2025-07-12
今次同外國嚟旅遊嘅朋友去咗三希樓食飯,佢地好鐘意食!晚餐主餐牌全單8折,優惠三希樓主打新派粵菜,環境高雅,裝修用咗好多中式元素,牆上有書法同古典花紋,燈光柔和,坐位寬敞。蒜泥白肉 薄切豬腩肉鋪得整齊,肉質肥瘦分明,配上自家製蒜泥醬,蒜香撲鼻,味道微辣帶甜,唔會太膩。每片肉都沾滿醬汁,入口即化,配埋青瓜絲,清爽解膩。青椒清香魚呢道菜用上新鮮魚片,魚肉細嫩彈牙滑溜,每片都有一定厚道,口感十足,再加配上青辣椒同酸子,帶有淡淡椒香,唔會太辣,反而突出咗魚肉嘅鮮甜。兩者配合得好好,食落清新又冇負擔,非常適合夏天食。酥炸日本生蠔外皮炸到脆卜卜,咬落去係有聲。內面嘅蠔仲係非常嫩滑。日本蠔又大又新鮮,蠔味濃郁,邪惡好味道。火爆鴛鴦蚌呢個我最鐘意食,色香味俱全,蚌真係好爽彈牙,好新鮮,色彩鮮豔,各種味道口感夾雜,好豐富。莧菜嫩滑莧菜,翠綠爽口,加左蒜頭一齊煮,香味更豐富,濃郁。另外侍應好有禮貌,介紹菜式都好詳細,令人感覺好舒服。三希樓仲有好多傳統粵菜同新派創意菜,選擇多元。餐廳枱與枱之間距離夠遠,唔怕嘈雜。朋友好滿意呢餐,我就開心。
蒜泥白肉
青椒清香魚
酥炸日本生蠔
火爆鴛鴦蚌
莧菜
嫩滑莧菜,翠綠爽口,加左蒜頭一齊煮,香味更豐富,濃郁。
另外侍應好有禮貌,介紹菜式都好詳細,令人感覺好舒服。