太子竟然有間性價比爆燈的點心小廚!茗茶全日只收 $5/位,水仙、普洱、壽眉、鐵觀音任你揀,無論朝早飲茶定夜晚去飲夜茶都一樣咁抵!最重要係***冇加一*** !所有價錢清清楚楚列明,唔怕埋單嚇親!💥🥢【推介菜式|留意價錢】🥢 ??點心拼盤 $48 一次過試晒八件經典點心:蝦餃 x2、菜苗餃 x2、潮州粉果 x2、叉燒包 x1、流沙包 x1。每款都足料,口感層次分明,CP值極高!??豉汁蒸鳳爪 $26 入味又腍,啖啖膠質,啱晒啲鍾意啃骨嘅朋友!??黑椒金錢肚 $28 香辣惹味,黑椒香氣撲鼻,肚片爽口唔韌,超開胃!??豉椒蒸排骨飯 $28 排骨嫩滑,豉椒香濃,底下白飯吸晒精華,食到一啖唔停!??家鄉鹹水角 $22 外脆內香,餡料飽滿,甜中帶鹹,好有懷舊味道!🔸叉燒腸粉 $26 腸粉滑溜,叉燒香甜,配埋豉油一齊食,簡直係完美組合!??【總結】 三哥點心小廚真係太抵食,唔止價錢親民,味道仲有驚喜!無論你係點心新手定老饕,都值得一試!👑#太子美食 #太子飲茶 #香港飲茶 #飲茶 #點心推薦 #香港茶樓 #平民美食 #冇加一 #夜茶好去處 #蝦餃控 #食在香港
太子竟然有間性價比爆燈的點心小廚!茗

🥢【推介菜式|留意價錢】🥢

?點心拼盤 $48

?豉汁蒸鳳爪 $26
入味又腍,啖啖膠質,啱晒啲鍾意啃骨嘅朋友!

?黑椒金錢肚 $28
香辣惹味,黑椒香氣撲鼻,肚片爽口唔韌,超開胃!

豉椒排骨飯

?豉椒蒸排骨飯 $28
排骨嫩滑,豉椒香濃,底下白飯吸晒精華,食到一啖唔停!

鹹水角

?家鄉鹹水角 $22
外脆內香,餡料飽滿,甜中帶鹹,好有懷舊味道!

🔸叉燒腸粉 $26
腸粉滑溜,叉燒香甜,配埋豉油一齊食,簡直係完美組合!

?【總結】

5天前
豉椒排骨飯
鹹水角
2025-08-16 245 瀏覽
近排發現深水埗大埔道一帶新開咗三間點心店,作為點心愛好者嘅我哋,當然要逐間試過。有咩比喺街坊附近搵到新鮮又抵食嘅點心更開心呢?今次就話俾大家聽,我哋最新試咗嘅呢間新店伏唔伏!餐廳特色呢間餐廳除咗提供傳統點心,仲有多款小菜套餐,配埋飯同例湯。如果加 $10,仲有多一碟油菜,性價比真係高到爆!不過我哋今次目標清晰,純粹為咗點心而嚟,於是就豪氣咁點咗一枱嘅點心。點心推薦當然少唔到經典款式啦:蝦餃、鳳爪、叉燒包、韭黃鮮蝦腸,呢啲永遠都係安全牌,唔會出錯。但最驚喜係,呢度竟然有好多街頭已經少見嘅經典款式,例如:- **百花釀魚肚**:魚肚吸滿飽滿嘅百花釀料,口感層次非常豐富。 - **蜂巢芋角**:炸得外脆內軟,唔會過油膩。 - **蜜糖叉燒酥**:外皮酥香,內餡甜而不膩,非常加分。 另外,仲有幾款新派點心值得一試,例如 **牛油果鮮蝦春卷**,創意十足,牛油果同鮮蝦嘅組合意外地配合,帶嚟清新嘅味覺體驗。唔伏之選整體嚟講,呢間新店嘅點心質素令人滿意,價錢合理,選擇多元化,仲有唔少少有嘅經典款,絕對值得一試。雖然食到厭咗太子一帶嘅點心,但原來只要行多幾步,喺深水埗都可以搵到咁多新鮮感!**總

餐廳特色

點心推薦

- **蜂巢芋角**:炸得外脆內軟,唔會過油膩。
- **蜜糖叉燒酥**:外皮酥香,內餡甜而不膩,非常加分。

唔伏之選

**總結**:呢間餐廳啱晒鐘意傳統同創新點心嘅朋友,係深水埗一帶搵食嘅好選擇,下次想試新嘢記得嚟試!
2025-08-09
5天前 0 瀏覽
今日就同朋友去左三哥點心小廚點心款式多樣,仲有小菜套餐點心拼盤包括兩隻蝦餃,菜苗餃、潮州粉果,一個叉燒包同流沙包,超級豐富蝦餃晶瑩剔透,蝦肉爽甜彈牙;叉燒包鬆軟,叉燒餡甜鹹適中;流沙包一咬開就爆漿,奶皇香甜幼滑;菜苗餃清香可口;潮州粉果皮薄,餡料份量十足混醬路邊腸腸粉滑溜,配上甜醬麻醬,好有港式風味高湯小籠包入面包住超多湯汁,肉餡鮮甜家鄉鹹水角外皮炸到金黃酥脆,內餡鹹香冬菇滑雞飯雞肉嫩滑,冬菇入味,飯粒吸飽咗雞油嘅精華,味道濃郁

今日就同朋友去左三哥點心小廚
點心款式多樣,仲有小菜套餐

蝦餃晶瑩剔透,蝦肉爽甜彈牙;

叉燒包鬆軟,叉燒餡甜鹹適中;
流沙包一咬開就爆漿,奶皇香甜幼滑;
菜苗餃清香可口;潮州粉果皮薄,餡料份量十足

混醬路邊腸
腸粉滑溜,配上甜醬麻醬,好有港式風味

高湯小籠包
入面包住超多湯汁,肉餡鮮甜

家鄉鹹水角
外皮炸到金黃酥脆,內餡鹹香

冬菇滑雞飯
雞肉嫩滑,冬菇入味,飯粒吸飽咗雞油嘅精華,味道濃郁

三哥點心小廚.手工點心每日鮮製我最近食到一家超正又抵食嘅點心店——「三哥點心小廚」而家仲堅持每日鮮製、連點心皮都自己搓嘅茶樓真係買少見少,但三哥竟然仲做到,而且價錢親民冇加一,茶介每位只係$5,仲要即叫即蒸,熱辣辣上枱,滿足到不得了!首先,必食嘅絕對係佢哋嘅「點心拼盤」!有齊2隻蝦餃、2隻菜苗餃、2隻潮州粉果、1個叉燒包同1個流沙包,一次過試勻晒啲招牌點心,抵到爛啦!佢哋嘅蝦餃皮係自家搓嘅,薄得嚟又煙韌,一咬開,入面係滿滿嘅鮮蝦肉,爽口彈牙,真材實料到爆!菜苗餃同樣出色,皮薄餡多,菜苗清香夾雜住蝦肉嘅鮮甜,食完成個口都係回甘。潮州粉果皮煙煙韌韌,餡料炒得香濃,仲有少少花生碎,口感豐富到呢~叉燒包鬆軟,叉燒餡蜜汁香甜;流沙包一撕開,鹹蛋黃流沙即刻湧出嚟,香濃唔膩!另外,力推「鮮蝦腐皮卷」!腐皮炸得金黃香脆,一啲都唔油膩,入面嘅鮮蝦餡又多又爽,蘸少少喼汁,香口得嚟又帶少少酸辣,開胃到食完一碟想再叫!「百花釀魚肚」亦係驚喜之作,魚肚大大件,吸滿咗鮮甜嘅湯汁,結合彈牙嘅蝦膠,蒸得剛好,入口軟糯又鮮味,真係食到師傅嘅功夫。當然,傳統點心「燒賣」同「靚蝦餃」亦絕不能錯過!燒賣豬肉同蝦比例完美,肉香
三哥點心小廚.手工點心每日鮮製

我最近食到一家超正又抵食嘅點心店——「三哥點心小廚」
而家仲堅持每日鮮製、連點心皮都自己搓嘅茶樓真係買少見少,
但三哥竟然仲做到,而且價錢親民
冇加一,茶介每位只係$5,
仲要即叫即蒸,熱辣辣上枱,滿足到不得了!

首先,必食嘅絕對係佢哋嘅「點心拼盤」!
一次過試勻晒啲招牌點心,抵到爛啦!

佢哋嘅蝦餃皮係自家搓嘅,薄得嚟又煙韌,
一咬開,入面係滿滿嘅鮮蝦肉,爽口彈牙,
真材實料到爆!
菜苗餃同樣出色,皮薄餡多,
菜苗清香夾雜住蝦肉嘅鮮甜,
食完成個口都係回甘。潮州粉果皮煙煙韌韌,
餡料炒得香濃,仲有少少花生碎,口感豐富到呢~
叉燒包鬆軟,叉燒餡蜜汁香甜;
流沙包一撕開,鹹蛋黃流沙即刻湧出嚟,香濃唔膩!

另外,力推「鮮蝦腐皮卷」!
腐皮炸得金黃香脆,一啲都唔油膩,
入面嘅鮮蝦餡又多又爽,蘸少少喼汁,
香口得嚟又帶少少酸辣,
開胃到食完一碟想再叫!

「百花釀魚肚」亦係驚喜之作,
魚肚大大件,吸滿咗鮮甜嘅湯汁,
結合彈牙嘅蝦膠,蒸得剛好,
入口軟糯又鮮味,真係食到師傅嘅功夫。

當然,傳統點心「燒賣」同「靚蝦餃」亦絕不能錯過!
燒賣豬肉同蝦比例完美,肉香濃郁,
咬落仲有肉汁滲出;

蝦餃就更唔使講,皮薄餡靚,
蝦肉滿到幾乎爆出嚟,每啖都係鮮甜!

三哥點心小廚真係一間隱世良心小店
點心皮都唔馬虎,即叫即蒸,保證新鮮

餐廳:三哥點心小廚
地址:太子大埔道18號地舖
2025-08-20 0 瀏覽
太子一帶本身就有好多點心專門店,最近又多一間點心茶座喺大埔道插旗⛳️ 一試之下發覺點心除咗好食之外,餐廳仲充滿人情味🥹👍🏻分別嗌咗:【黑椒金錢肚】💰28黑椒味道濃郁,牛肚彈牙有嚼勁,每次去茶座必嗌‼️推薦🙌🏻【豉汁蒸鳳爪】💰26色澤棕紅搶眼,鳳爪軟淋容易脫骨、入口即化,而且醃得入味👍🏻 另一飲茶不二之選🙌🏻【高湯小籠包】💰29高湯警報注意⚠️ 小籠包皮薄餡靚,一咬開每隻都爆汁💥💥【三哥靚蝦餃】💰32餃皮薄又軟、晶瑩剔透;餡料豐富、蝦肉大大隻又爽口彈牙🦐【韭黃鮮蝦腸】💰32蝦仁鮮美彈牙,腸粉皮薄滑嫩,淋上豉汁更加滋味吸引🤩店員服務態度親切有禮,經常主動加茶加水👍🏻 留意到顧客以公公婆婆為主,即使下午時段去都高朋滿座,店家會提醒顧客慢行,依份窩心真係難得💕💕

分別嗌咗:
【黑椒金錢肚】💰28
黑椒味道濃郁,牛肚彈牙有嚼勁,每次去茶座必嗌‼️推薦🙌🏻

【豉汁蒸鳳爪】💰26

【高湯小籠包】💰29
高湯警報注意⚠️ 小籠包皮薄餡靚,一咬開每隻都爆汁💥💥

【三哥靚蝦餃】💰32
餃皮薄又軟、晶瑩剔透;餡料豐富、蝦肉大大隻又爽口彈牙🦐
三個靚蝦餃

【韭黃鮮蝦腸】💰32
蝦仁鮮美彈牙,腸粉皮薄滑嫩,淋上豉汁更加滋味吸引🤩
韭黃鮮蝦腸

三個靚蝦餃
韭黃鮮蝦腸
  • 三哥靚蝦餃
2025-08-20 0 瀏覽
太子「三哥點心小廚」店面不大,卻是人氣鼎盛的街坊飯堂。這裡點心即叫即蒸,熱氣騰騰上桌,價錢親民,是品嚐傳統風味的高性價比之選。必試招牌「冬菇棉花雞」,雞件嫩滑,魚肚(即棉花)吸飽了冬菇和雞汁的精華,軟滑入味,滋味無窮。「靚蝦餃」皮薄而帶韌性,內裡蝦肉飽滿爽彈,鮮味十足。燒賣肉香紮實,小籠包湯汁豐腴,食用時需小心燙口。腸粉類推薦「韭黃鮮蝦腸」,米皮滑溜透薄,包裹着鮮甜蝦仁,蘸上醬油更提鮮。嗜濃味者必點「黑椒金錢肚」,燜得極其軟腍,黑椒醬汁香濃惹味,非常開胃。甜品亦見心思,「黃金糕」煎得香口,口感煙韌帶椰香;「蘿蔔千絲酥」則是功夫之作,外層酥化至一碰即碎,內餡蘿蔔絲清甜多汁,毫無油膩感。整體而言,三哥點心水準穩定,充滿鑊氣與人情味,是飽足又滿足的傳統點心體驗。

2025-08-20
2025-08-17 0 瀏覽
今晚約同好友去位於太子大埔道18號地舖的<三哥點心小廚>食晚飯,環境舒適,小店形式經營,食客絡繹不絕。我哋點咗兩個晚市套餐(套餐跟飯、例湯、油菜加十蚊)和點心📍京蔥炒牛肉 $88:好有鑊氣的小菜,牛肉的牛味香濃,肉質鮮嫩可口,京蔥惹味;例湯係冬瓜豬骨老火湯,清甜好味;油菜係菜心,青綠好食。📍蝦仁炒滑蛋 $78:蝦仁鮮嫩又彈牙,滑蛋好味;油菜係生菜,爽口清甜。📍百花釀魚肚 $31:新鮮熱辣好好味。📍三哥靚蝦餃(4隻)$32:蒸得啱啱好,餡料飽滿,蝦肉結實彈牙又好食。

我哋點咗兩個晚市套餐(套餐跟飯、例湯、油菜加十蚊)和點心

📍百花釀魚肚 $31:新鮮熱辣好好味。

• 京蔥炒牛肉
  • 蝦仁炒滑蛋
  • 百花釀魚肚
  • 三哥靚蝦餃
太子的人特别喜愛食點心嗎?為何點心店咁密集呢?單是在大埔道太子段100米內,已開了第四間點心店。之前試過"新贊記"的其他分店,性價比極高位列我的「街坊點心榜」五名之內;"熱點"都唔錯,但貴少少;"满滿"就下次先試。「三哥點心」總括而言,質數唔錯,尤其是普洱茶,入口順和,飲後回甘;【鳳爪排骨飯】的排骨,極驚喜,非常新鮮;【蜂巢芋角】細細個,外皮鬆化,饀料足,但欠了少少兒時味道,不知是甚麽;【高湯小籠包】包皮夠薄,湯汁多少少就perfect;【霸王花湯】湯料不足,無味精;【沙律鮮蝦春卷】有創意,餡見到成隻蝦,但春卷有點唔夾,不及平時的沙律海鮮卷的皮。【三哥义燒包】包皮正宗,唔痴牙,义燒餡少左D👍👍👍【帶子鳳眼餃】最吸晴,酒店風格,以蝦餃来評,味道一流,但带子太細,與名稱不符!【山竹牛肉】不過不失,新鮮肉質唔红,肥瘦適中,牛肉部位GOOD,唔怕騷。午市/晚午套餐有例湯送,可加$10有菜,有鱔、蝦、咕嚕肉、蒸雞、牛仔骨、排骨、肉餅,好好選擇,下次再試。
次先試。

鳳爪排骨飯

【鳳爪排骨飯】的排骨,極驚喜,非常新鮮;

蜂巢芋角

高湯小籠包

【高湯小籠包】包皮夠薄,湯汁多少少就perfect;

霸王花排骨湯

【霸王花湯】湯料不足,無味精;

沙律鮮蝦春卷

三哥叉燒包

【三哥义燒包】包皮正宗,唔痴牙,义燒餡少左D👍👍👍

帶子鳳眼餃

三哥叉燒包
山竹牛肉
山竹牛肉球
2025-05-27 617 瀏覽
上次去深水埗大埔道滿滿美食時經過呢間又係新開既三哥點心小厨,今朝専程去幫襯試下啱唔啱口味。去到店舖七時多,剛剛開舖,已經坐滿七成食客,我找個卡位坐下,點評裡打個卡就點野食。點了惯常的爪骨飯同埋山竹牛肉,有豬有牛,本想點個綿花雞,但比下面嗰個百花釀魚肚吸引住,好耐冇食呢個懷舊點心,就剔了這個點心。山竹牛肉不過不失,百花蒸魚肚出色有水準好好味,爪骨飯呢就嫌排骨唔夠入味,鳳爪就可以,蒸飯都乾食但唔知點解加咗豉油都係冇乜味。點解有四隻蛋蛋呢?因為佢既普洱茶好好飲,我十分鍾意。口味:🥚🥚🥚🥚环境:🥚🥚🥚🥚服务:🥚🥚🥚🥚性价比:🥚🥚🥚

[米饭]口味:🥚🥚🥚🥚
[薄荷]环境:🥚🥚🥚🥚
[服务铃]服务:🥚🥚🥚🥚
[糖果]性价比:🥚🥚🥚
2025-05-11
$88 (早餐)
  • 鳳爪排骨飯
  • 山竹牛肉