2024-02-08 2632 瀏覽
一行三人約左8點晚飯,3個人 3個餸好夠食朋友首當其衝 要叫水煮魚🌶️🐟食辣 唔食魚既我非常驚有骨魚水煮魚:送餐時問需唔需要潷走辣椒,係醒唔太食得辣嘅人越浸得耐會越辣,相當貼心魚嘅份量非常多、冇骨之餘仲好滑底部驚喜有少量鴨血,薯粉,筍除左辣油辣椒,底有新鮮辣椒蓉胡椒蝦:6隻蝦,每人2隻。每隻都係大蝦碌咁🍤胡椒多,好香。唔會食完辣 食唔出胡椒味蝦夠新鮮,彈彈彈蒜泥白肉:一上台就覺得蒜泥打到好綿,食入口蒜味係好細緻咁滲入口,中間夾住薄青瓜,味道濃而不膩
一行三人約左8點晚飯,3個人 3個餸好夠食
朋友首當其衝 要叫水煮魚🌶️🐟
食辣 唔食魚既我非常驚有骨魚

水煮魚:

魚嘅份量非常多、冇骨之餘仲好滑
底部驚喜有少量鴨血,薯粉,筍
除左辣油辣椒,底有新鮮辣椒蓉

胡椒蝦:
6隻蝦,每人2隻。每隻都係大蝦碌咁🍤
胡椒多,好香。唔會食完辣 食唔出胡椒味
蝦夠新鮮,彈彈彈

蒜泥白肉:
一上台就覺得蒜泥打到好綿,
食入口蒜味係好細緻咁滲入口,
中間夾住薄青瓜,味道濃而不膩

• 水煮魚
2023-10-06 8113 瀏覽
好幾個月已沒有和幾位姊妹相聚,今晚相約了幾位姊妹在銅鑼灣晚飯,有姊妹提議前往「三希樓」因她想試樟茶鴨。喜歡吃辣的人,不會不知道「三希樓」,「三希樓」在香港中環半山/銅鑼灣曾經同時有好幾間分店;以往在花園道的「三希樓」開業十年,是半山區的名人飯堂,但現在只剩下利舞台廣場這一間;而在花園道的「三希樓」現已改名為「川粵樓」(同一地點),「川粵樓」據說是由「三希樓」同一廚師班底承接經營。踏入利舞臺廣場的「三希樓」,感覺地方寬敞,裝修雅致;酒樓中央放置了一個自選調味醬料櫃枱 (有十幾款不同的醬料)給吃火鍋的客人使用,擺設得很整齊、清潔及漂亮。 我們坐在窗邊的一張寬闊圓枱,感覺舒適。「三希樓」招牌正宗四川麻辣火鍋及水煮魚,午市亦供應多樣化的點心。是晚與三位姊妹共四人晚膳,本來想點水煮魚可惜姊妹又不吃辣最終放棄,有位姊妹說很想試一下這裏的名菜樟茶鴨🦆,最後我們點選了以下的菜式:~ 蒜泥白肉($138/碟8片)吃川菜怎能少得了蒜泥白肉呢?每一片都長長大大且肥瘦相參豬肉片內都有夾着一片薄薄的青瓜,與川粵樓相若,只是擺盤各自各精彩,上檯看見已經覺得很吸睛;一碟同樣有八片,每人兩片好滿足,姊妹大讃好吃😋👍。

踏入利舞臺廣場的「三希樓」,感覺地方寬敞,裝修雅致;
我們坐在窗邊的一張寬闊圓枱,感覺舒適。
~ 蒜泥白肉($138/碟8片)
蒜泥白肉
~ 蜜汁叉燒 ($228/碟)
叉燒入口仍然熱辣辣,不過肉質一般,而且鬆化程度參差,與一般燒臘舖沒有什麼分別,甚至被荃灣區出名叉燒鬆化好味的聯發叉燒比下去;
蜜汁叉燒
~ 樟茶鴨🦆($218/半隻)
我們四人只叫了半隻樟茶鴨(配四件“荷葉軟餅”),色澤金紅的樟茶鴨,外皮酥脆帶油光,肉質嫩滑,亦帶有陣陣樟木和茶葉的特殊香味,姊妹當然👏叫好;唯一要挑剔的是荷葉軟餅不夠軟滑,我個人更喜歡川粵樓的椰汁饅頭;
樟茶鴨(半隻)
~ 三色蛋浸時蔬 ($138/碟)
家常菜三色蛋浸時蔬一般都會採用莧菜,不過很多時買到的莧菜是不夠嫩滑,最後都是有根。所以我們下單時一再詢問餐廳侍應今天莧菜是否嫩滑沒有根?餐廳侍應搞笑的回答說:「一定嫩滑 ,嫩滑過我😂。」
果然不負我們所托,這碟菜很幼嫩, 三色蛋又夠多,配合上湯同吃,大家都很滿意👍。
三色蛋浸時蔬
~ 四川擔擔麵🍜($48/碗)
最後主食當然點選我最愛的擔擔麵🍜,二人分享一碗。兩位姊妹選了小辣🌶️,我和另外一位姊妹則選了正常辣🌶️🌶️。

這碗麵的外貌、份量和大小幾乎與川粵樓的一樣,是一人享用,麵條也是屬於幼麵,橙紅色的湯底非常養眼,湯的濃度及味道都比川粵樓的較為淡身,但卻突出了麻辣的香味;其中一位姊妹第一次吃,選了吃正常辣,她吃第一口就感到此碗擔擔麵的吸引力😍,她説香麻味樸鼻的香,麵條入口相當滑溜,非常驚艷;我介紹她選擇吃正常辣相當正確,果然是不二之選👍。

但是我認為這碗麵條的味道比川粵樓的稍淡,可能我吃慣川粵樓的濃味擔擔麵, 如果川粵樓的濃味是 5,則三希樓的濃味是3.5,不過同樣好吃,值得一試😋。 但是如果你是熟客,隨時可以通知廚房按你自己的口味來調校😁。
四川擔擔麵
~ 木桶豆腐花 ($78/桶)
豆腐花入口 不似預期,香滑度不足,姊妹也認為豆味也不夠濃。
木桶豆腐花
餐廳侍應幫我們分開了四大碗,糖水和黃糖另上,按自己喜好的甜度調校,而川粵樓更有我喜愛的薑汁🫚提供的。
~ 前菜及茶芥($130/ 四位)
指定前菜有辣椰菜和青瓜拼八爪魚鬚。

這個只是大約價錢 (我用總數減去所有食物收費後剩下的餘額),因為由姊妹買單,我忘記拍照單據,最後姊妹遺失了單據, 所以未知道前菜及茶芥實際上每位的收費。 不過這裏的食物收費應該是比川粵樓較平,川粵樓的茶芥為$18/位,這裏我估計是$15/ 位,四位總共是$60,那麼前菜每碟就是$35,也算是正常收費吧👌!

「川粵樓」的茶芥為$18/位,以及並沒有收取指定前菜費用;如坐包房,還有兩小瓶糖果小食放在旁邊的茶几讓客人隨意享用👍(如芝麻酥/花生酥/松子仁酥... 等等,我們每次都把吃剩的都帶回家慢慢享用😂)。
總的來說兩間川粵菜館質量也是高質的👍,因為我在「三希樓」只嘗試了幾款菜式,亦未有機會吃點心;今天這一餐晚飯除了叉燒較為一般以外,其餘的幾碟菜也非常高質;
>若要比較「三希樓」及「川粵樓」的收費,則前者比後者稍低;
>對比服務方面,兩間餐廳的侍應都非常友善,而後者因為我和家人是熟客當然有求必應;
>而地點方面,前者是開設在遊客區心臟地帶,而後者在花園道半山的高尚住宅地段;
喜歡川菜的各位食家可自行選擇,我個人覺得兩間都可以👍👍。

笑話一則🤣: 我們幾位姊妹一碰面就不停嗶哩吧啦,邊看餐牌邊不停吹水;又與餐廳侍應討論菜式,之後又叫侍應幫忙拍照;最後過了1小時,大家肚子都打鼓,奇怪為什麼遲來的客人都有上菜,而我們點的菜一直未有,才發現原來我們只是討論了吃什麼,但最終竟然沒有下單,而餐廳侍應亦沒有提醒和催促我們下單,真的搞笑🤣。

***九月份 (2023-09-21) 有一篇食評,標題為:在半山吃川🌶️粵🦐菜慶中秋***

是一篇和家人在「川粵樓」午餐的食評。有興趣的朋友可以看一下👌。
2023-09-12
蒜泥白肉
樟茶鴨(半隻)
三色蛋浸時蔬
四川擔擔麵
2023-09-02 4480 瀏覽
朋友有會員卡,推薦嚟呢度食火鍋。之前都係食小菜多,第一次試火鍋好有禮貌既店員推介左呢度嘅招牌麻辣火鍋湯底,另外有朋友唔食辣,所以叫咗芫荽皮蛋湯底兩個湯底真材實料,芫荽皮蛋湯湯底超級多芫荽,未食之前我哋仲一人一碗湯,完全冇味精。另外一個三希樓麻辣湯底,花椒辣椒辣油超級多,我哋略嫌太辣,所以自行「畢」部份辣椒花椒重點推介:特級手切肥牛、手打四寶丸、手工韭菜水餃、手工菜肉雲吞 👍🏼以上食物全部要encore,非常值得推介試咗佢嘅青瓜豆漿,唔太甜但係冇咩豆漿味,但係幾特別,其他地方都未必飲到最重要係有會員卡,免切餅費之餘仲有九折,非常適合一大班人慶祝生日

2023-08-31
生日
2023-08-06 3590 瀏覽
一星期前打去book位對方語氣已經不太好,因為有親戚美國回來訂位時講明食lunch都要預留一隻片皮鵝今日去到點完幾樣小菜就同店員講我留左隻鵝,又係態度好差咁話留左就得佢會自己上食完點心同小菜都未見有上,就問另一個店員佢話查下,話無order 有留鵝,我話我一定有講,店員:依家係無架喇都做唔到比你(語氣係覺得我好煩咁)成間店就係最好不要問問題,食就食唔食就罷態度

成間店就係最好不要問問題,食就食唔食就罷態度

2023-08-06
三希樓受辣友熱捧的原因,是因為口味夠地道。即使老四川來到,也會拍案叫好,大叫過癮!餐廳格調走高檔路線,選擇優質食材入饌。「三希樓」命名意思指「川希、粵希、點希」,將正宗川菜、家鄉粵菜及巧手點心結合,以精湛廚藝演繹各式佳餚。——— ✤ 三希樓水煮魚|$𝟑𝟒𝟖必須推薦的一定是它們家的水煮魚🌶️注意一點的事,這裡不可以選擇辣度的😂辣得不留情,辣得正宗。辣椒下得有狠勁,絕不將就,展現四川人怕不辣的本色。最重要,辣而不嗆。搭配各種辣椒,水煮魚並非一味死辣,師傅們出色控制辣度與百味的平衡,配上薯粉、筍、鴨血、芽菜,整體麻香誘人。✤ 熗炒萵筍絲|$𝟏𝟎𝟖萵筍絲搭配香菇,味道清淡帶少許菇菌味,適宜解辣🌶️✤ 春風香脆百花腸粉|$𝟒𝟖皮薄的腸粉包裹住酥脆的蝦春卷💕✤ 手剁椒蒸魚頭|$𝟕𝟖份量頗大,手剁辣椒辣味還好,搭配𝟑-𝟒塊魚雲片,吸啜中可以感受到魚頭骨膠原滿滿🐟✤ 水晶鮮蝦餃|$𝟓𝟔超級煙韌皮薄的蝦餃一咬便感受到裡面餡料的爆汁,即使只是小巧的一口𝐨𝐧𝐞 𝐛𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐢𝐳𝐞,不過絕對可以滿足你🦐題外話,強烈建議搭配辣椒油保證可以讓鮮味更上一層樓🌶️✤ 棗蓉千層糕|$𝟒𝟔⭕️推薦推薦⭕️濃郁的棗香與椰香完美融合,
———
✤ 三希樓水煮魚|$𝟑𝟒𝟖

✤ 熗炒萵筍絲|$𝟏𝟎𝟖
萵筍絲搭配香菇,味道清淡帶少許菇菌味,適宜解辣🌶️

✤ 春風香脆百花腸粉|$𝟒𝟖
皮薄的腸粉包裹住酥脆的蝦春卷💕

✤ 手剁椒蒸魚頭|$𝟕𝟖

✤ 水晶鮮蝦餃|$𝟓𝟔

✤ 棗蓉千層糕|$𝟒𝟔
⭕️推薦推薦⭕️濃郁的棗香與椰香完美融合,清香煙韌的口感實在讓人著迷!絕對是吃過最好味的紅棗糕沒有之一!

✤ 饅頭(炸)|$𝟑𝟔
酥脆的饅頭炸得外脆內軟,絲毫不油膩,油溫控知得恰到好處,配上煉奶簡直是神來之筆。

✤ 香滑蛋白杏仁茶|$𝟒𝟐
濃郁香甜的杏仁茶𝐦𝐢𝐱了不少嫩滑的蛋白塊,滑溜溜的這碗暖呼呼的杏仁茶甜度適中,瞬間暖胃,解決了辣椒油膩感,結束了這頓麻辣之旅🌶️
2023-05-17 3583 瀏覽
朋友們都唔食得辣,所以好少食四川菜或麻辣火鍋。今次有人話想食水煮魚,我當然舉腳贊成😀例牌都係一大窩,侍應等我哋影完相,就幫我哋起大部分辣椒。個人覺得太辣會蓋過食物味道,少麻少辣,就啱晒我。魚片新鮮又滑,而且數量不少;仲有大量大豆芽、粉皮、鴨血同青瓜,所以四個人食一窩已經飽咗一半!同我食過嘅唔同,醬料帶甜,冇炸菜粒,變咗豆芽、辣椒粒。粉絲凍咗都唔會黏埋一嚿。味道較螞蟻上樹濃,都係甜甜辣辣,餸飯一流香辣五花肉配以大量京葱,五花腩食落唔油膩,略嫌乾咗少少。全部餸都食唔晒,要打包攞走。我哋下次嚟會叫少啲餸,留返個肚食佢哋嘅精美甜品
水煮魚(例牌)

螞蟻上樹

魚香茄子

味道較螞蟻上樹濃,都係甜甜辣辣,餸飯一流

正宗四川回鍋肉

香辣五花肉配以大量京葱,五花腩食落唔油膩,略嫌乾咗少少。
全部餸都食唔晒,要打包攞走
。我哋下次嚟會叫少啲餸,留返個肚食佢哋嘅精美甜品
水煮魚(例牌)
螞蟻上樹
魚香茄子
正宗四川回鍋肉
2023-05-15 2036 瀏覽
打邊爐前先叫一啲小食醫肚,叫佐涼拌海蜇雲耳同夫妻肺片,海蜇同雲耳好爽脆,用咗少少黑醋去調味,酸酸地,非常之開胃👅另外夫妻肺片有好多牛肚牛𦟌,全部都好入味,少少辣,全部整得好薄,口感好好👄打邊爐既湯底非常重要啦,整佐個鴛鴦鍋,三希樓麻辣火鍋/鮮果香湯鍋,麻辣湯底岩晒重口味朋友,好夠辣,辣椒花椒都炒香過,加埋啲辣油,成個湯底麻辣味剛好,愈滾愈辣,好過癮🫦另外係魚湯加新鮮既香梨,有梨既清甜同魚既鮮甜,成個湯都好鮮味,奶白色,滿滿骨膠原,女士岩晒💄配料就全部都好滿意,炸魚皮仲有響鈴都係即炸,唔會有隔夜既益味,好新鮮,脆卜卜,啲魚皮就咁食都爽呀👀魚頭都係新鮮既魚頭,令立立,魚肉都少,淥完好滑好嫩,無牙都食到呀🦷唐生菜同埋雜菇拼盤亦係新鮮代表,好有草青味,係新鮮既味道,吸收晒湯既精華,出色💋
2023-05-12 1943 瀏覽
😙前幾天約了好幾位朋友一齊黎到銅鑼灣食飯,聰聞呢間都幾出名好食,😎而且成日都見到有人排隊,近期都比較忙,想舒舒服服慢慢坐低食吓嘢,🤗環境上好寛敝,職員阿姐好有禮貌地提供一張枱比我地,坐位同枱上都整齊有晒餐具,🤗睇一睇餐牌中,好多嘢擇,我地叫咗好多,基本上全部都好食😬🫖木桶即撞豆腐花🥢豆腐花新鮮熱辣辣,連埋木桶一齊比我地,食落去質感真係超滑,以往都係會加埋糖漿一齊食,呢個豆腐花真係滑到好棉既口感,而且好香豆味 🫖招牌燒賣皇🥢一黎就係四隻既燒賣,燒賣四隻都係漲卜卜,入面都好足料,呢間酒樓既點心真特別好食🫖春卷🥢春卷炸得好香脆,咬落去時外皮脆到卜卜聲,裡面既料亦都好食,最好係佢有吸過油,油份亦唔會太多🫖青椒清香魚🥢呢一盤青椒清香魚好大碟,青椒加埋清香魚原來係咁好食,份量好多,最下層係麵,唔洗加飯都可以食到飽🫖乾鍋豬大腸🥢呢個真係要讚,炒得好香,雖然望落去有好多辣椒,但口味上又啱我地,辣味適中,豬大腸炒得好入味,而且每一舊都好大舊
🫖木桶即撞豆腐花
🫖乾鍋豬大腸
2023-05-12 1320 瀏覽
見到好多人留低好好既 review ✍️,今日專登黎試下,果然無失望,仲要食得好開心。連平常日的下午時段🕞都坐滿了三希樓用餐。老老實實~ 😵佢Menu上面食物款式都真係幾多㗎!無論大人小孩都愛咕嚕肉,外酥內軟、酸香甜嫩。最緊要係大大碟,無偷工減料🥳呢份牛肚雖然好似細細份但極為出色,加上🌶️🫑紅青椒配搭,食慾大增。馳名樟茶鴨🦆應該係每枱必點,所以我哋都唔例外。上碟時突顯中式美感,每一口都吃得到的香氣、口感、滋味,更添層次,道地的美味!夫妻肺片是我喜歡的形式,Size岩岩好,口感同味道太銷魂了。棗茸千層糕帶著有點甜甜的味道,口感瞬間輕盈鮮甜。好彩今日幾個朋友一齊,可以嗌多幾款一齊食😂 有選擇困難症都唔怕啦!菜色也有多樣化,對於聚首一堂,又能滿足各人的口味及需要,尚算不錯的餐廳。
棗茸千層糕帶著有點甜甜的味道,口感瞬間輕盈鮮甜。

銅鑼灣嘅呢一間三希樓真係好適合一班人相聚,呢度環境夠大又靚,坐落都幾舒服。😌首先想特別講下❤️棗茸千層糕❤️,賣相都幾靚幾吸引好似一朵花咁。味道方面,紅棗嘅味道都幾出,完全融入喺煙煙韌韌嘅口感當中。❤️麻辣豆乾絲❤️都幾推薦可以一嗌,因為佢一大碟分量都幾多,如果多人食呢個都幾抵食。每一條豆腐絲都融合左麻辣嘅味道,相當吸引。❤️招牌燒賣皇~王牌之選,豬肉夠新鮮又唔肥。❤️蝦腸~蝦肉相當大,腸粉皮亦都夠薄夠滑。❤️野山椒泡鳳爪~味道清新得嚟又辣辣地咁好正。❤️夫妻肺片~麻辣辛香,非常香脆。❤️涼拌海蜇雲耳~想食啲涼涼哋嘅涼菜,呢個就啱曬啦,好鍾意海蜇同雲耳一齊食,一樣咁爽口。❤️擂沙湯丸~鍾意食甜品可以嗌呢個,軟糯嘅皮包住流心嘅芝麻餡,口感一流。

❤️招牌燒賣皇~王牌之選,豬肉夠新鮮又唔肥。

❤️蝦腸~蝦肉相當大,腸粉皮亦都夠薄夠滑。

❤️野山椒泡鳳爪~味道清新得嚟又辣辣地咁好正。

❤️夫妻肺片~麻辣辛香,非常香脆。

2023-05-10 775 瀏覽
今日出咗糧,所以就帶屋企人去食餐好嘅慶祝一下! 之前喺網上面見到有人介紹銅鑼灣有間唔錯嘅川菜餐廳。今次就黎呢度試新嘢😋真係超期待呢!🦐瓦罉焗胡椒海蝦🫙。海蝦超大隻,口感彈牙!廚師用左胡椒去乾焗,令到蝦嘅鮮味更突出!🐷乾鍋豬大腸🥘。賣相超吸引。豬大腸煮到好入味,每一舊都又辣又麻,超級好味!🫑三椒豬手🐷。廚師將豬手切粒,再同三色椒一齊炒。三色椒啱啱好中和返豬手嘅鹹味。呢個菜式送飯一流!🐷咕嚕肉🍅。包住豬肉嘅炸粉好薄好脆味。豬肉味香濃,加埋酸酸甜甜嘅汁,非常開胃。。🐷叉燒包🥖。即叫即蒸,非常新鮮。軟軟嘅麵包,包住香濃多汁嘅叉燒。真係超好食🐮牛肚🐮。又軟又淋,醬汁同牛肚嘅比例岩岩好!唔會太咸。好味🤤

2023-05-10 694 瀏覽
下班回家想飽餐一頓,收工前一刻醒起三希樓。今次再去,店內依舊高朋滿座,無論是上班族、小家庭日常用餐都非常適合。今次夜晚再嚟食,餐廳環境好大好寬敞設計好坐得又舒服😌由咕嚕肉的酸甜滋味,開啟今晚味蕾旅程。呢個真喺好好味完全鎖住肉汁,咬下去才滲出香濃肉汁入口滋味無窮🥰三希樓招牌炒飯融揉精湛中式火侯技藝,濃郁蛋香、粒粒分明。乾鍋豬大腸,第一口咬下去肉汁香濃,提升整體層次,順口濃郁讓人口齒留香。青椒清香魚🐟調味恰到好處,口感卻清爽不膩,滿足饕客們的嘗鮮魚食慾。三椒豬手奇巧無比的滋味,滿足熱愛大口吃豬手的你。麻辣口水雞非常銷魂,濃郁香氣令人久久難忘,其他地方複製不到出來。馳名樟茶鴨真係皮脆肉嫩、百吃不膩🤤師傅手藝精湛,細緻的口感給人一種優雅溫潤的味覺享受。瓦罉焗胡椒海蝦🍤香氣逼人、海蝦的軟嫩肉質在口中蔓延。水煮滑牛肉🐄完美展現火喉的拿捏,肉質同樣非常鮮嫩,微辣口感讓人意猶未盡。成餐飯食到好飽又好開心,上菜好快,質素以價錢黎講係高質嘅,推薦一試!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
設計好坐得又舒服😌
瓦罉焗胡椒海蝦🍤香氣逼人、海蝦的軟嫩肉質在口中蔓延。

2023-05-08 649 瀏覽
朋友生日,約咗一大班去利舞台廣場17樓嘅《三希樓》食晚餐慶祝!餐廳已川菜為主,食物又辣又惹味!我哋叫咗七道菜❤️野山椒泡鳳爪,呢個泡椒鳳爪微微嘅辣味,因為凍盤食落去好清涼,鳳爪的筋部都入晒未,好好食!❤️咕嚕肉,酸酸甜甜嘅咕嚕肉食落去好開胃,大廚炸到外面香脆,入邊肌肉充滿肉汁,同酸酸甜甜嘅醬汁非常夾!❤️麻辣口水雞,呢碟口水雞麻辣味超足夠,雞肉嫩滑,肉味濃郁,每一件雞都被凍咗嘅雞油啫喱包住,好推介大家食!❤️青椒清香魚,呢鍋雪白嘅青椒清香魚,入邊有魚片筍片同埋麵條,睇落去好似好清淡,但係食落口有好香嘅花椒味,食材嘅配搭非常好!❤️三椒豬手,三椒分別有青辣椒,紅辣椒同埋花椒,就咁聽到三種椒都已經覺得又香又辣又惹味,用佢嚟炒充滿骨膠原嘅豬手,真係一流!❤️乾鍋豬大腸,鍾意食豬大腸嘅人一定唔可以錯過呢道菜!豬大腸洗得好乾淨,所以好放心食。辣椒辣椒同洋蔥一齊炒,非常香。大腸炸到香脆,真心好味😋
朋友生日,約咗一大班去利舞台廣場17樓嘅
2023-05-08 597 瀏覽
今次去到位於銅鑼灣嘅一間餐廳,真係食到大滿足!😆首先試嘅係麻辣豆乾絲同涼拌海蜇雲耳,兩款菜式都好開胃,豆乾絲帶有微辣味道,令人食欲大增,而涼拌海蜇雲耳則有少少酸辣滋味,好清新。🌱接下來,嚐了瓦罉焗胡椒海蝦同招牌燒賣皇,味道都好正,焗胡椒海蝦夠鮮甜、香辣,燒賣皇彈牙多汁,真係好味道!😇更加要推介嘅係乾鍋豬大腸同黑松露野菌水餃,乾鍋豬大腸夠香口,大腸腍滑而豬肉有啲甜味,同埋黑松露野菌水餃有帶少少松露香味,蒸熟後餃皮夠薄、餡料夠多,令我食完都想再食多一個!🤭整個餐廳都好舒適,服務好親切同細心,係個好舒服嘅用餐體驗。🥰
🥎馳名樟茶鴨🎖,鴨肉非常之嫩滑 ,鴨肉份量不少,鴨皮微微滲出鴨油香。🥎青椒清香魚🎖,辣到適中,加咗少酸菜非常之開胃。🥎麻辣口水雞🎖,雞肉好之嫰滑,熟透度剛剛好,麻辣醬汁沾滿在雞皮上。🥎咕嚕肉🎖,份量適中,咕嚕顏色 天然,菠蘿酸酸甜甜,豬肉炸到剛剛好脆, 醬汁又剛剛好掛上。師父嘅烹調技術非常高!🥎夫妻肺片🎖,配料幾多!,每一個配料都嫰滑。🥎麻辣豆乾絲🎖okay wo ! 土豆爽脆,又香口。
🥎青椒清香魚🎖,辣到適中,加咗少酸菜非常之開胃。
🥎夫妻肺片🎖,配料幾多!,每一個配料都嫰滑。
🥎麻辣豆乾絲🎖okay wo ! 土豆爽脆,又香口。