2021-03-15 396 瀏覽
🔸花雕雞髀麵呢碗麵有驚喜!如果鍾意食台灣出嘅花雕雞麵杯麵,應該都會鍾意三星嘅呢碗麵!雞肉軟冧冧,而且充滿住花雕酒嘅香味。湯底帶甜味,唔會太鹹。我哋揀咗刀削麵,麵條口感好好。🔸紅燒三星麵三星麵包括牛腱、牛肚、牛筋。牛腱如果再冧少少好味啲,牛肚夠香,牛筋夠冧。湯底比較鹹而且唔夠香味。我哋揀咗粗麵,麵條幾掛湯但太冧,同刀削麵相比就有啲失色啦。🔸第一鹽酥雞雞肉係bite size,咬落juicy,而且炸粉夠薄。🔸滷豬耳味道普通啦。
🔸花雕雞髀麵

🔸紅燒三星麵

🔸第一鹽酥雞
雞肉係bite size,咬落juicy,而且炸粉夠薄。

🔸滷豬耳
味道普通啦。

星期五放工通常都會出街食飯,行完新城市廣場順便搵吓嘢食,佢地面嗰層有好多間餐廳,見到呢間好多人食所以決定去試吓。由於太掛住台灣,決定要叫返台灣必食嘅牛肉麵。我叫左佢個推介: 紅燒三星牛肉麵,有牛肚牛筋牛腱。湯底有三款可以自由選擇,有紅燒 麻辣 蕃茄; 麵都有得揀粗麵 刀削麵或者冬粉(glass noodle) ,仲有得揀多/少/走葱。我就揀咗紅燒湯底同刀削麵多葱。一上枱,wah咗一聲!超級足料,睇圖就知,幾舊好大嘅牛筋,兩舊牛肚,兩舊牛腱,第一啖梗係飲吓個湯先,覺得好好味!!!刀削麵都有口感,不過食到一半覺得好口渴好鹹。朋友就嗌咗牛骨湯麵配炸雞扒,雞扒有啲似鹽酥雞扒,又脆又好食,佢叫咗粗麵,不過大家一致認為刀削麵好食d。另外都係有同一個問題就係偏鹹。我哋見佢份量咁多就冇再加小食,不過見到隔離枱小食啲份量有啲細,好似唔係好抵食。兩碗麵埋單~$180 ,我覺得價錢合理嘅不過真係要飲番幾杯水。

2021-03-13 289 瀏覽
二人叫左雞扒滷肉飯、紅燒牛肉麵⋯對個滷肉飯好失望呢,點解啲滷肉同菜可以係凍架?店員可能無留意啲野食已經凍左都照出菜⋯炸雞扒口感ok,但成碟野主要都係唔夠熱⋯另外都後悔叫咗紫薯奶茶,個人感覺似係飲緊色素粉。紅燒牛肉麵味道整體亦都係一般。對比起附近另一間xx堂,價錢都唔係話平,呢間野飲選擇亦少好多人地質素的確好好多,食幾次都覺得係值得比錢嘅。呢間試過一次就覺得唔會太大信心再嚟食,感覺亦好普通,只係好彩食完無肚痛⋯
二人叫左雞扒滷肉飯、紅燒牛肉麵⋯
對個滷肉飯好失望呢,點解啲滷肉同菜可以係凍架?
店員可能無留意啲野食已經凍左都照出菜⋯
炸雞扒口感ok,但成碟野主要都係唔夠熱⋯
另外都後悔叫咗紫薯奶茶,個人感覺似係飲緊色素粉。
紅燒牛肉麵味道整體亦都係一般。

人地質素的確好好多,食幾次都覺得係值得比錢嘅。
2021-03-12 220 瀏覽
沙田區要搵好食嘅台灣菜選擇唔多,有一兩間比較平價嘅都試過都幾好味,喺新城市呢間價位就高少少,但作為一個商場舖來講,其實個價錢都只係average。而且如果你試過佢嘅食物質素,就會知道性價比其實幾好。鹽酥炸物類型嘅食物都好香脆,外賣送到過嚟都仲熱辣辣,而且脆口。牛肉麵湯底係個人最愛,飲落好舒服,香濃度足夠。肉燥飯,肉操同飯係分開上,可以自行調較要幾濃味。份量算係調得啱啱好,我哋用一碗飯爬晒一兜肉操,冇多冇少。整體好滿意,可惜掛住吹水冇乜點影相,算係我對佢啲靚食物唔住,哈哈。
而且如果你試過佢嘅食物質素,就會知道性價比其實幾好。

牛肉麵湯底係個人最愛,飲落好舒服,香濃度足夠。

四人餐
2021-01-13
外賣送餐
四人餐
  • 第一鹽酥雞
  • 紅燒三星麵
  • 溏心蛋
2021-03-12 147 瀏覽
難得平日有時間可以同狗狗出街行下 就去左新城市廣場個新既寵物公園同佢放電而家仲可以借寵物車同我一齊坐餐廳食都得👍🏻一期一樓既開放式餐廳都有少數位可以俾寵物同我哋一齊坐 我哋最後揀左三星台菜 食返啖牛肉麵想念下台灣都好我哋入座時段係2:30後 有下午茶餐嗌 入座後用QR code下單就可以 疫情底下更衛生輕盈下午茶套餐牛肉麵+凍茉香綠茶 $57 包加一服務費牛肉夠入味夠冧 湯底較清淡 唔係充滿油脂既類型 不過都幾甜下😹刀削麵質感唔錯有咬口 唔係令人驚艷既牛肉麵 不過尚算不錯茉香綠茶可選擇少甜少冰 算是較輕盈既飲品鹽酥雞扒魯肉飯+桂花烏龍 $64 包加一雞扒份量好大 茶餐黎講份量好多 入口脆炸 又唔會話得炸粉食唔到肉 唔錯 但魯肉一般 煮得唔係好耐 有啲油膏未完全上色桂花烏龍不俗 係安全既選擇👍🏻
而家仲可以借寵物車同我一齊坐餐廳食都得👍🏻

輕盈下午茶套餐
牛肉麵+凍茉香綠茶 $57 包加一服務費

茉香綠茶可選擇少甜少冰 算是較輕盈既飲品

鹽酥雞扒魯肉飯+桂花烏龍 $64 包加一

桂花烏龍不俗 係安全既選擇👍🏻
2021-03-01 330 瀏覽
食過這餐廳好幾次,經常會想吃這餐廳鹽酥雞,所以昨天來吃電話掃code落單,叫了鹽酥雞、麻辣伴面和酸菜牛肉刈包抱著期待心情等食物。。。鹽酥雞 : 味道大不如前,雞肉很「鞋」,味道一般,沒有鬆脆感覺,而且份量極少(不及以為一半份量),經過這餐應我不會再經常想吃麻辣伴面 : 普普通通 ,不過不失,每次來都會吃,味道差不多,沒什麼特別酸菜牛肉刈包: 我沒有吃酸菜,牛肉很「鞋」,一夾即散,牛肉沒有味道,包感覺與饅頭一樣,只是比饅頭軟一點,這食品第一次order,亦是我第一次吃刈包,做不到比較但我個人不喜歡吃,有少少汁在包上,但我吃不出是什麼醬汁總括而言 個人認為水準沒有以前那麼好 我不會在常常期待再吃言餐廳,今次感覺有點失望。以上純粹個人感受
食過這餐廳好幾次,經常會想吃這餐廳鹽酥雞,所以昨天來吃

電話掃code落單,叫了鹽酥雞、麻辣伴面和酸菜牛肉刈包
抱著期待心情等食物。。。

以上純粹個人感受
2021-02-25 281 瀏覽
終於都等到晚市可以重開😭😭😭放工可以街食嘢啦🤪🤪咁就相約朋友去食個晚餐啦🤩🤩可能因為真係太多人耐冇出去食飯,所以都要等一陣位🙈入到去侍應就比一張飛你,要用QR code自己點菜🤭種類都算係多,有飯有面又有小食仲有嘢飲🧃不過因為我哋食量都唔係好大,只係一人要咗一個面就算啦😬我叫咗呢個台式炸豬扒🐷麵,轉左麻辣湯底同刀削麵🍜如果你唔啱食佢其實仲有幾款面可以揀🤗總有一款啱你😌碗野嚟到個賣相都唔錯,食落仲好好味添,係有啲驚喜嘅🤩而嗰炸豬扒外脆內軟,咬落去仲有啲肉汁流出嚟😋😋真係而家諗起都想再食😌😌所以我都會推介俾大家,下次可以試埋其他😊價錢唔太貴,而且又好食😋都算係一間好嘅餐廳👍🏽

台式豬扒刀削麵
台式豬扒刀削麵
2021-02-24 277 瀏覽
《廢物女孩👭食の覺醒》#沙田篇💩·🍴三星麵 HKD 98 (lunch set)🥢 蕃茄湯底 粗麵 湯底茄味濃(食到最後💩爸爸飲哂啲湯😛) 粗麵麵質冇乜特別😂個麵有牛腱牛筋牛肚三款餸🐮牛腱十分厚身之餘仲好腍😋而牛筋牛肚就索哂啲湯汁所以都好食😂每碗麵都有少量酸菜 爽脆又唔會好咸~仲增加左小小口感🙈🍴炸雞扒牛肉湯麵HKD 88 (lunch set)🥢紅燒湯底 刀削麵個湯雖然係偏深色 但味道冇想像中咁重 不過不失😶刀削麵就比較粗身 都幾有咬口😬要讚一讚塊鹽酥雞扒❗️大塊得黎啲炸粉係一啲都唔厚👍🏻但又keep到咬落係脆既💯😂而且雞肉都唔會話好乾好鞋😛🍴花鵰雞脾麵 HKD 88🥢醉雞湯底 刀削麵醉雞湯底都足料 會見到有杞子紅棗👀酒味濃郁而且帶有小小偏甜😳三個湯底最好飲係佢😂雞就3件大大舊 🍗但相比起上面塊雞扒就略嫌唔太夠滑😣美中不足☹️🍴蒜泥白肉HKD 48份量多!有大量生蒜🧄 肉質薄得黎都算肥瘦均勻😂而且size唔會話好大塊 每一塊包啲蒜再一啖食哂就岩岩好啦🤭🤫🤭🤫🍴lunch set 飲品桂花烏龍茶 $0 黑糖珍珠奶茶+HKD 10桂花烏龍茶味偏重 其實就似普通烏龍茶🤭珍珠奶茶就正常啦 珍珠幾
《廢物女孩👭食の覺醒》
#沙田篇
💩·

🍴三星麵 HKD 98 (lunch set)
🥢 蕃茄湯底 粗麵

🍴炸雞扒牛肉湯麵HKD 88 (lunch set)
🥢紅燒湯底 刀削麵

🍴花鵰雞脾麵 HKD 88
🥢醉雞湯底 刀削麵

🍴蒜泥白肉HKD 48

🍴lunch set 飲品
桂花烏龍茶 $0 黑糖珍珠奶茶+HKD 10
桂花烏龍茶味偏重 其實就似普通烏龍茶🤭珍珠奶茶就正常啦 珍珠幾煙韌✌🏻但食得清淡既朋友都建議叫返小甜🙊
2021-02-17 202 瀏覽
歌手藝人傅珮嘉開設的台菜餐廳,由台灣人大廚主理,主打地道台灣菜。 😋 紅燒三星麵 $82三星係代表牛腩,牛筋同牛肚。牛筋爽口彈牙,牛肚炆到入曬味,完全無騷味👍🏼牛腩大件得黎燉得又冧又夠味,三個款式既🐮🐮都做得好出色!!!不過麵條太軟身,我個人就唔太好,有小小似陽春麵既質地,湯底偏淡,係好清甜既牛肉湯,整體表現都值得試!!‼️好食指數8/10 ‼️推介指數8/10😋 台式炸排骨魯肉飯 $76呢個炸排骨不得了,炸粉做得好薄,岩曬減緊肥既女仕們💃🏻💃🏻肉質好結實但咬落口依然keep住好JUICY!!肉醬飯亦都夠曬味,汁醬好好味,略嫌少左d肉醬,溏心蛋都好好味💃🏻💃🏻💃🏻試!!‼️好食指數8/10 ‼️推介指數8/10😋 KTV香腸 $48香腸煎得好香口,最緊要係佢配搭埋一齊既蒜蓉汁,真係隔住個口罩都聞到香噴噴!!!食落口更加唔駛講,超夾超好味!!‼️好食指數8/10 ‼️推介指數8/10🍽 三星台菜食堂 Tristar Kitchen (新城市廣場) 📌 沙田沙田正街18號新城市廣場1樓128號舖(港鐵沙田站 A3 出口)☎️ 37055968⏰ 星期一至四 11:30 - 22:00

😋 紅燒三星麵 $82

😋 台式炸排骨魯肉飯 $76

試!!

😋 KTV香腸 $48

🍽 三星台菜食堂
Tristar Kitchen (新城市廣場)
📌 沙田沙田正街18號新城市廣場1樓128號舖
(港鐵沙田站 A3 出口)
☎️ 37055968
⏰ 星期一至四 11:30 - 22:00
星期五至日 11:30 - 22:30
2021-02-17 194 瀏覽
因為疫情的關係, 已有一段長時間沒光顧三星了, 不是因為食物質素的原故, 而是餐廳的環境, 很易與路人接觸。是次選擇餐廳剛營業的時間前來, 希望避開午市的人流, 一解想思之苦。潮流興自助落單, 三星都跟上了。唯疫情期間人手不足, 找店員協助略有困難, 如Apps有呼叫功能或添水添餐具選項更佳。1) 午市套餐 $88- 主食: 牛肉麵 (蕃茄湯底, 刀削麵, 多葱)- 涼菜: 涼拌四季豆- 配菜: 滷豆干- 飲料: 桂花烏龍 (熱)2) 特選小吃: 三星葱餡餅 (3件) $203) all + 10%牛肉麵依然是我最愛, 蕃茄湯底鮮甜濃郁, 牛腱軟腍, 刀削麵肥嘟嘟滑捋捋, 酸菜滋味, 特意叫了多葱, 增添香氣。涼拌四季豆爽脆, 充滿蒜香, 唯份量過少, 不夠大方。滷豆干不乾硬, 蒜粒添香辣。三星葱餡餅略為油膩, 葱香但不夠飽滿, 試過便可。桂花烏龍香氣樸鼻, 味道濃郁, 有助減膩。

午市套餐 + 三星葱餡餅 (3件)

1) 午市套餐 $88
- 主食: 牛肉麵 (蕃茄湯底, 刀削麵, 多葱)
- 涼菜: 涼拌四季豆
- 配菜: 滷豆干
- 飲料: 桂花烏龍 (熱)
2) 特選小吃: 三星葱餡餅 (3件) $20
3) all + 10%

涼拌四季豆

涼拌四季豆爽脆, 充滿蒜香, 唯份量過少, 不夠大方。
滷豆干

滷豆干不乾硬, 蒜粒添香辣。
三星葱餡餅 (3件)

三星葱餡餅 (3件)

三星葱餡餅略為油膩, 葱香但不夠飽滿, 試過便可。
桂花烏龍 (熱)

桂花烏龍香氣樸鼻, 味道濃郁, 有助減膩。
2021-02-01
午市套餐 + 三星葱餡餅 (3件)
涼拌四季豆
滷豆干
桂花烏龍 (熱)
  • 刀削麵
  • 牛肉麵
2021-01-27 215 瀏覽
星期日即興約了朋友一同行道風山,享受微風吹拂,放鬆心情!在行山前當然要先食個午飯,見到舖頭為「三星台菜食堂」,心想是否主打三星蔥的菜式,值得一試以探究竟。我們先到門口處取票,等了不夠五分鐘就入座,要掃QR code點菜,食物多樣,眼花撩亂,有好多食物都想試,是次試了以下菜式:🍜台式炸排骨湯麵湯麵中有酸菜,我們想另上,店員二話不說表示可以另上,亦迅速將食物送到面前。先飲一啖牛骨湯底,湯底香濃而不膩,帶鮮甜,而麵條屬寬條狀,口感佳,炸排骨份量多且香脆,酸菜酸辣開胃,成碗麵好食之餘連湯底也一滴不漏飲掉。🍚台式炸雞排魯肉飯我們點了魯肉汁另上,魯肉量多而材料豐富,有魯肉粒同肉末、香菇,成個肉汁香濃!唯一不好的是發生有魯肉粒表皮仍有豬毛未清,要扣少少分。而炸雞排同炸排骨一樣都好香脆,可想而知廚師手藝出眾,油炸時間恰當,炸物顏色美妙,絕對沒有過火,炸粉厚薄也適中!雞排面撒上椒鹽粉,味道沒有蓋過肉味,而雞排有肉汁,沒有多餘的肥膩口感。🥯三星蔥餡餅總共有五件餡餅,餅面金黃不油,餡餅剛整好熱辣辣,一咬之下食到三星蔥的香味,香氣撲鼻,另要提防爆汁。餡餅可點附上的蠔油同辣醬,但不點也可嘗到餡餅原有的美味,此餡
星期日即興約了朋友一同行道風山,享受微風吹拂,放鬆心情!

🍜台式炸排骨湯麵

🍚台式炸雞排魯肉飯

🥯三星蔥餡餅
總共有五件餡餅,餅面金黃不油,餡餅剛整好熱辣辣,一咬之下食到三星蔥的香味,香氣撲鼻,另要提防爆汁。餡餅可點附上的蠔油同辣醬,但不點也可嘗到餡餅原有的美味,此餡餅好味到我同友人秒速清碟!

疫情下無得去旅行,心想台灣,口嘗台菜,滿足之餘也期待下次品嘗其他菜式,結帳後便踏上前往道風山的路。
2021-01-24
2020-12-18 383 瀏覽
古早味黑糖刨冰(兩款配料) $48🍡: 珍珠、紅豆、仙草、蘆薈、雪糕、三色芋圓今次揀咗雪糕同三色芋圓 一黎到見到個冰疊到好高 而且芋圓整得好煙韌 好重芋圓味又唔會太粉太硬 加上雪糕同黑糖刨冰真係好match 黑糖汁又多唔會食食下得返啲冰味 每一啖都充滿黑糖味 食完超滿足🥰 有一次想再食先知暫停供應 睇黎食佢要撞彩數 不過呢間既牛肉麵都唔錯 都值得一試😆評分: 9/10🌟———————————————————————三星台菜食堂 (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場1樓128號舖
古早味黑糖刨冰(兩款配料) $48
🍡: 珍珠、紅豆、仙草、蘆薈、雪糕、三色芋圓
評分: 9/10🌟
———————————————————————
三星台菜食堂 (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1樓128號舖
高質芋圓甜品🥰
高質芋圓甜品🥰
2020-12-13 394 瀏覽
出來入貨順便打卡三星台菜食堂,選了午市套餐,有配小菜同飲品。點了紅燒湯底的牛肉粗面,覺得湯汁有點偏甜,牛肉和去過的其他台式料理比起來不算多?不過味道符合期待😂麵條的口感不錯,煮的軟硬程度也剛好。鹵豆乾很入味很好吃,以為是涼的其實是有點溫溫的,加的KTV香腸也很有滋味,不過就真的量比較迷你😂紅燒牛肉粗面 7.0/9鹵豆乾 7.0/9KTV香腸 7.0/9OVERALL 7.0/9總體不過不失,不過可能因為開在shopping mall裡的關係覺得價格略高😂

紅燒牛肉粗面 7.0/9
鹵豆乾 7.0/9
KTV香腸 7.0/9

OVERALL 7.0/9

2020-12-02 3803 瀏覽
👵🏻啊嫲魯肉飯🐖($52)⠀魯肉飯主角當然係魯肉汁🐖🐖啦!滷汁加左大量冬菇🍄,所以味道更加香,聞到都流哂口水😽。佢地用嘅肉比較瘦,可能係迎合香港人健康嘅口味,唔同台灣食到好肥好肥個啲,所以冇好漿口既感覺👄👄。配菜仲有溏心蛋、蘿蔔同酸菜,成碗飯好足料,值番個價錢唔係hea你。酸菜酸酸辣辣👅👅非常岩扒飯亦令個味道更加豐富🖐🏻。另外,蘿蔔有啲驚喜,原來以為配菜冇咩特別,但出奇地爽甜,好食💥。⠀⠀🔥紅燒三星牛肉麵🐮($82)⠀牛肉麵都好足料,一碗入面有三款肉。對👦🏻黎講牛肉麵個靈魂係酸菜✨✨✨✨,而佢地好大方咁比超多酸菜,好抵讚👍🏻。湯嘅濃淡度剛好,帶點甜,睇到個湯都好清澈證明湯底處理唔錯。配埋酸菜係另一個層次,甜、酸、辣混埋一齊好惹味🤡又唔口渴,係真材實料。🤓牛肉份量都好多基整上都鋪滿哂成碗🍲,三款入面👦🏻最鍾意牛腩🐄🐄,牛腩入哂味,牛筋有嫩有淋,少少漿口未到入口即溶,牛肚好索汁😋😋😋。麵嘅份量都幾多下,所以上枱之後要快啲食,如果唔係就會索哂啲湯喇🍲🍲🍲!唯一要挑剔嘅係麵煮淋左少少,唔夠彈。⠀⠀🐔第一鹽酥雞($58)⠀另外點左份炸鹽酥雞,雞件大小適中,粉薄夠脆,有九層塔🌿同蒜蓉味🧄🧄 ,夠哂

👵🏻啊嫲魯肉飯🐖($52)⠀

🔥紅燒三星牛肉麵🐮($82)⠀

🐔第一鹽酥雞($58)⠀
另外點左份炸鹽酥雞,雞件大小適中,粉薄夠脆,有九層塔🌿同蒜蓉味🧄🧄 ,夠哂香口。 份量仲唔少,堆到成座山咁⛰⛰⛰⠀

🥃芝士金宣烏龍($32)⠀
奶蓋主要係奶味芝士味淡左啲😣,茶嘅味道清香餸鹽酥雞食岩岩好,可以清清味蕾平衡返。 ⠀
第一鹽酥雞
I ordered via OpenRice for pickup. They just cancel it with no reason. Super bad service! Remember once dining there, the portion is little. The taste is normal. Without deal they don’t have good price quality ratio. Won’t eat there again!’
Won’t eat there again!’
外賣自取