敞,局格清靜
是朋友家庭聚會的好地方呢!
火鍋湯底選擇多多,眼花心多,還是選了日本北海道豆乳鍋
上來的湯底白雪雪,很快就滾,香噴噴的豆乳味道
作為牛肉的FANS,怎能不點牛!
任食的牛肉品種很多,更有A5和牛!
牛味香濃,脂肪均勻,令我和朋友讚不絕口!
三禾特製雞件,鮮滑而有雞味
豬頸肉又是必點的好味,爽口彈牙!
熊本豬梅肉意想不到的濃味香口,非常推介多點!
豐盛的和牛火鍋應該只吃牛對不對?
不對,因為這裡的刺身也是任點的!
刺身是朋友的首選,我看到她食到唔停口就知
作為滷水控,驚喜看到有滷水熟食開胃!
滷水雞翼、滷水雞腎、滷水蛋和滷水金錢肚
全都點了一遍,入味好食,特別是金錢肚
夠味又夠稔身,絕對必點!
另一個開心大發現:這裡的甜品很讚!
瑩瑩的胃口留給甜品們了!
芒果布甸、牛乳奶凍、燉蛋都很有水準
而最重要是心太軟的確流心出色,蛋糕香滑軟熟
香滑好味的木糠布甸更令我叫了2個來吃!
三禾中日料理食物質素不錯,選擇份量也多
以後一定會再來的!
2016-05-16
2016-05-15 161 瀏覽
見佢新開所以就約哂成班朋友一齊試下這家火鍋店。大家都知約食飯好難,難得約得成我地決定食好少少。揀左個a5和牛set,咩牛肉都有得食依隻係安格斯牛,脂肪分佈均勻且鮮紅色,食落口有牛肉味。個人而言,我好鍾意安格斯牛好有咬口。依隻就係 a5和牛,口感一流,第一次食到真正入口即溶嘅和牛。真係有種番唔到轉頭嘅感覺。另外佢仲有提供其他好有水準嘅食物。最欣賞佢個蝦滑,有口感得黎好重新鮮蝦味。最後,一定要留肚食咁靚嘅甜品佢地木糠布甸精緻得黎又好食,真係好想帶番屋企慢慢食。總之,下次約齊班朋友,一定會再上黎回味一次
見佢新開所以就約哂成班朋友一齊試下這家火鍋店。
大家都知約食飯好難,難得約得成我地決定食好少少。

揀左個a5和牛set,咩牛肉都有得食
依隻係安格斯牛,脂肪分佈均勻且鮮紅色,食落口有牛肉味。
個人而言,我好鍾意安格斯牛好有咬口。
真係有種番唔到轉頭嘅感覺。
另外佢仲有提供其他好有水準嘅食物。
最欣賞佢個蝦滑,有口感得黎好重新鮮蝦味。
最後,一定要留肚食咁靚嘅甜品
佢地木糠布甸精緻得黎又好食,真係好想帶番屋企慢慢食。

總之,下次約齊班朋友,一定會再上黎回味一次
2016-05-14
2016-05-09 224 瀏覽
經朋友介紹來到了三禾中日料理,當然係吃主打的牛肉放題,當中有日式和牛美國安格斯當我一入到三禾中日料理時,便有一種贏在起跑線的感覺,因為地方十分舒適,座位一d都唔迫,未開始食已經十分滿足,令我一改以往食放題係很壓迫的感覺馬上不要浪費時間!黑毛和牛美國安格斯,平時一般飯局都只會說:(這些機會不是我的),但今日有圖有真相,我哭了⋯⋯好食的哭了!只想說三禾的牛肉和一般的日式火鍋連鎖店的肉不同,至少不會切到薄得貼在碟上用筷子是夾不到上來的皮蛋冬瓜湯底A5和牛美國極黑和牛美國安格斯牛在這裡第一次食到一種貢丸,皮蛋薑汁貢丸,真的十分好吃,這次我又哭了這皮蛋貢丸吃過後,就如吃了一碗下火(皮蛋瘦肉粥)的精華,大力推介這皮蛋薑汁貢丸黑松露豚肉滑、墨魚滑同蝦滑水晶麻蓉同豆沙包,很好吃雞子同鵝腸,仲有少有的雞腸來到最後,當然要食個精美的甜品作總結,請各位放十萬個心,不是一粒裝雪糕孺米滋!心太軟來講,不好吃的我吃過很多次,這裏的心太軟我可以話,可遇不可求!太好食了!這裏的甜品有着酒店級的水準,如非之前吃得太飽,真的很想宇宙最強般大叫我要十個!各位務必要留肚吃甜品
美國安格斯
皮蛋冬瓜湯底
A5和牛
美國極黑和牛
美國安格斯牛
黑松露豚肉滑、墨魚滑同蝦滑
水晶麻蓉同豆沙包,很好吃
雞子同鵝腸,仲有少有的雞腸
2016-05-02
2016-05-06 707 瀏覽
同幾個朋友o係K11行街街,買夠戰利品,係時候醫肚,其中一個提議打邊邊,我地全部都係火鍋精,梗係舉腳贊成啦!GO!GO!GO!一路行一路OPENRICE ,睇下有咩火鍋店,點知行到附近有間新開的特式火鍋店,好似好正喎!成班人就一支箭沖上去。嘩!仲係放題添,飽喇! 佢地有兩個價錢,兩種選擇o既,一係選a5和牛set,咁就咩牛都有得食 ;另一個就只食安格斯牛,我地呢d食肉獸,點會甘心只食一種牛呢 牛肉上枱了,靚到無朋友呀!最左邊係美國極黑和牛,係咪黑毛豬d friend呀! 中間係安格斯,肉味會比和牛淡,但鍾意有咬口的,必選!而右手邊就係呢餐o既主角,a5和牛,入口即溶就係呢個感覺喇!太滾動了! 我地揀左三種湯底試下,豆乳、芝士蕃茄同冬瓜皮蛋;各有各特式,豆乳湯可以食到食材o既味道,無得呃!蕃茄湯同牛係絕配,仲有濃濃芝士任加,幾有gimmick;冬瓜皮蛋就貼地,一定啱口味,記得最後食埋個冬瓜呀!精華所在!千祈唔好掛住食牛,漏左佢地呀!呢個熊本豬超正,唔知點形容,自己試啦!朋友突然又掛住雞煲,所以點左雞件,有驚喜!滑到無朋友 仲好有心去腌制,又滑又入味;不過
嘩!仲係放題添,飽喇!

牛肉上枱了,靚到無朋友呀!
最左邊係美國極黑和牛,係咪黑毛豬d friend呀!

中間係安格斯,肉味會比和牛淡,但鍾意有咬口的,必選!
我地揀左三種湯底試下,豆乳、芝士蕃茄同冬瓜皮蛋;
各有各特式,豆乳湯可以食到食材o既味道,無得呃!
蕃茄湯同牛係絕配,仲有濃濃芝士任加,幾有gimmick;
千祈唔好掛住食牛,漏左佢地呀!
呢個熊本豬超正,唔知點形容,自己試啦!
朋友突然又掛住雞煲,所以點左雞件,有驚喜!滑到無朋友
仲好有心去腌制,又滑又入味;
不過最比我驚喜係呢個鹿兒島和牛粒,完全不輸a5和牛呀!
驚喜又來了!刺身同海鮮!
絕對係新鮮,比市面o既放題還要好,絕對可以o黎多round
呢個墨魚滑同蝦滑不得了喇!彈牙到飛起!又有驚喜喇!黑松露豚肉滑,松露真的很香,我聞左好耐,耐到比friend鬧,叫我自己再叫過另一個慢慢聞,hahaha
驚喜一浪接一浪,我地原本被a5和牛吸引住,但一路食,已經忘記了和牛o既存在,
雲吞同水餃十分足料,作為配角o既身份,有主角o既實力,讚!

再嚟就係水晶包,一個流心芋蓉,一個流心豆沙,唔好咁啦!
d嘢一流心我就忍唔到架喇!個皮仲咁晶瑩剔透
嘩!年糕福袋同鵝肝鮮牛肉丸
福袋載滿湯汁,年糕軟綿綿,很滿足!
牛肉丸包住鵝肝,上碗時鵝肝已溛化入肉丸內,我一咬落去已爆汁,唔通呢粒就係傳說中o既瀨尿牛丸

仲有一個不得不提,外表平平無奇,食落就番尋味o既皮蛋薑汁貢丸,我無預自己食左四粒架!真係好食嘛!你地自己再叫啦!hahaha
我地呢d四圍打邊邊o既一定知,有雞腸食o既地方,一隻手數得哂,就算去街市買,都要一朝早先買到少少,你話我點會同你客氣先,呢碟我架!你地自己再叫!
最後,驚喜之中o既驚喜,放題竟然有心太軟,我要5個唔該,
總括嚟講,呢間店絕對可以encore,人地無o既佢地有;人地有o既,佢會更正!
  • 皮蛋薑汁貢丸
  • 黑松露豚肉滑
  • 海鮮
  • 熊本豬
  • 鹿兒島和牛粒
  • a5和牛
  • 心太軟
2016-05-06 800 瀏覽
就黎母親節,媽咪最鍾意食火鍋,於是決定試下呢間。🤔其實之前直覺任食火鍋會坐得好逼,所以有D擔心,但係一去到,先知原來D位係超舒服,超寬敞😮!因為樓底又高,一D都冇壓迫感。👍🏻👍🏻餐前小食一點都不兒戲,麻辣豬耳及海帶好夠味,偏辣,但係辣得過癮,我阿媽好like。食物質素不錯,任食也有多種牛肉選擇,仲有A5和牛添呀!😮不過除左主打嘅牛肉之外,呢個熊本豬梅肉片都好正,好爽口,我食左好多呀!😋😋😋我地叫左三個湯底,我最like呢個冬瓜芫茜皮蛋湯😚,食到最尾個冬瓜超淋,而且吸收晒D湯嘅精華,超好味!😋😋另外呢個蕃茄芝士湯亦不錯,芝士同湯底會分開上,鍾意落幾多就幾多,好細心☺️!另一邊白色係牛乳湯底,好香,鍾意試新野非試不可。👍🏻👍🏻原來呢度仲有刺身食,好開心!😍滿足曬我好多個願望,D刺身好鮮甜,而且呢度都好細心分左兩個豉油碟,值得一讚。👍🏻火鍋配料都好有驚喜,丸類好特別好足料好大粒,尤其最like生薑皮蛋豬肉丸,真係估唔到咁match!😮而且呢度竟然有新鮮雞腸&新鮮鵝腸!!!而且火鍋店好少有呢兩樣野,仲要係新鮮,唔係雪藏!!我對眼即刻發光!哈哈!👀海鮮類都唔孤寒,大大隻蝦,原隻魷筒,又有青口及蟮片
就黎母親節,媽咪最鍾意食火鍋,於是決定試下呢間。🤔
食物質素不錯,任食也有多種牛肉選擇,仲有A5和牛添呀!😮
海鮮類都唔孤寒,大大隻蝦,原隻魷筒,又有青口及蟮片!
食到尾聲,我見枱枱都order甜品心太軟,咁我梗係唔執輸啦,原來甜品都係飲食,所以我食埋北海道牛乳奶凍😋
總括來講,食物質素不錯,服務員態度禮貌,座位寬敞,打破一貫對放題好迫嘅睇法,而且地點好方便,一出港鐵站就係,所以一定會再幫襯!!😌
  • 生薑皮蛋豬肉丸
2016-05-05 760 瀏覽
難得一聚~ 友人們提議去吃火鍋,也好~ 反正香港人是全年吃火鍋都沒問題的火鍋民族因大家居住地點唔同,相約喺比較中間嘅地點尖東,友人們知道一間日式料理店新開了日式火鍋路線,決定去試一下,所以今天就去三禾中日料理跟友人們聚一聚~上到去坐底,地方很大,坐位同坐位之間真係有路行,而唔再係背靠背,想去個廁所都要同隔離位講晒唔好意思嘅格局~ 呢啲舒適程度真係得一個字可以形容~~~~「正」因為我地有五個人就揀左兩個鍋,一個係最基本嘅冬瓜皮蛋莞茜湯底,另外一個係日式新口味,北海道豆乳鍋拼芝士蕃茄鍋,個湯黎到嗰時芝士係另上比你,完全會勾起你嘅罪惡感...因為真係好大盤芝士....仲要係你想加幾多就幾多......諗起都流口水~ (溫馨提示﹕雙拼湯底係要另加$38的) 啲湯黎到試味,個冬瓜皮蛋莞茜湯好住家feel~ 完全冇味精味,又不會淡到好似滾水咁~,另外個北海道豆乳,飲落似豆漿~ 會有濃郁豆味,仲有個芝士蕃茄鍋...好味到震~ 佢係用鮮蕃茄同埋洋蔥仲有啲香草整湯底~ 未加芝士前有少少似羅宋湯,加完芝士後會係另一種風味,保證你會愛上。另外,佢地加湯係用上湯加而唔係用滾水~呢方面我覺得好貼心~差啲唔記得左
難得一聚~ 友人們提議去吃火鍋
也好~ 反正香港人是全年吃火鍋都沒問題的火鍋民族
差啲唔記得左提~ 呢間火鍋店分別提供兩種唔同嘅火鍋放題,分別係$428(平日)嘅極上黑毛和牛+美國SRF極黑和牛餐 同埋$248(平日)極上安格斯牛餐,除左肉食外其他嘅配料都一樣,比較過兩面餐牌同可點嘅肉類,反正難得開心,就食豪啲,和牛和牛我來啦~~~~
因為我地剔啲肉類一次過黎,當然即時問問人地咩肉打咩肉,等再叫嗰時都知要叫乜嘛~
咁首先我地由左至右,由上到下咁睇
首先就係A5極品黑毛和牛,均勻嘅脂肪再埋肉,淥佢4-5秒再入口,又滑又有牛味...
然後就到美國代表美國SRF極品和牛,佢比A5和牛再肥一啲,同時牛味都再重啲啲,真係各有各亨受~
然後到最基本嘅安格斯牛,可能因為我食左啲和牛先,對比上黎就淡左少少,不過啲肉質好好~ 咁味道方面當然係和牛好食啦~
然後到鹿兒島和牛粒,大小似粒方糖,放在湯入面淥左一段時間,拎返上黎食都冇渣,仲好好牛味,抵讚
再之後係熊本豬梅肉,熊本熊就聽得多,豬肉第一次見,應該係淥左7-8秒左右吧,比我地自己平時買啲豬肉片濃味好多,仲唔會膩,真係多多都食得落
之後就到三禾特製雞件,到底三禾係咪一個地方名我唔知,不過個雞件好好食,會有啲甜味喺底同時你會食到雞味,完全冇雪氣味,仲要好好好好好滑~
最後到豬頸肉~ 呢個對比起上面哦材料比較普通~ 不過都有豬味~
火鍋點可以淨係食肉?海鮮唔多唔少都要啲啦~
所以我地分別點左啲蝦/青口/魷魚/鱔片咁叫樣樣試吓咁嘛~
仲有呢度仲可以叫埋刺身食,雖然只有5 - 6 款,不過都好食,唔係淨係食到雪味,刺身方面我個人推介係章紅魚同北寄貝
手打滑方面除左基本嘅蝦滑同墨魚滑外,佢地有一個好特別嘅黑松露豚肉滑,很合我口味
之後我地再Order左雲吞同水餃,味道新鮮仲有一個值得讚嘅就係,皮薄同埋冇鹼水味~
然後仲有日式福袋同埋每日限量嘅手打牛肉鵝肝丸....淥完食嗰時外面係鮮牛肉,食到入面係有鵝肝味爆出黎~ 唔怪之後限量供應~
再來我們分別點了凍豆腐,吸收湯底的極品,還有比較少見到的竹笙~ 很爽口跟吸湯底一流的物品
之後到新鮮的內臟類,雞腸、雞子跟鵝腸
他們應該是用鮮內臟吧?要處理這類食品要花很大工夫的,不然會有異味
但這完全沒有異味,而且非常新鮮
還有就是.....我很久沒有看到鵝腸/雞腸係有脂肪連在一起上來的了~~ 這個完全是人間極品哦 ~~(個人要大推這個~ 嗜好內臟的朋友可以注意哦)
還有我們點了兩款丸類,分別是胡椒牛筋丸跟皮蛋薑汁貢丸,牛筋丸不會太辣,胡椒味剛剛好~
而我個人極力推薦皮蛋薑汁貢丸,很好吃,味道有點似皮蛋酥﹗?(內有汁液噴出,請小心食用)
及兩款甜點類的水晶包,分別是豆沙跟芋蓉,但這我們犯錯了......
因為水晶包像乒乓球大小,每人兩個乒乓球下肚....一下子就填飽了我們的胃量了~
味道方面應該是為配合火鍋所以沒有弄到很甜的~ 淡淡的味道我很喜歡~ (這個真的要和朋友分享,不然會很飽肚)
真的是尾聲部份,我們分別點了些甜品,有芒果布甸/牛乳奶凍/朱古力燉蛋/心太軟。
我只吃了牛乳奶凍跟心太軟,
牛乳奶凍真的有很濃的奶味,而且很滑~
心太軟會再附上豆腐味雪糕(應該是吧?),而且真的有流心在~這個我很喜歡~
我們閒談之間,三禾送上一個特製甜品,名稱好像是Mango Mixer? 有芒果醬+糖脆餅+忌廉一起的,說是給我們試一下的東西來的~ (真好~可以吃到特別的甜品,而且是菜單沒有的)
超大滿足感~
2016-05-05 611 瀏覽
今日跟朋友一齊黎到三禾中日料理吃放題火鍋,有2個價錢選擇;$248安格斯牛;$428日本A5和牛;經過一輪玩menu概時間,我地決定試下$428的日本A5和牛。由於我地5個人,選擇了2個湯底;1個是冬瓜皮蛋莞茜鍋;另1個是豆乳鍋+芝士薔茄鍋。 2個湯底一上枱,我地就"嘩"左出黎。第一次吃放題火鍋有咁好既湯底。3個湯底各有特色。冬瓜湯底最正,一般火鍋配料都岩,火鍋後個冬瓜吸晒D湯既味道,超好味。牛乳湯底用黎配雞,丸,水餃類最岩。芝士蕃茄湯底,店家好窩心,一黎到就同我地講話芝士易痴底,叫我地食先落。講番個湯底先,芝士份量足,蕃茄味夠香濃,用黎配牛類就最正。由於我地食A5和牛個放題,咁當然要叫晒佢既牛黎做個比較拉。呢間店有3種牛,分別是美國安格斯牛小排,美國SRF極黑和牛,日本A5黑毛和牛。個人排名美國SRF極黑和牛>日本A5黑毛和牛>美國安格斯牛小排點解日本A5黑毛和牛會輸?可能我覺得太肥太油拉~~呢到D牛比牛X/牛X鍋切得大塊及厚身,非常好食。呢到除左食牛肉之外,仲有刺身提供。值得讚下店家既係刺身並非直接放係冰面上,而是先放冰,再用碟放係冰面上。好多時都係D冰唔乾淨令到大家肚痛架。
牛乳鍋+芝士蕃茄鍋
冬瓜莞茜鍋

牛乳湯底用黎配雞,丸,水餃類最岩。

由於我地食A5和牛個放題,咁當然要叫晒佢既牛黎做個比較拉。
左美國SRF極黑和牛,中安格斯牛小排,右日本A5和牛
個人排名
美國SRF極黑和牛>日本A5黑毛和牛>美國安格斯牛小排
點解日本A5黑毛和牛會輸?可能我覺得太肥太油拉~~
呢到D牛比牛X/牛X鍋切得大塊及厚身,非常好食。

刺身好新鮮,值得推介係帶子。呢到帶子並唔係細細粒既貝柱,而真係帶子!!

呢到仲有好多不同既自家制丸類提供。平時打邊爐不吃丸類既我都叫左少少試下。
薑皮蛋豬肉丸
:超好食,不過小心爆汁出黎,朋友被我粒豬肉丸搞到成臉都係,哈哈哈!!
鵝肝牛肉丸
:真鵝肝,真鵝肝,真鵝肝!!好重要所以要說3次!!
真新鮮鵝腸雞子雞腸

一般都是雪藏貨,難得呢到用新鮮貨咁當然要試下拉。洗得非常乾淨,同時都去左大部份既油,睇得出店家既用心。雞腸入口甘香,鵝腸夠粉。呢到比個少少既TIPS大家,水滾落,雞腸鵝腸約30秒-45秒就食得!過火就唔好食架拉。

食左差唔多個半鐘。。見個肚仔都開似飽,當然係叫甜品既時候拉!!
心太軟配自家制雪糕:心太軟比出面街既甜品店做得出色,一行5人叫了5個都是流心的!!不會是死甜,帶有濃香既朱古力味~~
師父特制既Mango Mix /w Crunchy:話明師父特制當然MENU冇架拉
 芒果+CREAM好香,再配埋蜜糖脆脆非常好吃~~黎吃既朋友仔不妨問下師父整唔整

呢餐TOTAL食足2小時,超滿足

呢到最重要係服務好(主動加水),地方非常寬敞,坐得舒服。
價錢方面不過不失,$428就能吃到A5黑毛和牛及美國SRF極黑和牛,還有一堆自家制既丸類,新鮮海蝦,甜品等。不然用$248的價錢也能滿足大家的肚皮,非常滿足。
牛乳鍋+芝士蕃茄鍋
冬瓜莞茜鍋
左美國SRF極黑和牛,中安格斯牛小排,右日本A5和牛
  • 日本A5黑毛和牛,美國SRF極黑和牛,薑皮蛋豬肉丸,鵝肝牛肉丸,新鮮鵝腸雞子雞腸,心太軟等