2014-08-04 695 瀏覽
屋企附開左間新上海食店,之前見人多冇試,剛同太太行過唔太多人就入去試試。店員很有禮貌地幫開門,入去感覺不俗,白色主免,西式裝修........但呢度中餐店???坐低店員很快來落單,叫左3樣野:雞絲粉皮,酸辣雲吞面,招牌粗炒。啲野黎得好快。雞絲粉皮:細細碟,味道幾好,麻醬好味,如果多少少麻油就更好味。酸辣雲吞面:好大碗,材料幾足,賣相不俗,可惜不夠熱,湯底偏甜,唔夠酸唔夠辣,希望改進下。招牌粗炒:份量ok,但又係唔夠熱,味道都係偏甜。賣單連加一$133,但小店收加一好像有點那過!剛開店約一個月,有改進空間,會再來試多次。
招牌粗炒:份量ok,但又係唔夠熱,味道都係偏甜。
賣單連加一$133,但小店收加一好像有點那過!
剛開店約一個月,有改進空間,會再來試多次。
2014-08-03
2014-06-27 795 瀏覽
放工相約母親大人共進晚餐,今次選擇到屋企附近新開的上海餐館用膳 - 「三哥廚房‧擔擔麵‧菜飯專門店」。約七點左右抵達,餐館已滿座,相當受歡迎呢 ^_^幸好,等了十五分鐘左右,就獲安排入座!先看看餐牌,素食選擇偏少,以麵食飯類為主。既然餐館自稱菜飯專門店,就柯打了一客三哥排骨菜飯配鎮江汁,嘗試一下店裡的招牌菜。賣相不俗,鎮江汁香味剛剛好,酸味不會太刺鼻。排骨外脆內軟,配合鎮江汁品嘗,令排骨的味道更豐富。菜飯質素不錯,味道清新可口!不過還是覺得母親所料理的菜飯比軟對味,或許,這也說明「媽媽料理」在孩子心中,有獨一無二的魅力!接著再來一客菜肉雲吞,湯底比較偏向正宗上海人的做法!菜肉雲吞內餡的肉相當札實,皮亦有一定的厚度。吃下去欠缺一點順滑的感覺,有點兒可惜!吃過兩道主食,來一客拍青瓜冰凍刺激下!青瓜相當入味,酸酸甜甜的感覺,讓味蕾非常過癮!總體而言,食物味道不錯,期待下次再光顧,品嚐另一招牌菜 – 擔擔麵~~
三哥排骨菜飯配鎮江汁
賣相不俗,鎮江汁香味剛剛好,酸味不會太刺鼻。
排骨外脆內軟,配合鎮江汁品嘗,令排骨的味道更豐富。
菜飯質素不錯,味道清新可口!
菜肉雲吞
接著再來一客菜肉雲吞,湯底比較偏向正宗上海人的做法!
菜肉雲吞內餡的肉相當札實,皮亦有一定的厚度。
吃下去欠缺一點順滑的感覺,有點兒可惜!
拍青瓜
吃過兩道主食,來一客拍青瓜冰凍刺激下!
青瓜相當入味,酸酸甜甜的感覺,讓味蕾非常過癮!
2014-06-26
  • 三哥排骨菜飯配鎮江汁