2019-10-03 869 瀏覽
Weekday上午十一點半來到...因為早所以店入面很少食客...店員很貼心地安排坐位(...作為大肚婆很留意店員會否安排較安全的位置)...也主動提議客人把包包放在旁邊的坐位可以食得舒服點... 店員之間的關係明顯不錯.. 令到小店入邊嘅氣氛都幾正面輕鬆...食物方面保持一貫水準...基本上一兩分鐘就上枱...快得驚人... 雲吞漲卜卜很充料... 牛腩也很淋很入味...份量對於女仕們是非常足夠的....

雲吞牛腩河
雲吞牛腩河
2019-10-01 770 瀏覽
十幾年前開始幫襯,最愛菜肉雲吞,今日都係菜肉雲吞河,菜肉雲吞本身無問題,問題出係個碗個Size同啲河粉道,個碗好细,四粒大雲吞突哂出嚟掂唔到啲湯,都唔夠熱,同埋啲河粉唔軟滑,鞋口同厚身,仲要一嚿嚿咁,又係因為個碗细唔夠湯所以又係唔夠熱。算喇,今次真係最後一次。
菜肉雲吞河
2019-09-20
2019-09-10 673 瀏覽
If you are a tourist and you've decided only to try one local noodles store, this would definitely be your choice.Their noodles are in superb quality both the texture and taste.Recommend to try to minced pork paste stirred noodles (炸醬撈麵), the red sauce has a mix of sweet, sour and a little spicy taste, quite special but traditional.Several toppings to choose from, Wonton, meatballs, and some pig organs🙊🙊, have a try! Good that the noodles come with some veggie inside!

2019-09-08 650 瀏覽
上次和朋友經過她說這家是中環必吃的白灼鵝腸。剛好去接放學經過帶姐姐一起入去點了個招牌菜,我叫姐姐試試味道,他好不容易才拿出來挑戰者的質素,吃了一口說:嘩!怎麼這個腸這麼像鵝腸麵。我有同樣的想法!好爽好脆、但份量略嫌太多,兩個人也吃不完。
上次和朋友經過她說這家是中環必吃的白灼鵝腸。

我有同樣的想法!

好爽好脆、但份量略嫌太多,兩個人也吃不完。
  • 白灼鵝腸
2019-09-03 743 瀏覽
小編已有多年沒有光顧了,小小的麵店致今仍然屹立不倒,當然有它的優勝之處。哎呀!菜單怎麼都沾上了辣油⋯今次照舊要一碗鯪魚球湯麵($37。如果要撈麵就是$47),麵條有彈性而且爽口。不過只是鹼水味有點重了些,但有時也會有點掛念這種有鹼水味的粉麵。而鯪魚球有4個,又豐滿又大粒,一嚐就知足料,差不多霸佔了整個碗,看到就覺得豐富了。整體而言,食物水準依然維持,而且平民價又合理,仍然是個再次光顧之選!

哎呀!菜單怎麼都沾上了辣油⋯

2019-07-03 1595 瀏覽
大部分在中環工作的白領,相信無人不曉「三多麵食」,此乃中環出名的人龍店,午市左右就開始出現排隊的人龍。鵝腸雲吞米麵檔上菜速度頗快,此乃香港特色也!雲吞像拳頭大, 雲吞皮亦薄滑。 餡料頗多頗實在, 材料十足,蝦仁比例較豬肉為多,眼見蝦肉若隱若現,蝦肉入口彈牙,一整顆入口很有滿足感!另一亮點,就是鵝腸,淺黃色鵝腸附着不多不少的肥膏,入口爽口香滑,油脂豐盈,而且清洗處理乾淨,沒有腥臭味道,吃得出是新鮮貨色,難以抗拒!香港很少食肆有鵝腸點選,還要在中環,而且價位可以接受,只要是人間美食,將所有健康問題,統統拋諸腦後吧!
鵝腸雲吞米
麵檔上菜速度頗快,此乃香港特色也!

2018-10-02
午餐
2019-06-07 1071 瀏覽
#小秘書 呢個下晝好頻撲🥵 好在最終喺預定時間之搞拈哂,仲趕到去見 Dr Yu👨🏻‍🔬 呢排都唔知搞咩,啱啱啲 #皮膚敏感 先好咗啲,呢兩日又開始有兩聲咳🤪 OMG難得落到嚟 #中環,我又自自然然行咗過去 三多麵食 Sam Tor 整碗 #雲吞 #鵝腸 #面 🍜 先返屋企🥢 不過聽講呢排無豬肉賣,所以 #三多 最好賣嘅 #菜肉雲吞 亦隨即停市... what? 原來啲 #菜肉雲吞 系用 #新鮮豬肉 整㗎😋 唔怪得咁鬼貴啦😅🤣既然系咁,我就要 #鮮蝦雲吞 啦,餡料好豐富,愛上了😍 講到啲 #鵝腸 就一定無得輸,爽口又唔會有陣怪味👍🏻 抵佢咁好生意嘅!

2019-06-05
2019-05-24 957 瀏覽
今日經過三多麵食,見到都好多人排隊等外賣,諗住唔會差得去邊,就試下買個外賣食。買左個雙丸米粉,番到去準備食,點知一打開個兜,見到幾隻蟲仔(蚊滋菜蟲之類掛)諗住挑走就算,有1-2 隻都好正常。但係愈挑愈多加加埋埋超過二十隻。自問都唔係d 奄尖挑剔既人,但係見到加加埋埋咁多蟲,真係有d 汗顏😓😓真係唔知個衛生情況會點自問唔會再幫襯。另外講番食物味道,一般般,唔濃偏淡d 牛丸食落仲有陣講唔出既味,有d 怪米粉都偏碎呢個價錢真係唔值
諗住挑走就算,有1-2 隻都好正常。但係愈挑愈多
加加埋埋超過二十隻。

真係唔知個衛生情況會點
自問唔會再幫襯。

另外講番食物味道,一般般,唔濃偏淡
d 牛丸食落仲有陣講唔出既味,有d 怪
米粉都偏碎
呢個價錢真係唔值
外賣自取
2019-04-23 1114 瀏覽
/好似未食過鵝腸麵🤔🤔本身都幾鍾意食鵝腸所以今日就走左入去試😆/睇openrice見到最多人推薦鵝腸同埋菜肉雲吞咁梗係跟啦!💲48鵝腸有跟啲蔥一齊仲會有一碗類似辣椒豉油比你點黎食食落口感好好☺️鵝腸洗得又乾淨 食得好放心菜肉雲吞餡料好新鮮👍唔係周圍可以食到😳加埋佢地嘅醋一齊食好夾😋不過如果怕芫茜個陣味 可能就唔係好岩叫呢個雲吞喇🙅‍♀️啲麵好爽口 辣椒油我都好愛❤️但會偏辣 大家落嘅時候輕手啲/另外仲叫左個細嘅蜆介鯪魚球同朋友share💲40細嘅有四粒 大嘅係五粒價錢除番開都幾貴😣😣不過好似係即叫即炸 上枱係非常之熱!外面炸得乾爽 入面魚肉香口彈牙😋👍但食完之後都係唔多飽嘅😂😂可能一個人食晒四粒就會飽喇呢間野岩我想輕食一下嘅時候黎🤓/中環 - 三多麵食#Hanako_中環🌻#hanako_港式味道🌸
好似未食過鵝腸麵🤔🤔
會偏辣 大家落嘅時候輕手啲
另外仲叫左個細嘅蜆介鯪魚球同朋友share💲40
細嘅有四粒 大嘅係五粒
價錢除番開都幾貴😣😣
不過好似係即叫即炸 上枱係非常之熱!
外面炸得乾爽 入面魚肉香口彈牙😋👍
  • 豬潤
  • 鵝腸
  • 菜肉雲吞
2019-04-11 959 瀏覽
三多位於中環,地貴人西(西化),個個都搵好野食,但佢都能夠保持客源而健在左咁耐,應該有啲原因既舖頭中size,光猛正常,麵檔黎講唔算好迫,餐牌都係正常粉麵,最特別應該已經算係菜肉雲呑當然要試下佢出名既菜肉雲呑,當有鮮蝦雲吞唔叫而人人都係食菜肉雲呑時,就試試佢雲呑大粒到一個點,半個拳頭咁大,超足料,好似係白菜菜同肉比例好好,味道都正大大粒都有四粒,同個湯都好夾既,清得黎夠味幼麵就無咩特別,硬身少少另一碗食左另一個大賣點,鵝腸麵,試下佢既粗麵,正腍身夠薄,掛湯好味鵝腸配左碟豉油,好似係有少少辣椒既,超少但好味鵝腸夠肥好味又唔腥,份量好多配大量薑葱係另一個個好正既點配腸配麵都正,成碗麵同湯底都好夾熱奶茶就......算啦貴定平?價位係高既,但份量多質素好服務快正坐落中環,我就覺得算幾扺啦大家可以試下先講!#我唔明點解我叫左個麵一分鐘後有得食而個個都係咁#水餃冬菇鮻魚球都好多人叫到底三多係邊三多

雲呑大粒到一個點,半個拳頭咁大,超足料,好似係白菜
菜同肉比例好好,味道都正
大大粒都有四粒,同個湯都好夾既,清得黎夠味
幼麵就無咩特別,硬身少少

菜肉雲呑麵

幼麵

菜肉雲呑

菜肉

另一碗食左另一個大賣點,鵝腸麵,試下佢既粗麵,正
腍身夠薄,掛湯好味
鵝腸配左碟豉油,好似係有少少辣椒既,超少但好味
鵝腸夠肥好味又唔腥,份量好多
配大量薑葱係另一個個好正既點
配腸配麵都正,成碗麵同湯底都好夾
熱奶茶就......算啦

鵝腸麵

薑蔥鵝腸

粗麵

熱奶茶

大家可以試下先講!

#我唔明點解我叫左個麵一分鐘後有得食而個個都係咁
#水餃冬菇鮻魚球都好多人叫
到底三多係邊三多
菜肉雲呑麵
菜肉雲呑
鵝腸麵
薑蔥鵝腸
2019-03-26 638 瀏覽
中環搵野食話難唔難話易唔易,因為一係就食到好豪,一係就食到好差。無中間既。呢間三多麵食都算係中間既(不過都係有D偏貴) 佢最出名應該係鵝腸麵,所以我就叫左一個鵝腸米(米粉罪惡感好似無咁大),41蚊,仲要無野飲。算啦,中環地貴,當幫佢交租。個米粉好快就黎,鵝腸份量都唔少既,都幾多油同肥膏。唔錯唔錯,佢會配埋一個辣椒鼓油俾我。因為就咁食就有少少淡口,加埋個辣椒鼓油就岩岩好,夾埋蔥絲就更加香口啦。總結: OK既, 幾好食,係有D貴, 同埋D位有D迫, 所以最好就係下午茶時間黎,人唔多, 又唔係非常肚餓,否則又迫人又唔夠飽。
呢間三多麵食都算係中間既(不過都係有D偏貴)

2019-01-27 965 瀏覽
#三多麵食 (中環)中環砵典乍街30號地下(石板街)-----鵝腸麵($39)會黎試三多 因為香港真係好少地方有鵝腸麵 呢度ge鵝腸洗得非常非常乾淨 一d異味同肥膏都無 非常爽口 配埋自家製ge豉油 味道唔錯😊鵝腸份量都唔少 倒是麵ge份量少左少少😂所以有d唔夠飽 同埋可能因為完全無肥膏ge關係 B仔略嫌有少少唔夠惹味 太清淡左少少 哈哈哈 可能係我比較重口味😂-----B仔整體評價:8/個👍🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻-----跟住我一齊吞食香港啦!#swallowcentral
#三多麵食 (中環)
中環砵典乍街30號地下(石板街)
B仔整體評價:8/個👍🏻
B仔抵食程度:8/10個👍🏻
B仔環境評分:7/10個👍🏻
B仔味道評分:8/10個👍🏻
B仔回頭機會:8/10個👍🏻
跟住我一齊吞食香港啦!#swallowcentral
2019-01-26 696 瀏覽
食清D....午膳時間中環人山人海是常識吧!今日想食清d又唔想太飽,就選擇左食碗淨雲吞+油菜走油。一點多,三多門外已有十幾人排隊等位,外賣就只有兩三個,同收銀阿姐下單,先說明油菜走油,淨雲吞。承惠$63。(嘩,好貴呀,食碗拉麵都係$78咋)返到公司一打開個盒油菜無走油,無言,唯有用碗雲吞洗吓d油。菜浸到好淋,近乎就爛咁款,基本上唔多需要咬就可以吞咁滯。唯一可讚的是份量充足,足足一盒!淨雲吞有六粒,每粒比例較大,蝦肉爽口肥豬肉適中,但湯頭麻麻,較混濁。
食清D....

午膳時間中環人山人海是常識吧!
今日想食清d又唔想太飽,
就選擇左食碗淨雲吞+油菜走油。

一點多,三多門外已有十幾人排隊等位,
外賣就只有兩三個,
同收銀阿姐下單,先說明油菜走油,淨雲吞。
承惠$63。(嘩,好貴呀,食碗拉麵都係$78咋)

返到公司一打開個盒油菜無走油,無言,唯有用碗雲吞洗吓d油。
菜浸到好淋,近乎就爛咁款,基本上唔多需要咬就可以吞咁滯。
唯一可讚的是份量充足,足足一盒!

2019-01-03 1005 瀏覽
《中環超足料雲呑麵》公司附近有間雲吞麵,成日都排晒長龍,真係唔知點解佢會咁受歡迎🤔今日終於可以試吓啦係雲吞麵來講$37至$47算係偏貴我叫咗一個雲吞拼墨魚丸米粉$47雙拼$47 ,單餸$37有三大粒雲呑!一上菜見到超大粒雲吞,食第一啖又真係足料,平均每個雲吞有兩隻鮮蝦左右👍🏻墨魚丸都有三大粒,幾有咬口!其實碗麵本身冇乜湯底,因為個麵同餸嘅份量已經塞爆左成個碗題外話:我見好多人叫鵝腸同菜肉雲吞,相信係招牌菜,下次嘗試下先
《中環超足料雲呑麵》

今日終於可以試吓啦

係雲吞麵來講$37至$47算係偏貴

我叫咗一個雲吞拼墨魚丸米粉$47
雙拼$47 ,單餸$37

有三大粒雲呑!
一上菜見到超大粒雲吞,
食第一啖又真係足料,
平均每個雲吞有兩隻鮮蝦左右👍🏻

墨魚丸都有三大粒,幾有咬口!

其實碗麵本身冇乜湯底,
因為個麵同餸嘅份量已經塞爆左成個碗

2019-01-03
5 分鐘 (堂食)
  • 鮮蝦雲吞麵
2018-12-29 600 瀏覽
粒粒雲吞都大到好似乒乓波咁 食完真系會覺得好滿足😋👉🏻雲吞麵($35)唔好講好唔好食先 要系中環揾到咁平又好食嘅店舖 真系少之有少!!👀.一碗雲吞麵入面有4粒雲吞 粒粒都好足料😌入面至少有兩隻🦐同埋滿滿嘅豬肉😳.皮都好薄 去食一定要叫雲吞 試過菜肉雲吞 但個味道自己覺得無甘出眾 都系推介鮮🦐雲吞.麵底唔夠爽 但個湯底就好清甜 冇咩落味精去煮🤤.Btw記得要食就早少少去排隊 通常要lunch個陣都要排5-10分鐘啊~
粒粒雲吞都大到好似乒乓波咁 食完真系會覺得好滿足😋
👉🏻雲吞麵($35)
麵底唔夠爽 但個湯底就好清甜 冇咩落味精去煮🤤
2018-12-21
5 分鐘 (堂食)
  • 鮮蝦雲吞麵