2024-03-31 134 瀏覽
係置樂嘅轉角落位竟然發現到有一間賣牛肉麵嘅舖頭,估唔到味道認真唔錯😍 附近都係民居,做嘅大多數都係街坊生意,人情味極濃厚😆 不能係坐低食或者拎外賣都好方便,老闆仲要好好人好nice好啱傾添😚1️⃣ 三橋慢煮麻辣牛肉湯麵🐂果然係麻辣湯麵,湯底又麻又辣,夠晒惹味🤣如果覺得唔夠辣仲可以試吓舖頭特製嘅麻辣醬添,食辣之人有口福啦🤪而且仲有配料酸菜同蔥,加埋一齊好正😍呢碗麵用咗半斤半腩,牛筋爽口又嚼勁🤪牛腩大大件超厚肉,食完極滿足😆2️⃣ 酥炸黃金鹽香雞乾拌麵🐔原本以為拌麵會好乾身,但係加埋有肉燥,撈埋一齊就濕濕潤潤啱啱好✌🏻~呢到將雞扒炸到外脆內juicy,唔會好柴😌 另外炸粉唔會好厚😋3️⃣ 蒜香脆炸金豬扒🐷揀咗微辣嘅口味~ 估唔到呢到嘅豬扒係帶骨豬扒,帶骨炸豬扒係好食啲😋 仲用咗生菜墊底,抵讚😚4️⃣ 冰綠茶🧊係一杯味道較淡嘅茶👅 飲落有陣陣嘅茶香味🤏🏻 飲落清清哋都唔錯~ 不過👦🏻就話味道太淡了🙈 咁似椰青水嘅feel🤣

1️⃣ 三橋慢煮麻辣牛肉湯麵🐂
三橋慢煮麻辣牛肉湯麵

果然係麻辣湯麵,湯底又麻又辣,夠晒惹味🤣

三橋慢煮麻辣牛肉湯麵

而且仲有配料酸菜同蔥,加埋一齊好正😍
三橋慢煮麻辣牛肉湯麵

呢碗麵用咗半斤半腩,牛筋爽口又嚼勁🤪

三橋慢煮麻辣牛肉湯麵

牛腩大大件超厚肉,食完極滿足😆

2️⃣ 酥炸黃金鹽香雞乾拌麵🐔

3️⃣ 蒜香脆炸金豬扒🐷
蒜香脆炸金豬扒

4️⃣ 冰綠茶🧊

蒜香脆炸金豬扒
2024-06-05 0 瀏覽
早排屋企樓下開咗間新嘅牛肉麵店,朋友推薦都幾好食,今次決定買個外賣試吓。我就叫咗個鹽酥雞刀削麵,首先個鹽酥雞份量十足,絕對對得住個價錢,肉質鮮嫩Juicy另外刀削麵嘅湯底叫咗紅燒牛肉湯,味道好夠,但係唔係死鹹嗰種湯底,刀削麵夠煙靭,下次會再買來食,推薦!

我就叫咗個鹽酥雞刀削麵,
首先個鹽酥雞份量十足,絕對對得住個價錢,肉質鮮嫩Juicy

2024-05-18 15 瀏覽
母親節帶完小朋友上堂,就同小朋友入咗屯門食牛肉麵~呢間餐廳位於屯門,店鋪面積200尺內,連堂食都要坐响行人路,不過雖然係咁,都無損我地食野既心XD雖然得老闆一個煮野食,但佢地既野食選擇一d都唔算少,而且價格仲好親民,我地叫到一枱野食先至226蚊XD真係好抵!三橋慢煮紅燒牛肉麵呢碗牛肉麵分別有兩大舊牛肉同牛筋,淨係牛肉量已經好多,加上佢煮得好淋好入味,連埋麵一齊食好滿足!酥炸黃金鹽香雞拌麵佢地既鹽酥雞比坊間既大舊,不過因為咁,先至更易控制火喉,一咬開仲見到有少少肉汁流出,真係好正!佢地既拌麵加咗大量肉燥,好味不過都好快飽麻辣滋味鴨血鍋呢個鴨血鍋適合唔太食辣既朋友仔!佢唔會一味死辣,而係新得黎帶有香料味~鴨血量好多,足足有七塊仲要每塊都有差唔多兩隻手指咁厚,真係食得好爽呀!烤台灣腸一貫台灣腸味XD不過蒜量真心多,唔驚唔夠蒜!肉燥生菜肉燥加入燙生菜剛剛好,唔會好咸好油~黑糖珍珠牛奶及紅棗茶雖然主打牛肉麵,但其實佢地d野飲都唔錯~好似黑糖珍珠鮮奶,黑糖珍珠夠煙韌又唔會太甜,而紅棗茶都好足料,值得一讚!呢間餐廳雖然位置有D遠又係戶外,但其實一直都見到有客人外賣同堂食,可見佢地既味道係幾受本區人歡
母親節帶完小朋友上堂,就同小朋友入咗屯門食牛肉麵~
三橋慢煮紅燒牛肉麵

酥炸黃金鹽香雞拌麵
麻辣滋味鴨血鍋

烤台灣腸
一貫台灣腸味XD不過蒜量真心多,唔驚唔夠蒜!

肉燥生菜
肉燥加入燙生菜剛剛好,唔會好咸好油~

黑糖珍珠牛奶及紅棗茶

呢間餐廳雖然位置有D遠又係戶外,但其實一直都見到有客人外賣同堂食,可見佢地既味道係幾受本區人歡迎!值得一提既係佢地係一間好有人情味既鋪頭,老闆會主動走出黎同你傾計,了解下食物質素,而當日更因為母親節而送咗枝玫瑰花!真係好surprised好開心!希望呢類小店長做長有啦~
2024-05-12
2024-04-22 28 瀏覽
兩個人叫左個三橋慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)、龍式香煎雞扒便當,跟餐要杯冰綠茶同埋甜蜜紅豆奶茶,總共$118。真心呢個價錢唔貴,相信係因為主力做街坊生意;食物質素方面亦都交到功課。落單嗰陣問老闆有無介紹,佢就話多數人會揀個牛肉麵,至於其他都好平均。好彩我有揀到牛肉麵,因為事後先知原來係限量50份。咁點解話好彩?因為:香!一送到黎已經聞到個湯好香,結果飲完杯奶茶之後,我仲飲左大半碗湯,直到飲唔落。當歸本身係苦澀,但係佢份量控制得相當好,你唔會感到佢澀,藥材味恰到好處,你只會覺得佢清香。講完湯,到主角牛肉。應該係佢嘅煮法,令到佢嘅牛腩都係咁香。不過我可以食得比較重口味少少,我會鍾意啲牛腩再濃味啲;又咁講,味道無咁重,又更凸顯浸牛味。至於牛筋就做到淋滑嘅效果,相當好食。個麵亦都爽滑彈牙,滿意。個便當主要唔係我食,不過畫面見到嘅每一樣野我都有試勻。個黑木耳同藕片相當清爽開胃,我尤其鍾意個藕片,佢帶有柚子味,味道相當夾。個肉燥飯好食嘅,不過太基本,唔多講。個煎雞扒要講喇,塊雞肉仍然好嫩,但係外皮爽脆。依家寫返出黎我都想食個煎雞扒,坦白講呢個係頭先寫咁多樣食物入面最念念不忘(雖然人地主要做牛肉麵😂;

個便當主要唔係我食,不過畫面見到嘅每一樣野我都有試勻。個黑木耳同藕片相當清爽開胃,我尤其鍾意個藕片,佢帶有柚子味,味道相當夾。個肉燥飯好食嘅,不過太基本,唔多講。個煎雞扒要講喇,塊雞肉仍然好嫩,但係外皮爽脆。依家寫返出黎我都想食個煎雞扒,坦白講呢個係頭先寫咁多樣食物入面最念念不忘(雖然人地主要做牛肉麵😂;當然,牛肉麵都好食嘅)。

最後就係兩杯跟餐飲品,冰綠茶同甜蜜紅豆奶茶。兩樣飲品嘅甜度對我黎講都係合適嘅,唔太甜,適合食完個餐解膩;就咁飲就可能唔夠甜,唔夠過癮。

總體來講,食得出製作用心,用料亦都唔錯。缺點係佢堂食位置係露天,位亦唔多,落雨就麻煩嘞。建議街坊考慮外賣。
午餐帶埋老公來到屯門置樂花園內一間隱世小店,《三橋臺灣牛肉麵館》,店主懷抱著一伙熱血的心, 誓要煮一碗比台灣更好吃的台灣麵,等我們來試試,一試便知龍與鳳😏即刻點番個慢煮紅燒牛肉麵試下先,紅燒湯底藥材味重,當歸味顯著,零味精,真材實料,好味到湯都清埋,牛肉半筋半腩,牛筋配搭半淋半爽,讓口感更有層次,牛腩份量很大,經過慢煮,非常入味,而且肉質軟嫩Q彈,套餐價53元還配埋杯冰綠茶,再加多個小食《柚香脆絲藕片》,藕片薄身爽脆,也非常清新,好吃到停不了口😋黎得食台灣野,點可小得我最愛吃既肉燥呢!😉點選了《真·古早肉燥糖鹵蛋便當》套餐,帶了兩款冷盤,香蒜伴雲耳爽及柚香脆絲藕片,還帶有甜品紅豆燒仙草。香味四溢的鹵肉燥,確實是下飯高手,瞬間便把整個便當清光😋突然傳來一陣酥脆飄香味,讓我們最後再追加多個小食《酥炸黃金鹽香雞》,肉質軟嫩、鹹香撲鼻,讓人愛不釋手😍

黎得食台灣野,點可小得我最愛吃既肉燥呢!😉

2024-04-13 25 瀏覽
三橋慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)$53牛肉以慢煮的方式烹調,肉質韌而不柴,湯底是紅燒牛肉湯頭,濃郁的味道,更有醒神的辣味,半筋半腩的配搭增添了口感的層次,每日限量供應50碗賣完就沒有了。真•古早肉燥糖鹵蛋乾拌麵 $45肉燥香氣十足不死鹹,麵質也很彈牙,糖鹵蛋煮得剛剛好,蛋白綿密,蛋黃呈橙色,非常流心,調味恰到好處,與蛋的口感完美結合。酥炸黃金鹽香雞 套餐加 $25外脆內滑的鹽香雞,一點乾的感覺都沒有,肉質鮮嫩多汁卻不油膩,好吃到停不下來。冰綠茶 套餐免費送寒天晶球檸檬綠茶 套餐加 $12

三橋慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)$53

真•古早肉燥糖鹵蛋乾拌麵 $45

酥炸黃金鹽香雞 套餐加 $25

冰綠茶 套餐免費送
寒天晶球檸檬綠茶 套餐加 $12

三橋台灣牛肉麵館是一家以台灣美食為主題的餐廳小店,提供著名的慢煮紅燒牛肉麵和其他傳統台灣小吃。1.三橋慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)每日限量供應50碗使其更加獨特和珍貴。牛肉以慢煮的方式烹調,鮮嫩多汁,肉質韌而不柴。湯底是豐富的紅燒牛肉湯頭,濃郁的口感,帶藥膳味道之餘更有醒神的辣味!半筋半腩的配搭更增添了口感的層次。🍜2.柚香脆絲藕片以新鮮的藕片製作而成,藕片經過處理後變得脆口可口。柚子令藕片的味道變得更加清新!3.糖鹵蛋煮得剛剛好,蛋白綿密,蛋黃呈橙色,非常流心!糖鹵汁的調味恰到好處,與蛋的口感完美結合。💯4.辛蜜生薑茶以新鮮的生薑製成,帶有微辣的味道和香氣。茶的溫度恰到好處,在品嚐的同時感受到舒適和放鬆。辛蜜生薑茶適合暖身之餘,亦可促進消化和提神!🥰總結,三橋的每道菜都展現了餐廳對料理的熱愛和用心。店員的服務態度友好親切,讓顧客感到舒適和受到照顧。唯一的小缺點可能是慢煮紅燒牛肉麵的限量供應,有時可能會讓一些客人失望,但這也體現了餐廳對品質和新鮮度的堅持。推薦!👍🏻

1.三橋慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)
半筋半腩的配搭更增添了口感的層次。🍜

2.柚香脆絲藕片
以新鮮的藕片製作而成,藕片經過處理後變得脆口可口。
柚子令藕片的味道變得更加清新!

3.糖鹵蛋
煮得剛剛好,蛋白綿密,蛋黃呈橙色,非常流心!
糖鹵汁的調味恰到好處,與蛋的口感完美結合。💯

4.辛蜜生薑茶
辛蜜生薑茶適合暖身之餘,亦可促進消化和提神!🥰

推薦!👍🏻
2024-04-09
  • 慢煮紅燒牛肉麵
  • 柚香脆絲藕片
  • 糖鹵蛋
  • 辛蜜生薑茶
2024-04-08 20 瀏覽
同朋友喺屯門置樂花園附近行下街,無意中見到呢間臺式牛肉麵館,見到Menu價錢非常親民,忍唔住同朋友坐低食返碗麵~三橋慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)💰HK$53牛腩肉味香濃,肥瘦均勻,口感唔會韌!牛筋經慢煮之後變到超軟腍!湯底味道濃郁,仲帶有少少藥材味,呢碗紅燒牛肉麵有驚喜~酥炸黃金鹽香雞乾拌麵💰HK$50黃金鹽香雞係即叫即炸嘅,一送到來枱面仲係熱辣辣,外層炸到好酥脆,入面嘅雞肉好嫩滑juicy,好出色~而乾拌麵亦一啲都唔馬虎,用咗兩種台灣唔同嘅肉燥去撈,有用五花腩整成嘅滷肉同埋瘦肉碎整嘅肉燥,再撈埋啲雪菜同埋蔥,成個拌麵口感更豐富又唔會dry~冰綠茶💰跟餐+ HK$0綠茶清得來帶有少少甜味,亦帶有淡淡嘅麥茶香味,味道好特別~黑糖珍珠茶💰跟餐+ HK$14黑糖珍珠煮到好淋,味道有焦糖香得來亦唔會太甜~總括來講,雖然舖頭細細,但係價錢相當之親民,而且老闆同員工都好nice好好人,feel到佢地好用心去烹調食物!呢間三橋臺灣牛肉麵館絕對係一間有誠意嘅良心小店~

三橋慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)💰HK$53

酥炸黃金鹽香雞乾拌麵💰HK$50

冰綠茶💰跟餐+ HK$0
綠茶清得來帶有少少甜味,亦帶有淡淡嘅麥茶香味,味道好特別~

黑糖珍珠茶💰跟餐+ HK$14
黑糖珍珠煮到好淋,味道有焦糖香得來亦唔會太甜~

酥炸黃金鹽香雞
乾拌麵
黑糖珍珠奶茶
  • 酥炸黃金鹽香雞乾拌麵
2024-04-07 8 瀏覽
第一次經過,好少有坐露天位置,就入左去試,問左老闆,佢地招牌係紅燒牛肉麵,點左一碗,好快有得食,上菜速度快, 食食下先知原來佢慢煮,吾怪之得,牛筋係咁爽,麵都有驚喜,都係咁爽,一碗牛肉麵只係53蚊,性價比都吾錯, 之後其他小食都好快上,我點左燒香腸,佢係切片上,每件都切得均勻,見得廚師係有誠意,食落吾太油,22蚊黎講都算係中上, 鹽香雞反而令我喜出望外,30蚊就有滿滿一份,外脆內軟,食落有少少辣,辣味配上嫩雞,總體不錯 最後,點左一杯百香果綠茶,甜味適中,果然係台灣飲料,同出面飲品店有得比, 整體而言,價錢比較平民,性價比高,適合三五知己一齊食

整體而言,價錢比較平民,性價比高,適合三五知己一齊食
2024-04-07 17 瀏覽
今日放假,約朋友喺屯門慢慢行,掃啲特色小店。夜晚行到置樂花園(惠康超市旁邊),見到呢間「三橋台灣牛肉麵館」,被佢玻璃窗貼嘅透光畫吸引到眼球,~放天燈、行夜市~思鄉之情即刻湧晒出嚟!咁就即刻坐低揀嘢食啦!主食三類(湯麵、拌麵、便當),另外小食、飲品、甜品,總共有超過60種選擇。【秘製特級花枝丸麵】花枝丸大大粒超彈牙,熱焫焫嘅紅燒牛肉湯,濃度適中,唔係普遍嗰種重口味超油超咸湯底。麵條煮得非常煙韌,夠淋又有咬口,一啖湯一啖麵咁夾住食得好舒服!【龍式香煎雞扒乾拌麵】雞扒煎得皮脆肉嫩,每啖咬落去都係juicy嘅!拌麵嘅麵質就煙韌又爽滑,唔會糊埋一團。【台式蒜味燒香腸】最鍾意台式香腸配蒜片,烤得外皮脆卜卜,咬落有肉汁,無可挑剔,呢個係必點小食!【梅香脆炸地瓜條】口感香脆軟糯,甜度酸度剛剛好,一條接一條咁搶食!晚市時間一直見有客嚟買外賣,店員做到冇停手,但我哋等唔使10分鐘就陸續有齊嘢食,估唔到出餐時間會咁快。Menu上面標明係「全天然、無味精、無食粉、無化學」,真係飲完全碗湯都冇口渴嘅感覺,好湯好料可遇不可求。呢間小店食得出係用心做,而且份量頗多,一份主食加小食人均$55左右,性價比相當之高。
今日放假,約朋友喺屯門慢慢行,掃啲特色小店。

夜晚行到置樂花園(惠康超市旁邊),
見到呢間「三橋台灣牛肉麵館」,
被佢玻璃窗貼嘅透光畫吸引到眼球,
~放天燈、行夜市~
思鄉之情即刻湧晒出嚟!
咁就即刻坐低揀嘢食啦!

主食三類(湯麵、拌麵、便當),
另外小食、飲品、甜品
總共有超過60種選擇。

【秘製特級花枝丸麵】
花枝丸大大粒超彈牙,
麵條煮得非常煙韌,夠淋又有咬口,
一啖湯一啖麵咁夾住食得好舒服!

【龍式香煎雞扒乾拌麵】
雞扒煎得皮脆肉嫩,每啖咬落去都係juicy嘅!
拌麵嘅麵質就煙韌又爽滑,唔會糊埋一團。

【台式蒜味燒香腸】

【梅香脆炸地瓜條】
口感香脆軟糯,甜度酸度剛剛好,一條接一條咁搶食!

晚市時間一直見有客嚟買外賣,
店員做到冇停手,
但我哋等唔使10分鐘就陸續有齊嘢食,
估唔到出餐時間會咁快。

Menu上面標明係「全天然、無味精、無食粉、無化學」,
真係飲完全碗湯都冇口渴嘅感覺,
好湯好料可遇不可求。

呢間小店食得出係用心做,
而且份量頗多,
一份主食加小食人均$55左右,
性價比相當之高。
2024-04-05
  • 秘製特級花枝丸麵
2024-03-23 22 瀏覽
服務態度很好,十分有禮貌。今次分別叫了牛肉麵、肉燥拌麵和蒜片台灣腸。🔸慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)$53牛腩同牛筋都非常入味,炆得夠哂稔,湯底非常有驚喜,有藥材味,但一點也不會口渴,最後飲到一滴都不剩呢!🔸真·古早肉燥糖滷蛋乾拌麵 $45肉燥選用肥豬肉,入口即溶,而且都能夠掛汁上麵條,但若果肉燥再可以濃味點,會更加惹味!🔸台式蒜味燒香腸 $30店家會將台灣腸切片後,再配上薄生蒜片,非常惹味!整體而言性價比高味道好,門外設有幾張檯,見附近很多居民都來買外賣,下次會再幫襯!
服務態度很好,十分有禮貌。

今次分別叫了牛肉麵、肉燥拌麵和蒜片台灣腸。

🔸慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)$53
慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)

🔸真·古早肉燥糖滷蛋乾拌麵 $45

🔸台式蒜味燒香腸 $30
店家會將台灣腸切片後,再配上薄生蒜片,非常惹味!

台式蒜味燒香腸

慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)
2024-03-14 78 瀏覽
政府全面徹辣, 去完屯門睇樓, 行行下有啲攰喺置樂花園 見到有間新開嘅牛肉麵檔門面唔算好大,位置亦都唔係好多,估計多數做外賣為主, 見到咁啱有位 ,一於就入去試一試睇睇個menu 發現食物選擇都唔少坐低後立即叫咗兩個套餐1. 三橋慢煮紅燒牛肉麵 $53應該係呢間舖頭嘅主打麵餐, 有別於一般嘅台灣紅燒湯底 ,佢個湯有好濃厚嘅藥材味, 當歸味最突出, 非常之好飲, 喺寒冷嘅天氣飲係非常之暖胃嘅選擇, 而且feel到佢個湯係真材實料,完全無加味精, 飲曬都唔會覺得口渴而佢嘅紅燒牛筋腩都非常知足料,大大舊,經過慢煮之後係非常之入味, 肉質鬆軟, 牛筋爽口彈牙 真係好有驚喜2. 真• 古早肉燥糖鹵蛋乾拌麵 $45好欣賞呢一個麵個麵質係煮得啱啱好, 唔會太淋, 肉燥嘅份量亦都唔小,亦都唔太鹹,撈埋個麵啱啱好 另外佢個鹵蛋亦都係做得非常之糖心 覺得啲嘢食幾好味再叫咗啲小食同埋嘢飲:3. 台式蒜味燒香腸 (2條)香腸佢係切片上, 但係依然外脆內軟, 你起一般街檔嘅燒香腸, 佢geh油脂比例係恰到好處, 特別香, 加上有生蒜配合,真係好好味4. 酥炸黃金鹽香雞外皮鬆脆,鹽香味好出,唔太辣, 雞肉亦都好香
政府全面徹辣, 去完屯門睇樓, 行行下有啲攰
喺置樂花園 見到有間新開嘅牛肉麵檔

2. 真• 古早肉燥糖鹵蛋乾拌麵 $45

另外佢個鹵蛋亦都係做得非常之糖心

覺得啲嘢食幾好味
再叫咗啲小食同埋嘢飲:

3. 台式蒜味燒香腸 (2條)

加上有生蒜配合,真係好好味

4. 酥炸黃金鹽香雞

外皮鬆脆,鹽香味好出,唔太辣, 雞肉亦都好香甜

5. 上湯燴時蔬 ( 豬骨湯)

生菜新鮮,熱辣辣豬骨湯伴上, 都正常發揮

6. 波霸珍珠奶茶

最欣賞係佢個珍珠, 唔會太硬亦都唔會太遠, 有香甜嘅黑糖味, 食完鹽香雞,再飲奶茶真係絕配

整體都唔錯,店員都好有禮貌, 值得一讚

2024-03-14
  • 三橋慢煮紅燒牛肉麵
2023-11-30 110 瀏覽
一碗紅燒牛肉麵,牛肉肥瘦相宜,半筋半腩,有嚼勁但不韌,肉味新鮮濃郁。碗麵湯底藥材味食得出係有當歸同香葉,非常暖胃。有少量位置可供堂食,在現今百業蕭條市道而依然有勇士願意開鋪,實在值得支持。
碗麵湯底藥材味食得出係有當歸同香葉,非常暖胃。

2023-11-29
  • 紅燒牛肉麵